Het menselijk lichaam heeft dagelijks energie nodig. Deze energie wordt verkregen uit voeding. Voeding levert namelijk brandstof voor het lichaam. Het lichaam verbruikt op elk moment van de dag calorieën uit voeding, zelfs tijdens het slapen.
Alle lichamelijke functies vereisen bovendien brandstof. Zelfs voor passieve lichaamsfuncties zoals hersenactiviteit, ademhaling en bloedsomloop worden calorieën verbrand. Zo vereist ook het verteringsproces van voedsel brandstof en dus calorieën…
Stofwisseling vereist brandstof
Uit het principe van verbranding van calorieën door de stofwisseling komt een populair concept genaamd negatieve calorieën voort. Negatieve calorieën bestaan eigenlijk niet. Alle calorieën zijn namelijk eender en worden ofwel door het lichaam verbrand voor lichamelijke functies, ofwel opgeslagen als lichaamsvet. Het principe van voedingswaren met zogenaamde negatieve calorieën is dus niet dat ze een ander soort calorieën bevatten, maar dat ze minder calorieën bevatten dan er nodig zijn voor het verteringsproces van het voedsel.
Tien procent
Het lichaam verbruikt ongeveer 10% van de calorieën die je consumeert voor het verteren en absorberen van de geleverde voedingsstoffen; van het moment van kauwen tot het moment van ontlasten. Bij iemand die dagelijks 2.000 kilocalorieën tot zich neemt, worden er dus 200 verbruikt voor enkel het metaboliseren van hetgeen die persoon op een dag eet.
Negatief of toch ietwat positief
Er zijn geen voedingswaren waarvan is bewezen dat ze zo weinig calorieën bevatten dat simpelweg het verteren ervan meer calorieën kost dan ze opleveren. Er zijn wel voedingswaren waarvan vaststaat dat ze minder calorieën opleveren dan het lichaam verbruikt voor de vertering ervan; verrekend met alle passieve lichaamsfuncties zoals ademhaling en hersenactiviteit.
Je moet bij dit soort voedingswaren denken aan waterrijke en vezelrijke producten die veel cellulose bevatten zoals selderij. Water bevat namelijk geen calorieën en cellulose is slecht verteerbaar, waardoor er niet of nauwelijks energie (calorieën) aan kan worden onttrokken en de vertering bovendien veel eist van je stofwisseling.
Als je echter grotere hoeveelheden selderij eet, gaat alleen de stofwisseling harder werken; de passieve lichaamsfuncties logischerwijs niet. Zodoende kunnen grote hoeveelheden selderij dus tóch bijdragen aan je dagelijkse calorieschuld of calorieoverschot.
Aanvulling maar geen vervanging
Caloriearme voedingsmiddelen moeten vooral als aanvulling worden gezien op de maaltijden en niet als vervanging. Het vervangen van maaltijden met dit soort producten kan op lange termijn namelijk vernietigend werken voor het lichaam. Overigens is een overvloed aan een en hetzelfde voedingsmiddel bijna te allen tijde schadelijk voor het lichaam.
Goed als tussendoortje
Vooral op momenten dat je het niet kan laten om te eten en je weet dat je dat beter wel kunt doen, is het hoe dan ook véél verstandiger om een stuk selderij of komkommer te nemen dan een candybar. Vezelrijke en waterrijke voedingsmiddelen stillen namelijk de eetlust, zijn gezond en bovendien caloriearm.
Lijst met voedingsmiddelen met een minimaal aantal calorieën
- Aardbeien & appels
- Ananas & grapefruit
- Sla, spinazie & andijvie
- Asperges & aubergine
- Groene kool & Bieten
- Bloemkool & broccoli
- Bosbessen & frambozen
- Mandarijnen, citroen & cranberry’s
- Groene bonen
- Knoflook & ui
- Papaja’s & pruimen
- Rapen, radijzen & selderij
- Tuinkers & veldsla
- Tomaten & komkommers
- Wortels