Door suiker ga je meer vet opslaan en door zout ga je meer vocht vasthouden. Het gevolg hiervan is gewichtstoename. Als je wilt afvallen is het dus belangrijk om je suiker- en zoutintake te beperken. Dit kan echter lastig zijn, want om zoet en zout te kunnen blijven proeven, moet je er namelijk steeds méér van gaan gebruiken. Dit heeft alles te maken met smaakgewenning…
Smaakbeleving
Smaakbeleving oftewel smaakperceptie is de manier waarop een smaak op een individu overkomt. Deze beleving is afhankelijk van talloze factoren: temperatuur, presentatie, kleur, textuur, emotionele gesteldheid, merkreputatie, mondgevoel, enzovoort. Smaakbeleving is dan ook extreem subjectief en persoonsafhankelijk.
Voorbeeld: Je smaakbeleving zal niet bepaald positief zijn als je een steenharde, lauwwarme, blauwgeverfde banaan eet terwijl je je depri voelt… Ook al is er met de eigenlijke smaak niks mis.
Smaakregistratie
Het fenomeen ‘proeven’ wordt ook wel smaakregistratie of smaakwaarneming genoemd. Het registreren van smaken doe je met de smaakpapillen op je tong. Smaakregistratie is een stuk objectiever dan smaakbeleving. Er zijn namelijk 5 verschillende basissmaken die iedereen als zodanig waarneemt:
- Zoet
- Zout
- Zuur
- Bitter
- Umami (hartig)
Weetje: ‘pittig’ of ‘pikant’ is geen smaak; het is de pijn die een smaakpapil registreert door toedoen van pittige stofjes.
Smaakgewenning
Smaakgewenning oftewel smaak-adaptatie houdt in dat je gewend raakt aan bepaalde smaken. Zo kun je iets in eerste instantie vies vinden, maar na een tijdje als lekker gaan ervaren. Je went dus aan smaken.
Smaak-afvlakking
Misschien herken je het wel: Je deed vroeger een half theelepeltje suiker in je thee, maar na verloop van tijd zijn het twee grote dessertlepels geworden. En alles waar geen tafelzout aan wordt toegevoegd smaakt onwijs flauw…
Dit komt doordat smaken kunnen afvlakken; ze lijken dan alsmaar milder en neutraler te worden. De smaakpapillen registreren ze steeds minder intens, waardoor er alsmaar grotere hoeveelheden nodig zijn om ze nog te kunnen proeven. De hoeveelheid suiker, zout en smaakversterkers wordt continu opgevoerd en dat is onwijs slecht voor afvallen en je algehele gezondheid!
Oplossing
Het beste wat je kan doen is “afkicken” van zout en suiker. Je moet je smaakpapillen laten ontwennen en neutraliseren, waardoor ze opnieuw kleine hoeveelheden suiker en zout kunnen waarnemen. De oplossing: een suikerarm en zoutarm dieet!
Ben jij gewend geraakt aan hoge concentraties zout en suiker? Laat hieronder een reactie achter!
4 comments
Paul
12 januari 2014Als je gezonde zout wilt gebruiken, dan is ‘gewoon’ zeezout niet echt een efficiënte oplossing; dit is namelijk nog altijd voor 99% hetzelfde qua mineralensamenstelling als strooizout, keukenzout of tafelzout. Ook ‘Low Sodium’ of natriumarm zout en JoZo zijn niet per definitie bet voor wat betreft je natriumintake. Een goede vorm van zout vind ik persoonlijk Keltisch zeezout en daarenboven Himalayazout. In dit artikel over Fleur de Sel kun je er meer over lezen…
Yvonne van Vendeloo
19 februari 2013Hallo Mariëtte… heel goed dat je geen suiker gebruikt… maar dat betekent niet dat je geen suiker binnenkrijgt… er is zoveel voeding met toegevoegde suikers… als je de etiketten leest in de supermarkt, dan zie je pas hoeveel suiker er wordt toegevoegd… daar ben ik echt van geschrokken… ik ben 2 keer langer bezig met m’n boodschappen doen… door alle ingrediënten te lezen voordat ik tot kopen overga… en er bestaat geen gezond zout… alle zout moet zo min mogelijk gebruikt worden… ikzelf gebruik HERBAMARE (ook met mate) van Dr. A Vogel… dat is kruidenzout met zeewier en verschillende groenten en kruiden… een goed alternatief… je moet eigenlijk steeds minder zout gaan gebruiken… dan pas je smaak zich gewoon weer aan… duurt even, ongeveer 2 a 3 weken… even doorzetten en dat gaat je zeker lukken hoor… beter voor je gehele gezondheid… dit doe ik al zo’n 40 jaar… en ik ben 68 jaar… en intussen weet ik heel veel van voeding (mijn hobby geworden)… ongeveer 300 boeken over voeding… veel succes ermee… Groetjes van Yvonne
mariëtte
19 februari 2013Suiker gebruik ik niet, maar ik hou van zout helaas. Ik probeer nu te gaan werken aan gezondere producten, bijvoorbeeld Marmite i.p.v. Maggi. Maar een gezond zout ken ik niet. Is dat zeezout of Lo-Salt geschikt, weet iemand dat?
Linda
19 februari 2013We eten te veel zout, dat is inmiddels algemeen bekend. Dus als je toch zout wilt toevoegen dan is Lo-Salt is ‘zout’ met een deel van de natrium vervangen door o.a. kalium wat beter is voor je bloeddruk. (zeezout is nog steeds gewoon zout). Maar bijna driekwart van onze zoutinname is toegevoegd door de voedingsmiddelen industrie, dus daar valt best wat winst te behalen. Dus als je probeert minder kant-en-klare produkten te gebruiken (soep, sauzen, pakjes, etc.) waaraan veel extra zout is toegevoegd, dan kan dat best veel verschil maken.