Hoewel we bij weerstand al gauw denken aan neus, keel en luchtwegen, wordt ruim 70 procent van de immuniteit, oftewel de natuurlijke lichamelijke weerstand, bepaald in het maagdarmkanaal. Het maagdarmkanaal komt het meest in contact met uitwendige factoren. Om dit deel van het lichaam te beschermen tegen indringers zoals ziekteverwekkende bacteriën, wordt een beroep gedaan op het immuunsysteem.

Het immuunsysteem wordt behalve door witte bloedlichamen, bijgestaan door nuttige bacteriën. De combinatie van goede en slechte bacteriën wordt de darmflora genoemd en de verhouding tussen potentieel schadelijke en nuttige bacteriën bepaalt of de darmflora de weerstand wel of niet verhoogt.

Belang van een gezonde darmflora

Verkeerde bacteriën zoals rottings- en gistingsmicroben krijgen, als gevolg van eenzijdige voeding en gebruik van antibiotica, steeds meer de overhand. Schade voor de gezondheid kan worden voorkomen door de groei van nuttige bacteriën, zoals acidophilus-, bifidum- en melkzuurmicroben, te stimuleren. Deze nuttige bacteriën produceren B- en K-vitamines, houden de darmen actief, verbeteren de opname van mineralen zoals calcium en kunnen schadelijke bacteriën tegengaan. Deze goede bacteriën zijn van nature altijd in het lichaam aanwezig, maar kunnen in hun groei worden gestimuleerd.

Voeding

De juiste voeding houdt de darmflora gezond. Enerzijds door de reeds aanwezige goede bacteriën (prebiotica) te voorzien van een ideale leefomgeving en gezonde voedingsbodem en anderzijds door aanvullende goede bacteriën (probiotica) in te nemen. Om de darmflora gericht te verbeteren zijn er producten in capsule- of poedervorm met speciale bacteriestammen. Preparaten waarin pre- en probiotica gecombineerd zijn worden synbiotica genoemd. Een mix van pro- en prebiotica is voor de weerstand het beste.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die zich in het darmkanaal vestigen en de darmflora terugbrengen in natuurlijk evenwicht. Wanneer deze toegevoegd zijn aan voedingswaren, dienen ze maagsap- en galresistent te zijn om de reis naar de darmen te kunnen overleven. Er mag dan ook verwacht worden dat dit het geval is wanneer je voedingsmiddelen of supplementen koopt die probiotica bevatten. Het kan voorkomen dat er tijdens de productie nog miljoenen gunstige bacteriën aanwezig waren in het product, maar deze bij aankoop van het product inmiddels verloren zijn gegaan. De kwaliteit van het probioticum is dus van groot belang voor het nut ervan.

Voedingsbodem voor pro- en prebiotica

Het is belangrijk dat de goede bacteriën zich koloniseren en zich vervolgens handhaven door zich te vermenigvuldigen. De juiste voeding is hierbij erg belangrijk. Belangrijke voedingsstoffen voor goede bacteriën zijn voedingsvezels, slecht verteerbare zetmeelfracties, niet verteerbare koolhydraten zoals oligo-inuline en oligofructose, en suikeralcoholen. Volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten en haver zijn voorname bronnen van deze voedingsstoffen en helpen zodoende de weerstand te verhogen.

Gerelateerde artikelen

Hoe houd ik mijn immuunsysteem in conditie
Nep-voedingsvezels in ‘gezonde’ producten veroorzaken gaten in darmen

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.