Schaamluis: symptomen, behandeling & voorkomen van “platjes”

Body · Door Ilse

schaamluis-symptomen-behandeling-platjes

De schaamluis is een parasiet die nauw verwant is aan de hoofdluis. De schaamluis leeft echter niet in het hoofdhaar, maar in lichaamshaar & gezichtshaar. Schaamhaar is de favoriete woonplaats van de schaamluis, maar schaamluizen kunnen zich nestelen in:

  • Schaamhaar & okselhaar
  • Baardhaar & snorhaar
  • Wimpers & wenkbrauwen

Het vervelende van de schaamluis is dat ie zich vastbijt in je behaarde lichaamshuid of gezichtshuid en vervolgens bloed opzuigt om zich te voeden. Hierdoor ontstaan typische schaamluissymptomen zoals jeuk, bultjes & infectiewondjes. Hierbij alles over de symptomen & behandeling schaamluizen…

Platjes!?

Besmetting met schaamluis wordt ook wel “platjes” genoemd. Dat komt omdat een volwassen schaamluis beduidend platter is dan de hoofdluis en kleerluis. Het gebruik van de term “platje” is dus niet kleinerend bedoeld. Het is slechts een manier om onderscheid aan te duiden met andere luizensoorten.

Hoe krijg je schaamluis of “platjes”?

Omdat de schaamluis zich vooral verspreidt via seksueel contact, worden platjes als geslachtsziekte en seksueel overdraagbare aandoening gezien. Er zijn echter meer manieren waarop schaamluizen kunnen worden overgedragen en je besmet kunt raken met platjes. Zo kan schaamluis zich verspreiden via:

  • Besmet beddengoed
  • Gedeelde handdoeken
  • Met stof beklede banken & (auto)stoelen
  • Besmette kleding

Mannen met besmette snorren en/of baarden kunnen schaamluis zelfs via knuffelen of kussen overdragen.

Schaamluis-symptomen

Besmetting met schaamluis wordt pas na een tijdje opgemerkt. Eén enkele schaamluis geeft namelijk geen problemen. Pas als de schaamluis eitjes (neten) tegen je haren plakt en er jonge schaamluizen (nimfen) uit eitjes komen ontstaan typerende schaamluissymptomen. De bekendste symptomen van besmetting met platjes zijn als volgt:

  • Enorme jeuk rond de schaamstreek
  • Kleine, rode, geïrriteerde plekjes op de huid
  • Eventueel jeuk onder de oksels
  • Aanwezigheid van ontlasting (individuele bruine spikkeltjes)
  • Vastzittende eitjes bij de haarwortels (groepjes witgele spikkeltjes)
  • Zichtbare schaamluizen (klampt zich vast in de basis van haren)

Schaamluis behandelen & bestrijden

Schaamluizen oftewel “platjes” zijn veel gemakkelijker te bestrijden dan hoofdluizen of kleerluizen. Het oppervlak waar ze op leven is namelijk veel kleiner en je kunt er gemakkelijker bij om de haren te behandelen. De behandeling van schaamluis of platjes kan op 3 manieren:

1. Uitkammen

Kammen is een effectieve schaamluisbehandeling. Koop een luizenkammetje, netenkammetje en/of stofkammetje en kam het besmette haar grondig uit. Dit kun je het beste onder de douche doen, dan spoelen de luizen direct weg. Herhaal het kammen net zolang tot er geen luizen en neten meer uit het haar vallen. Pas dan is de schaamluis-bestrijding geslaagd!

2. Uitwassen

Het uitwassen van schaamluis kan met een speciale anti-luizenshampoo. Gebruik bij voorkeur een middel tegen schaamluis met 0,5% tot 1% permethrine. Kam de met platjes besmette beharing tijdens de behandeling uit met een netenkam voor extra effectiviteit. Herhaal deze behandeling tegen schaamluis exact volgens de bijsluiter of gebruiksaanwijzing!

3. Scheren

Als je er zeker van wilt zijn dat je van alle schaamluizen, neten, nimfen en eitjes af bent, scheer dan je schaamhaar en okselhaar af ter behandeling van schaamluis. Je berooft de platjes dan letterlijk van hun leefomgeving. Scheer voor de zekerheid ook je eventuele baard en of snor. Je wenkbrauwen en wimpers kun je beter laten zitten. :P

Let op: Vergeet ook niet kleding, handdoeken & beddengoed grondig te wassen op 60°C of 70°C of enkele dagen in een luchtdichte luizenzak te bewaren. Een enkele achterblijvende luis of neet kan namelijk voor een nieuwe besmetting zorgen.

Tot slot

Een schaamluis leeft slechts 10 dagen, maar kan dagelijks talloze eitjes leggen. Uit ieder eitjes komt na een week een “baby-luis” (nimf). Schaamluisnimfen zijn na een week geslachtsrijp, dus binnen enkele weken kan een heuse schaamluizenplaag ontstaan!

Heb jij ervaring met het bestrijden & behandelen van schaamluis of platjes? Laat hieronder weten welke schaamluisbehandeling voor jou het beste werkte!