Perceptie van invloed op voldaanheidsgevoel

Health · Door Ilse

Het grote nadeel van gezond voedsel is dat veel mensen het veel minder lekker vinden dan ongezond voedsel. Dat is natuurlijk al een triest gegeven op zich. Uit recent onderzoek blijkt echter dat onze hersenen nog veel verder gaan op dit gebied.

Het onderzoek concludeert namelijk dat onze maag minder voldaan is na het eten van voedsel dat wordt gezien als “gezond”… Ongeacht het daadwerkelijke vetpercentage en calorie-aantal. Daar staat tegenover dat voedsel waarvan mensen denken dat het ongezond en vetrijk is,  juist zorgt voor een voldaan gevoel.

Hieronder lees je meer over het verband tussen je perceptie en je voldaanheidsgevoel…

Details onderzoek

Een groep Yale psychologen vertelde 46 deelnemers dat ze meewerkten aan een onderzoek naar de lichamelijke reactie op twee verschillende milkshakes. In werkelijkheid waren beide milkshakes echter exact hetzelfde. Bij de ene milkshake werd het volgende vermeld:

  • vetrijk
  • 620 calorieën
  • lekkernij & een traktatie die je verdient

Terwijl bij de andere milkshake het volgende werd vermeld:

  • vetarm
  • 140 calorieën
  • verstandige keuze

De deelnemers proefden beide milkshakes met een tussenperiode van een week, zodat ze hun ervaringen niet rechtstreeks konden vergelijken.

Onderzoeksresultaten

Tijdens het onderzoek werd bloed afgenomen bij de deelnemers om de aanwezigheid van het hormoon ghreline te meten. Dit hormoon neemt toe bij een hongergevoel en af bij een voldaanheidsgevoel. Uit de resultaten blijkt dat het niveau aan ghreline snel daalde op het moment dat de deelnemers dachten dat ze de vet- en calorierijke milkshake consumeerden. Op het moment dat de deelnemers een gezondere milkshake dachten te drinken, bleef het ghreline-niveau echter vrijwel stabiel. Dit betekent dat het lichaam geen seintje voor voldaanheid gaf na het drinken van de  “gezonde” milkshake.

Conclusie

Dit onderzoek draagt een mogelijke oorzaak aan voor het feit dat veel dieetpogingen mislukken. Als je door het eten van “gezonde voeding” door een psychologisch effect minder voldaan raakt, dan is dat natuurlijk funest voor je dieet. Je leest tegenwoordig dan ook steeds vaker dat afvallen “tussen de oren” zit en dat het (uitsluitend) een mentaal proces is. Hoewel ik dat persoonlijk weer een stapje te ver vind gaan, zetten deze onderzoeksresultaten me wel aan het denken.

Wat vind jij van dit onderzoek? Heb jij in de praktijk weleens gemerkt dat je inderdaad minder voldaan raakt van “gezond” voedsel?