Stomen is het garen van etenswaren in de damp van een vloeistof. Dit kan stomend water zijn waar al dan niet kruiden aan zijn toegevoegd, maar bijvoorbeeld ook bouillon of wijn. Door etenswaren te stomen zijn ze snel gaar, waardoor de smaak en kleur zoveel mogelijk behouden blijven. Stomen is nogal een ondergewaardeerde bereidingswijze die toepasbaar is op zo’n beetje alle denkbare voedingsmiddelen; van aardappels, rijst en groenten tot vlees, vis en paddenstoelen. Producten behouden hun natuurlijke smaak als je ze stoomt en zijn bovendien minder vetrijk en calorierijk dan wanneer je ze bakt; omdat je geen olie of boter gebruikt…

Stomen: smaakvol + gezond

Omdat bij stomen de ingrediënten niet direct in aanraking komen met de vloeistof, blijven aroma en smaak optimaal bewaard. Ook de vitamines, mineralen, spoorelementen, vezels, enzymen en fytonutriënten die van nature in de producten aanwezig zijn, blijven beter behouden. De smaak van gestoomde groenten is voller, de geur beter en de kleur beduidend dieper. Bovendien blijven gestoomde groenten heerlijk fris en knapperig!

Vlees & vis stomen

Stomen komt de smaak van vooral magere vleesvarianten sterk ten goede: ze blijven verrassend mals en lekker sappig. Mager vlees –zoals kip en kalkoen– droogt doorgaans gemakkelijk uit tijdens het bereiden omdat het weinig vet bevat, maar met stomen heb je hier totaal geen last van. Vlees kan enigszins verkleuren door het stomen, maar dit doet geenszins afbreuk aan de smaak. Verkleuring is grotendeels te voorkomen door zo kort mogelijk te stomen. Ook het marineren van vlees of het aanbrengen van een laagje notenkruimels of kruiden resulteert in een aantrekkelijkere kleur.

Voor vis geldt overigens hetzelfde; gestoomde vis is een delicatesse in o.a. China, Cambodja en Japan; denk maar eens aan gestoomde visrolletjes van scholfilet of zeeduivel in paksoi.

Goed voor de lijn

Stomen is een zeer simpel, uiterst smakelijk en pijlsnel alternatief voor de conservatievere Nederlandse bereidingswijzen en bovendien perfect voor tijdens het diëten. Producten verliezen namelijk vet tijdens het stomen, maar behouden de gezonde voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je lichaam. Stoom je producten door ze in een zeefje of stoommandje bovenin een afgesloten pan met een laag vocht te hangen, of in de steeds populairder wordende elektronische stoompan of elektrische stoomkoker.

Stomen in minuten

Tijd is een belangrijke factor als het aankomt op voedsel stomen. (bron) Hierbij de tijdsduur c.q. het tijdsbestek voor wat betreft het stomen van voedingsmiddelen in minuten…

  • Andijvie: 25 min.
  • Artisjokken: 30 – 40 min.
  • Asperges: 20 min.
  • Bleekselderij: 15 min.
  • Bloemkool: 15 min.
  • Broccoli: 12 min.
  • Courgette: 15 – 20 min.
  • Chinese kool: 15 min.
  • Champignons: 5 min.
  • Knolselderij: 15 min.
  • Maïskolven: 20 – 30 min.
  • Peultjes: 15 min.
  • Prei: 15 min.
  • Rode bietjes: 20 – 25 min.
  • Groene kool: 20 min.
  • Rode kool: 20 min.
  • Spinazie: 12 min.
  • Venkel: 25 min.
  • Witlof: 15 min.
  • Makreel: 10 – 12 min.
  • Kabeljauwfilet: 10 min.
  • Wijting: 15 min.
  • Schelvis: 10 min.
  • mager vlees: 10 min.
  • Appels: 5 min.
  • Peren: 5 min.
  • Aardappels: 25 min.

Ben jij bekend met het stomen van voedsel? Deel hieronder jouw favoriete gestoomde gerechten + recepten!

9 Reacties

  1. Ik eet vrij veel vis omdat ik het lekker vind en vanwege de goede vetten. Als je vis stoomt, verliest het dan de goede vetten?

  2. Ik gebruik gewoon een roestvrijstalen stoommandje. Je legt er je voedingswaren in, zet hem in een pan met een laagje kokend water, doet de deksel erop, wacht een tijdje… en voilà.

  3. Hallo Ruud, ik heb ook zo’n electrische stoomkoker gekocht bij Blokker, maar ik heb totaal geen ervaring met een stoomkoker. Kan je me een paar tips van de hand doen?

  4. wij hebben een elektr.stoomkoker gekocht bij Blokker
    Kunnen de atributen (mandjes)in de vaatwasser.

  5. hoe moet je iets stomen?
    zijn daar speciale pannen voor of kan het ook met een normale pan?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.