De schaamluis is een parasiet die nauw verwant is aan de hoofdluis. De schaamluis leeft echter niet in het hoofdhaar, maar in lichaamshaar & gezichtshaar. Schaamhaar is de favoriete woonplaats van de schaamluis, maar schaamluizen kunnen zich nestelen in:

  • Schaamhaar & okselhaar
  • Baardhaar & snorhaar
  • Wimpers & wenkbrauwen

Het vervelende van de schaamluis is dat ie zich vastbijt in je behaarde lichaamshuid of gezichtshuid en vervolgens bloed opzuigt om zich te voeden. Hierdoor ontstaan typische schaamluissymptomen zoals jeuk, bultjes & infectiewondjes. Hierbij alles over de symptomen & behandeling schaamluizen…

Platjes!?

Besmetting met schaamluis wordt ook wel “platjes” genoemd. Dat komt omdat een volwassen schaamluis beduidend platter is dan de hoofdluis en kleerluis. Het gebruik van de term “platje” is dus niet kleinerend bedoeld. Het is slechts een manier om onderscheid aan te duiden met andere luizensoorten.

Hoe krijg je schaamluis of “platjes”?

Omdat de schaamluis zich vooral verspreidt via seksueel contact, worden platjes als geslachtsziekte en seksueel overdraagbare aandoening gezien. Er zijn echter meer manieren waarop schaamluizen kunnen worden overgedragen en je besmet kunt raken met platjes. Zo kan schaamluis zich verspreiden via:

  • Besmet beddengoed
  • Gedeelde handdoeken
  • Met stof beklede banken & (auto)stoelen
  • Besmette kleding

Mannen met besmette snorren en/of baarden kunnen schaamluis zelfs via knuffelen of kussen overdragen.

Schaamluis-symptomen

Besmetting met schaamluis wordt pas na een tijdje opgemerkt. Eén enkele schaamluis geeft namelijk geen problemen. Pas als de schaamluis eitjes (neten) tegen je haren plakt en er jonge schaamluizen (nimfen) uit eitjes komen ontstaan typerende schaamluissymptomen. De bekendste symptomen van besmetting met platjes zijn als volgt:

  • Enorme jeuk rond de schaamstreek
  • Kleine, rode, geïrriteerde plekjes op de huid
  • Eventueel jeuk onder de oksels
  • Aanwezigheid van ontlasting (individuele bruine spikkeltjes)
  • Vastzittende eitjes bij de haarwortels (groepjes witgele spikkeltjes)
  • Zichtbare schaamluizen (klampt zich vast in de basis van haren)

Schaamluis behandelen & bestrijden

Schaamluizen oftewel “platjes” zijn veel gemakkelijker te bestrijden dan hoofdluizen of kleerluizen. Het oppervlak waar ze op leven is namelijk veel kleiner en je kunt er gemakkelijker bij om de haren te behandelen. De behandeling van schaamluis of platjes kan op 3 manieren:

1. Uitkammen

Kammen is een effectieve schaamluisbehandeling. Koop een luizenkammetje, netenkammetje en/of stofkammetje en kam het besmette haar grondig uit. Dit kun je het beste onder de douche doen, dan spoelen de luizen direct weg. Herhaal het kammen net zolang tot er geen luizen en neten meer uit het haar vallen. Pas dan is de schaamluis-bestrijding geslaagd!

2. Uitwassen

Het uitwassen van schaamluis kan met een speciale anti-luizenshampoo. Gebruik bij voorkeur een middel tegen schaamluis met 0,5% tot 1% permethrine. Kam de met platjes besmette beharing tijdens de behandeling uit met een netenkam voor extra effectiviteit. Herhaal deze behandeling tegen schaamluis exact volgens de bijsluiter of gebruiksaanwijzing!

3. Scheren

Als je er zeker van wilt zijn dat je van alle schaamluizen, neten, nimfen en eitjes af bent, scheer dan je schaamhaar en okselhaar af ter behandeling van schaamluis. Je berooft de platjes dan letterlijk van hun leefomgeving. Scheer voor de zekerheid ook je eventuele baard en of snor. Je wenkbrauwen en wimpers kun je beter laten zitten. :P

Let op: Vergeet ook niet kleding, handdoeken & beddengoed grondig te wassen op 60°C of 70°C of enkele dagen in een luchtdichte luizenzak te bewaren. Een enkele achterblijvende luis of neet kan namelijk voor een nieuwe besmetting zorgen.

Tot slot

Een schaamluis leeft slechts 10 dagen, maar kan dagelijks talloze eitjes leggen. Uit ieder eitjes komt na een week een “baby-luis” (nimf). Schaamluisnimfen zijn na een week geslachtsrijp, dus binnen enkele weken kan een heuse schaamluizenplaag ontstaan!

Heb jij ervaring met het bestrijden & behandelen van schaamluis of platjes? Laat hieronder weten welke schaamluisbehandeling voor jou het beste werkte!

8 Reacties

  1. Online apotheker Reageer

    Een schaamluis is een krabvormige luis die leven in grof lichaamshaar. Ze komen vaak voor in schaamhaar. Maar kunnen ook voorkomen in okselhaar en zelf in wenkbrauwen. De schaamluis nestelt zich in de huid en voedt zich met bloed. Ze zijn erg gemakkelijk over te dragen door lichamelijk contact, kleding, handdoeken en beddengoed. De luizen en eitjes zijn met een speciale shampoo, lotion of crèmes te verwijderen. Was uw kleding, beddengoed en dergelijke op minimaal 60 graden. Het is niet nodig om je haren te scheren.

  2. bieke cannaerts Reageer

    Wassen met vloeibare Dreft (afwasmiddel). Beetje water erbij. Het helpt. Je ondergoed gewoon wegsmijten. Want eitjes houden zeer lang goed in de eventueel aanwezige rekkertjes en ook zoompjes in het kledingstuk, tot ze bij “ideaal weer”, kunnen uitkomen. Was mss ook éénmalig je lichaam en haar met Dreft. Laat even inwijken. Was er je lakens en nachtkledij mee en eventueel andere dingen waarmee je nauw in contact mee kwam. Dit geldt voor alle luis soorten die kunnen voorkomen op de mens: ook wanneer je kinderen er “besmet” mee thuiskomen. Het helpt.

  3. Hoi. Ik heb ze dus ook. Het erge van platjes is dat ze heel hard zijn. Ik heb ze kapot proberen te drukken en dan kraken ze als glaasjes. Wel nu, ik heb 2% permetrine lotion van het merk OTC gekocht. Goed ingesmeerd! En niet zoals de gebruiksaanwijzing zegt 15 minuten inwerken, maar een heel uur. Waarom? Ik denk dat ik letterlijk en figuurlijk K$T-schaamhaar heb. Van nature zijn m’n schaamharen erg dik en groeien in relatief dikke (veel talg) follikels/haarzakjes. Ik heb dus ontdekt dat die platjes zich met hun toeters vastklampen tot bijna in het haarzakje. Hetzelfde geldt voor de eitjes. Scheren doe ik normaliter niet, juist omdat het door m’n dikke talgkliertjes voor veel wondjes zorgt. Heb het nu noodgedwongen gedaan. En flink wat van die OTC-permetrine lotion ingesmeerd. De platjes zaten tot in m’n normale beenharen. Nadat ik het spul flink heb laten intrekken (een uur) ben ik stevig gaan douchen en heb mezelf met veel zeep gewassen. Daarna, nadat ik droog was, heb ik verder de dikke haartjes en nog vastgeklampte platjes en neetjes er zelf uitgetrokken met een mesje (je kunt het platje er dan opleggen en meenemen). Morgen voordat ik ga werken smeer ik mezelf nog eens in. En dan voor de hele dag. Ik las ergens dat de neten langer door blijven leven dan de platjes zelf? Klopt dat? Bed heb ik inmiddels grondig verschoond. Hoe ik het heb gekregen? NIET door seks, want ik heb sinds eind juli geen gemeenschap meer gehad (privéomstandigheden). En heb er pas echt last van sinds twee weken (jeuk) en ik ontdekte ze pas gisteren. Ik vermoed dat ik ze gekregen heb door Air-BNB-bedden. Ik ga die Air-BNB-gasten nu een besmette platjesbrief sturen! Want GVD wat een rotbeesten!

  4. Hoi, Ik ben Mira en had een vraag… Ik weet niet of ik luizen of platjes heb, maar heb ontzettende jeuk achter in mijn nek, op mijn voorhoofd en op mijn armen, maar nooit bij mijn schaamgedeelte. De bultjes worden eerst wit, dan rood en als ze niet meer zo erg jeuken beetje blauw. Heb van alles geprobeerd, luizenshampoo, lavendelolie, zelfs bij de dokter geweest en schaamluis spul gehaald wat enorm stinkt en nog niks! Heb mijn kleding en beddengoed gewassen op 95 graden en in een zak gedaan. Een week en ik heb er nog steeds last van. Ik word gek en weet niet meer wat ik moet doen.

    • Beste Mira, Schaamluizen bijten alleen op de hierboven genoemde plekken; hoofdluizen bijten alleen in de hoofdhuid. Wellicht heb je last van vlooien of bedwantsen. Het lijkt me allereerst raadzaam om erachter te komen met welk beestje je te maken hebt en of er überhaupt sprake is van een beestje. En dus niet van bijvoorbeeld ringworm (een schimmelinfectie) een huidallergie of een andersoortige ontstekingsreactie van de hoofdhuid zoals eczeem, psoriasis, acne, folliculitis/haarzakontsteking etc. Ik dit artikel over hoofdluis vind je meer informatie over luizen en in dit artikel over vlooien vind je meer info over o.a. kattenvlooien en hondenvlooien. Ik ben GEEN arts, maar ik verwacht dat je dankzij deze artikels (en vooral ook de reacties eronder) een stuk wijzer zult worden. Groeten & sterkte, Paul

    • bieke cannaerts

      Wat jij vermoedelijk hebt is een overdaad aan suikers eten…. Heeft niets met beesterij te maken. Wanneer je niet tegen suikers kunt (wat niet altijd opvalt) i de ENIGE mogelijkheid : van suikers afblijven. Eet zeker geen nepsuikers want daar ben je allicht gevoelig aan op een andere manier. Een moeilijke tijd staat je te wachten. Suikers zitten namelijk in: granen (alle) dus ook spaghetti, lasagne, koekskes, je dagelijkse brood (volkoren of wit = hetzelfde op dat gebied) enz… Na drie dagen echter ben je het gewoon zonder suikers te eten. Je herenen geven de impuls niet meer door om suikers “te willen” opnemen. Wanneer je bovendien ook chocola eet dan heb je het echt goed zitten. Succes: het zal je leven sterk vergemakkelijken.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.