Koolhydraten dienen als energieleverancier. Ze fungeren als brandstof voor het lichaam waardoor lichamelijke activiteit kan plaatsvinden en lichaamswarmte wordt gegenereerd. Koolhydraten zorgen er dus voor dat je kunt bewegen, dat je warm blijft en dat passieve fysiologische processen kunnen plaatsvinden (o.a. metabolisme, immuunsysteem, hersenfunctionaliteit, interne thermostaat etc.).
Essentiële koolhydraten bestaan niet. Bij een gebrek aan koolhydraten nemen eiwitten en/of vetten de “brandstofrol” van koolhydraten over. Je lichaam kan dus zelfs blijven functioneren bij een volledige afwezigheid van koolhydraten. Toch is het niet raadzaam om koolhydraten te schrappen uit je dieet…
Tekort aan efficiënte brandstof
Als je “te weinig” koolhydraten eet, wordt brandstof verkregen uit vetten en/of eiwitten. Vetten en eiwitten zijn echter veel minder efficiënt als brandstof dan koolhydraten. Dit komt omdat ze niet zo makkelijk door het lichaam kunnen worden afgebroken, omgezet en aangesproken. Koolhydraten zijn dus de meest efficiënte brandstof voor je lichaam.
Lichamelijke gevolgen van een koolhydraattekort
Een tekort aan koolhydraten is vooral merkbaar als je veel sport. Met name bij intensieve duursport (cardio) spreekt het lichaam koolhydraten aan. Ongetrainde sporters (met een lage zuurstofopname en lage anaerobe drempel) halen extra veel energie uit koolhydraten (t.o.v. vetten). Als er geen – of niet voldoende – koolhydraten voorradig zijn, gaat je lichaam eiwitten als brandstof gebruiken. De meest voorkomende gevolgen van een tekort aan koolhydraten zijn dan ook:
- Tekort aan spierglycogeen
- Trage spieropbouw
- Snel vermoeid en/of buiten adem
- Veelvuldig koud hebben
- Lage trainingsintensiteit aankunnen
- Knagende hoofdpijn
- Pijn op de borst
- Mentale neerslachtigheid
- Spierafname (op de langere termijn)
Over het algemeen geldt dat je dagelijks 5 tot 7 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht dient te eten.
Tekort koolhydraten: ketose & ketogene toestand
Voor de opslag van lichaamsvet zijn koolhydraten nodig. “Ketose” betekent dat je lichaam vet uit voeding niet (geheel) kan opnemen door de afwezigheid van koolhydraten in je lichaam. Sommige mensen eten geen koolhydraten om in “ketogene toestand” te geraken. Zij hopen af te slanken doordat hun lichaam minder of geen vet uit voeding absorbeert. Sommige ketose-aanhangers geloven zelfs dat ketose ervoor zorgt dat je lichaam – bij gebrek aan koolhydraten – puur lichaamsvet gaat verbruiken als brandstof. Tegenstanders van ketose beweren echter dat het lichaam in dat geval eiwitten – en dus spieren – gaat afbreken en zich juist vastklampt aan de vetreserves.
Heb jij weleens een tekort aan koolhydraten opgebouwd en hoe ervoer jij dit? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen!
116 comments
New me
14 maart 2023Ik ben nu een kleine 2 maanden bezig met koolhydraatarme voeding. Aan het begin viel ik snel af en had enorme energie.
Ik ben ook veel meer gaan wandelen omdat ik in juli mee ga doen met de 4daagse. Al snel merkte ik wel dat mijn nagels afbrokkelen, savonds snel moe ben, ’s nachts wakker lig of heel vroeg wakker ben. Ook heb ik het continu wel koud en draag een extra trui. Sinds een paar dagen heb ik nadat ik een maaltijd met vlees, groentes op heb nogsteeds hongergevoel heb en mijn cyclus is sinds 2 maanden ontregeld. Wat te doen?
Purity fit
8 januari 2023Mooi en uitgebreid artikel! Het is interessant om te weten dat ze een belangrijke rol spelen als energieleverancier voor het lichaam en dat ze essentieel zijn voor het functioneren van verschillende fysiologische processen. Het is ook goed om te weten dat koolhydraten de meest efficiënte brandstof voor het lichaam zijn en dat een tekort aan koolhydraten tot verschillende fysieke en mentale klachten kan leiden.
Thumbs up!
Margot
7 september 2020Na aantal weken koolhydraat arm gegeten te hebben [en in ketose te zijn], ben ik de afgelopen dagen helemaal niet lekker. Licht in het hoofd , beetje misselijk, voel me slap en flauw, moe , futloos etc. Het is best fors , want ik kan nu tijdens mijn nachtdienst amper functioneren. Dweilen is me te zwaar bijvoorbeeld. Voelt alsof ik tegen de grond kan gaan [flauwvallen]. Ik voelde me de afgelopen weken juist top , en dit overvalt me wel . Maar , een en ander gelezen en ik denk toch echt dat ik een tekort aan koolhydraten heb . Daardoor een lage bloeddruk [105/65] en zeer ws een lage bloedsuiker? [niet kunnen meten]. Paar signalen die ik niet serieus genomen heb de afgelopen dagen ; erge dorst, niet goed naar de wc kunnen . Nu mijn vraag; wat is de beste manier om dit weer op orde te krijgen? Als ik gezonde koolhydraten neem , hoe lang duurt het dan voordat het zich herstelt? Heb een banaan genomen , toen dat na een uur nog niks verbeterde , nog 2 glazen appelsap , voor ‘vlugge suikers’. Paar uur daarna nog anderhalve bruine boterham. Hoe nu verder? Ik zou juist starten vanavond met sporten[dansen] en heb me daar erg op verheugd. Maar op dit moment voel ik me niet in staat te gaan.
Iemand tips voor mij?
stevie
18 november 2021Het zou kunnen dat je te weinig mineralen en zouten hebt, te lage bloeddruk. Haal de koolhydraten uit fruit en groenten maar niet uit koek en snoep of wit brood, liever dan een volkoren cracker of zilvervliesrijst. Mogelijk heb je soms een te hoog Kalium. Als je op een dag bijvoorbeeld zowel kiwi, peer, zalm en spinazie eet wordt je kalium hoog. Ik had dat zelf na een operatie waar ik dacht aan te sterken van die combinatie aan voeding. Maar dat kan je bloeddruk ontregelen. Een paar dagen minder kalium en het was weer opgelost. Wat goed kan werken is “bonbroth” en op de dagen dat je weinig koolhydraten hebt en keto bezig bent. Dat voorkomt dat flauwe gevoel. Drink dan ook meer water of eet soep. En meten = weten. Dus laat je bloed prikken. Verder een goed adres voor voedingsadvies is Richard Groeneveld uit Dordrecht. (voedingenvitamines)
Sleutel
14 mei 2020Ben maand geleden begonnen met koolydraatarm en 3 kg afgevallen maar sinds 2 weken heb ik het constant heel erg warm en ben ik zweterig voelt onprettig en soort depressief gevoel.
JoWi
12 februari 2020Boven aan staat duidelijk Wat doe je als je Tekort aan koolhydraten, ik dacht fijn info waar ik iets mee kan echt niet dus. Ik ben niet aan het lijnen maar er is bij mij door een bloedonderzoek uitgekomen dat ik te weinig suikers in mijn lichaam heb dus te weinig koolhydraten eet wat nu? Bruin brood eten kan ik niet, pasta’s eet ik al, ik eet alleen niet zoveel op een dag. Wat kan ik dan wel doen?
Tamara
21 januari 2020Dit artikel is wat oud, maar wilde toch graag reageren. Op veel websites staat dat je binnen je macro’s zo’n 40 – 30 – 30 verhouding moet hebben. Voor mij betekende dit (met een flink calorietekort), 128g eiwit, 170g koolhydraten en 56g vetten. Het is me geen enkele keer gelukt om zoveel eiwitten te eten, en ik kreeg continu ’te veel’ vetten binnen. Nu heb ik mijn caloriedoel aangepast naar 2000 en met wat hulp van iemand die hier verstand van heeft de macro’s aangepast naar 50g eiwit, 275g koolhydraten en 78g vet. Voor mij klinkt 275g koolhydraten echter als HEEL VEEL, omdat alle fitness en bodywarmer sites veel lagere koolhydraatinname aanraden. Ik ben nu dus op zoek naar betrouwbare bronnen die écht beschrijven wat het lichaam nodig heeft en goed voor je is i.p.v. waarmee je snel afvalt of wat binnen de huidige trends valt…. ik wil wel wat afvallen, maar wil vooral mijn darmflora verbeteren. Dus veel vezels! En die gaan vaak samen met koolhydraten. Gezien ik zo’n 70 kilo weegt (denk ik) zou volgens dit artikel mijn behoefte op min. 350g zitten, klopt dat? Dat is nóg meer… Hoe zit dit nu allemaal precies? Ik lees zoveel verschillende dingen dat ik er niets meer van begrijp en me erg onzeker ga voelen over wat ik eet. Ik ben hersteld van anorexia, maar wil graag ‘de controle houden’ zodat ik me goed blijf voelen over wat ik eet en hoeveel.
Zeneski
21 oktober 2021Denk dat de momenten van toename ook erg belangrijk is. Calorieën tellen per week ipv per dag is ook een optie. Heb ongelofelijk veel tips maar het is me te veel omdat hier nu allemaal met je te delen haha. Hopelijk komt alles goed met je Tamara!
Groetjes
Stevie
18 november 2021je moet stoppen met calorie denken en overstappen op interval denken. Dus intermittend vasten. Ik was 25 jaar aan het klooien met afvallen, en sinds ik intermittend vasten heb gedaan, blijvend en goed afgevallen 15 kilo. Eet sowieso geen of weinig koolhydraten uit brood, pasta en geproduceerd voedsel. Ook niet teveel fruit want ook daar zitten suikers in die je insuline omhoog doen. Zodra je eet, gaat je verbranding uit. Het hele principe is simpel, hoe langer je niet eet, hoe meer je verbrand. Ga dus afbouwen naar langere tijd niet eten. Start met 12 uur (met een avond niet snacken en gewoon snacken) ben je er al. Dan van het achterlijke idee dat je tussendoortjes moet eten afstappen, dus naar 3 maaltijden per dag. Dan dagen in gaan bouwen met 2 maaltijden, bijvoorbeeld ontbijt overslaan en alleen zwarte koffie. Dan na dit soort dagen weer goed refeeden met yoghurt, soep, avocado en groenten. Eitwitten ook belangrijk en blijven sporten, liefst kracht training, niet teveel cardio als je boven de 40 bent. Mijn record is 4 dagen vasten geweest. Het vasten deed ik in voorbereiding van een zware operatie van kanker tumor. Hoe minder vet, hoe beter men erbij kon. Had dus een perfect bmi toen ik onder het mes moest. Ik ben nu ook kanker vrij en nog aan het herstellen van de operatie wonden . Het neveneffect is ook verrassend geweest; het heeft diverse klachten opgelost heeft zoals gewrichtspijn, wratten, en verdacht tumor weefsel (serieus gezien op mri dat het geslonken was na vasten). Nu zit ik weer gewoon op 3 maaltijden per dag of soms 2 zodra ik weer aankom. En zo hou je heel gemakkelijk je gewicht stabiel. Kan je ook weer een keer een taartje eten want je weet, zodra je aankomt, sla je volgende dag een keer ontbijt over en zit je al weer OK, Echt het is wat mij betreft lifestyle geworden. Zoek op Dr ekberg op youtube, en ook Thomas de lauer. Volgens artsen zijn bloedwaardes, bloed druk en hartslag nu schoolvoorbeeld. Spiermassa ben ik niet verloren met vasten. Dat is een fabel. Spiermassa krijg en houdt je door kracht training. Die kan je zelfs doen op een dag van vasten. Het is allemaal mindset en doelen stellen. Dan kan je veel als mens. Ik wou perse van de kanker af. En dan doe je gewoon alles.
ruud
15 februari 2018hallo ben 15 kg kwijt ook weinig koolhydraten gegeten wel groente geen fruit geen aardappels geen pasta geen rijst koolhydraten uit groente voel me prima wel vis en vlees gr ruud xx
Hugh Hefner
14 augustus 2017Ik kom er even niet uit, ik reken me suf maar ik krijg geen werkbaar antwoord.. Ik weeg 112 kilo en volgens jullie stelling is het aan te raden om 4 tot 7 gram gezonde koolhydraten per kilo lichaamsgewicht te eten. 112×5=560 gram en 112 x 7 = 784 gram. Ik heb je artikelen gelezen over gezonde koolhydraten en die vind je onder andere in groentes, brood etc. Bruin brood heeft bijv. 45 gram koolhydraten per ons en een ons is 2,5 boterham (40 gram per portie). Dus ik eet per dag 5 boterhammen, 90 gram koolhydraten binnen. Ik besmeer dat met roomboter en doe er vlees of kaas op, geen koolhydraten. ’s middags doe ik, ook al komen ze me bijna m’n neus uit, nog 5 boterhammen en dan zit ik al op 180 gram koolhydraten, nog maar tussen de 380 en 604 gram te gaan. Bij het avondeten eet ik een biefstukje, onbewerkt, geen koolhydraten, maar ik ga los op de groenten, wortel lust ik graag, en daar zitten veel suikers in, dus ik ga een kilo wortel knagen, nom nom nom. Als de kilo op is heb ik met 10 gram koolhydraten per ons nog maar 280/504 gram koolhydraten nodig en dan heb ik de advies hoeveelheid te pakken, dus kies ik voor aardappels. Ook een kilo want met 17 gram koolhydraten per ons schiet het niet op, een stamppot van 1 kilo wortel en 1 kilo aardappel, nu nog maar 100/334 gram koolhydraten te gaan! Ik maak dan ook m’n stamppot af met ui, ui heeft veel suikers, dus: een kilo! Dan zijn we alweer 90 gram koolhydraten verder en moet ik er nog maar 9/244 hebben om je geadviseerde hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen. Als dessert neem ik fruit, appels en met 14 gram per stuk mogen dat er tussen de 1 en 17 zijn.. Samenvattend heb ik dus op een dag 10 bruine boterhammen met boter en kaas, 3 kilo wortel-uienstamppot en 17 appels moeten eten om aan de bovengrens van m’n koolhydraat inname te komen.. Ik heb het in de supermarkt zo ’s allemaal in m’n winkelwagentje gedaan, toen wilde ik er nog een Playboy bij kopen, maar dat paste niet meer en met het idee dat ik die enorme berg eten ook nog op zou moeten eten was mijn lust voor de playboy ook wel verdwenen…Denk ik verkeerd, of klopt die 7 gram per kilo lichaamsgewicht misschien niet helemaal?
Paul
14 augustus 2017Beste Hugh, Gezien je naam ga ik ervan uit dat je bericht een sarcastische insteek heeft… Hierbij enige uitleg: Het woordje TOT had eigenlijk meer tot je verbeelding moeten spreken. Bodybuilders hanteren in de bulkfase ongeveer 8 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht per dag. Als je 112 kilo weegt (en mogelijkerwijs met overgewicht te kampen hebt), behoor je absoluut niet tot diegenen die aan de top qua koolhydraat-intake horen te zitten. Integendeel: je koolhydraatinname zou richting het minimum of zelfs daaronder moeten zitten indien afvallen raadzaam zou zijn. Denk aan 2, 3 of 4 gram koolhydraten per dag. Je berekening ga ik niet narekenen, maar als je normale maaltijden –bestaande uit gangbare voedingsmiddelen– eet, kom je hier met gemak aan. Al met al is er nogal een groot grijs gebied tussen minimum en maximum, en zulke minimale en maximale grenswaarden worden niet voor niets gehanteerd. Heb je een ernstig vitamine D-tekort, dan kun je je wellicht de maximale aanvaardbare dagdosering permitteren. Is er sprake van een vitamine D-intoxificatie, dan dien je logischerwijs het absolute minimum te hanteren. Een kwestie van logisch nadenken en verantwoord handelen. Bovenstaand artikel gaat heel expliciet over een TEKORT aan koolhydraten, dus de doelgroep bestaat uit mensen met een koolhydraattekort. Misschien dat dit het een en ander verklaart…
Hugh Hefner
14 augustus 2017Paul, dankjewel voor je reactie, dat verklaart inderdaad een hoop, ik kom op dit artikel door te googlen op de uitspraak dat een tekort aan koolhydraten gevaarlijk zou zijn. Je nuancering is essentieel, want in je tekst staat ‘Over het algemeen geldt dat je dagelijks 5 tot 7 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht dient te eten.”, dat is iets heel anders als wat jij nu zegt, ik werd me dat ook na het lezen van je schrijfsel beslist niet bewust! Enige sarcasme was wel mijn deel, dat had je goed gezien, 5 tot 7 gram koolhydraten, sorry dat ik het zeg, is ‘over het algemeen’ echt niet te doen, misschien heb je in de overige reacties op je artikel ook de trend gezien dat het vaak gelezen wordt door mensen die juist hun koolhydraat inname proberen te beperken, wat logisch is, want je zegt nogal wat dingen (ongetwijfeld waar, maar dan wel van toepassing op bodybuilders) die tamelijk beangstigend zijn en een gemiddelde lezer komt waarschijnlijk tot de conclusie dat je de ‘over het algemeen’ geopperde waardes moet aanhouden omdat er anders vreselijke dingen gebeuren zoals eiwit verbranding. Dat is pertinent niet waar, eiwit afbraak treed op als het lichaam niet genoeg eiwitten binnen krijgt én een tekort heeft aan koolhydraten heeft, dan blijft er weinig over dan eiwitten te halen uit spierafbraak: je mot toch wat. Al met al geef ik aan dat ik door je artikel behoorlijk op een verkeerd spoor werd gezet, maar bedankt voor je toevoeging, ik hoop dat andere mensen die hetzelfde idee krijgen als ik, dit nu ook inzien (hint: misschien is het goed idee om deze informatie in het artikel te verwerken, dat zal de kwaliteit van je bericht behoorlijk vergroten!)
Paul
16 augustus 2017Ik snap je opmerkingen, maar logischerwijs kan ik er niets aan doen dat de bezoekers van deze pagina niet corresponderen met het onderwerp en de strekking ervan. Ik kan de samenstelling van mijn publiek immers niet sturen of anderszins beïnvloeden. Vandaar ook dat ik iedere keer weer verwijs naar Saliusi-pagina’s waar deze doelgroep WEL wat aan zou kunnen hebben… Al met al gaat dit artikel toch echt over een TEKORT aan koolhydraten, hetgeen een totaal ander (lees: exact tegenovergesteld) uitgangspunt is dan “het willen beperken van je koolhydraatinname” (dat zou in deze context en binnen dit referentiekader immers een averechtse / negatieve / ongezonde uitwerking hebben). Dus nogmaals, wil je je koolhydraatinname beperken omdat je wilt afvallen en/of momenteel te veel koolhydraten eet, bekijk dan (de vele reacties onder) deze artikels:
h.i.t. trainer
5 november 2017Dat is het domme van al die info gevers. Ze bedoelen vetvrije massa, dus je schone gewicht zonder al het lichaams vet. Het zal toch zo zijn dat je steeds dikker wordt en je moet steeds meer koolhydraten eten.
stevie
18 november 2021accuut stoppen met al die boterhammen man! die koolhydraten kan je compleet missen. Ga groenten (broccoli/paprika/bloemkool/spruiten etc. ) en vlees (kip/lakoen) en vette vis eten (zalm/makreel/sardien). Ook 1 stuk fruit max per dag op dagen dat je vast en dus afvalt. Max 2 op refee dagen. Leer dus intermittend vasten, 12 uur niet eten, 16 uur. 20 uur, Je zal zien, dat is het enige wat werkt. Niet eten = afvallen. Wel eten = verbranding uitzetten en vet opslaan. Zoek op dr ekberg, thomas de lauer, jason fung. gaat er een wereld voor je open.
Greetje
12 juli 2017Ik vind het belangrijkste om na te gaan wat is en zijn koolhydraten. en dan vooral Verkeerde koolhydraten. deze moet je dus vermijden. Koolhydraten die je snel op neemt in het lichaam. En dat zijn dus de Toegevoegde suikers. zoals in brood witmeel pasta lees de etiket op je produkten. Per 100 gram 60% koolhydraten waarvan 30% toegevoegde suikers dan heb je een verkeerde product in handen. Heb je koolhydraten waar staat 40% koolhydraten waarvan 0%of 3% toegevoegd dan zit je goed. Maar dat mis ik dus op deze forum. Ik eet al jaren geen brood meer of koekjes. ja x op visite misschien 1x per maand een koekje. Verder eet ik Groente smoothies met fruit Ans. avocado . kaneel. gember. curcuma. komijn. pompoenpitten. sesamzaad. maanzaad. coconolie. amandelolie. pompoenpitolie. sesamolie. Warm eten vlees met roerbakgroente met bloemkoolrijst of gourmette spaghetti. Zwarte koffie met lepel cocosvet 4 keer per dag en groene thee en als ik trek krijg 4 eetlepels magere kwark. Maar bovenal let op de toegevoegde suikers die zijn dus heel slecht bv koekjes. vla. kant en klare produkten. zakjes. brood.
Paul
12 juli 2017Het lijkt me logisch dat deze informatie hier ontbreekt, want dit artikel gaat expliciet over een TEKORT aan koolhydraten. Over de kwaliteitseigenschappen van verschillende soorten koolhydraten kun je desgewenst meer lezen in de volgende artikels:
Trees Konings
3 mei 2017Jarenlang heb ik een te traag werkende schildklier gehad. Nadat het per toeval was ontdekt kreeg ik hiervoor medicijnen. Het probleem van een te traag werkende schildklier was o.a. heel geleidelijke gewichtstoename. Ik probeerde gezond en gevarieerd te eten. Als er eens een feestje was, kwam ik gelijk meer dan een kilo bij. Ik volg nu bijna een jaar onder begeleiding van een diëtiste een koolhydraatarm diëet. Ik ben nu ongeveer 10 kg afgevallen. Op het ogenblik ‘zondig’ ik ook wat vaker. Maar houdt het wel binnen de perken. Eet 2x daags fruit, iedere dag een wortel, veel noten, groenten, vlees en koolhydraatarm brood. Ik heb een fysieke baan. Sta 8 uur en het is een pittige baan. Ik ben 63 jaar oud en het gaat goed op het werk. Energie genoeg. Natuurlijk ben ik ook vaker moe als ik thuis kom van mijn werk. Maar dat is ook normaal met het werk. De jongere dames zijn ook na een dag werken moe. Ik wil nog heel graag 3 kg kwijt en dan zit ik weer in het velletje waar ik mij prettig bij voel. Toen ik bijna 70 kg woog voelde ik mij diep ongelukkig in mijn lijf. Ik ben er bijna en dan ga ik ook wat meer koolhydraten eten met mate. Een havermoutpannenkoek is heel erg lekker en daar zal ik mij vaker mee verwennen. Iedereen succes met gezond afvallen.
Paul
4 mei 2017Beste Trees, Dankjewel voor het delen van je ervaringen en bevindingen! Over koolhydraten & afvallen (en over afvallen dankzij koolhydraatarme diëten) kun je desgewenst meer lezen in de volgende artikels:
En over (afvallen ondanks) een trage schildklier oftewel hypothyreoïdie kun je desgewenst meer lezen in de volgende artikels:
Hopelijk hebben sommigen er iets aan… Het bovenstaande artikel houd ik graag zo dicht mogelijk bij het onderwerp, namelijk: ‘een tekort aan koolhydraten doordat je te weinig koolhydraten eet’… Groeten, Paul
Linda
23 juni 2017Ik ben nu bijna twee jaar bezig om weinig koolhydraten te eten. Geen pasta, aardappels, rijst enz. Wel brood maar dat is koolhydraatarm. Sinds een half jaar begin ik steeds depressiever te worden. Zit nu zo langzamerhand echt in een zwart gat. Ineens begon het mij vanmorgen te dagen dat het misschien wel aan het feit ligt dat ik te weinig koolhydraten binnen krijg. Ik lees nu dat er meerdere mensen zijn die zich depri voelen door dit dieet?
Teru
29 maart 2017Heb heel lang southbeachdieet gevolgd, het vet smelt zienderogen op de juiste plekken , maar zelf raad ik het maximum 1 maand aan , heb het zelf langer gedaan en dan wordt je inderdaad zo moe dat ik dacht cbs te hebben , na documentaire gezien te hebben , the truth about food wist ik dat ik koolhydraat nodig had, om 1 week was ik genezen na drie jaar me slecht gevoeld te hebben , dus dat zeker niet doen , maar wel degelijk vet dat smelt , reeds na 2 weken , succes
Frenchi
21 februari 2017Hallo, Ik ben al meer als een jaar koolhydraatarm aan het eten, en nu al 43 kilo afgevallen. Van 127 kilo naar nu 84 kilo en ben 1.82 lang. Er mogen er nog 7 af en dan ga ik proberen stabiel te blijven. Heb het wel altijd koud en soms weinig energie. Maar dat is niet altijd. Toch ben ik heel happy met deze levensstijl
Leen
12 maart 2017Hoi, ik ben nu ongeveer een halfjaar bezig met afvallen en ik doe ook koolydratenarm eten. Ik heb zelf alleen het idee dat dit echt niet werkt. Een halfjaar en dan pas 2 kilo?? Het is voor mij ook een beetje lastig om in te schatten hoeveel ik nou moet afvallen en of ik het überhaupt wel moet doen, ik ben immers 12 jaar. Veel mensen zeggen: “je bent nog veel te jong om af te vallen!” maar ik heb te veel overgewicht en ben bijna ongesteld dus er komt waarschijnlijk niet echt een groeispurt meer, dus van het groeien kan ik toch niet echt dunner worden.. Maar goed bezig hoor Frenchi!!
Pino
30 januari 2017Dank je wel Paul voor je reactie. Ik heb ook besloten om via het Voedingscentrum het een en ander te volgen. Volgens de testen die ik daar deed bleek dat ik te weinig at… ????
Pino
30 januari 2017Hoi. Ik ben sinds 3 weken begonnen om mijn “verkeerde” koolhydraten niet meer te eten. Daarmee bedoel ik eigenlijk zo min mogelijk suiker eten. Voor mij was dit best een opgave gezien het mijn Italiaanse achtergrond en dus het eten van veel pasta en witbrood. Het lukt goed ik eet veel groentes, vis, vlees, eieren, noten… soms een paar donkerbruine boterhammen. Ik let op de verkeerde E-nummers. Soms eet ik wat fruit in een shake in combinatie met groenten. Al met al is dat mijn probleem niet. Wat ik merk is dat ik nu meer dan drie weken last heb van duizeligheid… slap voelen… koud… De dokter zegt dat dit er allemaal bijhoort. Ik vroeg me af of iemand weet hoelang dit duurt? Ik slik overigens ook magnesium en vitamine C.
Paul
30 januari 2017Ik vind echt niet dat zulke klachten “erbij horen”. Neem gewoon met regelmaat een stuk fruit: een banaan, kiwi, peer, appel, handje blauwe bessen, aardbeien… Dan krijg je regelmatig wat suikers binnen, maar wel omringd door de nodige voedingsvezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten.
stevie
18 november 2021gebrek aan natrium en zouten zo te lezen. Ga dus af en toe soepje eten. Let op zout uit fabrieksvoeding, die wel vermijden. Liever uit moeder natuur, dus een zalmpje of bottenbouilon
Elke
23 januari 2017Interessante reacties en vooral antwoorden. Ik ben nu twee weken a ketogeen dieet bezig maar blijkbaar niet goed. Ik ben nu hoog in ketose maar tracht onder de 20 gram koolhydraten per dag te blijven en max 1000 kcal per dag te eten. Gevolgen sinds een vijftal dagen; eerst misselijkheid, nu constant hartkloppingen en geen energie. Ik ga mijn dieet dus bijstellen. Mijn BMI is 20.5 dus niet te zwaar maar heb vijf jaar lang alles gegeten waar ik zin in had (en ben een zeer grote eter en at vooral veel koolhydraten). Er was dus een vijf kilo bijgekomen, waaronder vooral vet op de buik en heup. Daarom dit dieet dus, met de bedoeling weer wat te trainen (oefeningen thuis en lichte krachttraining). Dit gaat dus zo niet lukken. Wat wel is; er is al drie kilo vet weg, vooral op buik en heupen. Misschin nu maar wat verstandiger gaan diëten want mijn lichaam is echt aan het afzien. Bedankt voor de tips!!!
Natascha
9 maart 2017Dat is echt niet goed. hou je KHD tussen de 20 en de 30, eet ongeveer je lichaamsgewicht in grammen aan eiwit en anderhalf keer je lichaamsgewicht in grammen aan vet. Je eet nu veel te weinig en pleegt roofbouw op je lichaam. Koolhydraatarm eten kan heel gezond zijn, maar lees je alsjeblieft in want dit is niet fijn!
dora
16 december 2016Kwam de site tegen na een zoektocht. Ik heb niet geweten dat door koolhydraatvrij eten organen, spieren en hersenen kunnen worden aangetast. Nu ben ik op de terugweg van dat dit bij mij gebeurd is. Nu mijn vraag, waar ik op moet letten. Wat kan ik doen om mijn lichamelijke brandstof zo snel mogelijk weer op peil te krijgen. En mijn vraag is er ook letsel mogelijk na deze domme zet om erg lang koolhydraatvrij te eten met alle klachten van dien.
priscilla
28 januari 2017Hoi, ik denk persoonlijk dat je te weinig vet eet, wat je nu doet lijkt op een crashdieet. Ik eet zelf koolhydraatarm, maar ik verhoog wel mijn vetten in mijn maaltijden. Ik eet dus meer olijfolie en boter, in de ochtend een bullet koffie. Ik voel me goed, ik val af heb lekker energie.
Hanneke
21 november 2016Hallo allemaal, ik ben nu 3 weken met koolhydraatarm dieet bezig. Nog erg aan t zoeken naar de juiste maatstaf van het aantal grammen koolhydraten. Nu lees ik hierboven dat een goede maatstaf 5 tot 7 gram per kg lichaamsgewicht is… klopt dit wel??? Dat zou voor mij 5/7 x 95 kilo betekenen… ongeveer 500 gram koolhydraten!!! Ik zit nu ongeveer op 70 gram en ben in 3 weken 2,5 kilo afgevallen. Ik heb wel last van spierpijn en hoofdpijn en kouder dan vroeger. Het afvallen gaat mij eigenlijk te langzaam als ik kijk hoe veel minder en anders ik eet zou ik veel meer resultaat verwachten / willen zien. Mijn vraag: klopt die verhouding van grammen en gewicht wel??? En zijn er nog meer mensen die mijn verhaal herkennen of doe ik iets fout? Succes verder allemaal! :-)
Paul
21 november 2016Bovenstaand verhaal over koolhydraten is niet gericht op afvallen, maar beschrijft de algemene koolhydraatbehoefte van volwassenen (die niet bezig zijn met afslanken). Over het algemeen geldt dan de verhouding 30 / 30 / 40 of 40 / 30 / 30 (qua koolhydraten / eiwitten / vetten). Ikzelf hanteer liever:
Dit zijn slechts indicatieve cijfers; bodybuilders hanteren veelal 50% eiwit, 35% koolhydraat en 15% vet. Het is maar net wat je uitgangssituatie (vetpercentage, spiermassa, lichaamsgewicht, lichaamslengte e.a.) en doelstellingen (aankomen, afvallen, spieren kweken, vet verbranden e.a.) zijn…
lilian
2 november 2016Je hersenen hebben gewoon koolhydraten nodig. Wat is er toch mis met een volkoren boterham of twee? Die houden je alert en actief. Mensen moeten meer aan hun hersenen denken en zichzelf niet tekort doen. Ik val prima af met koolhydraten, maar zonder suiker lees, voorbewerkt voedsel ????
Ray
6 augustus 2017Deel jouw opmerking 200%. Afvallen gaat goed en rustig. Niet te snel is het beste. Hardlopers zijn doodlopers…
carb backloading
3 juli 2016erg leuk om te lezen over carb backloading
sander
28 mei 2016Wat u hierboven beschrijft klopt totaal niet. Van een Ketogeen dieet krijg je juist meer energie. Ik raad u aan het boek : the grain brain , van neuroloog Dr. Perlmutters eens te lezen. Daarin wordt wetenschappelijk aangetoond dat u er naast zit. Ik heb zelf meerder malen een ketogeen dieet gevolg voor periodes van 8 weken. Daarin at ik minder dan 50 gram koolhydraten per dag. Na een paar moeizame dagen schakelt je lichaam over en voel je je prima. En de winner van de tour de france 2015 heeft dat gedaan op een ketogeen dieet. Dus ik snap even niet hoe u erbij komt dat je er futloos en inspanningsintolerant van zou worden?
Paul
29 mei 2016Beste Sander, Ieder mens is anders… Ik sluit dan ook niet uit dat sommige mensen baat (kunnen) hebben bij een ketogeen dieet, zonder last te krijgen van energiegebrek en futloosheid. Voor een effectief en risicovrij ketogeen dieet dient echter aan talloze nutritionele en fysieke randvoorwaarden te worden voldaan, waar het overgrote merendeel van de doelgroep bij lange na niet aan voldoet. Energiegebrek en inspanningsintolerantie zijn dan ook consequenties waar talloze mensen die een koolhydraatarm of koolhydraatvrij dieet volgen mee te kampen krijgen… Gewoon een direct gevolg van een ‘koolhydraatgebrek’… Dat vermoeidheidsklachten ook het gevolg kunnen zijn van insulinepieken door bloedsuikerschommelingen door suikers is correct. Dat een onderzoeker voordelen aantoont van ketose, garandeert al met al niet dat een andere onderzoeker geen nadelen kan aantonen… Mijn punt is dan ook dat een ketogeen dieet een negatieve keerzijde kan hebben. Wetenschappers / schrijvers belichten vaak 1 kant van het verhaal om een specifieke doelgroep aan te spreken en te overtuigen. Ik belicht graag beide kanten van het spectrum; zie desgewenst ook dit artikel over een koolhydraatoverschot / te veel koolhydraten eten… Al met al heeft ieder dieet voordelen en nadelen. Deze zijn ook nog eens afhankelijk van context en referentiekader: korte termijn versus lange termijn. Voorstanders benadrukken graag het één, tegenstanders het tegenovergestelde. Baseer standpunten en kritieken niet op één enkele studie of wetenschapper, maar kijk naar het totaalplaatje, dus alle studies en wetenschappers… Trek daarna pas je conclusies… Een enkel onderzoekje in de schijnwerpers zetten kan iedereen… Koolhydraatarm, prima! Koolhydraatloos, niet zo prima… En daarbij heb ik (over)belasting van nieren en lever nog buiten beschouwing gelaten. Bovendien is de effectiviteit van een koolhydraatloos dieet niet per definitie groter of beter dan dat van een vetarm dieet of andersoortig afslankdieet. Feit blijft dat een koolhydraatoverschot verregaande nadelen teweeg kan brengen, maar een koolhydraattekort evengoed. Sowieso vind ik ketogene diëten een kortetermijnoplossing (je geeft zelf al aan dat je 8x zo’n koolhydraatloos dieet hebt gevolgd)… Degenen die dit dieet promoten, spelen in op onze lichaamsgewicht-geobsedeerde samenleving; ze verdienen veel geld aan andermans kwetsbaarheid. Mijn standpunt t.a.v. koolhydraten: Mijd toegevoegde suikers en witte bloemproducten en blijf lekker complexe / trage koolhydraten uit natuurproducten. (o.a. groenten, vruchten, zaden, noten en ongeraffineerde volkorengranen) eten. (bron + bron + bron + bron + bron + bron + bron) Groeten, Paul
Marjan
30 november 2016Begin bij het begin. Als je adem gaat veranderen en niet goed ruikt is er iets goed mis in je lijf. Bij een ketose toestand is dit aan de orde. En pas op want het is geen wet dat zodra je weer koolhydraten gaat eten de ketose toestand opgeheven wordt. En het is wel degelijk een zeer gevaarlijk dieet en wordt feitelijk alleen omarmt door mensen met overgewicht. De buitenkant is belangrijk maar de binnenkant moet in balans zijn. Onthoud gewoon de meest natuurlijke manier zo je lijf zichzelf gezond probeert te houden. Daaronder valt dit FEIT: Een lichaam zal pas energie gaan opslaan en vetweefsel (gewicht toenemen) als het lichaam ZIEK is. Ga je dan een ketose dieet volgen terwijl je lichaam al ziek is… tja… weet wat je doet. Beter is het om gezond te gaan eten. Geen gluten, melk, SOJA, spinazie en alle 600 E-nummers. Volg dat eens 4 weken en na een 14 dagen zul je zien dat je erg veel kilo’s kwijt bent maar ook ervaart wat die ongezonde voeding met je deed, je voelt de verslaving gedurende de eerste dagen tot weken. En die krijg je er niet uit met een ketose dieet, sterker je maakt het alleen maar erger.
Nicole
14 augustus 2017Het is kortzichtig te denken dat wat bij jou werkte voor een ander ook werkt. Mijn lichaam in een ketose is een drama en zorgt ook voor stilstand! Wanneer ik uit de ketose raak en dus wat meer koolhydraten neem voel ik mij energieker, lekkereder in mijn vel en val ik beter af.
Irina
12 mei 2016Beste Paul, Deze waarden zijn inderdaad allemaal gecontroleerd en ik had enkel een vitamine D-tekort. Ik had een waarde van 24 waar ik ondertussen wel een vitamine D-kuur voor volg. Al de rest was goed in mijn bloed. Ik heb nog steeds vreselijk last van misselijkheid en hevige duizeligheid en kan me niet concentreren. Energie heb ik voor 3 uurtjes per dag.
Paul
14 mei 2016Beste Irina, Een vitamine D3-serumwaarde van 24 nmol/l kan verregaande vermoeidheidsklachten teweegbrengen; de streefwaarde voor 25-hydroxy vitamine D ligt namelijk ergens tussen de 50 en 150 nmol/l. Zie desgewenst ook dit artikel over vitamine D-tekort… Wat waren je exacte vitamine B12-, vitamine B6-, FT4-, TSH- en ijzerwaarden?
Mariette
29 april 2016Ben 4 jaar geleden 40 kilo afgevallen door koolhydraatarm te eten (nog steeds op mijn gewicht). Al mijn bloedwaardes zijn verbeterd door het koolhydraatarm eten, enigste nadeel wat ik ondervind is dat ik het altijd kouder heb dan andere mensen.
Bas
18 april 2016Ik eet nu al bijna 7 weken lang koolhydraat arm. Ik ben al 10 kilo kwijt, en heb steeds meer energie. Sport nu elke dag een uur. Ene dag cardio, andere dag krachttraining. Eet op het moment heel veel eieren, vis, kipfilet, magere kwark, en wat amandel noten. Pak er ook 2 voedingsshakes bij met wat fruit. Sommige dagen eet ik wel wat koolhydraten, maar dan wel de goede (volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren brood, volkoren crackers). Ik ben van mening dat je prima kan functioneren zonder al te veel koolhydraten!
Paul
19 april 2016Ik ben het volkomen met je eens. Een mensenlichaam kan uitstekend functioneren “zonder al te veel koolhydraten”. In het overgrote merendeel van alle denkbare situaties is een relatief koolhydraatarm en relatief eiwitrijk dieet zelfs een absolute aanrader. Het punt is echter dat steeds meet mensen ‘koolhydraatloos’ of ‘koolhydraatvrij’ proberen te eten… Jij eet in elk geval fruit: een enorm gezonde, maar ook koolhydraatrijke voedingscategorie die een ‘koolhydraattekort’ kan voorkomen en een overwegend eiwitrijk dieet kan compenseren / uitbalanceren. Helaas wordt fruit steeds vaker gemeden door ‘koolhydraatschuwe’ personen, wat niet alleen een tekort aan koolhydraten in de hand werkt, maar ook nog eens ten koste gaat van de micronutritieve lading van je dieet… dus qua vitamines, macromineralen, sporenelementen, enzymen, co-enzymen en fytonutriënten. Dus wat mij betreft: goed bezig! :)
Marjan
30 november 2016Weet dat een te hoge consumptie eiwitten uiteindelijk zal leiden naar een insuline resistentie gevolgd door diabetes.
Mar
5 april 2016Ik ben sinds 4 weken bezig met het Cambridge Dieet. Zit dus in ketose. Val goed af maarrrr… in tegenstelling tot anderen die ik ken die dit ketogene dieet hebben gevolgd krijg ik hier helemaal geen energie van. Voel me lusteloos, ben erg moe, ben soms erg trillerig, ben duizelig als ik opsta en ben mentaal gezien best wel down. Merk dat mijn lichaam in de vlucht- en vechtreactie zit. Het gekke is alleen dat ik mij bijvoorbeeld de hele dag supergoed kan voelen en dan ineens bovenstaande klachten heb uit het niets. Of ik begin met die klachten en later op de dag voel ik mij top. De consulente begrijpt er niks van en heeft geen tips. Stoppen zou je zeggen. Maar ik hoef nog maar 2,5 week en dan ben ik klaar. Even doorbijten dus nog.
Bas
18 april 2016Val je wel af in vetpercentage? Op een gewone weegschaal zie je dat je gewicht kwijt bent, alleen weet je nog niet wat. Omdat je niet vol met energie zit zou het zomaar kunnen dat je spieren aan het verbranden bent, en dan krijg je dat effect. Bij dat dieet moet je wel zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
Yvonne
28 augustus 2016Ik ben nu 4 weken met een koolhydraatarm dieet bezig, maar ik ben zo moe en weet niet wat ik eraan moet doen, ik ben geen grote eter maar probeer wel een gezonde snack te nemen tussen door en begin de dag altijd met een groenen smoothie.
priscilla
28 januari 2017Cambridge is ook een crashdieet, iedereen zal zich zo voelen als u wanneer zij zo’n dieet volgen. Ik zou er persoonlijk voor kiezen om koolhydraten te minderen, goed research doen, je eigen weekmenu samenstellen, wat meer gezonde vetten eten als je koolhydraten sterk mindert.. je lijf moet immers ergens brandstof uit halen. succes
Armani Minassian
16 maart 2016Twee jaar terug heb ik 12 weken lang ketogeen dieet gevolgd en heb super goed resultaat geboekt. Ben hier nu overigens weer mee bezig en zit nu in mijn 5de week. Nu al 5 kg vet kwijt.
Catharina
15 februari 2016Sinds 10 dagen koolhydraatarm. Sindsdien veel maagpijn. Hoe kan dit nu? Ik lees alleen maar dat mensen met wat gevoelige darmen hier juist van opknappen! Moet ik nu stoppen? Wie heeft raad of herkent zich hierin?
Isabella
11 maart 2016Lees graag met je mee Catharina…
Paul
11 maart 2016Beste Catharina en Isabella, Er zijn heel veel verschillende soorten koolhydraten, van zeer simpel tot uiterst complex; van monosachariden tot disachariden tot polysachariden. Sommige koolhydraten behoren tot de suikers, andere tot de zetmelen en weer andere tot de voedingsvezels. Het is niet zo dat een koolhydraatarm dieet per definitie beter is voor je spijsvertering. Het gaat erom welke koolhydraten je eet, welke koolhydraten jouw individuele spijsvertering goed verdraagt en welke koolhydraten niet. Wat geldt voor de talloze verschillende koolhydraten geldt eveneens voor de talloze verschillende eiwitten en vetten. In deze artikels vind je meer informatie over spijsvertering en voeding (waaronder koolhydraten):
Hopelijk kunnen jullie hier wat mee… Groeten, Paul
Joop
17 januari 2016Beste Paul, dat was inderdaad mijn vraag, het woord “er” ben ik vergeten in te tikken vandaar. Bedankt voor je antwoord, is duidelijk.
Joop
17 januari 2016Ben in vier weken 13 kilo afgevallen door een sepsis. Had het daarna steeds koud, verwarming hoger hielp ook niet. Drinken gaat nu goed maar eten is een groot probleem. Lees nu over het tekort aan koolhydraten wat bij mij de oorzaak moet zijn want ik krijg ze nauwelijks binnen. Is een goede, licht verteerbare vervanging?
Paul
17 januari 2016Beste Joop, Ik zou graag antwoord geven, maar helaas snap ik je vraag niet. Zou je deze ietwat duidelijker kunnen formuleren? Of bedoel je of er een licht verteerbaar alternatief voor koolhydraten is, want in dat geval is het antwoord nee. Er zijn wel verschillende soorten koolhydraten, waarvan sommige lichter verteerbaar zijn dan andere. Complexe en trage koolhydraten (zoals vezels) zijn over het algemeen moeilijker verteerbaar dan simpele en snelle koolhydraten (zoals suikers). Zie eventueel ook dit artikel over koolhydraatsoorten en dit artikel over koolhydraathoudende voedingsmiddelen… Bij voorbaat dank! Groeten, Paul
ruud
29 oktober 2015samenvattend kan ik zeggen dat iedereen hierboven VEEL TE WEINIG vet heeft gegeten bij hun koolhydraat arm dieet………
Aby
2 mei 2016Kijk toch iemand wakker !! ????????
Inge
22 september 2015Hallo iedereen, Ik heb dit artikel over koolhydraattekorten met veel interesse gelezen. Ik ben er anderhalve maand geleden namelijk zelf zeer toevallig achtergekomen dat ik al jaren intensief aan sport deed mét een tekort aan koolhydraten. Ik heb zo’n 2 jaar een relatief ‘koolhydraatarm’ dieet gevolgd. Bedoeling was hoofdzakelijk om gezonder te gaan leven, maar er mochten ook een paar kilootjes af en dan liefst -zoals bij iedereen- vet. Ik had vaak last van gewrichtspijnen en artrose. Na een paar weken stelde ik tot mijn grote vreugde vast dat ik daar zo goed als van verlost was met mijn koolhydraatarm dieet. Anderzijds moest ik op de weegschaal telkens opnieuw vaststellen dat mijn gewicht wel daalde (niet drastisch, maar toch) maar dat mijn vetpercentage bleef stijgen… En bijgevolg mijn spiermassa afnam. En dat terwijl ik zo’n 8 uur per week (waaronder 2 uur stevige krachttraining) intensief sport. Ik heb dit lang niet onder ogen willen zien: impedantiemeters zijn niet echt betrouwbaar, toch? Bovendien had ik nog maar weinig last van mijn gewrichten, ik was in mijn ogen dus goed en gezond bezig. Er werd mij aangeraden extra proteïnen te gaan nemen om toch die spiermassa te verbeteren. Maar ook daarmee boekte ik weinig resultaat. Vetpercentage bleef stijgen, spiermassa en overige bleef dalen… Ik ben 45 jaar en niettegenstaande ik mijn hele leven heb gesport, had ik een metabole leeftijd van 58, vetpercentage 38.8%. Ik raakte gefrustreerd… Ging nog meer sporten, met omgekeerd effect, kwam op een punt waarop mijn sportprestaties snel in dalende lijn gingen en waarop ik me ook buiten het sporten alsmaar slechter voelde. Na 2 jaar -nu zo n anderhalve maand geleden- heb ik besloten het over een andere boeg te gooien. Ik ben op aanraden van een deskundige gespecialiseerd in sportvoeding, weer ‘normaal’ gaan eten, d.w.z. meer -weliswaar gezonde- koolhydraten gaan eten. Geen 50% van mijn dagelijkse voeding, maar 60 tot zelfs (op dagen waarop ik meer dan 1 uur intensief sport) 70% bestaat nu uit koolhydraten. Na anderhalve week begon mijn vetpercentage te dalen, mijn sportprestaties en mijn uithouding zijn er enorm op vooruitgegaan. Achteraf bekeken kan ik zeggen dat ik -in mijn geval!- met het koolhydraatarme dieet in combinatie met mijn sporten, serieuze roofbouw op mijn lichaam heb gepleegd. Dat koolhydraten niet -voor iedereen- essentieel zijn en dat een leven zonder koolhydraten zelfs voor velen gezonder is wil ik absoluut aannemen. Ik was immers van gewrichtspijnen verlost, en die zijn sinds vorige maand weer opgedoken… Maar mijn ervaring heeft me geleerd dat iedereen best op zoek gaat naar zijn eigen gulden middenweg. Zolang ik intensief blijf sporten, heeft mijn lichaam in elk geval een stevige dosis goede koolhydraten nodig?!?!?!
Nanda
2 april 2016Hallo, ik heb je stuk gelezen. Interssant het het komt mij heel bekend voor, ook de artrose klachten. Nu ik glutenvrij eet heb ik geen artroseklachten meer. Wellicht is dit een optie voor je.
Irina
11 mei 2016Ook ik heb een jaar een koolhydraatarm dieet gevolgd en mijn gewicht ging goed naar beneden en mijn energie was supergoed. Ik kon sporten en deed zwaar fysieke arbeid tot ik plots in elkaar zakte en het me een jaar in bijna elk ziekenhuis binnenstebuiten gedraaid heeft en niets vond. Ik had niets van energie meer, had hevige spierzwakte, was heel erg duizelig en kon me op niets concentreren. Ik was echt een wrak een jaar lang. De dokters bleven maar zeggen dat ik heel gezond at en zo. Moest verder doen tot ik plots een artikel las over te weinig koolhydraten en ben nu terug normaal beginnen te eten. Hopelijk zal ik nu vlug genezen zijn.
Paul
12 mei 2016Je zegt dat men je binnenstebuiten heeft gekeerd; ik neem aan dat dus ook je ijzer, vitamine B12, schildklierwaarden (TSH, FT4 & FT3) en vitamine D zijn gecontroleerd?
Michele
7 september 2015Eet sinds een paar maanden minder koolhydraten (4 boterhammen i.p.v. 6, geen koek) niet om af te vallen (1.76 meter, 57 kilogram) maar omdat het gezonder is? Maar ik heb niet de indruk dat ik er meer energie van krijg! Ik train 5x per week, ben altijd moe, heb het altijd koud…
Paul
8 september 2015Als je zo vaak traint en geen overgewicht hebt, kun je je koolhydraat-inname naar mijn mening beter niet verlagen. Ga gewoon gezondere koolhydraten eten. Zijn je schildklierwerking, vitamine D en vitamine B12 overigens ooit gecontroleerd?
saartje
14 juni 2016Ik ben zelf ook 4 kg afgevallen met een koolhydraatarm dieet in een tijd van drie weken. Ik aat veel groenten en proteïnen en beetje fruit. Was zeer zwak en had last van hoofdpijn. Heb ook last begonnen krijgen van spotting. Op Wikipedia gelezen dat zoiets een gevolg kan zijn van koolhydraatarm dieet. Nu ben ik al vier dagen normaal aan het eten en de spotting is niet beter. Zou het al beter moeten zijn? Heb een afspraak bij de gynaecoloog maar misschien weet iemand hier meer van. Ben best wel zenuwachtig…
Paul
14 juni 2016Er zijn inderdaad zeer sterke aanwijzingen dat sterk koolhydraatbeperkende diëten (en dan met name de échte ketogene diëten: extreem strikt vetrijk / eiwitarm en nagenoeg koolhydraatloos / koolhydraatvrij) tot verregaande problemen binnen de leptinehuishouding en menstruatiecyclus kunnen leiden. Bovendien beïnvloedt een ’tekort’ aan koolhydraten (door toedoen van verminderde inname en/of verhoogd verbruik) de metabolisatie van pregnenolon (een precursor / voorganger van verschillende bijnierhormonen, waaronder sekshormonen en stresshormonen). Cortisol rooft pregnenolon; dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘Pregnenolone steal’. Ongeveer 45% van de vrouwen die een extreem koolhydraatarm dieet uitproberen, ondervindt op den duur menstruatieproblemen. (bron) Overigens zijn er ook heel veel vrouwen met onregelmatige menstruatiecycli of zelfs vruchtbaarheidsproblemen en/of PCOS die dankzij een koolhydraatarm dieet sterke verbeteringen / oplevingen ondervinden. Al met al is een ketogeen protocol niet het perfecte universele antwoord waarop elke diëter / afslanker zit te wachten. Dat is ook direct het belangrijkste punt van bovenstaand artikel: koolhydraten hebben nadelen, maar ook voordelen. De aard en ernst van deze potentiële voor- en nadelen verschillen sterk van persoon tot persoon. Kies daarom liever niet voor uitersten (extreem koolhydraatrijk versus ketose), maar ga voor een gematigde balans waarbij je simpele / snelle koolhydraten uit ongezonde troep mijdt en blijf complexe / trage koolhydraten uit zetmeelrijke groenten, fruit, pseudogranen, peulvruchten en kleine beetjes granen halen. En luister naar je lichaam!
Anne
27 augustus 2015Goed stuk, helemaal mee eens. Het is zinloos om jezelf in een extreme situatie te brengen met bizarre diëten. Het is daarbij inderdaad moeilijk om koolhydraten helemaal uit te bannen – maar koolhydraatarm eten kan prima. Omdat je in tegenstelling tot overdag, ’s avonds geen energie meer verbruikt (ik plof meestal lekker op de bank na het eten), eten wij elke avond koolhydraatarm, d.w.z. geen rijst, aardappels, pasta of brood. In het begin moet je echt afkicken en mis je je geliefde aardappeltje, maar na een week volhouden ben je er volkomen aan gewend. Je kunt koolhydraten namelijk prima vervangen door extra groente (bijv. bloemkoolrijst, pastinaakpuree etc). Bij het ontbijt eet ik havermout met fruit, noten en zaden en ’s middags salade met toppings, een gebakken eitje en een sneetje brood. Wel koolhydraten dus, maar niet in de verhouding zoals dat ‘normaal’ is (ca. 40% koolhydraat op je bord) en voldoende eiwit. En natuurlijk goed fruit blijven eten, maar ik probeer wel te letten op niet teveel extreem suikerrijke fruitsoorten (bijv. ananas, banaan), tenzij ik daarna ga sporten. Hoop dat jullie hier iets aan hebben. Ik voel me er in elk geval een stuk lekkerder door! Succes!
gulli
11 juli 2015Ik heb vorig jaar iets van 2 maanden een eiwitdieet gevolgd waarin bijna geen koolhydraten voorkwamen. Mijn dieet bestond vooral uit kipfilet, tonijn, zalm, komkommer, sla, tomaat, eiwit, magere kwark, nog wat groentes, etc. Het duurde ongeveer 2 dagen voordat ik in ketose toestand terecht kwam (en de dagen erop merkte ik het helaas ook heel erg aan m’n ademgeur). De eerste week verloor ik bijna 5 kilo, maar dat was grotendeels water, omdat koolhydraten veel water vasthouden in het lichaam. De weken erop verloor ik iedere week bijna 2 kilo en dat was duidelijk vooral vet, aangezien ik mezelf steeds dunner voelde worden. Totaal ben ik ongeveer 15 kilo afgevallen in zeer korte tijd (2 maanden ongeveer). Maar nu alle nadelen: ik at amper/geen fruit, omdat daar vaak veel suikers in zitten, ook al wist ik dat dat slecht zou zijn, en heel veel vitaminen en mineralen kwam ik tekort waardoor ik een maand na mn dieet heel erg last had van haaruitval en lelijke nagels. Naast mn dieet sportte ik niet, omdat ik geen spierafbraak wilde, dus mijn conditie is er dus ook niet veel beter op geworden. En wat misschien het meest vervelende is, is dat ik soms uit angst dat ik te veel zou eten nog minder at dan ik van plan was (bijna niks). Het gaat nu gelukkig allemaal weer beter, ik eet weer gezond en voldoende (en mijn haar en nagels zijn weer hersteld). Het nadeel van ketjes-dieet is dus dat je behalve weinig koolhydraten ook weinig van veel belangrijke stoffen binnenkrijgt, wat op een langere termijn zichtbaar gaat worden.
Paul
13 juli 2015Volledig mee eens! Je moet je heil nooit zoeken in een eenzijdig dieet; zelfs niet in een eenzijdig eiwitdieet wat in essentie heilzaam is.
mike
9 mei 2016fruit is niet zo belangrijk als je maar genoeg groentes eet in groentes zitten veel meer vitamines en mineralen dan fruit ik eet nooit fruit voor me tanden en suikers
Paul
9 mei 2016In fruit zitten niet minder vitamines, macromineralen en sporenelementen dan in groenten, wel andere. Daarnaast bestaan er groenten waar meer suikers in zitten dan in bepaalde fruitsoorten… Zo zijn er suikerrijke groenten (zoete aardappel, kalebas, mais e.a.) en suikerarme groenten (spruitjes, bloemkool, komkommer e.a.), suikerrijke vruchten (banaan, mango ananas e.a.) en suikerarme vruchten (watermeloen, aardbei, avocado e.a.). Juist variatie is belangrijk als het aankomt op groente en fruit. Het gaat er immers niet om dat je veel vitamines en mineralen binnenkrijgt qua totale bulk… het gaat erom dat je voldoende van alle verschillende essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt. De afweging die je maakt zou dan ook veel complexer en genuanceerder moeten zijn dan groenten versus fruit…
Erik
29 april 2015Hallo Paul, Ik wil toch een paar opmerkingen maken over je verhaal. De cellen in je lijf kunnen vetten goed verwerken als energiebron. Deze kunnen echter niet door de hersenbarrière heen zodat je hersenen energie te kort zouden komen. Daarom worden er ook ketonen aangemaakt bij vetverwerking door je lijf. Deze kunnen door de barrière heen en door de hersenen worden gebruikt als energie bron. Een kleine hoeveelheid cellen in je lijf/hersenen kunnen echt niet zonder glucose en daarom kan je lichaam ook glucose maken uit bepaalde eiwitten maar ook uit vetten indien echt nodig. Je kan prima zonder koolhydraten leven. Voldoende bouwstoffen etc zijn voor de lange duur natuurlijk wel erg belangrijk. Eiwitten zijn wel echt nodig voor de bouw. Er zijn Eskimo’s die nooit koolhydraten eten en gewoon blijven leven. Die voelen zich prima. Omschakelen naar puur vet verbranding duurt lang en daarom voelt men zich in het begin slap (1-2 maanden). Een beetje koolhydraten eten is wel gewenst om glycogeen voorraden te kunnen opbouwen voor het snellere spierwerk maar je hebt niet veel nodig. Je lichaam gaat op een gegeven moment zuinig doen met glycogeen. Teveel koolhydraten is waarschijnlijk het grootste gezondheidsprobleem van deze tijd. Overgewicht veroorzaakt naast de bekende kwalen veel ontstekingen die leiden tot diverse kankers, reumatische aandoeningen, alzheimer, diabetes etc. De conclusie in deze tijd van overdaad aan koolhydraten is dus dat je beter aan de “te weinige kant” in koolhydraten gebruik kan gaan zitten dan aan de “onbeperkte” kant in koolhydraten gebruik. Beter ketogeen dan een hoog bloedsuikergehalte. Het beste is gevarieerd eten en elke dag meerdere uren honger hebben. Je wisselt dan af tussen vetverbranding en koolhydraten verbranding.
Paul
29 april 2015Beste Erik, Dankjewel voor je berichtje! Ik ben bekend met de fenomenen gluco(neo)genese, lipo(neo)genese en proteo(neo)genese, glycolyse, lipolyse en proteolyse. Het punt van bovenstaand stukje is dan ook niet dat je lichaam niet zonder koolhydraten KAN… Koolhydraten zijn immers GEEN essentiële voedingsstoffen. Het punt is dat je dit niet moet WILLEN, omdat je daarvoor extreem veel verschillende voedingsmiddelen uit je dieet moet schrappen die behalve koolhydraten ook vitamines, co-vitamines, macromineralen, sporenelementen, enzymen, co-enzymen, fytonutriënten, antioxidanten en voedingsvezels leveren. Er bestaan dan ook geen Eskimo’s die geen koolhydraten eten; Eskimo’s gebruiken enkel een extreem KOOLHYDRAATARM dieet (omdat ze daartoe worden gedwongen door hun leefomstandigheden en voedselvoorziening). Want als puntje bij paaltje komt levert zelfs vis/vlees minieme hoeveelheden koolhydraten (het bloed in de vaatjes in vlees van dieren bevat immers ook glucose). Omdat het om extreem kleine hoeveelheden gaat, wordt de hoeveelheid koolhydraten afgerond naar 0 gram. Orgaanvlees herbergt overigens noemenswaardige koolhydraatconcentraties. Een ‘nul-koolhydratendieet’ of ‘koolhydraatvrij dieet’ zoals Eskimo’s dat gebruiken, is bovendien een extreme vorm van carnivorisme die in de westerse wereld totaal niet haalbaar is. Je zou voor 95% vis moeten eten om een dergelijk dieet te evenaren… Met in de warmere maanden wat fruit zoals bessen… Het is nog maar de vraag hoe zo’n dieet valt als je lichaam niet gewend is aan zulke lage concentraties aan allerlei water-oplosbare vitamines, fytonutriënten en plantaardige mineralenleveranciers. Logischerwijs is bovenstaand artikel ook niet bedoeld om koolhydraten te promoten of op te hemelen. De nadelen van koolhydraten worden dan ook benadrukt in In vele tientallen artikels op Gezondr, waaronder:
Dat veruit de meeste mensen veel te veel koolhydraten eten, onderschrijf ik ten zeerste. Het gaat erom dat het nagenoeg onmogelijk (en potentieel gevaarlijk) is om een 100% koolhydraatloos dieet te volgen. Je beschrijft het eigenlijk zelf al: kleine beetjes koolhydraten zijn wenselijk voor je glycogeenvoorraden. Overigens niet alleen ten aanzien van “het snellere spierwerk”, maar bijvoorbeeld ook voor je hersenfunctionaliteit. Dat het goed zou zijn om enkele uren per dag honger te lijden, vind ik echter een bizarre en onwetenschappelijke veronderstelling. Bovendien dient er rekening te worden gehouden met de verschillende SOORTEN koolhydraten. Hopelijk heb ik m’n verhaal hiermee kunnen verklaren. Groeten, Paul
Barbara
3 augustus 2015Dag Paul, Ik lees deze stukken en heb een vraag. Hoe kan het dat mij lichaam, die vanaf 21/6 tot 21/7 op 50 Gr. Kh zit en vanaf 21/7 tot nu op 30 Gr. Kh, NIET afvalt? Ik eet gezond: Griekse yoghurt, eieren, groene smoothie, salade met feta/avocado, biefstuk en spruiten bijvoorbeeld. Ik heb ketosestrips en deze kleurt paars. Mijn calorie inname is 1200 ongeveer. Vaak minder. Hoe lang moet ik wachten totdat mijn lichaam het overtollige vet gaat afstaan? Ik zie trouwens wel dat ik meer ‘definitie’ krijg op mijn lijf. Er gebeurt dus wel iets! Alleen niet op de Weegschaal!
Paul
19 augustus 2015Als je efficiënt vet wilt verbranden, dien je niet alleen op je eten te letten, maar vooral ook op je lichamelijke activiteit. Ga sporten: cardiofitness + krachttraining.
Annick
6 april 2015Beste Paul, Ik ben van mening dat het nooit goed kan zijn om een bepaald voedingsmiddelen definitief te bannen. Maar ik wil even vragen of het inderdaad nuttig is om bijvoorbeeld 3 dagen een eiwitrijk dieet te volgen en daarna terug koolhydraten te nuttigen, maar dan beperkter. Ik had gelezen dat dit een goede start is om uw lichaam aan te zetten tot het verbranden van vetten. Mag ik u vragen of dit klopt of niet? Mijn doel is niet zozeer mijn gewicht, maar in combinatie met sporten om de vetverbranding te verhogen. Alvast bedankt, Annick
Paul
7 april 2015Hoi Annick, Er is een belangrijk verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Er zijn heel veel voedingsmiddelen die je naar mijn mening moet willen mijden (vooral junkfood). En er zijn eveneens enkele voedingsstoffen die je zo veel mogelijk moet willen mijden; met name antinutriënten zoals transvetten, fyto-oestrogenen, geraffineerde suikers, chemisch-synthetische E-nummers, bepaalde biogene amines en fytotoxines. Maar ik neem aan dat je met je opmerking specifiek op de nutritionele rubriek ‘koolhydraten’ (in z’n totaliteit) doelt… Het kan inderdaad goed zijn om je koolhydraat-intake te beperken als je lichaamsvet wilt verbranden. Je lichaam heeft namelijk continu energie nodig, en die energie wordt voornamelijk gehaald uit koolhydraten en vetten. Zolang er niet veel koolhydraten beschikbaar zijn, zullen er naar verhouding automatisch meer vetten worden verbrand. Het nadeel is echter dat het niet werkt om UITSLUITEND je koolhydraat-inname te beperken. Je moet er inderdaad bij sporten, en dan met name krachttraining doen… Doe je dat niet, dan zal je lichaam eerder geneigd zijn om ook energie uit spieren te halen. Spiercellen zullen worden afgebroken om aminozuren vrij te maken die op hun beurt worden omgezet in bruikbare brandstof. je aminozuurstofwisseling zorgt er met behulp van enzymen voor dat er middels transaminatie/transaminering en deaminatie/deaminering carbamide wordt gevormd (waardoor stikstof kan worden uitgescheiden via de urine). Dankzij deze processen kunnen voormalige eiwitten bij een tekort aan brandstoffen (koolhydraten) of specifieke bouwstoffen (vetten) geschikt worden gemaakt voor de omvorming tot ofwel suikers (gluconeogenese) ofwel vetzuren (lipogenese). Het punt is dus dat tekorten altijd tot negatieve reacties zullen leiden. Je kunt de gevolgen van een koohydratentekort (ketose/ketogene toestand) als positief ervaren –omdat je er meer vet door gaat verbranden– maar de negatieve gevolgen van ketose zijn aanmerkelijk. Vooral aangaande leverbelasting en spierafname/spierverlies. Partijen die beweren dat je in ketose zou kunnen raken, puur en alleen door eiwitrijke maaltijdvervangers/dieetproducten te gebruiken en gematigd te trainen begrijpen het concept niet. De bottom-line is dat het ten aanzien van vetverbranding inderdaad goed is om relatief weinig koolhydraten te enten en relatief veel eiwitten, maar dat je hier nooit in moet doorslaan. Eet vooral gezond gevarieerd, uitgebalanceerd, voldoende en natuurlijk. Dat geldt des te meer als je er ook nog eens bij sport. Houd bovendien in gedachten dat er heel veel verschillende koolhydraten zijn en dat niet alle koolhydraten slecht zijn. Sommige koolhydraten kunnen het afslankproces juist bevorderen! Denk maar eens aan bepaalde polysachariden en voedingsvezels. Al met al moet je je niet te veel willen focussen op 1 aspect van je voeding… In theorie zijn er heel veel goede dingen en heel veel slechte dingen… Maar in de praktijk draait het bij afvallen voornamelijk om het totaalplaatje. Wil je meer weten over koolhydraten? Dan is dit verzamelartikel over koolhydraten & afvallen een goed uitgangspunt! Heel veel succes in ieder geval! Groeten, Paul
ruud
29 oktober 2015Beste Anick en Paul.. WAAR IS HET VET ??????????? bij koolhydraat arm /ketose is vet ONONTBEERLIJK … het kan namelijk ONMOGELIJK werken zonder vet…….
Paul
29 oktober 2015Hoezo, waar is het vet? Ik snap niet wat je daarmee bedoelt… Bovenstaand artikel gaat specifiek en expliciet over een TEKORT aan koolhydraten. Over voedingsvet en lichaamsvet kun je desgewenst meer lezen in o.a. de volgende artikels op Gezondr:
Patrick
20 maart 2015Sinds twee maanden sport ik redelijk intensief (Fit20: je gaat door tot spierfalen) en ik voel me voornamelijk moe i.p.v. fit. Daarnaast heb ik het erg koud, vooral ’s nachts. Aangezien ik tegelijk koolhydraatarmer probeer te eten, geloof ik nu de reden voor die kou en moeheid ontdekt te hebben. Ik zal vooraf aan de training pasta of iets anders koolhydraatrijks te gaan eten. Eens kijken of dat verschil maakt.
roos
12 maart 2015Ik ben 4,5 week geleden met koolhydraatarm te eten. Ik eet ongeveer 20 koolhydraten per dag. De eerste 1,5 week ging het super goed, was 1,5 kilo afgevallen. Merk wel dat ik echt energieloos en futloos ben. Nu 3 weken later ben ik niets meer afgevallen en voel me nog steeds energie en futloos. Ik vind dit heel vreemd aangezien iedereen meer energie krijg en ik minder. Daarnaast val ik ook al 3 weken niet af terwijl ik me er strikt aan hou en minimaal 4 keer per week beweeg. Heeft misschien iemand advies zodat ik meer energie krijg?
Paul
12 maart 2015Ik neem aan dat je 20 GRAM koolhydraten per dag bedoelt… Dit is echt veel te weinig. Een doorsnee eetpatroon bestaat gemiddeld voor 50% uit koolhydraten. Je moet dan ook niet ALLE koolhydraten willen mijden. Eet liever gezonde koolhydraten (volkorenproducten, groenten, fruit etc.) en laat ongezonde koolhydraten (suiker, bloem, snoep, gebak, frisdrank etc.) links liggen. Als je 4x per dag sport en tegelijkertijd niet of nauwelijks koolhydraten nuttigt, word je inderdaad moe, futloos, lusteloos, neerslachtig of zelfs depressief. Creëer liever een optimale balans tussen gezonde koolhydraten, gezonde eiwitten en gezonde vetten. En zoek de oplossing dus niet in het volledig schrappen van een bepaald macronutriënt.
M dJ
3 maart 2015Ik doe aan krachttraining 2x per week en cardio 5x per week en kickboksen 2x per week. In totaal sport ik gemiddeld 10 tot 12 uur per week. Nu heb ik bijna dagelijks een vreemde geur in mijn neus van ketose denk ik. Ik krijg maar geen balans in mijn eten want ik sport veel en ben 25 kilo afgevallen. Ik eet gemiddeld vier plakken speltbrood per dag en geen aardappelen, maar groentes. En kwark met banaan na het sporten. En soms een dagje friet of pizza. Is best moeilijk om dat op internet te vinden. Voedingsdeskundige is te duur voor mij. Ik ben trouwens een vrouw van 51 jaar. Wie kan mij hierbij helpen?
ruud
29 oktober 2015beste MJD Ik begrijp dat je moe bent…. Je eet namelijk veel te weinig en van weinig eten val je niet( mooi) af……….gezonde vetten en niet weinig ook , heb je nodig en eiwitten zie ik ook niet echt terug ( behalve van melkproducten maar gezien het feit dat je geen zuigeling meer bent , zou ik die maar niet meer nemen)
Martin
15 februari 2015Ik ben 8 januari begonnen en nu 5 en een halve week verder 12 kg kwijt. Ik eet 5 bruine koolhydraat arme boterhammen van de Jumbo per dag. S morgens 1, om 10.00 uur 1, om 12.00 uur 2 boter hammen en om 15.00 uur nog een boterham. Het voordeel van dit brood is het lage koolhydraat (5.5 gram per boterham) en hoog aantal vezels (5 gram per boterham.) Ik eet s avonds eigenlijk wat de pot schaft, maar dan natuurlijk zonder aardappelen, rijst of pasta. Ik voel me kiplekker. Ik denk dat ik per dag ongeveer aan de 35 gram koolhydraten kom.
linda
28 januari 2015Ben nu 2 weken bezig met 30 koolhydraten per dag en al 3 kilo kwijt ben er blij mee. Maar… had eigenlijk afgelopen zondag m’n menstruatie al verwacht, had ook buikkrampen, maar tot op heden woensdag nog niks! Heb een zwangerschapstest gedaan en die was negatief… Is dit normaal?
Denise
21 december 2014Hey, Ik ben Denise, 17 jaar, en ik ben nu ongeveer 4 weken bezig met een koolhydraatarm dieet. Dit is het enige dieet waarmee ik ook echt ben afgevallen. Ik ben nu 3 kilo kwijt; minder dan wat ze zeggen op internet, maar ben er toch heel blij mee. Ik volg het koolhydraatarm dieet niet precies, want ik wil wel genoeg vezels en vitamines binnenkrijgen, daarom eet ik wel fruit en als ik naar school ga eet ik ’s middags ook gewoon bruinbrood. Aardappelen, rijst en pasta eet ik niet. Ik kies er alleen wel voor om een keer in de week friet te eten, maar daar kom ik dan niet van aan. :) Misschien heb ik door dit op mijn eigen manier te doen ook geen last gehad van dat zieke gevoel wat veel mensen hier schrijven. Dus mijn advies: als je wil afvallen, probeer een koolhydraatarm dieet, maar op je eigen manier. En ga ook niet iedere dag op de weegschaal staan (deed ik eerst ook), maar gewoon 1 keer per week en dan op dezelfde dag en tijd. Als jullie nog tips hebben dan hoor ik ze graag. Groetjes, Denise
Knul
19 december 2014Het geheim zit hem in carb-cycling. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit voor iedereen ook goed vol te houden is. Kort gezegd houdt dit in dat je bijzonder laag gaat zitten in de koolhydraten (carbs) en dit compenseert met een hogere inname van eiwitten en vetten. Een keer per week (of twee keer per week voor de (kracht)sporters onder ons) las je een ‘cheat day’ in om je helemaal suf te vreten (beperk wel zoveel mogelijk de geraffineerde suikers). De reden van een cheat day is, buiten het feit dat je iets hebt ‘om naar uit te kijken’ gedurende je dieet, dat het noodzakelijk is om je stofwisseling te ‘resetten’. Bij een gebrek aan koolhydraten zorgen hormonale processen ervoor dat de vetverbranding stokt. Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van het menselijk lichaam, om ‘barre tijden’ te kunnen doorstaan. Dankzij een ‘smokkeldag’ wordt dit proces doorbroken en blijft je lichaam je vetreserves aanspreken. Klachten over hoofdpijn, lusteloosheid en moeheid zijn mij vreemd en worden absoluut veroorzaakt door niet voldoende te eten. Probeer eens flinke salades met bonen/erwten/linzen en olijfolie en tussendoor bijvoorbeeld pindakaas (zonder toegevoegde suikers) op een rijstcracker of zo rechtstreeks uit de pot. Een kilo groente is echt niet veel. Je hoeft ook niet elke dag fruit te eten want je haalt de wereld aan vitamines uit de groenten. Fruit bevat naast allerlei vitamines nu eenmaal suikers. Op smokkeldagen kun je dus wel lekker veel fruit eten. Stelregel: dagen met weinig koolhydraten: veel eiwitten en vetten… dagen met veel koolhydraten: minder eiwitten en weinig vetten.
Louisa
19 december 2014Ik heb begrepen uit het Atkins Nieuwe Dieet Revolutie dat als je uit ketose raakt je zo’n 3 a dagen met weinig koolhydraten nodig hebt om er weer in te geraken. Met een dag in de week met volop koolhydraten blijven er dan maar enkele dagen in ketose over. Dat is toch niet genoeg om veel af te kunnen vallen?
Bart
10 augustus 2015Sinds 2 weken ben ik koolhydraatarm gaan eten (max. 30 gram kh per dag). Daarbij vermeden suikers, deegproducten, (pasta/brood), rijst, vla etc. Mijn eten bestaat voornamelijk uit vlees, vis, eieren, kaas, slagroom, spinazie, asperges, soms kleine salades en handjevol noten. Als toetje lactosevrije sojadrink met weinig kh (zal geen merk noemen). Als drinken koffie zonder melk en suiker, koolhydraatvrije- suikervrije frisdrank en water. Volgens internet het perfecte keto-menu. Bijverschijnselen heb ik nul (soms harde ontlasting dat is alles), volgens teststicks zit ik in ketose. Nu lees ik overal succesverhalen over zoveel kilo per week kwijtraken. Ik ben nu hoogstens 1 kilo kwijt. Ik sport ca. 4 x per week maar voornamelijk spieren (bovenlichaam, buik en soms benen). Hieronder lees ik in tegenstelling tot sommige andere sites dat de omschakeling naar vetverbranding lang kan duren (soms maanden). Ik weet het, het is nog vroeg, maar hoe kan het dat bij anderen de kilo’s er in de eerste weken al afvliegen (doe ik iets niet goed)?
Paul
10 augustus 2015Hoeveel je afvalt door een dieet is heel erg afhankelijk van je uitgangspositie. Hoeveel vet, hoeveel spieren en hoeveel vocht heb je in je lijf op het moment dat je begint met diëten… En daarnaast je lichaamstype, je stofwisseling, je geslacht en je hormoonhuishouding…
Anne
16 december 2014Ik eet sinds een half jaar minder koolhydraten. Ben 3 keer in de week gaan joggen. Ik ben 10 kg afgevallen. Je kan niet volledig zonder koolhydraten want met nane in de winter heeft mijn lichaam weer iets anders nodig dan in de zomer. Belangrijk is om te bewegen bij een dieet. En met wat kleine voedingsveranderingen kun je een heel eind komen. Mijn motto is, het leven moet ook een beetje leuk blijven na een dieet. Succes!
syn
13 oktober 2014Ik ben meerdere keren succesvol afgevallen (10 kg) met een koolhydraatarm dieet, tot afgelopen kerst. Hierna kreeg ik z’n sterke behoefte aan koolhydraten dat het mij regelmatig niet lukte om deze te laten staan. De rest van de tijd at ik wel koolhydraatarm. Vervolgens ben ik 15 kilo aangekomen en als ik nu geen koolhydraten eet, val ik geen grammetje meer af. Ik ben benieuwd wat er nu precies misgaat en of dit bij anderen een bekend effect is.
Mim
4 juni 2015Heel herkenbaar Syn, Heb precies hetzelfde. Viel eerst ook af bij koolhydraatarm eten, nu niks meer… 15 kilo te zwaar en sport 3x per week…
Quinty
22 september 2014Sinds begin augustus (nu 1/2 september) geen tot nauwelijks koolhydraten genuttigd. Ben ondertussen bijna 10 KG kwijt. Voel me fit en super. ’s Ochtends en ’s middags vervang ik mijn maaltijd met een maaltijdshake (met melk), snacks zijn ongebrande en ongezouten noten. Standaard een anderhalve liter fles met water bij mij (zodat ik zeker weet dat ik aan mijn 2 liter vocht per dag kom. Avondeten alles waar ik trek in heb, maar dan zonder (aardappelen, pasta of rijst, dus min koolhydraten). Mijn favoriet is shoarma-zuurkool-schotel. ;) Ik begin steeds meer te geloven dat die zetmelen/suikers gewoon slecht zijn voor de mens.
Annabel
26 september 2014Ik heb van eind maart tot eind mei een proteïnedieet gevolgd, ben van 70 naar 59 kilo gegaan, ben 24 jaar. Het klopt wel van de typische kwaaltjes in het begin van het dieet: de eerste koolhydraat-arme dag valt mee, de tweede dag veel hoofdpijn, de derde dag ben je duizelig, misselijk, heb je verschrikkelijke hoofdpijn en zou je eigenlijk gewoon je bed niet uit willen. En op dag 4 zag ik plots het licht toen ik wakker werd. :-D Geen hoofdpijn, niet meer duizelig… Ik heb toen ook enorm veel gesport, dus ’s avonds ben je wel enorm moe, doen je spieren erg pijn… Je kan ook niet lang sporten, 45 min lopen was mijn maximum. Ik heb toen ook niet een volledig proteïnedieet gevolgd: ’s morgens at ik een proteïnemaaltijd (b.v.b. pannenkoek, of cacaodrank), in de voormiddag een proteïnepuddingkje, ’s middags at ik 1 boterham (wat in principe ‘niet mag’) met veel groenten en ’s avonds groenten met vis of vlees. Maar I did it! 11 kilo in 8 weken, niet slecht! Belangrijk is om daarna niet meteen de overschakeling te maken naar ‘normale’ voeding, maar week voor week meer koolhydraten toe te laten in je voeding, zoals beginnen met de eerste week na je dieet bijvoorbeeld 1 stukje aardappel bij je avondeten, de week erna 1 boterham ’s morgens, enzovoort. Ik ben nog steeds niets bij!
priscilla
28 januari 2017Geen koolhydraten is bijna onmogelijk.. zelfs in sla of komkommer zit koolhydraten en dus ook in de noten en zuurkool wat u noemde.
steven
14 augustus 2014Leuk voor mensen als ze afvallen door minder koolhydraten te eten, maar ik vind het misplaatst om volle granen af te serveren als iets slechts. Als je 20 kilo af bent gevallen, dan at je waarschijnlijk meer dan alleen te veel tarwe en volkoren granen. Ik vraag me af of een koolhydraat-beperkend dieet voor normale gezonde mensen met een gezond gewicht en evenwichtig eetpatroon ook effectief is? Ik heb zelf al meerdere malen geprobeerd de koolhydraat-inname te verminderen, ook door bijvoorbeeld extra veel groentes te eten en meer vlees, eieren etc. maar het effect blijft hetzelfde: duizelig, slap, kortom slecht. Ook bij langzaam afbouwen lukt het niet. Ik snap niet hoe sommige mensen dit binnen een paar weken helemaal geklaard krijgen. Ik zou graag van de auteur of mensen die zelf ervaringsdeskundige zijn willen weten wat het effect van een koolhydraat-beperkend dieet op de lange termijn is, laten we zeggen 10 jaar.
Paul
21 september 2014Na veel testen met wel of geen koolhydraten in mijn voeding, ben ik erachter gekomen dat ik na het eten van koolhydraten moe wordt. Ik heb nu eindelijk na jaren het juiste dieet gevonden, Carb Backloading. Dit is volgens de schrijver van dit boek alleen voor mensen die aan krachttraining doen. Na je kracht training (laat in de middag), mag je eigenlijk 200/300 gram snelle koolhydraten eten. Ik neem zelf de schone koolhydraten, witte rijst, worteltjes, tuinbonen, mais, bananen… Nadat ik de koolhydraten op heb, wordt ik moe, maar dat is als ik klaar ben met mijn werk en training. Wat ook ideaal is van Carb Backloading, dat ik ook en patatje kan eten of een milkshake. Mijn vetpercentage is 10%, ik ben 50 jaar oud, 196 cm lang en weeg 95 kilo.
jaap
18 juli 2014Stoppen met koolhydraten is niet voor iedereen weggelegd. Toen ik begon met afvallen heb ik mijn koolhydraten gereduceerd van elke dag 10 boterhammen + 2 liter cola met nog ’s een grote avondmaaltijd erbij (die veelal uit pasta bestond) naar 2x een bakje muesli met melk + ’s avonds 1 stuk fruit en als avondeten een bak sla met tonijn, komkommer, tomaat en paprika. Dit ging goed aangezien ik niet meer dan 3 uur in de week fitneste. Maar ik zit nu op een zwaar trainingsschema dat vrijwel om de dag bestaat uit 2 uur minimaal. En weinig tot geen koolhydraten meer innemen zorgt voor enorme spierpijnen overal omdat ze niet meer willen herstellen. Voor actieve mensen en mensen die veel naar de fitness gaan, ga absoluut je koolhydraten niet verminderen. Je zal jezelf ellendig voelen, veel pijnen krijgen en zwaar depressief worden uiteindelijk. Ik ben van 190 kilo naar 110 kilo in een jaar gegaan. Afvallen is je levensstijl veranderen. Meer actief zijn, minder snaaien ( ja alles wat geen water is als drank is ook snaaien). Snijden op koolhydraten is leuk voor kort, meer ook niet, en dus geen goede methode om af te vallen.
Manja
8 mei 2014Nu de 3e dag juist zonder al te veel koolhydraten. Veel groenten, gewoon vis, vlees, eitje en 1 soort fruit per dag. Koolhydraatarm brood is prima. Hoewel ik constant hoofdpijn heb, zet ik nog even door. Eindelijk weer redelijk normale ontlasting. Geprobeerd een tijdje geen geraffineerde suikers te eten, maar dat is toch niet voldoende. Kilo’s lijken er nu al af te vliegen. Ga er vanuit dat de hoofdpijn verdwijnt. Verder voel ik me er juist super onder. Lekker blijven variëren. Morgen ook eens een lijnzaadcracker proberen. Ik heb besloten me niet aan 1 dieet te houden, maar te doen wat goed voor mij voelt.
Jochie
15 april 2014Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. 20 kilo afgevallen in 100 dagen! Glutenvrij biertje x3 per dag. No problem. Vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten, kaas, en veel groenten. Beetje fietsen en klaar is kees. 200 gram per dag!!! Weg bierbuik, oftewel broodbuik. Geen brood, geen pasta, zeer weinig tarwe en dus weinig gluten en gliadinen, zeer weinig rijst, weinig aardappels, minder toegevoegde suikers. LAAG G.I. VOEDSEL! Voedingscentrum heeft een zwaar dubbele agenda dus NIET naar luisteren, spijtig genoeg. Leest allen het broodbuik boek van William Davis. My hero. Tevens had ik 33 jaar lang last van brandend maagzuur dat- thank God- binnen 24 verdwenen was. Nooit meer teruggekomen! Dankzij alleen stoppen met tarwe, de grootste misdadiger in de geschiedenis vd mensheid. Biggest hoax on this planet, EVER!!! Ik herhaal 100 dagen 20 kilo foetsie. Nooit meer het zuur en ik leef nog lang en gelukkig. 2 ons per dag. Niet stoppen met m’n biertje en naar hartenlust veel recepten uit William Davis’ boeken proberen. Wow, wat laten we ons massaal neppen. Voedingscentrum: shame on you!
Joz
18 juli 2014Helemaal mee eens! Tarwe en VOLKOREN granen zijn echte dooddoeners en maken je erg ongezond, soms zonder dat je ’t echt doorhebt! Stop met TARWE en je voelt in no time fit, slank energiek en ‘gewoon gezond zoals ’t hoort’.
Jasper
10 augustus 2013Heb nu precies 2 weken helemaal geen koolhydraten gegeten. Wat andere lezers beschrijven, de hoofdpijn en het zieke gevoel, was ik voor gewaarschuwd. Er werd echter wel benadrukt dat de hoofdpijn vaak toch komt door een tekort aan water (wat je dus via vast voedsel ook veel binnenkrijgt). Ik heb genoeg -niet te veel water- gedronken en het viel reuze mee! Na 3 dagen voelde ik me helemaal niet meer ziek en begon ik me steeds fitter te voelen. Voor dit dieet sliep ik ook onrustig en werd ik vaak wakker met het gevoel (onterecht) alsof ik flink geweest had de avond ervoor. Dit is nu helemaal verdwenen, ik voel me fit, beweeg meer, en val rustig af. Wel is me geadviseerd om de 3 a 4 weken uit ketose te raken en de week erna weer verder te gaan. Ik ben heel blij dat ik hiermee begonnen ben.
Ruud
13 augustus 2013Ik ben in december 2012 met de kerstdagen begonnen met een koolhydraatarm dieet. Ik eet slechts zeer beperkt koolhydraten in de vorm van granen, aardappelen en rijst. In de ochtend een half kopje havermout met proteïnen in poedervorm. In de middag en avond voornamelijk groenten en proteïnen in de vorm van noten, kaas en eieren. Ik ben in een halfjaar 15 kilo afgevallen. Mijn trainingsschema -6 keer per week een uur intensief trainen- heb ik niet aangepast, dus het lijkt te helpen.
Rob
14 augustus 2013Ik heb dezelfde ervaring als Ruud. Ik ben 9 kilo afgevallen op een jaar tijd (nu 65kg). Ik hardloop om de dag en ga naar de gym om de dag en 2 dagen pauze in week. Ik neem ongeveer 10-15% koolhydraten per dag en 5% bestaat uit eiwitten. De rest bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten. Ik denk dat 2 dingen belangrijk zijn. Mix vetten, koolhydraten en eiwitten niet teveel door elkaar. En haal plezier uit gezond eten. Bijvoorbeeld: 7:30 – 2 sinaasappels (persen hoef niet) en 2 ijsklontjes in de blender en je hebt een heerlijk ontbijt (fruit kun je mixen bijvoorbeeld kiwi, appel, banaan). 10:00 – 2 boterhammen met niet vettig broodbeleg. Dus niet kaas of salami maar kip/jam/achterham en een glas (soja)melk. 12:00 – 2 boterhammen met kip of komkommer daarbij nog stukjes wortel/paprika/wortel dan zit je wel vol. 14:30 – Appel/banaan/druiven of een eitje. 17:00 – avondeten. 19:00 – Lekker 2 handjes noten met evt. magere yoghurt. Natuurlijk kun je ook mixen. Dat je om half 3 nootjes pakt en ’s avonds fruit. Als ik weet dat ik ga sporten dan eet ik warm na het sporten. Haal plezier uit koken. Pak eens een avocado en maak eens een kipsalade of tonijnsalade ervan. Of een zoete aardappel met paprikapoeder en maak er frietjes uit de oven van. Tomatensoep: Koop een kilo tomaten en stop deze in de blender met wat ui en knoflook. 10 minuten werk. Courgettesoep: Of pak een courgette met ui en spekjes en pureer deze achteraf. Wortelsoep: Wortelen met rijst en een uitje 10 min laten koken en pureren is ook heerlijk. Voor mij is diëten niet minder eten maar gezond eten op bewuste tijdstippen. En dan is er nog genoeg plek voor de nodige biertjes. Op 24kitchen.nl is een hele rubriek gericht op gemakkelijke maaltijden.
Paul
15 augustus 2013Na je eerste paar zinnen was ik even bang dat je voeding voor 80 tot 85% uit vetten bestaat, maar het wordt (gelukkig) al snel duidelijk dat er een foutje in je percentages is geslopen. :P
Sven
31 augustus 20124de dag eiwitdieet, geen hoofdpijn, geen slechte adem, niet moe, ik heb zelfs meer energie. Voel me super op dit ogenblik. Alleen als ze friet voor mn neus eten, dan krijg ik het wat moeilijker.
Kitty
22 mei 2011Kijk eindelijk eens de waarheid. Ik heb 3 dagen het ei dieet gevolgd en kreeg de 2e dag al last van erge vermoeidheid, ziek gevoel, duizelig en erg veel hoofdpijn. Ik lag de hele dag op bed van de hoofdpijn en moeheid allerlei pijnstillers ingenomen maar niets hielp. Ik had het ei-dieet correct uitgevoerd en voldoende van de producten gegeten die ik mocht hebben. De 3e dag ben ik gestopt ik kon niet langer zo ziek en moe zijn en die hoofdpijn was echt heel erg. Ik had geen honger maar heb toen een volkorenboterham gegeten met pindakaas en banaan en voelde mij direct beter. Toeval of niet het zieke gevoel verdween langzaam, ik kreeg meer energie en de hoofdpijn werd ook ineens veel minder. Mijn mening is dat koolhydraten volledig uit je dieet schrappen geen goed idee is. Maar nu ben ik wel nieuwsgierig hoe het komt dat mijn lichaam hier zo snel en sterk op reageerde. Iemand een idee? Alvast bedankt!
Laurent
1 juni 2011Ons lichaam kan een hoeveelheid koolhydraten vasthouden dat genoeg is voor slechts één dag. Het metabolisme(stofwisseling) in je lichaam spreekt koolhydraten aan voor energie maar ook door beweging(b.v. hardlopen) worden koolhydraten verbrand. Je lichaam zal na hoogstens 24uur een tekort aan koolhydraten opmerken, dus daarom reageert je lichaam daar zo snel op.
Ahoeva
25 juni 2011Ik ben al tig keren gestart met een eiwitrijk dieet, dus weinig koolhydraten, maar na 2 a 3 dagen begin ik me depressief te voelen! Zodra ik weer een boterham of fruit eet, is het snel over. Van een kennis gehoord die 3 maanden eiwit dieet heeft gevolgd en 20 kilo is afgevallen, maar moest daarna opgenomen worden met zware depressie. Ik denk dat sommige mensen en niet tegen kunnen. Andere hebben totaal geen last. Oppassen dus met een koolhydraatvrij dieet!
celticmyst
25 februari 2013Ik heb het ook 2 dagen geprobeerd, om meer kwark te gaan eten in plaats van boterhammen. De eerste dag had ik mijn ontbijt (normaal gesproken bestaat dit uit 3 volkoren boterhammen met beleg) vervangen door een bakje kwark met een banaan. Lunch was gewoon 2 boterhammetjes. De tweede dag verving ik mijn lunch door kwark met een banaan. Ik zwem en fitness ook regelmatig trouwens. Ik merkte het meteen. Het zieke en vermoeide gevoel wat Kitty in haar post beschrijft had ik ook. Heel erg vervelend. Ook slapen ging moeilijker. Mijn mening is dat eiwitten (zoals in karnemelk en magere yoghurt of magere kwark) hartstikke goed zijn, maar dan naast je boterhammen, en niet in plaats van. Want dan wordt je hartstikke moe.
Jan Grozema
13 juni 2015Vreemd dat men denkt dat wanneer je 2 dagen iets anders eet en je dan wat zwak duizelig of ziekjes voelt je dan moet stoppen. Je lichaam hunkert naar wat zo gemakkelijk is, dan toegeven leert je lichaam dat het dus zo werkt. Je stopt na 20 jaar met roken en als je je dan niet lekker voelt, moet je maar weer beginnen? Immers, je voelt je niet zo lekker of denk je niet dat je lichaam hier aan moet wennen?
kika
13 maart 2011intressant om dit alles te lezen en om te leren hoe ons lichaam werkt