lenzen contactlenzen maandlenzen daglenzenZie je niet meer zo goed? Ben je je bril beu? Of loop je al een tijdje te twijfelen over contactlenzen? Dan is dit artikel geschreven voor jou. Hier vind je alle informatie over harde lenzen, zachte lenzen, maandlenzen, weeklenzen en daglenzen

Algemene informatie over contactlenzen

Voordat je overgaat tot de aanschaf van synthetische ooglenzen oftewel contactlenzen is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een opticien of lenzenspecialist. Deze kan je ogen opmeten en je precies vertellen welk soort lenzen het meest geschikt voor je zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met de soort lens, hard of zacht, dag-, week of maandlenzen, de lenssterkte, bifocaal vs. multifocaal, plus of min (verziend of bijziend), de lensbolling (cilinder), evt. progressieve correctie etc.

Informatie over maandlenzen

Maandlenzen vervang je –de naam zegt het al- maandelijks. Dit type lens is goedkoper dan weeklenzen en daglenzen. Wel zijn ze minder soepel dan daglenzen en dienen ze dagelijks te worden onderhouden en gedesinfecteerd. Dit om slijtage te voorkomen, er scherp door te kunnen blijven zien en ooginfecties te voorkomen. Wanneer je maandlenzen niet of slecht verdraagt kun je deze ook afwisselen met een bril of daglenzen.

Informatie over weeklenzen

Weeklenzen zitten zowel qua kwaliteit als qua prijs als qua gebruikscomfort tussen maandlenzen en daglenzen in.

Informatie over daglenzen

Daglenzen zijn de nieuwste ontwikkeling op het gebied van contactlenzen en nu al de populairste contactlensvariant. Daglenzen vervang je iedere dag en hoef je dus niet schoon te maken of te desinfecteren. Je gooit ze aan het eind van de dag gewoon weg. Daglenzen verschaffen de ogen optimaal zuurstof en omdat voedingsstoffen en afvalstoffen hierdoor optimaal worden uitgewisseld tussen hoornvlies en traanvocht wordt het hoornvlies minimaal belast. Daglenzen sluiten beter aan op de ogen waardoor vuiltjes minder makkelijk achter de lenzen schieten. Daglenzen zijn ook geschikt wanneer je incidenteel lenzen draagt.

Overige tips bij het gebruik van lenzen

  • Was altijd je handen voordat je je contactlenzen indoet.
  • Vervang dagelijks de lenzenvloeistof in je lenzenbakje.
  • Doe lenzen die daar niet specifiek voor zijn bedoeld ’s nachts uit.
  • Vergelijk prijs en kwaliteit voordat je lenzen aanschaft.
  • Laat je ogen regelmatig opnieuw doormeten.

Vergeet ook niet dit artikel over de online aanschaf van lenzen te lezen… Het via internet bestellen van contactlenzen kan de kosten van jouw lenzen algauw met 50% drukken en je bespaart dus al snel de helft van het geld!

Meer informatie over contactlenzen… Deel jouw vragen, aanvullingen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van daglenzen, weeklenzen of maandlenzen in een berichtje hieronder!

3 Reacties

  1. Hoelang kun je maandlenzen na aanschaf nog gebruiken als je ze nog nooit in hebt gehad?? Ik bedoel, ik heb eind juni 2015 de lenzen bij een opticien een kwartier geprobeerd en aangeschaft en meegekregen in de vloeistof in bijbehorende lenzendoosje en etui incl. de vloeistoffen en spiegel en alles wat er verder bijhoort. Echter, ik heb ze sinds die dag nooit gebruikt/in gehad en/of uit het lenzendoosje gehaald. Kan ik ze nu, medio eind oktober 2015, nog een maand wel gaan gebruiken (met inachtneming van een maand vanaf nu) of ben ik al over de ‘houdbaarheid’ heen…?? M.V.G. Roald

    • Dus als ik het goed begrijp heb je de contactlenzen al wel een keer (eenmalig) hebt ingehad? In dat geval kunnen er in theorie bacteriën vanaf je vinger, vanaf je oog of vanuit de omgeving op de lens terecht zijn gekomen. Als deze bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, kunnen je lenzen besmet/geinfecteerd raken, waardoor het onveilig is om ze nog in te doen. Dit zou zelfs een oogontsteking tot gevolg kunnen hebben. Logischerwijs is het onmogelijk om op afstand te bepalen of er daadwerkelijk een bacterie of andersoortige microbiële of chemische verontreiniging op de contactlenzen aanwezig is. Je zou de lenzen voor de zekerheid kunnen ontsmetten met speciale ontsmettingsvloeistof, maar het na meerdere maanden opnieuw in gebruik nemen van reeds geopende en gedragen lenzen, brengt sowieso risico’s met zich mee. Persoonlijk zou ik dan ook het zekere voor het onzekere nemen en de maandlenzen weggooien. Op ongeopende/onaangebroken lenzenverpakkingen staat overigens altijd een houdbaarheidsdatum vermeld, dus een exacte maand van een exact jaar tot wanneer de lenzen houdbaar zijn en risicoloos in gebruik kunnen worden genomen.

  2. Goede tips! Ik denk dat velen die contactlenzen hebben geen bijzonder goede beheersing van hoe ze worden verzorgd. Ik koop mijn lenzen online, maar controleer regelmatig de standpunten van de opticien.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.