Koolhydraten hebben in de afgelopen 10 a 20 jaar bijna dezelfde naam gekregen als vet: Je wordt er dik van, dus hoe minder koolhydraten en vet je eet in je dieet, hoe meer je zult afvallen. Het blijft immers makkelijker om het beestje een naam te geven en dan vooral de schuld te geven van alle problemen in de wereld (nou ja, in elk geval van overgewicht).
Zoals gewoonlijk worden biologische zaken vooral bij diëten ongelooflijk versimpeld, want één vijand in je voeding geeft je een simpel doel: schrap alles waar de vijand in voorkomt of eet speciale voeding waar deze vijand uitgehaald is. Als een dieet vervolgens mislukt dan geef je de vijand de schuld dat deze jou verleid heeft – zonder te beseffen dat het menselijk lichaam al tienduizenden jaren bevriend is met wat jij een vijand noemt.
De experts die de vriendschap tussen ons lichaam en koolhydraten onderzoeken komen er nu pas achter hoe hecht de vriendschap eigenlijk is. Al langer was bekend wat er gebeurt als ons lichaam bewust afgesneden wordt van koolhydraten:
Enkele gevolgen van een koolhydraatarm dieet
1. Koolhydraat arme diëten zorgen er voor dat je depressief en gestrest kunt worden
Koolhydraten reguleren je stemming omdat er hormonen in je lichaam vrij komen die stress voorkomen en je rustiger maken. Een lange periode te weinig koolhydraten eten zorgt daarom vaak voor neerslachtigheid.
2. Te weinig koolhydraten eten vergroot de kans op eetbuien
Wanneer je te weinig koolhydraten binnen krijgt is de kans groot op stemmingswisselingen en schommelingen in je bloedsuikerspiegel. En dat zijn vervolgens belangrijke oorzaken van eetbuien.
3. Een koolhydraatarm dieet is bijna niet vol te houden op lange termijn
Je lichaam heeft koolhydraten nodig en dat zul je uiteindelijk goed merken. Sporters zullen dit bevestigen: zonder koolhydraten heeft je lichaam geen directe energie om te bewegen.
4. Koolhydraatarme diëten zorgen voor een slechte stoelgang en constipatie
Je krijgt met een koolhydraatarm dieet vrijwel altijd te weinig vezels binnen, omdat de meeste producten met veel vezels koolhydraatrijk zijn. Als je te weinig vezels eet ontstaan afwisselend opstoppingen (je darmenwand mist vezels als smeermiddel) en krijg je sneller last van diarree (te veel vocht is niet geabsorbeerd).
Resistent zetmeel: De ‘nieuwe’ goede koolhydraten
Pas een aantal jaren geleden zijn experts er achter gekomen dat koolhydraten uit zogenaamd ‘resistent zetmeel’ (Resistant Starch / RS) erg veel voordelen hebben voor mensen. Het heet resistent zetmeel omdat de structuur zo is opgebouwd dat deze koolhydraten niet worden afgebroken door ons lichaam. Maar aangekomen in de darmen produceren ze vetzuren die je helpen met afvallen:
- Stimuleren de aanmaak van en activeren enzymen die vetcellen laten krimpen
- Je lever omschakelen naar een stand om vet af te breken
- Bepaalde hormonen aangemaakt worden die je een vol gevoel geven
Na deze ontdekkingen zijn er natuurlijk diëten die zich volledig richting op het eten van relatief veel koolhydraten uit dit resistente zetmeel, zoals het ‘Carb Lover’s Diet‘. Bananen, bonen en bepaalde granen staan dagelijks op het menu van dit dieet. En ik moet zeggen dat het een goede en gezonde methode lijkt, al ligt de nadruk wel weer erg op één soort voedingsstof, dit keer gaat het tenminste niet om het zoeken naar een enkele vijand.
De vriendschap met koolhydraten
Wat ik vooral duidelijk probeer te maken in dit artikel is dat ons lichaam erg complex in elkaar zit. Werkelijk alles heeft met elkaar te maken en reageert op elkaar. Eén voedingsstof als vijand zien en uitsluiten heeft nog nooit gewerkt en zal ook nooit werken in de toekomst.
Als je geen koolhydraten eet ga je enorm uit je mond stinken en verlies je alle kracht in je lichaam. Begrijp dat dit signalen zijn van je lichaam dat je gezondheid in gevaar is, en dat het geen beproeving is van de grote vijand ‘koolhydraten’ die je moet doorstaan om gelukkig en slank te worden.
Koolhydraten en ons lichaam gaan prima samen, ook zonder dik te worden en helemaal als je wilt afvallen. Vooral volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren brood doen je oneindig meer goed dan kwaad. Zorg in elk geval dat je weet wat het verschil is tussen simpele en complexe koolhydraten, zoals eerder uitgelegd in dit artikel over koolhydraten.
Opmerkingen en vragen zijn natuurlijk welkom :)