Bij joggen ligt de aandacht maar al te vaak op afstanden, snelheden, trainingsschema’s, tijdrecords en sportschoenen. Helaas wordt er aan looptechniek doorgaans 0,0 aandacht besteed.

Een foutieve looptechniek zorgt ervoor dat je gewrichten overmatig worden belast. Hierdoor kunnen allerlei blessures ontstaan aan je spieren, banden, kapsels, kraakbeen en botten. Daarom hierbij een aantal tips m.b.t. hardlooptechniek…

Tips qua looptechniek

Een goede looptechniek zorgt voor een energiezuinige, ergonomisch-verantwoorde en duurzame loopstijl. Als je meer op techniek loopt, hoef je bovendien minder op kracht en uithoudingsvermogen te berusten…

 • Hoofd & bovenlichaam stabiel houden (dus niet schudden).
 • Rug recht, voor aanvullende longcapaciteit
 • …Indien je je bovenlichaam te ver voorover kantelt, zal er bovendien overmatige druk op de knieën ontstaan bij impact.
 • Houd je armen in een hoek van 90 graden en maak een zaagbeweging; geen hamerbeweging.
 • Houd duim & wijsvinger tegen elkaar voor een ontspannen loophouding.
 • Schud je schouders regelmatig los om overmatige spierspanning te verdrijven.
 • Let op dat de ellebogen in voorwaartse richting de middenlijn van je bovenlichaam niet passeren…
 • …Bij de achterwaartse beweging van de armen mogen de polsen de middenlijn van je bovenlichaam niet passeren…
 • …Bij een te grote bewegingsuitslag van de armen zal je bovenlichaam namelijk onnodig gaan roteren.
 • Trek je achterste been tijdens de zweeffase (= 0 grondcontact) snel genoeg weer bij; dit voorkomt overmatige impact.
 • Het te laat bijtrekken van het “zweefbeen” gebeurt vooral als je te grote passen neemt; zet dus liever veel kleine passen dan weinig grote.
 • Zet niet te sterk af; afzetten gaat namelijk ten koste van je techniek.
 • Probeer geruisloos te lopen en zo kort mogelijk grondcontact te houden; zodoende loop je reactiever.
 • Ga touwtjespringen om je lichtvoetigheid te verbeteren.
 • Bij een haklanding rol je vanaf de buitenzijde van de hak richting de grote teen…
 • …Een midden- of voorvoetlanding blijkt veel beter, maar hierbij komt meer techniek kijken. Zie hardloopfilmpjes:


Hardloopschoenen kopen: 5 tips & adviezen

advies hardloop schoenen kopenHet juiste paar hardloopschoenen kopen is als het vinden van een goede vriend(in). Hardloopschoenen moeten comfortabel en praktisch zijn, en gemaakt zijn van een goede kwaliteit materiaal. Vandaar dit artikel om je op weg te helpen als je van plan bent om hardloopschoenen te kopen of bestellen.

1. Voettype bepalen

Zoek uit wat voor type voeten jij hebt (smal, breed, hoge of lage voetholte etc.). Kijk niet te veel naar het merk, de kleur en de stijl, want dit zegt doorgaans weinig. Wel is het zo dat de écht goedkope hardloopschoenen vaak ook met reden zo goedkoop zijn. Desondanks hoeft je niet direct hardloopschoenen te kopen van 200 euro, zeker niet wanneer je niet al te vaak rent.

2. Sportlocatie uitkiezen

Bedenk waar je gaat hardlopen: op het strand, in het bos, op verharde wegen etc. Ren je vaak in de nabijheid van water, dan is het slim om te kiezen voor een waterdichte schoen. Hardloop je meestal op verharde wegen, dan zijn schoenen met goede schokdemping erg belangrijk.

3. Oude kloffie meebrengen

Neem je oude versleten hardloopschoenen mee naar de winkel. Veel medewerkers van de betere schoenenwinkels kunnen aan de slijtage zien wat voor type hardloper jij bent, en kunnen je zo beter helpen om de juiste hardloopschoenen te vinden. Draag daarnaast ook het soort sokken dat je normaal ook draagt tijdens het hardlopen.

4. Bijtijds hardloopschoenen uitdoen

Kies je hardloopschoenen uit aan het einde van de dag. Dat is het moment waarop je voeten iets dikker zijn dan eerder op de dag. Zo zorg je er voor dat de hardloopschoenen altijd comfortabel zitten en niet gaan knellen.

5. Schoenen ter plekke testen

Ga in de winkel een stukje hardlopen als dat mogelijk is (bijvoorbeeld op een loopband in de grotere sportwinkels). Zo kun je testen of ze ook nog lekker zitten als je een stukje hebt hardgelopen.

Weet jij nog meer tips of advies voor iemand die hardloopschoenen wil kopen? Laat het dan achter in een reactie!

Optimale hardlooptechniek: tot slot…

Als je twijfelt over je hardlooptechniek, dan is een professionele loopanalyse wellicht het overwegen waard. (bron)

Heb jij nog tips voor joggers en hardlopers wat betreft looptechniek? Laat ze hieronder achter in een reactie!

17 Reacties

 1. Die Sotexis is echt gestoord. Ik ben zo’n persoon die eigenlijk altijd hardloopt of fietst. Slenteren kan ik niet. Ben bijna 50 en voel me kiplekker. Die Sotexis moet verplicht worden zijn eigen gifmengsels te eten of te drinken. Dikke bleek wahaha, heb je wel gezien wat het doet in een wc? Laat staan met je huid…

 2. Beste ongelovige dames en hardloop verslaafden, Goedkope en zonder bijwerkingen werkende alternatieve lichaamsreinigingsproducten zoals Natriumbicarbonaat, MSM, MMS e DMSO werken zo goed dat voor onze gezondheid dat de EU, op aanstichten van BigPharma wellicht, deze onder de Codex Alimentaris wil brengen zodat zij uitsluitend nog op doktersrecept verkrijgbaar worden. Blijft u vooral sceptisch, slecht voor uw gezondheid maar goed voor de apotheker.

  • Beste Sotexis, Dat is weer even geleden… Dit artikel gaat over hardlopen en looptechniek, dus ik wil je vragen om voortaan on-topic reacties achter te laten. Off-topic informatie, waarover dan ook, keur ik voortaan af. Bij voorbaat dank! Groeten, Paul

 3. De jiujitsu Kensei van mijn kleinzonen liep op een gegeven moment helemaal krom van zijn artritis pijnen en was nauwelijks in staat les te geven. Ik heb hem deze bad kuur als pijnbestrijding voorgesteld, maar hij had een enorme weerstand van zijn huisarts (die ook de mijne is), zijn apotheek en zijn fysiotherapeut (waar ik recht boven woon) te overwinnen. Ondanks de dozen pijnbestrijders die hij dagelijks slikte raakte hij steeds meer invalide en uiteindelijk vroeg hij mij zelf om een portie MSM en de wijze van toepassen. Hij heeft het de volgende dag toegepast en toen ik hem de week daarop sprak toen ik mijn kleinkinderen weer naar de les bracht, huppelde hij weer rond als een jonge hond. Ook de andere ouders zagen dit enorme verschil en vroegen hem om uitleg. Dit alles speelde ca. 6 maanden geleden. Vorige week stond hij op een lokale gezondheidsbeurs zijn jiujitsu school te promoten en stond daar naast mijn benedenbuurman (de fysiotherapeut) die tegen mij klaagde dat zijn vroegere patiënt (die na dat eerste MSM bad nooit meer bij hem geweest was) met zijn MSM voorlichting zoveel klanten van hem afgepakt had dat hij voor het voortbestaan van zijn praktijk vreesde. Ik heb hem aangeraden aan zijn praktijk een pijnpoli te koppelen maar dat mag blijkbaar niet omdat hij dan de BIG registratie voor hem en zijn praktijk verliest. Ik heb ooit eens goed naar MSM gekeken bij de DA drogist, zij verkochten 34 artikelen waarin MSM vaak de werkzame stof was. Ook verkoopt de DA drogist het Natrium-bicarbonaat (bakkersgist ) voor €5,15 per Kg maar de pure MSM (€55 voor een 5 Kg emmer) verkochten zij toen niet. Het simpele bleekwater haal ik bij de Jumbo.

  • DMSO c.q. MSM is een zwavelverbinding waarvan de werking enkel en alleen berust op de toediening van zwavel aan het menselijk lichaam. Vreemd, want slechts 1% van de zwavel in MSM is daadwerkelijk opneembaar, dus MSM is hooguit een placebo. Super voor jouw kennis, Sotexis, maar desalniettemin onzin om te stellen dat MSM een geneesmiddel is. Het bekende concern Kruidvat verkoopt tegenwoordig zelfs MSM in de vorm van voedingssupplementen onder het volgende credo: ‘Kruidvat Glucosamine Chondroitine & MSM tabletten zijn speciaal ontwikkeld om de normale werking van het kraakbeen te ondersteunen door toevoeging van vitamine C, wat bijdraagt tot de normale collageenvorming. Het toegevoegde mangaan draagt bij tot de normale vorming van bindweefsel. Koper draagt bij tot de instandhouding van normale bindweefsels. Daarnaast helpen mangaan en vitamine C ook bij de instandhouding van normale botten. MSM is een belangrijke zwavelverbinding.’ Let op: Kruidvat heeft commercieel belang bij de verkoop van dit supplement en zelfs deze partij is niet in staat om een positief c.q. heilzaam effect toe te schrijven aan deze stof voor wat betreft de humane gezondheid. Uit bovenstaand tekstje blijkt dat er allerlei stoffen aan MSM worden toegevoegd die wél een biologische activiteit hebben (vitamine C en koper). Waarom? Om heilzame kwaliteiten aan het supplement te kunnen/mogen verbinden. Lees die eerste zin eens: er staat letterlijk dat de werking van het supplement berust op vitamine C! En wat wordt er nu eigenlijk in bovenstaand stukje expliciet over MSM gezegd? Dat MSM een “belangrijke zwavelverbinding” is. Yeah right; zo ken ik er nog wel meer! Mensen, begin eens met nadenken. Er zijn hartstikke veel bronnen te vinden omtrent MSM die ieder een groot aantal eigen bronnen hanteren. Hierbij 3 goede voorbeelden:

   Besef dat de waarheid ergens in het midden zal liggen. MSM is niet per definitie gevaarlijk, maar ook niet per definitie heilzaam. Sotexis heeft bovendien al veel te veel ongefundeerde, ongeloofwaardige en onzinnige verhalen op Gezondr achtergelaten.

 4. @ Daniela: De < 5% Natrium Hypo Chloriet in dikke bleek zorgt ervoor dat het onderhuids lichaamsvet egaal en sterk aan de huid onttrokken wordt en dat je ook onder water gaat zweten. Doordat je het vet transport naar de huid forceert worden ook de rimpels kleiner en de huid gladder en minder droog. Bij mij werkt het geweldig en ook ik had eerst mijn reserves. Ik doe dit al 4 maanden en 3 a 4 maal per week en al mijn ongerechtigheden op de huid zijn weg. Ik heb haast weer een super zachte baby huid gekregen.

 5. @Daniela: De mens is niet gebouwd om langer dan 5 minuten hard te lopen en zelfs het gewoon meedoen aan een avond vierdaagse van 10 Km is al een grote, lichaam vijandige, inspanning. Het menselijk skelet is slechts perfect gebouwd voor een sta- en schuifel job. Onze voeten zijn immers veel te lang voor een soepele snelle voetafwikkeling en ons bovenlichaam en hoofd zijn veel te zwaar voor het dempvermogen van de onderliggende gewrichten. Sommige hardlopers worden tijdens het lopen high van de enorme hoeveelheid endorfine die het lichaam tijdens zo’n mishandeling aanmaakt.

  • Dat zou misschien wel kunnen kloppen wat je hier boven schrijft, maar ik doelde meer op het stukje wat ging over een kopje bleek in een heet bad doen om zo vet te kunnen verliezen… Sorry hoor, ik heb veel theorieën gelezen, maar dit slaat echt alles. Dat geloof je toch zeker zelf niet?

  • Duidelijk een anti-loper! Dat moet je maar eens wijsmaken aan een echte loper…

 6. Weeg 65 kilo en loop al jaren hard, nog nooit last van mijn gewrichten gehad, laat staan dat ik ze verwoest. Laat eenieder gewoon lekker doen wat goed voelt!

  • @ Corinne: Het duurt ook even. Zelfs de gewrichten van de Keniaanse marathonlopers, die vaak niet meer dan 45 Kg wegen, zijn op hun 35’ste al volledig versleten.

 7. Ga alleen joggen/hardlopen als je gewicht lager is dan 60 Kg. Joggen en hardlopen met een zwaarder lichaamsgewicht verwoest je gewrichten. Je valt niet af van intensief bewegen, immers om 1 Kg lichaamsvet (dus geen vetcellen die 95% water bevatten) te verbranden d.m.v. beweging, moet je drie maal de Tour de France op prof-niveau volbrengen. Vet kwijtraken doe je het snelst in de sauna. Eerst moet je ca. 6 maanden een natrium bicarbonaat lichaamsreinigingskuur doen. Als je lichaam schoon begint te raken (na ca. 3 maanden) begint het lichaam het overbodig geworden water af te stoten. Dat merk je door een voortdurende plasdrang. Als je het vocht dat je drinkt afmeet (ca.2,5 liter/dag) en het geplastte water opmeet, dan zul je vaststellen dat je ongeveer 3 liter per dag uitplast. Voeg daarbij ca. 1 liter ademvocht en ca. 1,5 liter zweet, dan kun je vaststellen dat je na ca. 3 maanden kuren (zonder voedseldieet) 3 Kg gewicht verliest in de vorm van overtollig geworden water. Het vet raak je hiermee niet kwijt, dat moet je (na ca 3 maanden) via je huid uitzweten en voortdurend afwassen. Dat kan in een heet bad van ca. 20 minuten (met een kopje dikke bleek er in) of via de sauna. Per sauna/reinigings beurt raak je zo ca. 300 gram kwijt. Na zo’n kuur van 6 maanden zijn kuurders met een BMI >30 ca. 40 Kg definitief kwijt. Niet vergeten een pro-biotica kuur, met bv Yakult ter versterking van de darmflora, gelijktijdig mee te laten lopen.

  • Wat een ongelooflijke kul! Nog nooit heb ik zo een onzin gelezen.

  • OMG, dit is echt de grootste onzin die ik ooit gelezen heb! Vet kwijtraken door middel van een bad/sauna? Sure, als het zo makkelijk was, zou er niemand overgewicht hebben.

  • Ik heb nauwelijks grotere onzin gelezen dan dit, maar de enkele grotere onzinnigheden die ik ooit heb gelezen komen toevalligerwijs ook van Sotexis. Je zou zijn reacties onder sommige andere artikels eens moeten lezen… Je lacht je een ongeluk totdat je beseft dat de maffe dingen die hij propageert hartstikke gevaarlijk zijn! Pas dus op met (de adviezen van) deze persoon. Echt totaal van de pot gerukt!

 8. Hardlopen is best pittig, intervaltraining is beter, zeker voor beginners en als je hardlopen te zwaar vindt, of je bent te zwaar om hard te lopen, of je bent er gewoon nog niet aan toe, is Powerwalken een prima alternatief. Paar dumbbells mee en gaan! Powerwalken is zeer stevig doorlopen waarbij ook je armen intensief gebruikt worden.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.