Het Red Bull Dieet – Perfecte voor suïcidale diëters

Fitness · Door Ilse

– Red Bull geeft je … Hartklachten – Petje af voor Red Bull. Het energiedrankje –dat van oudsher vleessuiker, synthetisch nicotinezuur en taurine bevat– bestaat namelijk al sinds 1987, het is –met maar liefst 70 procent marktaandeel in 2003– marktleider in het segment energiedranken. Iedereen heeft weleens van Red Bull gehoord en dat is niet voor niets. Red Bull is namelijk met regelmaat in de publiciteit, en niet altijd even positief.

Red Bull: eigenschappen

De naam Red Bull is een vertaling van Red Bull’s Thaise voorloper Krating daeng. Voor de enkeling die Red Bull niet kent: Red Bull is een energiedrankje dat je “vleugels” zou geven. Het zou de geest stimuleren en het lichaam van extra energie voorzien. Onderzoek wijst uit dat Red Bull inderdaad meer energie kan geven; onder meer door de aanzienlijke hoeveelheid cafeïne die erin zit, maar meer nog door de gigantische hoeveelheid suiker. Of je de term “energie” positief moet opvatten betwijfel ik. Ik verwacht namelijk dat hier evenzeer op de gigantische energetische waarde ten aanzien van calorieën wordt gewezen als op een lichamelijke of geestelijke opkikker.

Mogelijke bijwerkingen van Red Bull

Grotere hoeveelheden Red Bull kunnen verscheidene bijwerkingen en neveneffecten tot gevolg hebben. Angst, stress, hyperactiviteit, mentale afwezigheid, trillende handen, zware ogen, keelslijm, een gevoelige gebit en aanzienlijke buikpijn zijn enkele voorbeelden hiervan. Bovendien vergroot Red Bull de zelfoverschattende werking van alcohol.

Het “Red Bull Dieet”

Wanneer je “aanzienlijke hoeveelheden” Red Bull drinkt kunnen bovengenoemde bijwerkingen optreden. Er zijn echter ook mensen die Red Bull drinken ter vervanging van complete maaltijden. Sterker nog: er zijn mensen die Red Bull drinken ter vervanging van al hun maaltijden. Wanneer je Red Bull drinkt ter substitutie van broodmaaltijden, warme maaltijden en zelfs water, dan worden bovengenoemde bijwerkingen gereduceerd tot onbeduidende bijkomstigheden. De gevolgen van een zuiver Red Bull Dieet zijn namelijk desastreus.

Is Red Bull echt gevaarlijk?

Lindsey Lohan, de celebrity die bekend staat om haar voortslepende anorectische levensstijl, drinkt het goedje bijvoorbeeld bij de vleet. Haar woordvoerder liet onlangs echter weten dat zij niet op een Red Bull Dieet is, maar het goedje gewoon lekker vindt. De Nieuw-Zeelandse Brooke Robertson was weldegelijk op een Red Bull Dieet en zal zich haar dieet nog lange tijd herinneren. Ze dronk acht maanden lang uitsluitend Red Bull (10 tot 14 blikjes per dag) met af en toe een handjevol ontbijtgranen; zodoende viel ze 44 kilo af; van 101 naar 57 kilogram. De 23-jarige vrouw kreeg uiteindelijk een hartaanval en zal er de rest van haar leven ernstige gezondheidsklachten aan overhouden. Dergelijke hoeveelheden suiker en cafeïne jagen de bloeddruk omhoog en bovendien stijgt het risico op bloedklonters en hartkwalen. Zijzelf beweert verslaafd te zijn geraakt aan het energiedrankje, maar de producent beweert dat dit onmogelijk is.

Conclusie

Ikzelf heb helemaal niks met energiedrankjes, van welke soort of makelij dan ook. Ik heb me er nooit in verdiept en raad ze dan ook niet af of aan. Zorg er in ieder geval wel voor dat je energiedrankjes niet drinkt om af te vallen. Ze leveren namelijk ontzettend veel lege calorieën en energie. Wanneer je maaltijden compenseert met energiedrank bouwt je lichaam bovendien tekorten op aan allerlei fundamentele voedingsstoffen en uiteindelijk laat je lichaam van zich horen. Is het niet door middel van een hartaanval of burn-out, dan wel middels oververmoeidheid of aanhoudende zwakte. Gezond afvallen gaat nu eenmaal gepaard met bloed, zweet en tranen. Is dat niet het geval, dan ben je ofwel een topsporter ofwel verkeerd bezig.