Ontgiften

Ontgiften heeft als doel je lichaam te zuiveren, te reinigen en te ontslakken. Aanhangers van ontgiften gaan ervan uit dat het Westerse leven en voedingspatroon ons lichaam hebben belast met allerlei gifstoffen, afvalstoffen en chemicaliën. Deze stoffen zouden je lichaam uit balans brengen en een gezond gewicht tegenwerken. Door te ontgiften zou je je lichaam kunnen ontdoen van deze kwalijke stoffen en je stofwisseling, spijsvertering en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

Ontgiften doe je zo

Ontgiften doe je door slechts zeer beperkt of helemaal niets te eten en alleen bepaalde dranken te drinken. Denk daarbij aan:

 • Water
 • (Kruiden)thee
 • Fruitsappen
 • Groentesappen
 • Soepen

Er zijn verschillende methodes en diëten om te ontgiften, en ieder dieet schrijft specifieke regels en richtlijnen voor. Hieronder vind je een overzicht van dieetpagina’s waarop specifieke ontgiftingskuren uitgebreid staan omschreven en worden toegelicht.

Voordelen ontgiften

Een ontgiftingskuur bestaat uit duidelijke en strikte regels. Ontgiften biedt dus altijd de nodige handvaten. Ontgiften zou voor een snel resultaat zorgen omdat je je eetpatroon zeer drastisch omgooit. Ontgiften zou er op langere termijn voor zorgen dat je stofwisseling en spijsvertering beter gaan functioneren, waardoor afvallen en/of op gewicht blijven eenvoudiger worden.

Aandachtspunten bij ontgiften

Let op dat je een ontgiftingskuur doorgaans slechts gedurende een beperkte tijd mag volgen. Sommige ontgiftingsdiëten raden bovendien aan om voor, tijdens en/of na het ontgiften bepaalde voedingssupplementen te slikken. Ontgiften is erg zwaar en vergt veel doorzettingsvermogen. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden op het ontgiften.

Hieronder vind je een overzicht van alle diëten uit de Gezondr diëtenlijst waarbij gebruik wordt gemaakt van vasten en/of ontgiften:

Detox Dieet
Groene Dieet
Kruidentheevasten dieet
Limonade Dieet
Martha’s Vineyard Detox Dieet
Pu Erh thee
Quantum Dieet
Sapvasten dieet
Slimsap Dieet
Vloeibaar dieet
Zuiverend dieet

2 Reacties

 1. Ontgiften is een modewoord. Vasten is minder populair maar wel heel heilzaam, reeds toegepast bij het begin van onze tijdrekening. Zowel bij Christenen als bij Moslims en bij vele andere godsdiensten.
  Het moeten geen 40 dagen zijn, maar nu en dan enkele dagen alleen water, sapjes of thee drinken geeft een fitnessboost die net het tegenovergestelde effect heeft van een overladen maag.
  Top fit en klaar voor elke nieuwe uitdaging!
  bb-club

 2. Ton van de Bunt Reageer

  Ontgiften is een totaal overbodige daad. Je lichaam verwijderd alle schadelijke stoffen met uitzonderingen en die raak je ook met ontgiften niet kwijt. Het ontgiften is gewoon een modieus gebeuren

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.