Stevia: pas op voor oplichterij (3% stevia)!

Stevia is helemaal hot en happening binnen “gezondheid & afslankland”. Dat komt omdat stevia een natuurlijke zoetstof is die geen energie (lees: calorieën) levert. Dit is uniek, want zoetheid is een eigenschap die bij uitstek is weggelegd voor snelle, calorierijke koolhydraten (suikers) en chemisch-synthetische zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, acesulfaam-K en cyclamaat…

Herkomst van stevia

Stevia heet voluit ‘Stevia Rebaudiana Bertoni’. Het is een klein plantje dat van oudsher afkomstig is uit het Zuid-Amerikaanse Paraguay. Stevia wordt echter ook al jarenlang als zoetstof gebruikt in o.a. Japan, China, Australië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Stevia is in deze landen terug te vinden in allerhande industriële dranken en voedingswaren. Maar ook “los”, in vloeibare vorm en als ‘stevia-poeder’ c.q. ‘stevia-zoetstof’ c.q. ‘stevia-sweetener’.

In Nederland mag stevia pas sinds december 2011 in voedingsmiddelen worden verwerkt. Dat is opmerkelijk, want ook in Nederland wordt stevia al heel lang gebruikt als zoetmiddel. Niet binnen de voedingsindustrie, maar door particulieren. Zo verbouwden veel Nederlandse tuiniers en tuinders al in de jaren ‘50 en ‘60 stevia, maar zij kenden dit gewas als ‘honingkruid’ of ‘honingplantje’. Zoeten met stevia was destijds razend populair, want stevia-zoetstof was vele malen goedkoper dan “luxe” kristalsuiker.

Zelf stevia verbouwen

Tegenwoordig is stevia een stuk duurder dan suiker. Vooral kant-en-klaar stevia-poeder is erg prijzig. Je hoeft echter helemaal geen kant-en-klare stevia-zoetstof te kopen. Stevia-plantjes zijn namelijk relatief gemakkelijk zelf te verbouwen. Je kunt stevia-planten gewoon bij plantenzaken en tuincentra (Intratuin e.a.) kopen voor +/- 2 euro per stuk. Je plukt de blaadjes, laat ze een dagje drogen en verpulvert ze tot poeder met een vijzel. En klaar is Kees…

Daarentegen is het overigens vrij lastig om eigenhandig stevia-zaad te doen ontkiemen en uitgroeien tot volwassen plantjes.

Kant-en-klaar stevia-poeder (zoetstof) kopen

Omdat de meeste mensen niet de tijd of behoefte hebben om zelf in de weer te gaan met stevia-plantjes, is stevia-zoetstof in poedervorm ongelooflijk populair. Stevia wordt vooral via internet gekocht door mensen die op hun lijn letten, op dieet zijn en/of willen afvallen. Helaas wordt er door sommige voedingsproducenten misbruik gemaakt van mensen die via internet stevia-poeder bestellen (of stevia-zoetstof in de supermarkt  kopen)…

Pas op met stevia-producten!

Stevia is 100% natuurlijk en levert 0 calorieën. Om die reden is er enorm veel vraag naar stevia, en waar vraag is ontstaat aanbod. Veel eerlijke winkelierszaken en webwinkels verkopen stevia-zoetstof die voor 100% uit stevia-bestanddelen bestaat. Deze “eerlijke” stevia-bestanddelen worden ook wel ‘steviolglycosiden’ genoemd. Steviolglycosiden kunnen op hun beurt worden onderverdeeld in steviosiden en rebaudiosiden.

Er zijn echter ook steeds meer voedingsproducenten die “stevia” verkopen die niet of nauwelijks stevia-bestanddelen bevat. Het gaat om mengvarianten waar slechts 3% stevia in zit! Voor de rest bestaan ze uit goedkope maltodextrine (onverzadigde glucosestroop). Een voorbeeld van deze schaamteloze geldklopperij is ‘Pure Stevia Low Calorie Sweetener’. De naam van deze stevia-zoetstof suggereert dat het om pure stevia gaat. Dit product bestaat echter voor 3 procent uit stevia en voor 97 procent uit maltodextrine. In principe eet je dan dus net zo goed (en soms zelfs beter) kristalsuiker eten!

Ook het product ‘Stevia Kristalpoeder’ bestaat voor slechts 3 procent uit steviolglycosiden, en zo zijn er nog veel meer “stevia-poeders” en kant-en-klare “stevia-zoetstoffen” die nauwelijks stevia bevatten.

Tot slot

In de blaadjes van de stevia-plant zijn van nature steviolglycosiden aanwezig die tot 300 keer zoeter smaken dan suiker, maar geen calorieën leveren. Zodoende is stevia het beste van twee werelden: net zo natuurlijk als suikerriet en net zo calorieloos als “light”. Op de mengvarianten die de afgelopen tijd overal opduiken staat met koeienletters ‘STEVIA’ gedrukt, maar deze producten hebben niks met steviolglycosiden van doen.

Wil jij stevia gebruiken? Kijk dan in de lokale natuurwinkel of op een betrouwbare website. Ga voor de 100% pure vorm van stevia. Deze zit doorgaans in piepkleine doceerflesjes met pipetje waarmee je vloeibare stevia kunt “druppelen”. Of maak je eigen stevia met een honingplantje en een vijzel! Wil je meer weten over stevia? Kijk dan ook eens op Sugarfreestevia.net. Deze website staat boordevol interessante informatie over steviapoeder en steviazoetstof.

Heb jij ervaring met betrouwbare stevialeveranciers? Of heb jij een stevia-product gekocht waar niet of nauwelijks stevia in zit? Laat hieronder jouw ervaring achter m.b.t. stevia(-oplichterij)…

10 reacties op “Stevia: pas op voor oplichterij (3% stevia)!

 1. Erik de Jong ·

  stevia kopen in de winkel – goed opletten is altijd goed, maar geraffineerde suiker is acht vele malen schadelijker!! Leuk en mooi om te lezen dat stevia in de jaren 50 en 60 al verbouwd werd onder Nederlandse tuinders! Terug gaan, maar dan biologische en ecologisch verantwoord, zodat kwaliteit ook in de winkel komt! IK heb zelf net onderstaande reactie geschreven op artikel over de gevolgen van overconsumptie van suikers en er gezonde alternatieven zijn, zoals Stevia, om ziekte te voorkomen en ziekenhuis bezoek en medicijngebruik tegen te gaan.

  Reageer
 2. Isabel ·

  Dat krijg je ervan als je ervoor kiest om je op te laten lichten door een groot risico te nemen door fabrikanten te geloven op hun mooie verkooppraatjes… Is het zo moeilijk om te begrijpen dat natuurlijk (een echt steviaplantje dus) beter voor je gezondheid is dan al dat andere gefabriceerde stevia spul?? Je kunt online steviazaden bestellen, maar vele tuincentra hebben het plantje ook te koop. Groetjes Isabel

  Reageer
  • Paul ·

   Klopt; zoals ook hierboven wordt vermeld onder het kopje “Zelf stevia verbouwen”.

  • Anne van België ·

   Als je de rekken in de supermarkten ziet, kan het bijna niet anders of er wordt massaal met de zogenaamde Stevia geknoeid. Bovendien vind ik dat de (gedroogde) natuurlijke blaadjes niet die vervelende ‘zoethout’ smaak hebben, die de chemische extracten onbruikbaar maken voor o.a. koffie. Overigens wist ik niet dat Stevia het aloude ‘honingplantje’ was… Bedankt Paul! En ik kom toch maar af en toe vanachter de computer vandaan. hihi. 😉

 3. Peter Heijboer ·

  Ja, de oplichterij en bedriegerij floreert weer ten top! Pas heb ik Sweet STEVIA gekocht bij Action. Dacht werkelijk Pure Stevia in handen te hebben! Mensen, lees goed de productinformatie bij dit soort producten. Of eigenlijk bij alle producten! Wat kun je nu eigenlijk nog weltot je te nemen? Ga terug naar grootmoedertijd! Hoop dat jullie iets hebben aan dit bericht… Groetjes P.H.

  Reageer
 4. Bert Versteeg ·

  Ik koop mijn Stevia producten altijd bij Stevia World, hier staan de ingrediënten op de site en zij hebben ook pure Stevia poeder zonder toevoegingen!

  Reageer
 5. Paul ·

  Zo moet er tegenwoordig geld worden verdiend: over de rug van anderen en desnoods ten koste van hun gezondheid. Ik kan me hier ook echt heel boos om maken…

  Reageer
 6. Hertoghs ·

  Ik heb een bestelling gedaan van stevia zoetjes bij steviazoetstof.be: de zoetjes zijn schandalig duur en bevatten bovendien slechts 35% stevia + Isomalt (kunstmatige zoetstof)! Ronduit bedrogen en geldklopperij!

  Reageer
 7. Healthcares.be ·

  Ik was ontzet over klanten die liever een grote pot kochten met 3% stevia erin en de rest maltodextrine als vulstof. Ze hadden het idee een pot van 500 gram stevia te kopen terwijl er maar 75 gram “zogenaamd” stevia-poeder in zat. Ik heb ’s geproefd en gevoeld hoe dit eruitzag en het was veel te korrelig. Alsof het inderdaad opgeblazen is. Echt stevia-poeder is ‘zeer’ fijn en een klein potje kan al gemakkelijk 50 tot 150 gram wegen. Koop dan ook alleen stevia-poeder met inuline, een natuurlijk wortelextract om het minder zoet te maken en beter doseerbaar. Dit verkopen ze hoegenaamd in de bio winkels. Jammer… Ik kies mijn eigen producten wel… Grtz. Bert

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.