Je kunt beter denken in oplossingen dan in problemen. Het heeft immers geen zin om te blijven hangen in wat er niet goed gaat (of is gegaan). Dubben en spijt hebben kost een heleboel energie die je veel nuttiger kunt inzetten. Alleen als je constructief aan de slag gaat met het oplossen van je problemen, zal er daadwerkelijk verbetering optreden in je situatie! Hieronder 3 tips voor oplossingsgericht worden…

Oplossingsgerichtheid – Tip 1: “Get over it”

Als er iets niet gaat zoals jij dat wilt, probeer dan niet te blijven hangen in wat er fout ging: “Had ik maar…”. Pas als je je fouten loslaat, kun je beginnen met het doorvoeren van verbeteringen. Als een poging mislukt, begin dan direct met het bedenken van een oplossing en het plannen van een nieuwe poging. Kortom: get over it! Zodra je alleen al denkt in oplossingen in plaats van problemen ben je al halverwege. Jouw oplossingsgerichtheid en probleemoplossend vermogen zullen nooit groeien als je in het verleden blijft hangen!

2. Sta open om oplossingsgericht te worden…

oplossingsgericht denken probleemoplossendOnze hersenen stimuleren ons om dingen te labelen en te typeren. Vooroordelen en stereotypen maken ons leven namelijk eenvoudiger en overzichtelijker. Als je oplossingsgericht wilt worden in je denken en doen, dan is het echter belangrijk om volledig onbevooroordeeld te zijn. Vorm niet te snel meningen en hypotheses. Neem dingen niet te snel voor juist of onjuist aan:

  • Probeer een open denkwijze aan te nemen…
  • Probeer zowel sceptisch als “open minded” in het leven te staan…
  • Denk niet zwart-wit
  • Laat je niet zomaar overtuigen door andermans anekdotes…
  • Ben terughoudend met interpreteren, aannemen en bevestiging zoeken…

Zelfs deskundigen en autoriteiten hebben het vaak genoeg bij het verkeerde eind. Blijf liever zelf dingen onderzoeken en uitproberen. Oplossingsgerichtheid vereist namelijk ruimdenkendheid en objectiviteit.

Tip 3: Afstand bewaren = probleemoplossend vermogen vergroten!

Als je je problemen als onderdeel van jezelf ziet, kun je ze niet langer van een afstand bekijken. Zodoende verlies je het overzicht en worden je problemen ogenschijnlijk onoplosbaar. Neem liever afstand van je problemen en benader ze van buitenaf. Problemen staan los van jezelf; jij bent niet je problemen! Als je je identiteit gaat ontlenen aan je problemen, zul je nooit tot een oplossing komen. Hoe zou je de problemen aanpakken als het andermans problemen waren?

Hoe weldenkend, probleemoplossend en oplossingsgericht ben jij? Deel hieronder jouw vragen, opvattingen en bevindingen omtrent oplossingsgericht worden!

Twee stappen vooruit denken leidt tot succes

Het huis is een rotzooi, de kinderen willen een lift ergens naartoe, je hebt in uren niet gezeten en je hebt nog tien minuutjes om snel even wat te eten.

Het is één uur in de middag, je hebt non-stop gewerkt om een project af te krijgen omdat je baas continu in je nek staat te hijgen en het is tijd voor een kwartiertje lunchpauze voordat je weer aan het werk moet.

Situaties als de twee bovenstaande zijn voor velen nou niet bepaald zeldzaam. Normaal gesproken proberen we één stap vooruit te denken. “Ik ben moe, hongerig en gestrest. Ik wil nu iets eten en het maakt me niet uit wat!” Maar jammer genoeg zijn het dit soort besluiten die ons het leven (en figuur) op langere termijn zuur maken en de boel in de war schoppen.

Na een lange dag (en nacht) huiswerk maken, rapporten lezen of de kinderen bezighouden, komt vaak een beslissende keuze tussen een uurtje sporten en een bank die je naam roept. Nog een moeilijke beslissing die we dagelijks tegen het lijf lopen, en weer denken we maar één stap vooruit. “Ik moet rusten, ik ben kapot.”
Het verschil tussen één en twee stappen vooruit denken kan in zulke gevallen het verschil maken tussen het blijven hangen in wel willen sporten maar het niet doen en daadwerkelijk je doelen realiseren. Wanneer je twee stappen vooruit denkt, ben je nog steeds moe, gestrest en chagrijnig, MAAR ook vastbesloten, gedreven en bekwaam om het grote geheel te zien.

Motiverende gedachten

Maar wat is het GROTE GEHEEL? Het is voor iedereen verschillend. Een paar gedachten die je motiveren en inspireren zullen helpen om stap één te bekampen en die visie te zien. Hier zijn er een paar:

“Mijn zelfvertrouwen zal zo veel groter zijn nu ik me heb verzet tegen de drang om me over te geven aan mijn vermoeidheid en ik ertegen heb gevochten en het heb overwonnen!”
“Ik moest een manier vinden om met dingen om te gaan tijdens een zeer stressvolle periode van mijn leven. Ik kan niet wachten tot ik zie wat ik kan doen zonder al die stress!”

“Ik zal fit en gezond zijn, mijn kinderen kunnen bijbenen en nog voor een hele lange tijd een deel van hun leven kunnen zijn!”
“Waarom zou mijn gezondheid niet het belangrijkste aspect van mijn leven mogen zijn – het maakt me niet egoïstisch, gewoon slim.”

“Als er een één ding is waar ik totale controle over heb, dan is het mijn gezondheid. Ik ga er alles aan doen wat nodig is om die controle te behouden en uit te oefenen omdat ik trots ben op wie ik ben!”

“Stap twee” herinnert ons eraan hoe belangrijk consistentie en volhardendheid zijn bij het behalen van je doelen en dat ze voorzien in het heerlijke gevoel dat je krijgt wanneer je iets bereikt na lang en hard werken.

Oefenen

Begin met oefenen. Stap 1 – “ Oh, wat een geweldig idee. Ik zou dat eens moeten doen, maar ik moet ook hoognodig de oven schoonmaken.” Stap 2 – “Wat een geweldig idee. Ik verzin drie dingen die me zullen motiveren en inspireren om bij elke volgende keuze tussen een gezonde en ongezonde beslissing de gezonde te maken. En ik ga ze nu opschrijven zodat ik ze regelmatig zal zien. En dan ga ik daarna maar eens de oven schoonmaken.”

1 Comment

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.