Je leven veranderen en slechte gewoonten afleren

Je leven omgooien en slechte gewoonten afleren is misschien wel het moeilijkste wat er is. Vrijwel iedereen vindt het moeilijk om de comfortabele zone waarin hij/zij leeft uit te stappen en het onbekende tegemoet te treden. In dit artikel vind je daarom een strategie van vier punten om je leven te veranderen en slechte gewoonten af te leren…

1. De knop omzetten

Er is een moment waarop ideeën, producten en groepsgedrag een omslagpunt bereiken en hun wortels vinden in onze cultuur. Dit geldt ook voor ons individuele gedrag. Hoe vaak heb jij anderen wel niet horen zeggen dat stoppen met roken ongelofelijk gemakkelijk bleek te zijn, terwijl ze het daarvoor tientallen keren tevergeefs hebben geprobeerd? Het is letterlijk een kwestie van een mentale “knop omzetten”. Het principe van de knop omzetten, zorgt voor een keerpunt waarop je je leven plotseling wél kunt omgooien.

Stop nooit met het (proberen te) stoppen met een slechte gewoonte. Vroeg of laat bereik je namelijk het omslagpunt en lukt het je de knop om te zetten… En dan lukt het wél om je leven te veranderen! Eventueel kun je dit veranderingsproces bespoedigen met behulp van therapie. Of in sommige gevallen – bijvoorbeeld in het geval van stoppen met roken – met behulp van medicijnen. Grijp gewoon alles aan wat voor jou werkt!

2. De kracht van een groep

Wikipedia heeft ervoor gezorgd dat informatie op een nieuwe manier wordt verzameld, samengesteld en gepubliceerd. Deze online encyclopedie herinnert ons eraan hoeveel kracht er schuilt in samenwerken. Samenwerken – en een groepsgevoel creëren – is zelfs een perfecte manier om je leven om te gooien.

Er zijn tegenwoordig talloze online “communities” die je kunnen helpen met uiteenlopende problemen. In zekere zin helpt een community beter dan familie of vrienden, want je communiceert met lotgenoten die jouw problemen precies begrijpen. Het besef dat je er niet alleen voor staat, kan zorgen voor een geweldige motivatie voor het omgooien van je leven! Bovendien werkt een internet-community relatief anoniem en discreet.

3. Het grote geheel

Mensen hebben vaak de neiging om hun problemen en slechte gewoonten veel groter te maken dan ze daadwerkelijk zijn. Door je problemen uit te vergroten, kunnen ze zelfs zo’n obsessie worden dat we ze als levensbepalend gaan zien. Alles draait op een gegeven moment om dat ene probleem. En probeer dan het grote geheel nog maar eens te zien… Doe daarom liever eens een paar figuurlijke stappen achteruit. Dan zie je het bos – waarvan de bomen deel uitmaken – weer in zijn totaliteit.

Een wijziging van perceptie is van cruciaal belang, omdat je dan weer verder kunt kijken dan het specifieke probleem dat jouw leven heeft overgenomen. Zodra je weer verder kunt zien dan je problemen, durf je weer te dromen en te hopen. Dit positieve denken is een belangrijke stap om je gedrag te veranderen. Pas als je weer positief kunt denken, kun je je dromen waarmaken en je leven omgooien en positief veranderen.

4. Denk vaker met je rechter hersenhelft

Calorieën tellen of een strikt dieet volgen, werkt om af te vallen, maar het is enorm moeilijk om zoiets daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Dit is typisch een aanpak van onze linker hersenhelft (verantwoordelijk voor logisch denken). De rechter hersenhelft gaat daarentegen over het grote geheel en het nut van alles. Je kunt je leven alleen omgooien als je je verstand (c.q. hersenen) op de juiste manier gebruikt.

Hoe eerder je iets in “het grote geheel” ziet, des te gemakkelijker het is om datgene in kleine stapjes uit te voeren. Zodra je overzicht hebt gekregen, kun je namelijk details koppelen aan het grote geheel… En dit heeft onder andere tot gevolg dat jij je niet meer zo druk maakt over dat ene koekje dat je extra hebt gegeten. Je ziet dan dat je dit makkelijk kunt balanceren door 10 minuten langer te sporten. Hiermee voorkom je het gevoel dat je hebt gefaald en uit pure schaamte & ellende de rest van de koektrommel ook maar leeg eet. (bron)

Je kunt je leven veranderen en je slechte gewoonten afleren door bovenstaande 4 punten in de praktijk te brengen! Heb jij het al geprobeerd? Laat hieronder weten of het ook voor jou werkte!

3 Reacties

  1. Ik heb gemerkt (na zoveel jaren) dat het wel degelijk mogelijk is om je mentale knop om te zetten. Hoewel mensen eerder vaker zeiden zet de knop om, zei ik altijd dat er geen knop op zit. Maar nu weet ik dat het mogelijk is om bepaalde gedachten te stoppen, omdat ik dat wil. Anderen kun je niet beïnvloeden, wat je wel zelf kunt bepalen hoe lang je daarmee bezig wilt zijn. Genoeg is genoeg en dat punt komt vanzelf een keer als je het mega zat bent en jezelf erin verliest. Wat ook heeft geholpen is bezig blijven met positiviteit voor jezelf te activeren, o.a. i.d.d. d.m.v. groepsmeditaties. Maar het kan dus wel.

  2. Vraagje: is er iets bekend over de gemiddelde tijd die nodig is om een slechte gewoonte af te leren t.o.v. de tijd dat je die gewoonte hebt gehad? Bijvoorbeeld: slechte gewoonte: 5 jaar niet gesport… kost 1 jaar (dus in dat geval 1/5 van die tijd) om af te leren en dus actief te worden. Gr. Martijn

    • Hoi Martijn, Ik denk niet dat het zo werkt omdat gewoontes zo’n beetje tegenovergesteld zijn aan exacte wetenschappen. Er zijn zodanig veel aspecten en randfactoren gemoeid met het aan- en afleren van gewoonten dat dit voor iedere persoon en ieder aanwensel anders zal zijn. Maar dat is enkel mijn vermoeden… Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.