Haartjes bleken is een oplossing om donker lichaamshaar minder zichtbaar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haartjes op je bovenlip bleken, haartjes tussen je wenkbrauwen bleken en haartjes op je buik bleken. Door het bleken van je haartjes wordt de donkere kleur uit de haartjes getrokken en vallen ze dus niet meer zo op. In dit artikel lees je hoe je je haartjes het beste kunt bleken, wat je ervan mag verwachten en vooral ook wat je er niet van mag verwachten. Ook lees je meer over de voordelen, nadelen en risico’s van haartjes ontkleuren.

Welke haartjes kun je bleken?

Het is allereerst goed om te weten dat je zeker niet al je lichaamshaar kan bleken. Zo zijn de haartjes op je benen doorgaans veel te dik en stug om succesvol te bleken. Ook okselhaar en de bikinilijn zijn niet bepaald geschikt om te bleken. Houd er bovendien rekening mee dat je haartjes door ze te bleken niet verwijdert. Met andere woorden; al zou het lukken om de haartjes op je benen blond te krijgen, dan nog zullen je benen absoluut niet glad aanvoelen. De haartjes die het meest geschikt zijn om te bleken zijn dus relatief klein en dun en komen in niet al te grote hoeveelheden voor. Denk daarbij aan:

 • Donkere haartjes op je gezicht (kin, bovenlip “snor”, haartjes tussen je wenkbrauwen etc.)
 • Donkere haartjes op je buik
 • Donkere haartjes op je tenen
 • Donkere haartjes op je borsten & tepelhoven
 • Donkere haartjes op je rug

Producten voor het ontkleuren van je haartjes

Je kunt haartjes het beste bleken met een bleekmiddel dat daar specifiek voor bedoeld is. Bij iedere drogist (Kruidvat, Etos,  DA etc.) kun je dergelijke middeltjes kopen. Het is bovendien mogelijk om zo’n middeltje via internet (zie hieronder) te bestellen.  Een van de bekendste producten voor het bleken van je haartjes is de ontkleuringscrème van het merk Silx. Deze vind je in de winkel bij de andere ontharingsproducten.

Let op: je hebt dus geen ontharingscrème nodig, hiermee verwijder je je haartjes namelijk. Er zijn overigens ook mensen die hun haartjes bleken met citroensap in combinatie met zonlicht, Spray Blond in combinatie met zonlicht of pure waterstofperoxide.

Hoe haartjes bleken…

Als je de ontkleuringscrème eenmaal hebt gekocht, is het allereerst belangrijk om de productinformatie goed door te lezen. En inderdaad, dat is nogal saai, maar in dit geval toch wel belangrijk. Het gebruik van ontkleuringscrème is namelijk niet geheel zonder risico’s en kan goed fout gaan. Een ontkleuringsproduct bestaat doorgaans uit twee crèmes; een bleekmiddel en een middeltje dat het proces activeert. Het is dus belangrijk dat je deze crèmes op de juiste manier en in de juiste volgorde gebruikt. Houd er bovendien rekening mee dat bleekcrème doorgaans maar hele korte tijd (enkele minuten) mag blijven zitten, anders kan je huid beschadigen. Test het product tot slot op een stukje huid dat niet direct zichtbaar is, want niet iedereen reageert er even goed op.

Je dient een bleekproduct doorgaans als volgt te gebruiken:

 1. Smeer crème 1 op je huid.
 2. Smeer crème 2 direct over de eerste crème heen en zorg dat beide crèmes zich mengen (soms dien je beide crèmes in een bakje te mengen alvorens je deze tezamen op je huid aanbrengt.)
 3. Laat dit alles zo even op de huid zitten en intrekken. Op de verpakking van het desbetreffende bleekproduct lees je hoelang de crème precies moet blijven zitten.
 4. Haal de crème van je huid en spoel alles grondig af met water.
 5. Voilà, klaar. :)

Voordelen bleken

Haartjes bleken brengt een aantal fijne voordelen met zich mee. Doordat je je haartjes alleen ontkleurt en dus niet verwijdert, komen ze allereerst niet donkerder, langer en dikker terug. Dit is bij scheren bijvoorbeeld wel het geval. Daarnaast is bleken relatief eenvoudig en pijnloos. Er zijn tegenwoordig goede bleekproducten waarmee je letterlijk binnen 5 minuten je haartjes ontkleurt. Tot slot kun je je haartjes gewoon thuis bleken. Je hoeft er dus niet naar de schoonheidsspecialiste voor.

Nadelen bleken

Zoals wel vaker het geval is met beautyproducten, zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het bleken van je haartjes. Allereerst werkt bleken alleen op kleine, dunne haartjes. Het kan dus zijn dat het bleekmiddel niet voldoende werkt om je haartjes echt te bleken. Daarnaast kan het ontkleuringsmiddel voor irritatie zorgen. Het kan bijvoorbeeld op je huid branden met als mogelijk gevolg flinke huidirritatie. Er zijn op internet bovendien berichten te lezen dat het gebruik van een dergelijke crème je huid zelf kan verlichten, wat een raar gezicht kan zijn. Dat is dan ook precies de reden dat je het product dient te testen. Tot slot is een nadeel dat de kleur van je haartjes na verloop van tijd (een aantal weken) terugkeert. Je moet je haartjes dus regelmatig bleken om ze licht te houden.

Jouw ervaring met haartjes bleken

Heb jij je haartjes wel eens gebleekt en wat is jouw ervaring? Laat hieronder een reactie achter en beantwoord a.u.b. de volgende vragen:

 • Welke haartjes heb je gebleekt?
 • Welk product heb je gebruikt?
 • Was het succesvol?
 • Hoelang bleven de haartjes gebleekt?

Alvast bedank voor je reactie!

36 Reacties

 1. Hi, ik heb de nummer 1 ontkleuringscrème gevonden Selo Beauty, na een aantal merken te hebben geprobeerd van Kruidvat etc. Was ik elke x niet tevreden met het resultaat het pakte niet alle haartjes na 1 behandeling en de kleur sloeg oranje-achtig uit!!! Met Selo heb je gelijk na de eerste behandeling resultaat de haren vallen niet meer op!

  • Shyangelles

   hallo zou je het product kunnen gebruiken als je lichtbruin bent want ik ben namelijk bang dat als ik het bleekmiddel gebruik dan men bovenlip lichter woord dan me huid eigenlijk is

 2. Weet iemand of de haren op je armen ook goed bleken als je ze al een keer hebt afgeschoren en of de haren na een tijdje weer wat zachter worden?

 3. Hiii! Weet iemand of je haartjes mag bleken als je ook al lasert? In principe beïnvloedt het niet het haarzakje toch? X

 4. Ik heb het net gebruikt, op mijn huid zitten nu een aantal witte vlekjes. Echt niet mooi. De haartjes zijn inderdaad lichter geworden, maar weet niet hoe ik deze vlekjes weg kan krijgen.

 5. Hoi, misschien een domme vraag maar ik wil het wel graag weten. Is het mogelijk om, bijvoorbeeld de bovenlip, te bleken als je een donkere huidskleur hebt? Dan vallen de gebleekte haartjes toch juist op i.c.m. de donkere huidskleur? Graag hoor ik van u.

 6. Hallo, ik heb gisteren voor het eerst mijn haartjes gebleekt. Het waren de haartjes op mijn benen, want deze wilde ik niet scheren of waxen of zo, dat heeft veel rommel, véél werk en de haartjes zijn na een week weer terug. Ik heb mij een beetje ingelezen op internet en ben dan bij Kruitvat een bleekcrème van Blondépil gaan halen. Deze was eigenlijk voor het gezicht bedoeld, maar ik heb het gewoon op mijn benen gesmeerd – heb een erg gevoelige hui dus dacht dat dat beter zou zijn-. Gisteren zag ik al wel verschil, maar de haartjes waren nog niet ‘onzichtbaar’ zoals dat hoort. Vandaag heb ik de crème dan nog eens aangebracht en door zo’n ‘dubbele behandeling’ zie je echt helemaal niets meer! Dus je kunt wel perfect je beenhaar bleken als dat nodig zou zijn. Van het middeltje van Blondépil had ik bovendien geen irritatie dus dat is nog een voordeel. Ik raad deze methode echt aan!

  • Hey ik ben bij de Kruidvat wezen kijken en het blijkt dat ze die blonde pil niet verkopen.. Weet je misschien waar ze het nog meer verkopen?

 7. Hey ik heb een lichtbruine huidskleur en als ik mijn haartjes bleek op mijn bovenlip verkleurt mijn huid. Het wordt dan niet lichter, maar juist donkerder. Gelukkig trekt dit na een paar uur weer weg, maar ik vind het wel erg vervelend. Weet iemand misschien of dit met mijn huidskleur te maken heeft? en welk bleekproduct ik anders het beste kan gebruiken? Ik gebruik trouwens Silx. Alvast bedankt!

  • Blablablaaaaaa

   Heb ik ook! Ik heb volgens Maybelline de huidskleur 115 en nu heb ik gewoon een huidkleurige snor en baard, terwijl de haartjes blond zijn…

 8. hey ik ben zelf turks en epileer alles op mijn gezicht maar op mijn armen heb ik veel, dik en donker haar waar ik me echt dood voor schaam vooral door jongens uit mijn klas die stomme grappen maken over turkse vrouwen dus ik wil het liefst alles weg maar weet niet welke middel ik moet gebruiken weet iemand een echt goed middel dat de haartjes niet extra snel of dikker laat groeien

  • Koop bij haar import of zo blonderingspoeder en waterstofperoxide. Doe deze 2 met elkaar mengen en smeer ze op je armen laat ze paar minuten intrekken totdat het een branderig gevoel gaat geven. Ik doe t zelf ook, eindresultaat is fantasticooo

 9. Hallo, ik gebruik al een jaar bleekmiddel van Jolen! Het werkt super! Ik ben licht getint en heb zelf donkere haartjes op buik, rug etc. Heb jarenlang alles geprobeerd, harsen, epileren noem maar op. Ik kan zeggen dat Jolen Cream Bleach de beste oplossing is wat ik tot nu toe heb gebruikt. Momenteel ben ik 10 weken zwanger en vraag me af ik dit spul kan blijven gebruiken en of het niet schadelijk is voor de baby? Op internet kan ik hier nergens informatie over vinden, heeft iemand enig idee?

  • Beste Azrasi, Dit is wat producent Jolen Beauty er zelf over zegt: “Studies done thus far haven’t been able to prove or disprove whether bleaching products can be absorbed into the bloodstream, potentially harming the developing fetus. Based on the results of some studies, the current consensus is that skin absorption is relatively minimal and not likely a risk to an unborn baby’s health.” (bron) Als puntje bij paaltje komt, weten ze zelf dus ook niet of gebruik van bleekmiddelen op de huid door zwangere vrouwen schadelijk kan zijn voor ongeboren baby’s. De algemene consensus is dat laag-gedoseerde bleekmiddeltjes met waterstofperoxide zoals Jolen Cream Bleach op de huid tijdens de zwangerschap geen kwaad kunnen voor het ongeboren kind. (bron + bron) Ik ben echter niet bekend met alle hulpstoffen en processtoffen die Jolen Beauty in haar producten gebruikt, dus persoonlijk zou ik ervoor kiezen om in ieder geval de eerste twee trimesters geen chemische bleekmiddelen te gebruiken, al is het maar uit voorzorg. Maar nogmaals, er is geen enkele studie die aantoont dat het kwaad kan… Hopelijk heb je iets aan deze info. Succes en veel geluk met de zwangerschap! Groeten, Paul

  • Hallo! Ik vroeg me af waar je dat product dan kunt kopen? Want op internet vind ik er alleen body lotions van.

  • Google even op ‘Jolen Bleekcrème’, ‘Jolen Creme Decolor of ‘Jolen Cream Bleach’…

 10. Hoi, Ik bleek in de zomer alle haartjes op mijn armen, rug en buik en alles daar tussenin (dus ook schouders, zij en heupen). Ik gebruik echter geen speciaal bleekmiddel, maar gewoon licht blonde permanente haarverf. Gewoon bij Kruidvat of Etos. Ik laat het door m’n moeder insmeren en ze begint dan met m’n onderarmen, want die haartjes zijn iets dikker dan de rest. Vervolgens smeert ze in 5 tot 7 minuutjes de rest in met het mengsel. Ik laat het dan ongeveer 8 tot 15 minuutjes zitten. Op een gegeven moment begint het na 5 minuutjes te jeuken, maar het is niet pijnlijk of irritant, gewoon een beetje jeuk. Maar wanneer de jeuk te erg wordt, spring ik iets eerder onder de douche. Naderhand kan je huid iets witter zijn dan normaal maar dat is na een dag al weg, en het resultaat: licht blonde haartjes, bijna onzichtbaar! Het blijft een paar weken zitten, dus ik doe het 2 tot 3 keer per zomer. Mijn haartjes zijn trouwens echt heel donker want ik ben half Aziatisch. Dus ik moet het mengsel iets langer laten zitten dan dat iemand met lichtere/bruine haartjes zou hoeven. Ik hoop dat dit iemand heeft geholpen.

  • Lollypopje

   Hey Ave Anoniem, Mag ik vragen welk merk en product je precies gebruikt om haartjes te bleken? Dankje!

  • Kun je die licht-permanente haarverf ook voor het gezicht gebruiken want heb namelijk donkere haartje op mijn gezicht?

 11. Gisteravond voor het eerst gedaan. Ik heb heel donker haar dus alles is zichtbaar en ik had donkere haartjes in mijn hals, onder mijn kin. Ik heb het product Silx gebruikt. Bij mij werkte dat geweldig! De haartjes waren wel heel fijn want ik had vorens nooit geprobeerd ze op een andere manier te verwijderen. Als ik dit 1 keer in de 4 a 6 weken moet doen vond ik dat geen probleem. Een mooi compromis voor een ogenschijnlijk naadloze nek. Het product zelf jeukte wel een beetje toen het er een minuutje op zat. De huid was erna wel even rood, maar ik deed het voor het slapengaan en ’s morgens zag je helemaal niks. Super spul als je het mij vraagt.

 12. Ik heb gemerkt dat de haren sneller zijn gaan groeien sinds dat ik mijn haar ontkleur… Heeft iemand dit ook?

  • Dit probleem had ik dus ook met Silx. :/ Heb meer haar gekregen op m’n gezicht…

 13. Kun je 40 Volume ook voor je gezicht gebruiken? Want eigenlijk is dat voor je hoofdhaar bedoeld, toch?

 14. Jolen! Wat een geweldig spul. Heb Silx ook geprobeerd, maar dat doet werkelijk niks. Jolen net voor het eerst gebruikt en m’n (hele donkere) armharen zijn prachtig blond, kriebelt een beetje, maar als je het eraf haalt, is dat weg. M’n huid is niet verkleurd trouwens, geen lichtere plekken! Aanradertje!

  • Watermeloen

   Weet je of het Silx product ook werkt als je de haren op je armen al een keer hebt verwijderd door te scheren?

 15. Hi Handan, Ik gebruik ontkleuringscrème van het merk “Jolen”. Bevalt goed, al is het boven mijn lip soms wat gevoelig (binnen een uurtje weer weg). (epileren maakt je haartjes en inplant harder, dat vond ik minder prettig). Op andere plekjes werkte het ook prima, maar heb niet mijn hele armen gedaan. Een potje kost ca. 26 Euro, maar ik heb het op Marktplaats gekocht. (zoek ff op Jolen) Geniet van de zomer! ;)

 16. hallo.. Ik bleek ook mijn overtollige haartjes(dun) en al bijna een jaar gebruik ik deze methode ik heb terug zelfvertrouwen in mijzelf. Het product dat ik gebruik is gewoon van een kapperszaak een pot bleekpoeder en bleekmiddel. Goedkoop + snel gedaan

  • Hey, ik heb last van heel veel zwarte armhaar. Op mijn gezicht epileer ik alles. Maar mijn armhaar wil ik bleken. ik heb dat van silx geprobeerd maar alles bleef zwart:( wat kan ik gebruiken ? En waar kan ik het halen ik wil er echt vanaf zijn voor de zomwr hwt is echt een hel

  • Betul, Deze reacties zijn van 2 jaar geleden. Maar toch wil ik even vragen: hoe heet het product dat je van de kapperszaak koopt?

 17. Ik heb al enkele keren de haartjes van onder mijn navel gebleekt, ik deed dit wel met echte kappersproducten dus 30V ontkleuring en bleekpoeder. Tot-nu-toe komen deze haartje elke keer terug. Maar ik hoop dat op een gegeven moment dit groeiproces zal stoppen aangezien ik niet meer scheer. Kan iemand dit mij bevestigen of het al dan niet stopt?

  • Nee. Haar groeit. Dat stopt niet als je stopt met scheren. :)

  • Hey Donsje, Wat Lola zegt klopt niet helemaal. Haar groeit maar tot een bepaalde lengte. Daarna neemt de groei sterk af of stopt zelfs helemaal. Als je erg lange haren krijgt op onlogische plekken, zou ik zelf even langs de huisarts gaan of stoppen met bepaalde producten te gebruiken…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.