SterilisatieMet sterilisatie wordt doorgaans het onvruchtbaar maken van een vrouw bedoeld. Vrouwen laten zich steriliseren bij wijze van permanente anticonceptie. Doordat beide eileiders worden verbroken of geblokkeerd, kunnen mannelijke zaadcellen de vrouwelijke eicel niet langer bereiken. Zodoende kan een vrouw dus niet meer zwanger raken. Klassieke sterilisatie van de vrouw betreft een relatief heftige buikoperatie die onder narcose wordt uitgevoerd. Deze vorm van het steriliseren van de vrouw wordt echter bijna niet meer toegepast. Hieronder lees je meer over de moderne sterilisatiemethoden voor het steriliseren van het vrouwelijk geslacht…

Laparoscopische sterilisatie

Een laparoscoop is een minuscuul cameraatje met een lichtje erop dat met behulp van een pijpje via een klein sneetje onder de navel kan worden ingebracht. Een laparoscopie ofwel kijkbuis-operatie maakt een klassieke sterilisatie d.m.v. een buikoperatie overbodig. Zodoende is sterilisatie relatief eenvoudig, risicoloos en pijnloos geworden. Doorgaans wordt bij deze vorm van vrouwelijke sterilisatie via de vagina-ingang een clipje of ringetje om de eileider geschoven. De eileiders kunnen ook worden dicht gebrand; branden gebeurt echter zelden, mede omdat het een vervroegde overgang in de hand kan werken.

Hysteroscopisch steriliseren

Een hysteroscoop is vergelijkbaar met een laparoscoop, maar kan via de vagina-ingang (schede) in de baarmoeder worden gebracht. Een hysteroscopische sterilisatie via de schede kent 3 poliklinische varianten, namelijk:

  • Ovabloc – Men spuit een siliconenvloeistof in de eileiders die stolt en de eileiders afsluit.
  • Essure – Men plaatst een minuscuul veertje in de eileiders waardoor de eileiders binnen 3 maanden dichtgroeien.
  • Adiana – Men brengt een minuscule matrix in de eileiders waaromheen lichaamscellen groeien die de eileiders afsluiten.

Baarmoederverwijdering

In zeldzame gevallen wordt een vrouw gesteriliseerd door de verwijdering van de volledige baarmoeder. Een dergelijke chirurgische ingreep wordt tegenwoordig enkel nog uitgevoerd wanneer er ernstige en acute medische redenen toe zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn baarmoeder(hals)kanker, eileiderkanker, eierstokkanker, grote myomen (vleesbomen), ernstige baarmoederverzakking of menstruatieklachten die zeer hevige pijn teweegbrengen.

Steriliseren terugdraaien middels hersteloperatie

Sterilisatie van de vrouw is in principe permanent. Een chirurg kan de vruchtbaarheid achteraf proberen te herstellen, maar deze herstel-ingreep heeft slechts een gering slagingspercentage (gem. < 65%). Men dient er dus van uit te gaan dat sterilisatie in beginsel definitief en onomkeerbaar is.

Heb jij vragen of opmerkingen met betrekking tot sterilisatie bij vrouwen? Laat dan hieronder een reactie achter…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.