Er wordt al sinds lange tijd een link gelegd tussen gebrek aan vitamine D enerzijds en aanleg voor diabetes anderzijds, en dat is niet voor niets… Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met diabetes type 1 gemiddeld een lagere concentratie aan vitamine D hebben dan mensen zonder diabetes type 1.

Daarnaast is gebleken dat diabetes type 1 meer voorkomt in landen waar inwoners minder worden blootgesteld aan zonlicht. En zonlicht stelt het lichaam in staat om vitamine D te produceren, wat weer een gezond immuunsysteem bevordert en lichaamscellen helpt te beschermen.

Vitamine D-supplementen tegen diabetes

zon

Een recente studie heeft uitgewezen dat het slikken van vitamine D-supplementen als aanvulling op de normale voeding de kans op diabetes type 1 bij kinderen verlaagt. Uit een test kwam naar voren dat kinderen die extra vitamine D slikken uiteindelijk 30 procent minder kans hebben om op latere leeftijd diabetes type 1 te ontwikkelen dan kinderen die dat niet doen.

Diabetes type 1 wordt veroorzaakt doordat het menselijk immuunsysteem cellen vernietigt die insuline aanmaken. Bij Europeanen komt diabetes type 1 het meest voor. Het aantal patiënten met diabetes type 1 is de afgelopen jaren fors gestegen en dit aantal zal naar verwachting tussen 2000 en 2010 met nog eens 40% toenemen.

Frequentie vitamine D-suppletie

Uit onderzoek is tevens naar voren gekomen dat er een verband bestaat tussen de dosis vitamine D die wordt ingenomen, de regelmaat waarmee deze wordt ingenomen, en de mate van risicoafname. Hoe meer en hoe vaker vitamine D wordt ingenomen door kinderen, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van diabetes type 1.

Deskundigen raden aan om een kind sowieso tijdens de eerste 2 levensjaren vitamine D-supplementen in te laten nemen en sommigen adviseren zelfs dit gedurende de eerste 5 jaar te doen.

Wat denk jij van het (veronderstelde) verband tussen vitamine D-tekort en diabetes type 1? Deel hieronder jouw persoonlijke opvattingen hieromtrent!

Wist je dat?

  • Ongeveer 4 op de 10 volwassenen een tekort aan vitamine D hebben, wat betekent dat ze niet genoeg vitamine D binnenkrijgen of aanmaken.
  • Vitamine D zit in slechts een paar voedingsmiddelen, zoals verrijkte melk en ontbijtgranen, eigeel en vette vis zoals zalm, makreel en sardines.
  • Het wordt ook wel de “zonneschijn” vitamine genoemd omdat we het voornamelijk uit zonlicht halen.
  • Een laag vitamine D-gehalte kan de gezondheid van je botten aantasten en wordt ook in verband gebracht met depressie, weinig energie en bepaalde huid- en andere aandoeningen.
  • Check je vitamine D-niveau. Als je niet zeker weet wat je vitamine D-niveaus zijn, praat dan met je arts over een test en vraag hem of haar over voeding en hoe je ervoor kunt zorgen dat je gezonde niveaus van vitamine D en andere essentiële voedingsstoffen hebt.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.