onrust tegengaanMisschien ken je het gevoel: je hebt moeite om je op één ding te concentreren, je zit niet lekker in je vel, het duurt lang voordat je in slaap valt en je bent erg prikkelbaar. Rusteloosheid heeft alles te maken met innerlijke ongemakken, stress en grote hoeveelheden prikkels en impressies. Onrust /rusteloosheid kan dus worden verminderd door te streven naar rust en ontspanning in je leven. Hieronder vind je 3 praktische tips…

1. Oorzaak achterhalen

Als je niet lekker in je vel zit en rusteloos bent, ga je je vanzelfsprekend ergeren. Hierdoor word je nog onrustiger en gestresster. Veel mensen beginnen met mediteren of yoga om rustiger te worden… Zulke methodes onderdrukken je onrust, maar pakken de oorzaak van rusteloosheid niet aan. Het is daarom beter om eerst de bron / oorzaak van je onrust te vinden. Enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken van onrust zijn als volgt:

  • Relatieproblemen
  • Problemen op je werk of school
  • Conflict c.q. ruzie met iemand
  • Gebrek aan overzicht, structuur en/of zekerheid in je leven
  • Financiële problemen
  • Woonsituatie: verbouwing, verhuizing, woningschade etc.
  • Medische problemen: sterfgeval, ongeval of ernstige ziekte

Je zult allereerst een oplossing of een vorm van acceptatie of innerlijke vrede moeten zoeken m.b.t. de oorzaak van je onrust om écht tot rust te kunnen komen!

2. Keuzes maken & prioriteiten stellen

Je lichaam en geest kunnen slechts een beperkt aantal indrukken en prikkels verwerken. Als je je persoonlijke limiet overschrijdt, ontstaat er onrust en stress, en op den duur soms zelfs overspannenheid of een burn-out.

Je moet daarom keuzes maken. Pak een schrift en schrijf op waar je je momenteel allemaal mee bezighoudt. Welke zaken nemen je tijd in beslag? Waar gaat je energie naartoe? Streep (relatief) onbelangrijke dingen direct weg en verwerk de rest in een overzichtelijke prioriteitenlijst. Wat niet direct hoeft te gebeuren, plan je desnoods in voor volgend jaar!

Voldoende rustmomenten, een regelmatig leefritme en slaappatroon, evenals een optimale nachtrust en slaapkwaliteit, is overigens ook van cruciaal belang om rusteloosheid tot een minimum te beperken!

3. Grenzen stellen + aangeven

Niet alles kan worden gepland; sommige dingen gebeuren gewoon. Stel daarom duidelijke grenzen en geef je grenzen bovendien áán. Als iemand met je wil afspreken, durf dan ‘nee’ te zeggen. En als iets zich spontaan voordoet, schat dan in of jij de aangewezen persoon bent om je ermee te bemoeien. Wellicht kun je er gewoon met een boog omheen lopen. Houd je leven simpel, overzichtelijk en controleerbaar en je innerlijke rust zal wederkeren!

Heb jij aanvullende tips voor meer ontspanning en innerlijke rust? Deel ze in een reactie hieronder!

Kalm worden: 4x tip voor rust, kalmte & zelfbeheersing

Sommige mensen zijn van zichzelf rustig en kalm en ervaren zodoende weinig stress. Anderen zijn van nature gejaagd en heetgebakerd. Voor hen kan het erg prettig en praktisch zijn om meer rust en kalmte te vinden. Kalmte komt vooral goed van pas wanneer emoties dreigen los te barsten…

Tip 1: Evalueer

Soms ontaarden kleine irritaties onnodig in strijd. In dat geval kan het goed zijn om afstand te nemen en na te gaan wat er in zo’n situatie precies gebeurt. Tel letterlijk tot 10 en probeer neutraal naar de situatie te kijken. Onderzoek door welke “trigger” de irritatie wordt opgeroepen. Zijn het bepaalde woorden, gevoelens, gedachten of interpretaties? Is het de manier waarop je wordt aangekeken, aangesproken of behandeld? Of staat je woede los van de conflictsituatie?

Tip 2: Leef je in

Probeer na te gaan waarom iemand iets doet of zegt en oordeel niet te snel. Misschien heeft hij/zij een gegronde reden die jij niet doorziet. Of wellicht interpreteer je de handeling of uitspraak verkeerd. Misschien is degene slecht in het verwoorden van zijn gedachten en gevoelens of spelen er dingen in zijn/haar leven waar je geen weet van hebt. Inleven verkleint de kans dat je onnodig opgefokt en/of agressief wordt.

Tip 3: Relativeer

Verwijten zijn niet leuk, maar kunnen desalniettemin gegrond zijn. Als je kritiek krijgt, besef dan dat de kritiek niet op jouw persoon wordt geuit, maar enkel op de dingen die je doet. Accepteer verwijten en kritiek, en probeer ervan te leren. Zodoende word je er sterker en beter van! Ongeoorloofde of ongerechtvaardigde kritiek mag je overigens best bekritiseren, maar doe het bij voorkeur inhoudelijk en beheerst.

Tip 4: Beslis

Laat beslissingen niet altijd aan anderen over. Neem zelf het voortouw, zonder egoïstisch of zelfzuchtig te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om besluiten te nemen in samenspraak: onderhandel, kom tot een compromis. Wees bovendien niet bang om simpelweg ‘nee’ te zeggen als iets je niet aanstaat. Als je regelmatig beslissingen neemt en voor jezelf opkomt, zul je minder ergernis ervaren en kalmer door het leven gaan. Krop je emoties niet op. Trek bijtijds aan de bel en vertel anderen als je ergens problemen mee hebt.

Kiezen: Hoe meer opties, des te ongelukkiger je wordt

Als je kan kiezen uit slechts vijf soorten frisdrank, dan heb je de reële mogelijkheid om eigenhandig de proef op de som te nemen: je kunt ze simpelweg alle vijf uitproberen. Degene die jij het lekkerst vindt, is in jouw beleving ook het lekkerst. Een betere optie is er simpelweg niet; dat heb je immers uit eigen ervaring ondervonden. Je hebt de allerlekkerste frisdrank ever in je handen en voelt je blij: ‘Yay; puik; shizzles!’!

In de moderne westerse samenleving kunnen we echter kiezen uit honderden –zo niet duizenden– producten. Een overvloed aan keuzemogelijkheden leidt per definitie tot een gevoelsmatige slechte beslissing. Je hebt namelijk altijd in je achterhoofd dat één van die talloze andere frisdranken die je had kunnen kopen naar alle statistische waarschijnlijkheid lekkerder is dan degene die je nu zit op te slurpen. Je voelt je onvoldaan: ‘Bah; jammer; ieuw!’ Keuzemogelijkheden beroven je dus van je bevrediging.

Bezittingen & activiteiten

Ook de enorme verscheidenheid aan moderne bezittingen en bezigheden maakt je niet gelukkiger. Als je achter je high-tech computer zit, verlang je naar sporten. Sta je op je peperdure crosstrainer, dan verlang je naar dat ene fantastische boek. En heb je eindelijk tijd gevonden om te lezen, dan wil je ondertussen je vrienden e-mailen over je meest recente hyper-modieuze kleding-aanwinst. Er is gewoon altijd iets beters, leukers, boeienders of belangrijkers om je tijd aan te spenderen.

Vanwege je eindeloze aantal keuzemogelijkheden verleg je continu je interesse en spreid je je aandacht over talloze aangelegenheden. Zodoende zijn er weinig tot geen dingen die substantieel genoeg aanvoelen om echt de moeite waard te zijn. Je verlangens worden dus nooit bevredigd door de vele oppervlakkige activiteiten die jouw tijd en energie opzuigen. Anderzijds geldt: hoe minder je te doen hebt, des te tevredener je bent met de dingen die je kunt doen.

Smartphones zijn stom

Keuzes zijn in beginsel goed: als je geen keuzemogelijkheden hebt, voel je je namelijk geketend en onderworpen. Toch is ook een overschot aan keuzemogelijkheden niet bevorderlijk voor je geluk en gemoedstoestand. Tien jaar geleden kon men niet kiezen tussen een iPhone, BlackBerry of Android, en niemand die klaagde. Men miste ze niet, omdat men niet wist wat te missen: de keuze bestond simpelweg niet.

Om nog even terug te komen op smartphones… Smartphones hebben de potentie je af te leiden van je alledaagse bezigheden. Even een mailtje checken tijdens het bijkletsen met vrienden in de kroeg… Even een telefoontje aannemen tijdens de tenniswedstrijd van je dochter… En even een SMS-je sturen omdat… Omdat het nu eenmaal kan… Weer die keuzemogelijkheden! Keuzemogelijkheden leiden je af van het hier en nu.

Keuzemogelijkheden versus geluksbeleving

Bovendien draai je fysiek, mentaal en emotioneel overuren bij het afwegen van alle keuzes die je dagelijks dient te maken. Het is niet voor niets dat mensen steeds vaker depressief worden en een burn-out tegemoet treden. Wil je je gelukkig voelen, probeer dan tevreden te zijn met weinig. Tevredenheid is –in tegenstelling tot keuzes– namelijk de sleutel tot geluk. Hoe minder je nodig hebt om tevreden te zijn, des te minder keuzes je hoeft te maken en des te minder teleurstelling je ervaart.

Kiezen: tot slot…

Bekijk hier een verhelderende presentatie (TEDtalk) van de Amerikaanse psycholoog en schrijver Barry Schwartz over De paradox van keuzemogelijkheden’ (Engelstalig)


Hoe denk jij over bovenstaande problematiek ten aanzien van opties, keuzemogelijkheden, bezittingen en altijd maar meer willen? Laat hieronder een berichtje achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.