Het Brooddieet bestaat al sinds de jaren ’80 en was in die periode een behoorlijke rage. Volgens diverse websites volgden meer dan twee miljoen Nederlanders het brooddieet destijds. Aangezien er nog regelmatig vragen over binnenkomen bij Gezond’r hebben we dit dieet eens onder de loep genomen…

Wat is het broodwisseldieet?

Het broodwisseldieet werd bedacht door Dr. C.M. de Vos. Dankzij enkele publicaties in folders en tijdschriften is dit brooddieet groots in de belangstelling komen te staan onder een fikse groep Nederlanders.

De uitvinder van het broodwisseldieet —dokter De Vos– schreef in 1984 een boekje waarin hij zijn dieet nader omschreef. In dit boekje maakt hij allereerst duidelijk waarom sommige mensen te dik zijn, vervolgens schrijft hij over de medische en psychosociale gevolgen van overgewicht en tot slot vertelt hij dat het aan jouzelf is om af te vallen en dat die verantwoordelijkheid nimmer bij een ander ligt.

Dan wordt er over het broodwisseldieet verhaald… De gevolgen van het broodwisseldieet op het lichaam komen aan bod, evenals de voordelen ervan ten opzichte van andere afslankmethodes. Enkele voorbeelden van tussenkoppen zijn als volgt: “Het is maar wat je dik noemt”,  “Eet een dikkerd echt zo veel?”, “Een brooddag, hoe kom ik daar doorheen?” en “Het wisseldieet, waarom is dat zo bijzonder?”.

Het brooddieet is een zogenaamd wisseldieet, hetgeen wil zeggen dat je de ene dag ‘normaal’ eet en de volgende dag voornamelijk brood, water, koffie, thee en bouillon. De bedenker beweert dat hiermee de alvleesklier wordt getraind, waardoor de insulineaanmaak wordt geremd. Zodoende zou het lichaam minder lichaamsvet opslaan en gemakkelijker afvallen…

A. Brooddagen

Tijdens een brooddag mag je zo veel brood eten als je wilt, maar dan wel bruine volkorenbroodsoorten, al dan niet geroosterd. En dan écht alléén maar brood, dus droog en zonder beleg. Hierbij dien je veel te drinken: geen sapjes en frisdranken, maar water, thee en koffie. Suiker en melk zijn dan weer niet toegestaan… Heldere bouillon mag wel.

B. Wisseldagen

Op gewone dagen oftewel wisseldagen eet je een ‘normale’ gezonde voeding. Voldoende groenten en vruchten… Ook weer brood (al is er óók een moderne variant waarbij je op een wisseldag juist géén brood mag), aangevuld met mager vlees en magere zuivel zoals yoghurt… Beperk snoep, snacks, frisdrank en alcohol… En vooral geen maaltijden overslaan.

Zorg in elk geval voor voldoende groente en fruit, melkproducten en brood. Zetmeelrijke producten laat je grotendeels links liggen, maar een paar aardappels of een handjevol rijst bij het diner is prima. Handhaaf een goede vetinname en eiwitinname; eet bijvoorbeeld vette vis, gekookte kipfilet of kalkoenfilet en bereid dit in olijfolie. En maak veel salades klaar!

Is het brooddieet gezond of ongezond?

Ik ben bij voorbaat geen voorstander van diëten waarbij je niet normaal. Een dieet waarbij de focus ligt op één specifiek voedingsmiddel vind ik des te twijfelachtiger. En het brooddieet is er daar één van. Je krijgt op de brooddagen bij lange na niet de benodigde voedingsstoffen / bouwstoffen binnen die door je lichaam vereist. Vooral het gebrek aan eiwitten zorgt voor verlies van spiermassa.

Volgens de site brood.net (van het Voorlichtingsbureau Brood) is het broodwisseldieet wél gezond, zolang je het dieet niet langer volgt dan 6 weken achtereenvolgens. (bron) Deze uitspraak doen zij op basis van een onderzoek dat uitgevoerd is door TNO. Ik heb contact opgenomen met TNO en het Voorlichtingsbureau Brood om inzicht te krijgen in dit onderzoek. Hierover later meer! Ook het Voedingscentrum ziet het probleem overigens niet…

Kun je afvallen met het brooddieet?

Overtollige kilo’s raak je zeker kwijt met dit dieet, maar dat geldt voor elk dieet waarbij je –volgens mijn berekening– amper 600 kilocalorieën per brooddag eet. De kans is bovendien erg groot dat je op de dagen waarop je normaal mag eten de ‘schade’ van de hongerdagen gaat inhalen. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, wat op z’n minst opmerkelijk te noemen is. Mijn advies is daarom om het brooddieet links te laten liggen en te gaan voor een gezondere optie waarbij je geen honger lijdt, zoals het proteïnedieet. Ook zijn lifestyle diëten voor de langere termijn veel gezonder.

Voorbeeld van een brooddag

Mocht je toch het brooddieet willen proberen; dit is het officiële dieetprogramma van brood.net als volgt:

Ontbijt:

 • 2 sneetjes volkorenbrood + 2 koppen thee

Tussendoor:

 • koffie zonder suiker en melk, 1 sneetje roggebrood
 • water

Lunch:

 • 1 kop heldere bouillon
 • 2 volkoren meergranenbroodjes
  water / thee

Tussendoor:

 • thee zonder suiker
 • 1 snee volkorenbrood

Diner:

 • 1 kop bouillon
 • ½ volkoren stokbrood
 • water

’s Avonds

 • thee of koffie zonder suiker
 • light frisdrank / water
 • 1 sneetje volkorenbrood

Brooddieet: variatie

Er zijn overigens ook diverse variaties te vinden qua brooddiëten, waaronder de volgende:

 • Ontbijt: drie sneetjes grof volkoren, dun besmeerd met boter en dun belegd met bijvoorbeeld honing of ander zoet of met kaas.
 • Lunch: twee dun beboterde sneetjes met kaas, komkommer, tomaat en sla.
 • Diner: twee dun beboterde sneetjes met ‘warm’ beleg, en een kopje bouillon.
 • Tussendoor: koffie en thee zonder suiker. Per dag een appel, een sinaasappel en een klein glas karnemelk, magere melk of yoghurt.

Op zaterdag en zondag, vervang je twee maaltijden door brood en neem je een kwartier voor de ‘warme’ maaltijd één sneetje grof volkoren en eet dan gewoon mee met de rest van het gezin. (bron)

Brood & afvallen: kun je afslanken ondanks boterhammen?

Brood is volledig ingeburgerd in de Nederlandse samenleving. Voor veel mensen zijn 2 van de 3 hoofdmaaltijden broodmaaltijden. Hoe meer brood je eet, des te effectiever je kunt afvallen door verstandig om te gaan met brood…

1. Belang van volkoren

Volkorenproducten zijn voedingsmiddelen waarin volledige grasvruchten zijn verwerkt. Van deze zogenaamde “hele” granen wordt uitsluitend het oneetbare kaf verwijderd. Naast de binnenkant –de graankorrel– is ook de buitenkant –de zemel– bewaard gebleven.

De zemel oftewel het vlies is het gezondste deel van het hele graan. Hierin bevinden zich de meeste vezels en micronutriënten. Vervang daarom wit brood door volkorenbrood, witte pasta door volkorenpasta en witte rijst door zilvervliesrijst.

2. Geraffineerde bloem

Witte bloem is sterk geraffineerd meel. De basis van bloem is volkorenmeel, maar alle gezonde vezels en bouwstoffen zijn eruit gefilterd. Wat overblijft is een wit poeder dat bijna net zo slecht is als suiker.

Geraffineerd meel wordt niet alleen gebruikt voor wit brood, maar voor allerlei meelproducten. Denk maar eens aan witte pasta, crackers, pizzabodems, croissants, koekjes en gebak. Als je wilt afvallen, dan moet je witte bloem zo veel mogelijk mijden.

3. Trap niet in “extra gezond brood”

Brood is in principe heel gezond. Trap echter niet in wit brood met toegevoegde vezels of extreem donkerbruin brood. Brood moet allereerst hele tarwegraszaden bevatten. Meel van hele granen wordt ‘volkoren tarwemeel’ genoemd.

Volkorenbrood is dus wat je zou moeten eten als je wilt afvallen. Zelfs de kleur van brood zegt lang niet altijd iets over de samenstelling en voedingswaarde ervan. Zo zijn er veel bruine broden op de markt die niet gezonder zijn dan wit brood; ze worden kunstmatig gekleurd met moutextract of gekarameliseerde suiker.

Op hoopvolle, veelbelovende broodnamen moet je al helemaal niet letten. Zo bevat meergranenbrood meerdere granen, maar dat hoeven niet per se hele granen te zijn.

Eet dus alleen meergranenbrood, vikorn of desembrood als je zeker weet dat het is gebakken van volkorentarwemeel. Toegevoegde pitten en zaden zoals sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten zijn overigens hartstikke gezond, maar ondergeschikt aan het volkoren-aspect.

4. Hartig broodbeleg

Gebruik liever hartig broodbeleg dan zoet broodbeleg. Zo leveren onverwerkt, mager vlees, magere kaas en pindakaas zonder toegevoegde suikers veel nuttige voedingsstoffen.

Chocopasta, hagelslag en jam leveren daarentegen vooral lege calorieën. Bovendien is het raadzaam om dun te smeren en halve plakken kaas- en vleesbeleg per boterham te gebruiken.

Vezelrijk witbrood met toegevoegde vezels gaat nergens over…

Voedingsvezels –of kortweg vezels– zijn erg belangrijk voor afvallen. Voedingsvezels brengen namelijk verregaande voordelen met zich mee als het aankomt op het hongergevoel, de stofwisseling en de maag-darmfunctie.

Volkorenbrood zit boordevol vezels. ‘Gewoon’ bruin brood bevat slechts een deel van deze vezels. Wit brood bevat nauwelijks vezels omdat het vezelrijkste deel van de graankorrel (zemel of vlies) eruit is gehaald. Maar nu is er ook wit brood mét de nodige vezels, althans dat wordt beweerd…

Witbrood met een volkorenimago

Er is al enkele jaren brood op de markt met het imago ‘witbrood dat in essentie volkorenbrood is’ (o.a. Blue Band Goede Start!). De Maastrichtse hoogleraar Fred Brouns beweerde op Radio 1 (Radio Kassa) en tijdens zijn presentatie op de ‘Themadag Granen’ in Wageningen dat dit imago van ‘vezelrijk volkorenbrood’ volkomen onterecht is. Hij stelt: ‘Het is wit brood met volkorenbestanddelen, maar dat is absoluut niet hetzelfde als volkorenbrood. Het gaat hier om een unjustified [red: ongestaafde] voedingsclaim’. (bron)

Wezenlijk verschil tussen wit & volkoren

Witbrood met toegevoegde voedingsvezels zou ervoor moeten zorgen dat kinderen die geen bruin brood of volkoren brood lusten tóch de nodige vezels binnenkrijgen. Ook Brouns’ kinderen eten het verrijkte witbrood, maar zeker niet voor de zogenaamde “extra voedingswaarden”. Want juist díé componenten waarin de voedingswaarde van volkoren zit –namelijk de vliezen– worden niet toegevoegd’, aldus Brouns. Vezelrijk witbrood maakt dus nog geen volkorenbrood…

Cellulosevezels versus aleuronvezels

Voor de vezels die men aan witbrood toevoegt, worden doorgaans cellulosevezels gebruikt. Cellulose is dan wel een tarwebestanddeel, maar het menselijk lichaam doet er helemaal niks mee. Het vult de maag, maar het heeft geen enkele voedingswaarde of beschermingswaarde. Vezel-verrijkt oftewel ‘vezelrijk’ witbrood bevat dus wel vezels, maar niet de voedingsvezels die zo belangrijk voor je zijn. Fred Brouns zou graag zien dat de voedingsmiddelenindustrie vezels uit de aleuronlaag van granen gaat gebruiken en niet uit de celluloselaag.

Dáár zit namelijk de toegevoegde waarde van de hele graankorrel in. En dat is ook precies de reden waarom we er bij Gezond’r op blijven hameren dat het er niet alleen om gaat hoeveel vezels je eet, maar vooral ook om de soorten vezels die je binnenkrijgt. Want waar veel instanties nog altijd aan voorbijgaan is dat er heel veel verschillende sóórten c.q. typen vezels bestaan, waaronder harde, zachte, viskeuze, water-oplosbare, onoplosbare, fermenteerbare, niet-fermenteerbare, vocht-absorberende, deels verteerbare vezels, volledig onverteerbare, koolhydraatachtige en houtstof-achtige vezels…

Vezelrijk witbrood: tot slot…

En omdat de verscheidenheid aan vezeltypen zelden wordt benadrukt –en zodoende bij velen onbekend is– maken broodfabrikanten gaarne misbruik van deze onwetendheid. Zij plempen rustig 100 gram nutteloze cellulose in een kilo broodbakmix voor ‘vezelrijk witbrood’ en zetten in  koeienletters op hun broodverpakking: “10 gram vezels per 100 gram!” Terwijl je hier als consument in feite helemaal niet gezonder van wordt… en mogelijkerwijs zelfs ongezonder! Zie desgewenst ook de volgende artikels:

Al met al is ‘vezelrijk witbrood’ oftewel ‘vezel-verrijkt wit brood’ géén deugdelijk alternatief voor volkorenbrood en kun je véél beter natuurproducten eten die van nature rijk zijn vaan voedingsvezels.

Kun jij bovenstaande lijst met gezonde brood-tips voor afvallen aanvullen? Of heb jij het brooddieet weleens gevolgd, en zo ja, wat is jouw ervaring met dit dieet? Deel jouw opvattingen en bevindingen omtrent het broodwisseldieet in een berichtje hieronder!

28 Reacties

 1. Dit is een interessant brooddieet. Ik vraag mij af of dit goed werkt. Het is voor mij wellicht een goed idee om dit een keer te proberen.

 2. Ben afgelopen maandag begonnen met het brood dieet, ik ken het nog van vroeger, Ik eet nu meergranenbeschuit, is heerlijk. En in die kleine flesjes water 3x per dag doe ik een klein scheutje Caravan Sevitam voor de smaak. Maandag woog ik 96,4 en vanmorgen 94.2 dus het slaat aan. Nu volhouden, want ik wil 20 kilo kwijt. Op de dagen dat je gewoon mag eten, eet ik de zelfdemeergranenbeschuiten, maar dan met iets erop: magere kaas of tomaat. ’s Morgens neem ik 250 gram magere yoghurt met 3 lepels muesli en tussen de middag 2 beschuiten. In de avond eet ik sla, veldsla met rucola, tomaat, komkommer en wat cottage cheese 20+ eroverheen. Ook een beetje geitenkaas, wat olijven, gekookt eitje en wat dressing erover heerlijk en genoeg.

  • Hoi ik las over je brooddieet maar wat eet je op een niet-brooddag?

 3. Ik zou graag willen weten, of je tijdens het brooddieet ook volkoren crackers mag gebruiken. Kan iemand mij dat vertellen? groetjes en succes allemaal

 4. Ik heb in het verleden ook het brooddieet gevolgd, het werkte uitstekend…. vorig jaar was ik weer ns te dik en sinds een paar maanden volg ik het brood-dieet op mijn eigen manier.. dat wil zeggen: ma-woe-vrij brooddag.. de rest van de dagen normaal… geen gesnoep etc.. en veel sporten… het helpt uitstekend.. ben al 12 kg kwijt.. lekker toch?

 5. Ben vandaag voor het eerst begonnen met het brood dieet, is wel even wennen ook al hou ik van brood maar ik mis het beleg. Ik hoop 6 kilo kwijt te raken dus moet het 3 weken volhouden. Gisteren heb ik zelf bouillon gemaakt voor tussen de middag en avond, dat is echt een opkikkertje. Wat ik het lastigst vind is dat ik geen gist mag eten en daardoor alleen zuurdesem brood kan eten. Gelukkig zijn daar ook varianten in, maar toch minder keus dan met gewoon brood. Mag je ook rijst wafels eten met dit dieet??? Iedereen veel succes en tot mails, groeten Anne.

 6. Ik heb het brooddieet 5 jaar geleden gevolgd en ben toen van 83kilo na 74 kilo gegaan in een maand…na 5 jaar woog ik 3 weken geleden 96 kilo en nu 88 kilo.. ben nu weer 3 weken bezig en drink langs het brooddieet overdag de hele dag thee en op stapavonde vodka lime.. oftewel: super makkelijk vol te houden ook al ben je student.. (nu volg ik het brooddieet wel standaard elke dag ipv om de dag)

 7. Ik raad mensen die willen afvallen echt aan om het brooddieet te gaan volgen. Het werkt echt. Ik heb het paar maanden geleden ook gevolgd, maar dat was voor een weekje en ja ik viel 2 kilo af en waarom ik er niet mee doorging weet ik niet. Maar nu ben ik weer een weekje bezig en dit keer ga ik het 2 weken volhouden dan ben ik op juiste gewicht.

 8. ik ga vandaag begennen met brooddieet ,want ik wil 10kg kwijt weet het dat gaat mij lukken of niet maar wel proberen.

 9. ik ga vandaag beginnen met de brooddieet ik hou van brootjes ik wil 10kg afvallan maar gaat wel mij mooielijk want ik hen nooit en dieen gedaan, overgewegt,,maar ik heb broblemen van mijn darmen.,eve broberen he ik ben beniuwd.

  • Ik raad iedereen aan bij iedere maaltijd water te drinken.

 10. Mogen mannen en vrouwen dezelfde hoeveelheid sneetjes brood?
  ik kan het niet echt duidelijk vinden….

 11. moet je tussen door een dag normaal eten want ik vind het geen straf om 2 weken op alleen brood en bouillon te leven ? of is dan het efect weg ??

  • Ja dat lijkt me wel Danny….alleen brood en bouilion is volgens mij niet zo gezond! Ik ga morgen beginnen, met om de dag een brooddag, en ik neem wel elke dag een Multivitaminepil…Op de gewone dag eet ik dan gezond en gewoon waar ik trek in heb, maar ik snoep helemaal niets! dat is mijn makke, ik neem bijv. een boterham met dik roomboter en hagelslag als ik niks zoets in huis heb! En daar ga ik nu ECHT mee stoppen! Ik ben geen dieetmens, maar brood vind ik echt lekker, vandaar dat ik dit ga proberen! Ben benieuwd….

 12. Ik ga morgen beginnen met het brooddieet,na wat reacties van andere mensen te hebben gelezen. Ik ben al gezonder gaan eten, maar de kilo’s gaan er niet echt af….en aangezien ik brood toch wel erg lekker vind (lekkerder als warm eten) leek mij dit ideaal. Ik ben dus heel benieuwd hoe de eerste week gaat verlopen

 13. ik ga het ook proberen. wil voor de vakantie zo’n 15 kilo kwijt zijn en het is echt nodig. na deze goede reacties op het brooddieët ga ik het zeker proberen. starting tomorrow!

 14. Hallo, Ik begin morgen met m’n brood dieet ik hoop dit vol te kunnen houden! 2 a 3 weken geleden het bio HCG dieet gedaan! dit beviel me totaal niet! & de moeder van een vriendin van mij vertelde me dit dieet! dus ben benieuwd :-) succes voor iedereen die ook aan het diëten is! Groetjes, Rachh

 15. Van alle diëten die nu in omloop zijn heb ik hier wel het meeste vertrouwen in. Het is tenminste goedkoop en makkelijk. Ik heb het brooddieet voor het eerst gevolgd begin jaren ’90. Toen deed ik het af en toe een paar weekjes om 2-3 kilo kwijt te raken en dat ging altijd prima. De afgelopen jaren heb ik meer overgewicht en ik heb verschillende diëten geprobeerd, ook bij een diëtiste geweest, maar ik vind het allemaal maar moeilijk. ‘Gewoon’ gezond eten doe ik al, maar daar val ik dan nauwelijks mee af, dus dan is de motivatie om de snacks te laten staan wel weg. En diëten zijn zo ingewikkeld, die hou ik ook niet langer dan een week vol. Dus ik ben nu weer eens begonnen met het oude vertrouwde brooddieet. Ik doe de variant 2 dagen brood-1 dag normaal. En dat hoop ik 1 maand vol te houden. Daarna ga ik nog 1 maand over op 1 dag brood, 1ndag normaal. En weer een maand later ga ik 1 dag brood, 2 dagen normaal doen. Ik hoop dan in 3 maanden zo’n 10-12 kilo kwijt te zijn en die er dan af te houden door gezond te eten.

 16. Het brooddieet bevalt me goed. Ik heb verschillende soorten thee en sta mezelf toe zoveel thee of water te drinken als ik wil. Ook met brood doe ik niet moeilijk, heb ik trek, weet ik dat ik mezelf toesta om brood te nemen. Een gerustellende gedachte. Wel moeilijk is dat ik moet koken voor mijn gezin. Dat los ik dan op om voor ik ga koken een boterham te nuttigen en zet een bord op tafel voor mijn brood.Echt trek heb ik niet. En ik heb ook een keer een gewone dag gehad dat ik van alles wou nemen. Toch motiveerde ook dat mij weer dat ik met een brooddag dit weer teniet kon doen. Dan dacht ik gelukkig maar dat ik morgen weer een brooddag heb. Ik heb minder behoefte aan eten verder. En ben 4 kilo kwijt. Ook helpt het dat ik een nieuwe hobby heb. Ben nu 2 weken bezig. Geluk allemaal!!

 17. Het is vooral een mentale zaak. Je mag zoveel brood eten als je wilt. Tegenwoordig heb je heerlijke varianten van volkorenbrood. Of een keer in de toaster. En je bent de volgende dag ‘blij’ dat er kaas op mag. Of dat je koffie met melk mag drinken. Dan geniet je al zo van die gewone dingen !Zodat de behoefte aan ongezonde lekkere dingen verdwijnt… Soms pas ik de brooddag aan, omdat ik bijvoorbeeld een feestje heb. En dan wil ik geen brooddag. Prima te doen dus!!!

 18. Gebruiken jullie ook beleg? Ik weet dat ik het vroeger ook heb gedaan en toen mocht je alleen droog brood! Ik doe nu het dieet van de EGA en ben 11,5 kwijt maar ik ben gek op brood dus wil eigenlijk het brooddieet gaan doen. Mijn vraag dus of dat je beleg mag gebruiken? Groetjes, Jolanda

 19. Ik heb het brooddieet een keer 2 en en halve week gedaan. Ik ben toen ongeveer 5 kilo afgevallen.Dat was ongeveer 2 jaar geleden. Ik was daar toen heel blij me. Ik had nog nooit gelijnd en nu merkte ik dat ik het wel kon! Op deze manier dan. Want gewoon minder eten lukt mij niet. Dan wordt ik trillerig en licht in mijn hoofd. Nu ben ik weer ongeveer 2 kilo zwaarder, en ik wil er wel weer 5 of 6 kwijt. Dus ik ben vandaag weer begonnen. Wat mij helpt is dat het om de dag is. De ene dag streng en de andere dag lekker maar gezond eten. Daar kan ik echt naar uitkijken! Maar ik herinner me wel dat de eerste week eerst zwaar is, de tweede week gaat het wat beter, maar dan wordt je brood echt zat. Dus een beetje variëren is dan wel handig om het vol te houden.

 20. volgens mij is het antwoordt op die vraag simpel: sporten, veel sporten. spieren wegen meer dan vet dus als je er spieren bij krijgt en er gaat vet af zit je (ongeveer) nog steeds op hetzelfde gewicht, maar wel strakker in je vel!

 21. Hallo mensen van Gezond’r, is het mogelijk om je vetpercentage te verminderen zonder dat je gewicht omlaag gaat? Ik vind mijn gewicht prima, maar zou graag iets strakker willen zijn. Alvast bedankt!

 22. TNO kan me niet verder helpen omdat ze niet weten om welk onderzoek het zou moeten gaan (uit het bijgevoegde interne mailverkeer bij TNO kon ik opmaken dat ze zeker gezocht hebben, maar zonder resultaat). Ik wacht nu nog op een reactie van Voorlichtingsbureau Brood, want die moeten het dossiernummer geven (als het onderzoek überhaupt bestaat). Pas dan kan TNO me eventueel verder helpen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.