Minder vet eten – 8 tips om vetten & oliën te mijden

Minder vet eten is een verlangen van veel mensen die willen afvallen. Dat alle vetten uit voedsel slecht zijn is inmiddels overigens zwaar achterhaald. Desalniettemin zijn er talloze mensen die veel te veel vetten – met name verzadigde vetten & transvetten – binnenkrijgen.

Niet alleen door frituren, door afhalen bij de pizzeria en de Chinees of door pakken met koeken naar binnen te werken, maar ook door allerlei minder voor de hand liggende Oorzaken. Voor deze mensen hebben we hieronder 8 tips om minder vet te eten…

1. Bakboter & olie goed verhitten om minder vet te eten

Als je bakboter of bakolie onvoldoende verhit voordat je de te bakken ingrediënten in de pan legt, dan zuigen je producten een groot deel van het vet in zich op. Als je olie of boter eerst goed heet laat worden voordat je erin bakt, dan blijft het vet grotendeels op de bodem van de pan liggen. Op die manier kun je dus minder vet eten.

2. Pannen met anti-aanbaklaag en je zult minder vetten & oliën eten

Het is slim om te investeren in een paar goede koekenpannen, grillpannen of braadpannen als je minder vet wilt eten. Pannen van goede kwaliteit hebben namelijk een goede antiaanbaklaag. Een goede antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je in veel gevallen niet eens bakboter of bakolie hoeft te gebruiken.

3. Gebruik bakpapier i.p.v. bakboter op bakplaten en in ovenschalen

In veel recepten wordt gesteld dat je bakvormen en bakplaten dient in te vetten met boter of olie. Als je je vet-inname wilt beperken, kun je veel beter bakpapier gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je baksels makkelijk loskomen, maar voegt geen nodeloze calorieën of vetzuren toe.

4. Snijd zichtbaar vet van vlees; hierdoor zul je veel minder vet eten

Veel mensen denken dat vleesvet ‘weg bakt’ zodra het in de pan ligt. Dit is helaas niet het geval. Vet blijft grotendeels als jus op de bodem van de pan liggen en als het enigszins afkoelt, hecht het zich aan het vlees. Snijd daarom zichtbaar wit vet van bijvoorbeeld kipfilets of hamlappen weg… En haal vlees direct uit de vette jus zodra het gaar is.

5. Gebruik yoghurt i.p.v. crème fraîche om je vet-inname te beperken

Crème fraîche is aangezuurde room die ten minste 35% vet bevat. Zure room bevat slechts 10% vet en halfvolle yoghurt hoogstens 3%. Als je gerecht het toelaat, kun je crème fraîche dus maar beter vervangen door zure room of yoghurt om het vetgehalte te verminderen.

6. Gebruik mozzarella i.p.v. volvette kaas in salades & schotels

In veel gerechten – en met name vegetarische gerechten – worden grote hoeveelheden volvette kaas gebruikt. De meeste kazen die je in de supermarkt of bij de kaasboer koopt zijn echter rijk aan verzadigde vetten. In veel gevallen kun je volvette kaas gemakkelijk vervangen door magere kazen zoals mozzarella, ricotta, Parmezaan of hüttenkäse. Overigens ook op pizza’s smaakt mozzarella heerlijk.

7. Schep gestold vet af van soepen, jus & sauzen

Soepen kunnen erg gezond zijn, maar ook erg vet. Als je een soepje laat afkoelen, dan zal het gestolde vet op het water gaan drijven. Drijvend gestold vet kun je eenvoudig met een zeef of zeefschep verwijderen. Zelfgemaakte soepen kun je welbewust af laten koelen en later opwarmen nadat je het gestolde vet hebt verwijderd. Tijdens het bereiden van de soep kun je natuurlijk ook proberen om minder vet toe te voegen.

8: Gebruik magere vleesvervangers om minder vet te eten

Vleesvervangers bevatten doorgaans veel eiwitten en relatief weinig vetten. Het kan dan ook een aanrader zijn om eens een keer geen vlees bij de maaltijd te nemen, maar een vleesvervanger op basis van soja (o.a. tofu en tempeh) of seitan. Vleesvervangers zijn zelfs magerder dan kipfilet, kalkoenfilet, lendebiefstuk of varkenshaas.

Heb jij nog tips om minder vet te eten en vetten te vermijden? Laat het hieronder weten.

Minder vettigheid eten – 8 tips om minder vetzuren binnen te krijgen

1: Verwijder zichtbare vettigheid van vlees

Snijd zichtbare vettigheid (wit, zacht weefsel) van vlees voordat je het gaat bereiden. Als je vlees hebt gebakken, haal het dan uit de vette jus die in de pan achterblijft. Zodoende krijg je minder dierlijk vet binnen.

2: Vervang crème fraîche door yoghurt

Crème fraîche is aangezuurde room van koeien- of geitenmelk die minstens 35 procent melkvet bevat. Zure room bevat daarentegen 10 procent vet en halfvolle yoghurt slechts 1 tot 3 procent. Vervang crème fraîche daarom bij voorkeur door yoghurt om vettigheid te beperken.

3: Gebruik bakpapier i.p.v. boter

In veel recepten staat dat je bakvormen en bakplaten dient in te vetten met boter of olie. Het is echter veel dieetvriendelijker om ze te bedekken met bakpapier. In principe is er niets mis met af en toe een beetje roomboter, maar bakpapier bespaart je behoorlijk wat calorieën en vettigheid.

4: Vervang volvette kaas door mozzarella

Aan veel gerechten –en met dan name vegetarische gerechten– wordt kaas toegevoegd. Veel kazen zijn echter rijk aan vettigheid (melkvet). Je kunt volvette kaas makkelijk vervangen door magere kazen zoals mozzarella, ricotta, Parmezaan of hüttenkäse.

5: Schep gestold vet af

Als je soepen op basis van bouillon laat afkoelen, zal de gestolde vettigheid op het vocht gaan drijven. Dit vleesvet kun je gemakkelijk uit het gerecht scheppen. Laat zelfgemaakte soepen dus eerst afkoelen en warm ze weer op nadat je de gestolde vettigheid hebt verwijderd.

6: Bakolie & bakboter goed verhitten

Als je bakboter en bakolie niet heel heet laat worden alvorens je je gerecht erin bakt, zal het product een heel groot deel van de olie of boter opzuigen, waardoor er een vettige maaltijd ontstaat. Laat olie en boter dus eerst goed heet worden voordat je erin bakt. En gebruik vooral geen ‘cooking spray‘, want dit onnatuurlijke goedje is beduidend ongezonder dan natuurlijke vetten.

7: Antiaanbaklaag

Gebruik altijd een pan met antiaanbaklaag of een goede grillpan als je gaat bakken. Omdat hierin niks aanbakt, hoef je niet eens bakboter of bakolie te gebruiken.

8: Gebruik vleesvervangers

Er zijn tegenwoordig allerlei vleesvervangers op de markt op basis van soja of gluten (o.a. tofoe, tempeh en seitan). Dit soort producten is zelfs magerder dan kip, kalkoen en mager rundvlees. Zodoende bespaar je jezelf behoorlijk wat vettigheid.

Heb jij nog meer tips om de consumptie van vettig voedsel te beperken? Laat hieronder jouw adviezen onder in een reactie!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.