Stevia is een plantje waaruit natuurlijke zoetstoffen (steviolglycosiden) kunnen worden gewonnen. Sinds december 2011 mag stevia-zoetstof als ingrediënt in bepaalde voedingsmiddelen worden gebruikt. Velen zijn hier extreem blij mee, want suiker en chemische zoetstoffen genieten weinig populariteit binnen afslankland…
Suiker & zoetstof
Suiker wordt gemeden vanwege de calorieën en de verstoring van de bloedsuikerspiegel en insulinebalans. Synthetische zoetstoffen zoals aspartaam leveren dan wel geen calorieën, maar beïnvloeden desalniettemin de glucose-, insuline- en vethuishouding. Stevia zou dan ook ideaal kunnen zijn, want deze natuurlijke zoetstof levert 0 calorieën en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel niet.
Onduidelijkheden omtrent stevia
Hoewel stevia volmaakt overkomt, zijn er nog altijd vragen en onduidelijkheden rondom deze natuurlijke, calorievrije zoetstof. Hoe smaakt stevia? Is stevia 100% veilig? En mag je van stevia onbeperkt eten? Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten rondom stevia-zoetstof…
1. Hoe smaakt stevia?
Stevia smaakt 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Suiker veroorzaakt direct een zoete smaaksensatie; stevia doet hier wat langer over. Hoe meer suiker je in je thee doet, des te zoeter deze wordt; bij stevia werkt dit niet zo. Als er te veel stevia wordt gebruikt, ontstaat veelal een bittere bijsmaak. (bron)
Sommigen ervaren de nare bijsmaak van steviolglycosiden reeds bij kleine hoeveelheden stevia; anderen ervaren de bijsmaak zelfs niet bij grote hoeveelheden. De mate waarin je stevia als zoet of bitter ervaart is erfelijk bepaald en afhankelijk van de smaakreceptoren op je tong.
Stevia bevat +/- 10 verschillende steviolglycosiden en sommige hiervan zijn beduidend bitterder dan de rest. In de nabije toekomst wil men de verschillende steviolglycosiden scheiden en sorteren om een zoetere en minder bittere stevia-variant te bewerkstelligen.
2. Is stevia veilig of gevaarlijk?
Stevia is goedgekeurd door de ‘European Food Safety Authority’ (EFSA) en officieel/wettelijk gezien veilig voor menselijke consumptie. Toch wil dat niet zeggen dat steviolglycosiden volledig ongevaarlijk zijn. Bijna alle voedingsmiddelen hebben toxische eigenschappen, als je er te veel van binnenkrijgt.
3. Hoeveel stevia mag je gebruiken?
De EFSA heeft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviolglycosiden op 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag vastgesteld. Iemand van 70 kilo mag dus 280 milligram steviolglycosiden per dag gebruiken, en dat is niet veel.
Gebruik jij stevia? Laat hieronder weten wat je van deze natuurlijke, calorievrije zoetstof vindt!
Stevia – 100% natuurlijke zoetstof met 0 calorieën
Stevia is een suikervervanger. Stevia wordt gewonnen uit het oorspronkelijk Paraguyaanse plantje ‘Stevia Rebaudiana Bertoni’ dat ook wel bekend staat als honingkruid. De Stevia is het zoetste plantje ter wereld en bovendien een 100 procent natuurlijk alternatief voor suiker en synthetische zoetstoffen… Met 0 calorieën!
Suikervervangers zijn bedoeld om eten en drinken zoet te maken, zonder dat ze (veel) calorieën leveren. Het voordeel van suikervervangers zonder calorieën is dan ook dat je zoete producten kunt eten en drinken, zonder aan te komen…
Ongezonde zoetstoffen
Helaas zijn er tal van zoetstoffen die negatief uitwerken op de lichamelijke gezondheid. Volgens de Gezondheidsraad heeft men nooit wetenschappelijk vastgesteld dat zoetstoffen zoals acesulfaam-K (E950) en aspartaam (E951) gevaarlijk zijn. Er zijn echter talloze onderzoeken die uitwijzen dat stoffen zoals aspartaam gevaarlijke bijwerkingen kennen.
Voedingsmiddelenindustrie
Negatieve onderzoeksresultaten worden onderuitgehaald door levensmiddelenfabrikanten die baat hebben bij goedkope, synthetische toevoegingen. Overheidsinstanties laten het bovendien toe omdat er – zoals bij de tabaksindustrie & alcoholindustrie – miljarden euro’s omgaan in chemische toevoegingen… De heersende levensmiddelenindustrie financierde zelfs “objectieve” onderzoeken die aspartaam veilig bevonden.
En toen was er Stevia…
Stevia wordt al jaren gebruikt als zoetmiddel in Zuid-Amerika en Azië. In de VS en Europa werd Stevia keer op keer afgekeurd als voedingsmiddel. Sinds 2008 mag Stevia ook in Australië en Amerika in voedingsmiddelen worden verwerkt. Ook in Nederland wordt Stevia sinds kort verkocht, maar dan wel met het etiket “niet voor inwendig gebruik” erop. :P
Stevia mag binnenkort worden gegeten
In Nederland kun je Stevia dus kopen om je huid mee in te smeren. Pas als er in Brussel een wetswijziging wordt doorgevoerd, mag Stevia worden verkocht voor inwendig gebruik. Het zal vanaf dat moment ook in Nederlandse supermarkten worden verkocht als suikervervanger. Desalniettemin zijn er nu al mensen die Stevia in hun koffie en bakproducten doen. (bron)
Voordelen van Stevia
Stevia bevat 0 calorieën en is 30 tot 300 keer zoeter dan tafelsuiker. Daarnaast blijft Stevia tot temperaturen van 200 oC stabiel, waardoor Stevia zeer geschikt is voor koken en bakken. Stevia zou bovendien positief uitwerken bij:
- Diabetes mellitus (suikerziekte)
- Hyperglykemie & hypoglykemie (hoge & lage bloedsuikerspiegel)
- Hypertensie (hoge bloeddruk)
- Cariës (tandbederf) (bron)
Wat denk jij van Stevia? Laat je reactie achter!
Stevia: pas op voor oplichterij (3% stevia)!
Stevia is helemaal hot en happening binnen “gezondheid & afslankland”. Dat komt omdat stevia een natuurlijke zoetstof is die geen energie (lees: calorieën) levert. Dit is uniek, want zoetheid is een eigenschap die bij uitstek is weggelegd voor snelle, calorierijke koolhydraten (suikers) en chemisch-synthetische zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, acesulfaam-K en cyclamaat…
Herkomst van stevia
Stevia heet voluit ‘Stevia Rebaudiana Bertoni’. Het is een klein plantje dat van oudsher afkomstig is uit het Zuid-Amerikaanse Paraguay. Stevia wordt echter ook al jarenlang als zoetstof gebruikt in o.a. Japan, China, Australië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Stevia is in deze landen terug te vinden in allerhande industriële dranken en voedingswaren. Maar ook “los”, in vloeibare vorm en als ‘stevia-poeder’ c.q. ‘stevia-zoetstof’ c.q. ‘stevia-sweetener’.
In Nederland mag stevia pas sinds december 2011 in voedingsmiddelen worden verwerkt. Dat is opmerkelijk, want ook in Nederland wordt stevia al heel lang gebruikt als zoetmiddel. Niet binnen de voedingsindustrie, maar door particulieren. Zo verbouwden veel Nederlandse tuiniers en tuinders al in de jaren ‘50 en ‘60 stevia, maar zij kenden dit gewas als ‘honingkruid’ of ‘honingplantje’. Zoeten met stevia was destijds razend populair, want stevia-zoetstof was vele malen goedkoper dan “luxe” kristalsuiker.
Zelf stevia verbouwen
Tegenwoordig is stevia een stuk duurder dan suiker. Vooral kant-en-klaar stevia-poeder is erg prijzig. Je hoeft echter helemaal geen kant-en-klare stevia-zoetstof te kopen. Stevia-plantjes zijn namelijk relatief gemakkelijk zelf te verbouwen. Je kunt stevia-planten gewoon bij plantenzaken en tuincentra (Intratuin e.a.) kopen voor +/- 2 euro per stuk. Je plukt de blaadjes, laat ze een dagje drogen en verpulvert ze tot poeder met een vijzel. En klaar is Kees…
Daarentegen is het overigens vrij lastig om eigenhandig stevia-zaad te doen ontkiemen en uitgroeien tot volwassen plantjes.
Kant-en-klaar stevia-poeder (zoetstof) kopen
Omdat de meeste mensen niet de tijd of behoefte hebben om zelf in de weer te gaan met stevia-plantjes, is stevia-zoetstof in poedervorm ongelooflijk populair. Stevia wordt vooral via internet gekocht door mensen die op hun lijn letten, op dieet zijn en/of willen afvallen. Helaas wordt er door sommige voedingsproducenten misbruik gemaakt van mensen die via internet stevia-poeder bestellen (of stevia-zoetstof in de supermarkt kopen)…
Pas op met stevia-producten!
Stevia is 100% natuurlijk en levert 0 calorieën. Om die reden is er enorm veel vraag naar stevia, en waar vraag is ontstaat aanbod. Veel eerlijke winkelierszaken en webwinkels verkopen stevia-zoetstof die voor 100% uit stevia-bestanddelen bestaat. Deze “eerlijke” stevia-bestanddelen worden ook wel ‘steviolglycosiden’ genoemd. Steviolglycosiden kunnen op hun beurt worden onderverdeeld in steviosiden en rebaudiosiden.
Er zijn echter ook steeds meer voedingsproducenten die “stevia” verkopen die niet of nauwelijks stevia-bestanddelen bevat. Het gaat om mengvarianten waar slechts 3% stevia in zit! Voor de rest bestaan ze uit goedkope maltodextrine (onverzadigde glucosestroop). Een voorbeeld van deze schaamteloze geldklopperij is ‘Pure Stevia Low Calorie Sweetener’. De naam van deze stevia-zoetstof suggereert dat het om pure stevia gaat. Dit product bestaat echter voor 3 procent uit stevia en voor 97 procent uit maltodextrine. In principe eet je dan dus net zo goed (en soms zelfs beter) kristalsuiker eten!
Ook het product ‘Stevia Kristalpoeder’ bestaat voor slechts 3 procent uit steviolglycosiden, en zo zijn er nog veel meer “stevia-poeders” en kant-en-klare “stevia-zoetstoffen” die nauwelijks stevia bevatten.
Tot slot
In de blaadjes van de stevia-plant zijn van nature steviolglycosiden aanwezig die tot 300 keer zoeter smaken dan suiker, maar geen calorieën leveren. Zodoende is stevia het beste van twee werelden: net zo natuurlijk als suikerriet en net zo calorieloos als “light”. Op de mengvarianten die de afgelopen tijd overal opduiken staat met koeienletters ‘STEVIA’ gedrukt, maar deze producten hebben niks met steviolglycosiden van doen.
Wil jij stevia gebruiken? Kijk dan in de lokale natuurwinkel of op een betrouwbare website. Ga voor de 100% pure vorm van stevia. Deze zit doorgaans in piepkleine doceerflesjes met pipetje waarmee je vloeibare stevia kunt “druppelen”. Of maak je eigen stevia met een honingplantje en een vijzel! Wil je meer weten over stevia? Kijk dan ook eens op Sugarfreestevia.net. Deze website staat boordevol interessante informatie over steviapoeder en steviazoetstof.
Heb jij ervaring met betrouwbare stevialeveranciers? Of heb jij een stevia-product gekocht waar niet of nauwelijks stevia in zit? Laat hieronder jouw ervaring achter m.b.t. stevia(-oplichterij)…
19 comments
paul wolters
13 februari 2016Stevia, aspartaam… en meer van soort spul. Buiten dat ik het absoluut niet lekker vind ben ik er vreemd genoeg ook nog allergisch voor. Mijn mond zwelt op en begint te jeuken. Mijn punt is eigenlijk dat ik vind dat een fabrikant mij niet mag verplichten om minder suiker te nuttigen. dit moet mijn eigen keus zijn. indien ze toch vinden dat dit maatschappelijk verantwoord is doe er dan MINDER suiker in maar laat de zoet vervangende additieven weg. indien de behoefte er is kan ik er wel nog iets bij doen maar ik kan er niets uithalen. let wel: ik respecteer ieder zijn voedselkeuze maar ik wil geen gif opgedrongen krijgen door fabrikanten (zoals fanta nu ook in enkele smaken stevia toevoegt en NIET als light betiteld)
Paul
13 februari 2016Stevia is een plantje, en logischerwijs hoeft niet alles waar planten in worden verwerkt met ‘Light’ te worden bestempeld. Uiteindelijk komt veruit de meeste ‘gewone suiker’ ook van planten, namelijk het rietgewas suikerriet en het wortelgewas suikerbiet. Daarnaast kunnen voedingsmiddelenproducenten er natuurlijk niets aan doen dat jij allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen. Ikzelf ben overigens totaal geen fan van synthetische zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaamkalium en sacharine en zou het liefst zien dat ze van de aardbodem verdwijnen, maar zolang ze wettelijk zijn toegestaan, kun je natuurlijk niet verwachten dat niemand ze gebruikt omdat jij er allergisch voor bent. Erg vervelend natuurlijk, maar er zijn evengoed mensen allergisch jegens granen, eieren, zuivel, noten, zaden en peulvruchten. Moet je deze producten dan ook verbieden? Fabrikanten verplichten je niet om minder suiker te nuttigen; jijzelf kunt beslissen wat je wel en niet koopt. Beetje kortzichtig naar mijn mening…
Karin
13 oktober 2014Ik begrijp uit jullie gesprekken dat de Stevia zoetjes van Canderel dus ook niet goed zijn. Het is inmiddels wel oktober 2014, dus misschien is er inmiddels wat verbeterd?!
Paul
13 oktober 2014De huidige ingrediëntenlijst van Canderel Green Zoetjes is als volgt: lactose (afkomstig van melk), zoetstof: steviolglycosiden (extract van de Stevia rebaudiana), drager: vernet CMC, antiklontermiddelen: calciumzouten van vetzuren, siliciumdioxide en natuurlijk aroma. Ik durf niet te zeggen of elk van deze ingrediënten ‘gezond’ is, maar of ze preferabel zijn boven pure stevia… ik denk persoonlijk van niet.
Tiny
27 september 2012Gelijk heb je Marianne, De o zo schadelijke transvetzuren door het verhitten van gezonde vetzuren en bewerking in de fabrieken ontstaan!.. Ik vraag mij ook af waar dit stopt, goede gezonde vetten worden zo bewerkt dat we verzekerd zijn van het vroeg of laat ziek worden hierdoor!.. Stevia in de supermarkt bevat maar heel erg weinig echte Stevia!.. Dus die koop ik niet meer. De Natuurwinkels verkopen de vloeibare vorm en ook de blaadjes Stevia! Maar het is vreselijk dat hier zo als nog steeds de mens en zijn gezondheid niet centraal staat, maar alleen de verdiensten eraan!..
Tiny
26 september 2012Dank je wel Marianne en stella,..ik ben voedingsdeskundige en ben van mening dat alleen de plant stevia en de vloeibare vorm goed zijn voor gebruik,de poeder en tabletten zijn bewerkt helaas!..fabrikanten die hun verweer lieten vallen om Stevia ook hier op de markt te krijgen hebben dit verweer laten vallen omdat de veel duurdere Stevia maar in heel erg kleine hoeveelheden aan hun chemische troep werd toegevoegd,..ik kan me hier echt kwaad over maken.!..zo kunnen deze fabrikanten doorgaan om ons heel langzaam te vergiftigen..
Marianne
26 september 2012Dank je Tiny voor het advies. Dan weet ik nu waar ik aan toe ben. En inderdaad gooi ik dus eigenlijk wederom chemische troep in mijn koffie. Er zou een verbod moeten komen op al die toevoegingen en chemische bewerkingen die nadrukkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Kijk maar eens naar alle toevoegingen en E-nummers op een pakje doodgewone schouderham bijvoorbeeld. E621 komt je bijna in alles tegen. En dit geldt ook voor de zogenaamde transvetzuren, oftewel de geharde plantaardige oliën, die funest zijn voor onze gezondheid. Er is nog veel werk te verrichten op dit gebied. Wat doet het ministerie voor Volksgezondheid eigenlijk, die zouden zich eens hiermee bezig moeten houden.
stella
26 september 2012Ben het helaas met Tiny eens… Ik gebruik Stevia nu een jaar of 2 en het bevalt mij heel goed. Koop het bij de reformwinkel en bestaat uit 95% stevioside en een beetje bronwater. Ik gebruik het in alles waar ik vroeger suiker of zoetstof in deed. Het klopt helemaal wat Tiny schrijft dat vel van de producten in de winkels waar nu opeens heel groot Stevia op staat er helaas maar heel weinig van terug te vinden is in het product zelf… Zag van de week Cola in de supermarkt staan met Stevia erin maar ook nog steeds aspartaam, ik bedoel maar…
Marianne
26 september 2012Ik vraag me af of de stevia die je bij de supermarkt koopt dezelfde kwaliteit heeft als de stevia die je bijvoorbeeld bij een natuurvoedingswinkel koopt. Vooralsnog heb ik ervaring met stevia die ik ben tegengekomen als eerste bij de Jumbo. Echter ik heb gemerkt dat ik, steeds als ik thee en/of koffie gezoet heb met het product last heb van jeuk aan mijn armen en elders op mijn huid. Bovendien vind ik koffie met alleen de stevia niet lekker. De smaak van stevia vind ik beduidend anders dan van suiker. Ik maak nu gebruik van rietsuiker of honing gecombineerd met een steviatabletje. Overigens is de producent van deze stevia, dezelfde die ook Canderel produceert. Ik vraag mij, dus net als Tiny, af of ik hier wel te maken heb met een 100% natuurlijk steviaproduct.
Tamara
25 september 2012Op aanraden van mn schoonzusje dit product gaan gebruiken..zij is één natuurlijk voedingsdeskundige..ik moest eerst wel erg wennen..maar t voordeel is wel dat t je ook helpt om geheel zonder suiker in de thee te kunnen én t helpt bij t minder zin in zoetheid hebben..je moet wel de stevia van stevia uit de ekoplaza o.i.d. hebben..want de stevia uit de supermarkt van bijv. natrena of candarel bevat maar een heel klein deel stevia én de rest is nog steeds troep..
Tiny
25 september 2012Als Stevia al onveilig wordt is dit doordat zoetstof fabrikanten er hun chemische troep bij doen!.. Stevia is gewoon een eeuwen oud middel dat door toe doen van de zoetstof fabrikanten hier in Nederland onnodig lang werd tegengehouden,ik lees nu dat er vaak maar 3% stevia in een verpakking zit waar zogenaamd stevia poeder in zit!..volksverlakkerij is het,de rest, het goedkope maltodextrine betreft de andere 97%. Ik vind dat de overheid hier in verzaakt…er moet meer controle uitgevoerd worden op wat wij consumeren,alles mag hier in dit land,zelfs de gezonde Stevia tegenhouden dus!..want wat telt is het geld wat in het laatje komt,de gezondheid staat helaas niet meer voorop!
Kelly
25 september 2012Je kunt toch gewoon de plant kopen, dan zit er toch niks van poeder bij of chemische troep? De blaadjes kun je zelf ook drogen en verkruimelen! Tenminste zo doe ik het!
Bles
25 september 2012Beste, Ik mis de vergelijking van Stevia t.o.v. suiker. Mijn geloof is dat stevia beter is en veiliger dan suiker. Google eens op de KU Leuven, professor Jan Geuns voor info. Dit is de enige in Europa die hier wat zinnigs over kan zeggen de rest fietste mee op de suikerlobby. En het vergelijk van als je teveel binnenkrijgt is het slecht inderdaad een “kul” argument drink je teveel water is dodelijk.
filip deknudt
25 september 2012Het is de eerste keer dat ik verneem dat aspartaam de glycemische index beïnvloedt. Ik mag daar dus uit afleiden dat iedereen die bij zijn/haar eten een light drankje drinkt er in feite voor zorgt dat de extra insuline-injectie ervoor zorgt dat de voedingsstoffen makkelijker als vet worden opgeslagen. Conclusie : light-dranken zijn niet enkel gevaarlijk voor onze gezondheid, ze zorgen er tevens voor dat wij extra aankomen! Ik gebruik altijd Sukrin als zoetstof. 0 calorieën, 0 glycemische index. 100% natuurlijk. Ik begrijp wel niet waarom er weinig of niets over geschreven wordt en waarom men het altijd over “Stevia” heeft.
Inez
25 september 2012Goede middag Filip, ik heb nog nooit gehoord van Sukrin, waar koop je dit? Is het ook goed om een cake of iets koekachtig mee te bakken? Is het poeder of tabletjes? ( mijn echtgenoot neigt naar suiker en daarom ben ik steeds op zoek, hij moet laag koolhydraten en suikers eten) Alvast bedankt. Mvg, Inez
Jeanine Oomen
26 september 2012Beste Filip! Dank je wel. Stevia vind ik niet te pruimen, ik ga Sukrin proberen! Jeanine
filip deknudt
26 september 2012Hallo Inez, Onder snelzoeken “Sukrin” intikken. Het ziet er net als suiker uit en je kan er mee bakken enz. Alles net zoals met suiker. Trouwens,veel succes gewenst met het dieet.
H.E.J. van Will
25 september 2012Sinds januari 2012 heb ik suiker afgezworen vanwege overgewicht. Ik ben stevia gaan gebruiken in mijn koffie en thee. Tegelijkertijd ben ik bij de fysiotherapeut gaan fitnessen. Het gevolg was in juli van dit jaar +/- 10 kg gewichtsverlies. Ik ben 71 en een verandering van lifestyle is ontzettend moeilijk, dus mijn gewicht stabiliseert na het stoppen bij de fysio. Van de bittere smaak heb ik geen last meer, maar ik gebruik misschien teveel stevia. Ik gebruik de zoetjes-vorm van stevia en gebruik er soms wel 5 per dag (zo niet meer…). Ik twijfel zelf ook vaak of dit wel gezond is. Tot januari dronk ik 5 flessen Spa (fruit) per week. Ook daar ben ik mee gestopt. Dat helpt natuurlijk ook. Ik ben een zeer enthousiaste gebruiker van stevia en probeer ook andere mensen over te halen. Groet.
Jolanda
25 september 2012Ik heb Stevia lang geleden al ontdekt, voor het in Europa was goedgekeurd. Ik heb toen een pot poeder besteld. Omdat Stevia zo sterk is, is de dosering heel moeilijk, je doet al snel teveel poeder in de koffie en ik proef blijkbaar al heel snel die bijsmaak, en die vind ik nooit lekker, ook niet bij zoetjes of light dranken. Ik heb het ook bij het koken gebruikt en dat ging perfect. Onlangs heb ik voor het eerst een Stevia zoetje in de koffie gedaan, maar dat was voor mij ook te sterk. Ik lees eigenlijk voornamelijk positieve reacties over de smaak van Stevia, maar ik heb de goede dosering helaas nog niet gevonden….