Als je niet thuis bent in fitness, krachttraining of bodybuilding, dan zullen de termen ‘bulken’ en ‘cutten’ je waarschijnlijk niet zoveel zeggen. Toch kun je ook als “mainstream afslanker” veel leren van deze twee specialistische technieken. Bovendien kunnen de principes van bulken en cutten je afslankresultaten optimaliseren en versnellen…
Wat is bulken?
Bulken komt altijd voor het cutten. Bulken komt van het Engelse werkwoord ‘bulking’, wat zoiets betekent als ’toenemen in massa’. Bulken is massa (spierweefsel) kweken door meer calorieën in te nemen dan je lichaam verbruikt en zware, intensieve krachttraining te doen met weinig herhalingen (reps). Het maakt overigens niet zozeer uit wat je eet, als het maar nuttig is voor je lichaam en veel eiwitten bevat. Kortom: zo veel mogelijk gezonde voedingsstoffen die je lichaam helpen om spieren op te bouwen en zo min mogelijk “lege calorieën” uit ongezonde voeding. Je eet vooral veel:
- Eiwitten (essentiële proteïnen) uit magere bronnen (kip/kalkoen/vis/bonen & peulvruchten/noten/kwark en andere magere zuivel) voor het opbouwen van spierweefsel
- Complexe koolhydraten (volkoren pasta/zilvervliesrijst/volkoren brood) als energiebron tijdens het sporten
- Meervoudig onverzadigde vetzuren (vis/noten) voor onder andere het herstel, de opbouw en het onderhoud van vele soorten cellen
Wat is cutten?
Na de bulk-fase komt altijd een cut-fase. Cutten komt van het Engelse werkwoord ‘cutting’, wat zoveel betekent als ‘wegsnijden’. Tijdens het cutten ga je zo optimaal mogelijk lichaamsvet verbranden, dat je onvermijdelijk samen met spiermassa hebt opgebouwd tijdens het bulken. Dit principe wordt ook wel droogtrainen genoemd, omdat een laag vetpercentage er “droog” uit ziet en de contouren van je spieren duidelijker zichtbaar worden.
Je brengt je eetpatroon terug naar hoe je at voor het bulken. Je doet veel aan krachttraining tijdens het cutten, maar veel minder zwaar dan tijdens het bulken, en met meer herhalingen. Daarnaast doe je veel aan cardiotraining in de vetverbrandingszone (120 tot 150 hartslagen per minuut). Onder cardio valt o.a. hometrainer, crosstrainer, loopband, roeiapparaat, hardlopen, fietsen, spinning, traplopen en touwtjespringen… Eigenlijk alles wat veel vergt van je uithoudingsvermogen.
Wat zijn de voordelen van bulken & cutten?
Door te bulken krijgt je lichaam continu brandstof. Zodoende ben je er van verzekerd dat voedsel als brandstof wordt aangesproken en verbruikt en niet je spierweefsel. Het nadeel is dat je niet alleen meer spierweefsel kweekt, maar ook vetreserves opbouwt. Meer spiermassa verkrijgen is simpelweg niet mogelijk als je te weinig eet, zoals wel noodzakelijk is bij het verbranden van vet. Bovendien vergt deze methode een ijzeren discipline, want als je gaat bulken, maar niet genoeg traint, dan slaat je lichaam de calorieën op als vet.
Het grote voordeel van het afwisselen van bulken en cutten is dat je veel spieren opbouwt, nagenoeg geen spierweefsel verliest, en juist veel vet verbrandt. Door deze methode krijg je daarom een ‘strak’ lichaam in atletische verhoudingen.
Tot slot
Overigens duurt het −voor iemand die nooit eerder heeft getraind− doorgaans minimaal 2 jaar om een buik te krijgen zoals op de afbeelding hierboven (dit is natuurlijk wel afhankelijk van je startpunt). Daarom gebruiken veel mannen die spiermassa op willen bouwen ook allerlei supplementen, waaronder testosteron, om dit proces te versnellen. Deze methode van bulken en cutten werkt trouwens ook voor vrouwen om een mooi lichaam te bewerkstelligen, en bovendien véél beter dan alleen cardiotraining .
Ben jij bekend met het principe van bulken en cutten en wat is jouw ervaring hiermee?