Al duizenden jaren beoefenen mensen meditatie voor spiritueel ontwaken en bewustzijn, maar dat is niet het enige voordeel van meditatie. Studies tonen aan dat het helpt om de slaap te verdiepen, zelfs bij mensen die geen slaapproblemen hebben.

Gelukkig is meditatie gratis en heb je er geen apparatuur voor nodig. Je kunt het ook bijna overal doen.

Hoe helpt slaapmeditatie mij?

Of je nu regelmatig last hebt van slapeloosheid of gewoon wat hulp nodig hebt bij het wennen aan een nieuw slaapschema, meditatie voor het slapen gaan kan voordelen hebben. Onderzoekers hebben een paar theorieën over waarom meditatie je kan helpen beter te slapen:

Pijnvermindering. Mediteren kan pijn verminderen. Een voorbereidend onderzoek toonde aan dat meditatie helpt bij het verlichten van pijn zonder de van nature in de hersenen voorkomende opioïde chemicaliën aan te spreken.

Een ander onderzoek bij mensen met fibromyalgie, een chronische pijnaandoening, toonde aan dat meditatie hun boosheid en zorgen over hun aandoening verminderde.

Als chronische pijn je ’s nachts wakker houdt, kan het ontwikkelen van meditatie helpen.

Geestelijke gezondheid. Meditatie bij slapeloosheid kan helpen om angst, depressie en stress te verlichten, waardoor je beter slaapt. Een overzicht van meer dan 200 onderzoeken toonde aan dat meditatie een positief effect kan hebben op de geestelijke gezondheid.

Het lichaam voorbereiden op de slaap. Meditatie vertraagt je hartslag en verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol in je lichaam, twee dingen die van nature gebeuren als je slaapt. Meditatie kan er ook voor zorgen dat je theta hersengolven krijgt, dezelfde toestand waarin je hersenen zich bevinden als je in slaap valt.

Hoe beoefen ik een slaapmeditatie?

slaapmeditatie

Als je je voorbereidt om te mediteren, zorg er dan voor dat je in een comfortabele houding zit en dat je waarschijnlijk niet gestoord wordt. Zet je telefoon op stil en zet de tv uit.

Er zijn veel manieren om te mediteren. Je kunt het doen zoals jij het wilt. Wanneer de meeste mensen mediteren, gaan ze comfortabel zitten of liggen, sluiten ze hun ogen en proberen ze hun gedachten leeg te maken. Als je moeite hebt om te beginnen, ga dan op zoek naar meditatielessen of sluit je aan bij een plaatselijke groepsmeditatie.

Er is geen vaste hoeveelheid tijd nodig om te mediteren. Je kunt het een paar minuten proberen, of het een uur doen. Uit onderzoek blijkt echter dat tussen de 10 en 30 minuten mediteren effectiever kan zijn om de slaap te bevorderen.

Meditatie draait om het loslaten van oordelen. Er kunnen gedachten in je hoofd opkomen terwijl je probeert te ontspannen. Observeer ze gewoon zonder oordeel. Merk ze op en laat ze vervagen terwijl je je concentreert op je meditatie.

Er zijn veel manieren waarop je kunt mediteren om te slapen, waaronder:

  • Box breathing. Adem liggend vier keer in. Adem dan uit terwijl je weer tot vier telt.
  • Geleide meditaties. Er zijn apps voor je telefoon en video’s online die geleide meditaties aanbieden. Deze opnames gaan over verschillende onderwerpen en gebruiken verschillende technieken. Zoek er een die je leuk vindt en probeer het eens.
  • Kalmerende geluiden. Sommige mensen vinden het prettig om te mediteren terwijl ze luisteren naar kalmerende muziek of natuurlijke geluiden zoals regen of oceaangolven.
  • Lichaamsscan meditatie. Zonder te bewegen of je ogen te openen, concentreer je op je tenen. Merk op hoe ze voelen voordat je naar het volgende lichaamsdeel gaat. Blijf dit doen totdat je je hele lichaam hebt gedaan tot aan je vingertoppen en de bovenkant van je hoofd.
  • Lichaamsontspanningsmeditatie. Dit lijkt erg op een bodyscan meditatie. Begin bij je tenen en merk op hoe ze aanvoelen. Span ze dan aan. Ontspan ze tenslotte zoveel als je kunt. Doe hetzelfde voor je hele lichaam.

Heeft slaapmeditatie gezondheidsrisico’s?

Meditatie wordt als zeer veilig beschouwd. Je moet echter met je arts praten voordat je begint met meditatie als je een geschiedenis van psychische aandoeningen hebt. In zeldzame gevallen kan meditatie je symptomen verergeren.

Meditatie mag niet worden gebruikt in plaats van medische zorg. Als je ernstige slapeloosheid hebt, kun je meditatie proberen om te helpen, maar je moet ook met je arts praten over andere dingen die je kunnen helpen beter te slapen.

Meditatie werkt niet voor iedereen om de slaap te verbeteren. Er zijn ook veel verschillende soorten meditatie. Het kan dus wat vallen en opstaan kosten om degene te vinden die voor jou werkt.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.