tijdgebrek-tegengaanSoms heb je simpelweg te veel te doen… Er gebeurt te veel waar je te weinig invloed op kan uitoefenen. In zulke gevallen lijkt het alsof je wordt ingehaald door de tijd. Je voelt je overweldigd en weet niet waar je de tijd vandaan moet halen om alles weer op een rijtje te krijgen. Hierbij 4 tips om tijdgebrek te verhelpen, zodat je op den duur kunt onthaasten en ontstressen…

Tijdgebrek tegengaan – Tip 1: Plan niet te strak in!

Mensen willen doelen halen… Ze willen carrière maken, geld verdienen, relaties onderhouden, leuke dingen doen, lekker eten, het huishouden bijhouden, zichzelf verzorgen, in conditie blijven, instrumenten bespelen en eigenlijk ook nog voldoende slapen. Als  zich iets onverwachts voordoet, dien je je volledige planning om te gooien. Hoe minder je hebt ingepland, des te makkelijker je met je planning kunt spelen en improviseren. Kortom: zorg ervoor dat je de nodige speling, marges en ademruimte inbouwt.

Tijdgebrek tegengaan – Tip 2: Relativeer tijd

Probeer de term ‘tijd’ eens te definiëren… Je zult merken dat tijd eigenlijk niets is. De wereld houdt zich vast aan het principe van tijd omdat tijd orde en houvast biedt. Tijd is echter niet absoluut. Tijd is relatief… Tijd is een illusie… Tijd verstrijkt niet overal in het universum even snel… Probeer dan ook te beseffen dat je niet afhankelijk bent van tijd. Als je tijd tekort komt, dan schuif je je activiteiten gewoon op. Immers: morgen is er weer een dag.

Tijdgebrek tegengaan – Tip 3: Pin jezelf niet te snel vast

Zeg niet te snel ‘ja’. Door alsmaar toe te stemmen, geef je je tijd af aan een ander. Antwoord liever met ‘daar denk ik nog even over na’, ‘daar kom ik nog op terug’ of ‘ik kijk straks in mijn agenda en laat het je aan het eind van de middag weten’. Zodoende geef je jezelf de mogelijkheid om eerst de gevolgen voor je eigen planning te overdenken.

Tijdgebrek tegengaan – Tip 4: Tandje terugschakelen

Hoewel tijd relatief is, duurt het leven maar kort. Als je continu haast, vergeet je te genieten van je leven. Ieder moment dat je niet bewust ervaart is verspilling van de “tijd” die je is gegeven. Schakel daarom een tandje terug. Stel prioriteiten, neem minder afspraken aan, elimineer overbodige activiteiten, leg de lat wat lager, leef langzamer en merk hoe prettig het is om tijd over te houden.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.