Muizen knagen, poepen en piesen aan één stuk door, en het zijn dan ook onhygiënische beestjes. Bovendien planten muizen zich razendsnel voort, waardoor in een mum van tijd een heuse muizenplaag in je woning kan ontstaan. Het is dan ook belangrijk om muizen in huis te bestrijden! Hierbij de beste tips ter bestrijding van muizen in je leefomgeving. Kortom: muizen vangen, verjagen & bestrijden…
Waarom komen muizen binnenshuis?
Muizen houden van een veilige schuilplaats waar ze warmpjes kunnen slapen en bovendien voldoende kunnen eten. En waar geen katten, ratten, uilen en andere roofdieren bij kunnen komen. Kortom: een goed geïsoleerde ruimte met een nauwe in- en uitgang.
De meeste soorten muizen (spitsmuizen, bosmuizen, aardmuizen, veldmuizen etc.) slapen buiten in holletjes. Maar er is ook een muizensoort in Nederland die net zo lief binnenshuis overnacht, namelijk de huismuis.
Huismuizen bouwen nesten op zolders, in spouwen, in kasten en bovenop plafonds! Ze leven van noten, eikels, kastanjes en voedselrestjes van mensen. Huismuizen zijn vooral ’s nachts actief, dus je merkt hun bestaan vooral ’s nachts op door getrippel en geknaag.
Hoe ontstaat een muizenplaag in je huis?
Vooral ’s winters zoeken muizen een warm plekje op. Het wordt dan kouder buiten en bovendien zijn de natuurlijke voedselbronnen zoals eikels, hazelnoten, kastanjes en walnoten grotendeels uitgeput. Mensen zetten daarnaast hun verwarming aan, waardoor het in spouwen en plafonds heerlijk warm wordt.
Muizen bouwen ’s winters een nestje, verzamelen voedsel en planten zich binnenshuis voort. Twee muizen worden er binnen no-time twintig. Ze vreten zich bovendien door isolatiemateriaal, hout, kabels en textiel heen. In de lente gaan muizen weer naar buiten om vers voedsel te zoeken, maar tot die tijd zit je met een flinke berg gebakken peren!
Risico’s & gevaren van muizen in huis…
Muizen in huis zijn veilig voor roofdieren en voorzien van bergen met voedsel. Muizen zijn namelijk echte alleseters en kunnen zelfs teren op een dieet van zeep. Een koppeltje muizen vermenigvuldigt zich zodoende als een speer. Als je muizen in je huis niet snel vangt, verjaagt of doodt, kan zich binnen enkele maanden een flinke muizenplaag binnen je vier muren ontwikkelen.
Muizen hebben bovendien een zacht skelet, waardoor ze zich door piepkleine gaatjes kunnen wurmen. Een kiertje van 1 centimeter is al genoeg voor een muis! Zorg er daarom te allen tijde voor dat deuren goed sluiten en dat je eventuele gaten en kieren in buitenmuren goed afdicht met cement of muis-werende kit. Door gewone kit en pur vreten muizen zich overigens met gemak heen.
Bovenal zijn muizen smerig. Ze hebben een piepkleine en nauwelijks functionerende blaas, waardoor ze continu bacterierijke urine laten lopen. Mannelijke muizen gebruiken bovendien hun urine om een territorium af te bakenen. Gelukkig produceren muizen niet heel erg veel urine, aangezien ze hun vocht uit vast voedsel halen en doorgaans niet apart drinken. Muizen poepen daarnaast alles vol, waardoor je huis wordt voorzien van stapels muizenkeutels. Kortom: vies, onhygiënisch en potentieel ziekteverwekkend!
Muizen knagen onder meer papier en textiel kapot voor hun nesten en plunderen keukenkastjes voor hun jongen. Ze kunnen zodoende voedsel besmetten en boeken, interieur, kleding en vloerbedekking vernielen. Een muis die elektriciteitskabels kapot knaagt kan zelfs brand veroorzaken!
Muizen in huis bestrijden: vangen, verjagen of doden!
Als je muizen in huis hebt, dan kun je 3 dingen doen. Je kunt de muizen binnen je muren:
- Vangen
- Verjagen
- Doden
1. Muizen levend vangen
Als je een dierenliefhebber bent, kun je muizen levend vangen. Je zet een soort kooitje weg dat ook wel bekendstaat als “levende muizenval”. De kooitjes die het beste werken hebben een wipmechanisme of klepmechanisme. Je legt een stukje kaas of een beetje pindakaas in de diervriendelijke muizenval en wacht rustig af…
Zodra een muis het aas pakt, valt het poortje van het kooitje achter ‘m dicht. Vervolgens kun je de muis terug in de natuur zetten. Het nadeel hiervan is dat de gevangen muis naderhand weer in iemands huis kan binnendringen. Bovendien zullen eventuele babymuisjes een brute hongerdood sterven indien papa- en mama-muis naar buiten worden gebonjourd. Ikzelf ben absoluut fan van ‘levende muizenvallen’, dus hierbij een (Engelstalig) filmpje ter demonstratie:
Ook ikzelf heb onlangs een grotere ‘levende muizenval’ aangeschaft met klapdeurmechanisme, waar ik overigens zeer tevreden over ben. Muizen kunnen er wel in, maar niet meer uit. In deze inloopkooi oftewel vangkooi bivakkeerde na 1 dag al een muisje (zie onderstaande foto). Het muisje leeft nu gezellig buiten de bebouwde kom. :) Ik ben niet zo’n fan productspecifieke promotie/reclame in artikels, maar aangezien het een diervriendelijke oplossing is, toch even een linkje naar de webwinkel waar ik een setje van 2 stuks heb gekocht…
[resp_image id=’20466′ caption=” ]
Aanvullende tip: smeer altijd een piepklein beetje pindakaas bij de ingang van de levende muizenval, zodat de muizen de geur ervan optimaal kunnen oppikken. Gebruik nooit te grote porties in vallen, want dan eten muizen zich dood. Een klein stukje cracker met pindakaas volstaat.
2. Muizen in huis verjagen
Je kunt muizen het beste verjagen met een fanatieke kat. Als je katten in huis haalt die er een sport van maken muizen te verjagen, zal een muis liever bij de buren gaan bivakkeren dan bij jou. Neem wel een actieve kat en niet zo’n luie “jan-jans-en-de-kinderen-kater” met overgewicht.
3. Muizen doden & verdelgen
Als je muizen als ongedierte beschouwt, kun je ze desgewenst doodmaken. Een klassieke muizenval is nog altijd de populairste methode om muizen te doden. Maar muizengif (Pokon®, Frap® e.a.) is veel effectiever als je muizen wilt verdelgen.
De effectiefste vorm van muizengif is een doosje met muizenkorrels dat je onder een kast zet. In de handleiding staat dat je het zakje met korrels gesloten in het bijgeleverde kartonnen doosje moet leggen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat het openscheuren van het zakje beter werkt omdat de aanlokkende geur dan beter wordt verspreid.
De muizen zullen de korrels opeten en aan eventuele jonkies voeren. De muizen sterven aan interne bloedingen en drogen vervolgens uit dankzij vocht-absorberende bestanddelen. De muizen-kadavertjes zullen als het ware mummificeren, waardoor ze hooguit enkele dagen kunnen stinken en vervolgens indrogen waardoor ze geen geur meer verspreiden.
Let op: zorg dat kinderen, huisdieren en buitendieren (egels, vogels, eekhoorns etc.) nimmer bij muizenkorrels in de buurt kunnen komen!
4. Muizen weren / voorkomen
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen… De beste manier om muizen uit je woning te houden, is dan ook preventieve muizenweringsmaatregelen treffen. De belangrijkste muizen-werende maatregelen zijn als volgt:
- Zorg dat er geen potentieel muizenvoedsel in de buurt is (menselijk voedsel opgeslagen in voorraadkasten, kelders, keukenkastjes, et cetera), maar ook restanten in etensbakken van huisdieren binnenshuis of buitenshuis (kippenren, konijnenren, vogelvolière, et cetera). Het kan best zo zijn dat muizen die in jouw huis bivakkeren hun voedsel bij de buren bijeen hamsteren. Dus ook in je directe omgeving dient zo min mogelijk potentieel voedsel voor muizen aanwezig te zijn, zeker niet stelselmatig of permanent.
- Muizen drinken niet veel (qua hoeveelheid), maar als zij water tot hun beschikking hebben, drinken ze doorgaans wel vaak (qua frequentie). Als er continu een drinkschaal / drinkbak van een hond of kat bereikbaar is voor muizen, kan dat dus een afweging zijn voor muizen om je woning te betreden. Althans, zolang de kat of hond niet in de buurt is…
- Tot slot zullen muizen een nest maken van nestmateriaal. Als je gaten in kussens, textiel of papier binnenshuis aantreft, is de kans groot dat muizen bezig zijn met nestmateriaal verzamelen. Ze kunnen zelfs een nest IN kussens van bankstellen of fauteuils maken. Ook kan het zijn dat muizen isolatiemateriaal tussen dakplaten of muren uit knagen… of dat ze nestmateriaal van buiten naar binnen –of vice versa– slepen… Hoe minder nestmateriaal aanwezig is en hoe moeilijker het voor muizen is om zich van binnen naar buiten en van kamer naar kamer te verplaatsen, des te moeilijker het voor ze wordt om succesvol een muizennest te realiseren.
Muizen in huis: tot slot…
Muizen buitenshuis houden is gemakkelijker dan muizen in huis bestrijden. Maak daarom kiertjes en spleten dicht, bekleed ventilatiekanalen met fijnmazig staalgaas en houd vloeren van kamers en (inloop)kasten vrij van stapels met spullen.
Heb jij ervaring met het vangen, verjagen of verdelgen van muizen? Laat hieronder jouw tips m.b.t. muizen-bestrijding achter!
351 comments
Jerommeke
1 augustus 2017Ik heb een goed geïsoleerd huis zonder gaten of kieren naar buiten toe. Omdat het goed geïsoleerd is hoeven we nooit de verwarming aan. In de zomer is het vaak erg warm in huis en willen we graag de deur naar de tuin open zetten. Ik heb nu last van muizen en heb het vermoeden dat ze door de tuindeur of voordeur naar binnen zijn gekomen. De hele keuken en gang hebben we uitgespit en schoongemaakt en 2 muizen gevangen. Dan denk je dat er vanaf bent maar nummer 3 is ook gesignaleerd. In de keuken en zo langs een kier bij de vaatwasser onder de keuken verdwenen. Ik heb op strategische plekken in en rond de keuken lijmplankjes en een klapval gezet maar nog niet gevangen. Tijdens het opruimen heb ik nergens aangevreten eten gevonden. Wel in de schuur materialen die gebruikt zijn voor een nestje. Geen nestje gevonden. Wel veel keutels, zowel in de schuur als in de gang achter een kast en achter de koelkast. Ik weet het ff niet meer… Doorgaan met de valletjes of toch de optie van het gif proberen?
Paul V.W.
13 juli 2017Foutje! In mijn reactie schreef ik: Uit het enorme aantal reacties blijkt wel dat veel mensen last hebben van MENSEN. Ik bedoelde natuurlijk: Uit het enorme aantal reacties blijkt wel dat veel mensen last hebben van MUIZEN (al zijn er natuurlijk veel mensen die last hebben van andere mensen).
Paul
13 juli 2017Overigens zijn er ook heel veel muizen die last hebben van mensen. Misschien ook maar eens een artikel aan wijden ‘mensenoverlast onder (huis)dieren’… ;)
Paul V.W.
13 juli 2017Uit het enorme aantal reacties blijkt wel dat veel mensen last hebben van mensen. Bij mij valt het gelukkig wel mee, maar gemiddeld een paar keer per jaar merk ik toch wel dat er een muis in huis is. Vaak wordt gedacht dat muizen dol zijn op kaas, maar naar mijn mening is dat niet zo. Ze eten wel graag noten, granen (b.v. muesli) en chocola. En soms vinden ze het leuk om papier te versnipperen (b.v. rollen wc-papier). Sommige muizen zijn blijkbaar erg slim en handig. Ik heb wel eens chocolade op een muizenval (een klem) gelegd. De volgende dag was de chocola weg, maar de muis ook. Muizengif helpt gewoonlijk wel. Als ik merk dat er een muis in huis is, strooi ik wat korrels en die zijn dan al gauw verdwenen. Soms vind ik dan een dode muis, maar meestal niet en dan zal de muis wel in zijn schuilplaats dood zijn gegaan. Over het algemeen ben ik diervriendelijk, maar met muizen in huis heb ik weinig medelijden.
Inge
13 juli 2017Hallo, Ik heb even een vraagje. Ik woon in een appartement op twee hoog. Een week of twee geleden is een muis gespot. Ik heb in eerste instantie 3 vallen van de Action gekocht. Daar had ik geen succes mee. Nu heb Ik heb twee muizenvallen en een doosje met vergif van PetsPlace. Ik zie eigenlijk amper muizenkeutels of bewijs dat er ergens muizen zijn geweest. Ook is er niet van het gif gegeten of aan de pindakaas op de muizenvallen. Ik ging er eigenlijk al vanuit dat de muis er toch niet zou zitten en dat ik het me had ingebeeld. Nu zag ik vandaag toch weer een muis lopen richting het raam. Later heb ik hem ook niet meer zien lopen. Ik heb het idee dat hij het raam uit is gelopen. Is dit logisch? Is er misschien iets anders dat ik kan doen om muizen te weren?
Paul
13 juli 2017Jijzelf bent getuige geweest van het voorval, dus jij bent de aangewezen persoon om in te schatten hoe plausibel het is dat een muis uit het betreffende raam is gelopen, gekropen, geklommen of gesprongen. Als dat raam daadwerkelijk een bekende sluiproute is voor muizen, dan zou je in elk geval enkele keutels op die route moeten kunnen terugvinden. Zit er een goot, raamdorpel, balkon of andersoortige constructie achter raam? Je spreekt zelf van “amper muizenkeutels”, dus ik neem aan dat er NIET kan worden gesproken van geen muizenkeutels… En logischerwijs is 1 enkele muizenkeutel voldoende bewijs van de aanwezigheid van en muis. Voor aanvullende tips om muizen uit je woning te weren, kun je terecht in bovenstaand artikel. Succes en groeten, Paul
Sude
20 mei 2017Help!!! Er komen muizen op onze spullen stoelen overal we hebben er al twee gevangen met lijm speciaal lijm waar komen ze dan vandaan???
Paul
30 mei 2017Het is niet zo dat muizen die graag op stoelen gaan zitten per definitie een andere herkomst hebben dan andere muizen. En dat je reeds 2 muizen hebt gevangen is ook niet echt een aanwijzing waar ik iets concreets uit kan afleiden. :( In principe kunnen huismuizen overal vandaan komen: kruipruimte, spouwmuur, zolder, vliering, verlaagd plafond, binnenkant kussens bankstel of fauteuil, vanaf buitenshuis onder een deur door… Aan de hand van je verhaal is daar helaas niets over te zeggen…
CARA SMITS
27 november 2021Met lijm,afschuwelijke dierenbeul.ik heb ook last van muizen.Komen op de hondenbrokken af,alle kieren in de muren dichtgemaakt met een soort ijzeren wokkels.En levende muizenval gekocht,pindakaas in gedaan en moedermuis en 6 kindmuizen gevangen en losgelaten ,heb er wel een rot gevoel bij want vind ze zo lief.Maar heb astma dus ze moeten weg.Maar muizenlijm is barbaars.
Saskia
2 mei 2017Help! Volgens mij leeft er een muis IN de muren. Deze is een tijd geleden ontdekt en toen zijn de gaten in de voorraadkast dicht gemaakt. Echter hoor ik nu ’s avonds en ’s ochtends geluiden, alsof hij heel dichtbij mijn bed zit. Hoe pak je dit aan als de muis dus het huis niet in kan?
Paul
2 mei 2017Het enige wat je dan kan doen is een gaatje boren en daar muizengif doorheen duwen… Of nagaan hoe de muizen van buitenaf in je spouw terechtkomen (via kruipruimte, door een stootvoeg, onder een dakpan door) en daar de boel dichtmaken.
Suzan
1 mei 2017Ik had laatst last van muizen in mijn huis vooral ’s avonds hoorde je ze overal rondlopen uiteindelijk rond gaan kijken op het internet wat ik ertegen kon doen toen kwam ik bij dit artikel uit. Ben nu van het probleem af. Misschien helpt het jullie ook om van je muizenprobleem af te komen. Groetjes, Suzan
Jan
15 april 2017Tjonge jonge wat een lieve mensen op dit forum. De enige manier om van deze vieze stinkende knaagdieren af te komen is vergif wegzetten. Doe je dat niet dan heb je binnen de kortste keren er een hele familie muizen bij. Muizen laten een spoor van ziek makende ellende achter. De geur van hun uitwerpselen trekt overal in waardoor je zo de volgende familie op bezoek hebt. De keuze is aan u om lief valletjes te zetten of een weekje gif te zetten. Succes met je beslissing.
Paul
15 april 2017Het nadeel van dodelijk muizengif wegzetten, is dat muizen zullen sterven op willekeurige plekken. Mogelijkerwijs op plekken die je niet kunt bereiken. In spouwen, onder dakplaten, in afgesloten kruipruimten, achter / onder / bovenop keukens, op verlaagde plafonds, et cetera. En dit kan enorme stankoverlast veroorzaken… Het voordeel van levende muizenvallen plaatsen, is dan ook dat je gericht controle kunt uitoefenen; doordat je de controle letterlijk in handen houdt.
Annika
29 januari 2017Beste Paul, na drie weken vakantie kwam ik gisteren thuis en vond op de eerste en tweede verdieping van mijn rijtjeshuis allemaal keutels van muizen. Met uitzondering van de badkamer en open keuken. Dat laatste vond ik wel bijzonder. Ze hebben zich uitgebreid in mijn voorraadkast tegoed gedaan aan zonnebloempitten (500 gram) en havermeel (ook ongeveer 500 gram). Het meel lag door heel mijn huis waar de keutels ook lagen In mijn voorraadkast was dit uiteraard het ergst. Ook was daar veel urine van de muizen. Door het meel kon ik beneden op mijn donkere laminaat het spoor volgen en kwamen ze uit mijn meterkast vandaan. Deze zit echter midden in mijn woning. Dus hoe ze daar zijn gekomen??? Ik weet niet hoeveel muizen het dus zijn, maar het lijken er veel gezien de uitwerpselen, maar het kan ook zijn dat er een paar drie weken zich heerlijk hebben uitgeleefd. Wat kan ik nu doen?
Paul
30 januari 2017Naar alle waarschijnlijkheid lopen er vanuit je meterkast kabels naar beneden (je kruipruimte in) of naar boven (richting je zolder). Als er een kleine tussenruimte ergens rondom zo’n kabel zit, vormt dit voor een muis een ideale manier om via een kabel naar boven of beneden te klimmen. Wat je dus moet doen, is alle kiertjes in je meterkast goed afdichten met staaldraad, staalgaas of een ‘muisvrije’ kneedpasta of kitsoort.
Francois van Iersel
19 januari 2017Beste allemaal. Welke muizenvallen of muizengiffen je ook gebruikt, ze bieden geen duurzame oplossing. Dit betekend dat in veel gevallen het probleem zich blijft herhalen. Het is belangrijk om ook naar omgevingsfactoren te kijken. Enkele voorbeelden zijn konijnen, kippen of vogels in de buurt of voedsel van huisdieren dat blijft staan. Voor een duurzame en milieuvriendelijke oplossing zullen voedselbronnen weggenomen moeten worden. Vervolgens is het belangrijk om weringsmaatregelen te nemen, zeker als je geen invloed op de omgevingsfactoren hebt. Als het weren ook niet voldoende resultaat biedt omdat muizen ook nog via de spouw van je buren naar jouw kunnen komen dan kun je nog andere preventieve maatregelen nemen. Belangrijk bij overlast van muizen is het wegnemen van voedsel, nestelgelegenheden en drinken. Beperkt hun bewegingsvrijheid en zorg dat ze zich niet prettig voelen bij je, en de overlast zal duurzaam.opgelost zijn. Gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen is in de meeste gevallen niet nodig. Wist je overigens dat muizen 3 tot 18 gif moeten eten om er vervolgens aan dood te gaan. Dode muizen kunnen op hun beurt ook weer overlast van bijvoorbeeld vliegen geven.
Karlien
5 januari 2017Beste, sinds enkele maanden zitten we met twee muizen. Eerst in de garage bij het katteneten. Wij hebben drie katten waarvan een binnenkat en zot op muizen en de andere twee buitenkatten en vangen er ook regelmatig. We hebben dus een kooivalletje gezet en bijna elke avond hadden we dezelfde twee muizen gevangen. Elke ochtend op 150m van het huis weggezet. Nu zit er eentje binnen… en gevangen met de kooi en buiten ver los gelaten… nu ben ik toch overgeschakeld naar gif, jammer genoeg. Drie katten en steeds vangen helpt hier niet. Zelfs de kat ff bij het kooitje zetten voor ze los te laten helpt ook niet. Zucht. Sorry voor het gif… maar we zien echt geen enkel andere oplossing om een overrompeling te voorkomen.
Carlijn
27 januari 2017Pas op dat je katten het gif niet eten!!! Op die wijze is mijn kat door de gestoorde buurman van de wijk vermoord.
Franziska
11 december 2016Beste, Wij zitten met een vervelend probleem: enkele dagen geleden hebben wij een muis in onze airco (boven ons het bed!) gehoord. Tot nu toe hebben we het diertje niet meer zo luid gehoord, maar zijn niet zeker dat het niet nog eens op bezoek komt. We hebben de airco nu goed met schildersplakband afgeplakt, de muis kan er dus niet zonder ons weten in het huis. Wat kunnen we verder doen om de muis echt te verjagen? Zou een ultrasone muizenverjager die we in de kamer plaatsen in de airco doordringen? Dan zouden we de airco tenminste wanneer we er niet thuis zijn onaantrekkelijk maken (s’nachts ben ik bang dat we het toestel toch horen…) Alvast bedankt voor een tip! Franziska
Kelsey Moreel
4 november 2016Beste, Ik zit met een apart geval, mijn muis die komt heel vaak uit overdag, ik zie hem heel vaak aan mijn deur, aan mijn raam… Ook al de muziek luid staat, als ik zing,.. Hij klimt in de gordijnen, hij zit vanboven op de deur,.. Op een gegeven moment zat hij op mijn bureau 20 cm van mij? Hoe komt het dat deze zo dicht komt en zoveel uitkomt, maar we hem toch niet kunnen vangen?
Stiefmoeder
23 november 2016Beste Kelsey, wij van de opleiding dierenartsassistent hebben geconcludeerd dat je hoogstwaarschijnlijk assepoester bent. Als je geluk hebt maakt hij op een dag (met een beetje hulp van de musjes) een baljurk voor je. Hou je glazen slippers goed in de gaten. Probeer de muis eens aan te spreken met Tom of Pieter. Dikke kus, je stiefmoeder
Suus
27 oktober 2016Enkele weken geleden hoorden we een muis, we trokken een keukenlade open en ik keek erin hij keek eruit vluchtte in een pak spaghetti en ik was snel genoeg en pakte het pak incl mini muisje.. buiten vloog hij eruit. Zijn broer of zus die nog in de la zat rende snel naar achter onder de keuken. Daarna diverse malen piepen gehoord of jij riep of kwaad was.. vallen lukten niet, daarna klapvallen lukte niet.. helaas aan de Duitse zakjes gegaan deze kun je gewoon ergens neerleggen kijken of ze ervan eten en wachten maar.. volgens mij hebben ze een feestavond gehad bijna dagelijks het complete zakje met inhoud weg.. laatste zakje inhoud weg en zakje lag er.. zoals aanbevolen wegens overeten en voorraden aanleggen een week niets gelegd.. daarna weer een zakje.. dit zakje ligt er nu een week en niets meer gehoord niets meer gezien en ruiken nu sinds 2 weken een rare geur als we de keukenkastjes openmaken, een muffe nestgeur zeg maar (geen urine die hebben we nooit gezien of geroken.. wel een paar keuteltjes toen maar ook die rook je niet) de geur is alleen te ruiken als je de kastjes openmaakt zeg maar zo in huis niet. Zouden dit de overblijfselen kunnen zijn?
Carlijn
27 januari 2017Of een dode muis. Wij hebben wel eens een dode muis gehad in de keuken achter/onder de kasten. Helaas kom je daar moeilijk bij. Tijdens een grondige schoonmaak toch maar eens kijken!
Angela
13 oktober 2016Hier eens in de zoveel tijd muizen of 1 muis in huis. Ik strooi korrels en hebben een muizenklem geplaatst. Ooit eens een dode muis achter de koelkast gevonden die zichzelf geëlektrocuteerd heeft door aan het snoer te knagen maar verder nooit iets doods aangetroffen. Nu lijmplanken besteld en die komen morgen binnen. Hoop dat we het muisje dat ik net op klaarlichte dag van de ene kant naar de andere kant in huis zag lopen kunnen vangen. Vind het ontzettend vies zeker met kinderen in huis. Iemand ervaringen met lijmplanken?
Wil Out
16 december 2016Zeer wrede methode. Mogen in Nederland niet verkocht worden, en terecht.
Bas
13 oktober 2016Ook muizen die ik niet te pakken krijg. Ik zie ze vooral ’s avonds laat een voorraadkast inkruipen en ’s ochtends vroeg komen ze daar weer uit. Ik heb de indruk dat ze die kast gebruiken om naar andere plekken in het appartementencomplex te verhuizen, maar feitelijk weet ik dat niet. Vanuit de kast schieten ze de ’s ochtends vroeg de gang in. Ik zie nergens muizenkeutels. Ik heb op een paar plaatsen gif gezet maar daar blijven ze vanaf.at is de beste plek om het gif te zetten? De kastdeur sluit net niet genoeg af – soms kan de muis er wel onderdoor, soms niet (dus het zijn er meer…!). In de ochtend (en soms ook ’s avonds) hoor ik gekras aan de deur om eruit te komen. Welke tactiek kan ik het beste hanteren om deze beesten te verjagen / verdelgen?
Torrence
11 januari 2017Heb ook minstens twee muizen in huis. ’s Nachts rennen ze achter elkaar aan door de kamer. Onder het televisiemeubel achter de kast onder tafel, etc. Heb een muizenval gezet langs de plint voor de kast. De muis komt aanrennen loopt om de muizenval heen en zo weer verder. Het is wel vermakelijk om te zien maar als het een meisje en een jongen zijn heb je zo een heleboel muizen in huis en dat is niet zo fijn.
Wilma
5 oktober 2016Goedenavond Paul, Ik heb de vallen van jouw link (de levende vallen) nu een jaar in huis maar nog nooit een muis gevangen helaas, pindakaas op de gangetjes gesmeerd, van alles geprobeerd maar de muizen rennen eromheen. Hoe krijg ik ze zover dat ze erin kruipen. Want inmiddels zien we ze overal in huis rennen en ik wordt er helemaal gek van. Gif heb ik ook al geprobeerd, dat helpt ook niet. Alles zit in plastic bakken in huis dus ze kunnen niet bij ons eten. Ze zouden allang de hongerdood moeten zijn gestorven maar toch komen ze steeds weer terug. Ik heb ook gespoten met vlooiengif omdat ik daar ooit onbedoeld een cavia mee heb vermoord maar ik heb niet de indruk dat het maar iets doet en ik ben zo langzamerhand moedeloos. Ik kan me momenteel even niet veroorloven om een professioneel bedrijf in te huren maar kan ik iets doen om de vallen wat aantrekkelijker te maken?
Paul
6 oktober 2016Als muizen honger hebben, kruipen ze in zo’n val, ongeacht de kwaliteit van het voedsel. Als ze geen honger hebt, moet je ze verleiden met iets lekkers. In dat geval zullen ze bij jou in de buurt waarschijnlijk volop te eten voorhanden hebben. Wat helpt is de vallen optimaal positioneren, dus met de openingen parallel aan een muur. Ik woonde tot voor kort tijdelijk in een soort omgebouwde garage en daar zaten nogal wat muizen. Twee levende vallen weggezet en iedere avond raak. Op een gegeven moment zaten er 2 huismuizen en een (dode) spitsmuis tegelijkertijd in een val. Omstandigheden en randfactoren bepalen dus de effectiviteit van de val.
Carlijn
27 januari 2017’s Avonds bekijk ik de muis en welke vluchtroutes hij heeft. Uiteindelijk rent hij steeds langs de muur terug naar een hoek van de kamer. Toen hebben we de val daar (langs de muur, op zijn route) geplaatst en zat hij er binnen een half uur in. Hopelijk heb je hier wat aan. Succes!
Monique
4 oktober 2016Hulp gezocht! Mijn zoon woont op een kamer en heeft last van muizen, kind begint zo langzamerhand door te draaien. Van alles geprobeerd: gif, muizenvallen, gaten gedicht, etc etc. Nu heeft hij een gat aan de onderkant van de bank ontdekt, grote paniek want dat is waarschijnlijk de schuilplaats. Hoe bestrijd je de muis in een bank zonder de bank te “slopen” zeker is het nl nog niet? Mijn zoon was heel trots op het feit dat hij op zichzelf woont, maar ik ben bang dat hij door dit weer zijn thuisbasis gaat opzoeken, hij doet geen oog meer dicht want hij hoort de muis. Het beest poept en plast op zijn kleding knaagt aan alles. Wat kunnen we doen om dit probleem aan te pakken, de huismeester doet niks…
Paul
4 oktober 2016Zet gewoon een nachtje een levende muizenval onder de bank, dan weet je direct waar je aan toe bent…
henk
6 oktober 2016met vogellijm vang je muizen wel mag in Nederland niet verkocht worden maar in België volop je vangt ze wel levend maar daar vind je wel een oplossing voor
Maria
27 september 2016Dank voor je antwoord! Onze bovenburen hebben sinds 1 week een jong katje, dus des te meer reden om bij ons naar eten te zoeken… Vervolg: het is 1 muisje gelukt om tóch bij de vogelkooi te komen! Onze vogelkooi staat voor het raam/de openslaande deuren naar het balkon.. en ik zag dat ie, vanaf de hoek v.d. vensterbank zich oprichtte.. de afstand inschatte.. [ook na steeds verder wegzetten van het tafeltje, tot zo’n 85 cm. !] .. en hóp: zó op het vogelkooitafeltje sprong! Ik kan de kooi niet nóg verder van de vensterbank zetten , omdat hij anders vanaf de rugleuning van 1 van de eetkamerstoelen dezelfde sprong kan maken :/ Ik heb nu ons vitragegordijn voor de vensterbank gehangen, zodat hij zich niet meer daarvan kan afzetten. Het zou me echter te ver gaan om lijm op die vensterbankhoek aan te brengen.. heb jij misschien een ander idee?
Paul
2 oktober 2016Ik denk eerlijk gezegd niet dat het veel zin heeft om een zo moeilijk mogelijke hindernisbaan voor de muizen aan te leggen… Dat je zo veel (en zulke brutale) muizen in huis hebt, duidt op een stelselmatig en langdurig probleem. Muizen zijn rasechte opportunisten die leren van hun omgeving, dus uiteindelijk vinden ze wel weer hun weg… Het enige wat je effectief kunt doen, is de muizennesten opzoeken en hermetisch afdichten. Dus ervoor zorgen dat er geen plek meer is voor muizen om zich te vestigen, voortplanten en voeden…
Emma
16 september 2016Beste, Wij hebben regelmatig last van muizen in onze valse plafonds en spouwmuren. Vermoeden is dat er een fout gebeurd is bij het afbreken van het huis naast ons (dat ondertussen weer opgebouwd is) waardoor er ergens een opening is ontstaan. We zetten steeds gif waardoor ze verdwijnen, maar na een tijd komen er nieuwe. Op zich hanteerbaar omdat ze niet in huis kunnen. Maar… deze ochtend was de verliesstroomschakelaar uitgevallen. Ik weet niet of het gerelateerd is, maar ben me zorgen beginnen maken over muisjes die door elektriciteitskabels knagen en brand veroorzaken. Is dat een risico? Of zal in huis de verliesstroomschakelaar voldoende snel reageren? Heel erg bedankt!
Maria
25 september 2016Hoi Paul. Interessant en heel informatief artikel over het huismuizenprobleem. Wij hebben al jaren last van véél muizen (wonen in een oud huis met houten plafonds en vloeren); ze vieren regelmatig hoorbaar feest (luid, enthousiast gepiep) tussen de plafonds / vloeren van de bovenburen en we horen ze ’s nachts luidruchtig knagen. En… ze lijken wel steeds slimmer én brutaler te worden (wandelen gewoon rustig langs, op het aanrecht, het fornuis, in de slaapkamer, (ben wel ’s bang dat ze op het dekbed klauteren en/of aan onze teentjes gaan knabbelen en knagen… brrr…). Ook op de badkamer, ze “grazen” wat op ons vloerkleed en spelen gewoon “krijgertje” voor onze voeten als we op de bank naar de TV kijken…). Ze negeren de bakjes met gifkorrels en lopen gewoon om de vallen, die we neergezet hebben, héén. We hebben vogeltjes (zebravinkjes) als huisdiertjes, dus je begrijpt ’t al: muisjes zijn dól op vogelvoer; ze gaan zelfs IN het zaadbakje zitten om hun buikje vol te stoppen! (De traliebreedte van 1 centimeter is geen enkel probleem voor ze om de kooi binnen te komen. ;) Gelukkig hebben we –na veel mislukte pogingen voor muiswerende vogelkooistandaards– ’n tafel op één poot gevonden om de vogelkooi op te zetten, daardoor kunnen ze er nu écht niet meer bij. Ze proberen ’t wél steeds, maar het lukt ze niet; ze vallen steeds naar beneden als ze bovenaan de poot, bij het laatste traject: “hun beloning” komen). Je zegt dat muizen gifkorrels negeren als ze elders, dichtbij lekkerder hapjes vinden… ben benieuwd of ze eindelijk eens aan de gifkorrels + pindakaas, hier her en der geplaatst, gaan toekomen, nu ze niet meer in de vogelkooi kunnen?
Paul
27 september 2016Ik verwacht van wel; tenzij de muizen bij je bovenbuurman de keukenkastjes plunderen. :(
Bianca
7 september 2016Beste Paul, Hier hebben we last van 1 muis. Ach wat is er nu 1tje zal men denken, maar hij is echt brutaal. Zit je op de bank tv te kijken komt hij gewoon voor je zitten. Heeft mijn man een zak chips, dan kruipt hij er gewoon in (die muis, niet mijn man). De klemmen, met pindakaas en smeerkaas, bekijkt hij niet. Nu zit hij bovenop de keukenkastjes, dit deel zit dicht, dus ik kan er niet bij. Maar wordt gek van het getrippel. Ja ik geef het toe, vind hem zelfs eng. In de kastjes hebben we alles in plastic bakken gezet, zodat hij nergens op kan poepen en plassen en er niet aan kan knagen. Wat kan ik nog meer doen?
anoniem
5 september 2016Hallo, Mijn vriend heeft muizen in huis, hij heeft afgelopen donderdag een muis gevonden en gedood. afgelopen weekend waren wij weg van huis en hebben we gif in een gaatje gedaan waar we dachten dat wel muizen konden zitten. Gisterenavond kwamen we thuis en toen was dat zakje weg… dus er zitten als het goed is nog muizen en er zijn ook symptomen van muizen. Wat kunnen wij het beste doen? heeft iemand raad want dit is erg vervelend. Alvast bedankt!!! Groeten, L
Myrna
5 september 2016Ik had er ook last van, muizengif hielp niet. De oplossing is de lijmplank. De volgende ochtend 2 muizen (dood) gevangen. Je kunt de lijmplank online bestellen.
Lotte
6 september 2016Hallo Paul, ik heb een vraag. Wij hebben sinds kort spitsmuizen in onze spouwmuur op zolder. We weten inmiddels waar ze doorheen komen vanuit buiten want we hebben de ongediertebestrijding laten komen. Hier hebben er tijdelijk een val voor gezet en in drie dagen tijd hebben we al zes spitsmuizen gevangen. Dus het is een flink doorloopstuk voor die beesten. Dat maakt mij zorgen want dan betekend dat toch dat er veel zitten? Het zijn best kleintjes dus zal er dan een nest zijn? Als we het gat dichten straks is en er zitten er nog wat gaan die dan vanzelf dood of gaan ze kosten wat het kost een andere uitgang creëren?
Paul
6 september 2016Spitsmuizen kunnen niet zo veel, ook al zouden ze willen… Spitsmuizen zijn namelijk geen echte muizen, maar insecteneters, zoals egels en mollen. Insecten kunnen ze kapot knagen, maar ze banen zich geen weg door harde materialen.
anja
9 augustus 2016Graag zou ik advies willen ben ten einde raad. Sinds 31 december heb ik 13 muizen gevangen. Nummer 14 en 15 zijn drie dagen ook gesignaleerd. Knettergek word ik er van. Ik woon in een oud huis met honderdduizend kieren en gaten. Plint in de keuken weggehaald en we zijn erachter gekomen dat ze uit de gang komen maar dan weten we het niet meer. Klemmen, gif alles staat er maar ze gaan er niet in en een het niet op. Prullenbak is weg ik zuig elke dag na het koken dus alles schoon en nu drie dagen later zijn ze er weer. Radeloos vraag ik om jullie advies…
Anna
11 augustus 2016Ik heb al heel lang last van muizen, ik woon hier 11 jaar en de vorige eigenaar die moet er ook last van gehad hebben, want die heeft jammer genoeg alles volgespoten met purschuim onder het aanrechtblok. Jammer, ja want nu kan ik er nooit meer bij om het werkelijke gat te dichten met cement. Wie heeft er een idee hoe ik dat pur weg kan halen. Als ik geld had zou ik een nieuw aanrechtblok plaatsen, maar helaas dat heb ik niet. Het vergalt mijn woonplezier. En zo heb je er een aantal maanden geen last van en nu weer wel. Ik gebruik ook anti-muizengif, maar als ze dood zijn dan stinkt het altijd en echt geen paar dagen. Zo ligt er ook iets achter de oven / magnatron waar ik niet bij kan komen als ik de oven dan gebruik ruik ik altijd muis.
Anna
11 augustus 2016Volgens mij is de enige optie alles met cement dichtmaken en je kan voor kieren bijvoorbeeld staalsponsjes gebruiken die ouderwetse kan je bij de Action voor een paar centen kopen. Muizen vallen op een gegeven moment door gif dood maar toch meestal in de buurt van waar ze vandaan komen als ze het halen.
Marina
16 september 20162,5 jaar geleden hadden wij een enorme muizenplaag. We wonen naast een kroeg en de kroegeigenaar maakte niet goed schoon. De muizen liepen met z’n zessen tegelijk via de muur naar beneden, overdag + ’s avonds. Ze probeerden eigenlijk het huis over te nemen. Destijds was mijn dochtertje 3 maanden oud en toen ik de muizen in de box, kinderstoel en kinderwagen aantrof heb ik Rentokil gebeld. Het heeft me €1000,- en een jaar gekost, maar we hebben er nu soms één en dan meteen een dode in de val! Rentokil heeft ons huis en de kroeg nagelopen; kroeg was zoals we al dachten de haard, maar de eigenaar wilde niet meewerken. Wij hebben elk gaatje wat er te vinden was van buiten en binnen volgestopt met staalwol en kit (daar vreten ze niet doorheen). Vervolgens zijn er overal muizenklemmen die je kunt uitkoken met pindakaas en er is gif neergezet. Het waren er zo veel dat zelfs rattengif in de kruipruimte is gedaan. Muizen volgen hun urine (ze hebben geen blaas) om hun route te lopen. Elke dag stofzuigde ik alles en dweilde ik alles. Rentokil kwam 1x in de 2 weken later 1x in de maand langs. Soms hoorden we nog wel 1 muis, maar ze waren zo goed als weg. Daarna kregen we na een jaar iemand anders in de kroeg die wel goed schoonmaakt en nu misschien 1x per jaar 1 muisje in de schuur. We stofzuigen nog wel elke dag en houden het in de gaten, maar zijn dus muisvrij. Reactie kroegeigenaar: “Ach, die beestjes moeten toch ook een huis hebben?!” Iedereen veel succes met deze irritante beestjes!
truus
5 augustus 2016vraagje als muizen van t gif gegeten hebben vindt je de muizen dan of kruipen ze n hol in en gaan daar langzaam dood, mijn buur heeft n muizenplaag is al maanden met gif bezig maar vindt geen muizen lijkjes maar de muizen schijnen wel weg te zijn.
Paul
6 augustus 2016Dit verschilt per situatie… Muizengif veroorzaakt interne bloedingen door de bloedstollingsfunctie van vitamine K te ondermijnen. Of je vergiftigde muizenkadavertjes terugvindt, is dus afhankelijk van het moment waarop bloedingen fataal worden. De meeste muizen zullen zich waarschijnlijk eerst ziek gaan voelen door kleine bloedingen en zich om die reden verstoppen op een veilige plek (waardoor ze onvindbaar blijven), maar een muis kan ook plots een fatale bloeding ondervinden op een vrij toegankelijke plek. Vandaar dat katten nog weleens met vergiftigde muizen aan komen zetten…
Thimo
25 juli 2016Beste, Wij hebben sinds een paar weken last van muizen in ons appartement op de derde verdieping in Amsterdam. Wij wonen nabij de grachten en ons huis is minstens 100 jaar oud dus de tussenvloeren zijn volledig van hout. Nu is ons appartement helemaal gestript en opnieuw ingericht, dus oude spullen enzovoorts zijn weg. Toch komen de muizen via kleine gaten in het keukenblok, waar onze prullenbak is, inmiddels met deksels dus daar kunnen ze niet meer in. Echter komen ze steeds terug in het keukenblok (door verschillende constructies van aluminiumfolie met karton enz.) op zoek naar eten (wat er niet is!). Is dit een kwestie van tijd dat ze weggaan? Of is het handig de kleine kieren en gaten te dichten? Ik weet waar de muizen vandaan komen maar bij de bron kan ik niet bij omdat onder het keukenblok is. Ik kan enkel de toegang naar keukenblok blokkeren door gaas te zetten want constructies met aluminiumfolie en karton werken niet. Wat raadt u aan? En heeft u nog overige tips? Groet, Thimo
Ireen
10 augustus 2016Arghh, precies hetzelfde probleem hier! Ook 3e verdieping in Amsterdam en net helemaal gerenoveerd. Ze komen via het keukenblok binnen en blijven zoeken naar iets dat er niet is. Word er moedeloos van, let me know als je de gouden oplossing hebt gevonden!
S Smit
19 juli 2016Ik heb deze week muizenkeutels ontdek op zolder. Vijf valletjes gezet, eergisteren 2 en vanmorgen nog 1. Heb hele zolder nagezocht en er is maar op 1 plek waar paar keuteltjes liggen en daar heb ik ook de muizen gevangen… Maar er ligt van alles, nieuw matras, doeken enz. enz. maar niets is aangevreten. Hoe kan dat… Ik word er gek van zo eng en vies vind ik het moet elke x iemand anders erbij halen omdat ik het niet zelf durf weg te halen… Dus 1 plek en niets aangevreten hoe kan dit nou…
Paul
20 juli 2016Textiel, isolatiemateriaal en dat soort spul wordt uitsluitend ‘aangevreten’ als muizen in de buurt een nestje aan het bouwen zijn. Zolang er geen nest wordt gebouwd, zal een muis niet zomaar aan van alles en nog wat knagen.
Daan & Melis
7 juli 2016Beste, Ik woon nu al een jaar bij mijn vriendin in de Leidse binnenstad in een verbouwd rijtjeshuis met een kantelraam naar een binnenplaatsje toe die omsingeld is door 4 muren. Het dak is van gips evenals de meeste muren. Eén muur is het buurpand met een dakgoot en ook dakpannen. Boven zit een studentenhuis met balkon. Nu hebben we gister overdag een muis aangetroffen die onder de regenpijp zat, of althans onze kat heeft deze aangetroffen, mee naar binnen gesleurd en vervolgens hebben wij hem naar buiten gezet en daar was die in een soort shock. Uiteindelijk in n doos gevangen waarna die begon te stuiptrekken en zwaar ademen. Even later was de muis dood. Verderop is een verbouwing gaande, daar wordt een compleet rijtjeshuis gestript… Maar aan de andere kant van de straat… Zou het kunnen dat het daar iets mee te maken heeft? Wat verklaart deze eenling overdag op een binnenplaatsje?
Paul
7 juli 2016Muizen zitten echt overal. Ze leiden hun leven: ze gaan op zoek naar voedsel, claimen een territorium, een slaapplek, een partner, et cetera. Waarom die specifieke muis op dat moment op jullie binnenplaats aanwezig was, durf ik niet te zeggen… De aanwezigheid van muizen kun je vergelijken met de aanwezigheid van tuinvogels… ze leiden een bestaan en proberen zo goed mogelijk te overleven…
Daan&Melis
8 juli 2016Bedankt voor de reactie Paul, Maar het is dus niet ondenkbaar overdag een muis buiten aan te treffen, is een muis dan niet per definitie ziek?
Paul
8 juli 2016Nee, een overdag actieve muis is zeker niet per definitie ziek. Op rustige plaatsen, bij extreme kou en bij voedselschaarste zijn muizen juist ook vaak overdag in de weer. Voedselschaarste kan overigens duiden op een muizenplaag, want hoe meer muizen in de buurt, des te meer concurrentie v.w.b. voor muizen toegankelijke voedselbronnen en des te eerder het voorradige voedsel op is. Vooral huismuizen zie je regelmatig overdag in de weer, zowel binnenshuis als buitenshuis, enigszins afhankelijk van de omstandigheden…
Petra
29 juni 2016Hoi Paul, ik hoor muizen (soms denk ik zelfs grotere beesten) tussen mijn plafonds en in de spouwmuur trippelen en knagen. Ik merk nergens aan dat ze ook in huis lopen (geen keutels, geen vraat, geen stank, geen heterdaadjes). Waarschijnlijk komen ze dus via buiten tussen de spouw en plafonds. Hoe kan ik ze weg krijgen ? Als ik gif zou strooien, waar moet ik dat strooien (of vallen plaatsen: waar ?) Ik heb gebeld met verschillende bedrijven en die praten al gauw over het plafond open breken. Dat klinkt meteen wel erg rigoureus. Is er een andere manier ?
Paul
30 juni 2016Beste Petra, Woon je in een appartement, in een rijtjeswoning, op een hoek of vrijstaand (om een beeld te krijgen van je spouwsituatie…)? Mijn ervaring is namelijk dat muizen en ratten extreem vaak via de dakgoot onder dakpannen door kruipen en zodoende in de spouw terechtkomen. Til ter plaatse van de spouwmuur een paar dakpannen omhoog en kijk of je loopsporen, voedselresten, keutels of versleept nestmateriaal liggen… Duw indien nodig een flinke hoeveelheid muizengif de spouwmuur in en dek de spouw vervolgens af met een stuk kippengaas zodat tuinvogels er niet bij kunnen.
Petra
30 juni 2016Hoi Paul, bedankt voor je reactie. Ik woon in een vrijstaand jaren ’20 huis, met drie verdiepingen. In de tuin is een kippenhok / kippenren, dus dat er muizen (of ratten) in de buurt zijn is aannemelijk. Bedankt voor je tips tot zover, we gaan ’s kijken.
Paul
1 juli 2016Dat maakt de geschetste situatie inderdaad vrij aannemelijk; til / schuif bij voorkeur op alle 4 de hoeken van je woning een paar hoekpannen omhoog om te zien of je activiteit van ongedierte kunt bespeuren…
Petra
7 juli 2016Controle onder de dakpannen heeft niks opgeleverd. We zijn wel al ongeveer een week bezig met her en der muizengif neerleggen en dat is m.n. in de garage (aan het huis vast en dicht bij de plafonds waar ik het meeste activiteit hoor) snel opgegeten. Elke dag vullen we het muizengif weer aan en de bedrijvigheid in muren en plafonds wordt beduidend minder. Stug volhouden dus maar… Mijn man zag langs de garagemuur (de tussenmuur naar woonruimte) korreltjes van het felblauwe gif in het spinrag hangen. Zo konden we traceren dat de muizen via die route tussen het plafond kruipen. Daar gaan namelijk de leidingen van de boiler de muur in, dus waarschijnlijk kruipen ze daarlangs. We blijven nog even muizengif neerleggen…
Paul
7 juli 2016Ja, overtollige ruimte rond een waterleiding, elektriciteitsleiding of gasleiding vormt inderdaad een ideale plek voor een muis om omhoog of omlaag te klimmen.
Margo
30 mei 2016Ik heb vorige week vrijdag in de badkamer een bruine muis gezien we hebben toen onmiddellijk het huis vol zakjes muizenvergif gelegd vooral boven omdat het de badkamer boven was en er was van geen enkel zakje gegeten er was wel 1 zakje verdwenen dus we denken dat het mee is naar het nest mama heeft gisteren dan op zolder nog een muis gezien we denken dezelfde maar hoe kunnen we nu weten hoeveel het er zijn en we kunnen moeilijk al de badkamer en zo weg doen boven en we hebben nu ook nog muizenvallen en andere muizen doders gekocht met de hoop dat we er van af zijn.
Paul
30 mei 2016Helaas is het onmogelijk om het aantal muizen in huis te bepalen; ze kunnen zich immers overal verstoppen, en muizen die er vandaag niet zijn, kunnen er morgen wel zijn. Echt een kwestie van vallen zetten en hopen dat je na een tijdje geen muizen, muizenkeutels en/of knaagsporen meer tegenkomt…
Chantal
25 mei 2016Beste, begin mei hoorde ik ’s avonds geknaag en herrie achter m’n koelkast. De stekker gaat achter de koelkast langs en dan naar boven het kastje boven de koelkast in. Dit is dus ca 1,50 m hoog. Deze stekker was aangevreten en geknaagd de draden lagen bloot. Eten uit de kast gehaald en gif neergezet en de stekker met tape en kit gedaan. Van het gif is niet gegeten en de herrie was weg. Nu 3 dagen terug het eten weer teruggezet gif weggehaald en nu vanavond hoorde ik weer hetzelfde geknaag. Stekker weer tevoorschijn gehaald en tot onze verbazing lagen de draden weer bloot er is door de lagen tape heen geknaagd. Mijn vraag is hoe is het mogelijk dat het circa bijna 3 weken rustig is geweest en nu begint de ellende weer (ben echt bang voor muizen..)! En ik las ook dat met het voorjaar je meestal geen last van hebt?? En hoe kan het dat het dus niet op de grond gebeurt maar op hoogte..? En heeft u een tip wat te doen want dit moet stoppen..! Alvast bedankt met vriendelijke groet Chantal
Paul
26 mei 2016Beste Chantal, Bij kou heb je doorgaans meer last van verkennende muizen die op zoek zijn naar voedsel en tijdelijk onderdak… Als er echter muizen binnenshuis wonen, heb je daar het hele jaar door last van. Muizen knagen aan staaldraad om hun voortanden scherp en kort te houden, niet omdat ze de smaak van kabels enorm waarderen. Waarom de muizen zich gedeisd hielden, lijkt me logisch: je hebt ze verstoord en bang gemaakt door de koelkast te verplaatsen. De relevante vraag is waar de muizen zich schuilhouden… Dit kan onder je keuken zijn, maar ook op een verlaagd plafond, in een spouw, bovenop de keukenkastjes of zelfs IN de achterkant van de koelkast zelf. Hierdoor kan elektrische kortsluiting ontstaan, dus het is echt oppassen geblazen… Heb je ergens een gaatje of kiertje in een muur, vloer, plint of keukenwand ontdekt? Waarom de muizen zich op hoogte bevinden? Sowieso voor veiligheid: bovenop keukenkastjes worden ze minder gemakkelijk ontdekt dan op de vloer… Maar misschien zit het muizennest ook wel hoog: bovenin de achterzijde van je koelkast, bovenop de keuken of bovenop je plafond… Dit is louter giswerk… Wat je tegen de muizen kunt doen is levende vallen wegzetten achter je koelkast en op de keukenkastjes. Stop er wat nootjes en pindakaas in, en voilà. :) Succes en groeten, Paul
Eline
11 mei 2016Hallo, Heeft u een tip voor ons? Binnen een maand tijd hebben we in een keukenla 2x een dode muis gevonden (4 weken en 1,5 week geleden). Vanuit een gat in de achterwand van de keuken en naar de kruipruimte kan deze erin gekomen zijn. Nu vond ik alleen in de woonkamer op twee plaatsen veel uitwerpselen, op 1 plaats zelfs vochtige druppels. Dit was achter een kast, waar we onder hebben gekeken en niets gezien. Terwijl we in huis nooit een levende muis gezien of gehoord hebben, ook zijn er geen snoeren en levensmiddelen aangevreten, terwijl de la met suiker, bloem e/d boven de la zit waarin wij de muizen gevonden hebben. Ook lagen daar geen uitwerpselen in. Na schoonmaken dinsdagochtend, hebben we geen uitwerpselen meer gevonden. Zou dat van de twee dode muizen zijn geweest, of zijn er meerdere? En wat kunnen wij daaraan doen? En hoe kan het dat we ze niet opgemerkt hebben / dood gevonden hebben zonder gifvallen o.i.d. te plaatsen?
Paul
12 mei 2016Muizen bestrijden (vangen, verjagen of doden) komt steeds weer op hetzelfde neer. Neem een kat, koop levende muizenvallen met lokstof (noten, zaden, pindakaas), zet fatale muizenklemmen weg (met kaas of pindakaas erop) of dicht de gaten en kieren waardoor muizen je woning binnen komen met staalgaas. Dat je muizen zonder duidelijke doodsoorzaak dood terugvindt, komt volgens mij door een combinatie van stress, uitputting, uitdroging en verstikking. Als een muis gevangen of bekneld komt te zitten of verdwaald raakt in een kleine ruimte, gaat ‘ie als een gek tekeer om een uitweg te vinden. Met als gevolg een heleboel stress, een heleboel vochtverlies, een heleboel zuurstofverbruik en een heleboel energieverlies… Totdat uitputting, uitdroging en zuurstofgebrek hun tol eisen… Toevallig had ik onlangs eenzelfde situatie: ik had een levende muizenval weggezet en er een dag niet naar omgekeken en ik vond er een dode muis in die niet gewond was… Ook komt het regelmatig voor dat een kat een muis pakt en niet verwondt, maar dat de muis alsnog door toedoen van shock overlijdt… Vooralsnog heb ik echter geen duidelijke bevestiging gevonden die deze theorie onderschrijft.
janyne
10 mei 2016Hallo. Wij hebben thuis een enorme muizenplaag (bij een foyere in de tuin) mijn vader heeft er muizengif gegooid en goed resultaat hij had pas 7 dode muizen gevonden. Die gooien we netjes weg (in zakjes om stank te voorkomen). We hebben een poes, die krijgt de muizen natuurlijk niet maar ze heeft net een dode muis gevangen en ik denk met muizengif? Kunnen hier gevolgen over zijn? Want ik wil niet dat ze dood gaat. Groetjes Janyne
Paul
11 mei 2016Bedoel je een foyer (stookplaats / gezelschapsruimte) of een volière (voor vogels)? Buitenshuis muizengif strooien is in elk geval een absolute no-go. Dit gif kan (in theorie) immers worden opgegeten door tuinvogels, egels, buitenkatten, honden en rond kruipende baby’s. Muizengif dient altijd te worden aangeboden in de bijgeleverde kartonnen doosjes en niet op plaatsen waar andere dieren (of kleine kinderen) bij kunnen komen… Dat je kat een enkele vergiftigde muis heeft gevangen, is geen probleem… vooral niet als ze de muis niet heeft opgepeuzeld… De losliggende muizenkorrels lijken me echter wel erg gevaarlijk voor je kat.
Greteke
8 mei 2016Dag Paul, 6 maanden woon ik ik mijn heftig 3 jaar geleden -van zacht hout- gebouwd tuinhuis (45 m2) (’s winters ga ik naar kleinkinderen). Mijn tuin in in de polder, met een slootje naast mij. De eerste zomer in dit nieuwe huisje kwamen er muizen, zelfs ratten te gast op mijn terras en tuin. In huis muis of muizen. Er werd geknaagd aan mijn deurkozijn onderaan, van buiten en van binnen… Uiteindelijk geen muis te bekennen. Waar er geknaagd werd heb ik het hout donker geverfd (permanente marker). NU ben ik net weer terug van de winter en zie ik dat er weer aan de buitenkant geknaagd is. Kan ik iets rondom mijn huisje aan de onderkant van de deurkozijnen smeren dat de muizen tegenhoudt, zonder ze te doden? Het gaat mij aan het hart dat ik verantwoordelijk zou willen zijn voor een vreselijke dood van die beestjes. Bij voorbaat dank voor je tijd en meedenken, Greteke
Paul
9 mei 2016Beste Greteke, Ik denk dat het onbegonnen werk ik is om kozijnen in te smeren met een muizen- en ratten-werend middel. Sowieso ken ik geen goedje dat muizen en ratten effectief weert zonder ze te schaden. Bovendien zijn er naar mijn weten geen stoffen die langdurig hun werkzaamheid behouden. Wat je in theorie zou kunnen doen is metalen (RVS, aluminium o.i.d.) plaatjes tegen het kozijn schroeven, dat is het enige waar muizen en ratten niet doorheen kunnen knagen.
Julie
25 april 2016Zojuist op zolder een aantal verharde muizenkeutels gevonden op twee verschillende plekken. Geen muis gevonden. Meteen de rest van het huis geïnspecteerd en verder gelukkig niks. Ik weet dat we muizen in de tuin hebben en in de schuur (we hebben een buitenkonijn). Kan het zijn dat deze via een open raam op zolder op inspectie is geweest en niks heeft gevonden? Er is ook niks op zolder, geen etenswaar in ieder geval. Hoe weet ik zeker dat de muis er niet meer is?
Paul
26 april 2016Beste Julie, Het is nagenoeg onmogelijk om er 100% zeker van te zijn dat een woning volledig vrij van muizen is. Muizen kunnen zich immers schuilhouden op de meest ontoegankelijke plekjes: op verlaagde plafonds, in spouwen, achter / onder keukens, in kruipruimtes, op zolders / vlieringen, onder vloeren, et cetera. Bovendien hebben muizen genoeg aan de allerkleinste hoekjes, kiertjes, spleetjes en gaatjes, dus een woning die nu muisvrij is, hoeft dat niet lang te blijven. Zolang je geen muizenkeutels of knaagsporen aantreft, is de kans in ieder geval klein dat muizen zich stelselmatig op door mensen gebruikte plekken begeven. In dat geval zijn de enkele reeds aangetroffen muizenuitwerpselen waarschijnlijk van een enkele verkennende of foeragerende muis. Of een muis die onder dakpannen of achter knieschotten leeft. Daaromtrent zijn op afstand helaas geen zinnige voorspellingen te doen. Zet gewoon een levende muizenval weg, dan weet je snel genoeg of je zolder met regelmaat door muizen wordt bezocht… Succes! Groeten, Paul
Bram
21 april 2016Ik zit ook met een muizenprobleem, hetzij buiten. Ik woon zeg maar op het platteland in Stekene, en we hebben een groot omheind stuk grond en hebben daar twee kippen op gezet in het begin. Ze zitten er nu al zeker een half jaar. Aangrenzend aan dat omheind stuk grond is een soort kot (was waarschijnlijk vroeger een garage) en het is een klein stuk naast de omheinde grond is een soort van opening waar vroeger een hondenkot was, we hebben dus daar het kippenhok gezet en hun eten en water, maar dus nu is het probleem dat daar blijkbaar muizen op het eten van de kippen af komen. Ik heb er zeker al zes gezien en ik wil niet dat doordat ze van het kippeneten eten dat mijn kippen ziek worden, en ik wil ook niet als ik muizenkorrels gooi dat mijn kippen de korrels opeten en doodgaan. Zo’n apparaat met geluid is ook niet echt goed, want ik heb ook nog een konijn als huisdier, dus enig ideeën wat we moeten doen om de muizen te verjagen? Want als ze blijven komen dan zal het kippenvoer altijd heel snel op zijn en ik wil niet dat ze ziektes verspreiden.
Paul
21 april 2016Zeer fijnmazig kippengaas gebruiken is eigenlijk het enige wat je kunt doen om de muizen buiten de kippenren te houden.
Sophie
20 april 2016Hoi Paul, 3 dagen geleden werd ik onprettig verrast door een muis in huis. Direct lokdoosjes neergelegd. Omdat ik nogal angstig ben heeft een vriendin van mij het hele huis gecheckt; nergens keutels. Nu 3 dagen later zijn de doosjes ook onaangeraakt. Vannacht weer thuis geslapen en ook niet gehoord. Nu vraag ik me af waar de muis is en of ik de lokdoosjes niet beter weg kan halen omdat ze daar misschien op af kunnen komen. Hoop dat jij er iets zinnigs over kan zeggen. Alvast dank! Groet!
Paul
21 april 2016Beste Sophie, Helaas is hier niets zinnig over te zeggen. Dat je geen sporen van muizen vindt, wil namelijk niet zeggen dat ze ‘verdwenen’ zijn. Wellicht begeven ze zich niet langer in je leefruimtes, maar zitten ze achter je keuken, op een verlaagd plafond, in een spouw, op de zolder / vliering of in de kruipruimte. Daaromtrent kan ik helaas geen voorspelling doen. Dat een muis in je leefruimtes kan komen, betekent dat er ergens een doorgang zit… De kans bestaat dat de muis door een openstaande deur of een openstaand raam naar binnen is gekropen, maar dat hij uiteindelijk ook weer in rook is opgegaan, maakt de kans op een schuilplaats of vrije ingang / uitgang des te waarschijnlijker. Dat de lokdoosjes / gifdoosjes niet zijn aangevreten is natuurlijk een goed teken, maar dat kan in theorie ook betekenen dat de muis momenteel (nog) lekkerdere dingen te eten heeft. Al met al kan het best zijn dat de muis op ‘doortocht’ of ‘verkenning’ was en met de noorderzon vertrokken is… maar dat je woning zijn vaste ’territorium’ is, behoort evengoed tot de mogelijkheden. Een levende muizenval zetten, lijkt me nog altijd de beste optie… Mocht je binnen twee weken geen muis hebben gevangen, dan lijkt me de kans op een ‘vaste bewoner’ zeer onwaarschijnlijk. En mocht je wel iets vangen, dan kun je je vriendin vragen de muis ergens uit te zetten. Sterkte! Groeten, Paul
Wilma
12 april 2016Hoi Paul, Heel blij met je verhelderende uitleg, ik heb de vallen van jouw linkje besteld en vandaag binnengekregen. Hopelijk zit er morgenochtend een muis in, maar mijn vraag is hoe krijg ik die er dan weer uit. Want ik zie geen manier om een klepje te openen en om nu met mijn vinger dat klepje naar beneden te houden zodat die muis er weer uit kan lopen gaat me echt te ver. Er zat verder geen uitleg bij de vallen dus ik hoop dat jij me kan helpen.
Paul
13 april 2016De grote klep aan de bovenkant (via welke weg je ook het lokvoer in de val legt) zet je open. Een muis springt met gemak over de rand heen. Trek de val wel open met de opstaande klep naar je toe, zodat de muis geneigd is om bij je vandaan te rennen (en niet naar je toe). Ik heb 1 keer meegemaakt dat een muis in het tunneltje van de val bleef zitten en er niet uit durfde. Een paar keer met je schoen tegen de muizenval aan tikken en hupsakee. :) Heel veel succes met muizen vangen!
Jeroen
3 april 2016Hey Paul, Zoals vele hier hebben wij thuis ook las van muizen in het plafond. Alles lijkt ‘dicht’ te zijn. Vorig jaar hebben we een gaatje geboord om (heel wat) gif in te steken. We hadden het gevoel dat het even hielp. Kort daarna begon het weer. In hoeverre zou een elektrische muizenverjager (geluid) werken? Het geluid geraakt in ieder geval niet door muren. Door een vals plafond normaal wel…
Paul
4 april 2016Mijn opvattingen ten aanzien van ultrasone muizenverjagers heb ik in eerdere reacties uitgebreid verwoord: bron + bron + bron…
Ron
2 maart 2016Beste Paul, Ik heb 3 soorten muizen in huis Chalet hout een bruine en een grijze deze keek me aan van wat moet je hier… beide nagenoeg 6-10 cm en een hele kleine 3 cm alle ontlasting 4 mm bij 1,5 mm ze blijven uit de vallen met kaas walnoot ja ik heb ze nog verwend ook en pindakaas ook de muizenkorrels pakken ze niet het hondenvoer is te aantrekkelijk nu moeten ze naar de hondenbak als ik er bij ben als ik me omdraai hoor je een klap van de kachel schieten ze eronder, de ellende is schoorsteen eindigt onder een buitenpijp hier kunnen ze door naar binnen en je hoort de pijp rammelen weet jij iets of er muisbestendig gaas bestaat? Of een ander middel wat wel werkt…? Thx Ron
Paul
4 april 2016Ja, je kunt tamme muizen en ratten in metalen kooien houden… Muizen knagen dan ook niet door metaal, dus met stalen kippengaas zit je goed. Een kooi wordt doorgaans gepoedercoat / gepoederlakt of gegalvaniseerd met het oog op diervriendelijkheid, maar wil je wilde muizen buiten je woning houden, dan volstaat ‘normaal’ kippengaas van RVS, aluminium of galvanisch verzinkt / gemetalliseerd kunststof. Vooral het vastmaken / verankeren aan de zijkanten komt ietwat nauw. Je wilt immers voorkomen dat muizen een opening langs het gaas af knagen.
Rougia
10 februari 2016Dag Paul, Wij hebben behoorlijk veel last van muizen. Eerst hadden we ze 2 jaar geleden. Maar we hadden ze zelf bestreden. Ze zijn dan weggegaan. Maar ongeveer 3 maanden geleden zijn ze weer geland bij ons. Ik en mijn zussen hadden eerst keutels ontdekt en ook geritsel gehoord. Maar na een tijdje begonnen ze 1 keer per week voorbij te razen. Het werd op zich super erg. Ze knagen door alles, ze sjouwen in de nacht met papier uit een open papierdoos en versnipperen het. Zo maakten ze nesten onder de oven, tussen een dicht plekje tussen de kast en de koelkast en achter de vaatwasser. We hebben muizenvallen gezet maar alleen de muizenjongen raakte klem in de vallen. En bovendien waren het er maar 2 die gevangen werden en dan piepten ze erop los. We hebben bestrijders gebeld voor informatie, maar voordat we echt een afspraak willen maken, willen we weten of een kat een oplossing kan zijn. We zijn niet zo zeker want de meeste katten jagen erop en spelen ermee. Doden doen ze misschien niet. Is een kat een oplossing? Alvast bedankt! MVG Rougia
Paul
11 februari 2016Beste Rougia, Muizen verafschuwen de geur van katten, ratten en andere jagers / rovers. Om van je muizenprobleem verlost te raken, kan het dus absoluut een optie zijn om een kat in huis te nemen. (bron + bron + bron + bron + bron Hoe langer een kat in huis leeft, des te sterker de kattengeur wordt… En des te groter de kans dat muizen een ander onderkomen zoeken, want muizen geven niet bepaalde de voorkeur aan een plek waar dagelijks op ze gejaagd wordt. Of het ethisch verantwoord is om puur en alleen voor de muizenjacht een kattenbeest in huis te halen, weet ik niet… Naar mijn persoonlijke mening is het een tikkeltje sneu om een muizenjager in huis te halen die je nadat hij zijn werk heeft gedaan (of als hij ongeschikt blijkt) naar het asiel brengt. De gemiddelde kat heeft bovendien erg veel aandacht nodig, dus mijns inziens moet je geen kat in huis halen puur en alleen om muizen te bestrijden. Overigens is het absoluut niet mijn bedoeling te suggereren dat jij een hekel hebt aan katten. ;) Het is simpelweg iets wat me te binnen schoot… :P Hopelijk zijn jij en je zussen fervente kattenliefhebbers… Overigens zijn niet alle katten even goede ‘muizers’ c.q. ‘muizenjagers’. Neem bij voorkeur een buitenkat die langere tijd op een boerderij heeft geleefd en weet hoe die moet jagen. Het heeft geen zin om een luie, trage, ietwat vadsige ‘bankhangkat’ onder je keuken te duwen… En van een kitten weet je ook niet of het ooit een beruchte jager gaat worden met een sterk ontwikkeld jachtinstinct… Je hebt dus een echte muiskat c.q. muizekat nodig… Een hond kan eventueel ook; zo vangt en verjaagt een Jack Russell Terriër, een Rat Terriër of een felle Beagle doorgaans ook muizen… Maar katten zijn over het algemeen snellere en efficiëntere ‘mousers’. Houd tot slot rekening met een eventuele kattenallergie, de kans op kattenvlooien en de verspreiding van zoönosen in je keuken. En haal het muizengif weg als je een kat in huis haalt, want als een kat meerdere vergiftigde muizen eet, kan hij heel ziek worden en zelfs doodgaan. Als puntje bij paaltje komt, helpt de geur van een kat in huis sowieso tegen muizen, maar zolang de plek waar muizen je huis binnenkomen niet wordt gedicht, zullen nieuwe muizen het verlaten territorium innemen zodra de kat is verdwenen. De kat dient dus permanent aanwezig te zijn om het beoogde effect te bewerkstelligen. Succes met je afweging en met de muizenbestrijding! Groeten, Paul
Eilis
20 januari 2016Hi all, Gezien de warme winter hebben de muizen in ons (onwijs oude) studentenhuis geheel vrij spel gekregen in hun voortplanting. Ik denk dat ook dat we haast te maken hebben met een ware muizenplaag. Afgelopen week zijn we begonnen met vallen en we hebben er intussen misschien wel al 15 gevangen. De eerst 4 of 5 hebben we gevangen met een ouderwetse muizenval. De laatste was niet helemaal dood waardoor ik hem heb moeten verdrinken omdat ik zijn lijden niet langer aan kon zien en mij dit de meest vriendelijke manier leek… Al met al echt heel naar. Vanaf dat moment hebben we gebruik gemaakt van een ‘levende muizenval’. Werkte super met pindakaas, blijkbaar zijn ze hongerig want we hadden er 5 op 1 avond (echt absurd). Nu lopen we elke keer een paar blokken maar dat begint vervelend te worden en ik vraag me af of het ver genoeg is. Nu is mijn vraag of het een idee is om de muizen ‘op te sparen’ in een, bijvoorbeeld glazen bak of hamsterkooi o.i.d., om ze vervolgens een paar km verder in de natuur te zetten, meerdere tegelijkertijd. Zo niet, wat is dan de beste oplossing? Ik wil simpelweg niet riskeren dat m.g.v. een traditionele muizenval de muis de hele nacht pijn heeft omdat de klap niet fataal was. Ik hoor het graag!!! E
Paul
21 januari 2016Muizen een paar blokken verderop uitzetten, lijkt me niet ideaal. De muizen zullen een territorium zoeken (bij iemand in een huis, schuur, berging, zolder, kelder, garage, kruipruimte, spouw, vliering…) en zich voortplanten. De volgende generatie muizen zoekt ook weer een eigen territorium en voor je het weet heb je de nakomelingen van je oorspronkelijke muizen op bezoek. Ikzelf zet gevangen muizen voor de zekerheid altijd buiten de bebouwde kom uit… Of je muizen kunt ‘opsparen’ weet ik niet. Ik heb zelfs nog nooit tamme muizen gehouden en weet niet of vreemde muizen elkaar iets aan doen. Ook weet ik niet hoe je die beestjes in de tussentijd verzorgt. Persoonlijk zou ik toch iedere avond een stukje gaan wandelen, fietsen of autorijden. Ik bekijk het altijd maar zo: het is in ieder geval voor een goed doel! :D
Leo van Wijk
6 mei 2016Je hebt gelijk, de klassieke muizenval is een ramp. Vaak leven de muizen nog, en hebben ze echt een lijdensweg. Maar ook de techniek in deze vallen heeft niet stilgestaan. Omdat men wel zag dat het anders moest. Niemand wil dat een dier een vreselijke doodstrijd moet ondergaan. De moderne muizenvallen zijn van kunststof en hebben door ’n 90 graden veer een enorme reactiesnelheid. Waardoor de muis in een klap dood is…
Paul
6 mei 2016Helemaal mee eens! Echter kosten de superieure kunststof muizenklemmen algauw 4 tot 5 euro per stuk, terwijl een inferieure houten muizenklem slechts zo’n 50 cent tot 1,25 moet kosten. En omdat veel mensen de door jou zo netjes opgesomde voordelen van het modernere type PVC muizenklem niet inzien, wordt er nog altijd veel te vaak gekozen voor de lange lijdensweg en doodsstrijd in een ouderwets houten ‘wasknijper-klemmetje’. :(
Nancy
5 januari 2016Goedemorgen, ook wij hebben overlast van muizen zitten bij ons in de spuien en vreten zich door de muren heen. Het stinkt in huis naar die uitwerpselen van die muizen ik word er gek van en heb de hele dag hoofdpijn als ik thuis ben. Wij wonen in een blok van 10 huizen en iedereen heeft er last van, weet me geen raad meer. Groeten Nancy
Femke
2 januari 2016Beste Paul, Bij mij op zolder hebben we last van muizen. Een paar dagen geleden zag ik er eentje lopen en schoot in paniek. Ze komen alleen bij mij op mijn kamer op zolder langs en daar hoor ik ze ook geregeld aan wat hout knagen dat mij scheid van twee bergingsruimtes en een verwarmingspijp. Aan beide kanten hebben mijn vader en ik meteen lokdoosjes met gif neergezet. We weten al hoe ze binnen komen en hebben een van de twee doosjes al moeten hervullen. Ik ben vrij goed met knaagdieren en heb zelf dan ook twee woestijnratjes die erg veel lijken op muizen, maar zodra ik weer een muis hoor of zie lopen op mijn kamer (overdag en ’s nachts) wordt ik erg angstig en krijg last van mijn paniekaanvallen. Wat moet ik doen om nog sneller van deze muizen af te komen, waardoor ze hopelijk ook niet meer terugkomen?
Paul
3 januari 2016Beste Femke, Ditzelfde antwoord gaf ik ook op jouw vraag aan Lola hieronder: “Koop 1 of 2 levende muizenvallen en doe daar pindakaas, nootjes, zaadjes en pitjes in. Voordat je het weet ben je dan van de muizenoverlast genezen. Ik had enige overlast van muizen die in mijn garage isolatiemateriaal kapot knaagden en voer voor tuinvogels pikten, maar met de levende muizenvallen (zie foto’s hierboven) heb ik in een halfjaartje tijd 6 huismuisjes en veldmuisjes gevangen en in de natuur uitgezet. Sindsdien heb ik nimmer weer (sporen van) muizen aangetroffen. Wanneer muizengif verdwijnt, weet je uiteindelijk nog altijd niet of een muis er daadwerkelijk aan overlijdt. Bovendien is een levende muizenval een heel stuk diervriendelijker.” Succes & groeten, Paul
Chiquita
29 december 2015Beste Paul, Wauw, ik ben toch echt niet de enige die het woord ‘muis’ meerdere malen kan benoemen. En dan met name de muis IN huis. Ik kan heel kort erover zijn eigenlijk: Sinds een paar maanden een muis/muizen in huis. Ze zijn vooral ’s nachts actief. En toch ook echt wel hoorbaar aanwezig (vraag me ook echt af wat ze dan doen want voedsel dat ze kunnen opeten is echt moeilijk te vinden in m’n woning moet ik zeggen. Al was er laatst een aangevreten peer wat mij enorm verbaasde. Blijkbaar eten de muisjes tegenwoordig ‘bewust’). Voorheen zag ik ze overdag een aantal keren lopen in m’n slaapkamer en rustig trappelend naar de woonkamer, maar inmiddels is dat overdag wat minder. Ik hoor ze nog wel. Inmiddels hebben ze ook al door dat ik een bovenverdieping heb en zijn ze ook daar gespot. Wat heb ik zelf al geprobeerd? Lokdoosjes van de GAMMA… Oliën van De Tuinen… Een bedrijf ingehuurd (dat vervolgens nooit meer van zich heeft laten horen overigens… kat in de zak dus). Zo’n hoge tonen apparaat (alle standen al gehad op dat ding)… Nu heb ik ander gif gehaald bij de ROTEB zelf (blauwe korrels), maar ben ik vanwege kleine kinderen in huis (inclusief een baby), bang dat ze dit zullen pakken en in hun mond zullen stoppen. Wat is voor mij en m’n kinderen de veiligste manier om van die rotmuizen af te komen? Ik ben overigens geen dierenvriend waardoor het ook geen optie is voor mij om bijvoorbeeld zoals mensen al eerder beschreven, een kat te nemen of zo. En wat betreft gaten en kieren… Ontelbare gaten en kieren zitten in dit huis. Ik woon hier nu sinds augustus en het is een behoorlijk oud houten vloeren huis. M’n woning is ontzettend klein en bewegingsvrijheid heeft m’n baby nu nog niet nodig, maar over een aantal maanden zal m’n baby gaan kruipen wat me echt totaal niet lekker zit! Wat kan ik hier zelf (nog) aan doen? Is het vanwege de bouw van het huis en het niet kunnen wegwerken van alle gaten en kieren, waarschijnlijk dat dit elk jaar plaats zal vinden? Ik hoor het echt ontzettend graag…
Wanhopige studente
21 december 2015Hi Paul, Bankt voor het artikel! Ik woon nu al enkele jaren in een studentenhuis en we hebben iedere winter weer last van muizen. We hebben een diervriendelijke val en vangen de muizen ieder jaar met bosjes. Het lijkt alleen alsof het er ieder jaar meer worden. Nu wonen we in een heel oud huis vol met kieren en spleten, met een kruipruimte en een ruimte boven het plafond. Het is dus onmogelijk om alles goed af te sluiten. Mijn slaapkamer grenst aan de keuken en het ruikt al twee weken erg muf. Ik weet niet wat we naast die diervriendelijke val nog kunnen doen? Ik vind gif persoonlijk nogal gemeen, maar ik word erg ongemakkelijk als ik meerdere muizen boven mijn hoofd rond hoor lopen. Bovendien vind ik echt overal muizenpoepjes… Mijn huisbaas is bang voor kosten en wil geen professionele hulp inschakelen…
Lola
17 december 2015Ik heb nu een muis in huis en ben op zittend bang ik slaap op zolder wil hem graag hier houden want als hij naar beneden ga ben ik de lul i.v.m. ouders wat kan ik het beste doen? Mij is verteld om me kamer zo netjes mogelijk te houden en muizenkorrels te kopen? Please help mij ik ben radeloos!
Femke
2 januari 2016Ik zit in dezelfde situatie… We hebben nu al twee muizenlokdoosjes gekocht en een daarvan is helemaal leeg gegeten en ook weer hervuld. Ze zijn er nog wel, heb jij inmiddels al iets gevonden??
Paul
3 januari 2016Koop gewoon een setje levende muizenvallen en doe daar een beetje pindakaas, enkele noten en een klein beetje vogelvoer (zaden & pitten) in. In een mum van tijd ben je van je muizenprobleem verlost (zie ook bovenstaande foto’s)! Ikzelf had uitsluitend ‘last’ van muizen die in mijn garage piepschuim aanvraten om een nestje mee te bouwen en tuinvogelvoer stalen en in hoekjes hamsterden. In een halfjaar tijd heb ik 6 muizen gevangen en op een weiland uitgezet. En sindsdien heb ik nooit meer (sporen van) een muis waargenomen. Het grote voordeel van levende muizenvallen is dat je muizen daadwerkelijk vangt, dus je weet precies hoe het met de muis afloopt. Als je gif wegzet, en wordt opgegeten, weet je uiteindelijk nog steeds niet of de muis eraan overlijdt. Bovendien is een levende muizenval ook nog eens een stuk humaner.
Nalin
22 november 2015Beste Paul, Na het artikel en vele reacties gelezen te hebben wil ik toch even mijn situatie schetsen. Ik woon sinds 4 maanden in een appartement bestaande uit keuken/woonkamer – badkamer – slaapkamer. Dit appartement is naast paardenstallen gevestigd (ik woon hier i.v.m. mijn werk met deze paarden). De muur van de keuken grenst aan de stallen. De keuken heeft onder het werkblad open kastjes die afgeschermd worden met gordijntjes. Ongeveer twee maanden geleden zag ik iets bewegen bij de keuken, maar niet echt de link gelegd dat dit een muis kon zijn. Drie weken geleden zag ik weer iets -dacht eerst dat het een spin was, die had ik al vaker in mijn huis gehad- maar toen het snel wegrende -te snel om te zien wat het precies was- begon ik aan een muis te denken. Ondertussen heb ik vanavond 2x een muis gezien (hopelijk dezelfde, mogelijk een andere). Toch vind ik nergens uitwerpselen in de kastjes (waar ze telkens naartoe rennen als ik ze zie). Ook kan ik geen gaatjes in de muur vinden ter hoogte van de grond. Mijn vragen zijn: 1. Hoe goed kunnen muizen tegen een gladde wand klimmen? 2. Is het een mogelijkheid dat ze terug vluchten naar de paardenstallen en ik daardoor geen uitwerpselen tegenkom? 3. Als dit een mogelijkheid is, hoe ga ik ze dan kunnen bestrijden? Nog steeds door bijvoorbeeld diervriendelijke vallen? Voor nu laat ik een van de stalkatten even in huis, hopelijk vangt ie iets… Alvast bedankt!
Paul
23 november 2015Beste Nalin, Muizen zijn echt geweldige klimmers en ze klimmen dan ook overal tegenop. Gladde oppervlakken, ruwe oppervlakken, tegen extreem steile wanden op, over draden, binnenin regenpijpen… Als een muis ergens wil komen, dan komt ie daar hoe dan ook terecht… Het kan inderdaad best zijn dat de muis op en neer loopt naar de paardenstallen. In dat geval kun je inderdaad nog altijd het beste levende muizenvallen plaatsen om de binnendringer(s) te vangen. Sterkte! Groeten, Paul
Lindy
4 november 2015Beste Paul, ook ik heb een muizen probleem. En als ik het zo lees ben ik niet de enige… Nooit geweten dat ze zo vaak in huizen voorkwamen. Ik woon hier nu ongeveer 2 jaar en heb vanaf het begin al overlast van muizen. Mijn buurvrouw heeft konijnen en neemt het niet zo nauw met de boel schoon houden. Dus ik heb het vermoeden dat ze daar vandaan komen. Ik heb een grote honden roedel die ondertussen helemaal doordraaien als er weer een muis door de kamer rent. Er zitten ook 2 jachthonden bij en gisteren had ze er bijna 1 te pakken, bijna… Ik heb echt alle gaten, kieren, openingen etc met zeer fijn staalgaas afgesloten en toch blijf ik ze af en toe zien. Er ligt niks te eten, maar dan ook echt niks. Toch vind ik overal vieze muizen keutels. Muizenvallen vinden ze hartstikke leuk, het is net of ik ze trakteer, ze eten hetgeen in de val op en lopen er weer uit! Geen succes dus. Ik ben een grote dierenvriend en om ze nou dood te maken, nee liever niet, maar wat dan wel. Ik durf ook geen muizen korrels neer te zetten, want stel dat de muis dat wel eet en aan de wandel gaat en een van mijn honden vindt een dode muis betekend dat dus dat mijn honden muizengif binnen krijgen. Ze zijn trouwens heel erg gek op, jawel, toiletpapier.. Hele rollen doorgevreten! Ook mijn keuken handdoeken en theedoeken zijn erg in trek, dus ook die maar in een afgesloten kast gelegd. Ik ben ondertussen wanhopig, ik vind het echt heel erg vies. Ik ben er niet bang voor, integendeel ik vind ze er schattig uitzien, maar niet in mijn huis graag. Met mijn buurvrouw overleggen gaat niet, zij is totaal op zichzelf en wil absoluut met niemand contact. Heb je misschien nog ergens een gouden tip die je te binnen schiet? groetjes Lindy
Paul
5 november 2015Beste Lindy, Een deugdelijke ‘levende’ muizenval zorgt ervoor dat een muis wel naar binnen kan wandelen, maar er nooit meer uit kan. Degene op de foto in het artikel hierboven werkt naar mijn mening perfect… de muis kan er op geen enkele manier meer uit ontsnappen. Ik denk dat dit de meest geschikte oplossing is. Groeten, Paul
Mr. Mouse
31 oktober 2015Hallo Paul, Ik hoor al een paar weken geluiden in de muren, er niet bij nagedacht dat die beesten dus ook in huis kunnen komen. Dus verder geen actie ondernomen, wilde ze natuurlijk niet mijn kamer inlokken. Uiteindelijk toen ik lekker op bed lag een boekje te lezen hoorde ik gekrabbel en zag ik een muis lopen. Ik had eerst diervriendelijke muizenvallen gezet, maar daar zat geen muis in. Ondertussen ook de ouderwetse muizenvallen geplaatst met een beetje pindakaas er op! Ook hier eten ze niet van. Dus toch maar vergif gekocht helaas. Eerst had ik het vergif in het lokdoosje gedaan met het zakje dicht. toch maar het zakje opengemaakt en daar is uiteindelijk wel van gevreten. nieuw vergif neergezet en weer was alles weg. nog een keer vergif neergezet, en een paar dagen niks gehoord. Maar uiteindelijk toch weer allemaal geluiden en er werd weer van het vergif gegeten. Dus heb ik vergif op wat pindakaas gedaan en dat op een muizenval gezet ook had ik nog wat vergif eromheen gestrooid! je raad het nooit het vergif rondom de muizenval was netjes opgevreten, maar wat op de muizenval lag ligt er nog steeds!!! Dus de boobytrap heeft helaas niet gewerkt. nu heb ik een paar vragen: 1. Kan een muis zoveel lawaai maken in de muren dat het net is alsof er een kat heen en weer rent? of heb je dan te maken met ratten of andere beesten (ik woon in een rijtjeshuis in de stad). 2. Kan het kloppen dat muizen niet dood gaan van het gif ‘Bayer Garden Frap Granenmix’? 3. Heb je eventueel nog een beter advies om de muizen weg te jagen? Ik hoop dat je me kan helpen, ik ben niet erg sociaal aangelegd en ben daarom ook graag alleen in mijn huisje! Dus gasten zijn niet welkom!!! Als ze een deel van de huur gaan betalen wil ik het nog eens overwegen om de muizen hier te houden, maar dat kan ik zeker wel vergeten?? :D Groeten, Mr. Mouse
Paul
2 november 2015Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat muizen zoveel lawaai kunnen maken als een kat. Dus waarschijnlijk heb je inderdaad te maken met ratten (of misschien een wezel of marter). Als muizen steeds kleine beetjes muizenkorrels eten, kunnen ze inderdaad resistent worden jegens de betreffende gifstof; in dat geval zal een volgende portie ze niet fataal worden. Tips om muizen uit spouwen en muren te verjagen heb ik niet. Het enige wat je kan doen is de boel volstoppen met isolatiemateriaal en alle stootvoegen en kieren dichten met roostertjes, gaas en purschuim. Maar dan nog kan het zijn dat muizen een weg naar binnen vinden. Of je moet proberen de beestjes naar buiten te lokken met een goed gevulde levende muizenval.
Martijn
21 oktober 2015Beste Paul! Goede website, dat allereerst! Ik ben ook op zoek naar advies. Ik heb in juli het huis gekocht waarin ik woon. Donderdag de 15de hoorde we voor het eerst onverklaarbaar geluid in huis en een dag later zagen we voor het eerst een muis. Inmiddels hebben we er één zelf gevangen en uitgezet, en één is in een muizenval gedood. Vanavond zagen we wederom een muis lopen (de derde dus). Tot nu toe hebben we in alle gevallen het idee dat ze uit onze meterkast komen, omdat ze daar altijd naartoe lijken te vluchten of voor het eerst worden gezien. Tevens horen we daar het vaakst geluid vandaan. Boven in de meterkast is een opening van 50 centimeter breed en 30 centimeter hoog (dus de bouw van het huis). Daarachter zit ruimte waarvan ik niet weet waar die naartoe leid, omdat ik daar niet in kan kijken. Nu heb ik een aantal vragen: 1. Kan ik beter het licht aan of uit laten gedurende de nacht? Wat is het effect hiervan? 2. Kan het zijn dat de hierboven geschreven ruimte uitkomt in de kruipruimte? 3. De enige manier voor ze om onze slaapkamer in te komen is onder de deur door of via de bekabeling van de televisie die vanuit de meterkast naar de eerste verdieping loopt. Dit gat van de bekabeling heb ik helemaal dicht getapet, zodat we het in ieder geval horen als hij probeert in de slaapkamer te komen. Hoe kunnen we het best die kier onder de deur beveiligen? We leggen er nu drie lagen handdoeken voor/onder, maar ik kan me voorstellen dat ze daar een keer doorheen gaan bijten. 4. Na hoelang wordt het aangeraden om professionele hulp in te schakelen (muizenbestrijding)? Net zoals de meesten hier, denk ik, is het voornamelijk het schrikken en het onhygiënische wat het ontzettend rot maakt. Mijn vriendin en ik schrikken bij elk geluid of elke plotse aanraking, etc. Alvast bedankt voor de hulp!
Paul
21 oktober 2015Het directe effect van licht/lampen op muizen is nogal hypothetisch van aard… Ik verwacht eigenlijk niet dat het heel veel uitmaakt of je lampen aanlaat of uitdoet, want onderaan de streep kun je niet overal in huis lampen laten branden, dus zul je uiteindelijk alle muizen in je woning moeten vangen om verdere voortplanting en verspreiding tegen te gaan… Wel is het zo dat wilde muizen lichtschuw zijn en een hekel hebben kunstlicht (bron), maar of ze zich laten tegenhouden door een nachtlampje, betwijfel ik. Muizen zijn heuse opportunisten; het zijn van natire nachtdiertjes die fel licht verafschuwen, maar als ze ECHT honger hebben, gaan ze desnoods overdag in de felle zon op zoek naar voedsel. De ruimte kan zeker in de kruipruimte uitkomen, want veel kabels (vooral vanuit tuin, schuur, garage, berging e.a.) worden via de kruipruimte naar de meterkast geleid. Er zijn tochtstrips met zeer stugge borstels te koop die je onder de deur kan bevestigen. Maar als de ruimte onder deur hoger is dan tweeënhalve centimeter zal een muis zich daar desalniettemin doorheen wurmen als ‘ie echt wil. In dat geval kun je beter de dorpels verhogen of de deuren verlagen. Er is geen specifieke termijn waarna je professionele ongediertebestrijding dient in te schakelen. Sowieso weet je niet hoelang de muizenpopulatie al in je huis aanwezig is… Hoe eerder je muizenbestrijding inschakelt, des te minder lang de muizen zich kunnen voortplanten en des te sneller je van de muizenoverlast verlost bent. Sterkte ermee!
G. de Jong
10 oktober 2015Heb heel wat berichtjes gelezen, pfff vele hetzelfde probleem als wij, ze spoken in je huis, en laten je schrikken… Ben niet bang van muizen, maar wordt er bijna gek van. Heb visvoer en hondenbrokken in plastic bakken zitten. Voer de hond nu tweemaal daags zodat ze het helemaal opeet en niks laat staan. Helaas kan je niet al je eten weg gaan gooien. Heb ook vallen staan, lopen ze ook langs af. Ik heb een lokdoosje met gif, werkt ook niet, dus opengeknipt. Heb vallen gebruikt, vreten gewoon het brokje eraf, zonder dat ie dichtklapt. Ook al lijmen we het brokje vast… Ik word er echt niet goed van. Heb ook al zo’n bestrijding een bericht achtergelaten, laten niets meer van zich horen. Dus wat heb je daar aan?! Een kat wil ik zelf niet, die van de buren vreet al onze vissen op. Ik weet het niet meer, maar die muizen terroriseren me wel enorm.
Paul
18 oktober 2015Beste G, Koop gewoon een setje levende muizenvallen. Doe daar wat pindakaas in (en wat van de “brokjes” waarvan de muizen graag lijken te eten) en je hebt ze in een mum van tijd gevangen. Succes! Groeten, Paul
Sandra
6 oktober 2015waarom wordt mijn reactie niet geplaatst
Paul
6 oktober 2015Je reactie is gewoon geplaatst. Ultrasone geluidsstekkers doen helemaal niks. Lijmplankjes werken wel, maar zijn extreem dieronvriendelijk en wreed. Om welke reden de muis je woonkamer bezoekt, durf ik niet te zeggen. Misschien een bepaalde geur, maar ik kan logischerwijs niet in ’t hoofdje van dat beestje kijken…
Sandra
6 oktober 2015Sinds een maand een muis achter/onder het keukenblok. Komt nu steevast in de avond om 21.00 de keuken en deel kamer in. Diverse muizenvallen ingezet, 3 traditionele, 2 muisvriendelijke met loopplank en 2 muizenlokdoosjes met vergif; nu 1 opengemaakt en aantal korreltjes apart ernaast; vallen langs de kanten, pindakaas erin en klein beetje voorop; we hebben een hamster en dachten dat hij daarbij at in de kooi, dus staat nu ’s nachts op tafel en als wij weg zijn; kortom alles geprobeerd, maar de muis loopt overal langs en eet helemaal niets; toch iedere avond komt hij tevoorschijn; wat kunnen we nu nog doen? wil er vanaf. We dachten dat hij veel honger had, omdat hij veel vaker de keuken/kamer in komt terwijl wij gewoon op de bank zitten, maar hij loopt doelloos rond; als hij zo’n honger heeft, waarom eet hij dan niets als wij naar boven gaan om te slapen? kortom: met wat voor doel komt hij nu steeds kijken? Graag advies. We denken dat het er 1 is en willen hem snel te pakken nemen. Helpen lijmvallen en dat ultrasoon geluid in stopcontact?
M
5 oktober 2015Hoi wat ben ik blij dat ik jouw website ben tegen gekomen. Ik woon 3 jaar in een oud bouw die is gerenoveerd. Het ziet er aan de oppervlakte mooi uit maar het geluid van rennende muizen in de tussenlaag van het plafond heeft mij van veel slaap beroofd. :( De woningbouw doet niets en de GGD ook niet. Ik heb zelf verschillende dure geluid frequentie producten gekocht, pepermunt olie, rozemarijn en uiteindelijk vallen met pindakaas. Maar de waren dan gezellig bij de buren vakantie aan het houden en komen sporadisch have terug. Ik zag vanavond een muis de huiskamer in rennen. *_* Ik hou het huis schoon, doe bijna alles in containers en brand regelmatig etherische oliën en dan hoor ik ze weg rennen. Ik kan wel zo mijn best doen maar als de buren om mij heen niets doen dan blijven ze terug komen toch? Tips? Ik wil zo graag slapen.
Paul
6 oktober 2015Beste M, Ja, als je buren muizen blijven aantrekken, zal helaas ook jij muizenoverlast blijven ondervinden. Muizen planten zich namelijk voort en nakomelingen gaan op een gegeven moment op zoek naar een eigen territorium. Als je muizen in kamers/ruimtes over de vloer ziet lopen of rennen, kan het raadzaam zijn om hier en daar levende muizenvallen neer te zetten. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Sofie
4 oktober 2015Beste Paul, Hopelijk kan je ons ook helpen met advies. We hebben namelijk muizen in de isolering van ons dak, op de kamer van onze dochter. En we hebben absoluut geen idee waar we gif moeten plaatsen. In februari hadden we ook al last van deze beestjes, toen zaten ze tussen het plafond op elk verdiep van ons huis (maar niet in de kamers zelf)!!! We hebben toen vergif gelegd in de spots en in elke kamer (dit ligt er trouwens nog steeds). We lieten zelfs een verdelgingsbedrijf komen. Maar dit keer weten we dus niet zo goed wat we moeten doen. Moeten we gif leggen onder de dakpannen? Of op zolder (deze ligt boven onze dochter haar kamer), al ligt daar wel al een flinke hoeveelheid gif van de vorige keer? Hopelijk tot snel! Alvast bedankt!
Paul
5 oktober 2015Beste Sofie, Als er volop muizen aanwezig zijn en er volop muizengif ligt (wat toegankelijk is voor de betreffende muizen), maar er wordt niet van het gif gegeten, dan betekent dat naar alle waarschijnlijkheid dat er ergens in de directe omgeving een voedzamere of lekkerdere voedingsbron aanwezig moet zijn. Staan er notenbomen rondom je woning? Tref je weleens hoopjes open gevreten hazelnoten, eikels, slakkenhuisjes of iets dergelijks aan? Heb je vogelvoer in je schuur staan waarvan gegeten wordt? Het is hoe dan ook heel lastig om muizen te vergiftigen als ze niet van het gif willen eten. Het heeft op zo’n moment ook geen zin om meer en meer van hetzelfde gif te blijven toevoegen. Je hoort nog weleens dat muizen ‘bang’ worden voor een bepaalde gifsoort of ‘verbanden leggen’ tussen muizengif en dode soortgenootjes… Als dat het geval is, zou je een ander soort/merk muizengif kunnen uitproberen… Als de toegang tot de plafonds ruim genoeg is, zou je ook kunnen overwegen om levende muizenvallen met pindakaas op de plafonds te plaatsen… of klassieke ‘klap’ muizenvallen met een stukje oude kaas of beetje pindakaas erin…Gif onder dakpannen plaatsen heeft geen zin en is zelfs niet toegestaan; dit wordt namelijk maar al te vaak opgegeten door kleine, behendige tuinvogels zoals boomklevers, boomkruipers en winterkoninkjes. Heel veel succes ermee! Groeten, Paul
Charlotte
1 oktober 2015Hai Paul, We hebben hier muizen in de kruipruimte. Vorige week ontdekt, in een week al drie doosjes gif opgegeten en geen dode muis gevangen. Vanavond muizenval gezet en inmiddels al drie in een uur gevangen. Ik vrees dus dat het druk is onder onze vloer. Wat nu het beste te doen? Hoeveel lopen er wel niet? En gaat het ooit weg met deze vallen en met het gif? want het is bizar hoeveel keuteltjes er liggen. Heeft het zin de hele kruipruimte met Purschuim dicht te maken? Of knabbelen ze daar ook weer doorheen. O ja, het zijn echte huismuizen, tot zover wel duidelijk! Ik hoop van je te horen! Groet, Charlotte
Paul
2 oktober 2015Muizen defeceren/ontlasten echt gruwelijk vaak, dus enorme hoeveelheden muizenkeutels hoeven niet per definitie te duiden op grote aantallen muizen. Hoeveel muizen er in je kruipruimte zitten durf ik echt niet te zeggen, maar als je in een rijtjeswoning woont waarvan de kruipruimte in verbinding staat met naastgelegen kruipruimtes kunnen er talloze potentiële bezoekers rondlopen. Het kan overigens best zijn dat de muizen de gifkorrels niet direct hebben opgegeten, maar gehamsterd, waardoor het muizengif (vooralsnog) niet heeft gewerkt. Persoonlijk zou ik doorgaan met vallen zetten, dat lijkt me de beste oplossing. De kruipruimte vol spuiten met pur lijkt me kostbaar en bovendien zonde voor de (toegankelijkheid van de) kruipruimte. En ja, sowieso knagen muizen nagenoeg overal doorheen. Isolatiemateriaal (zoals piepschuim) is voor muizen zelf ideaal om holletjes in te knagen en een nestje in te bouwen. :( Succes!
Fenna
21 september 2015Beste Paul, Ik hoop dat je voor mij ook advies hebt. Ik heb in ieder geval één, maar vast meer muizen in huis. Ze komen uit de kruipruimte. Gaten heb ik voor zover mogelijk dichtgemaakt, eten is verwijderd en ik heb lokdoosjes met gif (Frap). Het zakje van het gif heb ik opengeknipt en sindsdien is er wel een beetje van gegeten. Vanmorgen zag ik echter dat er een nestje gemaakt wordt in één van de lokdozen. Wat kan ik hier het beste mee doen? Wachten tot het gif gaat werken? In de kast waarin de lokdoos staat is overigens geen nestmateriaal meer te vinden. Alvast bedankt voor je reactie.
Amira
8 augustus 2016Beste Paul, Wij hebben nu sinds een jaar al muizen in ons huis. Wij wonen in een flat van 1 hoog net boven alle kelders. Toen we in het begin muizen hadden zijn ze vanzelf weg gegaan we hebben ze niet meer gezien. Tot dat sinds 4 maanden geleden er ineens een voorbij rende. Ik dacht nee niet weer muizen hè. Vandaag liep ik de keuken in en allemaal kleine (baby) muisjes op het fornuis zoeken naar eten en 1 grotere muis. Toen werd ik bijna gek. We hebben al muizen vallen neergezet, gif gekocht en neergezet maar niks helpt. Ik denk dus dat ze achter de koelkast bij het aanrecht een nest hebben want daar komen ze steeds vandaan. Wat kan ik nog meer doen zodat ze weggaan? De buren hebben ze ook maar hun doen er niks aan…
Paul
9 augustus 2016Levende muizenvallen werken naar mijn mening het beste. Zet gewoon een aantal van die vallen met voedsel (nootjes, pindakaas, kaas, zaadjes e.a.) op het aanrecht (vlakbij de koelkast) en zodra je één of meerdere muizen te pakken hebt, kun je ze ergens op een weiland uitzetten. Behalve vallen + gifbakjes wegzetten, kun je eigenlijk niet veel doen tegen muizen. Behalve dan de doorgangen dichtmaken, maar dat is lastig als je keuken ervoor staat… En als je buren een muizenkwekerij hebben doordat ze veel voedselresten en dergelijke laten slingeren (waardoor zij jullie als het ware overlast bezorgen en in jullie woongenot belemmeren), zou je er ook nog voor kunnen kiezen om juridische stappen te ondernemen. Want als een buurman of buurvrouw een muizenfokkerij op touw zet, kun je vallen en gif blijven zetten…
H.Poell
5 augustus 2015Elke avond wat druppels pepermuntolie van “De Tuinen” in een bakje water met een theelichtje eronder en de muizen blijven weg. Wel elke avond volhouden, een paar uur achter elkaar laten branden. Muizen lopen weg voor de lucht namelijk. Pepermuntolie van een ander merk werkte niet.
Hans
4 augustus 2015Woon in een oud dubbel bovenhuis met vele gaten en kieren en heb al regelmatig muizen gevangen, dood en levend. De laatste keer was de mooiste: in een hoek klonk een knagend geluid. Toen ik ging kijken zag ik daar uit een gat bij de verwarmingsbuis een staartje steken. De muis hield zich muisstil. Het raam open gedaan, het beest bij de staart gepakt en uit het gat getrokken (veel gepiep). Daarna met een zwaai het raam uit (circa 10 meter naar beneden). Het muisje is gezakt voor zijn vliegbrevet, maar is waarschijnlijk op het gras geland. Daar liep alleen wel een kat rond… Nu 2 levende vallen neergezet met pindakaas bij de ingang en muesli met pindakaas erin.
Chantalle
30 juli 2015Hoi. Ik heb al enkele muizen gevangen op zolder. Muizenklem gebruikt, met pindakaas. Vanmorgen weer een muis in de klem, maar leek wel aangevreten. Hij zat met zijn kop vast in de klem, maar zijn buik was open en leeggegeten. Doen andere muizen dit? Ik heb namelijk verder geen huisdieren. Het is een opgeruimde ingerichte zolder…
Paul
30 juli 2015Muizen (en andere kleine knaagdieren zoals ratten, hamsters, konijnen, cavia’s, woestijnratten) vertonen nog weleens kannibalisme. Een muis die een tijdje weinig nuttige voedingsstoffen binnenkrijgt, wil zich dus nog weleens tegoed doen aan soortgenoten. Een dode muis is een makkelijk slachtoffer voor een kannibalistische muis, maar er zijn gevallen bekend waarin muizen zelfs levende soortgenoten doden en opeten. Er hoeft overigens niet per se sprake te zijn van kannibalen; zo eten ratten ook muizen, zowel levende als dode exemplaren. Verder kan ik geen (plaag)diertjes voor de geest halen die een muizenkadavertje kunnen openrijten en leegeten. Als er geen aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van ratten, kun je er denk ik wel van uitgaan dat de betreffende muis is aangevreten door een kannibalistisch soortgenootje met gebrek aan ‘essentiële voedingsstoffen’. :(
Jessie
14 juli 2015Beste Paul, Ik heb een muis in mijn huiskamer lopen iedere avond. Ik heb nu 3 vallen staan om hem levend te vangen. Er zit heerlijk pindakaas in zowel bij de ingang als achterin. Ze stam in het looppas en langs de muur, maar hij loopt er gewoon omheen. Ik heb een kleintje in huis kruipen en vind het een heel vies idee dat de muis overal plast en poept terwijl zij kruipt. Ik ben inmiddels behoorlijk wanhopig omdat ik dat beest echt uit huis wil. Ik heb de door jou aanbevolen vallen besteld en ga deze ook meteen neerzetten als ze binnen komen. Heb jij nog andere tips?
Paul
15 juli 2015Dat muizen weigeren een val te betreden, betekent dat er elders voldoende voedsel bereikbaar/beschikbaar is. Muizen zullen pas de noodzaak zien en het risico nemen om een val te betreden als ze echt honger hebben. Zet dus niet te veel vallen neer. Als je 5 muizenvallen plaatst met bij elk van de ingangen een beetje pindakaas, dan heeft de muis geen reden meer om daadwerkelijk IN een val te kruipen. Muisjes hebben hele kleine maagjes, dus 5 kleine beetjes ‘lokstof’ kunnen tezamen al voldoende zijn.
Ian
23 juni 2015Hoi, Ik heb volgens mij onder mijn keukenkastjes last van muizen. Zo nu en dan hoor ik gekras alsof ze eronder weg willen. Nu is het zo dat er een paar mini plekken zijn waar ze doorheen kunnen, maar ik kan ze niet zien, laat staan pakken. Wat werkt het beste hiervoor zonder dat ik de keuken eruit moet slopen? Groeten, Ian
Paul
26 juni 2015Beste Ian, Koop een setje levende muizenvallen, doe er pindakaas in en zet ze met de doorloopopening tegen een wandje nabij de “mini plekjes” in je keuken waar muizen zich doorheen zouden kunnen wurmen… Laat ze ’s nachts staan en controleer iedere ochtend of je een muis te pakken hebt, zodat de muizen niet onnodig lang opgesloten hoeven te blijven zitten.
Annesan
23 juni 2015Beste Paul, Ik heb sinds vorig jaar last van muizen. Ik heb toen muizenvallen gezet en korrels neergelegd. In de vallen heb ik 6 muizen gevangen. Daarna leek het rustig te zijn. Helaas zag ik een paar maanden daarna weer muizenkeutels. Dus weer vallen gezet en een ‘muizenman’ laten komen. Hij geeft de weinig bekeken en een gat bij de keuken is gedicht. Helaas in de vallen (met pindakaas) geen muizen meer, het zijn blijkbaar slimme muizen. Toch blijven de keutels en zag ik gisteravond weer een muis. Wat nu te doen? Korrels eten ze niet, in de vallen lopen ze niet en een ‘actieve’ kat heb ik niet. Hellup!
Paul
25 juni 2015Het enige wat je kunt proberen is de vallen aantrekkelijker maken voor de muizen. Neem levende muizenvallen en doe er naast pindakaas ook wat noten, zaden en pitten in… Bijvoorbeeld ‘pindakaas’ die bestemd is voor tuinvogels en vermengd is met hard vet en allerlei zaden… of een droog vogelvoermengsel met allerlei zaden en granen… Dat de muizen niet uit je vallen eten, kan ook betekenen dat er in de directe omgeving ANDER voedsel voorradig is… Kijk eens goed rond of er niet gegeten wordt van producten in je keuken, schuur, garage of iets dergelijks…
Samira
21 juni 2015Ik heb nu sinds 2 dagen een muis bij mij thuis ontdekt! Ben me natuurlijk rot geschrokken en mijn vriend heet de ochtend erop de woonkamer helemaal op zijn kop gezet om ’t rotbeest te vinden, maar helaas… Daarna hebben we muizenvallen gekocht, ik heb er nu 2 in de woonkamer staan. Alleen is mijn vraag nu, aangezien ik ze alleen in de nacht zie, kan ik het licht in de woonkamer beter uitzetten of aan laten? Of maakt dat geen verschil voor die beesten? Hoop zo op antwoord… Alvast bedankt!
Jan D
28 mei 2015Goedendag, Ik heb sinds 3 weken last van muizen op mijn zolder, tussen het dak en plafond om specifiek te zijn. Deze zolder is ook mijn slaapkamer en ik word helemaal gek van het geknaag en getrippel, elke ochtend heb ik ook weer een nieuw gat in de muur/plafond zitten (waar dan allemaal “zaagsel” ligt) wat ik dan weer dicht met een stuk staalborstel en purschuim. Ik heb de muis nou ook al tot 3 maal toe op zolder zien rondlopen, maar aangezien dat telkens midden in de nacht was, was ik meestal nog te versuft van het wakker schrikken om hem te vangen. Ik heb al verschillende vallen geprobeerd. – De klassieke muizenval; – Muizengif; – Een aantal homemade vallen zoals hem in een emmer proberen te laten vallen; – Lijmvallen; – Een apparaat wat de muis zou moeten wegjagen door middel van een verstoring van het elektronische veld… Ik heb 3 katten in huis, alleen die lopen voornamelijk op de begane grond. Ik heb deze dieren liever niet in de slaapkamer vanwege alle haren… Maar de keren dat ik ze mee naar boven nam, waren ze wel continu in “jacht” modus vanwege het harde geknaag aan mijn plafond. Maar aangezien ze daar niets aan kunnen doen, gaven ze het uiteindelijk op en gingen ze slapen. Maar de muis (of meerdere muzien) trapt er niet in en blijft me jennen. Ik wou het muisje eerst humaan vangen, maar ik ben er nou helemaal klaar mee, aangezien ik al in 3 weken geen nacht meer normaal heb geslapen hierdoor. Ik heb niet de financiële mogelijkheid om professionele verdelgers te laten komen, dus ik vroeg mij af of iemand hier weet wat ik hier aan kan doen… Ik zat zelf te denken aan gaten in het plafond boren en daar ook wat gif doorheen doen, maar het is zo’n groot plafond heeft dat dan wel nut. Of zijn er andere opties waarmee ik deze beestjes permanent weg kan krijgen? Bij voorbaat dank!
Paul
28 mei 2015Als de muizen echt IN je kamer komen, werkt een ‘levende muizenval’ met een trapdeurtje echt het beste. Niet alleen muisvriendelijker, maar ook echt effectiever dan klassieke muizenklemmen. Ikzelf heb dankzij dit setje van 2 muizenvallen inmiddels al 5 muizen in m’n tuin en garage gevangen (en uitgezet). Smeer een piepklein beetje pindakaas op beide ingangen, puur voor de geur. En doe een half theelepeltje pindakaas middenin de val. Zet de vallen met de openingen tegen de muur zodat de muis niet richting het midden van de ruimte wordt gedwongen, maar ‘veilig’ tegen de muur kan blijven. Het enige nadeel van deze muizenval is dat de muis zich bij de luchtgaatjes (tevergeefs) een weg naar buiten zal proberen te knagen terwijl de bak van aluminium is, waardoor een wondje op z’n neusje ontstaat. Sneu voor de muis, maar verder werken de vallen PERFECT! Een flinke hoeveelheid muizengif via een gaatje op je plafond deponeren is ook een optie, maar dit is vooral nuttig als je de muis op geen andere manier kan bereiken. Aangezien de muis ook IN je kamer komt, is gaten boren in je plafond wellicht een tikkeltje zonde. Succes ermee!
Marian
15 mei 2015Ik woon hier nu acht jaar en heb nooit last gehad van muizen, echter vorig jaar begon het en hebben we zeker 6 muizen gevangen. Het rare is dat er in de winter niks zit, maar dat de muizen juist in de zomermaanden naar binnen komen. Ik heb nu vallen staan met pindakaas en overal schoteltjes gif, waar nooit van gegeten wordt. Ook heb ik er nooit geen in de val. Echter wederom begint zo langzamerhand de zomer en ja hoor, ik zag er weer een lopen, maar even snel als ik hem zag, was hij ook weer verdwenen. De volgende dag liep ik naar de keuken en wou hij net uit een kier naast mijn keukenblok komen. Ik heb nu een metalen plaatje voor dat kiertje laten maken, maar desondanks zagen we de muis vanmorgen weer en hebben we hem kunnen vangen en uitgezet. Nu bleek er aan de andere kant van het blok ook een gat te zitten, ook dit is nu dichtgemaakt met een plaat… Ik heb nergens sporen gevonden, maar wel uit preventie alles schoongemaakt. Etenswaar is allemaal afgedekt, kan het een verdwaalde muis zijn? Of wijst dit erop dat er nog meer achter het keukenblok zitten? Ik ben als de dood voor die beesten, maar zowel vorig jaar zomer waren ze bijna niet te vangen en aten niet van het gif en liepen gewoon langs de val… En waarom hebben wij er in de winter nooit last van? Terwijl er juist in de zomer buiten voeding genoeg is? Wat kan ik nog meer doen om ze buiten te houden? B.v.d. Marian
Paul
15 mei 2015Beste Marian, Op welk moment van het jaar je binnenshuis muizen aantreft, heeft alles te maken met de voortplantingscyclus van de muis. In november, december, januari en februari treffen de meeste mensen muizen in hun woning aan omdat muizen dan op zoek gaan naar een warm onderkomen dat hen beschermt tegen vorst. Maar dit zijn ook de maanden dat muizen zich het minst snel voortplanten bij gebrek aan voedsel. Doordat muizen zich razendsnel voortplanten (jonge muizen zijn al na enkele weken geslachtsrijp), kunnen er in zeer korte tijd aanzienlijke groepen muizen in een leefgebied vormen, JUIST ook ’s zomers vanwege het grotere voedselaanbod. In principe kunnen muizen zich het gehele jaar door voortplanten, maar er is een flinke geboortepiek merkbaar in mei en juni. Muizen krijgen jaarlijks meerdere nesten, bestaande uit een flink aantal worpen. Dat je in het voorjaar ineens met muizen te maken hebt, kan dus te maken hebben met de welbekende geboortepiek, maar het kan ook puur toeval zijn… Zodra een muis een nestje met jongen moet verzorgen, dient er in elk geval extra voedsel te worden vergaard. Is dat voedsel niet in de directe omgeving aanwezig, dan kunnen muizen naar voedsel op zoek gaan in je huis. ’s Winters zullen muizen je huis binnenkomen voor zowel voedsel als warmte… ’s Zomers zullen muizen vooral huizen binnendringen om voedsel voor hun jongen te vergaren. Muizen zijn in ieder geval zelden alleen… De kans dat er een nestje in de spouwmuur of in de loze ruimte achter het keukenblok aanwezig is, is zeker aanwezig. Voor aanvullende tips kun je het best bovenstaand artikel en voorgaande reacties lezen. Vooral levende muizenvallen met pindakaas werken erg goed. Succes! Groeten, Paul
Bianca
3 mei 2015Mijn onderbuurman heeft last van muizen en hij vind dit geen probleem. Nu heb ik dus ook een muis (volgens mij wel meerdere want een zak kattenvoer van anderhalve kilo hebben ze opgegeten). Muizenvallen helpen niet en mijn katten willen het liefst door mijn keukenkastjes heen. Ik wil muizengif strooien, maar ben bang als de muis het opeet en mijn kat die muis vangt hij ook ziek wordt. Ik woon in een oud huis en ze eten zich naar binnen. Help!
Paul
4 mei 2015Beste Bianca, Muizen hebben de neiging om voedsel te ‘hamsteren’. Er hoeven dus niet per se veel muizen te zitten; het kan ook zijn dat 1 of enkele muizen de zak beetje bij beetje hebben leeggehaald en de kattenbrokjes hebben verstopt in een spouwmuur of op een plafond. Als de muizen zo veel te eten hebben, werken muizenvallen inderdaad niet. Tenzij je een traktatie gebruikt die NOG lekkerder is dan kattenbrokjes. ;) Muizengif strooien is overigens geen goed idee; je katten zullen het muizengif opeten en doodziek worden. Bakjes/doosjes met muizengif dien je ergens neer te zetten waar huisdieren en tuindieren er absoluut niet bij kunnen. Als katten meerdere vergiftigde muizen opeten kunnen ze overigens ook ziek worden. Persoonlijk zou ik kiezen voor ‘levende’ muisvriendelijke muizenvallen met daarin een sterk geurende portie pindakaas. En als je onderbuurman niet wil meewerken om het muizenprobleem te verhelpen, zou ik persoonlijk de huurbaas, vereniging van eigenaars of desnoods de gemeente inschakelen, want als een huisgenoot ongedierte aantrekt, kom je er zelf NOOIT vanaf. :( Heel veel succes! Groeten, Paul
Roos
29 april 2015Wat kan ik doen tegen een veel te slimme muis? Ik heb van alles geprobeerd: muizenklemmen, muisvriendelijke vallen en muizengif, maar het interesseert hem allemaal niet. Ik weet niet meer wat ik kan doen…
Paul
30 april 2015Bij mij werkt de muisvriendelijke ‘levende’ muizenval nog altijd het beste. Een aluminium bakjes met twee inloopgangen die voorzien zijn van trapdeurtjes. Ik doe er tegenwoordig wat pindakaas voor tuinvogels in (standaard vermengd met pitten, zaden en extra voedingsvet), en dat werkt uitstekend! Binnen een week 1 forse huismuis, een klein huismuis je en een piepklein huisspitsmuisje gevangen en losgelaten in een stukje vrije natuur. Je moet de val wel op een looppad zetten wat door de muis wordt gebruikt; dus op een plek waar je keuteltjes, knaagsporen en/of urinesporen vindt. En met de ingangen van de val zo dicht mogelijk tegen een wand/muur zodat de muis zich niet middenin een ruimte hoeft te begeven, maar ‘veilig’ aan de rand kan blijven. Succes!
Thessa
22 april 2015Hallo, Sinds een paar weken vond ik steeds muizenkeutels achter mijn afwasmachine. Ze komen hier binnen doordat er een gat zit in mijn muur voor de wasmachine-aansluiting. Dit gat heb ik gedicht, maar de muizen hebben zich weer naar binnen gevreten. Ik heb afgelopen nacht 2 lieve spitsmuisjes gevangen met een diervriendelijke val. :-) Nu wil ik ze loslaten, maar hoever moet dat vanaf mijn huis gezien gebeuren? Er werd mij verteld dat als ik ze te dichtbij vrijlaat ze meteen weer naar binnen gaan. En hoe groot is de kans dat er een nest zit? Ik zie nergens een muizennest, maar goed, ik kan ook niet overal kijken. Bij mij was de truc een klein stukje brood met leverpastei en dat viel goed in de smaak, want ze hebben het (terwijl ze al opgesloten waren) helemaal opgevreten. Het valt mij op dat de muizen totaal niet bang zijn, ze kwamen meteen naar mijn vinger toe om te ruiken en ze zijn ook totaal niet bang voor mijn honden (jachthonden!). Ik vind de spitsmuisjes schattig, maar niet in mijn huis. ;-) Dus hoe ver weg moet ik ze uitzetten? Groet, Thessa
Paul
22 april 2015Beste Thessa, Ik zit muizen altijd buiten de bebouwde kom uit, zodat ze niet je eigen huis meer in kruipen, maar ook niet andermans woning. Als je ze dicht in de buurt uitzet kun je in theorie vroeg of laat weer nakomelingen van de uitgezette muis ontvangen. :D Ik zet muizen altijd op een grasveldje buiten de bebouwde kom uit en hoop dat ze dan ergens een veilig onderkomen vinden. Welke exacte afstand nodig is om er 100% zeker van te kunnen zijn dat muizen de weg naar jouw huis niet meer kunnen terugvinden, durf ik echt niet te zeggen, maar enkele blokken moet toch echt wel voldoende zijn. Er zijn talloze discussies waarin mensen suggereren dat muizen hun weg terug naar ‘huis’ kunnen vinden dankzij hun goede neus. Sommigen beweren dat ze een kilometer of zelfs een mijl niet genoeg is. Maar dit is totaal onlogisch, want muizen hebben een klein territorium en verkennen geen grote omgevingen, dus er zijn geen geuren die ze op zo’n grote afstand van hun territorium zullen herkennen. En muizen kunnen natuurlijk niet over een afstand van een kilometer hun ’thuis’ ruiken. Er zijn ook verhalen van mensen die maandenlang vele tientallen gevangen muizen markeerden met een stipje nagellak, deze muizen aan het eind van de straat uitzetten en nooit een gemarkeerde muis hebben teruggezien. Al met al denk ik dan ook dat je aan een paar straten/huizenblokken genoeg hebt. Succes ermee! Groeten, Paul
mochat
22 april 2015Beste Paul, Enkele jaren geleden hebben wij twee keer kort op elkaar muizen gespot in ons appartement ‘op het vijfde verdiep’. De eerste keer trof mijn vrouw ze in de wc-kamer en sloot zij de deur, de enige manier om daar weg te geraken is via de verluchtingsruimte die op twee meter hoogte staat en uitkomt op het dak (en misschien ook bij de onderburen) of via de wc, maar dan zal de muis zichzelf doorgetrokken hebben. Enkele maanden later merkte ik ’s nachts een muis op in de woonkamer en zweerde niet te gaan slapen tot ik deze gevangen had… Het eerste wat ik deed was de deuropeningen waarlangs hij naar de andere ruimtes kon gaan afsluiten met tape die langs beide kanten kleeft, die men gebruikt om tapijt vast te kleven aan de vloer. Binnen de paar minuten hoorde ik hard gepiep, waarbij de solitaire muis gevangen was. Wilde even mijn ervaring meegeven, maar dit nadat ik deze nacht opnieuw een muis opmerkte.
ellie
21 mei 2015Hoe heb je die muis gevangen?
Annemie
20 april 2015Goede avond. Help… Sinds deze nacht hebben wij (kan dat?) terug last van muizen of ratten in de spouwmuur. Het was precies een hele verbouwing… ;-) Vorig jaar hadden wij problemen met ja ja smerige ratten in huis… We hebben er toen 5 kunnen vangen, bah! Dus nu ben ik bang dat het nu weer hetzelfde probleem zich gaat voordoen. Koop ik een kat… gedaan met muizen en ratten in huis en spouwmuur? Vriendelijke groeten, Annemie
Paul
21 april 2015Nee, de kans dat muizen en ratten niet binnen durven te komen is erg groot als je een kat in huis hebt rondlopen, maar zolang je je kat niet in de spouwmuur loslaat (wat ik overigens ten zeerste afraad), zullen eventuele muizen en/of ratten in spouwen zich nauwelijks iets aantrekken van de kat in je woning.
Silvie
16 april 2015Wegens grote verbouwingen wonen we sinds een week of zeven met ons gezin (vijf kids, mijn ventje en ik) op zolder bij mijn schoonouders. Nu hebben we vorige week een eerste muis ontdekt op zolder. We hebben onmiddellijk vergif en vallen geplaatst en zijn met het ganse gezin naar beneden verhuisd. Van het muizengif is diezelfde nacht nog gegeten, maar sindsdien niet meer. Onze Curver opbergbox met koeken is vandaag bij controle wel al helemaal aan- en opgevreten! Waaaaah!!! Ik blijf daar dus niet meer hé, hoe kunnen we de muizen in godsnaam zo vlug mogelijk vangen?
Paul
16 april 2015Levende muizenvallen wegzetten met pindakaas (of koekjes ;) ) erin.
Silvie
20 april 2015Paul, De eerste muis hebben we gevangen maar hoe kan ik er zeker van zijn dat het enkel om 1 muis ging? Blijven valletjes zetten en afwachten of?
Paul
20 april 2015Ja, vallen blijven zetten en goed controleren of je in stille hoekjes en onder/achter meubels geen nieuwe keutels of knaagsporen vindt.
elisabeth
16 april 2015Beste Paul, Ik heb al een hoop interessante dingen gelezen over muizen en ander ‘ongedierte’, maar heb nog een paar vragen… Ik woon in een rijtje huizen waar water omheen loopt (brede sloot). Nu hebben een aantal buren en ikzelf een rat in de tuin gezien en tevens een aantal gaten en tunnels. We hebben hem slechts een paar keer gezien en altijd alleen. Kan het zijn dat het om 1 rat gaat die door meerdere tuintjes loopt en graaft? Of zijn ze altijd met meer? En hoe kunnen we hem/ze het beste bestrijden. Zlf of via een ongediertebestrijder? Alvast bedankt! M.v.g. Elisabeth
Paul
16 april 2015Beste Elisabeth, Bruine en zwarte ratten zijn heuse groepsdieren; ze zijn zeer sociaal en leven zelden tot nooit alleen. De meeste ratten leven in kleine, sociale groepjes, bestaande uit 1 dominant alfamannetje, enkele ondergeschikte bètamannetjes en een harem vrouwtjes. Kleine groepjes ratten kunnen zich aaneenvoegen tot flinke rattenkolonies. Ratten communiceren onderling middels o.a. piepende, fluitende en gillende geluiden. Vrouwtjes met jongen laten zelden andere ratten in hun nest, maar kolonieleden zijn vaak wel in de directe omgeving aanwezig. Een rattenkolonie kan uit enkele tientallen tot honderden exemplaren bestaan. Als ratten in grote aantallen op één plek aanwezig zijn kan een heuse rattenplaag ontstaan met verregaande rattenoverlast tot gevolg. Rattenwijfjes brengen gedurende hun leven van gemiddeld < 18 maanden zo'n 40 voortplantingsvatbare nakomelingen voort, dus een rattenprobleem kan relatief snel uit de hand lopen. Muskusratten (beestjes met een ietwat bever-achtig uiterlijk die eveneens nabij water leven) zijn in tegenstelling tot bruine en zwarte ratten veeleer einzelgängers. In het voorjaar trekken jonge mannetjesmuskusratten eropuit om een vrouwtje te zoeken. Een koppeltje kan tussen april en november elke maand een nest met gemiddeld 5 tot 7 jongen werpen. Alle ratten kunnen uitstekend zwemmen en graven en het territorium van een rattenkolonie is groot, dus ze zullen zich inderdaad van tuin naar tuin verplaatsen. Als je overlast ondervindt aan ratten kun je een rattenklem of rattengif plaatsen volgens de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Een diervriendelijkere oplossing is een 'levende rattenval' c.q. inloopkooi c.q. vangkooi. Een ongediertebestrijder of de gemeentelijke Dierplaagbeheersing kan eventueel ook uitkomst bieden. In dit artikel over rattenoverlast en rattenplagen kun je desgewenst meer lezen over rattenbestrijding. Succes! Groeten, Paul
tnt
13 april 2015Beste Paul, Wij hadden vorige winter last van muizen tussen de spouwmuren en valse plafonds. Aangezien onze topjager van dienst (onze kat) er gewoonweg niet aan kan, en wij ook niet zonder te breken… had ik toen een hele hoop kieren dichtgemaakt en een goed jaar geen last meer. Nu tegen het einde van de winter worden wij weer telkens ’s nachts wakker gemaakt van getrippel en geknaag boven ons hoofd in het valse plafond. Er zijn geen kieren meer open… Ik las eerder al dat het misschien een goed idee is een gaatje te boren in het vals plafond en zo gif erin te doen, maar is dit wel veilig voor mijn kat? Zoals ik al zei is het een echte jager. Anders nog een idee hoe ze uit onbereikbare plaatsen te verdrijven? Hartelijk dank!
Paul
13 april 2015Beste TNT, Kleine spitsmuisjes en veldmuisjes hebben niet meer dan een kiertje van 0,4 tot 0,5 centimeter nodig om ergens in en uit te komen. Bovendien knagen ze alles kapot, dus een ruimte hermetisch (en dan ook nog permanent) afsluiten tegen muizen is een nagenoeg onmogelijke opgave. Ik heb ook al van alles geprobeerd, maar via een gaatje muizengif op het plafond deponeren is vooralsnog de enige methode die voor mij heeft gewerkt. Voor je kat kan dit inderdaad potentieel gevaarlijk zijn… Met name als een kat in zeer korte tijd meerdere vergiftigde muizen met huid en haar verorbert, maar die kans schat ik zeer gering. Een muis die op je plafond ziek wordt zal naar alle waarschijnlijkheid immers niet meer zo gemakkelijk bij je kat in de buurt kunnen komen. Maar er bestaat zeker een theoretische/hypothetische situatie waarin je kat ziek wordt van vergiftigde muizen. Zodra een kat zich ziek gedraagt, en je hebt het idee dat dit komt door vergiftigde muizen, ga dan direct met je kat naar de huisarts voor een vitamine K-injectie. Levende muizenvallen in je tuin neerzetten kan eventueel ook uitkomst bieden. Zet ze tegen een muur of schutting, met de opening zo dicht mogelijk bij een plek waar muizen zich kunnen verstoppen. En liefst in de buurt van bekende looppaden, voederplekken, hamsterplekken en poepplekken. Dakgoten en regenpijpen zijn geliefd bij muizen, maar ook stootvoegen, schuren, bergingen en garages. Je hebt stalen bakjes met een klapdeurmechaniek waar meerdere muizen in gevangen kunnen worden. Doe hier sterk geurende, smeuïge pindakaas op margarinebasis (dus huismerk of Calvé en niet de biologische, olie-achtige notenpasta) in de muizenval en smeer een minuscuul beetje op de ingangen. De muizen lopen zichzelf hierin klem. Het voordeel is dat je kat er dan niet bij kan. Zet de muizen vervolgens uit in een stukje natuurgebied; dat doe ik in ieder geval altijd. :) Heel veel succes! Groeten, Paul
Jessica
12 april 2015Beste Paul, Wij hebben nu zo’n 2 weken last van een enorm vieze lucht in hal. Het is een erg doordringende lucht wat lijkt op rubber en wiet. Is dit de geur van muizenuitwerpselen? De lucht komt vanuit de vloer onder de meterkast. We hebben daar ook wat muizenkeutels zien liggen. We hebben vandaag een lokdoosje geplaatst, waarbij we de plastic zakjes heel gelaten hebben. Kunnen we de zakjes beter openen? En wat kunnen we doen aan die smerige lucht die in de grond en in het hout getrokken lijkt te zijn?
Paul
13 april 2015Beste Jessica, Persoonlijk heb ik het idee dat muizen de muizenkorrels beter ruiken als het zakje geopend is, dus dat de lokstof dan (indirect) beter z’n werk kan doen, maar bewijs heb ik daar niet voor. Sowieso druist het openen van de gifzakjes tegen de gebruiksaanwijzing van het product in en dien je daarna goed je handen te wassen. :) Ik betwijfel of muizenkeutels naar wiet ruiken. Weet je zeker dat je buren geen (prefab)kelder hebben geplaatst met een wietplantage erin die via een verbinding via een spouw in contact staat met jullie kruipruimte? :P Ik kan me voorstellen dat er wel schimmels zijn met een wiet-achtige geur… De keutels van huisspitsmuizen kunnen wel een muskus-achtige geur hebben. Ik ben bekend met de geur van wiet en kan me een extreem vage gelijkenis wel voorstellen, maar een muskusgeur verschilt toch echt heel erg van een wietgeur. Tenzij muizen regelmatig een wietplantage bezoeken, want zowel muizen als ratten staan erom bekend cannabisplanten te eten. Mannetjesmuizen gebruiken hun urine om territoria af te bakenen; vooral de urinegeur van spitsmuizen en veldmuizen is smerig, maar ook de huismuis kan aanzienlijke stankoverlast veroorzaken. Vooral als er meerdere exemplaren binnenshuis aanwezig zijn. Men beweert nog weleens dat muizen een hekel hebben aan de geur van o.a. kamfer, kruizemunt, pepermunt, wilde kamille en oleander, maar dit zijn veelal bakerpraatjes. Deze kruiden geuren sowieso best sterk, dus je zou wat blaadjes kunnen drogen en verpulveren en uitstrooien op de stankhaard (plasplaats en poepplaats). Overigens kunnen ook dode muizen c.q. muizenkadavertjes maandenlang stankoverlast veroorzaken, totdat ze volledig zijn ingedroogd en vergaan. Maar misschien heb je wel ‘gewoon’ te maken met een vochtige en schimmelrijke kruipruimte… Er zijn namelijk schimmels die een cannabis-achtige lucht/geur verspreiden. In dat geval kan het raadzaam zijn om ventilatiegaten aan te brengen, die je dan wel weer goed moet afsluiten met fijnmazige, muizenwerende roostertjes. Mocht er sprake zijn van geuroverlast door muizenurine -wat me overigens niet onlogisch lijkt als de geur daadwerkelijk in hout is getrokken- dan kan urinegeurverwijderaar (PureAyre, Uri-Go e.a.) wellicht uitkomt bieden. Je hebt tegenwoordig geurverwijderaars met enzymen die specifiek de geurstoffen in muizenurine neutraliseren. Hopelijk heb je hier iets aan… Groeten & sterkte, Paul
Studentje
7 april 2015Beste Paul, Wij zijn twee studenten, die recentelijk zijn verhuisd naar een nieuw appartementje. We houden de boel goed schoon (in ieder geval veel beter dan de gemiddelde student). Ik zou zeggen; niet zo veel plek voor muizen om zich te verstoppen. Toch heb ik al een paar keer, als ik laat in de avond nog aan het leren ben (en dus heel stil ben), een muis gespot die gewoon door de kamer loopt! Ik heb het huis onderzocht en inderdaad veel geknaagde gaten opgemerkt, die ik toen allemaal heb dichtgestopt. Ik heb daarna ongeveer 2 weken geen muis meer gezien, maar vanavond was het weer zover… Hij schoot vlak voor mijn neus weg en ik schrok me rot! Ik heb goed rondgekeken, maar ik heb geen idee hoeveel het er zijn, en waar ze nog vandaan kunnen komen. Ook al muizenvallen (met pindakaas) geplaatst, maar geen succes! Ik speel op YouTube ook vaak “Sonic Pest Remover” af, omdat dit muizen zou verjagen. Is dit waar? Wat kunnen we nu nog doen? We wonen in de stad, op de tweede verdieping. Het kan dus zijn dat ze niet op onze verdieping zijn gevestigd… maar 1 ding is zeker; wij willen ze liever niet in huis hebben. Groetjes van twee geschrokken studentjes
Paul
8 april 2015Hallo Studentje, Nee, Sonic Pest Remover (maar ook andersoortig ultrasoon geluid) werkt niet of nauwelijks tegen muizen. Mijn ervaring is dat ‘levende muizenvallen’ oftewel ‘muisvriendelijke vallen’ het beste werken. Zulke vallen missen nooit omdat de werking ervan veel minder delicaat en kwetsbaar is dan een klassieke muizenklem. Muizen kunnen het lokvoer er niet vanaf eten omdat ze simpelweg IN de val zitten. Als er elders in het pand voldoende voer beschikbaar is, is de kans dat muizen aan het lokvoer knagen overigens inderdaad een stuk kleiner. In dat geval kan het handig zijn om bijvoorbeeld een briefje bij de ingang te hangen om medebewoners te attenderen op muizenoverlast en hen te verzoeken om de boel optimaal schoon te houden voedsel goed weg te bergen. Helaas zit er niet veel anders op… Ja, een ervaren ongediertebestrijdingsbedrijf met professionele lokmiddelen inschakelen, maar ook daar verhelp je het muizenprobleem slechts tijdelijk mee indien huisgenoten er een potje van maken. :( Succes met het bestrijden/verjagen van de muizen in ieder geval! Groeten, Paul
Anita
31 maart 2015Beste Paul, Ik heb een konijnenhok buiten in de tuin staan. En ik heb twee cavia’s binnenshuis staan. Nu zag ik dat er 1 of 2 muizen in het buitenhok leven. En ik heb ook 2 muizen in huis gevonden. Hoe kan de muizen binnenshuis en buitenshuis het beste bestrijden? M.v.g. Anita
Paul
31 maart 2015Beste Anita, Deze vraag over huismuizen en tuinmuizen stelde je gisteravond ook al; vanochtend heb ik ‘m al beantwoord. Groeten, Paul
Anita
30 maart 2015Beste Paul, Heb een konijnenhok buiten in de tuin en twee cavia’s binnen staan. Zag dat er een of twee muizen in het buitenhok leven en heb twee muizen in huis gevonden. Hoe kan ik het beste de muizen binnen en buiten bestrijden? M.v.g. Anita
Paul
31 maart 2015Binnenshuis kun je muizenklemmen, ‘levende muizenvallen’ en lokdoosjes met muizengif gebruiken. Buitenshuis kan en mag dat niet, want je zult er voornamelijk tuinvogels mee om het leven brengen. Het enige wat je buiten kunt doen is voedsel en onderdak goed afschermen, dus extra fijnmazig gaas gebruiken voor je konijnenhok (en eventueel ook caviahok) en eventuele gaten en kieren dichtkitten. Ter illustratie een filmpje waarin je kunt zien hoe weinig ruimte een (grote) muis of (kleine) rat dankzij z’n flexibele skelet en extreme lenigheid nodig heeft om je huis (of konijnenhok) binnen te komen:
Deze beestjes zijn echt extreem behendig en hebben een behoorlijk vergevorderd aanpassingsvermogen voor zulke kleine rakkers. De kleinste muisjes hebben niet meer dan een spleet van 5 a 6 millimeter nodig. Grotere exemplaren hebben genoeg aan bijvoorbeeld een stootvoeg van anderhalf tot twee centimeter of een spleet onder je deur van een centimeter.
Sanne
30 maart 2015Sinds twee dagen worden we ’s nachts gewekt door -wat wij denken- het geknabbel van een muis. Het geluid klinkt redelijk luid van boven ons aan de zijkant van het huis, maar op zolder horen we niets. Wat doen we?
Paul
30 maart 2015Beste Sanne, Waarschijnlijk bevindt de muis zich op een verlaagd plafond, onder de zoldervloer of in de spouwmuur. Er zou zelfs sprake kunnen zijn van een open verbinding tussen spouw en plafond. Vaak komen muizen hier terecht via de regenpijp… in de dakgoot… onder een dakpan door. Wat je hiertegen kan ondernemen, kun je vast en zeker terugvinden in eerdere reacties. Succes! Groeten, Paul
Robin
28 maart 2015Hallo, Ik deed vandaag een kamerdeur open en toen zag ik een muis wegschieten. Van deze kamer is de deur altijd dicht. In huis lopen twee katten en die komen normaal niet in die kamer. Nu mochten van mij de katten in de kamer en één van mijn katten begon hard te snuffelen en op een gegeven moment druk te doen bij een kast op die kamer. Ik heb de kast wat naar voren getrokken, kat schoot erachter en na wat gestommel kwam hij erachter vandaan met een muis. Hij heeft de muis doodgemaakt en in een kistje gelegd waar de kat normaal vaak in ligt. Hierna heb ik de deur weer dicht gedaan van de kamer. 1 uur later ben ik weggegaan en 2 uur later kwam ik terug. Toen lag er een dode muis op de deurmat welke mijn kat in het kistje gooide toen ik binnenkwam. Deze heb ik ook weer weggegooid. Voorheen nooit eerder een muis opgemerkt en nooit eerder mijn kat met een muis gezien. Ook geen keutels kunnen ontdekken. Wat is nu een goede manier om erachter te komen of er nog meer muizen in huis rondlopen? Gisteren zijn ze bij mij boven op het dak bezig geweest om wat pannen te vervangen en lood bij de schoorsteen te vervangen i.v.m. een lekkage. Zou het kunnen dat deze muizen op zolder zaten (hier komen wij zelden) en geschrokken zijn van de werkzaamheden? Alle tips om te ontdekken of er meer muizen in huis zijn, zijn van harte welkom. Groetjes, Robin
Paul
29 maart 2015Ja, het zou zeker kunnen dat er muizen onder je dakpannen of bovenin je spouw hebben gezeten die zijn geschrokken door de dakwerkers en zodoende je kamer in zijn gevlucht via een opening in je muur of via de schoorsteen zelf. Ontdekken of er meer muizen zijn is lastig… Als ze er voorheen nooit hebben gezeten, dan is er denk ik geen reden om aan te nemen dat ze er nu ineens wel zullen zitten… of in ieder geval niet dat ze er zullen blijven. Persoonlijk zou ik enkele dagen afwachten… Als je kat niet opnieuw met een muis aan komt zetten, zou ik het er persoonlijk bij laten zitten. Je kan wel vallen met pindakaas of lokdozen gaan zetten, maar als je geen muizenprobleem hebt, wil je natuurlijk niet onnodig muizen naar binnen lokken met lokvoedsel. Groeten, Paul
Robin
29 maart 2015Hallo Paul, Bedankt voor je reactie. We gaan het in de gaten houden. We hebben de kat het hele huis laten doorlopen en hij heeft verder nergens meer op gereageerd. Groeten, Robin
Kora
25 maart 2015Hoi Paul, Wij hadden een tijd geleden een muis onder de keukenkastjes, een val met kaas geplaatst en dood gevonden. Nu zit er weer een muis (althans, we horen er maar 1). Deze eet de kaas uit de val, dit is al meerdere keren gebeurd. We hebben niet het idee dat hij onder de kastjes vandaan komt, want ik vind geen poep in huis. Wat kunnen we het beste doen om deze mui(s)(zen) zo snel mogelijk te verjagen/ doden? Groetjes, Kora
Paul
26 maart 2015Beste Kora, Een optie zou zijn om een betere/zwaardere muizenval of een lokdoosje met muizengif aan te schaffen. Het feit dat er opnieuw een muis onder je keukenkastjes zit is overigens een teken dat er een gat/breuk aanwezig moet zijn waardoor muizen onder je keuken terecht kunnen komen, wellicht vanaf buiten of vanuit spouw, plafond, vloer of kruipruimte. Het beste zou natuurlijk zijn om het gaatje of scheurtje op te sporen en te dichten, want met kaas, pindakaas of muizengif lok je in het ongunstigste geval juist meer muizen onder je keuken. Een betere optie zou dan ook zijn om de muizenlokmiddelen aan de andere kant van de huidige opening te plaatsen. Succes met de muizenbestrijding! Groeten, Paul
Fien
28 maart 2015Hallo! Nog steeds geen vooruitgang hier, integendeel! We hebben nu al meerdere muizen gespot… We zijn het echt meer dan beu en zijn nu op zoek naar een kitten… Dit is onze laatste hoop. De muizen lopen gewoon over de zakjes met gif heen! Mocht je nog tips hebben, ze zijn zeker welkom!
Paul
29 maart 2015Het druist volgens mij tegen de gebruiksaanwijzing in, maar ik trek de gifzakjes altijd open, zodat de muizen het gif beter ruiken en er makkelijker bij kunnen. Daarna wel goed je handen wassen.
YVONNE
18 maart 2015Al enige tijd hebben we last van “een beest”. We zetten muizenvallen maar vangen zelden wat. Ook hebben we gif gekocht in België, het zijn van die blauwe korrels. Het vreemde is dat er op de zolder planten staan voor de overwintering en er is één plant (een cactus) waar regelmatig de aarde van omgewoeld wordt. Er wordt een groot gat in gemaakt en de aarde ligt op de grond, bij alle andere planten gebeurd dat niet. Ook wordt er dapper aan veel plasticzakken gevreten. De openingen die we vonden zijn dichtgemaakt met fijn gaas, maar elke morgen wanneer ik ga kijken is het weer een teleurstelling, er wordt wel wat van het gif gegeten, maar de kaas wordt gewoon uit de val gehaald. Welk “beest” maakt mij zo hopeloos?! Ik ben een dierenvriend, maar muizen/ratten komen bij mij op de slachtbank terecht… maar ze trappen er nog niet in. Wie zit er met regelmaat in mijn cactus ’s nachts? Groetjes, Yvo
Paul
18 maart 2015Beste Yvo/Yvonne, Heb je misschien meer informatie? Hoe groot is het gat in de aarde rondom je cactus? Ik denk eigenlijk niet dat het beest wordt aangetrokken door de cactus, maar wellicht door iets in de potgrond. Heb je gekeken of er iets in het gat achterblijft? Woont er niet gewoon een muisje in het gat? Of is het een vaste poepplek (latrine) van een muis of rat aanwezig. Heb je weleens goed geroken op zolder? Is er sprake van stankoverlast v.w.b. urinegeur of poeplucht? Ik denk (afhankelijk van de diameter van het gat) eigenlijk dat er slimme muizen op je zolder zitten die zich niet laten foppen door de muizenvallen/muizenklemmen. Het zou ook een rat (of meerdere ratten) kunnen zijn. In dat geval zou de cactus als vaste latrine kunnen worden gebruikt. Muizen gebruiken meestal geen vaste poepplek, maar verspreiden keutels. Heb je überhaupt keutels of knaagsporen aangetroffen op je zolder? Als je kippen houdt, is de kans op ratten extra groot. In dat geval zou er zelfs een steenmarter of wezeltje op je zolder kunnen huizen… al is een wezeltje in huis wel vrij zeldzaam. Of misschien krijg je gewoon bezoek van een kat… Ook een bunzing of hermelijn in huis behoort tot de mogelijkheden, maar bunzingen en hermelijnen IN huis zijn zeer zeldzaam; je vindt ze veeleer onder woningen. Tot slot zou een zeldzaam eikelmuisje of fruitratje ook nog kunnen. En je hoort zelfs nog weleens over vleermuizen, uilen, vossen, dassen, eekhoorns, egels, hazen en konijnen… maar dat lijkt me (enigszins afhankelijk van je woonlocatie en woonsituatie) wel heeeeel onwaarschijnlijk. Ik denk eigenlijk dat de kans op huismuizen, bosmuizen, huisspitsmuizen, bruine ratten of zwarte ratten het grootst is, maar voor uitsluitsel zou je eigenlijk eens op zoek moeten gaan naar uitwerpselen. Of hang een cameraatje met nachtmodus en bewegingssensor op! Groeten, Paul
Yvonne
20 maart 2015Goedemorgen Paul. Bedankt voor je vlotte reactie! Het ronde gat van de plant is ongeveer 4 cm en loopt spits toe naar beneden, dit kan ik zien maar heb het alleen met potgrond opgevuld en durfde de cactus er niet uit te halen. Heb de cactus van de zolder gehaald en in de schuur gezet en nog geen problemen. Zal ik de cactus verpotten in verse grond en dan kijken of het een poepplek is geweest van het “beest”? Sinds ik de cactus heb weggehaald zijn er geen bijzonderheden gebeurd bij de andere planten. De muizenvallen blijven openstaan en het gif lijkt me onaangeroerd. Is dit de stilte voor de storm en vallen ze binnenkort mijn andere planten aan? We hebben gisteren de overloop helemaal leeggehaald en we hebben alleen pluis/riet gevonden, maar geen plastic. Heb de plasticzakken weggehaald, heb ook muizenvallen met pindakaas gezet, maar ook die zijn jammer genoeg niet dichtgeklapt. Wat we hebben gevonden is alleen een paar hele kleine keuteltjes en een paar flosjes pluis. Ik kan niet zeggen dat het er stinkt. Paul ik denk dat we de grotere dieren kunnen wegcijferen, want de openingen die we hebben gevonden zijn ongeveer 3 tot 4 centimeter en zijn dichtgemaakt (wat we hebben gevonden) Ik zal toch binnenkort niet oog in oog staan met een of ander “beest”, ben er zo bang voor!!! Ook niet onbelangrijk om te melden, is dat we aan de rand van een klein bos wonen. Ik wil er vanavond een paar blokjes kaas neerleggen en als dat er morgenvroeg nog ligt, dan hoop ik dat we ervan verlost zijn. Of niet??? Groetjes, Yvo
Paul
20 maart 2015Hoi Yvonne, Aangezien je kleine keuteltjes hebt gevonden, heb je nagenoeg zeker te maken met een muis (huismuis, spitsmuis, bosmuis o.i.d.). Spitsmuizen knagen niet, dus de aanwezigheid van spitsmuizen (dwergspitsmuis, bosspitsmuis, waterspitsmuis, veldspitsmuis of huisspitsmuis) zou kunnen verklaren waarom je geen knaagsporen vindt. Liggen er niet toevallig hoopjes met insectenresten zoals keverschildjes op zolder? Spitsmuizen verspreiden vanwege hun insectendieet veelal een muskus-achtige geur, dus dat zou weer kunnen betekenen dat je toch met een “echte” muis te maken hebt, wat de textielpluizen zou kunnen verklaren. In dat geval vind je vaak open gevreten notenschilletjes, restjes van eikeltjes, zaadjes etc. Bijna elk soort muis graaft overigens holletjes, dus het zou me niet verbazen als je een muizenholletje in je plantenbak hebt zitten. Misschien dat er zelfs een nestje onderin de bak zit (afhankelijk van de omvang van de bloembak). Je zou de cactus inderdaad kunnen verpotten, maar schrik niet als er een muis in zit. Hoe dan ook duidt de aanwezigheid van holen/tunnels/kuiltjes in tuinaarde/potgrond van plantenbakken meestal op muizen. Met welke muizensoort je precies te maken hebt kun je veelal zien aan de uitgegraven aarde die in een bepaald patroon of als stortbergje voor de ingang van het holletje ligt. Het zou me al met al niet verbazen als je slechts met 1 muis te kampen hebt (gehad) en dat je die muis met cactus en al hebt verwijderd. :P Zolang de vallen en gifbakjes onaangeroerd blijven, zou ik me geen zorgen maken. Groeten, Paul
YVONNE
21 maart 2015Goedemorgen Paul, En ja hoor het “beest” is vannacht weer geweest, alle pindakaas is weg/de kaas in de muizenval is weg en de losse stukjes kaas zijn weg en er is wat van het gif gevreten, Toxa Overdose, een rattenvergif, in België gehaald omdat ze dat hier niet mogen verkopen (???) is mij verteld. Nu zit er bij mijn Datura (een andere plant) een holletje in en ik overweeg nu om alle planten naar beneden te halen. Eten ratten of muizen ook de wortels van planten? Wanneer weet ik of het een rat is want dan zou ik de gemeente eens kunnen bellen? Ik ruik geen onaangename lucht. Bedankt voor je inzet Paul. Vriendelijke groeten en een goed weekend, Yvonne
Paul
21 maart 2015Muizen graven graag holletjes tussen plantenwortels, daar zitten ze relatief beschermd en er zitten doorgaans insecten en larven. En ja, muizen eten (afhankelijk van de soort en omstandigheden) eveneens bepaalde wortels, bloemen, bladeren, vruchten etc. van planten. Een muizenhol is doorgaans 2,5 tot 3,5 centimeter qua diameter en de tunnels liggen veelal ondiep aan de oppervlakte. De gemiddelde diameter van een muizenholletje is ongeveer 3 centimeter. Muizen blokkeren de ingang van hun holletjes vaak met rommel: steentjes, propjes textiel, twijgjes etc. Ze zullen de ingang van een muizennestje dus meestal afsluiten en camoufleren. Een rattenhol heeft een beduidend grotere diameter dan een muizenhol; het hol van een rat heeft doorgaans een diameter van 6,5 tot 9,0 centimeter, dus 2 tot 3x zo groot qua diameter als een muizenhol. Ik kan me sowieso bijna niet voorstellen dat je met rattenholen te maken hebt. Wellicht toch meerdere muizen? Misschien kun je een foto maken het nieuwe gat in de potgrond… Persoonlijk zou ik voor de zekerheid gedurende een nachtje een goedkoop videocameraatje (bijv. van je mobiele telefoon) weghangen en daar lokmiddelen (klemmen, gifdoosjes etc.) onder plaatsen, dan weet je direct de omvang van je probleem.
Fien
21 maart 2015Hallo, Ook wij zitten al een drietal weken met een gast die we liever niet in huis hebben… Er wordt nergens van gegeten (voor zover we gezien hebben), we vinden nergens keutels terug, er wordt niet van het muizenvergif gegeten (roze korrels) en de muizenvallen blijven onaangeroerd (we hebben al chocolade, choco en stinkkaas ingedaan)… Toch hebben we de muis al een aantal keren zien voorbij komen… Wij zijn even ten einde raad en weten niet wat we nog meer kunnen doen. We denken dat het om één muis gaat, maar ze is verdomd slim! Hoe kunnen wij deze bestrijden? Alvast dankjewel voor het antwoord!
Paul
22 maart 2015Muizen houden eigenlijk helemaal niet van chocola en stinkkaas. Je kun veel beter pindakaas gebruiken in je muizenvallen/muizenklemmen
jos
26 maart 2015Hoi, Zet de muizenvallen, muizenklemmen en muizenlokdozen met muizenkorrels wel langs een muur en niet vrij in een ruimte. Een muis loopt namelijk grotendeels langs muren (zelfs al moet hij dan een omweg nemen om ergens te komen). Dit is natuurlijk gedrag tegen roofvogels.
Ingridinds kor
16 maart 2015Hoi, Ik heb gras in de tuin met sinds kort een gat in de tuin. Dat gat loopt vanaf het gras onder de stenen door naar de buren. Volgens de buren moet het een muis of iets zijn. Ik wil daar muizengif in gooien, maar ik heb katten die graag muizen vangen en opeten en 2 jonge kinderen. Ook bij de buren lopen veel jonge kinderen rond. Wat kan ik het best doen? Ik heb al een keer meegemaakt dat mijn kat ziek was geworden en alles eruit had gegooid omdat er gif was gestrooid en dus een muis had opgegeten. Ook wil ik geen muizen verjagen omdat er elders weer een probleem gaat ontstaan.
Paul
17 maart 2015Beste Kor, Dit lijkt me geen klassiek muizenprobleem, maar veeleer een mol, woelrat, rat of woelmuis. Als je katten buiten komen, is het hebben van zulks ongedierte trouwens vrij zeldzaam… Zit het gat er al lang en komen er gaten bij? Een klem zetten in de gang lijkt me de meest effectieve oplossing. Kun je misschien wat vertellen over de grootte/omtrek van de gang en over de locatie waar je woont: biotoop, gemeente, grondsoort etc.? Is er water (riviertje, wetering, slootje) in de directe omgeving van je tuin aanwezig? Ik ben benieuwd… Groeten, Paul
Erica
5 maart 2015Beste Paul, Wij hebben sinds een tijdje muizen over het plafond lopen. Ik denk dat ze bij de buren vandaan komen, want het enige wat we horen is zo af en toe getrippel. Nu heb ik muizengif korrels gehaald, ik heb alleen een nadeel ik kan het nergens op het plafond neerleggen, want er zit geen gat naar mijn plafond. Heb ze nog nooit in huis zien lopen of ergens keutels gevonden. Enig idee waar ik het gif het beste kan plaatsen zonder dat ik mijn plafond eruit hoef te halen.
Paul
5 maart 2015Beste Erica, Je wil de muizen natuurlijk niet je woonkamer in lokken, dus in het gunstigste geval zou je het muizengif toch echt OP het plafond moeten plaatsen. Ik heb een keer precies dezelfde situatie gehad… nog nooit een muis gezien, maar wel af en toe getrippel op het verlaagd plafond van de uitbouw. Aangezien ik ook geen mogelijkheid zag om bovenop het plafond te geraken heb ik in een hoekje van het plafond een gaatje van plusminus 1,5 centimeter geboord en daar de muizenkorrels doorheen geduwd. Dit is niet volgens de gebruiksaanwijzing van de gifproducent en niet per se aanbevelenswaardig, maar voor mij was het destijds de enige optie. En het heeft gewerkt; daarna nooit meer een muis gehoord. Terwijl de muizengifkorrels op het plafond lagen heb ik enkele dagen een prop in het gaatje geduwd zodat er niks uit kon vallen. Daarna heb ik het gaatje met kneedbaar hout dicht gesmeerd en fijntjes overgeschilderd. Wellicht heb je er iets aan… Succes in ieder geval! Groeten, Paul
Suus
23 februari 2015Wij hebben nu voor het tweede jaar achtereenvolgend last van (wij denken) muizen op ons plafond. We hebben nog nooit muizenkeutels in huis gezien. De muizen gaan als een razende te keer op ons plafond. Het is een vervelend geluid. Hoe kunnen wij ze verjagen? We kunnen er niet (gemakkelijk) bij.
Maria
23 februari 2015Beste Paul, Ik heb sinds een jaar muizen. Eerst in m’n huis… Inmiddels heb ik alles potdicht gemaakt. Maar nu zitten ze nog wel in de muren. Ik heb een dure bestrijdingsdienst in handen genomen, maar die helpen niets. Weet jij een slimme tip hoe ik van die beestjes af kan komen? Ze knagen en piepen behoorlijk en het is vooral heel erg storend… Ik heb zelfs al van die piep-apparaatjes die muizen zouden moeten verjagen, werkt niet. Ik hoorde dat ze met deze problematiek ook muizen luikjes maken. dat je dus gif in de muren kan plaatsen en dan de muur weer kan dichten… Ik heb ze dus NIET in huis, alleen in de muren. Ik hoor graag uw gedachte. Met vriendelijke groet, Maria
Paul
24 februari 2015Waarschijnlijk kruipen de muizen via je dakgoot onder je dakpannen door en via die weg je spouw in. Persoonlijk zou ik allereerst de betreffende ongediertebestrijder contacteren en zeggen dat hun anti-muizenmaatregelen niet afdoende zijn. Dring aan dat ze vrijblijvend moeten terugkomen en hun klus moeten afmaken. Mocht dit niets uithalen, dan kun je inderdaad proberen muizengif bij de muizen te krijgen. Pas wel op dat andere dieren, zoals tuinvogels, er niet bij kunnen. Ik ben sowieso niet op de hoogte van wetgeving en regelgeving omtrent het gebruik van pesticiden in spouwen. In spouwmuren kunnen immers ook vleermuizen zitten, en die zijn bij wet beschermd. Sowieso is dit een lastig verhaal, want als er een flink aantal muizen overlijdt in je spouw, kan er (afhankelijk van de vochtgraad) flinke stankoverlast optreden. Ik denk eigenlijk dat een kundig/bekwaam ongediertebestrijder in deze situatie geen overbodige luxe is.
Ann
23 februari 2015Beste, Wij hebben sinds enige tijd last van muizen in onze vloer. Het komt echt met golven. Een week heel veel lawaai ’s nachts (wij worden er echt wakker van en slapen nadien heel onrustig), weer een week niets en zo al sinds eind december. In ons appartement hebben we echter nog geen enkele muis waargenomen en ook nog geen keutels gevonden! Onder ons is er een voedingswinkel. Wij hebben dit al gemeld aan hen en zij hebben ook meteen actie ondernomen door een speciaal bedrijf te laten komen. Die komen nu wekelijks langs, maar dit duurt nu al 2 maanden. Ik heb de indruk dat er wel een tijdelijke resultaat is, maar dat zolang het voedsel niet beter bewaard wordt, er geen verandering zal komen? Welke stappen kunnen wij nog ondernemen?
Nancy
17 februari 2015Beste Paul, Het gaat gelukkig weer goed, nog wel aan huis gekluisterd, dus ben blij dat de muis weg is. Ik hoop de geur van de dode muis ook snel. Bedankt voor je snelle reactie en advies. Ik heb ook veel gehad aan de verhalen en jouw reacties daarop. Ik zal mijn huis steeds checken op muizenpoepjes en indien nodig weer gif plaatsen, hoe sneu ik het ook vind voor de diertjes. Ik durf ze niet te vangen. Groetjes, Nancy
Nancy
17 februari 2015Beste Paul, Ik woon in een oude particuliere huurwoning en heb de afgelopen weken met griep op de bank gelegen. Op twee avonden zag ik een muis in de huiskamer rennen en hij schrok van mij en vloog onder de tv kast. Heb vervolgens iedere avond twee bakjes rode gifkorrels tegen muizen neergezet. Iedere ochtend waren de muizengifbakjes leeg. Op 1 van de ochtenden deed ik mijn schoenen aan en voelde ik korrels. De muis had ze dus in mijn schoen gedaan. Na vier dagen bleven de bakjes met gif vol en heb ik ze weggehaald. Afgelopen donderdag rook ik een soort rioollucht. Maar ik werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Later bedacht ik me dat het natuurlijk de dode muis was. Gisteren kwam ik thuis en mijn huiskamer stonk vreselijk. Meteen alles opengezet en op zoek gegaan naar de muis. Gelukkig gevonden achter het dressoir, met papiertjes en plastic om hem heen. Schattig uiterlijk. Ik heb hem opgeruimd en de stank wordt minder. Moet ik doorgaan met muizengif? Ik hoor geen geluiden en zie ook geen poepjes of urine. Groetjes, Nancy
Paul
17 februari 2015Hallo Nancy, Hopelijk gaat het inmiddels goed met je gezondheid. Muizen zijn inderdaad geneigd voedsel te hamsteren voor later. Papier en plastic duidt op een muizennestje. Aangezien er geen jonge muisjes in het nestje lagen, denk ik dat je van je muizenprobleem verlost bent. Mocht je alsnog muizenkeuteltjes tegenkomen, dan zou ik direct de doosjes met muizengif terugplaatsen. Groeten, Paul
Shanice
16 februari 2015Hallo, Een paar weken geleden zat er een muis op mijn kamer, ik heb er toen een uur over gedaan om hem te vangen en hem weer buiten gezet. Nu kwam ik er net achter dat er weer een muis zit, ik weet niet of het dezelfde is. En ik vind het niet zo fijn om in een kamer te slapen waar muizen lopen. Wat is de beste manier om hem/ze te verjagen? Ik slaap op zolder en ik heb ook een hond die op mijn kamer slaapt. Bedankt alvast! :)
Paul
17 februari 2015Beste Shanice, Een van de weinige dingen die je kunt doen om effectief muizen te VERJAGEN is een (niet al te luie) kat in huis halen. Of een muisonvriendelijke hond, bijvoorbeeld een felle terriër. Het bestrijden van muizen is doorgaans effectiever dan het verjagen ervan. Zet een paar muizenklemmen met pindakaas erop of zet een paar doosjes met muizengif weg. Pas wel op dat je hond absoluut NIET bij het muizengif kan komen. Groeten, Paul
Martine
15 februari 2015Goedemorgen, Ik hoor sinds een weekje steeds ’s nachts geritsel en geknaag onder mijn bank vandaan komen. Ben net op onderzoek uit geweest en ik zag de muis. Ik woon in een oud studentenhuis midden in de stad. Een van mijn huisgenoten zag laatst ook een muis in de keuken. Is dit een teken dat wij een plaag hebben? Ik ga vandaag in ieder geval gelijk preventiemateriaal inslaan! :)
Paul
16 februari 2015Dit is geen duidelijk teken dat je met een muizenplaag te kampen hebt. Misschien hebben jullie allebei dezelfde muis gezien. Dat er regelmatig een muis (of meerdere exemplaren) wordt gespot, betekent in ieder geval wel dat je woning interessant wordt gevonden door muizen; wellicht is er voldoende rondslingerend voedsel voor muizen aanwezig?
Roos
10 februari 2015’t Barst hier van de muizen, ik word er gek van. Ze zitten op zolder, onder het dak en lopen over mijn plafond in de keuken. En nu zelfs ook in de voorraadkast! Heb er al 5 gevangen, waarvan 1 letterlijk doodgeschopt. ’s nachts is het helemaal een feest. We hebben een kat aangeschaft, maar deze is natuurlijk nog te jong om muizen te vangen. Heb nu muizenkorrels/muizengif gekocht en hopelijk werkt dit. Maar mijn vraag, stel de kat vangt een muis die van die korrels heeft gevreten? Wat zijn de risico’s voor de kat? Ik heb muizenkorrels van Knabisol Graan Rat & Muis. Hoop op een reactie…
Paul
10 februari 2015Beste Roos, Dit soort muizengiffen werkt op basis van middelen die de opname van vitamine K blokkeren, waardoor interne bloedingen optreden. Een muis moet meerdere dagen achtereenvolgens van muizengif vreten om te verbloeden, dus een kat zal niet zomaar ziek worden van 1 enkele muis. Een klein katje of kitten kan echter veel minder hebben, dus een vergiftigde muis kan heel gevaarlijk zijn voor kleine poesjes. Een grote, volwassen kat kan overigens ook flink (of zelfs levensbedreigend) ziek worden als ‘ie in korte tijd meerdere vergiftigde muizen verorbert. Heb je het vermoeden dat je kat meerdere vergiftigde muizen heeft opgegeten, ga dan met spoed naar de dierenarts; die kan dan een vitamine K-injectie zetten. Het is al met al belangrijk om ervoor te zorgen dat een poes zo min mogelijk (bijna) gestorven muizen opeet, want zodoende krijgt je huisdier werkzaam muizengif binnen, wat zich na enkele muizen opstapelt en bloedstollingsproblemen veroorzaakt.
Samira
3 februari 2015Hoi Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben nu sinds zondag niet meer geweest. Morgenmiddag ben ik vrij en dan ga ik weer kijken of er weer veel keutels liggen. Wat ik vergeten was te melden: een paar dagen voordat mijn vader op vakantie ging, had hij een zwarte muis in een emmer gevonden (dood) dus misschien is het wel een spitsmuis. Echter, we hebben geen vreemde geuren in huis, nergens (alleen een beetje muf, maar dat kan ook doordat ze geen ramen openzetten nu er niemand thuis is). Als ik iets vreemds zie, dan zal ik het laten weten. Nogmaals dank!
Paul
3 februari 2015Graag gedaan! Het is overigens ook niet zo dat je spitsmuiskeutels op afstand kunt ruiken… Het gaat er meer om dat als je twijfelt of uitwerpselen afkomstig zijn van een huismuis of spitsmuis, dat je de spitsmuiskeutels kunt herkennen aan de muskusgeur en insectenresten. In dat geval weet je zeker dat je met spitsmuizen te maken hebt en niet met ratten of ‘echte’ muizen. Muizen zijn overigens zelden zwart; zwarte boommuizen zie je eigenlijk nooit, zwarte huismuizen zelden en zwarte huisspitsmuizen ietsje vaker, maar meestal zijn ze dan toch echt donkerbruin tot zwartbruin en nooit gitzwart. Spitsmuizen hebben bovendien een heel opvallend uiterlijk: een spits snuitje, kleine vlakke oortjes en een beetje een mol-achtig voorkomen. Echt heel anders dan ‘echte’ huismuizen of boommuizen, die er meer uitzien als tekenfilmmuizen: grotere, opstaande oren, grotere kraalogen en een ‘schattiger’ voorkomen. :P Zwarte ratten bestaan overigens wel, maar die zijn veeeel groter dan muizen: +/- 18 tot 30 centimeter (exclusief staart) en dan ook nog eens een staart van +/- 16 tot 28 centimeter.
Samira
2 februari 2015Hallo Paul, Een tijdje geleden had ik last van muizen, maar ze zijn inmiddels gelukkig weg. Heb al een paar maanden geen muis meer gezien en ook geen muizenkeutels gevonden. Ik pas momenteel op het huis van mijn vader die op vakantie is. Door privéomstandigheden was ik er ongeveer 10 dagen niet geweest. Van het weekend ben ik een kijkje gaan nemen. Toen ik de plantjes water wilde geven, zag ik op de hoek van de vensterbank muizenkeutels liggen (groter dan die ik had, ongeveer rijstkorrel, iets dikker, terwijl die ik had echt heel klein waren). Ben erg geschrokken en toen op onderzoek uitgegaan: kelder, keuken, slaapkamers, heel het huis… Boven in de slaapkamers kon ik niets vinden. In de keuken schrok ik, want in een broodmandje (een lege, zat uiteraard geen brood in) vond ik een hele hoop muizenkeutels bij elkaar. Ik schrok zo erg, want meestal liggen muizenkeuteltjes verspreid en dit was een hoop bij elkaar. Ik ben meteen muizengif gaan halen, heb alles opgeruimd en ben weggegaan. De volgende dag ben ik gaan kijken, er was alleen van het gif gegeten in de kelder. Mijn vraag is dus, die hele hoop keutels bij elkaar, wil dat zeggen dat het misschien een rat is? Heb namelijk ergens gelezen dat ratten op een plek hun behoeftes doen en muizen verspreid. Of van meerdere muizen? Ik vind het zo erg… ben ten einde raad… Vind het zo zielig voor mijn vader… hij is alleen, gaat een keertje op vakantie, en dan gebeurt er dit. Hij woont overigens al bijna 25 jaar in dit huis en nooit last gehad of iets gezien. Wat denkt u? Ik hoor graag! BVD. M.vr.gr. Samira
Paul
3 februari 2015Beste Samira, Muizen kunnen meerdere keutels tegelijkertijd leggen; hetzelfde geldt voor ratten. De omvang van de keutels verschilt per rat, rattensoort, muis en muizensoort onderling. Rattenkeutels zijn dus niet per definitie groter dan muizenkeutels. Spitsmuizen (waaronder huisspitsmuizen) produceren bijvoorbeeld ook flinke keutels; ze zijn doorgaans gitzwart, stinken behoorlijk (muskus-achtige geur) en vaak glimmen ze door de chitine uit insectenschildjes. Huismuizen en bosmuizen leggen doorgaans ietwat kleinere keutels, zonder insectenresten, maar vrij egaal (omdat het zadeneters zijn). In huis komt de ‘echte’ huismuis het vaakst voor, vooral op zolder en in huizen die een tijdje onbewoond/onbezocht zijn door mensen. Rattenkeutels zijn vaak ook onregelmatiger dan muizenkeuteltjes omdat een rat letterlijk ALLES eet (van kaarsen tot zeep tot dierlijk afval) en ‘echte’ muizen zich het liefst voeden met zaden en noten.
Daniëlle
16 januari 2015We hebben muizen ontdekt achter een schot op zolder. Hebben korrels en vallen neergezet sinds dinsdag. Vandaag eentje in de val. En er wordt flink gegeten van de korrels. Alleen vergaan we van de stank van muizenurine. Wat kunnen we daaraan doen? Het schot heeft alleen een luikje van circa 1 meter, dus er kan niet goed gelucht worden. Heb je tips?
Paul
16 januari 2015Er is speciale urinegeur-verwijderaar op de markt. Misschien is het een idee om een prayflacon te gebruiken en urinegeur-verwijderaar via het luikje achter het schot te sprayen/spuiten. Een dergelijke urinegeur-verwijderaar maskeert de geur van muizenurine niet, maar breekt de urine daadwerkelijk af met behulp van enzymen. Zulke bio-enzymatische producten worden onder meer ook gebruikt om de geur van kattenurine uit krabpalen, bankstellen en tapijten te verwijderen. Dankzij enzymatische reacties wordt de muizenurine dus letterlijk verteerd tot deeltje die geen nare geurtjes produceren.
Daniëlle
16 januari 2015Bedankt voor je reactie. Gaan we dan maar eens proberen. Als die geur zo sterk aanwezig is, kan ik er dan van uitgaan dat er meer dan één muis zit?
Ina
15 januari 2015Hallo, Wij wonen in een rijtjeshuis. Nu horen wij ’s morgens een geluid alsof er iets onder de dakpan kruipt of eruit komt. Ook horen wij ’s nachts weleens wat, maar kunnen het niet goed thuisbrengen. In elk geval geen geknaag. Zijn dit muizen of kan het wat anders zijn? Groeten, Ina
Paul
15 januari 2015Beste Ina, Dit kunnen inderdaad muizen zijn, maar dat hoeft niet per se. Uiltjes, boomkruipers en vleermuizen willen (afhankelijk van het daktype) bijvoorbeeld ook nog weleens onder dakpannen kruipen om te overnachten. Groeten, Paul
Ina
15 januari 2015Hoor net van mijn man dat het getrippel is.
Paul
15 januari 2015Oh, dan zijn het waarschijnlijk toch wel echt muizen. :(
Ina
15 januari 2015We horen de dakpan verschuiven. Het lijkt mij dan toch iets zwaarders te zijn dan een muisje? Bedankt voor de reacties trouwens!
Paul
15 januari 2015Dat is wel heel erg vreemd; ik verwacht dat zelfs een rat niet in staat is om een gebakken (keramische) dakpan te verschuiven, tenzij het een flink exemplaar is. Zou het misschien een grote vogel kunnen zijn die iets stukslaat (eikel, kastanje, hazelnoot o.i.d.) op de dakpan?
Ina
15 januari 2015Ik heb de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst gebeld. Die komen binnen 1 dag kijken. Ik laat weten wat hun reactie is. Grt. Ina
Paul
16 januari 2015Succes Ina! Zou fijn zijn als je naderhand nog even een berichtje achterlaat; daar steken we met z’n allen weer wat van op. Hopelijk valt de plaag mee. Groeten, Paul
Ina
16 januari 2015De man van de gemeentebestrijding weet ook niet wat voor dier het kan zijn. Er is gif neergezet voor een eventuele rat en volgens hem kunnen muizen het bij ons niet overleven. Hij komt volgende week een kijkje nemen bij het gif. Ik houd jullie op de hoogte. Ina
Ina
10 februari 2015De gemeentelijke medewerker is terug geweest om het gif te checken. Vogels hadden het uit de dakpan getrokken en we hebben het teruggestopt. We horen nu niks meer dus wat het nu precies is geweest? We kunnen de gemeente weer bellen als we iets waarnemen.
Paul
10 februari 2015Jammer dat je er niet achter bent gekomen met wat voor beestje je te maken hebt gehad. Overigens wel heel erg slordig van de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst om gif zodanig te plaatsen dat vogels erbij konden. Als kleine tuinvogels (meesjes, musjes, vinkjes, roodborstjes, winterkoninkjes e.a.) ervan eten, zit de kans er dik in dat ze doodgaan. :(
Marion
14 januari 2015Ook wij hebben (weer eens) last van muizen. Het nadeel aan de familie die ons nu steeds bezoekt: ze eten niks van de gifpasta en muizenkorrels! Ook lekkere kaas, pindakaas of Nutella in de vallen raken ze niet aan! Wanhopig worden we ervan! Etenswaren in de kasten blijven ook allemaal onaangeroerd… Iemand enig idee wat we nog kunnen doen?
Paul
24 januari 2015Vermoedelijk gaan muizen voor de meest praktische en calorierijke voedingsmiddelen. Pindakaas doet het meestal erg goed, maar hele pinda’s kan een muis makkelijker versjouwen. Misschien is dat het proberen waard? (bron)
Ingrid
4 januari 2015Tip! Wat bij mij goed werkt is de stofzuiger, als ik een muis zie (2x) grijp ik razendsnel de stofzuiger en zuig de muis op. Daarna zak weggooien. Werkt uitstekend, ik ga echt geen muizen lopen voeren in een muizenval. Bah!
Patricia
2 januari 2015Gisteravond liep ik de trap op naar boven om naar bed te gaan en toen ik mijn gezichtsveld op de overloop had, stond ik oog en oog met een muis. Ik schrok en gilde, waardoor de muis wegrende, de slaapkamer van mijn jongste dochter in. Vannacht hebben we handdoeken onder de deur gelegd, zodat die kamer afgesloten was. We hadden nog geen muizenkeutels of wat gezien. Vanmorgen heeft mijn man muizenklemmen neergezet en toen hoorde ik er 1 dichtklappen, daar zat een muis in de val. We hadden de deur van mijn dochter open gezet en de muis zat dus in de klem in onze slaapkamer. Mijn man zegt dat het een veldmuis is, maar ik vraag het me af. Hij lijkt namelijk verdomd veel op een huismuis… Nu vraag ik me dus af of er meer zijn, heb nog nooit sporen gezien of wat gehoord. Pfff, word er nu al bang van.
Jeffrey
13 december 20142014 lijkt het jaar van de muis te gaan worden. Ik hoor van veel mensen dat ze last hebben van deze kleine indringers. Zelf zijn wij helaas ook ongewild een muizen Bed & Breakfast op de zolder begonnen. In het begin had ik nog de hoop dat het om 1 enkele muis ging, maar die hoop ging al snel verloren. Ik heb ondertussen al enkele muizen kunnen vangen met een muizenkooitje en deze muizen op ongeveer 2 kilometer afstand van de woning weer vrijgelaten. Verder heb ik de ventilatieopeningen in de woning dichtgemaakt met fijnmazig gaas (< 0,5cm) en staat er gif in ruime hoeveelheden op de zolder. Deze zolder is helaas niet beloopbaar en ook nog geïsoleerd, dus vaststellen waar de muizen de woning binnendringen is praktisch onmogelijk... Aangezien wij in een twee-onder-een-kap-woning wonen, heb ik de buren verzocht ook gif te plaatsen (het muizenprobleem beperkte zich voorgaande jaren alleen tot de woning van de buren). Bij ons wordt er flink van het gif gegeten! Eigenlijk meer dan ik in eerste instantie zou verwachten bij een muis. In 2 weken tijd heb ik zo'n 400 gram gif verbruikt (Sorkil-G). Mijn vraag is: wat zou ik op het plaatsen van gif, vallen en het afdichten van mogelijke ingangen nog meer kunnen ondernemen om de muizen uit de woning te weren? De kat vindt de zolder maar eng en vangt liever muizen in het veld, om ze vervolgens in de tuin te laten lopen. ;) Gelukkig komen de muizen nog niet in de vertrekken waar wij leven, maar ik ben ze graag een stap voor. Dank alvast voor de hulp! Groet, Jeffrey.
tom
24 december 2014Hallo, Wij hebber ook last van muizen in huis. Op 1 week maar liefst 27 stuks gevangen tussen ’t valse plafond van de keuken en de badkamer. Nu vingen we op het valse plafond tussen slaapkamer en zolder reeds 6 muizen op 3 dagen. Zal nog wel even duren voordat we alle muizen te pakken hebben, maar ik verkies de plastiek muizenval waar je een blokje kaas tussen steekt! Steeds raak, hopelijk stopt het binnenkort.
Pierrot
12 december 2014Dag Paul, In mijn zoektocht over muizenbestrijding vond ik “Domestic Plug-In Pest Free” op het internet, deze verandert het bestaande elektromagnetische veld en de elektromagnetische structuur, welke standaard reeds aanwezig is in je huis en zou bijzonder efficiënt zijn ter bestrijding van muizen. Heb je info over mogelijke gevolgen voor de mens? Het lijkt wel zoiets als een microgolf (grapje) en daar houd ik ook niet van (geen grapje).
Paul
13 december 2014Beste Pierrot, Elektronische ongediertebestrijding middels ultrageluid en radiogolven is enorm dubieus. (bron) Er worden vooral veel moeilijke woorden gebruikt en er wordt met allerlei technologische termen gesmeten, maar als puntje bij paaltje komt, maakt men gebruik van ultrasoon geluid en/of radiofrequente straling (radiogolven). Pest Free baseert zich naar eigen zeggen op wetenschappelijk onderzoek, maar het daadwerkelijke onderzoek is letterlijk onvindbaar. Wel wordt er verwezen naar een vreemdsoortig briefje op alle (internationale) websites van Pest Free (Nederland, België, Australië Nieuw-Zeeland etc.), wat door Pest Free wordt betiteld als wetenschappelijk bewijs… maar dat is het geenszins. (zelfs het zelfbenoemde ’testrapport’ is inmiddels verwijderd) Het is simpelweg een briefje waaruit zou moeten blijken dat één of andere professor Pest Free een goed product vindt. Maar waarom dat zo is, blijkt nergens uit. Sowieso bevat het betreffende stukje nauwelijks informatie over het daadwerkelijke Pest Free product. In het 2 pagina’s tellende documentje staat vrijwel uitsluitend persoonlijke informatie over ene zoöloog: Wijesiri Danthanarayana. Deze zoöloog bestaat, maar er is niks waaruit blijk dat hij/zij gelieerd is aan Pest Free of onderzoek heeft uitgevoerd naar Pest Free-producten. Het tekstje heeft bovendien niks te maken met wetenschap of onderzoek; het is veeleer een (extreem vage en niet onderbouwde) recommandatie. Op welk wetenschappelijk onderzoek Pest Free zich berust, blijft al met al een héél groot vraagteken. Ik heb geen persoonlijke ervaring met Pest Free, maar ik heb door de jaren heen onwijs veel gelezen over elektronische ongediertebestrijdingsapparaten. Persoonlijk zou ik er nooit aan beginnen. De meeste apparaten doen helemaal niks; in de VS zijn er al heel veel van de markt gehaald op last van boetes… omdat de apparaten door 0,0 bewijslast werden ondersteund en neigden naar oplichting. Doet zo’n elektronisch ongediertebestrijdingsapparaat écht wat het belooft (en verspreiden ze dus écht ultrasone geluidsgolven of radiogolven die écht het zenuwstelsel van plaagdieren aantasten), dan is het nog maar de vraag wat het effect ervan is op het zenuwstelsel van mens en huisdier. Het is nagenoeg onmogelijk om te bewijzen dat dit soort apparaten niet werkt omdat producenten er zo ontzettend veel vage/nietszeggende werkingsprincipes aan toeschrijven… muizen zouden minder eten, de haren van ratten zouden worden gestimuleerd, de antennes van kakkerlakken zouden worden geprikkeld etc. De bottom-line is dat men niet kan bewijzen dat je ongedierte uit een pand kunt verjagen of weghouden met behulp van zo’n elektronische ongediertebestrijder. Persoonlijk vind ik de verkoop van zulke onwetenschappelijke en onsamenhangende techniek op het randje van frauduleus. Mochten er mensen zijn die positieve dan wel negatieve ervaringen hebben met elektronische apparaten tegen muizen, laat ze dan a.u.b. hieronder achter… Groeten, Paul
harma
11 december 2014Ik heb sinds vorige week maandag dus nu ongeveer 10 dagen last van mijn muizen in de ruimte tussen het plafond van de begane grond en de vloer van de eerste verdieping. Ik weet zeker dat het muizen zijn; trip, trip, trip. Er staat gif in de tussenruimte, ik hoor ze ervan vreten en toch gaan ze maar niet dood. Er staan zelfs twee soorten gif (ja de muizen mogen zelf kiezen hoe ze dood willen), eentje komt van het Kruidvat en het andere is wat sterker spul wat onder wat officiële regelgeving valt (althans dat staat op de bus met muizengif, maar is gewoon in het tuincentrum te krijgen, maar zijn grotere bussen). Allemaal prima zou je zeggen, maar die krengen gaan maar niet dood. Na 10 dagen hoor ik ze nog steeds. Dus hoelang duurt het voordat muizen doodgaan van al dat gif, ik dacht altijd na 2 of 3 dagen. Of duurt het toch langer?
Paul
12 december 2014Het kan 5 tot ongeveer 7 dagen duren voordat een sterke muis overlijdt aan muizengif. Bovendien zal een muis meermaals van het gif moeten eten. Als er meerdere muizen zitten, kan het dus best zijn dat er te weinig muizengif aanwezig is, waardoor de hoeveelheid werkzame stof over een te groot aantal muizen wordt verdeeld.
Ortella
9 december 2014Hallo, Ik zit nu al een paar weken met muizen in huis. In de kelder en tussen het plafond. Ik heb hierdoor gif gelegd wat lijkt op groene pasta in zakjes. Ze hebben hier flink van gegeten. Maar die rotbeesten gaan hier dus echt niet van dood. Iemand nog andere methodes dan vallen, want ik kan geen val plaatsen tussen een plafond.
Paul
10 december 2014Weet je van welk merk de groene muizengif-pasta was? Ik ken namelijk alleen de rode muizenkorrels.
vos
7 december 2014wij hebben een nieuwe woning en sinds enkele dagen horen wij ’s nachts in de muren en op het dak lawaai en geknaag, waarschijnlijk muizen. Is er ook een middel waardoor ze weggejaagd kunnen worden zonder doden of evt. een middel waardoor ze zo pijnloos mogelijk sterven? Want kooitjes neerzetten in muren en op het dak is geen optie, maar ze knagen aan de muren, dus het heeft spoed, maar een pijnlijke dood gun ik geen enkel dier. En hoe weet je wanneer het gewenste resultaat er is? Zodra je ’s nachts niks meer hoort?
Tamara
25 november 2014Wij hebben sinds een paar dagen ook een muis in huis. Daar kwamen we achter nadat er mini keutels en opgegeten zonnebloempitten achter de caviakooi lagen. Nu voor het eerst alleen thuis en ja hoor, opeens zit de muis in het voederbakje van de cavia’s; een voor een de zonnebloempitten te pakken en op te eten. Na een half uur van heen en weer lopen tussen voederbak en achterkant caviakooi is hij klaar en trippelde, uitglijdend over het laminaat, naar onze trapkast. Ik heb het gifdoosje meteen in de trapkast gezet i.p.v. bij de caviakooi (hij gebruikte ‘m als opstapje i.p.v. eraan te knagen). Het goede nieuws voor iedereen, ze zijn gek op zonnebloempitten! Ik ga zo een valletje kopen en er zonnebloempitten op leggen i.p.v. pindakaas. Hopelijk hebben jullie wat aan deze tip!
Niña
8 november 2014Drie jaar geleden hadden mijn buren blijkbaar last van muizen. Hún beider buren hadden 5 katten; ik 2 stuks en aan de andere kant 3. De tussenwoning besloot muizengif te strooien. Ik weet niet of ze geen muizen meer hebben, wel dat ik mijn lievelingspoes moest laten inslapen. Die ving ca. 3 muizen per nacht. Ik zal de lange lijdensweg niet omschrijven (kort: de hel voor het katje, ook voor mij). De andere kat ving nooit muizen tot 3 weken geleden. Opeens kwam ‘ie 2 nachten achtereen met een muis thuis. De ene at hij op, ik was bijna trots. de tweede liet hij lopen. Het gevolg was een versnipperd dekbed + 2 kussens. De kat opgesloten op het kamertje waar de muis moest zijn, maar die panische muis joeg hem een enorme angst aan. Kat weg uit die kamer. Ik heb een pakje (nog van ooit aanwezig) muizengif gepakt. Na het lezen van de bijsluiter heb ik het muizengif in de chemische afvalcontainer gedaan. Dat verdriet nóóit meer!!! Muizenvallen gekocht (ja, ook dieronvriendelijk), maar binnen 2 uur was het muisje niet meer. Sorry… Mijn poes is er nog gelukkig, maar mist nog altijd zijn zusje Muze, evenals ik. Máár: muizenhaters, weet wat je doet! En poezenhaters: mijn wraak zal zoet zijn (lekker gebakje?).
Valérie
8 november 2014Vanavond voor het slapen gaan, zag ik iets op mijn slaapkamervloer liggen. Nadat ik het van dichterbij bekeken had, wist ik zeker dat het om uitwerpselen ging. Aan de grootte te zien, ongeveer 1,5cm lang, dacht ik meteen aan een rat. Mijn vermoedens blijken bevestigd te worden wanneer ik deze vergelijk met foto’s op het internet. Mijn vader verzekert me dat het om een muis gaat, al ben ik ervan overtuigd dat hij me gewoon wil sussen hHet is dan ook al laat op de avond). Toch ben ik rotsvast overtuigd. Ondertussen ben ik al de hele nacht wakker. Ik durf mijn kamer niet meer in. Ik houd mijn kamer altijd proper en netjes en neem zéker geen eten mee naar mijn kamer. Ik wil ongedierte koste wat het kost vermijden. Vorig jaar had een muis zich ook al gehuisvest in mijn kamer. Ik ben daar dan vier weken niet meer binnen geweest. Na die tijd trof ik ze dood aan onder mijn bed. En voor ik er terug ben ingetrokken, heb ik eerst alles grondig gepoetst met ontsmettingsmiddel. Aangezien mijn vader enkel een muizenval had gezet denk ik dat het omgekomen was van de honger? Al vind ik het wel vreemd. Als het zo makkelijk binnen kan, zou het toch ook makkelijk weer buiten kunnen? Ach ja, die muis is verleden tijd, maar nu zit ik dus wel met een veel erger probleem. Als het een rat blijkt te zijn… Daar zat ik al helemaal niet op te wachten. Nu binnenkomen is bij ons geen probleem. Wij wonen namelijk in een landelijk gebied. Ons huis is ook al oud. Slecht geïsoleerde spouwmuur, kleine opening in het houten kader van de gangdeur… Ik heb ook altijd mijn raam openstaan voor ventilatie. Ik heb wel een vliegenraam, maar die sluit de raam niet 100% af. Morgen gaan we al eerste al gif zetten en indien nodig bellen we Rentokil (ongediertebestrijding in Vlaanderen), maar ik heb toch nog enkele vragen.
Een hele lap tekst, ik weet het. Maar wat moet een mens anders doen als ie niet durft te slapen. ;) Hopelijk kan iemand mijn vragen beantwoorden. Alvast bedankt!
Paul
8 november 2014Beste Valérie, De meeste van je vragen zijn lastig te beantwoorden omdat ze per situatie verschillen en afhankelijk zijn van de aard van de individuele rat. Wilde ratten en muizen (die nabijheid van mensen niet gewend zijn) zijn in ieder geval hartstikke mensenschuw; ze zullen confrontaties te allen tijde uit de weg gaan. Ja, als ze geen kant op kunnen, zullen ze weleens gekke bokkensprongen maken, maar die kans is niet groot. Dat neemt niet weg dat ratten ’s nachts op onderzoek uitgaan. Voor meer informatie over ratten kun je dit artikel over rattenoverlast en rattenbestrijding raadplegen. Persoonlijk zou ik z.s.m. een ongediertebestrijder inschakelen. Als ratten zich in je spouwen of kruipruimte voortplanten kan er een heuse rattenplaag ontstaan. Sterkte & groeten, Paul
Kim
12 november 2014Als je last van ratten hebt, kun je DAR bellen, die lossen dat kosteloos op. Muizen niet.
Fleur
7 november 2014Hoi Paul, Vorige week zat ik ’s ochtends rond een uurtje of half 7 op de bank en opeens hoorde ik getrippel en zie een muis achter het tv-meubel wegschieten. Gelijk mijn vader gebeld die twee vallen is komen brengen. Pindakaas erop gedaan en één achter het tv-meubel gezet en één bij de achterdeur. Nu na een week zaten er nog geen muizen in en aangezien ik nergens meer keutels had gezien dacht ik dat hij misschien zo geschrokken was en naar buiten is gegaan. Echter vanochtend werd ik wakker van een gebonk tegen mijn muur aan, dus ik trek aan het touwtje bij m’n bed en doe het licht aan en zie zo een muis m’n inbouwkast inschieten, het waxinelichtje waar hij mee aan de haal ging liet hij liggen. Gelijk de kast op slot gedaan en een val gepakt met pindakaas en daar neer gezet. Achteraf niet zo handig lees ik nu omdat ze dus ook aan je kleding gaan vreten en nesten bouwen in donkere kasten. Nu weet ik niet hoeveel muizen ik heb en of die ook nog in de kast zitten. Maar wat zou ik nu als beste kunnen doen? Mijn huis maak ik altijd al elke dag schoon van boven tot onder en echt een groot budget om dingen te halen is er niet, zoals plastic bakken voor voedsel en dergelijke of allerlei duur gif. Heeft u alstublieft opties want ik vind het echt heel vies en eng. Alvast bedankt!
Paul
7 november 2014Beste Fleur, Naast muizenvallen is muizengif helaas de enige andere efficiënte oplossing bij muizenproblemen. Of een kat. Succes ermee! Groeten, Paul
Jan
5 november 2014Sinds zondag heb ik een paar muizen op zolder ontdekt. Er staan nu een paar vallen en er staat muizengif. Maar ik ben bang dat er eentje op mijn slaapkamer zit. Ik zie niks, geen sporen, geen keutels, geen knaagsporen. Ook hoor ik geen duidelijk geknaag zoals op zolder. Wel hoor ik hele zachte geluiden die ik niet kan plaatsen. Ik moet echt mijn adem inhouden om het te horen. Kan dit een muis zijn of ben ik paranoïde aan het worden? Hoor je hun aanwezig altijd heel erg duidelijk? Ook als ze alleen zijn? Van de zolder zijn 5 muisjes afgekomen, door de valletjes. Nu is er sinds gistermiddag niet meer van het gif gegeten en er zit niks in de vallen. Zijn ze nu weg? Wanneer kan ik alles opruimen en met zekerheid zeggen dat de zolder ontdaan is van muizen? Ik ben overigens niet bang voor muizen, maar ik vind ze gewoon smerig. Ik heb smetvrees.
Paul
6 november 2014Je kunt er nooit zeker van zijn dat je huis muisvrij is; er kunnen immers altijd weer nieuwe muizen intrekken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de muizenvallen en het muizengif preventief te laten staan; zolang ze niemand in de weg staan… Typische muizengeluiden bestaan uit getrippel en geknaag; of de geluiden die je hoort al dan niet afkomstig zijn van muizen durf ik niet te zeggen.
Samira
28 oktober 2014HELP! Ik ben heel erg bang van muizen. Zaterdag 4 oktober jongstleden zag mijn zoon in de avond rond 23.00 uur (hij was alleen in de huiskamer) een muis onder de tv-kast wegrennen. Wij hebben de volgende dag meteen valletjes gekocht en m.b.v. pindakaas geprobeerd de muis te vangen, maar helaas. Wij zagen hem zelf nooit, alleen mijn zoon een paar keer, ook overdag. Ons gezin bestaat uit vader, moeder en 4 kinderen en we zij als de dood dat ze op onze slaapkamer komen. Na een paar dagen (donderdag 9 oktober) zag mijn man een muis op de zoldertrap en hij heeft hem toen doodgemaakt. Ik werd helemaal hysterisch! En het het gekke: eerst was ik ervan overtuigd dat het maar een 1 muis was die via de tuindeur naar binnen was gekomen, maar meteen nadat mijn man deze had doodgemaakt had ik het gevoel dat het er meer waren. Ik heb de volgende dag ongediertebestrijding gebeld, die heeft mij enkele adviezen gegeven. Zoals alle etenswaren (brood, koekjes, pasta, chips etc.) in kunststof opbergboxen doen en de ventilatiegaten aan de voorkant en achterkant van het huis dichten met gaas. Dat hebben wij meteen gedaan. Daar er bijna geen keutels waren onder de plinten (hij heeft een rondje door het huis gedaan), wist hij mij te vertellen dat we misschien nog een muis hadden… een man en vrouw… de ene is dood, de andere verschuilt zich ergens. Wij stofzuigen 2 keer per dag en dweilen continu. Onder alle deuren liggen oude doeken zodat de muis er niet onderdoor kan kruipen. Elke dag vond ik keutels in de huiskamer, waardoor ik ervan overtuigd was dat er eentje in de huiskamer was, dus alle meubels van de kant getrokken, maar niets te zien… Totdat op zaterdag 18 oktober ik tegen mijn man zei, kijk eens in de tv-kast bij de dvd’s en videobanden… En ja hoor, raak! We vonden muis nummer 2! Ook doodgemaakt. Ik blij en dacht dat was het dan… geen keutels en geen muizen meer. Echter, dinsdag 23 oktober kwam ik om 18.00 uur thuis van mijn werk en ik begin met koken en dacht, ik neem een kopje koffie erbij, dus ik trok het Senseo-apparaat iets naar voren en zoef… Ik zie voor het eerst een levend muisje in mijn huis (bruin) en best klein en brutaal (de andere waren donkergrijs). Brutaal omdat hij absoluut niet bang was, maar mij aandachtig zat te bestuderen, waardoor ik verbaasd vergat dat ik bang was. We hebben geprobeerd hem te vangen, maar hij sprong van de aanrecht naar de onderkant van keukenkasten, dus achten de plinten. Mijn man en vader hebben 2 uur lang lopen zoeken, maar niets meer gezien. Even zagen ze hem onder de motor van de koelkast en daarna was hij foetsie. Ik snap er niets van… Ik heb een andere ongediertebestrijder gebeld, want de eerste wilde niet komen omdat hij verder niets meer kom doen (ik had inmiddels zelf 3 soorten gif liggen en een paar valletjes). Hij is geweest, heeft aan de bovenkant van het huis ook die ventilatiegaten gedicht… en ander gif geplaatst. Hij zei, misschien zijn vadermuis en moedermuis dood, maar toch een nestje… Maar hij was heel erg verbaasd, want een rondje door het hele huis (tevens op de kasten en in de kasten) leverde geen muizenkeutels op. En we zijn nu een week verder en we hebben hem niet meer gezien, maar blijven alert met het dichten van deuren met doeken. We hebben zaterdag weer onder de plinten gekeken en onder de koelkast, maar geen keutels. Mijn man zegt, laten we weer normaal doen, hij is weg. Maar ik blijf piekeren omdat ik bang ben dat er meer is en ik vind het vreemd dat we hem niet meer hebben gezien omdat ik nu bang ben dat er ergens een gat zit waar hij doorheen kan. En dus kan terugkomen? Ik woon bijna 7 jaar in dit huis en maak dit voor het eerst mee. Is het mogelijk dat er meer muizen zijn? Maar waarom geen sporen meer? Ik verneem graag iets want het wordt een fobie!
Paul
28 oktober 2014Ik wil je niet ontmoedigen, maar je huis kun je nooit hermetisch afsluiten voor muizen. Die beestjes zijn gewoon zodanig klein en flexibel dat ze altijd wel een weg vinden. Zolang je geen keutels vindt, is de kans groot dat de muis die je als laatste hebt gespot niet in je huis ‘leeft’. Misschien is het inderdaad een piepjong muisje uit het nestje van de vorige twee en is ‘ie inmiddels gestroven door ondervoeding… Dat de muis in je Senseo-apparaat zat (ik neem aan dat je dit apparaat regelmatig gebruikt en dat het niet al maanden ongebruikt ‘leegstaat’), betekent dat de muis echt honger had en koffiedik o.i.d. is gaan eten. Is al het muizengif onaangeraakt gebleven of vind je wel knaagsporen van muizen? Blijf je je ernstig zorgen maken, haal dan eens al je kasten leeg en kijk of er keutels en knaagsporen te vinden zijn. Of dat er een gat in de achterwand van een keukenkastje is geknaagd…
Jeremy
26 oktober 2014Ik heb momenteel *naar mijn weten* drie van die bezoekertjes. Omdat de wintertijd aanbreekt wil ik hier wel iets aan doen maar de gaten en spleten in dit huis zijn bijna niet te tellen. Het liefst wil ik ze toch niet doden, is er ook iets waar muizen gigantisch op afknappen? Iets zoals een geurtje of geluid waar ze niet van houden?
Paul
26 oktober 2014Er wordt nog weleens beweerd dat apparaatjes die ultrasone geluidsgolven verspreiden muizen kunnen verjagen, maar als puntje bij paaltje komt, zijn ze ineffectief of in ieder geval uitermate inefficiënt. Er zullen heus wel geuren zijn waar muizen niet de voorkeur aan geven, maar muizen laten zich er heus niet zomaar door tegenhouden. Als een muis honger heeft, eet ‘ie zelfs zeep of z’n eigen staart. Muizen zijn rasechte opportunisten die simpelweg doen wat de omstandigheden vereisen. Je moet het wel heel bont maken, wil je je woning ‘afstotelijk’ maken voor muizen.
Maud
4 november 2014Ik heb een apparaatje dat ultrasone geluiden uitzendt waar muizen stress van krijgen. De muizen zouden je huis dan als een onaangename plek ervaren en vertrekken. Het werkte echt voor 2 weken, maar daarna leken ze immuun en nu zijn ze weer gewoon terug! Beter gewoon gif of muizenklemmen. Je hebt ook vallen waardoor ze niet doodgaan zodat je ze kunt uitzetten nadat je ze gevangen hebt. Succes!
Nanda
23 oktober 2014Hoi Paul, Ik woon in een vrijstaand en geheel verbouwd huisje met dubbele muren en nieuwe plafonds. ’s Avonds hoor ik vaak iets rennen boven me dat na een tijdje ook weer ophoudt. Lijken mij muizen te zijn, maar na 4 jaar heb ik er nog nooit eentje gezien. Buiten loopt weleens een veldmuisje en in de vijver lagen 3 wat grotere zwarte muizen. Ik heb er verder geen last van, moet ik ze nu verdelgen of laten zitten? Gr. Nanda
Paul
23 oktober 2014Als je geen probleem hebt met muizen, kun je ze natuurlijk best laten zitten. Houd er wel rekening mee dat ze op je verlaagde plafond nestjes kunnen bouwen, voedsel kunnen verzamelen en zich kunnen voortplanten. Naarmate huismuizen zich voortplanten, veroorzaken ze logischerwijs ook meer overlast. Meer getrippel op je plafond, wat je in theorie wakker kan houden… Als er elektriciteitskabels op je plafond liggen kans op kortsluiting en brand… Vergrote kans dat de muisjes zich op den duur ook op andere plekken laten zien… Het is dus echt een afweging die je zelf zult moeten maken.
Rania
15 oktober 2014Kan het zo zijn dat muizen ervoor zorgen dat je stopcontact doorbrandt of dat je op bepaalde plaatsen in huis geen elektriciteit meer hebt omdat ze eraan knagen?
Paul
16 oktober 2014Ja dat kan zeker en komt zelfs relatief vaak voor. Om hun snelgroeiende snijtanden op peil houden, moeten muizen namelijk voortdurend op hard materiaal knagen. De harde binnenkant van elektriciteitskabels is daar een perfect medium voor. Doordat huismuizen aan elektriciteitskabels knagen, kunnen ze allereerst elektriciteitsstoringen en kortsluitingen in stopcontacten, kabels en elektrische apparaten veroorzaken. Wanneer ze de binnenkant van een elektriciteitskabel blootleggen en beschadigen, kan er zelfs een vonkende kortsluiting optreden. Uit de elektriciteitsdraden die zijn doorgebeten, ontstaan dan inderdaad vonken en deze vonken hebben in het verleden tot flinke branden geleid. Dus ja, muizen binnenshuis kunnen kortsluiting en brand veroorzaken.
Angelique
15 oktober 2014Hoi Paul, Zoals iedereen hier heb ik last van muizen. Bij mij is gaten en kieren dichtmaken geen optie, ik heb een oud huis. ’t Probleem was al eerder even opgelost en nu heeft iedereen in dit pand er last van. Vind het niet zo heel erg, alleen ’s nachts last als ze door mijn woonkamer (waar ik tijdelijk moet slapen op de bank) rondrennen, tegen tasjes enz. opklimmen, nu vertelde mijn wijlen ex-man dat hij weleens chloor voor de keukenkastjes deed en dat muizen daardoor wegbleven. Nu is mijn vraag, klopt dit? Ik wil ze liever niet doodmaken, vind ze schattig. Als ik heel stil blijf zitten, zie ik er toch een heel dichtbij komen, tot ik beweeg… Nu net ook eentje op nog geen meter afstand zat er een aan een tasje te knagen, tot ik met m’n voet bewoog en weg was ‘ie. Na een paar seconden komt ie weer terug. Met Vriendelijke Groet, Angelique
Paul
15 oktober 2014Voor zover ik weet is het een fabeltje dat chloor muizen verdrijft of verjaagt, is volgens mij een fabeltje. Sowieso vervliegt chloor op den duur, maar sowieso laten muizen zich niet zo snel afschrikken. In theorie zou het natuurlijk best kunnen dat er ooit eens een sporadische muis is geweest die zich heeft laten afschrikken door een flinke hoeveelheid (vers aangebrachte) chloor, maar een expliciete reden daarvoor kan ik niet bedenken. Waarschijnlijk is ieder ander agressief middel net zo effectief als chloor. Aangezien chloor vervliegt en overgaat tot gas in de lucht, zal het in dat geval ook op je eigen luchtwegen slaan en irritatie veroorzaken, dus ik denk dat er beduidend effectievere methodes zijn om muizen te weren.
dennis
3 oktober 2014Hoi, Ik houd alles heel goed schoon, maar gisteren zag ik opeens op de 1e verdieping een muis wegschieten. Ik lucht regelmatig door de achterdeur open te zetten waardoor deze misschien naar binnen is geglipt. Ik stond ervan te kijken dat ik de muis zag, want nergens niks aangevreten of keutels te vinden. Dat vind ik vrij apart… als je een muis ziet moeten er toch ook sporen zijn? Groet, Dennis
Paul
3 oktober 2014Wat je zegt: misschien was de muis op verkenning en is ‘ie maar heel even in de ruimte geweest. Als je heel goed zoekt, zul je waarschijnlijk minuscule druppeltjes muizen-urine vinden, maar zolang de muis niet bezig is geweest met een nest bouwen of voedsel verzamelen, zullen er ook niet of nauwelijks zichtbare sporen zijn.
piet
13 september 2014Ik ben een man van 45 en heb binnen geen last van muizen. Maar achteraan in de tuin staat een tuinhuisje en mijn achtertuin heeft wel een beetje rommel, steenpuin en zo. Dat wordt nu opgeruimd, gazon gezaaid, ik wil daar zo min mogelijk beschutting geven voor die beesten. Eigenlijk heb ik er nooit last van gehad, maar het laatste jaar veel meer. Ik heb een panische angst voor die beesten. Wekelijks ligt er een muizenkadavertje in de tuin of op het terras en ik durf mijn tuinhuis amper zelf uit te mesten. Zojuist was ik weer bezig in de tuin en dan stoot ik weer op een kadaver en dan sla ik gewoon op tilt hé. Gedaan met werken in de tuin. Mijn kinderen zijn opruimers van dienst. Ik weet dat het belachelijk klinkt, ik weet het genoeg, maar durf muizen niet aan te raken, dood noch levend, en loop op minstens 10 meter van een muizenkadaver vandaan. Er 100% vanaf geraken zal allicht wel nooit lukken, maar ik weet dat ik alles perfect moet opruimen en nadien alles opnieuw aanplanten vanaf achteraan. Zijn er planten waar muizen helemaal niet van houden of zo? Mijn buren hebben geen beesten… In mijn tuinhuis kan ik een geluidstoestel plaatsen, maar buiten werkt dat niet. Misschien moet ik de katten verjagen zodat ik geen muizenvangers meer heb. Ik word van heel dat muizengedoe stapelzot! Tips?
Desiree
28 augustus 2014Ik heb een oud huis in het buitengebied. Het lukt me niet alle kieren dicht te stoppen. Volgens mij heb ik een aardige muizenplaag. Ze komen, nu het herfst wordt, ook weer binnen. Ik heb gif gestrooid, maar vind nu in een stapel kleren op twee plekken het gif terug op een hoopje. Kan het zijn dat ze daar een nestje gaan bouwen? En wat kan ik nog meer doen?
Paul
28 augustus 2014Ja, waarschijnlijk hebben ze je kleren als onderkomen willen gebruiken. Muizen willen inderdaad nog weleens voedsel hamsteren c.q. bijeen sprokkelen voor barre tijden (lees: herfst/winter). Het enige wat je hiertegen kunt doen, is muizenvallen (muizenklemmen of ‘levende vallen’) zetten op de plekken waar je muizenkeutels en/of versleepte muizenkorrels aantreft. Dus zo veel mogelijk in de looproute van de muis.
desiree
28 augustus 2014Ik heb muizengif in lokdozen gezet, maar vind nu tussen een stapel kleren het gif terug. Het lijkt of ze daar een holletje hebben willen maken. klopt dat? Ik woon in een oud huis en ook nog in het buitengebied, het gaat mij niet lukken alle kieren en gaten te dichten. Wat kan ik nog doen?
alicia ide
24 augustus 2014Waar koop je zo’n ultrasone muizenverjager ik kom zit hier van die muizen in men kamer en bang om ziek te worden heb al met gif en zo geprobeerd niets helpt.
Jasmijn
21 augustus 2014Gek vraagje misschien. Maar heb vanavond voor het eerst een muis in huis gezien. Daarvoor nooit last van gehad. Hoe groot is de kans dat er meerdere muizen in huis zijn ? Ben sowieso van plan om korrels en vallen etc. te halen. Maar hoeveel zorgen moet ik me maken?
Frans
10 augustus 2014De iPhone is heel behulpzaam om kieren te dichten. Kiertjes zitten vaak op plekken waar je slecht bij kan. Maak een filmpje voordat je de gaten gaat dichtmaken en daarna nog een om te controleren. Mijn vakantiehuisje is nu voor ’t eerst sinds 1969 muisvrij. Maar ze zitten nu in de schuur en knagen aan fietstassen, pakken melk, thee en koffie. Mijn dure fietstas is hun favoriete poep- en plasplek. :(
Thom
9 augustus 2014Ook wij waren waren verrast met ineens muizen in huis. Boven plafondplaat in dakkapel waar wij slapen. Het geritsel & geknaag maakte ons gek en slapeloos. Dus oordopjes, slaappil en/of ander slaapkamer gebruikt. Binnen & buiten gezocht naar sporen, niks gevonden. Deze leeft waarschijnlijk in spouwmuren en onder dak. Bestrijder boorde gaten in plafond, spoot hier gifpasta door en dichtte met pur. Eerste dagen werd kabaal veel erger, daarna steeds minder en nu muisstil = dood. Ik had het liever anders gezien voor de muis, maar kon niet anders. Groet, Thom
Elly
23 juli 2014Hallo, Ik heb een vreemde vraag misschien. Nadat ik op diervriendelijke manier een gevangen muis buiten gezet kreeg ik 2 dagen later plotseling een klein nog blind muisje op de keukenvloer. Ojee zei ik dat is de eerste in de reeks. Gelukkig bleef het bij 2. Inmiddels hebben we ze met penseel en baby voeding mooi groot gezond en ondeugend gekregen. Maar nu willen ze alleen nog maar ontsnappen wat al een paar keer is gelukt. Natuurlijk is de vrijheid beter dan 3 jaar of meer in een kooitje. Mijn vraag is… Kan dit ondanks het missen van hun moeder en of vader die hun had moeten leren hoe je buiten leeft? Ze zijn nu ongeveer 5 weken en zijn wel erg lief en gezellig laten zich knuffelen en zitten graag op ons HELP wat is wijsheid. Groeten, Elly
Paul
24 juli 2014Dat vind ik heel moeilijk om in te schatten, maar ik verwacht eigenlijk niet dat een door mensen opgevoed muisje het lang zal redden indien het wordt uitgezet in “’t wild”. Je zou de dierenambulance om advies kunnen vragen.
arifi
26 juli 2014Het is tiranniek om muizen of wat voor dieren dan ook in kooien te houden. Je houdt ze tegen hun wil gevangen. Maakt van je een barbaar. Een dierentuin is ook tiranniek. Je kan de diertjes beter buiten uitzetten. Het liefst heel ver ergens in een bos waar ze niet snel meer bij anderen thuis kunnen komen.
per
1 oktober 2014Elly, je moet ze in een zak doen, steen der aan binden en in de sloot gooien. Dan lopen ze nooit meer weg!
Anoek
17 juli 2014Hallo Paul. Ik hoor al jaren muizen knagen onder mijn slaap kamer vloer. Vandaag een dode muis op mijn bed gevonden en keutels in mijn bed. Ben op zoek gegaan naar openingen waar deze muis is binnen gekomen maar ik kan het niet vinden. Wat kan ik het snelste doen om van ze af te komen. Mijn buren links en rechts hebben katten, ik kan geen kat nemen i.v.m allergie.
Paul
17 juli 2014Als je niet per se voor de muisvriendelijke weg wilt kiezen, is muizengif een snelle oplossing. Daarnaast kun je her en der muizenvallen plaatsen.
KillerbeeNL83
12 mei 2014Ik vang muizen niet levend, maar met deze val kun je zelf kiezen of deze levend of dood vangt, maar er is een hele simpele oplossing voor al je muizen problemen binnen en buiten kost +/- 6 euro om te maken indien materiaal niet al aanwezig is. Men neemt een diepe emmer minimaal 50 a 60 cm. Men maakt boven in de emmer 2 gaten waar bijvoorbeeld het hengsel is of zou zitten bij een emmer. Men neemt een klein leeg plastic flesje drinken. Boort onder een boven in de dop een gat in het flesje of met een hete spijker. Nu rijg je een stuk ijzerdraad of touw door de emmer dan door het flesje dan weer door de emmer. Het flesje hangt nu horizontaal boven in de emmer aan de ijzerdraad en moet vrij kunnen rond draaien. Men neemt een plankje wat van de grond af tot aan de emmer boven komt en lang genoeg is dat het aanloopje niet te stijl is voor de te vangen beesten. Draai op het einde 2 schroeven door het plankje of nagels zodat het aan de emmer blijft zitten en niet wegschuift. Nu enkel pindakaas op de fles smeren geheel rondom. Al naargelang leven of dood willen vangen 20 cm water toevoegen aan de emmer. Een beetje olijf olie in het water voor stank te voorkomen als je de emmer langere tijd buiten zou gebruiken of in de garage zonder te controleren. Muizen indien levend gevangen heel ver uitzetten in een gebied waar mensen en ook hun gewassen er geen last van hebben. Ik vang hier elke dag nieuwsgierige muizen mee weg die in de buurt van me konijnen komen. Tip soms is wat pindakaas op het laddertje (houtje) smeren een oplossing om ze sneller in de goede richting te lokken. Echter niet te dik dan komen ze nooit tot boven. Niet levend vangen is niet leuk om te doen maar met een echte muizen plaag achter je woning heb je gewoon soms geen keus. Succes
mark
30 april 2014Hallo ik zit dus ook met die beestjes opgescheept. Ik poets me een ongeluk, maar de stank krijg ik niet weg. Wat kan ik hieraan doen? En ik heb 1 probleem: heb een leuke plaag en heb al 3 muizen gevangen met de ouderwetse val, maar er is steeds eentje die te slim is. Wat voor opties zijn er nog? Kat is geen optie, want mijn Amerikaanse buldog valt de kat aan. Maar de stank… iemand suggesties? Ik heb al chloor gestrooid, maar niks helpt.
Sarah
29 april 2014Sinds enkele weken hebben wij last van een muis of meerdere muizen op de zolder en tussen het plafond. We horen zowel ’s nachts als overdag getrippel en gestommel op de zolder. Ik vraag me af hoe die beesten aan eten komen op de zolder, want daar is niets te vinden. Het is ondertussen volop mooi weer, maar toch blijven de beestjes aanwezig. We hebben al een kijkje genomen op de zolder, maar daar hebben we geen muizen en ook geen sporen van muizen gevonden. Eerder deze week hebben we een val geplaatst, maar vandaag (5 dagen later) is de muizenval nergens meer te bespeuren. We moeten dus een andere optie proberen. We zijn van plan vergif te kopen, maar stelt het een probleem als we de muizen na hun dood niet vinden?
Paul
29 april 2014Zolang je maar geen kat rond hebt lopen die de dode, met gif volgevreten muizen opeet.
Amina
26 april 2014Hoi! Wij hebben thuis ook een groot muizenprobleem. Het is wel hartje lente op het moment, dus het is niet zo dat ze hier een winterslaap e.d. willen doen… volgens mij zitten ze enkel in de garage, want we horen ze niet en heb er ook slechts 1 keer eentje gezien, eveneens in de garage. Ik heb geen idee hoe die mormels hier naar binnen zijn geraakt, maar volgens mij zijn er wel veel mogelijkheden (bv. onze tuinslang gaat via een gat in de muur naar buiten). We vinden het wel erg lastig, want ik zit op het moment in het 1e middelbaar en onze schooldranken, schoolkoeken… maar ook gewoon melk en andere voedingswaren staan voornamelijk op de kasten in de garage. Ik word er dus echt gek van als ik geen drank meer kan meenemen naar school omdat er overal omheen aan geknabbeld is. Vandaag bv. vond ik gemorste melk op de grond, en ik zag dat een pak melk haast voor 3/4 kapot gebeten was! Ik wil er echt vanaf, heb ook een zusje van 6 die er doodsbang voor is. We willen ze niet doden of verjagen, maar vangen. HELP!
monique
3 april 2014Beste Paul, Dank voor jouw heldere uitleg over de ultrasone muizenverjager. Wij zijn enorm geschrokken omdat wij onze honden dus onbewust gemarteld hebben door ze bloot te stellen aan een voor hun afschuwelijk geluid. Vanzelfsprekend wordt het apparaat door ons nooit meer gebruikt. Wij voelen ons door de fabrikant, die beweert dat het onschadelijk zou zijn voor honden en katten, behoorlijk misleid.
Paul
4 april 2014Graag gedaan. :) Hopelijk lost je kat het eventuele resterende muizenprobleem verder op. En misschien kun je je geld terugkrijgen als je je verhaal weglegt bij de verkoper/fabrikant? Succes & groeten, Paul
monique
3 april 2014Wij hebben al een tijdje last van muizen. Om die te bestrijden hebben we nu een kat in huis… die zijn werk prima doet. Bovendien hebben wij een apparaat aangeschaft dat zowel ultrasoon geluid produceert en een elektromagnetische werking heeft. We hebben nu door deze dubbele aanpak bijna geen muis meer gesignaleerd. We hebben ook 2 honden in huis. 1 van de honden gedraagt zich sinds enkele weken ontzettend raar en wil iedere keer het huis ontvluchten en is ongelooflijk nerveus. Tot vandaag niet de link gelegd met het ultrasone apparaat, want dat zou immers absoluut niet schadelijk zijn voor honden en katten. Kan het zijn dat onze hond deze geluiden toch waarneemt en zich hierdoor zo gedraagt? Wij hebben het apparaat nu uitgezet, omdat wij het sterke vermoeden hebben dat dit zo is. Weet u hier meer over?
Paul
3 april 2014Hallo Monique, Ik weet uit ervaring dat er ultrasone apparaten tegen muizen op de markt zijn die door honden als verschrikkelijk worden ervaren. Ultrasone geluiden zijn per definitie trillingsfrequenties die te hoog zijn om door een mens te worden gehoord. Het gemiddelde maximale gehoor van een mens ligt rond de 20.000 Hz. Een hond die over een “normaal” gehoor beschikt, kan geluiden horen tot maar liefst 65.000 Hz. Vandaar ook dat honden zo goed reageren op de hoge tonen van een hondenfluitje. Dat betekent dus dat de geluiden van een ultrasoon anti-muizen geluidsapparaat gemakkelijk hoorbaar zijn voor een hond. Er zijn zelfs ultrasone geluidsapparaten beschikbaar die honden zouden moeten afschrikken. Een fabrikant die beweert dat een ultrasoon geluidsapparaat gegarandeerd onschadelijk is voor honden, hanteert simpelweg een vrijelijke interpretatie van ‘schadelijkheid’. Het is immers moeilijk te bepalen wanneer een geluid voor een hond “slechts” irritant, vervelend of intimiderend is… of toch echt pijnlijk en zelfs schadelijk (als in gehoorschade-veroorzakend). Een hond kan zulke nuances niet op zijn baasje overbrengen, dus als een hond wegrent van een ultrasoon geluidsapparaatje tegen muizen, zou ik het persoonlijk écht niet gebruiken. Groeten, Paul
Robin
21 september 2014Een muis kan tot 800.000 Hz geluid horen. Ultrasoon geluid ligt boven de 800.000 Hz dit betekend dat het ultrasoon geluid is. En honden hebben een gehoor tot 65.000 Hz dus als de muizenverdrijver boven de 65.000 en de 800.000 Hz zit zou uw hond er geen last van moeten hebben. Mvg
Robin
Paul
21 september 2014Huh, hoe kom je bij die trillingsfrequnties? De definitie van ultrasoon geluid is “trillingen die door mensen niet met het oor waarneembaar zijn doordat de frequentie hoger is dan 20 kilohertz oftewel 20.000 hertz”. Jouw bepaling zit er maar liefst 780.000 hertz naast… Een ultrasone muizenverjager produceert bovendien trillingen tussen de 30 en 65 kilohertz, wat precies binnen het gehoorbereik ligt van een hond.
Shinigami
26 maart 2014Ik zit op kot en heb in oktober een muis gevonden in mijn keukenkast – die liep natuurlijk weg zodra ik bewoog (hebben aparte keukens op kamers en gedeelde badkamer). Ik hou tamme ratten dus heb ik er eentje in de kast gezet voor even en de desbetreffende muis is doodgebeten geweest. Nu ik zit op de bovenste verdieping (van de drie) dus weet dat er sowieso nog moeten zitten en waarschijnlijk veel gezien ze al helemaal tot boven zijn gekomen terwijl er hier niets te rapen valt. (Al mijn eten zit in stevige plastic bakken of in de frigo. Het ratteneten zit ook ik een afsluitbare plastic bak). Er is wel een kleine ruimte tussen de muur en de ingebouwde keukenkasten waar ik zelf niet aan kan. Ik denk dat ze via die ruimte naar binnen komen dus heb ik er een gebruikte hangmat van mijn ratten gelegd die ik om de week wissel met een verse uit de kooi. Nu sinds die ene keer dat ik een levende muis heb gezien heb ik nooit meer sporen gevonden. Een keer in de maand kuis ik alle kasten uit en vind ik geen keutels, noch in mijn kamer, dus denk dat het bij die ene avontuurlijke muis is gebleven bij mij. Nu zit een vriendin een verdieping onder mij op kot en zij heeft overduidelijk last van muizen (keutels en aangevreten voedingswaren). Ik weet dat er dus nog zitten in het gebouw en de kotbaas weet dit ook. Ik weet niet wat voor maatregelen hij wil nemen, maar bij mij op kot persoonlijk zitten er geen enkel. Ik denk dat dit echt wel komt omdat ik ratten als huisdier hou op kot en dat die geur de muizen afschrikt. Kan ik iets doen aan die kier tussen mijn muur en kast zodat ik weet dat ze niet meer vanaf daar kunnen komen?
Denise
24 maart 2014Hallo, Gisteravond was ik tv aan het kijken wanneer ik opeens wat geluid boven mij hoorde. Ik woon op de 1e verdieping waar mijn huiskamer en slaapkamer naast elkaar zitten en boven mij zit mijn zolder. Op het moment dat ik wat boven mij hoorde deed ik het geluid van de tv uit, en ja hoor, ik hoorde toch echt duidelijk getrippel boven mij. Dit vertelde ik mijn vriend, die iets daarna naar het werk moest en dus nu voor een aantal dagen weg is. Samen hebben we een kijkje genomen op zolder voor hij weg ging, maar er was niks te zien. Toen ik vannacht op bed lag hoorde ik nog meer en duidelijker het geluid van het getrippel en dit keer ook geknabbel. Ik kon het zo duidelijk horen dat het bijna leek alsof de muis het plafond kapot zat te bijten en elk moment door het plafond kon komen. Het huis is van de woningbouwvereniging dus ik vroeg mij af of zij dit moesten afhandelen of ikzelf. Daarom heb ik de woningbouwvereniging gebeld maar zij handelen dit soort zaken niet zelf af en zou ik dus toch echt zelf moeten doen. Ook ben ik bij mijn buren geweest om te vragen of zij er toevallig ook last van hadden, dit is niet het geval. ik woon hier bijna een jaar en daarom heb ik ook de vorige bewoonster gebeld of die er weleens last van heeft gehad. Zij zegt dat ze het ook weleens heeft gehoord en dat ze eigenlijk wel tussen het plafond moeten zitten, dit omdat het geluid er duidelijk is en aangezien de ruimte er tussen zo dik is het dus bijna onmogelijk is dat dit op de vloer zelf is. Zij heeft er verder nooit wat mee gedaan, dus nu is het aan mij… Wat raden jullie mij aan om te doen? Is de kans groot dat ze tussen het plafond weg gaat en verder dingen kapot gaan bijten? De zolder is namelijk mijn kleedkamer en ik heb geen zin dat mijn kleding straks allemaal stuk is. Verder zit ik er ook echt niet op te wachten om de muizen tegen te komen maar wil voortplanting graag zien te voorkomen. Ik ben doodsbenauwd voor de beesten. Wie kan mij alsjeblieft goede en nuttige raad geven?
marc
17 maart 2014gek van al die reacties get a-live en geniet van de natuur!
Gerben
12 november 2014Volgens mij ben je stiekem zelf een muis, Marc.
Marjolijn
17 maart 2014Ik had een muis die in mijn voorraadlade tekeerging ondanks het feit dat ik katten heb. Ik heb de bodem van de lade met peper bestrooid en dat een tijdje volgehouden en sindsdien geen last meer gehad.
Paul
25 maart 2014Originele anti-muizen-tip! :P
René
17 maart 2014Wij hebben een nieuw huis gekocht en hebben ook last van muizen die in de garage vertoeven. Ze zitten achter een soort houten omhulsel van onder het warmwater-boilertje. Tot nog toe geen muizen in huis gezien. Waarom? Ik heb 9 raskatten en een grote hond lopen. Dat zullen ze nu niet direct proberen. Echter, het probleem in de garage blijft. Muizengif leggen is geen optie. Net door het feit dat wij ook andere huisdieren hebben. Er al eens over na gedacht wat er gebeurt als er een muis gif eet en een kat die dan te pakken krijgt? Ik wil geen katten verliezen aan een stomme muis. Ultrasoon is om die reden ook niet mogelijk. Dan blijven er enkel muizenvallen over. Echter, probeer ik het muizenprobleem liefst eerst diervriendelijker aan te pakken en zal ik op zoek gaan naar zulke vallen. Echter, ik ga hier niet vele euro’s aan spenderen zonder dat ik weet dat het werkt. Het zijn best ook wel dikkerds, geen kleine veldmuisjes. Ik geef het een kans; werkt het niet, dan stap ik over op de harde dieronvriendelijke vallen. Maar goed, dan is er geen andere optie. Mijn katten laten logeren in de garage zie ik niet zitten. ;-) Andere tips die geen kwaad kunnen voor andere viervoeters zijn altijd welkom!
Paul
17 maart 2014Halverwege je reactie dacht ik direct: katten laten logeren in de garage. :P Maar dat is wellicht inderdaad een beetje sneu voor de diertjes (de katten). Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het gezond is voor een kat om een vergiftigde muis op te eten. En een vergiftigde muis is traag en verward, dus de kans dat je kat zo’n muis te pakken krijgt, lijkt me relatief groot. Ik weet eigenlijk niet of katten worden aangetrokken tot dode muizen die muizengif in zich dragen of JUIST niet, ik heb namelijk zelf geen kat. De mate van giftigheid van een muis die muizengif heeft gegeten voor een kat is de mate van bioaccumulatie (hoeveel gif zich ophoopt in het lijfje). Dit is weer afhankelijk van de concentratiefractie van het toxicant en hoe makkelijk of moeizaam het gif wordt afgebroken door het metabolisme van de betreffende muis. Bioaccumulatie binnen een organisme (in dit geval de muis) treedt op indien een gifstof (in dit geval muizengif) sneller wordt opgegeten dan dat het wordt verwerkt middels metabolisatie (omzetting) en/of uitscheiding (urine/feces). Muizengif is pas dodelijk voor een muis als ‘ie er meerdere malen van eet, dus een muis moet flink zijn best doen om giftig te worden voor een kat. In geval van persistentie (van een stof) of resistentie (van de muis) kan in theorie WEL een aanzienlijke hoeveelheid muizengif in een muis achterblijven. De biologische halveringstijd c.q. halfwaardetijd van muizengif heb ik overigens niet kunnen achterhalen. De werkzame stof in veruit de meeste vrij verkrijgbare muizengiffen is Difenacoum, Difethialon of Bromadiolon. Dit zijn stoffen die vitamine K oftewel fylochinon afbreken en zodoende het stollingsvermogen van het bloed ontregelen. Als een kat één enkele vergiftigde muis verorbert, denk ik niet dat ‘ie voldoende gif binnenkrijgt om de bloedstolling te belemmeren en zodoende ziek te worden. Een kat maakt namelijk continu nieuwe voorraden vitamine K aan in de darmen, welke worden opgeslagen in de lever. Maar meerdere muizen lijken me wel degelijk giftig voor een kat en zelfs potentieel dodelijk i.v.m. verbloeding. ‘Kan een kat doodgaan als hij een muis opeet die muizengif heeft gegeten?’ is een erg interessant vraagstuk! Het lijkt me raadzaam om koste wat kost te voorkomen dat een kat aan vergiftigde muizen kan komen. En ben je bang dat je kat vergiftigd is door muizengif, neem dan direct contact op met je dierenarts om een vitamine K-injectie te laten zetten. Aanvullende diervriendelijke tips om muizen te bestrijden heb ik helaas niet voor je. De muisvriendelijke vallen (wipwap, kooi, tunnel, inloopgang, depot, korf e.a.) vormen voor zover ik weet de enige effectieve oplossing. Groeten, Paul
Just Me
16 maart 2014Hallo, Wij hebben ook al een tijdje last van muizen. Het is begonnen toen we begonnen met verbouwen, toen hebben we nesten gevonden en sindsdien hebben we ze in de keuken, veranda en zolder gespot… Ik heb gewerkt met gif en met vallen met kaas erop… In totaal heb ik nu al zo’n 5 volwassen muizen gevangen. De eerste maal in de keuken heb ik 1 muis gevangen en sindsdien heb ik er gene meer in de keuken gezien. Daarna nog 3 in de veranda kunnen vangen en de laatste was gevangen op onze slaapkamer! :o … Maar ik moet zeggen: voorlopig hebben we er geen meer gezien of gehoord, waarschijnlijk zullen er ook nog een paar gestorven zijn van het vergif, waar ze gretig van gegeten hebben… Maar vandaag heb ik nu al 2 muizenjongen gevonden, de eerste zat ietwat versuft in de pompbak. Hij bleef zelfs zitten toen ik hem pakte, volgens mij was hij al aan het doodgaan of zo… En deze avond vond ik er gewoon eentje dood op de veranda. Mijn vraag is nu : zou ik nu EINDELIJK van die muizenplaag verlost zijn? Dat ik eindelijk alle volwassen beestjes gedood heb en dat de kleintjes nu sterven van de honger?
Paul
17 maart 2014Het zou inderdaad best kunnen dat alle volwassen muizen inmiddels dood zijn, maar het zou natuurlijk ook best kunnen dat er nog meer muizen rondlopen. Dat is van een afstand -en zonder zicht op de exacte situatie- helaas niet te beoordelen. Groeten & succes! Paul
Dylan
22 januari 2014Beste Paul, Ultrasoon geluid – gratis. Er zijn ook apps voor de telefoon waar je ultrasone geluiden mee kan aanzetten. Zoek maar eens op ‘ultrasone app’ of ‘rat repeller’. Houd er rekening mee dat sone geluiden niet ver komen en meteen worden stopgezet zodra ze ergens tegenaan botsten. Ik heb een extra telefoon en hoor weleens een muis of rat. Zet dan de app aan en even later hoor ik hem niet meer… Hiermee veronderstelt dat die wel degelijk het geluid vervelend vindt… Ik hoor hem echter nog wel af en toe en ben van plan om binnenkort het op de boxen aan te sluiten waardoor het harder en verder reikt… Hoop dat jullie er wat aan hebben!
jeannette
4 februari 2014Ik heb een vermogen uitgegeven aan gif, vallen en een speciaal apparaat wat succes zou garanderen (€25); het zou getest zijn in een lab. Waarschijnlijk zijn de muizen doof/stom want ze lopen er gewoon langs. De ouderwetse vallen werken het beste, maar ondanks dat ik bijna een slaaf wordt van mijzelf en zeker 2x per dag mijn huis stofzuig, kom ik er niet vanaf. Iedere avond hoor ik ze achter mijn muren lopen en in de convectorput. Ik ben de wanhoop nabij en denk dat ik een bestrijdingsdienst in ga zetten. Mijn naaste buren zijn netjes en schoon, dus daar ligt het niet aan. Heeft iemand tips? Of is een bestrijding dienst de enige optie?
Linda
21 januari 2014Hoi, Ik ben ten einde raad. Heel m’n benedenverdieping is schoon; er is geen kruimel te vinden. De bank is geheel gewassen, de kasten zijn van de muren geweest, alles is binnenstebuiten gekeerd… Heb 2 lokdoosjes staan onder de radiator waar de muis vandaan kwam; van de week kwam die spontaan onder m’n tv-meubel vandaan en omdat ik schrok gooide ik m’n iPad erheen. Nu, donderdagavond muizenverjargers geplaatst en geen muizenkeutel meer gevonden… Vanavond, net voor 10 uur, nog gestofzuigd en gedweild, alles afgenomen met chloor, allesreiniger en een scheut eucalyptus erdoorheen. Ik ging nog snel even een colaatje pakken 10 minuten nadat we naar boven waren gegaan (plus er staat een ultrasoon apparaat dat 240 m2 aan kan, althans dat zegen ze; nou die staat bij mijn linker voet)… Stond er bijna op toen ik opeens wat hoorde en er opeens vanuit een kier van het keukenblok een muis over m’n tenen heen rende! Door de schrik zat ik bijna met mijn hoofd tegen het plafond! Nu muizengif gestrooid om 21.15 uur (nu net) gekeken en het ligt er allemaal nog, van kruimel 1 tot 10! Ik ben nu ten einde raad! Heb nu zelf een soort lijmplank gemaakt; erg zielig, maar kan niet anders… heb een kindje van 18 maanden in huis, en om elke dag om 6 uur op te staan, al haar speelgoed schoon te maken, en om haar dan om 8 uur te pakken en te laten spelen, zie ik niet meer zitten! mijn dochter slaapt al haast niet. In haar eigen bed wordt ze sinds de muis in huis is hysterische wakker, dus misschien is de muis ook langs geweest bij haar?! Ik ben helemaal klaar ermee! Wie heeft nog ideeën? Gr. Linda
Aldo
23 januari 2014Ik heb vroeger ook last gehad van muizen in huis. Een vriend van mij kwam met het idee om ouderwetse muizenvallen te zetten met daarop gewoon pindakaas. Ik was binnen 2 dagen 8 muizen rijker! Daarna buiten tussen de ventilatieopeningen fijnmazig gaas gedaan en nooit meer last van muizen gehad! Hopelijk werkt het ook voor jou… Gr. Aldo
jeannette
4 februari 2014Hoi Linda, Wij kunnen elkaar de hand schudden. Bij mij sprong er een muis op mijn schouder toen ik ’s ochtends vroeg ontbijt aan het maken was. Knetter word ik hiervan. Ik dacht dat ik 1 muis had en heb voor de zekerheid 8 vallen gezet. Dezelfde avond/nacht leek het wel oorlog: een compleet kerkhof in mijn huis… Het is 2 weken stil geweest en nu zit ik weer in de ellende. Dus ik ga maar een professioneel bedrijf inschakelen…
Jan Hermans
10 maart 2014Linda, Je houd jouw huis extra schoon (na elke maaltijd? Was je dan ook direct af, droog je het af en ruimt het direct op?) en dat is al 1 van de goede maatregelingen. Gif en vallen gebruiken is zeker een optie, maar in mijn bescheiden opinie eerder het lange termijn werk. En vraagt ervaring. In de tussentijd plast/poept die muis vrolijk verder, want muizen hebben geen blaas. Jouw muis is slim. Maar jij kan het slimmer aanpakken als jij dat wilt. Eerst aan jou de keuze: zelf actie ondernemen of afwachten tot korrel 1 t/m 10 genuttigd zijn door jouw muis? Zelf actief worden? Er al aan gedacht familie of buren in te schakelen? Voorwaarde: geen genade. Denk aan je dochtertje en jullie beider gezondheid. Ik heb naast deze lange lijst van tips + eerste korte uitleg nog meer om even bij stil te staan, maar ik geef je eerst drie beproefde stelregels. 1. Denk als een kat.* 2 Beperk zijn levensruimte en eenmaal ingesloten.** 3. Vang ze en dood ze.*** * Begin in de keuken. Kan je er zitten? Doen, zit rustig en stil. Komt de muis in jouw gezichtsveld, beweeg dan alleen je ogen. Wees een beeld, want muizen regeren op beweging. Staat er bijvoorbeeld een lamp achter je en zien ze jouw schaduw, dan krijgen ze zelfs een stuip. En foetsie, weg camouflage. Komt de muis alleen vanachter het keukenblok en keert hier steeds naar terug, dan is dat zijn/haar nest. Heeft ‘ie maar 1 toegang de keuken in of meerdere? Is jouw keuken in een aparte ruimte? **Zo ja:, controleer de keuken op andere gaten, kieren, inspringende consoles onder kasten, holle plinten waardoor de muis de keuken uit kan en stop die diep dicht met staalwol of vullend gevouwen zilverpapier. Muizen eten door alles heen behalve door (lichte) metalen. Gebruik een smalle zaklamp. Muizen houden van stiekem en niet van spotlicht. Lopen al jouw deuren in huis door tot vlak boven de drempel of vloer? Ook die van de keuken? Indien niet, stop er een dun dekentje/fleece/zitjes onder, zodat de kier over de volle breedte dicht is, maar je de deur nog wel kan openen en sluiten. Bij het openen erop letten dat de kier dicht blijft. Komt er bezoek? Instrueren. Zo inventariseer/isoleer je elke af te sluiten kamer/ruimte in jouw huis. En werk met het licht aan. Dan hoef je ook niet zo te schrikken. *** jachtkleding. Handschoenen: draag het liefst van die betere zeemleren, maar zeker géén katoenen bouwhandschoenen, verder gesloten lange kleding t/m de hals en mouwen tot in de handschoenen. Evt. een veiligheidsbril. Muizen vluchten liever weg, ze bijten alleen in doodsnood. Daarvoor die handschoenen. Muis te pakken (vertrouw op jouw instincten)? Vast omklemd in de ene hand, pak je met de andere hand zijn staart vlak onder zijn kont, zodat hij/zij zichzelf niet te sterk kan krommen. Mep ze dood, plet ze, want als je ze naar buiten (laat) werken, ze komen terug. Laat me weten of deze tips van nut zijn voor je en zo ja, wat er gebeurd is. Ik reageer zo snel het mijn werk toelaat. P.S. Vorige week hadden wij 4 muizen afzonderlijk van elkaar over de vloer. Die heb ik gejaagd zoals boven beschreven. Er is verder veel informatie via het Net te vinden, maar niet allemaal bruikbaar. Kijk wat hiervan op jouw situatie van toepassing is. Tot jouw reactie, houdt moed. <3 & groet, Jan Hermans
Jan
18 januari 2014Mijn huis is door de vorige eigenaar gebruikt als recreatiewoning en hij was erg weinig aanwezig gedurende de afgelopen 5 jaar. Muizen konden makkelijk naar binnen en hadden vrij spel. Ze hebben echt overal gezeten: bovenverdieping, zolder, begane grond, achter de keuken en zelfs in de keukenlaatjes. Na slechts één huismuis te hebben gevangen bleef het een tijdje stil, totdat door de hevige regenval het grondwater begon te stijgen, de kruipruimte onder kwam te staan en tegelijkertijd ook alle muizen naar boven dreven… Een week lang elke dag iets in de klemmen. Ik heb ook gifdoosjes geplaatst, maar hier wordt niet van gegeten. Ik heb ter preventie een flink aantal gaten en kieren dichtgezet en binnen is het sindsdien redelijk rustig. Ik hoor ze nog wel regelmatig onder het dak lopen en knagen, ik weet dat ze daar zitten omdat ik er al menig nest heb weggehaald. Het feit dat er bij de buurvrouw een regelrecht overvloed aan voedsel is (voer voor de vogels) helpt ook niet echt, ik vind dit voer namelijk ook terug in en om mijn huis. Wie muizen diervriendelijk wil vangen, raad ik een Triptrap muizenval aan; dat zijn die zwarte doosjes die in een hoek staan. Wil je een gewone muizenval, pak er dan eentje met een breed klapmechanisne, anders vreten ze er de pindakaas gewoon af zonder dat de val dichtklapt.
Peeters
8 januari 2014Hoi, Wij hebben al een tijd last van muizen. Ze kwamen eerst in de kamers en dan konden we ze ook zien, dus hebben we alle gaatjes dichtgemaakt. Echter horen we nog steeds elke dag (vooral ’s avonds, maar soms ook overdag) getrippel of iets dergelijks. We zien de muizen niet meer, en ze eten ook niet van de gifbakjes. We worden er echter helemaal gek van! Kunnen er ’s nachts vaak niet van slapen. Hoe komen we hier vanaf?
Paul
8 januari 2014Beste Peeters, Het is allereerst zaak erachter te komen waar de muizen zich bevinden. Kun je achterhalen waar het geluid precies vandaan komt? Uit ervaring weet ik dat ‘richtinghoren’ soms lastig is als het op muizen aankomt… dus om de exacte locatie van het getrippel waar te nemen… omdat muizengetrippel zo abrupt begint en stopt en doorgaans in een hele korte tijdsspanne plaatsvindt. Dat verrassingsaspect maakt het trippelen ook zo enorm storend en irritant. Als je de muizen niet ziet en ook geen keutels en aangevreten objecten vindt, dan is de kans groot dat het geluid vanuit een verlaagd plafond of een spouwmuur komt. Of vanachter een plint, een inbouwkast, een zolder, een vliering, een dakgoot etc. Je kunt pas iets aan het muizenprobleem doen als je weet waar ze precies zitten. Groeten, Paul
johan
13 januari 2014Hallo allemaal, Ook hier last van muizen die in de meterkast zitten. Twee klemmen, 2 nachten en 2 keer raak. Hoop er nu vanaf te zijn, anders de kruipruimte maar in en evt. kieren dichtsmeren. Een muizenklem met pindakaas werkt overigens perfect!
Lex Loman
5 januari 2014Heb een muis in huis die uit een geklemde val kan ontsnappen. Ik heb ’s nacht de klem van de muizenval dicht horen klappen en hoorde vervolgens een klepperend geluid, ik dacht dat de muis leed en leefde onder de klem, dus wilde hem zo spoedig mogelijk doden… Maar alle muizenvallen stonden er nog, onaangeroerd. Heel vreemd, eentje had ik over het hoofd gezien en daarvan was de klep naar beneden. Inmiddels heb ik de muis gezien, een flinke peer, zodanig dat hij kennelijk muizenvallen kan trotseren. De muisvriendelijke muizenval werkte niet. Hij is nog steeds actief, getuige de vele muizenkeutels. Ik ben ten einde raad! Ik ga morgen gif proberen. Heb wel meegemaakt, jaren geleden, dat er jonge muizen in mijn klei-emmer lagen, dood. Kennelijk hadden ze van mijn klei gegeten en zijn er als gevolg van uitdroging (klei is vocht-onttrekkend) aan overleden. Ik ga dus ook nog maar natte klei proberen.
Claudette
31 december 2013Hallo, Sinds een kleine week horen we ’s nachts geknaag en getrippel bovenop het plafond op onze slaapkamer. Daarboven zit dus de zolder, maar er is geen keutel te bekennen. We hebben een actieve kat en die sturen we regelmatig de zolder op, zonder resultaat. Het geknaag blijft ’s nachts aanhouden, dus we vermoeden dat er muizen zitten tussen het plafond en de zolder. We hebben een huurhuis… dus wie moet er nu wat aan doen, en wat kunnen we eraan doen? Iemand Tips? Gr. Claudette
Paul
31 december 2013Beste Claudette, Je huisbaas hoort zorg te dragen voor een zekere mate van woonkwaliteit en huurgenot, maar dit zijn subjectieve begrippen die in de praktijk pas concrete invulling krijgen indien er een rechter aan te pas komt. Zover wil je het waarschijnlijk niet laten komen, dus dit draait grotendeels uit op redelijkheid en billijkheid… Voor wiens rekening de kosten zijn voor het verhelpen van een muizenprobleem in een huurwoning is vooral afhankelijk van de hoedanigheid (oorzaak en omvang) van het probleem. Komen er muizen in huis door een gebrekkige hygiëne van de bewoners, dan ligt de verantwoordelijkheid (en de bijbehorende kosten) bij de huurder; komen er echter muizen binnen door een gebrekkige constructie (gaten, kieren etc.), dan draait de verhuurder hiervoor op. Bovendien spelen de omvang van het probleem en de omvang van de oplossing een grote rol. Zit er één muis die je gemakkelijk kunt bestrijden d.m.v. muizenkorrels of muizenvallen, dan is dat aan de huurder, maar heb je te maken met een heuse muizenplaag waarvoor ongediertebestrijding moet worden ingeschakeld, dan is dat aan de verhuurder. (Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is een klein gaatje in het plafond boren en daar muizenkorrels doorheen proppen.) In huurcontracten staat meestal vermeld dat groot onderhoud de verantwoordelijkheid is van de verhuurder en klein herstel voor rekening is van de huurder. Huurcommissies stellen veelal het volgende: ‘Het bestrijden van ongedierte, voor zover daaraan geen noemenswaardige kosten verbonden zijn, en voor zover de aanwezigheid van dit ongedierte geen gevolg is van de bouwkundige situatie van de woonruimte, valt onder kleine herstellingen.’ Waarschijnlijk draai je dus zelf voor de muizenbestrijding op, tenzij het probleem uit de hand loopt. Kortom: “normale” kosten (muizenvalletjes, muizenkorrels e.a.) betaalt de huurder; het verwijderen van een plaag daarentegen, komt voor rekening van de verhuurder. Onder plaagdieren vallen overigens niet alleen muizen, maar o.a. ook wandluizen, wespen, bijen, mieren, torren, kevers, ratten, vlooien, kakkerlakken etc. Succes & groeten, Paul
yasmin
24 december 2013Ik heb last van een muis in één van mijn kasten, maar kan hem maar niet vinden. Ik hoor hem ’s nachts knisperen. Ik weet niet waar ik hem moet zoeken. Ben erg bang voor muizen en kan de hele nacht niet slapen. En als ik uiteindelijk in slaap val, dan droom ik ook nog over muizen… Zie ook verder niets. Hoe kan ik hem vinden?
Lies
24 november 2013Hoi, Elk jaar rond deze tijd krijg ik muisjes op bezoek in mijn huis. Het is te zeggen in mijn valse plafonds en muren. Tot nu toe zijn ze nog niet in huis gesignaleerd. Heb me buiten al rot gezocht hoe ze binnenkomen en vind geen gaatjes meer. Hoe raak ik het best af van deze dingetjes verlost zonder dat ik moet gaan breken?
Paul
24 november 2013Beste Lies, Ik ben ooit met dit artikel begonnen omdat ik exact hetzelfde probleem had. Ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam erachter dat de muizen binnenkwamen via de dakgoot. Ze kropen omhoog via de regenpijp, via de dakgoot naar de onderste hoekpan (de dakpan helemaal op de hoek van het huis), onder de pan door in de spouw en via de spouw bovenop het valse/verlaagde plafond. In eerste instantie opgelost door in een onopvallend hoekje van het verlaagde plafond een gaatje te boren en hier muizengif/muizenkorrels doorheen te duwen. Toen ik eenmaal wist waar het probleem vandaan kwam heb ik een muisvriendelijkere oplossing bedacht, namelijk fijnmazig kippengaas in de spouw geduwd. Of dit bouwtechnisch verantwoord of überhaupt raadzaam is, durf ik echt niet te zeggen, maar voor mij heeft het gewerkt. Ik hoor ’s nachts nog heel af en toe nog weleens een enkel muisje door de dakgoot horen trippelen (waarschijnlijk op zoek naar een warme, droge schuilplaats), maar er is er nooit meer een in de spouw of op het verlaagd plafond terechtgekomen. Succes ermee! Groeten, Paul
Margriet van Zijl
16 november 2013Ik gebruik eucalyptusolie. Een paar druppeltjes op een klein flessendopje en zet het neer op een plek waarvan je denkt dat de muizen er vandaan komen en ze komen niet meer, want ze vinden de geur onaangenaam. Maar… ze gaan er niet dood van.
Paul
16 november 2013Beste Margriet, Ik ken deze tip tegen muizen in huis. Volgens mij wordt ie door heel veel websites (en mensen) overgenomen van de website ‘Oma Weet Raad’, een leuke site met allerlei huis-tuin-en-keuken-middeltjes en -methodes. Het zou best kunnen dat eucalyptusolie door sommige muizen wordt gemeden, maar ik weet uit persoonlijke ervaring dat er ook muizen zijn die zich er helemaal niks van aantrekken. Nogmaals: ik zeg niet dat dit voor elke muis geldt, maar eucalyptusolie is niet in alle gevallen een effectieve oplossing tegen muizenplagen. Als je op internet rondsnuffelt, lees je overigens veel meer verhalen van mensen die tevergeefs eucalyptusolie hebben ingezet tegen muizen. Desalniettemin een muisvriendelijke oplossing. En baat het niet… Groeten, Paul
Hayat
12 november 2013Hallo, Ik heb sinds een week een muis ontdekt in mijn slaapkamer. Wist eerst niet vanwaar het lawaai ’s nachts kwam, maar hij zit vaak onder de commode en iedere avond hetzelfde spelletje. Ik heb de muis nog maar 1 keer gezien, efkes vanonder die commode gekomen. Begrijp niet hoe die daar is terechtgekomen. We hebben daar al 2 soorten muizengif gelegd, maar die ligt er nog steeds. Ik weet niet of het er maar 1 is of verschillende. Deze nacht heb ik dan weer niks gehoord. Ik slaap al dagen niet, want heb er echt een fobie van. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik krijg er zelfs nachtmerries van. Beneden heb ik nog nooit iets gevonden of gehoord, maar heb wel schrik dat hij naar beneden zou komen. Wat moet ik doen?
yaren
6 november 2013Hallo allemaal, Ik heb al een paar weken last van muizen. Eerst in de voorraadkast, en ik heb toen alles weggeborgen in potjes. Toen een doosje besteld met een geluid of zo waardoor ze weg blijven. Dat heeft effect, maar alleen in de woonkamer. Vannacht hoorde ik hem in mijn slaapkamer. Heb ook al keutels gevonden. Wat nu? Moet ik nu voor elke kamer zo’n ding aanschaffen? Heb ook al een valletje staan, maar dat heeft geen effect. O ja, ik heb ook een kat, maar die slaapt de hele tijd en draait zich liever om dan dat hij ze vangt. Echt, ik ben radeloos. Ga vandaag nog 4 van die doosjes halen. Pfff… Duur hoor: EUR 39,95 + verzendkosten! :(
Paul
6 november 2013Beste Yaren, Hoewel enkele kleine laboratoriumproefjes de indruk wekken dat muizen ultrageluid kunnen horen, is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat muizen een hekel hebben aan ultrasoon geluid. Wel is onlangs duidelijk dat muizen ultrasoon geluid “zingen” om met elkaar te communiceren, maar dat muizen ultrasone trillingen kunnen voortbrengen en horen, is nog geen reden dat ze er bang voor zouden zijn. En wat je zelf al aangeeft: de muizen horen het geluid alleen in de directe nabijheid van het apparaat, dus (afhankelijk van de geluidssterkte), zul je sowieso meerdere van die ultrasone apparaatjes moeten gebruiken om het ultrageluid in je hele woning hoorbaar te maken. Sommige producenten noemen een maximaal bereik van 325 vierkante meter, maar een minimaal bereik wordt niet gegeven!? Dat zou dus net zo goed 1 m2 kunnen zijn. Bovendien is ultrageluid niet onschadelijk voor mens en huisdier. O.a. ook honden, katten en konijnen horen ultrasone geluidstrillingen, en bij zwangerschap wordt blootstelling aan ultrageluid zelfs ten zeerste afgeraden (bron). Het is dus wél onomstotelijk bewezen dat ultrageluid tot op zekere hoogte schadelijk kan zijn voor mens en dier, al weet men nog niet in hoeverre precies. Nu zijn er allerlei partijen die beweren dat je een ultrasoon geluidsapparaat kan instellen op verschillende frequenties om het ultrageluid uitsluitend hoorbaar te maken voor specifieke dieren (7.000 Hz: muggen, vlooien en bloedluis; 10.000 Hz: stoepvliegen, muizen en ratten; 12.000 Hz: kakkerlakken en marters), maar dat is een ongegronde aanname en eigenlijk veeleer een wilde gok. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20 kilohertz (KHz) en loopt tot 800 megahertz (MHz). Vanaf 20 KHz wordt –afhankelijk van de leeftijd– de menselijke gehoordrempel bereikt. Dit geluid is erg hoog qua toonhoogte, maar kan door velen nog altijd worden waargenomen. De geluiden boven deze frequentie zouden het zenuwstelsel van ongedierte platleggen, waardoor ze niet meer kunnen eten, drinken, slapen en/of voortplanten, maar hiervoor is echt geen enkele aanwijzing, laat staan wetenschappelijk bewijs. In het gunstigste geval horen muizen een harde, hoge, irritante pieptoon, waardoor ze niet in de buurt van dat geluid willen zijn. Maar of jij, je kat en je portemonnee daar blij mee moeten zijn, vraag ik me af. Dan zijn er veel goedkopere en efficiëntere methodes en middelen tegen muizen. Groeten, Paul
Youssou
31 oktober 2013Hallo Paul, Ik heb gehoord dat als je een muis in de fik steekt, dat die een geluid maakt waardoor hij de rest van de muizen afschrikt en die vertrekken. Klopt dit? De muizen, Yous
Paul
1 november 2013Beste Youssou, Ten eerste kan ik me niet voorstellen dat deze lugubere methode werkt. Bovendien is het de reinste vorm van sadistische dierenmishandeling. Het is toch onmenselijk om een levend dier in brand te steken met als doel er een geluid uit te krijgen!? Ik zou je dan ook welgemeend op het hart willen drukken om dit NIET te proberen. Groet, Paul
Annetje 79
15 oktober 2013Vanmorgen hoorde ik geritsel in de zetel. Dus ik haalde het zitkussen eruit en daar was een gat gemaakt en allemaal stof eruit gehaald en daar lagen 6 natte babymuisjes. Ahhhh!!! Heb deze weggehaald, maar voor rest vind ik niets. Ik heb vergif in en onder de zetel gelegd. Weet niet wat ik moet doen. Wil dit zeggen dat ik er veel heb? Ik begrijp het niet, bij ons wordt elke week 1 x geschuurd door de poetsvrouw en ik nog een keer of drie per week met stofzuiger. Wat moet ik nu doen? Help!
Paul
15 oktober 2013Beste Annetje, Het vulmateriaal van een bank is natuurlijk een ideale plek voor muizen om een nestje in te bouwen; kussenvulling is immers heerlijk warm en isolerend. Ik heb ook weleens een muizennestje gevonden in een rol isolatiemateriaal in de garage. Daar vreten ze inderdaad piepkleine tunneltjes in die naar een soort “centraal kamertje” leiden waar moeder bevalt van haar jongen. Ik denk echter niet dat je je zorgen hoeft te maken om een plaag. Dan zou je daar veel meer van moeten merken (zien en horen). Waarschijnlijk zitten mama-muis (en misschien ook papa-muis) nog ergens in huis, maar zodra ze terugkomen voor de jongen en van het muizengif eten, zullen ze in een mum van tijd foetsie zijn. Hoe dan ook succes en sterkte ermee! Groeten, Paul
Snoozzz44
10 oktober 2013Toen wij pas in ons nieuwe huis gingen wonen, bleken er ook muizen te zitten. Heel vervelend. Maar ik heb al doende dus wel wat tips bij elkaar geleerd: 1) Stop eerst en vooral alle kiertjes dicht: (anders is alle moeite voor niets, want er komen toch steeds nieuwe muizen naar binnen). Stop heel fijne roostertjes inde spouwgaten, kiertjes dichtmaken met cement, een tochtstrip onder de voor- en achterdeur, onder de dakgoot en dakrand zoeken naar kiertjes en ook deze opvullen met cement of purschuim… En natuurlijk zorg je dat je binnen netjes blijft: goed opruimen, schoonmaken en alle mogelijke eten (ook dat van honden, katten, vogels e.d.) in afgesloten plastic dozen bewaren. 2) Ga daarna verdelgen met vallen en gif: Muizenvallen werken m.i. het best. Kaas werkte bij ons totaal niet. Pindakaas was wel een topper en ook chocolade. Dit las ik nog nergens, hoewel het een gekend trucje is om ze mee te lokken. Zet de vallen vooral ook ergens tegen de muur of in een hoekje, echt OP hun wandelpad. Ze gaan niet zo vlug een open ruimte inlopen. Werk daarnaast ook gerust met gif. Hoe meer methodes om ze te vangen, hoe meer kans dat het ook lukt! Je kan de zakjes eventueel zelf al open maken, maar een trucje is dan om er een foto van te nemen. Zo kan je achteraf het hoopje korrels vergelijken met de foto en zie je of er aan geknabbeld is of niet. Onze ervaring is echter ook dat ze het gif na een tijdje links laten liggen.Wellicht ‘leren’ de andere muizen ervan af te blijven als ze hun soortgenoten er van zien sterven? Veel succes allemaal!
marc
21 september 2013Zeg grapjas, als je weer eens wat plaats op een site, zorg dan in ieder geval dat je beter bent geïnformeerd i.p.v. dat je hier allerlei onzin schrijft over de muis! Kennelijk heb je er weinig verstand van! Muizen doen hun ontlasting op een en dezelfde plaats, wassen zich voortdurend en zijn dus alles behalve onhygiënisch!
Paul
21 september 2013Zeg lolbroek, Als je klepels niet van klokken kunt onderscheiden, kun je wellicht beter wat genuanceerder uit de hoek komen. In zijn eigen woonomgeving zal een muis inderdaad een vaste “poepplek” gebruiken. Dit gedrag is logischerwijs te verwachten, want zoogdieren zijn van nature geneigd om hun directe leefomgeving schoon te houden. Dit geldt bijvoorbeeld als je een wilde muis waarneemt in zijn hol of een tamme muis houdt in een kooitje of bakje. Dit artikel gaat echter over de indringing c.q. binnendringen van van muizen in het huis van mensen. Als een muis in je garage woont, zal deze absoluut GEEN vaste plek uitzoeken om te ontlasten. Daar heeft ie simpelweg geen enkele reden toe, noch baat bij. Als je ervaring zou hebben met muizenplagen zou je bekend zijn met de muizenkeutels die je her en der verspreid vindt op het loopspoor van de betreffende muis. Bovendien lijk je over het feit heen te lezen dat muizen een minieme en nauwelijks functionerende blaas hebben en graag hun territorium afbakenen, waardoor ze continu hun urine laten lopen. Muizen zijn dus niet zindelijk; ze laten hun plas lopen en druppelen alles onder, waardoor ze voortdurend natte pootjes hebben. Voor de muis zelf is dit natuurlijk gedrag -het is een manier van communiceren; ze laten merken wie waar woont en waar nog vrije woonruimte is- maar door de meeste mensen wordt dit ronduit als goor ervaren. Dat is ook de reden dat een gebouw waarin zich een infestatie van muizen voordoet zo enorm stinkt. En dat een muis zichzelf wast (met zijn eigen speeksel) maakt hem nog niet hygiënisch voor wat betreft mensen; een muis gebruikt immers geen badschuim, shampoo, handzeep of desinfectiemiddel. Hygiëne is een concept dat flink onderhevig is aan subjectiviteit, maar muizen hygiënisch noemen gaat wel heel erg ver. Kennelijk heb je er er zelf niet zo veel verstand van, dus zorg ervoor dat je zelf beter geïnformeerd bent voordat je weer eens zo’n ongenuanceerde reactie plaatst op deze site. ;)
Harriette
2 september 2013Hallo, Ik heb de afgelopen weken al 5 muizen gevangen. Heb op dit moment 9 vallen staan, maar er is een muis die ik niet te pakken krijg en hondsbrutaal is. Alle etenswaar zit in plastic bakken; honden krijgen 2 keer per dag eten; daarna wordt het opgeborgen. Ik strooi continu peper op plaatsen waar ik ze niet wil hebben. Iemand nog tips?
Joost
27 augustus 2013Hallo, Mijn naam is Joost, Ik heb de laatste dagen last van een muis in m’n huis. Hij zit in de woonkamer verstopt. Toen ik ging slapen, deed ik ’t licht uit, maar ik was iets vergeten en toen ik ’t opnieuw aandeed zag ik ineens de muis die wegschoot onder een stoel… Bij de draden in de woonkamer hoor ik altijd zo,n elektrisch geluid (krggg krgg) misschien komt het door die muis… Ik heb nu een muizenval gezet die ik zelf hebt gemaakt. Het gaat als volgt: 1. De muis ruikt kaas of iets dergelijks. 2. Hij volgt de kaas en komt op de top van de muizenval (daarvoor heb ik de voet van een tafelvoetbaltafel gebruikt). 3. Bij de top is er een kartonnen doosje; als hij daar bij het einde is, valt hij in de emmer doordat de muis zwaarder is dan het karton. Is dit een goed plan?
Paul
28 augustus 2013Als een muis op een doosje kan kruipen via de poot van een tafelvoetbaltafel, dan kruipt ie waarschijnlijk ook met gemak uit de emmer?
Emma
26 augustus 2013Ik heb pas een nieuwe woning en dan ook meteen onwelkom bezoek. Op het balkon zie ik muizen lopen die door de spouw de weg vinden. Ik heb muizenvallen gezet (met pindakaas) en heb 5 muizen vermoord. Nu vraag ik me alleen af, of ik niet meer muizen aantrek met de geur van pindakaas. Kan iemand mij hiermee helpen? alvast bedankt!
Berthe
20 augustus 2013Help! Ik heb 1 muis op mijn slaapkamer (zolder) en ik kan er ’s nachts niet van slapen. Ik denk dat hij via het dakraam naar binnen is geklommen. Eerst hebben we hem geprobeerd te vangen (wat geen enkel nut had omdat ie nooit tevoorschijn kwam). Ook hebben we een diervriendelijke muizenval geprobeerd; met boter, en pindakaas, maar ’t helpt niet. Nu hebben we Frap gif geprobeerd; werd niet open gebeten. Zelf maar opengemaakt en op een schoteltje gelegd. Het leek alsof ie ervan gegeten had, maar na 3 weken vakantie zit ie er nu nog en er wordt niet van het gif gegeten. Wat moet ik nu doen? Ik zou het liefst het beestje naderhand vrij willen laten, maar mijn slaap wordt nu al zo lang, zodanig verstoord dat ik ‘m zo snel mogelijk weg wil hebben, hoe dan ook. Zou een gewone muizenval werken? Hij kwam immers ook niet op de boter/pindakaas in de diervriendelijke val af…
Paul
21 augustus 2013Ligt eraan waar ie zit. Heb je hem ook gezien of alleen gehoord? Zit ie daadwerkelijk binnen of in het plafond of een spouw?
Berthe
23 augustus 2013Ik heb ‘m heel vaak ’s nachts vrolijk door mijn kamer zien dribbelen. :( Hij zit in de zolderkast. Die hebben we vandaag helemaal leeg gehaald en een kier ontdekt (of het ook echt een open kier, was of alleen een “holletje” weet ik niet) en dicht gemaakt met cement. Ik neem aan dat cement sterk genoeg is, toch?
Paul
23 augustus 2013Vreemd dat de muis van muizengif afblijft dat vrij voorradig is en zelfs in zijn pad staat. Cement is zeker hard genoeg, maar als de muis inmiddels een nest (al dan niet met kleintjes) heeft achter die kier, dan zou ie kunnen gaan proberen om er een nieuwe ingang (dus langs het cement af) naartoe te knagen. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van de hardheid van het kastmateriaal.
Mendy
17 augustus 2013Hoi allemaal, Vanavond een halfuur bezig geweest met het vangen van een muis. Wat een snelheidsduivels zijn dat zeg. Muis zat eerst achter m’n kast en met wat gewiebel vloog ie erachter vandaan. Zo snel vloog ie weer achter een andere kleine dvd-kast. T-shirt aan ene kant gepropt, bakje van de hamster (oorspronkelijk) aan andere kant. Wat flinke tikken tegen de kast en de muis kwam tevoorschijn. Snel de deksel erop en de muis zat vast. Ik ben een dierenliefhebber, maar het laten lopen van een wilde muis doe ik ook niet. Het is smerig en binnen no time liggen hier jonkies te kronkelen. Bah, nee. Mijn pa gaat morgen kijken wat ie ermee gaat doen.
Shinigami
26 maart 2014Pas wel op dat muizen niet door het bakje knagen. Dit kunnen ze namelijk zeer snel voor elkaar krijgen indien ze in paniek zijn en willen ontsnappen.
Paulien
13 augustus 2013Wij hebben volgens mij maar 1 muis en die is heel slim!
Luc
13 augustus 2013Ik woon al 17 jaar op een dakappartement met daktuintje in Antwerpen en dit jaar voor het eerst een muis ontdekt in de keuken (afgelopen weekend). Ik wist niet dat een huismuis op 7-hoog via openstaand schuifraam mijn appartementje zou binnendringen. Heb diezelfde dag nog een lijmval gekocht bij de drogist, en met succes… Wel met het nadeel dat de muis door de lijm vastplakt en dus nog leeft. Ik vraag mij af of een muis echt zo hoog kan klimmen en of een hordeur in mijn schuifterrasraam een afdoend middel is om muizen buiten te houden.
Paul
14 augustus 2013Beste Luc, Weet je zeker dat de muis via je raam naar binnen is gekomen? Een muis kan (bijvoorbeeld via een regenpijp)best tot 7 hoog klimmen, maar daar moet ie dan doorgaans een goede reden voor hebben (warme schuilplaats, voedsel etc.). Als de raam inderdaad de plek is geweest waardoor de muis naar binnen is gekomen, dan zal een hor zeker afdoende zijn. Maar mocht een muis echt reden zien om binnen te komen, dan kan een deze gemakkelijk door een hor heen knagen. Maar hierbij geldt dus wederom dat een muis dat nooit zal doen als daar geen hele goede reden voor is.
maare
22 maart 2013Jullie zijn echt stom! Doe normaal, muizen zijn hartstikke hygiënisch en als ze niet hygiënisch zouden zijn, dan zijn het ook levens! En jullie maken die kapot… Neem gewoon normale muizenvallen en laat de muizen weer vrij.
vanessa
9 augustus 2013Ik ben echt heel erg bang. Ze lopen echt overal (vooral in de keuken)! Wat me opvalt is dat ze af en toe niet bang zijn om dichterbij mensen te komen. Ben trouwens een kind van 12. Ze waren al heel lang in huis. Maar toen waren ze voor een tijdje weg. Maar 2 dagen geleden zagen we 2 kleine muisjes in de woonkamer. Ik lig nu in bed en doe geen oog dicht. :-(
Paul
10 augustus 2013Beste Vanessa, Heb je jouw ongemak met je ouders besproken? Doen zij er al wat aan om de muizen uit huis te krijgen? Anders zou het een uitstekende eerste stap zijn om je probleem met je ouders te bespreken. Groeten en sterkte, Paul
Suzanne
13 maart 2013Hi, Ik heb altijd last van muizen en heb zelfs van die muizenvallen. Maar wat is nou het beste om op de vallen te doen? Want ze willen maar niet dicht vallen. Ik heb pindakaas en brood geprobeerd, maar dat pakken die vieze muizen maar niet…
Peet
26 februari 2013Nu, ik verzuip ze. Jammer, maar dan ben ik er wel vanaf.
Astrosas
5 maart 2013Hoi muizenvangers, Ik zet twee afvalbakken (de grofvuil 40 liter bakken van plastic) zodanig dat de muizen erin vallen (een aangeplakt papiertje is de val naar: Zwitserse strooikaas met halvarine/roomboter, ed. beneden in de bak, alwaar stuk appel – en: bij een plaagkans (kat nu paar maanden dood :( ), laat ik ze er soms met z’n vijven invallen. Is nu wel veel. Ook al kunnen ze sterven, wie weet leven ze toch door in het A’damse Bos! Bij mij geen doden tot nu toe. Krantenpapier erin; op scootmobiel mee in emmer met breed elastiek en afdroogdoek wegbrengen. Ik ben dan ook niet bang voor ze invangen met een afdroogdoek… Als ik het echt niet zie zitten, zal ik toch de ouderwetse houten klappers gebruiken, vanwege hun gore pies plus aanvraat van spullen. Ik doe dan net als een doosje, drie zijden dicht (met latex handschoenen aan), om het valletje heen, en laat ze heengaan met vers brood plus D.v.d.B pindakaas (neem er anders ook een met zeer hoog nootgehalte!), plus halvarine, gedroogde Zwitserse kaasstrooisel. Dan laat ik dus naast de plint de opening naar het guillotine-gedeelte open. Dit naast de looppaden (plinten!) en je hoort echt resultaat te hebben. Als je hygiënisch/ordelijk bent – geworden – (slaat dus ook op mezelf!). Kater Laurito was een fluwelen killer (ook gevederde vriendjes…). Veel succes jullie. Dat van munt wist ik weer niet. Eucalyptusolie? Oma Weet Raad geloof ik. Ben ook aan de tegenaanval begonnen. Brrr! Vind ze eigenlijk ook heel lief. Heb zelfs bijna alle knaagdieren tam gehouden. Begon met muizen… Hartelijke groet mede-internetters! Vanuit een oud huisje-beneden in Oud-Zuid.
Mini Mouse
18 januari 2013Ik kan hier niet zomaar een gaatje in het vals plafond boren… Kan er gewoonweg niet bij, heb geen boor, ben niet handig… Op zolder korreltjes gezet en 2 vallen. Toen zijn er wel muizen in geklapt, die zijn er met val en al vandoor gegaan… De vallen heb ik nooit meer teruggevonden! Opnieuw vallen gezet, touwen eraan (in de hoop dat ze niet werden doorgeknaagd). Toen ontdekt dat het touw onder een plank zat (met de muis en de val en al)! Maar het is zo ver onder het schuine gedeelte dat ik er niet bij kan! Wat nu? Bij die korrels mag je niet het plastic openmaken. Als ik ’t wel doe en de korrels insmeer met pindakaas? zouden ze er dan wel weer van gaan eten? Ze eten wel de rubber handvatten op van de krukken! Grrr… ze knagen echt aan alles! Ik hoor ze, maar ik kan niet vinden hoe ik erbij moet komen. Het gaat de hele tijd hard *tik* *tik* *tik* *tik* Dan weer ff stil, paar minuten later weer, maar ’s nachts gaat ’t veel vaker en harder. Ik ben bang dat ze in ’t plafond zitten te eten en erdoorheen vallen als er een gaatje in komt. Het is precies boven ons bed! Heeft iemand tips, of is ’t dan echt de ongediertebestrijding bellen? En ehhh… Hoe krijg je die plafondplaten schoon dan in godsnaam? Als ze alles onder piesen en poepen!? :S Bedankt alvast, groetjes!
Nancy
29 februari 2012Zo’n 4-5 jaar geleden heeft de gemeente onze straat gerenoveerd. Sindsdien heb ik muizen in huis, ieder jaar weer opnieuw hetzelfde gelazer. En ieder jaar proberen we ander gif, dit jaar echt zonder succes. We hebben al eens een firma laten komen, die meende dat het kleine ratten zijn aangezien hij ook keutels had gevonden die te groot waren voor een muis. In december hebben we completen nootvoorraden aangetroffen in onze schaatsen op zonder, en vorige week vonden we toch een erg groot uitgevallen muis (denk dat een rat…) in de garage. Echter het gif wordt niet meer aangeraakt en in onze (idiote) convectorput was het vanochtend een drukte. Toch maar weer gemeente gebeld. Wordt er knetter van!! We hebben in het begin nog diervriendelijk geprobeerd, toen gif, en nu werkt dat ook dat niet meer… De regenpijp is inmiddels helemaal aangevreten en wie weet wat voor een schade nog meer in de kruipruimte en elders in huis. En voor mijn grote honden zijn ze blijkbaar ook niet meer bang, die lachen ze gewoon uit!… En vanwege de honden kan ik geen katten nemen, anders liet ik die eens los in de spouwmuur. ;-P
Paul (Redactie)
29 februari 2012Beste Nancy, Heel vreemd dat de muizen of ratten het gif niet meer eten. Geldt dat ook voor het gif van de bestrijdingsfirma die je hebt ingeschakeld? Je zegt dat je een voedselvoorraad hebt gevonden; waar bestond die uit? Als je de voedselbronnen weghaalt waaruit de muizen hun wintervoorraad samenstellen, zullen ze weer genoodzaakt zijn om van het gif te eten. Als je meerdere muizen of ratten in huis hebt, dan is de kans op een plaag overigens erg groot, en in dat geval is natuurlijke bestrijding doorgaans niet toereikend. Een rigoureuze aanpak (professioneel rattengif) is dat meestal wel. Het is misschien niet diervriendelijk, maar een aangevreten woning die naar keutels en urine van ongedierte stinkt is niet mensvriendelijk. Heel veel sterkte!
amine
16 februari 2012Ik had twee muizen in mijn schuur. Eentje heb ik gevangen met mijn handen en vrijgelaten. De andere kwam elke keer uit het zelfde hoekje. Ik had een diep gat gemaakt en konijnenvoer erin gezet. Toen de muis in het gat zat ging ik naar buiten. Heb hem in een bakje gedaan toen hij eruit kwam en heel ver weg vrijgelaten.
Yoan
23 december 2011Hoi, Zo die muizen, die zijn een beetje gevaarlijk volgens mij! Laatst zat er een kleine muis op mijn zus bed! Ik heb alles geprobeerd, maar niks lukt… Ik heb er een groot probleem mee; mij zus gaat elke dag tot 6 uur niet slapen omdat ze bang is. Soms laat ik haar in mijn bed slapen, dan ga ik niet slapen… Wouww… Ik weet echt niet meer wat ik moet doen? Kunnen jullie me misschien helpen?
Peggy
10 januari 2013Als je kijkt op de verpakking van het muizenvergif, lees je dat muizen niets moeten hebben van mensengeuren. Dus ze zullen nooit erg dichtbij komen! Zo kan je je zusje geruststellen.
Bas
21 december 2011Zelf heb ik ook lange tijd last gehad van muizen. Na gif gestrooid te hebben zijn ze een tijdje weg geweest. Echter kwamen ze na 4 maanden weer terug. Toen ik eenmaal alle naden en kieren had gedicht zijn ze niet meer teruggekomen. Echt ideaal!
Alisha
28 mei 2012Graag zou ik willen weten om welke kiertjes en naden het gaat,heb ook n plaag,en ik kan echt niet zien van waar ze komen,ik zie geen kiertjes of zo,in de buitenmuur zie ik van die gaatjes,maar al de buren hebben dat ook,en bij hun zijn er geen muizen.
Paul (Redactie)
29 mei 2012De ventilatiekanalen in je muren, de kieren onder je dakpannen (lopen doorgaans de spouw in), eventuele kieren tussen de buitenmuur en de fundering, kieren langs deur- en raamkozijnen etc. Mijn ervaring is dat muizen vooral via de dakgoot onder de dakpannen doorkruipen en zodoende in verlaagde plafonds en spouwmuren terechtkomen. Omdat muizen een flexibel skelet hebben kunnen ze overigens door zelfs de kleinste openingetjes kruipen.
Raymon
22 november 2011Ik heb ook regelmatig last van muizen. Dat irritante getik op de plafondplaten gedurende de nacht is nog wel het ergste! Gister met een kleine renovatie bezig, en dacht dat ik twee muizen in een hoekje zag wegkruipen. Blijken het kleine vleermuizen te zijn… Heb ze in een doos gestopt, naar een kenner gebracht en die heeft ze gelukkig onder kunnen brengen en ze opnieuw uit laten vliegen. Vleermuizen mogen – in tegenstelling tot muizen – wat mij betreft lekker in en rondom het huis bivakkeren. Echt leuke beestjes!
Mini Mouse
21 januari 2013Ik herken het irritante getik gedurende de hele nacht! Ook overdag hoor ik af en toe een tik… maar niet zo erg als ’s nachts. Kunnen ’t dan ook vleermuizen zijn? Het is maar heel iel en nauw in het valse plafond… Dan zouden ze ergens via de zolder eruit moeten kunnen, het is maar 10-15 cm hooguit in het valse plafond… Tikken muizen ook zo erg? Mocht het een vleermuisnestje zijn, het is er 1 of het zijn er 2, maar ’t is (nog niet) erg druk, gelukkig! Dit is al meer dan genoeg; ik slaap er nauwelijks van en heb nachtmerries door de geluiden en spanning ervan. Kan het dan minder kwaad als het vleermuizen zijn? Poepen en plassen die dan niet in de rondte? Dank alvast. Groetjes.
Mini Mouse
21 januari 2013Wat doen ze in godsnaam dan dat het zo tikt of port of hoe ik het geluid moet noemen? Knagen vleermuizen ook?
Paul
22 januari 2013Nee, vleermuizen knagen niet; het zijn insecteneters en ze hebben dan ook geen knaagtanden. Dat gerommel is dus waarschijnlijk een muis en kan van alles omhelzen: knagen aan voedsel, aan materiaal waarmee een nestje/holletje wordt gemaakt, trippelen, het open knagen van een noot o.i.d. Vleermuizen zijn bovendien heel erg stil en je zult ze dan ook niet zo snel horen.
Ernst
8 november 2011Ik had laatst een muis op een verlaagd plafond zitten; continu geknaag en getrippel. Ik kon er met geen mogelijkheid bij, dus heb een gaatje geboord en muizenkorrels erdoorheen gepropt. De volgende avond hoorde ik de muis knagen. Een paar uurtjes erna hoorde ik hem heel hard rennen (alsof ie ineens hyperactief werd) en toen bleef het plotseling stil… Ik vond het wel zielig, maar had geen zin in een muizenplaag. Heb ook niks geroken naderhand, dus muizengif werkt wat mij betreft uitstekend. Ik had Pokon. Heb nog een paar dagen gewacht en gister het gaatje dichtgesmeerd. :P
Mini Mouse
21 januari 2013Hi Ernst, Nou, dan werkt ’t beter dan ’t mijne. Plafondplaten los gewrikt, dekseltje met korrels, ertussendoor gewriemeld. Ik hoorde wel erna wat knisperen, maar ze blijven gewoon doorknagen en tikken en krassen. Niks horen wegrennen. Het is al enkele weken iedere nacht zo. Flink herrie, en ik schrik er telkens wakker van. Heb Roxa-korrels gebruikt, ben niet zo bekend met merken en zo.
Harm Geurts v. Kessel
3 oktober 2011Ik heb regelmatig muizen in de kruipruimte. Heb echt geen idee hoe ze erin komen. Heb echt overal met en lamp naar gaatjes of kiertjes gezocht. Ik heb op zich geen last van muizen in huis, dus maak me er niet al te druk om. Heb voor de zekerheid een paar doosjes met muizengif in de kruipruimte achtergelaten. Het grappige is dat ik in de kruipruimte, maar o.a. ook in de schuur naast mijn huis’ stapeltjes met opengeknaagde hazelnootjes vind. Alsof die muizen hamsteren…
Gerard
8 juli 2012Het nadeel dat ze in andere huizen gaan bivakkeren… Mooi niet dus. Ik dood ze humaan, een klap en ze zijn opslag dood en lijden niet. Gif strooien vind ik inhumaan, dan lijdt zo’n beest veel erger, dus beter meteen dood maken.
maare
22 maart 2013Je hebt gelijk, maar doe het dan beter met muis-vriendelijke muizenvallen, dan gaan ze helemaal niet dood en kun je ze weer vrijlaten en zit je huis ook niet onder het bloed.