Gezondr’s artikel over muizenbestrijding doet het goed. Inmiddels zijn er honderden muis-gerelateerde vragen binnengestroomd en beantwoord. En aan de hand daarvan blijkt dat niet iedereen bekend is met de daadwerkelijke aard van muizen. En voor een muisvrije woning –zonder muizenoverlast– moet je je vijand door en door kennen!
Hierbij 5 dingen die je MOET weten over huismuizen oftewel muizen in je huis…
1. Muizen zijn niet extreem angstig aangelegd
Je hoort nog weleens ‘zo bang als een muis’… Maar muizen zijn behoorlijk brutaal, dapper en avontuurlijk! Een muis verkent dagelijks zijn eigen territorium, maar ook nieuw terrein. En muizen zijn geenszins bang om onbekende ruimtes binnen te glippen of menselijke gebruiksobjecten te benaderen. Muizen kúnnen in bepaalde situaties afwachtend en terughoudend zijn, maar alléén als ze iets vreemds of gevaarlijks zien of ruiken… Is een muis eenmaal binnen en voorzien van voedsel, dan gaat ‘ie bij voorkeur nooit meer weg. Wees daarom te allen tijde waakzaam!
Maar zelfs kattengeur, rattenactiviteit of mensengeklets weerhoudt muizen er niet altijd van om heimelijk rond te sluipen.
2. Muizenoverlast: muizen komen overal!
Een woning 100% muisvrij maken, is nagenoeg onmogelijk. Muizen beschikken namelijk over een flexibel skelet, dus ze wurmen zich overal doorheen… Een gaatje van 4 tot 6 millimeter (enigszins afhankelijk van muizensoort en leeftijd + vorm van het gat) is al genoeg voor een muis om doorheen te kruipen. Bovendien kunnen muizen tegen relatief gladde oppervlakken –zoals dakgoten–opklimmen… Ze springen 40 tot 50 centimeter van plateau naar plateau… Of in de hoogte, dus ook een verhoging is geen probleem… En muizen lopen met gemak over dunne kabels, touwen en dakgootjes. Controleer dus ieder plekje! En dicht elk gaatje of kiertje!
Muizen leven zowel binnen als buiten, dus spouwen, vlieringen, kruipruimtes, schuurtjes en zelfs tuinen blijven niet ongemoeid.
3. Ook overdag (geen muisvrije woning)…
Muizen prefereren donkerte en schuwen fel licht. Bovendien kunnen muizen veel beter zien bij schaars licht. Ze zijn dus veelal ’s avonds en ’s nachts actief: zodra het schemert. Maar niet altijd! Zo zag ik laatst nog midden op de dag en volop in de zon een muis onder een vogelvoederplateau zitten. Muizen zijn dan ook rasechte opportunisten: ze maken zelfs de meest onkarakteristieke bokkensprongen! Niet per se van harte, maar wel als er iets te halen valt of in noodgevallen (bij voedselschaarste, concurrentiestrijd e.a.). Wil je muizen mijden, dan is fel licht je beste vriend.
Tip: zorg ervoor dat je ze er niet eens de KANS toe biedt… Dicht álle kiertjes af met staaldraad. En houd voedsel en potentieel nestmateriaal buiten hun bereik. Met name granen, zaden en noten!
4. Huismuizen veroorzaken brand
Muizen slijpen hun voortanden c.q. knaagtanden door continu op harde materialen te knagen. Ze proberen zo’n beetje alles uit wat ze tegenkomen, zo ook bekabeling. Als een muis signaalkabels onderhanden neemt, kunnen computernetwerken, geluidsinstallaties en televisievoorzieningen worden platgelegd. Knaagt een muis elektriciteitskabels kapot, dan kan kortsluiting ontstaan en dientengevolge brand uitbreken. Vooral in bedrijven en winkels ontstaat nog altijd regelmatig brand door muizenoverlast. :( Hoe meer eetbare goederen, des te groter de kans op muizen. Laat dus nooit iets eetbaars rondslingeren en bewaar voedingswaren bij voorkeur achter slot en grendel!
Met name stalbranden in de agrarische sector zijn vaak het gevolg van muizenproblematiek, en verzekeringstechnisch is dit moeilijk aantoonbaar en verzekerbaar.
5. Muis = vies!
Muizen zijn pienter: ze zijn kleurenblind en zien slecht bij fel licht, maar ze hebben een sterk ontwikkeld gehoor en een bovenmatige tastzin, reukzin en smaakzin. Een muis voelt oppervlakken, temperatuurschommelingen en luchtverplaatsing met zijn snorharen, vandaar dat een muis het liefst langs wanden loopt (en je muizenvallen het best tegen wanden kan positioneren)…
Muizen zijn echter ook vies! Ze deponeren 60 tot 80 muizenkeutels per kop en poepen OVERAL… Bovendien hebben muizen een kleine zwakke blaas; ze piesen dan ook de hele boel onder. Soms om te communiceren met soortgenoten, soms gewoon omdat het kan… Muizen kunnen bovendien ziektes overdragen op mensen. Via hun ontlasting en urine, maar ook via vlooien, teken, mijten en ander parasitair ongedierte dat ze bij zich dragen. Heeft een muis ergens aan geknaagd, gooi het dan weg!
Muizenoverlast: tot slot…
Een muis kan teren op 3 gram voedsel per dag. Dit voedsel wordt zelden vergaard uit één bron, maar veelal uit tientallen bronnen. Als 15% van het voedsel uit vocht bestaat, hoeft een muis niet te drinken. Eten doen muizen doorgaans in een straal van 10 tot 30 meter rondom hun nest. Dus een potentieel muizennest moet je niet te ver weg zoeken…
Heb jij aanvullende weetjes over huismuizen die kunnen bijdragen aan een muisvrije woning? Deel ze dan in een berichtje hieronder!
5 Reacties
Ik heb de muizenbron gevonden! Onder m’n laminaatvloer ligt nog een houten vloer (benedenhuis) en het gaatje waar ze door kwamen heb ik gedicht met stalen pannensponzen, hoe lang houden ze dat vol, zijn ze na 3-4 dagen dood?
Dat ligt aan de omstandigheden. Als de muizen voedselvoorraadjes hebben verzameld onder de vloer, dan kunnen ze het best een tijdje volhouden. Als muizen verhongeren, kunnen ze zelfs elkaar opeten. Hoelang de muizen overleven, is afhankelijk van het moment waarop de laatste voedselrestjes en lichamelijke reserves zijn opgebruikt… Dit is dus moeilijk te voorspellen.
Anders dan de titel suggereert, staat in dit artikel geen enkele tip voor een muisvrije woning.
Dat klopt geen één. Er is maar één goede remedie dat is verhuizen .
Het is maar net hoe je de term ’tip’ definieert en interpreteert… Ik citeer: “Wees daarom te allen tijde waakzaam!”… “Controleer dus ieder plekje! En dicht elk gaatje of kiertje!”… “Wil je muizen mijden, dan is fel licht je beste vriend”… “Laat dus nooit iets eetbaars rondslingeren en bewaar voedingswaren bij voorkeur achter slot en grendel!”… “Vandaar dat een muis het liefst langs wanden loopt (en je muizenvallen het best tegen wanden kan positioneren)”… “Heeft een muis ergens aan geknaagd, gooi het dan weg!”… “Dus een potentieel muizennest moet je niet te ver weg zoeken”… Slechts een greep uit zinsneden die ikzelf tips zou durven noemen. Meer tips tegen muizenoverlast en voor een muisvrije woning vind overigens je in (de honderden reacties onder) het volgende artikel over muizenbestrijding: