Er wordt dagelijks onderzoek gedaan naar diëten, afvallen en leefgewoontes in de context van een gezond lichaam. Duizenden mensen verdienen hun brood met het schrijven van boeken, het doen van research en het samenstellen van diëtenmethodes voor een beter figuur. Al deze bezigheden zorgen voor een stortvloed aan informatie. Een groot deel van deze informatie berust op feiten maar een ander deel berust op misverstanden en fabels die langzaamaan zijn ingeburgerd en door veel mensen als waarheid worden aangenomen. Hieronder enkele onwaarheden over diëten.

Een goed dieet is duur

verschillende-soorten-groenten-gezonde-voeding

Prijzige maaltijdvervangers, dieetshakes, afvalpillen enzovoort, je wordt er nog net niet mee doodgegooid. Door dit soort dure en vaak zinloze producten ontstaat het beeld dat diëten duur is. Dit is echter onzin, lijnen is namelijk een kwestie van minder eten en gezonder eten. Als je deze twee punten goed weet te combineren, kan diëten zelfs geld besparen. Het zijn namelijk vaak juist de lekkere ongezonde luxe-artikelen die de wekelijkse boodschappen duur maken.

Suikervrij = caloriearm

Termen als ‘’suikervrij’, ‘gezoet met natuurlijke zoetstoffen’, ‘geen suiker toegevoegd’ en ‘0% suiker’ kunnen erg misleidend zijn. Producten waar dit soort eyecatchers op staan bevatten doorgaans maïsstroop of diksap die erg rijk zijn aan fructose wat ook een suiker is. Wanneer een product suikervrij is kan het ook zijn dat er een kunstmatige zoetstof in verwerkt zit zoals sorbitol. En deze stof bevat bijna net zoveel calorieën als suiker.

Nooit meer naar een feestje

Een feest wordt doorgaans overheerst door vettige hapjes, ongezonde lekkernijen en zoete en calorierijke drankjes. Dit wil echter niet zeggen dat je geen feestjes meer kunt organiseren of bijwonen. Er zijn namelijk alternatieven te over. Wanneer je zelf de hapjes en drankjes verzorgt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor groente- en fruithapjes tussen de snacks en zoutjes.

Wanneer je wordt gevraagd voor een feest, zorg dan dat je van tevoren genoeg gezonds hebt gegeten om de verleiding van ongezonde snacks gemakkelijker te weerstaan. Een alcoholische versnapering is echt geen ramp. Probeer er gewoon zo lang mogelijk mee te doen, zodat het niet uit de hand loopt.

Overmatig koffie en thee drinken is niet mogelijk

Dat koffie en thee nauwelijks calorieën bevatten klopt. Dat het mits zonder melk en suiker onbeperkt gedronken kan worden, klopt niet. Ze drijven namelijk vocht af. Twee kopjes koffie of thee, drijven drie kopjes vocht af. Hierdoor ontstaat er een vochttekort in je lichaam, wat nadelig is wanneer je wilt afvallen. Om afvalstoffen af te voeren, heb je namelijk voldoende vocht nodig.

Al mijn maaltijden vervangen door sapjes of shakes is een gezonde en duurzame manier van leven

gezond-groente

Gepromoot door bedrijven die detoxsappen of shake maaltijdvervangers verkopen, is het vervangen van maaltijden door vloeistoffen een populaire manier om te proberen af te vallen. Sap maken, waarvoor je een professionele sapcentrifuge moet gebruiken of voorverpakte sappen moet kopen, verwijdert de voedingsstoffen en het water uit fruit om er sap van te maken (niet te verwarren met blenden, waarbij het hele fruit of de groente wordt vermalen).

Helaas kan deze filosofie nadelen met zich meebrengen, want deze sappen en shakes bevatten vaak ongezonde ingrediënten en ontnemen je lichaam andere belangrijke voedingsstoffen.

Als onderdeel van een gezond dieet is het aanbevolen om de dagelijkse suikerinname te beperken tot slechts 25 gram voor vrouwen (of 6 theelepels) en 36 gram (of 9 theelepels) voor mannen per dag. Veel sappen en shakes – zelfs de “dieet” versies – zitten echter boordevol suiker. Sommige sappen in een sapkuur bevatten wel bijna 200 gram suiker, en bepaalde eiwitshakes bevatten wel 75 gram suiker. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en gewichtstoename.

Zowel sappen als shakes beloven belangrijke voedingsstoffen. Sappen zitten vol fruit en groenten, die zeker goed voor je zijn met de antioxidanten die ze leveren. En shakes bieden veelgevraagde proteïne voor het opbouwen van spieren. Maar als je maaltijden helemaal weglaat, mis je een aantal van de goede dingen. De sapversie van fruit en groenten bevat bijvoorbeeld geen vezels, waardoor je vaker een hongergevoel kunt krijgen. Shakes leveren ook niet alle bestanddelen van een gezond dieet, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Sap en shakes kunnen af en toe een goede optie zijn – maar beide moeten zeker ook worden aangevuld met voedzaam volwaardig voedsel.

Hele maaltijden overslaan – zoals het ontbijt – zal me helpen afvallen

Intermittent fasting (vasten met tussenpozen) – waarbij je tot 16 uur achter elkaar voedsel moet vermijden – is de laatste tijd een trend in de dieetwereld.

Het idee achter intermitterend vasten is om calorieën te beperken tot een bepaald tijdsinterval, zoals tussen 12.00 en 20.00 uur. Hierdoor komt je lichaam in een periode van voedselschaarste terecht die metabolic switching wordt genoemd, waardoor het vet omzet in energie. Bovendien beperkt het de calorieën, wat op zichzelf kan leiden tot gewichtsverlies.

Maar hoewel het een succesvolle manier is om af te vallen, zijn er ook een aantal serieuze nadelen.

Intermittent fasting kan een uitdaging zijn om te volgen. Lange periodes niet eten kan je hongeriger maken dan je normaal zou zijn. Als je dan eindelijk mag eten, kun je ongezonde keuzes maken en zelfs overeten.

Een ander belangrijk risico van intermittent fasting is de gelijkenis met eetstoornissen – en de mogelijkheid om er een uit te lokken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat aanvankelijke pogingen om af te vallen kunnen bestaan uit het overslaan van maaltijden en overgaan in langdurige perioden van uithongering en zelfopgewekt braken.

Het schrappen van lege calorieën, zoals suikerhoudende dranken of geraffineerde granen, is een veel betere manier om een dieet te benaderen. Jezelf een hele maaltijd ontzeggen is geen gezonde manier om af te vallen – en het is misschien niet eens succesvol.

Gerelateerde artikelen

5 eetregels voor een gezonde levensstijl
Snakken naar een chocoladereep of roomijs… waarom!?
Test je gezondheid!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.