Bruiden zouden alles in het werk stellen om hún dag naar hún ideaalbeeld te smeden. Er wordt overheerst, onderdrukt, opgedragen en afgebrand… Niks wordt onaangeroerd gelaten en niemand wordt gespaard; de bruiloft moet en zal tot in de kleinste details worden geperfectioneerd. Een bruid die over lijken gaat wordt gekscherend ook wel ‘bruidzilla’ genoemd, naar het kolossale, reptiel-achtige en alles onder zijn voeten vermorzelende monster Godzilla. Sinds kort heerst er onder bruiden in spe een nieuwe donderwolk genaamd ‘bridorexia’…

Bridorexia…

Sinds een tijdje wordt het dwangmatige, “bruidelijke” perfectionisme ook gereflecteerd op het eigen lichaam. Alle zeilen worden bijgezet om tijdens de bruidsreportage en huwelijksceremonie hoge ogen te gooien. De bruidsjurk moet bij voorkeur een paar maten kleiner zijn dan de alledaagse garderobe, maar desalniettemin als gegoten zitten. Sommige bruiden hebben er letterlijk alles voor over om er volmaakt uit te zien op de mooiste dag van hun leven; alle middelen worden aangegrepen, inclusief het eetstoornis-achtige ‘bridorexia’.

Bridorexia oftewel ‘bruidorexia’ is een fenomeen dat zich ontwikkelt onder aanstaande bruiden. Het is een eetstoornis-achtig verschijnsel dat gepaard gaat met bovenmatig sporten en obsessief lijnen. De dame in kwestie wil mooi worden gevonden op haar bruiloft en volgens het huidige mode-ideaal is dat principe gelijk aan slank. Zodra de bruiloft gepland staat, wordt er fervent gedieet en met terugkerende regelmaat aan fitness gedaan om de – al dan niet overtollige – kilo’s ervan af te krijgen.

Twintig procent van alle aanstaande bruiden houdt er extreme dieetmethoden op na zoals uithongering, vloeibare diëten, misbruik van laxeermiddelen en zelfs weloverwogen beginnen met roken of zelfopgewekt braken.

De gevolgen van bridorexia

Het is niet meer dan logisch dat een vrouw wil stralen op haar bruiloft. Op de betreffende dag zijn immers alle ogen op haar gericht. Ze staat aan één stuk door in de belangstelling van al haar dierbaren, en het is natuurlijk onoverkomelijk als ze amper in haar reeds gekochte bruidsjurk past. Bovendien wil ze achteraf met een trots gevoel haar huwelijksfoto’s terug kunnen kijken, zonder dat er digitaal aan is gesleuteld.

Op een gegeven moment staat het lichaamsgewicht echter volledig centraal, terwijl er voorafgaand aan een bruiloft toch talloze andere zaken zijn die tijd, energie en aandacht vereisen. Het afslanken gaat vaak ten koste van de plezierbeleving die kenmerkend zou moeten zijn voor je eigen bruiloft. De aanloop naar de bruiloft wordt niet langer als plezierig ervaren, maar wordt voor beide partners een hel. Het zou zelfs niet voor het eerst zijn dat bridorexia een voorgenomen huwelijk heeft doen afketsen.

Onderzoek in het maandblad ‘Appetite’ wijst uit dat maar liefst 70 procent van alle toekomstige bruiden bij voorkeur tien kilo wil afvallen met het oog op haar voorgenomen huwelijk.

Anorexia nervosa ten gevolge van je bruiloft

Bridorexia is een trend die steeds vaker wordt opgemerkt onder bruiden. Het gaat om dames die er verrassend veel voor over hebben om er goed uit te zien tijdens hun bruiloft. Er zijn echter ook vrouwen die daadwerkelijk de medisch erkende eetstoornis anorexia nervosa ontwikkelen als direct gevolg van hun huwelijksperikelen. Zo kan de obsessie om er perfect uit te zien op je bruiloft ernstige vormen aannemen. Als je na verloop van tijd merkt dat je je bruidsjurk best een maatje kleiner kunt laten maken, kun je gevoelsmatig net zo goed verder gaan met afvallen om de bruidsjurk twee maten in te laten nemen…

Naarmate de mensen in je omgeving je meer en meer complimentjes geven over je figuur, wordt het steeds moeilijker om een grens te trekken en genoegen te nemen met je huidige gewicht. Op een gegeven moment zijn de bruidsjurk en de bruidsfoto’s niet meer het doel, maar val je enkel nog af omdat het je een fijn gevoel bezorgt. Het afvallen wordt op den duur een heuse verslavingen en kan uiteindelijk zelfs belangrijker worden dan het trouwen met je liefde des levens. Zodra jouw gewichtsverlies een sensatie van controle, bevrediging en trots teweegbrengt is anorexia nervosa niet onwaarschijnlijk.

Tot slot

Natuurlijk is het fijn om er op z’n mooist uit te zien tijdens je bruiloft. Een bruidsjurk, bruidskapsel en bruidsmake-up zouden echter toereikend moeten zijn om dit doel te bewerkstelligen. Als je jezelf abnormaal veel druk oplegt en tot extremen dwingt, dan ben je niet goed bezig. Je kunt beter een bruidsjurk kopen die jou siert dan jezelf blijven corrigeren totdat je in je droomjurk past; de mooiste dag van je leven moet immers wel leuk blijven. Bridorexia komt hoe dan ook nooit ten goede aan de herinneringen die je achteraf aan je huwelijk zult koesteren…

Ben jij getrouwd of voornemens te gaan trouwen? Laat hieronder weten wat jij ervoor over had of zou hebben om enkele maten slanker in het huwelijksbootje te stappen…

Bruidorexia: Alles doen om dun te zijn op je trouwdag

De trouwindustrie en afslankindustrie lijken wel hét perfecte koppel. Ze kosten beide erg veel geld, beginnen beide vol enthousiasme, en eindigen beide vaak in snoeiharde teleurstelling… Oké, misschien is dat beeld wel iets te negatief, want hoop doet tenslotte nog altijd leven. En wie ben ik om sprookjes te smoren met de symbolisch witte jurk (het klinkt nu wel heel erg alsof ik net uit een slechte relatie kom). :P

Nou ja, op Diet-blog is een artikel geplaatst over het magische koppel ’trouwen & afslanken’ dat maar al te vaak hand in hand wordt gezien. Hierin wordt beschreven hoe ver bruiden gaan om er perfect uit te zien voor die ene speciale dag. Het is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek onder aanstaande ‘vrouwen van’. Ze hebben er zelfs een eetstoornis-achtige naam aan gegeven, namelijk Bridorexia of vrij vertaalt Bruidorexia.

Onderzoek naar afslankgedrag onder aanstaande bruiden

Het onderzoek in het wetenschappelijke blad “Appetite” onthult dat 70% van de bruiden bijna 10 kilo wil afvallen voor de mooiste dag van hun leven. Logisch natuurlijk, want op die dag sta je constant in de belangstelling van iedereen die je dierbaar is. Je wilt bovendien ook niet dat de trouwfoto’s pas over een jaar klaar zijn omdat zelfs Photoshop moeite heeft met jouw omvang.

Uitkomsten onderzoek naar afslankmethoden van bruiden

[resp_image id=’21499′ caption=” align=’right’] Voor de meeste bruiden is hun bruiloft dan ook de ideale aanleiding om vol overgave gezond te gaan eten en veel te gaan sporten. Toch houdt meer dan 20% van de vrouwen er extreme dieetmethodes op na: zichzelf uithongeren, vloeibare diëten en het misbruiken van laxeermiddelen. Een kleine groep bruiden begint (weer) met roken of braakt het genuttigde voedsel na de maaltijd regelmatig uit .

Sommige vrouwen hebben hun bruidsjurk opzettelijk een maatje of twee te klein gekocht zodat het inspirerend/motiverend werkt om de jurk ook daadwerkelijk aan te passen op de trouwdag. De realiteit blijft natuurlijk wel dat er ook nog een leven is ná die ene dag, wat doe je dan?

Hoe ver ging jij om dun te zijn voor je trouwdag?

Deze verhalen maken mij wel nieuwsgierig naar jullie ervaringen omtrent trouwen en afvallen. Heb jij extreme methoden gebruikt om er op je mooist uit te zien voor jouw bruiloft? En hebben mannen hier ook last van in de aanloop naar hun trouwdag? Let me know! :)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.