Het Red Bull Dieet – Perfecte voor suïcidale diëters

Fitness · Door Ilse

– Red Bull geeft je … Hartklachten – Petje af voor Red Bull. Het energiedrankje –dat van oudsher vleessuiker, synthetisch nicotinezuur en taurine bevat– bestaat namelijk al sinds 1987, het is –met maar liefst 70 procent marktaandeel in 2003– marktleider in het segment energiedranken. Iedereen heeft weleens van Red Bull gehoord en dat is niet voor niets. Red Bull is namelijk met regelmaat in de publiciteit, en niet altijd even positief.

Red Bull: eigenschappen

De naam Red Bull is een vertaling van Red Bull’s Thaise voorloper Krating daeng. Voor de enkeling die Red Bull niet kent: Red Bull is een energiedrankje dat je “vleugels” zou geven. Het zou de geest stimuleren en het lichaam van extra energie voorzien. Onderzoek wijst uit dat Red Bull inderdaad meer energie kan geven; onder meer door de aanzienlijke hoeveelheid cafeïne die erin zit, maar meer nog door de gigantische hoeveelheid suiker. Of je de term “energie” positief moet opvatten betwijfel ik. Ik verwacht namelijk dat hier evenzeer op de gigantische energetische waarde ten aanzien van calorieën wordt gewezen als op een lichamelijke of geestelijke opkikker.

Mogelijke bijwerkingen van Red Bull

Grotere hoeveelheden Red Bull kunnen verscheidene bijwerkingen en neveneffecten tot gevolg hebben. Angst, stress, hyperactiviteit, mentale afwezigheid, trillende handen, zware ogen, keelslijm, een gevoelige gebit en aanzienlijke buikpijn zijn enkele voorbeelden hiervan. Bovendien vergroot Red Bull de zelfoverschattende werking van alcohol.

Het “Red Bull Dieet”

Wanneer je “aanzienlijke hoeveelheden” Red Bull drinkt kunnen bovengenoemde bijwerkingen optreden. Er zijn echter ook mensen die Red Bull drinken ter vervanging van complete maaltijden. Sterker nog: er zijn mensen die Red Bull drinken ter vervanging van al hun maaltijden. Wanneer je Red Bull drinkt ter substitutie van broodmaaltijden, warme maaltijden en zelfs water, dan worden bovengenoemde bijwerkingen gereduceerd tot onbeduidende bijkomstigheden. De gevolgen van een zuiver Red Bull Dieet zijn namelijk desastreus.

Is Red Bull echt gevaarlijk?

Lindsey Lohan, de celebrity die bekend staat om haar voortslepende anorectische levensstijl, drinkt het goedje bijvoorbeeld bij de vleet. Haar woordvoerder liet onlangs echter weten dat zij niet op een Red Bull Dieet is, maar het goedje gewoon lekker vindt. De Nieuw-Zeelandse Brooke Robertson was weldegelijk op een Red Bull Dieet en zal zich haar dieet nog lange tijd herinneren. Ze dronk acht maanden lang uitsluitend Red Bull (10 tot 14 blikjes per dag) met af en toe een handjevol ontbijtgranen; zodoende viel ze 44 kilo af; van 101 naar 57 kilogram. De 23-jarige vrouw kreeg uiteindelijk een hartaanval en zal er de rest van haar leven ernstige gezondheidsklachten aan overhouden. Dergelijke hoeveelheden suiker en cafeïne jagen de bloeddruk omhoog en bovendien stijgt het risico op bloedklonters en hartkwalen. Zijzelf beweert verslaafd te zijn geraakt aan het energiedrankje, maar de producent beweert dat dit onmogelijk is.

Conclusie

Ikzelf heb helemaal niks met energiedrankjes, van welke soort of makelij dan ook. Ik heb me er nooit in verdiept en raad ze dan ook niet af of aan. Zorg er in ieder geval wel voor dat je energiedrankjes niet drinkt om af te vallen. Ze leveren namelijk ontzettend veel lege calorieën en energie. Wanneer je maaltijden compenseert met energiedrank bouwt je lichaam bovendien tekorten op aan allerlei fundamentele voedingsstoffen en uiteindelijk laat je lichaam van zich horen. Is het niet door middel van een hartaanval of burn-out, dan wel middels oververmoeidheid of aanhoudende zwakte. Gezond afvallen gaat nu eenmaal gepaard met bloed, zweet en tranen. Is dat niet het geval, dan ben je ofwel een topsporter ofwel verkeerd bezig.

6 comments


  • linda

    26 mei 2016

    Ik ben gek op Red Bull. Ik drink 1 blikje per dag. Ik rook niet, drink niet, hou niet van snoepjes, chips, koffie of thee. Is het dan zo slecht voor me 1 blikje per dag???

    • Paul

      26 mei 2016

      Geen Red Bull lijkt me te allen tijde beter, maar als je verder gezond leeft, lijkt me een blikje per dag weinig kwaad kunnen. Het zou een ander verhaal zijn geweest als je daarnaast ook nog eens enorm zou snoepen en suikerhoudende en alcoholhoudende drankjes zou drinken… Alles is relatief en je dient ongezonde gewoonten dan ook altijd in context, perspectief en referentiekader te plaatsen… Iedereen heeft zo zijn ‘comfort foods’ en ‘guilty pleasures’… ’t Leven moet natuurlijk wel leuk blijven! :)

  • David

    9 februari 2015

    Idd, mensen kunnen overdrijven. Tegenwoordig is alles ongezond. Als je veel cola drinkt, veel fruitsappen, zelfs teveel water is slecht. Ik drink al jaren redbull en ik vind het ontzettend lekker. Het is natuurlijk niet zo gezond, maar hier heb je ten minste nog wat vitamines! Een zak chips met cola of wat dan ook is niet veel beter hoor! Beste is een blikje van 200ml te drinken. Op de verpakking staat ook dat je de dagelijkse hoeveelheid niet mag overschrijden. Als mensen 3 blikken per dag drinken (afhankelijk van hun weerstand) kunnen ze idd problemen ondervinden. Maar dat heb je bij alle lekkere voedingsmiddelen. Een sigaretje met een blikje redbull…. Heerlijk :) als je een pak rookt met 3 redbulls, dan verwacht er niets positiefs voor jou xs ken je grenzen en geniet van het leven :) en als je voelt dat je er niet tegen kunt, DIRECT stoppen xx

    • Paul

      9 februari 2015

      Een beetje gesynthetiseerd vitamine B-compelex in een blikje Red Bull stoppen, is natuurlijk een extreem goedkoop marketingtrucje. Voor dit soort ongein is het Gouden Windei in het leven geroepen. Je kunt stellen dat tegenwoordig “alles ongezond” is, maar dat is niet zo. Alles wat vroeger ongezond was, is nu nog steeds ongezond. Alles wat vroeger gezond was, is nu nog steeds gezond. Het lastige van moderne voeding is echter dat voedingsmiddelen die vroeger gezond waren, worden vervangen door ongezonde alternatieven die goedkoper zijn om te produceren. Zo ontstaan ogenschijnlijk gezonde voedingsmiddelen die helemaal niet gezond zijn. Margarine i.p.v. roomboter… Chocoladefantasie i.p.v. cacao… Groene light ice tea i.p.v. groene theeblaadjes… Magere rookworst i.p.v. runderbiefstuk… Suikervrije c.q. zoetstofrijke kauwgom i.p.v. zoethout… Red Bull met toegevoegde vitamines i.p.v. limonade (water + citroen)… Suikerrijke vruchtensappen i.p.v. vers fruit… Voorverpakte kant-en-klare maaltijdsalades met allerlei E-nummers i.p.v. verse groenten… Red Bull is al met al onwijs ongezond; een blikje Red Bull bevat voornamelijk (20 gram) suiker, een beetje gesynthetiseerde taurine, cafeïne, glucuronolacton (afbraakproduct van suiker) en synthetische vitamines uit het B-complex, waaronder pantotheenzuur. De taurine in Red Bull is overigens ook nog eens onnatuurlijk van aard en wordt industrieel gesynthetiseerd uit etheen (onverzadigde koolwaterstof), ammoniak en natriumsulfiet. Natuurlijk zijn er ongezondere dingen te bedenken dan Red Bull, maar dat maakt Red Bull op geen enkele manier gezonder dan het extreem ongezonde suikerdrankje dat het in feite is. Voedingsmiddelenfabrikanten nemen een loopje met ons en wij hebben het nakijken.

  • Joey

    25 maart 2012

    Ik heb lange tijd 2 tot 4 blikjes per dag gedronken en kreeg steeds meer hartkloppingen zo erg zelfs dat als ik in bed lag me hart op hol sloeg en uit reactie uit me bed sprong daar stond ik dan op het laatst elke nacht met een op hol geslagen hart weet zeker dat als ik niet gestopt was met het drinken van redbull ik een hartaanval zou krijgen. Nadat ik ermee gestopt ben heb ik nergens last meer van ook kreeg ik steken in me hoofd van die troep en ik ben zeker niet de enige die deze klachten heeft gehad internet staat er vol van dus wie niet luisteren wil komt ervanzelf wel achter:)

  • Claire

    20 april 2011

    WAT een vreselijk slecht stuk is dit zeg!! Pure, bewuste angstwekkerij voor niks.. Ik ben een normale consument van Red Bull, drink eens in de zoveel tijd een blikje en ben het met je eens dat het niet gezond is om er te veel van in te nemen (zoals dat geldt voor vrijwel alles), maar je moet echt beter onderzoek doen voordat je zo’n onzinverhaal op het web gooit en daarmee mensen onnodig bangmaakt. Daarbij moet je de voorbeelden in de juiste context plaatsen en juist verklaren. Om te beginnen die ‘enge’ namen van ingrediënten die je noemt: – Nicotinezuur: is een andere benaming voor vitamine B3 en heeft helemaal NIKS te maken met nicotine in sigaretten. – Gal: zit absoluut niet in Red Bull. Ik vermoed dat je ergens hebt gehoord of gelezen dat taurine (ingrediënt van Red Bull) heel lang geleden, in de 19e eeuw, voor het eerst uit ossengal werd verkregen. Taurine komt van nature voor in eiwitrijke voeding, zoals vlees en eieren en zelfs in menselijke moedermelk. Echter, de taurine in Red Bull is chemisch verkregen en NIET afkomstig van gal. – Vleessuiker: is een vitamine-achtige stof die onder andere voorkomt in spieren van dieren, maar maak je geen zorgen, ook hiervoor worden geen beesten geslacht hoor! Dan je voorbeeld: Een vrouw die 8 maanden 10 tot 14 blikjes Red Bull per dag dronk en daar af en toe een handje ontbijtgranen bij at kreeg een hartaanval. DUH! Als deze dame in plaats van Red Bull uitsluitend 10 tot 14 blikjes WATER gedronken zou hebben, was ze binnen 3 weken dood geweest! ZO slecht dit verhaal…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.