Spijsverteringsproblemen & voeding: 4 tips voor de maag-darmwerking

Body · Door Ilse

De spijsvertering ofwel digestie is het fysiologische systeem dat verantwoordelijk is voor de verwerking van voedsel in het lichaam.De spijsvertering zorgt ervoor dat voedingsstoffen via de darmwand kunnen worden opgenomen in het bloed. Via het bloed worden deze voedingsstoffen vervolgens door het lichaam verspreid en verbruikt als brandstof, bouwstof, beschermstof of ballaststof.

Als je last hebt van spijsverteringsproblemen, dan kan het zijn dat voedingsstoffen niet effectief en efficiënt door het lichaam worden opgenomen en benut. Bovendien kunnen spijsverteringsproblemen allerlei lichamelijke kwalen teweegbrengen, waaronder oprispingen, zuurbranden, obstipatie en verstoppingen. Daarom hierbij 4 voeding-gerelateerde tips voor een betere spijsvertering…

1. Voldoende voedingsvezels

Voedingsvezels zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven en optimaal hun werk kunnen doen. Groenten, fruit, zilvervliesrijst, hele ontbijtgranen, volkorenpasta en volkorenbrood zijn producten die veel van deze vezels bevatten. Eet daarom zo veel mogelijk hele, onbewerkte en natuurlijke producten!

2. Geen junkfood

Eet liever geen (of heel weinig) chips, friet, hamburgers, roomijs, kant-en-klare pizza’s en andere vet- en suikerrijke producten. Transvetten en gefrituurde en ranzig geworden vetten zijn namelijk slecht voor de spijsvertering. Ook simpele suikers (tafelsuiker, suikervervangers, siropen e.a.) kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

3. Genoeg water drinken

Water is letterlijk overal goed voor, zo ook voor je spijsvertering. Als je voldoende water drinkt, kunnen je maag en darmen beter functioneren. Je afvalstoffen zullen bovendien makkelijker je lichaam verlaten via de urine en ontlasting. Naast water kun je het beste groene en witte thee drinken.

4. Niet over-eten

Eet liever 4 tot 6 kleine porties verspreid over de dag dan 2 tot 3 grote maaltijden. Hierbij is het belangrijk dat je je totale calorie-inname niet ophoogt. Gebruik daarnaast klein servies en klein bestek. Zodoende kun je geen grote porties opscheppen en geen grote hoeveelheden tegelijkertijd in je mond stoppen.

Dit zorgt ervoor dat je hersenen meer tijd krijgen om te beseffen dat je geen honger meer hebt. Je kunt deze methode optimaliseren door langzaam en bewust te eten en goed en geconcentreerd te kauwen.

Heb jij aanvullende voedingstips ter voorkoming van spijsverteringsproblemen en klachten van het maag-darmstelsel? Laat hieronder een reactie achter!

4 Ayurvedische tips voor een betere spijsvertering

Ayurveda is een hindoeïstische, spiritueel en religieus geïnspireerde gezondheidsleer uit India. Auteur Vaishali is gespecialiseerd in Ayurveda en reist de hele wereld over om haar kennis te delen. Vaishali verscheen eerder al bij Oprah en Fox TV met haar boek ‘You Are What You Love’. Hierbij 4 goede tips van Vaishali voor een betere spijsvertering…

1. Maaginhoud: drie keer één derde

Maak van je beide handen een kommetje. Dit is ongeveer de grootte van je maag. Hieruit kun je afleiden hoeveel je per maaltijd zou moeten eten. In het gunstigste geval is één derde van je maag gevuld met vloeistof, één derde gevuld met vast voedsel en één derde leeg. De lege ruimte is nodig om je maag optimaal te kunnen laten mixen en karnen.

2. Niet eten zonder honger

Honger is een manier van je lichaam om je te vertellen dat je spijsvertering gebruiksklaar is en op scherp staat. Als je eet vanwege stress, verveling of gewoonte, dan eet je terwijl je lichaam niet klaar is om voedsel te verwerken.

3. Pauze: tweeënhalf uur

Zorg dat er 2½ uur tussen maaltijden en tussendoortjes zit. Je spijsvertering heeft namelijk ongeveer tweeënhalf uur nodig om een volledige spijsverteringscyclus te doorlopen nadat je iets hebt gegeten. Door eerder al iets te eten, onderbreek je de cyclus, waardoor een nieuwe  rondgang begint, nog voordat je lichaam daar klaar voor is. (bron)

4. Soep

Je spijsvertering is dol op semi-vloeibare eenpansgerechten. Soepen, stoofschotels en stamppotten zijn ideaal. Doordat de ingrediënten al samenkomen voordat ze de maag ingaan, kunnen voedingsstoffen zich onderling op elkaar aanpassen. Zodoende wordt je spijsvertering minder zwaar belast. Bovendien zijn soepen in veel gevallen caloriearm en vullen ze de maag langduriger dan vast voedsel.

Wat vind jij van bovenstaande tips voor een betere spijsvertering en/of Ayurveda in het algemeen? Laat hieronder jouw reactie achter…