koolhydratenKoolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het menselijk lichaam. Koolhydraten worden namelijk makkelijker afgebroken dan vetten en eiwitten. De energie uit koolhydraten kan dus sneller en efficiënter worden vrijgemaakt.

Teveel koolhydraten – Koolhydraten, glycogeen & glucose

Koolhydraten worden door de spijsvertering en stofwisseling afgebroken en opgeslagen als glycogeen. Bij behoefte aan energie – bijvoorbeeld tijdens hoge lichamelijke inspanning – wordt glycogeen afgebroken tot talloze glucose-eenheden. Bij een overmaat aan energie (koolhydraten) wordt glycogeen juist opgebouwd uit glucose-eenheden en opgeslagen als energiereserve.

Teveel koolhydraten – Overschot koolhydraten = lichaamsvet

De opslagcapaciteit voor koolhydraten (in de vorm van glycogeen) binnen het menselijk lichaam is beperkt. Zo wordt glycogeen voornamelijk opgeslagen in de glycogeen-granules van spiercellen en levercellen. Als deze opslagplaatsen gevuld zijn, wordt glucose omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen in de vetcellen van je lichaam. De massa van je lichaamsvet zal dus toenemen als je te veel koolhydraten eet.

Teveel koolhydraten – Langzame & snelle koolhydraten

We maken onderscheid tussen eenvoudige en complexe koolhydraten…

  • Hoe eenvoudiger de koolhydraat, des te sneller deze als glucose wordt opgenomen in de bloedsuikerspiegel. Snelle koolhydraten doen de bloedsuikerspiegel schommelen en veroorzaken zodoende hongerpieken. Snelle koolhydraten zitten o.a. in tafelsuiker, siroop, frisdrank, koek, snoep en ijs.
  • Hoe complexer een koolhydraat, des te langzamer en gelijkmatiger deze wordt opgenomen in de bloedsuikerspiegel. Langzame koolhydraten werken verzadigend en voorkomen honger. Complexe koolhydraten zitten o.a. in aardappels, zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood en hele ontbijtgranen.

Teveel koolhydraten – Lichamelijke risico’s

Hoewel koolhydraten goed zijn als brandstof, dien je er dus niet te veel van te eten. Een langdurig overschot aan koolhydraten kan leiden tot:

  • Koolhydraatverslaving: veelvuldig koolhydraten eten, zonder verzadigd te raken.
  • Sufheid, moeheid, energiegebrek en hoofdpijn, vooral na de maaltijd.
  • Gewichtstoename door vetopslag; vooral op de buik.
  • Bloedsuikerpieken met als gevolg hongeraanvallen en vreetbuien.

Teveel koolhydraten – Tot slot

Over het algemeen geldt dat je 5 tot 7 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht per dag dient te eten. Een andere graadmeter is 55% tot 60% van je totale calorie-intake.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.