Pijn-borstbeenHet borstbeen is het bot waaraan de sleutelbeenderen en de “ware ribben” vastzitten. Achter het borstbeen bevinden zich het hart, de longen, verschillende slagaders en natuurlijk botten (borstkas, wervels etc.). Pijn nabij het borstbeen kan dan ook allerlei oorzaken hebben, van onschuldige kwaaltjes tot levensbedreigende aandoeningen. Hieronder lees je alles over pijn rond het borstbeen…

1. Pijn borstbeen i.v.m. hart

Pijn aan het hart wordt bijna altijd midden op het borstbeen gevoeld. De meest voorkomende hartkwaal die gepaard gaat met pijn achter het borstbeen is ‘angina pectoris’. Angina pectoris ontstaat als de hartspier niet voldoende bloed toegevoerd krijgt om het hart te laten functioneren. Vaak wordt dit veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders. Lichamelijke inspanning en/of emotie versterkt de vernauwing en pijn vaak. Andere hart-gerelateerde oorzaken van pijn achter het borstbeen zijn:

 • Hartritmestoornissen
 • Hartaanval of hartinfarct
 • Aorta-dissectie (beschadiging van de “grote lichaamsslagader”)
 • ‘Pericarditis’ (ontsteking van het hartzakje)
 • Angina pectoris (hartkramp)

2. Pijn op de borst door longen

Pijn achter het borstbeen wordt vaak veroorzaakt door long-gerelateerde aandoeningen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Longembolie (afsluiting, beknelling of verstopping van een longslagader)
 • Klaplong / pneumothorax
 • Longontsteking / pneumonie
 • Longvliesontsteking / pleuritis
 • Hyperventilatie / zuurstofoverschot
 • Astma / chronische luchtwegontsteking

3. Maag-darmstelsel kan pijn op de borst geven

De maag bevindt zich grotendeels onder het borstbeen. Omdat de maag echter in verbinding staat met de slokdarm, kan pijn rond het borstbeen absoluut worden veroorzaakt door het maagdarmstelsel. Enkele voorbeelden van pijn rond het borstbeen door een maag- of darm-gerelateerde oorzaak zijn:

 • Reflux-klachten / oprispingen
 • Brandend maagzuur
 • Maagbreuk / middenrifbreuk / hiatus hernia
 • Achalasie (zenuwbeschadiging in de slokdarm)
 • Slokdarmontsteking
 • Vergiftiging (lood, koolmonoxide, nicotine e.a.)
 • Slokdarmspasmen en/of achalasie

4. Pijn op de borst door Syndroom van Tietze & Costochondritis

Het Syndroom van Tietze en Costochondritis zijn twee aan elkaar gelieerde vormen van ontstekingsreuma waar nog veel onduidelijkheid over bestaat. Het zijn onschuldige/onschadelijke aandoeningen, maar ze kunnen desalniettemin hevige pijn rond het borstbeen veroorzaken. De pijn wordt erger bij hoesten en diep ademhalen.

Let op: ook leverproblemen, kanker (o.a. maagkanker & longkanker), fibromyalgie, borstwandafwijkingen, trombose, tuberculose, zenuwafwijkingen, kraakbeenontsteking, borstvliesontsteking, costochondritis (ontsteking van de ribben), allergieën, angststoornissen, klinische depressie en zelfs stress kunnen pijn rond het borstbeen veroorzaken.

49 Reacties

 1. Ik heb al sinds 5 dagen een druk / pijn op de borst. Ik ben naar de huisarts geweest en ze hebben een hartfilmpje gemaakt en daar kwam niks uit. De volgende dag ben ik naar Diagnostisch Centrum Saltro geweest om een ECG fietstest / inspanningstest te laten doen en dat was ook goed. Maar ik blijf de pijn houden. Als ik een klein stukje ga fietsen of de trap op loop ben ik al buiten adem en benauwd. Ik maak me zorgen omdat ze niks kunnen vinden. Is het verstandig om weer te gaan werken? Ik ben chauffeur en moet veel tillen, trekken en duwen.

 2. Ik heb sinds een maand of 2 een constante pijn en/of jeukend zenuwachtig gevoel op mijn borst. Deze pijn wordt niet minder in rust, maar lijkt juist meer aanwezig in rust. Als ik op mijn ribben druk zijn deze erg gevoelig en net links onder mijn borstbeen (wel op de borst) lijkt het een beetje ontstoken. De pijn straalt af en toe ook uit naar mijn schouders armen en hals. De pijnlijke plekken zitten meestal links op de borstkas maar soms ook rechts. Daarnaast merk ik ook dat ik een vrij hoge hartslag heb de gehele dag. Ik ben al een aantal keer bij de huisarts geweest, maar die zag na het luisteren naar mijn hart en longen geen reden voor verder onderzoek. Maar wat het nou wel kan zijn ben ik toch wel benieuwd naar?

 3. Hallo. Ik heb astma, waarschijnlijk syndroom van Tietze, Middenrifbreuk, artrose met grote kans op echte reuma) en nog wat andere klachten. Nu heb ik al een hele tijd eigenlijk al dat ik soms zo hard moet kuchen / hoesten (echt hard dat bv de buren het wel kunnen horen, dat ik voor en na die tijd sorry zeg) dat ik denk dat het uit het onderste van mijn longen moet komen, en er dan heel veel slijm wel los zou moeten komen om uit te spugen. Niks is minder waar. Als ik zo kuch / hoest komt er echt niks. Ja soms een heel klein flutje die ik niet eens uit kan spugen. Heb dat nog nergens echt zulke symptomen gelezen bij astma / COPD. Soms denk ik dat het ook wel in mijn keel zit. Want als ik dan toch iets kleins ophoest, slik ik het door, maar als ik dat doe, heb ik het idee dat dat ergens blijft steken. En zo blijf je bezig. Door veel slijm die ik heb door de astma word het er niet makkelijker op… Longfuncties zoals de flowtesten zijn allemaal zo goed dat ik pas na een jaar weer een afspraak hoef te maken. Maar door al dit, heb ik dus ook vaak pijn op mijn borst, koud, zweterige handjes, boven en onderbuik (waar ik al meerdere malen aan geopereerd ben). Het maakt me soms wel angstig (waardoor soms ga hyperventileren, heb daarvoor gelukkig oefeningen voor om dat rustig te krijgen). Wat raad u aan om te doen hiermee? En heb nog een vraag: Ik ben ik een paar maand geleden gevallen door een epileptisch toevalletje (ja dat heb ik er ook nog bij). Ben eerst op de knieën en toen recht voorover gevallen. Kin en neus wat beschadigd. Sinds dien heb ik aldoor hoofdpijn en hevige hoofdpijn in mijn achterhoofd en bonkt aldoor. Ook suizen en geluiden / piepen in mijn (vooral rechter) oor. Duizelingen en soms even lopen of als ik dronken ben. Mijn eigen neuroloog (komt niet anders achter zijn bureau vandaan dan als hij een patiënt uit de wachtkamer moet halen) heeft een MRI van mijn hoofd laten maken en die ziet er goed uit, zegt hij. Maar hij heeft me niet voor een foto of zo gestuurd, want daarop zie je toch weer dingen anders. Nu moest ik toch maar naar de fysio. Eerste behandeling beviel goed, na een paar dagen werd het minder pijnlijk. 2e behandeling voelde ik niks van. Nu heb ik 3x voorover noeten bukken (kan niet op mijn hurken doordat mijn achillespees te kort is en door de pijnlijke knieën door het vallen). En nu zijn de hoofdpijnen na de 1e keer bukken verrekt snel terug gekomen (ga vandaag de fysio er over bellen). Ik ben medisch een heel stom geval, heb een hele rits aan operaties, ziektes, aandoeningen. Maar zou wel eens willen horen / lezen hoe iemand anders daar op als antwoord heeft. Met vriendelijke groet, Annike. Ben btw 48 jaar.

  • Heel veel van je klachten passen bij een middenrifbreuk. De toeval die je beschrijft, lijkt heel erg op een TIA. Had je last van uitvalsverschijnselen of een hangende mondhoek (scheve mond, verwarde spraak, lamme arm…)? Ik snap echt niet dat je huisarts geen hersenscan laat uitvoeren. Sommige van je klachten zouden in theorie te maken kunnen hebben met schildklierproblemen of een ernstig vitamine D-tekort en/of vitamine B12-tekort. Je hebt het over buikoperaties. Kun je hier ietwat meer over vertellen. Zie eventueel ook alvast (de reacties onder) de volgende artikels:

  • Hoi Paul, Die val was wel anders dan anders. Je kent die cowboyfilms vast wel, zo overdreven op de knieën vallen en dan voorover knallen. Nou zo was ik gevallen zei mijn zoontje (9), ook mijn hoofd knalde, zo zei hij dat, op mijn rug en toen voorover. Ik ben eigenlijk direct opgestaan en we zijn naar huis gelopen. Maar die hoofdpijn blijft aan me knagen. Eerste keer bij de fysio knapte er wel wat in mijn nek, daarna werd hoofdpijn echt wat minder erg, maar nu het er weer is, vooral na even voorover staan, vind ik dat wel raar. Al die dingen eens nagelezen, en er zijn echt wel een aantal dingen waarbij ik denk, waarom hebben ze / kijken ze niet even verder. Hoofdpijn had ik vroeger niet, anders dan met menstruatietijd. Het is nu of mijn hoofd uit elkaar knalt, ik drukte toen echt tegen mijn hoofd om te zorgen dat het niet uit elkaar zou knappen. Gevoel dat mijn oor ging knappen als bij een knappend oor / loopoor. Duizelig / dubbel en wazeg zien, als ik mijn ogen dicht deed was het of ik ergens in viel. Ik greep echt naar boven alsof ik me ergens aan vast moest houden om niet in een gat te vallen… Tintelingen, ja heb ik sinds de val regelmatig, overal en nergens zeg ik maar ff. Niet een bepaalde plek of zo. Heb ook vaak last van kippevel, maar heb het dan niet koud of zo. Heb geen last gehad van uitvalsverschijnselen, wel had / heb ik problemen met schrijven. Ik kan schrijven, maar anders. Het gaat nu beter, maar had erg dat ik de woorden voor een zin al vooruit moest denken zeg maar. Kon soms niet op woorden komen en ik had het idee dat mijn hersenen niet zaten waar ze hoorden. Lichte hersenschudding zeg maar. Huisarts zei dat dat wel zou kunnen, die heeft me nooit gezien. Over die operaties; 2x keizersnedes, 1x via zelfde litteken als keizersnede littekenweefsel verwijderd. Tumor (goedaardig) verwijderd. Baarmoeder verwijderd op een grove manier. Verzakking endeldarm. Nog een operatie, maar weet niet meer precies waar dat voor was. Veel inwendige klachten overgehouden na verwijdering v/d baarmoeder… Volgens mij was dit het wel denk ik. ???? Groetjes, Annike

  • Wauw, wat een complexe en gecompliceerde situatie! :( Zou ik in jouw schoenen staan, dan zou ik er allereerst op aandringen dat hersenletsel, schildklierproblematiek en een tekort aan vitamine D en vitamine B12 worden uitgesloten.

  • Ik heb eerst even de fysio gebeld, kan ik morgen terecht. We gaan kijken / overleggen wat te doen. Ik ga dat meenemen wat je me geantwoord hebt, eens kijken wat hij daarop zegt. Eerst bedankt voor je adviezen, wordt vervolgd. ????

 4. Ik ben een man van 32 jaar en heb de laatste maanden last van druk / steken aan vooral de rechterkant van mijn borst / ribben (af en toe ook linkerkant), ook kraakt mijn nek veel en rommelt mijn maag veel (vlak voor slapen). Deze klachten heb ik nooit eerder gehad. Gek genoeg heb ik hier tijdens het slapen het minst last van, ook tijdens zwemmen heb ik er weinig last van. Ik heb de huisarts bezocht, die heeft o.a. naar m’n hart geluisterd, bloeddruk gemeten, bovenlichaam kort onderzocht en dit was allemaal prima. Enig idee?

 5. Hoi, Ik ben Mascha 15 jaar. En ik heb af en toe last van een hevige long / hart steek. Mij valt het op dat ik deze meestal krijg nadat ik lang niet heb gegeten, en als ik lang heb stil gezeten. Zou de pijn kunnen komen door tekort aan energie waardoor het lastiger voor het hart is mijn bloed rond te pompen? Ik ben heel bang dat er iets ernstig is… Weet iemand wat die steken zouden kunnen zijn? En wat ik er tegen kan doen?

  • Hoi, ik ben Rodney en ik ben 15 jaar. ik heb een beetje het zelfde als jou Mascha, het is nu 1 uur ’s nachts en ik kan gewoon niet slapen van de pijn, dit is de 4de keer dat ik dit heb en de pijn is gewoon ondragelijk. Ik voel het vooral net aan de onderkant van mijn ribben, mijn ouders hebben er erg veel last van en ik ook. Ik ben de 3 andere keren er door heen geslapen na een lange nacht wakker liggen met pijn maar ik hoop dat het ook anders opgelost kan worden.

 6. Hallo allemaal, Op 1 januari heb ik zo hard gelachen dat mijn keel en het op mijn borsten pijn deed, sindsdien heb ik veel last van pijn op allebei de borsten. Als ik mij voorover gebogen houd en ondertussen snel ademhaal krijg ik pijn op mijn borsten. Rek ik mij uit dan voel ik een knak, of tik op mijn rechter borst, zou dit een ademhalingsspier kunnen zijn en wat zou ik ertegen kunnen doen? Alvast bedankt voor de reactie!

  • Klinkt veeleer alsof je een rib of tussenribspier hebt gekneusd… Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan… Sterkte!

 7. Hoi Paul, sinds vanmiddag deed mijn linker borst pijn, vanavond heb ik steekjes midden/onder tussen mijn borsten op het borstbeen, ik heb Primaire Biliaire Cirrose (PBC), maar gelukkig nog niet de cerose. Weet jij of dit hiermee te maken kan hebben?

 8. Hallo Paul ik ben 3 weken geleden bij huisarts geweest alles wad goed bloed geprikt was ook goed. Snap het verder ook niet. Soms heb ik er dag niet last van en weer 3 dagen bijvoorbeeld.

 9. Hallo ik ben een man van 28 ik had een vraag ik ben 4 weken geleden getrouwd dag erna kreeg ik een raar trilling door me lijf hart ging tekeer dacht dat ik doodging maar heb nu nog steeds last van druk op me borst en net of er iets in me keel zit kan het nog steeds stress of iets zijn?

  • Ja, dat kan zeker, maar afgaande op je beknopte omschrijving kan er van alles aan de hand zijn. Van hyperventilatie tot angina pectoris tot extrasystolen tot een astma-aanval tot maagzuurreflux… De combinatie van trillen, hartkloppingen en druk op de borst kan dus op allerlei onderliggende oorzaken duiden. Mocht je je zorgen maken, ga dan even langs de huisarts.

 10. Hallo Paul, ik had een vraagje, sinds kort voel ik kleine steekjes in de borststreek niet hevig of zo, tijdens inspanning heb ik het ook ik ben 38, heb geen te hoge cholesterol, geen hoge bloeddruk, ook al naar de cardioloog geweest ECG genomen niets op te zien, wel is een jaar of vijf geleden Tietze bij me vastgesteld, heb ook hartkloppingen is dit ook een symptoom van deze aandoening ? Ik moet nu wel toegeven dat ik erg veel koffie drink, kunnen de hartkloppingen hierdoor komen of is het toch angina pectoris?

  • Beste Anja, Het syndroom van Tietze wordt veelal als volgt gekenmerkt: “Het gevolg is een vervelende pijn op de borst dat soms kan voelen alsof er iets met het hart mis is”. Maar ook: “Hevige, felle pijn achter en rond het borstbeen in combinatie met een benauwende en beklemmende sensatie, waarbij de klachten ontstaan rond de bovenkant van de borstkas, ter hoogte van de 2e, 3e of 4e rib; diep inademen, zuchten, niezen of hoesten veroorzaakt pijn, al dan niet uitstralend naar rug, nek, schouder en/of arm, al dan niet gekoppeld aan het ademritme”. Je klachten zouden wat dat betreft gerelateerd kunnen zijn aan Tietze… Maar het één sluit het ander niet uit… Je geeft aan hartkloppingen te ervaren, iets wat eveneens gepaard kan gaan met steekjes in de borststreek… Ook overmatige cafeïne-inname kan inderdaad een rol spelen; hetzelfde geldt voor angina… Al met al behoort alles tot de mogelijkheden, aangezien er aan de hand van je verhaal niet zomaar 1-2-3 iets kan worden uitgesloten… Stop met koffie drinken, dan merk je snel genoeg of je dit van het lijstje met mogelijke oorzaken kunt afstrepen… Heb je al een longfunctietest, allergietest en bloedwaardebepaling (qua voedingsstoffen en ontstekingswaarden) ondergaan? Sterkte in elk geval! Groeten, Paul

 11. Goedemorgen, Ik ben een jongen van 27 jaar. Sinds kort heb ik op het werk een andere functie gekregen waardoor de werkdruk erg hoog ligt. Dit merk ik de laatste tijd aan mezelf. Ik ben heel vermoeiend en zoek het niet meer om wat te gaan ondernemen, ook heb ik sinds kort pijn aan mijn borst, dit is voornamelijk ’s nachts. Moet ik me zorgen gaan maken of loop ik eventueel tegen een burn-out aan? Groeten, P.

 12. Hallo, Ik heb al een 1,5 week ongeveer last van m’n ribben. Het meeste aan de rechterkant en net onder m’n borst. De pijn komt paar minuten heftig aanzetten en dan verdwijnt ‘ie weer en komt het later weer terug. En eergisteren werd ik ’s nachts wakker van de pijn in m’n ribben. Ik werd zo angstig wakker, wist niet zo goed wat me overkwam, maar bleek dus dat ik een hele vervelende pijn had bij m’n rechterborst en achter het borstbeen. Ben nu al een paar dagen verder en heb nog steeds last van m’n borstbeen en sinds vandaag ook pijn tussen m’n schouderbladen. Ik weet niet wat ik moet doen, ik ben niet iemand die snel naar de huisarts stapt.

  • Voor iedereen met vragen over pijn op de borst… Wellicht hebben jullie sowieso alvast iets aan dit uitgebreide artikel over pijn op de borst (met daaronder talloze vragen en antwoorden), dit artikel over pijn nabij de ribben en dit artikel over pijn in de bovenbuik… Als je borstbeen pijn doet, kan dat al met al verscheidene oorzaken hebben; van (latent) zuurbranden tot een middenrifbreukje tot een kneuzing tot angina pectoris tot groeipijn… Kijk allereerst op welke hoogte (tussen keel en navel) de pijn zich precies bevindt ? Net onder je keel, bij je bovenste ribben, bij je boezem/borst, bij je onderste ribben… En hoe ver naar de zijkant? Hoe voelt de pijn: brandend, kloppend, zeurend, knagend, schrijnend, stekend, opvlammend, uitstralend? Doet het borstbeen zelf pijn of veeleer de rondom liggende weefsels? Ik blijf zo veel mogelijk vragen beantwoorden, maar met terugwerkende kracht gaat helaas niet lukken, vandaar dit algemene berichtje. Mocht je je zorgen maken, neem dan sowieso even telefonisch contact op met de huisarts. Sterkte allemaal! Groeten, Paul

 13. Ik ben 57 jaar, heb hoge bloeddruk. Ik heb ook de laatste tijd last van pijn tussen/boven mijn borst, een soort kramp. Vooral als ik ’s morgen ga lopen naar het werk. Erg eng! Ben bang dat ik wat aan m’n hart heb. En gaat ook vaak gepaard met pijn in m’n maag en tussen m’n schouders. Word er een beetje angstig van…

 14. Ik ben een meisje van 15 en wanneer ik ’s ochtends opsta heb ik een enorme pijn aan de borst bij het ademhalen. Dit duurt echter maar +/- 50 minuten, maar is wel erg irritant. Ik heb echter een klein hoogteverschil tussen de 2 kanten van mijn ribbenkast. Weet iemand wat het is of wat er tegen helpt?

  • Ik heb precies hetzelfde zou ook graag willen weten wat het is.

 15. Ik hoop dat iemand nog een idee heeft hoe dit op te lossen is. Ik heb het inmiddels al 6 maanden en het gaat maar niet over. Word er erg onzeker en moedeloos van… Pijn hetzelfde als bij jullie na ongeveer 6 uur slapen. Begint vanuit borstbeen, verspreidt zich over de gehele borst en de dokter zei dat waarschijnlijk irritatie in kraakbeen is. Maar niks helpt tot nu toe… Hopelijk kan iemand mij helpen, want hoop dit niet elke dag de rest van m’n leven te blijven voelen. Heb echt slaap nodig, maar dat is tegenwoordig niet langer dan 5/6 uur.

  • @Sander: Ik heb exact hetzelfde probleem. Kan na +/- 6 uur niet echt meer slapen door de pijn/klachten. Heb jij inmiddels al een oplossing of er nog steeds last van? Ik wordt er gek van, en snap niet waarom het erger wordt met slapen.

 16. Hallo, Ik ben Samia, ik ben 18 jaar. Ik heb pijn in het borstbeen bij diep ademhalen en als ik opsta, buk en hoest. Ook voelt mijn linkerarm gek hierbij. Wat zou dit kunnen zijn?

 17. Hallo, Ik heb al de laatste paar dagen erge pijn aan de linkerkant van mijn borstbeen. Misschien komt het dat ik heb gewakeboard en een paar keer hard ben gevallen. De pijn is voornamelijk wanneer ik iets doe met mijn linkerarm of wanneer ik opsta, lichte pijn is er wanneer ik gewoon zit of lig. Kan iemand me misschien uitleggen wat dit kan zijn? Want ik ben pas 16 en hoop dat het niet iets net mijn hart te maken heeft. Alvast bedankt!

  • Als je bent gevallen, kan het best weleens zijn dat je een of meerdere ribben hebt gekneusd (of zelfs ingescheurd of gebroken). Ik zou er voor de zekerheid even mee naar je huisarts gaan. Groeten & sterkte, Paul

 18. Ik heb bij het diep inademen pijn bij mijn slokdarm. Kan iemand mij helpen. O ja, ik ben 11 jaar, ik weet jong, maar heb er al ff last van…

 19. Hallo Rob, Ik heb hetzelfde probleem als jij. Ik slaap en na ongeveer 6 uur word ik wakker en kan ik niet meer slapen van de pijn. Geen enkele houding is goed. Ik loop er nu voor onder behandeling bij een cardioloog.

 20. Als ik dit zo allemaal lees is het allemaal het “syndroom van Tietze” ik heb het ook 2 x gehad en heb er soms weer last van, mijn huisarts vertelde mij, dat als je slaapt je in elkaar ligt en het zodoende op die plek (het borstbeen) warmer wordt en je zo meer van je ontsteking gaat merken, door die warmte laait de pijn op. Zo schrijven de meeste ook als ik uit bed ben gaat het steeds wat beter!!! probeer eens op je rug te slapen zodat die streek minder warm wordt.

 21. Hi, Bij mij zijn we er inmiddels (soort van) uit, het is zeer waarschijnlijk een scheurtje in m’n middenrif waardoor (als je ligt) ’s nachts de maag wat omhoog kan door het scheurtje wat deze pijnscheuten met zich mee zou kunnen brengen.
  Ik mag een afspraak maken bij de internist om dit te controleren, maar de huisarts is 98% zeker… Misschien iets om ook in overweging te nemen? Grt. Wen

 22. Ik ben een 44 en heb maak me zorgen omdat ik maar heel kort slaap van de pijn aan mijn ribben, er gaat van alles door me heen en ben erg bang om naar een dokter te gaan. Ik slaap een paar uur en weet dan niet meer hoe ik moet gaan liggen om van de pijn af te komen.is er iemand die mij kan vertellen wat ik hier aan kan doen? Help!

  • Rob Steenhuis

   Karin, Heb je alle verhalen die hieraan vooraf gaan niet gelezen? Probeer glucosamine met chondroitine, 1 tablet voor het slapengaan. Het heeft mij er vanaf geholpen. Als het tenminste om hetzelfde probleem gaat. Pijn in het borstbeen/borstkas na een paar uur slapen, Als het echt alleen je ribben zijn die pijn doen, zou ik eerst maar naar de dokter gaan. Groeten, Rob.

 23. Hallo, Ook ik heb last van pijn op borstbeen/borstkas/ribben. Ik dacht eerst dat het door het matras kwam, dus heb een nieuwe aangeschaft. Maar nu (4 maanden later) heb ik er weer last van. Geen enkele houding ligt dan meer goed. Bij mij treed het ook op na ongeveer 6 uur, zelfs ademen is dan pijnlijk. Het zit bij mij ook in het midden en ik heb ook het idee dat het ook bij mijn ribben zit. Ik baal er goed van, het is erg pijnlijk en na het opstaan is het vaak binnen een uur weg. Mvg Jessica

  • Rob Steenhuis

   Hallo Jessica, Jouw klachten komen exact overeen met die van mij. Ik weet precies hoe dat voelt en heb kort geleden een oplossing gevonden! Ik ben glucosamine gaan gebruiken en het helpt heel goed. Na twee dagen was het al merkbaar. Twee pillen per dag volgens de gebruiksaanwijzing. Ik vergeet er wel eens een maar dat lijdt niet meteen tot pijnklachten na een uur of zes slapen. Misschien zou ik met één pil per dag toe kunnen. Maar het is niet zo duur en zonder recept te verkrijgen bij bijvoorbeeld Kruidvat. Ik heb het doosje niet bij me maar de glucosamine die ik gebruik bevat ook nog een ander middel. Vorige week vond ik glucosamine zonder andere toevoegingen bij Action, ik geloof 60 pillen voor 4 euro. Dat is nog veel goedkoper dus die ga ik ook proberen. Ik vond deze tip ergens op internet. De verklaring was dat als je ouder wordt, kan het zijn dat je lichaam minder glucosamine aanmaakt. Het is dus een lichaamseigen stof. Je hoeft dus geen bijwerkingen te verwachten. Ik ben 53, wat is jouw leeftijd ? Ik heb van WenDy en Ron niks meer gehoord maar misschien hebben zij ook iets aan mijn ervaring. Succes!

  • Jes, ik heb precies dezelfde klachten, ook bij mij is het een uurtje na het opstaan weg, soms blijft het wat gevoelig de hele dag maar dat is zelden. Glucosamine heb ik ook gebruikt maar bij mij helpt het eigenlijk niet echt. Soms neem ik een ibuprofen, dan gaat het wel. Tis een lastige klacht waar ik al 2 jaar last van heb. Jes, mocht je iets gevonden hebben om de pijn te verlichten of misschien een diagnose hoor ik het graag! Ron

 24. Hallo WenDy en Ron, Jullie hadden aangekondigd de klachten aan de huisarts voor te leggen. Is er nog iets uitgekomen? De klacht van Ron wijkt enigszins af omdat de pijn linksonder de borst wordt gevoeld. Bij mij en bij WenDy meen ik ook, zit de pijn echt precies midden in het borstbeen. Ik heb er al weer een hele tijd last van. Vooral in de vakantie die ik achter de rug heb, omdat je dan graag wat langer in bed zou willen liggen maar door de pijn sta je toch maar weer bij tijds op. Overigens, ik ben 53, wat is jullie leeftijd? Groeten, Rob.

 25. Dag Wen Dy & Rob, kan mij aansluiten bij jullie klachten. Als ik te lang in bed lig wordt ik wakker veel pijn linksonder mijn borst, rechtop lopen is dan lastig. Ik begin dan met veel water drinken en rustig een beetje de krant lezen. Na een half uur tot een uurtje zakt de pijn weg. Eerst gedacht aan het matras maar aangezien ik voor mijn werk heel veel reis lijkt dit mij niet het geval. Ik heb een 2de appartement in Duitsland met een nieuwe matras en ook daar heb ik er last van. Was benieuwd of jullie nog nieuws hebben, denk zelf volgende week maar eens langs de huisarts te gaan. Groetjes, Ron

 26. Hee dag Rob, Ik moet je zeggen dat het bij mij ook alweer een paar weken weg is, maar waar dat nou aan vast heeft gezeten, echt even geen idee… maar je kan wel eens gelijk hebben, ik heb weleens gelezen dat ons lichaam een drie-eenheid is (geest, ziel en lichaam) en daarvan is alles met elkaar verbonden, dus het zou heel goed kunnen.. het klinkt wel logisch… Ik moet regel matig naar de huisarts om iets anders, ik zal het toch evengoed voor de zekerheid eens navragen als ik er weer ben. Groetjes!

 27. Hallo Wendy, Wen is een Chinese naam, vandaar. Chinese vrouwen die zichzelf Wendy noemen hebben Wen als familienaam. Vorige week ben ik iets wijzer geworden over de pijn in het borstbeen. Zeker twee maanden was ik in onzekerheid over iets. Vorige week viel de beslissing. Die beslissing was voor mij niet wat ik wilde maar de onzekerheid was wel voorbij en daarmee ook de pijn ’s morgens vroeg in bed. Al de eerstvolgende nacht was het vrijwel verdwenen. Ook al had ik niet het gevoel dat ik onder stress gebukt ging, blijkbaar knaagde de onzekerheid in het onderbewustzijn toch. Of het moet wel héél toevallig zijn dat na maanden de pijn ineens weg is. Ik ben er zelf ook wel van overtuigd dat veel onduidelijke klachten een psychosomatische oorzaak hebben. Ga jij ook maar eens na of je ergens mee zit. Of ben je op andere wijze nog iets aan de weet gekomen? Groeten van Rob.

 28. Dag Rob, Nee, ik ben nog niet naar de huisarts gegaan, ik heb het zo eens in de paar weken een paar nachten achter elkaar maar na hoeveel uur slapen weet ik niet echt. Meestal wel tegen de ochtend dus denk ook zoiets ca 6 uur net als bij jou. Ik heb ook af en toe het idee als of er dan iets scheurt (een spier of zo), maar ik lig gewoon stil, dus snap niet hoe dat zou kunnen… Het is een erg nare scherpe pijn.. ik ben ook zelf al op Tietze terecht gekomen maar weet ook niet zeker of dat het wel is? Ik werk ook met China en ben daar inderdaad ook al meerdere Wendy’s tegengekomen, leuk, want ik heet gewoon echt en alleen Wendy, grappig dat je daar naar vraagt! Misschien inderdaad goed om het toch eens bij een arts na te vragen, want diclofenac… ik weet het niet, dat haalt de oorzaak niet weg :( Groetjes!

 29. Nee, ik heb geen antwoorden gekregen. De klachten houden ook aan. De huisarts zei ooit “syndroom van Tietze”. Maar dan zou ik overdag en bij drukken op het borstbeen toch ook pijn moeten voelen en dat is niet het geval. Hij gaf me Diclofenac met vertraagde opname (retard) maar dat helpt niet, zo intens is de pijn als ik blijf liggen. Als ik normale diclofenac neem op het moment dat het pijn doet helpt het ook niet, ik word er alleen maar duizelig van op de nuchtere maag. Gelukkig krijg ik doorgaans wel voldoende slaap, tegen de tijd dat het pijn begint te doen moet ik meestal toch wel opstaan. Maar ik was er natuurlijk liever van af. Ben jij al bij de huisarts geweest ? Na hoeveel uur slaap krijg je er last van? Heb je een Chinese naam of heet je gewoon Wendy? Ik kom af en toe in China en wilde deze klacht de volgende keer eens aldaar voorleggen aan een arts. Groeten, Rob Steenhuis

 30. Heee dit heb ik ook! Ik zit nog in de fase dat het telkens weer weggaat, ben jij er al achter wat dit bij jou is?? Ik ben erg nieuwsgierig!!

 31. Ik heb pijn in het borstbeen enkel en alleen na een uur of 6 slapen. Daarna wordt het slapen moeizaam. Er is dan geen slaaphouding waarbij de pijn weer over gaat. Als ik opsta is het zo verdwenen en de rest van de dag heb ik er geen last van. Ook niet als ik er op druk. Dit heb ik al enkele jaren, verdween telkens vanzelf weer maar nu heb ik er al enkele maanden last van. Ik kan me niet voorstellen dat ik hart-, long- of maag/darmproblemen heb. Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

  • Hallo Rob, Weet jij inmiddels al wat de oorzaak is van jouw borstbeenklachten? Ik heb namelijk dezelfde ervaring als jij hebt/had. Met vriendelijke groet, Johan

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.