Afvallen door minder eten: 5 tips

Afvallen door minder te eten is een van de meest gebruikte dieettechnieken. Als je dagelijks minder calorieën eet dan je verbrandt, dan is het gevolg namelijk dat je afvalt. De theorie is dus vrij eenvoudig, maar in de praktijk kan minder eten nog wel eens lastig zijn. In dit artikel vind je 5 praktische tips om dagelijks minder te eten. Let op: afvallen door minder  te eten is goed mogelijk. Als je echter opeens enorm veel minder gaat eten, dan is het risico groot dat je uiteindelijk te maken krijgt met het jojo-effect. Probeer dus eens om zo’n 15 procent minder te eten en combineer dit bij voorkeur met lichaamsbeweging om gezond af te vallen.

Tip 1: Eet gezond & snack minder

Tip 1 is eenvoudig: ga gezonder eten. Je kunt bij minder eten niet alleen aan volume denken, maar ook aan de voedingswaarde van je maaltijd. 100 gram chips bevat bijvoorbeeld al snel 500 calorieën. Eet in plaats daarvan eens 100 gram wortels en je krijgt slechts zo’n 30 calorieën binnen. Kortom: maak bewuste, gezonde voedingskeuzes en je eet al snel een stuk minder calorieën. Bekijk voor inspiratie eens ons artikel over gezonde snacks.

Tip 2: Portiecontrole

De sleutel tot minder eten om af te vallen zit hem in portiecontrole. Veel mensen beginnen simpelweg te eten en denken niet echt na bij de hoeveelheid die ze naar binnen proppen. Als je wilt afvallen, dan is het aan te raden om voordat je gaat eten zeer bewust een bepaalde portie te nemen. Op die manier weet je precies hoeveel je eet.

Tip 3: Langzamer eten = minder eten

Minder eten en langzaam eten gaan hand in hand. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten totdat je lichaam van je hersenen een signaaltje krijgt dat je vol zit. Hoe langzamer je eet, hoe minder je in die tijd binnenkrijgt en hoe minder je dus eet.

Tip 4: Het juiste bestek & servies

De meeste mensen eten het liefst van een groot bord en gebruiken daarbij groot bestek. Een eenvoudige tip om minder te eten is het gebruik van kleiner servies en bestek. Door het gebruik van een kleiner bord schep je minder op en door kleiner bestek te gebruiken eet je automatisch langzamer (zie tip 3). Je kunt deze tip trouwens ook toepassen bij glazen. Drink calorierijke dranken uit een klein glas, en je krijgt een stuk minder calorieën binnen.

Tip 5: Houd een dieetdagboek bij

Minder eten kan alleen als je überhaupt weet wat je precies eet. Veel mensen onderschatten wat ze eten en hebben al helemaal geen idee van het aantal calorieën dat voedingsmiddelen bevatten. Een eenvoudige manier om bij te houden hoeveel je eet is door het simpelweg op te schrijven. Houd dagelijks in een “dieetdagboek” bij hoeveel je eet en wanneer je het eet. Probeer ook te noteren hoeveel calorieën ieder product bevat. Als je een stapje verder wilt gaan, dan kun je ook uitzoeken hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je dagelijks eet.

Aanvullende tips voor minder eten?

Als je wilt afvallen door minder te eten, dan is het dus voornamelijk belangrijk om je bewust te zijn van alle aspecten van je eetpatroon. Lukt het jou om minder te eten? En zo ja, wat werkt voor jou het beste? Deel aanvullende tips voor minder eten a.u.b. hieronder in een reactie.

Minder eten: de ‘halveertruc’ uit Franse Vrouwen In Alle Seizoenen

Een goede tip om minder te eten is de ‘halveertruc’ uit het boek ‘Franse Vrouwen In Alle Seizoenen‘. Schrijfster Mireille Guiliano is bekend geworden dankzij haar boek ‘Waarom Franse Vrouwen Niet Dik Worden‘, het daaropvolgende ‘WFVNDW Kooboek‘ en het daaraan gekoppelde Franse Vrouwen Dieet. Haar nieuwste boek Franse Vrouwen In Alle Seizoenen gaat dieper in op waarom Franse vrouwen niet dik worden en er staan bovendien gezonde Franse recepten en aanvullende afslanktips in…

De halveertruc uit  Franse Vrouwen In Alle Seizoenen

Een van de simpelste en meest praktische tips uit FVIAS is de zogenaamde halveertruc. Guiliano raadt in haar boek Franse Vrouwen In Alle Seizoenen aan om alle producten doormidden te snijden of breken alvorens je begint met eten. Als je halverwege bent –dus de éérste helft achter de kiezen hebt zitten– moet je jezelf afvragen: “Heb ik nog honger?”. In de praktijk halveer je dus zo’n beetje al je porties

De halveer truc werkt heel erg goed omdat deze ervoor zorgt dat je je constant bewust bent van hetgeen je eet. Zodoende zul je ook minder makkelijk te veel eten. Mensen hebben in veel gevallen namelijk amper door dat ze überhaupt aan het eten zijn. Al met al wordt minder eten dankzij deze halveer truc een stuk gemakkelijker, en daarmee ook afslanken en gewicht verliezen. (bron)

 Franse Vrouwen In Alle Seizoenen: tot slot…

Daarnaast denk je vaker “Waarom eet ik dit eigenlijk; omdat het toevallig voor m’n neus ligt of omdat ik daadwerkelijk honger heb?”. Het hele idee van minder eten en de halveer truc is dus dat je precies ziet hoeveel voedsel in je mond verdwijnt en in je maag terechtkomt! Blijkbaar kun je van sommige dieetboeken dus nog best weleens iets opsteken…

Heb jij de halveertruc uit de Franse Vrouwen-reeks al toegepast? En werkt ie voor jou om gemakkelijker af te vallen? Deel jouw bevindingen in een reactie hieronder!

5 tips om minder te eten

Minder eten helpt natuurlijk als je wilt afvallen. Wat er niet aan komt, hoeft er immers ook niet af. Daarom vandaag een aantal handige tips om minder te eten.

1. Eet langzaam

Wanneer je langzaam eet zul je in totaal minder calorieën nuttigen. Je maag heeft namelijk zo’n 20 minuten nodig om je hersenen duidelijk te maken dat je vol zit. Eet langzaam en je zult minder eten voordat je voldaan bent. Schuif geen nieuw eten op je vork, mes of lepel alvorens je mond helemaal leeg is. Op die manier gaat het eten een stuk langzamer. Probeer bovendien goed te kauwen en neem lekker de tijd voor een maaltijd.

2. Eet kleine porties

Probeer vijf à zes kleinere porties voedsel per dag te nuttigen in plaats van drie grote maaltijden. Op die manier werkt je spijsvertering harder en verbrand je dus meer calorieën op een dag. Daarnaast blijft je bloedsuikerspiegel de hele dag door op een gelijk niveau, waardoor je meer energie hebt en minder honger.

3. Eetdagboek bijhouden

Door een dagboek bij te houden waarin je opschrijft wat je precies eet en drinkt word je je beter bewust van je eetgewoontes. Dit zal je motiveren om niet snel even tussendoor wat extra voedsel in je mond te stoppen.

4. Bereid je maaltijden zelf

Het klinkt misschien logisch, maar door je eigen maaltijden te bereiden weet je exact wat je opeet. Ga dus niet voor kant-en-klaarmaaltijden –die vaak boordevol zout en verborgen calorieën zitten– maar bereid je eigen eten met verse ingrediënten.

5. Sla nooit je ontbijt over

Oké, je bespaart ’s ochtends wellicht een paar calorieën door je ontbijt over te slaan, maar over de hele dag genomen boek je absoluut geen winst. Door niet te ontbijten komt je stofwisseling pas laat op gang, waardoor je lichaam minder calorieën verbrandt. Door het ontbijt over te slaan zul je gedurende de dag bovendien veel meer trek hebben en is de kans veel groter dat je gaan snacken. Ontbijten dus.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.