Een allergie is doorgaans voor een groot deel erfelijk bepaald en dus aangeboren. Maar ook externe factoren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een allergie. Hoewel preventie van allergieontwikkeling niet kan worden gegarandeerd, zijn er wel bepaalde maatregelen die een steentje zouden kunnen bijdragen. Hierbij een aantal preventieve tips die aanleg voor bepaalde allergieën kunnen helpen voorkomen.
Maatregelen tegen allergieën bij kinderen
- De volgende preventieve maatregelen tegen de ontwikkeling van allergieën worden geopperd. Ze worden overigens niet allemaal wetenschappelijk ondersteund!
- Roken tijdens de zwangerschap bevordert de aanmaak van antistoffen die uiteindelijk allergische reacties veroorzaken. Niet roken tijdens de zwangerschap zou aanleg voor allergieën bij het ongeboren kind zodoende tegengaan.
- Verscheidene stichtingen verkondigen dat tenminste 6 maanden borstvoeding geven helpt om aanleg voor allergieën tegen te gaan. Borstvoeding zou namelijk unieke bestanddelen bevatten die flesvoeding mist. Een 26-jaar-durend onderzoek wijst echter uit dat het verschil tussen borst- en flesvoeding nihil is.
- Het beginnen met bijvoeding alvorens een kind 6 maanden oud is zou voedselallergieën en voedselintolerantie in de hand werken. Dit omdat een baby de eerste zes maanden het meest gevoelig zou zijn voor het ontwikkelen van een voedselallergie.
- Het zou verstandig zijn om veelvoorkomende allergene voedingsmiddelen zoals pinda’s, noten, koemelk, sesam, ei, soja, tarwe en noten tijdens het eerste levensjaar te vermijden.
- Wanneer je als moeder reeds een kind hebt dat allergisch is, zou het kunnen helpen om tijdens een volgende zwangerschap een hypo-allergeen dieet te volgen of in ieder geval veelvoorkomende allergene voedingsmiddelen te mijden.
- Baby’s zouden zo min mogelijk in aanraking of nabij huisdieren moeten komen om zodoende contact met rond dwarrelende huidschilfers te voorkomen.
- Het blootstellen van jonge kinderen aan huisstofmijt zou aanleg voor allergieën in de hand werken. Goed stoffen, stofzuigen en schoonmaken en het omzeilen van vloerbedekking zou aanleg voor allergie dus moeten tegengaan.
Voedselallergie bij kinderen gerelateerd aan obesitas
Er is een relatie tussen voedselallergieën bij kinderen en obesitas. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 4000 kinderen van 2 tot 19 jaar oud. Kinderen met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) hebben meer dan 50 procent kans op een koemelkallergie. In het algemeen hebben kinderen met overgewicht 25 procent meer kans op een voedselallergie dan kinderen met een normaal gewicht.
De onderzoekers zijn erg voorzichtig met het verbinden van conclusies aan deze uitkomsten. Zo zeggen ze niet dat obesitas voedsel allergieën veroorzaakt, maar dat de relatie ook andere oorzaken kan hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het dieet van kinderen met een voedselallergie slechter uitgebalanceerd is, met als gevolg overgewicht of ernstig overgewicht.
Wel is duidelijk dat er steeds meer kinderen zijn die een voedselallergie hebben, en dat ook het aantal kinderen met obesitas sterk stijgt. Dit onderzoek zorgt er op z’n minst voor dat er beter gekeken zal worden naar de invloed van een bepaald voedingspatroon / voedselpatroon bij kinderen.
Persoonlijk lijkt me het sterk dat kinderen met een koemelkallergie overgewicht krijgen door het niet eten van melkproducten. Hoewel melkproducten in veel voedsel zijn verwerkt, komen melkproducten toch vooral voor in heel veel ongezonde geraffineerde producten en zuivel, en zijn dus niet bepaald essentieel voor een volledig en uitgebalanceerd dieet.