Hoge eiwitinname door krachtsporters en bodybuilders
Een relatief makkelijke manier om eventuele schade van veel eiwitten te toetsen is het dieet bekijken van krachtsporters en bodybuilders. Zij hebben namelijk de neiging om steeds meer eiwitten te gaan gebruiken in steeds hogere concentraties:
- In de jaren ’80 heerste de opvatting dat dagelijks 1,1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht volstaat om de musculatuur op peil te houden.
- Tot eind jaren ’90 adviseerden wetenschappers krachtsporters om dagelijks 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht in te nemen voor spieropbouw.
- De meeste recente literatuur adviseert krachtsporters een dagelijkse inname van 1,6 tot 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.
- In de praktijk zitten krachtsporters vaak tussen de 2,0 en 3,0 gram.
De gevolgen van te veel eiwitten
Eiwitten worden door de nieren afgebroken tot ureum, wat vervolgens via de urine wordt uitgescheiden. Voedingswetenschappers beweren nog steeds dat een dagelijkse eiwitinname boven de 2 gram per kilo lichaamsgewicht de nieren kan overbelasten. Deze ongerustheid is echter theoretisch, want geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoge eiwitinname tot nierschade of nierfalen heeft geleid bij mensen met gezonde nieren. Als je voldoende water drinkt, voorkom je namelijk een (te) hoge concentratie eiwitten in je nieren en urine. Let wel: hoge eiwitconsumptie kan wel schadelijk zijn voor mensen die reeds aan een nieraandoening lijden.
Een bijkomend nadeel van een overmatige eiwitconsumptie of een overschot aan eiwitten is dat je erdoor uit je mond gaan stinken. Jeuk in je keel door een voedsel-allergie voelt doorgaans aan als een vreemdsoortig, prikkend en/of tintelend gevoel. De gewaarwording kan zeer mild zijn, maar ook zeer heftig. Vaak trekt de jeuk door richting je oren. Tip: ga eens na of de jeuk in je keel en/of mond altijd ontstaat na de consumptie van bepaalde levensmiddelen…
Te veel eiwitten & kanker
Uit grootscheepse studies waarbij tienduizenden mensen gedurende tientallen jaren worden gevolgd, blijkt dat een langdurige hoge eiwitinname de kans op verschillende soorten kanker verhoogt. Ook dit is niet te wijten aan de eiwitten zelf, maar aan bepaalde andere stoffen in eiwitrijke voeding (o.a. rood vlees en melk). Als je je eiwitten uit veel verschillende bronnen haalt, is er dus niks aan de hand. Tip: bekijk Gezondr’s volledige lijst met eiwitrijke voeding.
25 Reacties
Ik heb vanwege een wond op advies van de arts veel eiwitten gegeten. Denk dan aan dit lijstje dat ik op één dag at: Biefstuk 2 a 3 ons; Half ons rosbief; Blikje tonijn; Flinke bak kwark met walnoten; 2 plakjes zalm als broodbeleg; 2 bekers melk; 1 eitje… De volgende ochtend stonk mijn urine ontzettend. Kan dat door teveel eiwit komen?
Ik weet niet hoeveel dagen je dit eiwitrijke voedingspatroon hebt volgehouden, maar de geur van je urine zal vast en zeker zijn beïnvloed door je voeding. Of er daadwerkelijk sprake is (geweest) van een eiwitoverschot is moeilijk te zeggen, maar dat KAN inderdaad wel. Het kan overigens evengoed zo goed zijn dat een specifiek voedingsmiddel of afbraakproduct invloed heeft uitgeoefend op de geur van je urine.
Als je de film Food Choices kijkt op YouTube zie je wat te veel aan eiwit werkelijk doet met je gezondheid… Bizar wat de meeste artsen adviseren terwijl ze zelden echte kennis hebben van voeding…
Beste Paul, Ik vind het super interessant om de verslagen te lezen. Maar ik vroeg me af van waar haal je al deze nuttige informatie? zoals bv: het dieet van krachtsporters vanaf de jaren 80 tot nu? Zelf zoek ik graag ook informatie zoals deze op maar toch lukt het mij nooit om aan zo’n goede informatie te komen? Ik kijk al uit naar je antwoord!
Mijn belangrijkste bronnen zijn boeken, tijdschriften en onderzoeksdatabases, waaronder NCBI / PubMed, al dan niet via ResearchGate. Eerlijk is eerlijk: je moet weten hoe te zoeken en op welke combinaties van zoektermen. En natuurlijk heel veel wetenschappelijke literatuur lezen! Geabonneerd zijn op vaktijdschriften loont ook… Inmiddels noteer ik bij zo’n beetje elk stukje informatie dat ik niet uit mijn duim zuig de bron, maar destijds deed ik dat vrijwel uitsluitend bij letterlijke citaten (in verband met auteursrechtelijke bescherming) en stukken tekst waarvoor ik bronvermelding als uitermate relevant beschouwde. Bovenstaand artikel schreef ik ooit voor Afvallen-Weblog rond 2008/2009 en heb ik sindsdien meermaals geüpdatet, dus waar ik de betreffende informatie over de eiwitbehoefte van bodybuilders vandaan heb getoverd, durf ik echt niet meer te zeggen. ;)
Eiwitshake is wel degelijk schadelijk voor je gezondheid. Ik heb zelf een tijdje eiwitshakes gebruikt naast het sporten en ik kreeg er nierfalen van + kristallisering in m’n gewrichten: soort jicht, waardoor ik niks meer kon i.v.m. erge pijn. Dus nooit geen eiwitshake weer voor mij…
Bovenstaand artikel is alweer een jaartje of 6 oud, dus ik kan me voorstellen dat er inmiddels wel wetenschappelijke onderzoeken bestaan die de potentiële nadelige gevolgen van eiwitshakes op gezonde nieren aantonen… Zie desgewenst ook dit artikel over de gevaren en nadelen van eiwitpoeders…
Kun je ook teveel aminozuren slikken. Eet veel groenten en fruit. Biologisch. Ook vlees, kip en vis. geen gluten en zuivel. Wel amandelmelk. Slik erbij aminozuren met viscollageen (eiwitten) Heb wel raar gevoel in keel. Zou dit overdosering kunnen zijn. Is het dan juist slecht voor je huid. Ik las als je teveel lysine binnenkrijgt wordt de huid dunner.
Dag Paul respect voor het beantwoorden van al die vragen van iedereen! Wat ik wil vragen is ik ben van nature altijd echt lenig geweest en kan dingen waar een normaal iemand meestal eerst voor moet trainen, dan bedoel ik gevechtssport meestal. Ik ben nu 38 jaar en 1.79 65kg. Maar ik ben sinds een paar maanden weer begonnen met fitness thuis en wil binnenkort naar de sportschool zoals eerst. Maar ik train 7 dagen in de week en nooit dezelfde spiergroep twee dagen achter elkaar en ik heb daar geen moeite mee. Hoe denk jij erover?? Ik heb wel gemerkt in mijn omgeving dat ik soms dingen kan waar juist sommige “getrainde” moeite mee hebben of helemaal niet kunnen.
Wat mij betreft is ervaring nog altijd de beste leermeester. Immers weet jijzelf het beste wat jouw eigen lichaam aankan (en wat niet)… Als je lichaam goed is uitgerust om 7 dagen per week te trainen (zonder blessures op te lopen), dan zou ik daar lekker mee doorgaan! :) Mocht je daarentegen al snel vage klachten en pijntjes bemerken (van spieren, pezen, banden kapsels, slijmbeurzen…), doe dan bijtijds een stapje terug… Ik raad met name beginnende, relatief onervaren en recreatieve sporters aan om niet te hard van stapel te lopen en bij boorkeur 1 rustdag tussen 2 sportdagen in te lassen, maar logischerwijs is niet ieders lichaam hetzelfde. Ervaring maakt wijs. Zie desgewenst ook de volgende artikels over krachttraining en spieropbouw:
Hoeveel gram eiwitten zouden we per dag moeten eten? Hoe zit dat met ondergewicht? Moet je dan minder eiwitten eten, dus gewoon per lichaamsgewicht of dat wat je zou moeten wegen?
Beste Lucinda, In dit artikel over de gewenste/optimale hoeveelheid eiwitten per dag kun je precies lezen hoeveel eiwitten je dagelijks dient te eten. Als je ondergewicht hebt, is het raadzaam om aan te komen. Dit doe je door juist MEER essentiële eiwitten en essentiële vetten te eten, tenzij dit om medische grondslagen wordt afgeraden, bijvoorbeeld vanwege nierklachten, alvleesklierklachten of galblaasproblemen. Naast een verhoogde eiwitinname is het bij ondergewicht eveneens belangrijk om aan krachttraining te doen, zodat de kilo’s die erbij komen bestaan uit gezond spierweefsel en niet uit ongezonde vetreserves. Groeten, Paul
Paul, Dat klopt wat je zegt; caseïne. Peptopro bestaat voornamelijk uit caseïne. Ik bedoelde dat de atleten bij de Olympische spelen dat gebruikten. Er zijn verschillende mensen geweest die me vertelden dat buikoperaties vergelijkbaar zijn met topsport… Ik weet wel dat ik liever sport dan wéér geopereerd te worden. Ik heb ’n zéér betrouwbare site met verkoop gevonden, ze heten Power Supplements. Héél oké, al gemaild en gebeld. Ik heb ’n hele grote pot Micellar Caseine besteld, en eiwitrepen. Ik raad dit iedereen aan met ’n I.B.D. (Inflammatory Bowel Disease / ontstoken darmziekte). Op kracht komen staat op één bij alle arme drommels met ’n zieke darm. Want dit kan je finaal uitputten — ik weet er helaas alles van.
Paul ! Hoi. Na (weer) een zoektocht op internet kwam ik uit bij de DSM. Ze hebben in 2004 iets geweldigs uitgevonden, PeptoPro. HET middel met super eiwitten, goed voor sporters en herstellenden. Ingezet bij de Olympische Spelen! Wauw. DSM gebeld door ’t hele land –je weet hoe ik ben, zit ’t in m’n kop, dan zit ’t niet in m’n X– aardige mensen allemaal. Ik vertelde over m’n ziekte van Crohn, en iedereen was bereid dit uit te zoeken. Ik werd teruggebeld; DSM had PeptoPro verkocht aan een andere firma, dat is blijkbaar normaal. Ze vinden iets uit en verkopen ’t dan. Maar PeptoPro zit nu verwerkt in eiwitshakes. WAAR kan ik die krijgen behalve op internet? Daarnaast hebben ze ook een geweldige probiotica uitgevonden, die echt helemaal tot in de dunne darm komt; Lafti. Ook verkocht, aan een Duitse firma, maar wel zo verkrijgbaar op Internet. Paul, als mijn herstel ’n keer plaatsvindt, want ik blijf zoeken, dan laat ik ’t je weten. Groeten, Kim.
Hallo Kimberley! Eerlijk gezegd is PeptoPro niet uniek. Het bestaat uit casëinehydrolysaat. Hydrolisaten zijn al jaren enorm populair omdat ze bestaan uit kleine gesplitste eiwitten, dus eiwitten die al (deels) zijn gesplitst in kleinere/kortere eiwit(peptide)ketens en aminozuren. In Nederland is het verboden om aminozuren toe te voegen aan voedingsmiddelen en supplementen, vandaar dat je ze alleen via internet kunt bestellen. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende peptidesupplementen met ieder hun voordelen en nadelen. Laat je vooral niet gek maken door alle positieve verhalen; ook Coca Cola en McDonald’s sponsorden in het verleden de Olympische Spelen. Ergogenics (een hele interessante site) schreef in het verleden al eens over PeptoPro van DSM. (bron + bron) Groeten, Paul
In het boek van De Voedselzandloper staat dat door een teveel aan eiwitten je huid en organen sneller verouderen.
Hij is eruit, m’n colon… rechts zit er nog ’n stukje, naar boven, naar m’n stoma. En i.d.d. ik heb me nooit aangesteld! Hij bleek na lab-onderzoek vol met littekens te zitten, van alle ontstekingen die ik heb doorgemaakt, tientallen jaren lang! M’n bloed was altijd in orde, daarom namen alle MDL-sukkels mij niet serieus. Ik ben groot en sterk, en zie er over ’t algemeen totaal niet ziek uit — is dit ’n zegen of ’n vloek? God, wat heb ik pijn gehad! Bibi Hansson had binnen ’n paar uur in de gaten wat er met mij aan de hand was. Dat wat ik zelf altijd al wist. Wat dit met eiwitten te maken heeft? Darmherstel hangt af van eiwitinname. En wat ik hierboven lees; aspartaam is nooit bewezen slecht bevonden; ik ken ’n paar mensen die kanker kregen, migraine, spierverlammingen… ’t Viel me altijd al op dat ze heel veel lightproducten gebruikten en “zoetjes”. Zelfs in mierzoete Metamucil (dat kreeg ik van de MDL-sukkels). Brrr… aspartaam gooien ze nu overal in! We worden gewoon uitgeroeid, shit (ben ik hard of realistisch?)! Oké, ik kan alleen maar zeggen: mensen, wees bewust van wat je eet en lees ALLES op verpakkingen. De E-nummers, alles. En bij mij zat ’t in de genen, helaas, pap(+) en zijn moeder hadden darmkanker, en de vader van mijn moeder ook! Dubbelop dus. Nee, bij mij geen kankercellen aangetroffen, godzijdank. Maar wel m’n leven lang moeten overleven met die pijnlijke ontstekingen.
Melk… de witte sloper… kijk naar de natuur… geen enkel volwassen dier drinkt nog melk… Tja, we hadden heel veel boeren die hun melk kwijt moesten, dus schoolmelk verplichten leek een goede optie. Het gaat altijd om geld; niet om gezondheid van het volk hoor, dat is een illusie… Mensen met darmklachten, koop verse tamarinde… Eet deze en je darmprobleem is over… Alles ligt in de natuur verscholen… 1 op de 3 mensen krijgt kanker. Wil je dit voorkomen? Wet vitamine B17… Maar waar vandaan zal je zeggen? De natuur voorziet in alles… Helaas is dat precies het gedeelte wat we weggooien, juist, de pitten uit de steenvruchten. Breek ze open en verwerk ze in een gerecht. Heerlijk hoor, smaakt naar amandel. Gezonder kan je het niet krijgen. Succes ermee! Gr. Agnes
HA, YES, hij gaat eruit m’n dikke darm. In ’t Canisius Wilhelmina. Dr. Hansson gaat mij verlossen, ’n schat van ’n vrouw, en zo kundig! Dat heb ik in die 20 jaar reguliere zorg nog NOOIT meegemaakt. De stoma heb ik al, maar ’t blijkt inderdaad even heftig te zijn zoals ik al vermoedde, en wat OVERAL hier in ’t zuiden onderschat wordt. Iedereen heeft me laten vallen, ook familie. Nog maar 3 mensen over. Oké, de beerput is opengetrokken, en ik schrijf, schrijf, schrijf… *Onmacht en Geestkracht* gaat mijn boek heten. Al moet ik ’t via de stoma vereniging gaan uitgeven of via een van de orthomoleculair therapeuten die me steeds weer hebben opgelapt. God, wat ben ik gammel geweest, en paar keer net niet gaan hemelen. Abcessen en ontstekingen. Altijd met voeding en lectuur bezig geweest. Oké dit moest ik even kwijt. P.S. Alle voorgaande artsen: “Mevrouw, u moet maar ’n flinke dosis antidepressiva gaan gebruiken, dat werkt ook op de darm!” F*#k ze allemaal. Gr. Kim.
Dank je Paul voor ’t antwoord, lees ’t nu pas… Alweer ’n paar x in ziekenhuis gelegen. Suiker vind ik vies. Snelle koolhydraten, daar krijg ik ’n luchtzak (stoma) van. Bij mensen zonder stoma is dat gewoon gasvorming, wat vanachter eruit komt. Mijn stomazak zwelt op, dus koolhydraten zijn van de baan! Ik ben meer ’n groentemens. Fruit ook niet zo. Klopt wat je zegt over basische melk. Is niet per definitie gezond. Vroeger heb ik nog als kind rauwe melk bij de boer gedronken, WAUW dat was lekker. Ook de schoolmelk was lekker. Mag allemaal niet meer. Alles wat gezond is mag niet meer! Pringels-chips (E621) en cola light en plofkip en snoep met aspartaam, groente met gratis overdosis pesticiden, sojaburgers (soja komt nu uit Zuid Amerika) met veel bespuitingsmiddelen – daar leeft nog geen vlieg meer op die akkers; MAG ALLEMAAL. Had ik maar ’n stuk land, ’n koe, ’n paar kippen en ’n groentetuin. Oké, ik heb in ieder geval mijn dromen nog***
Klopt helemaal wat je zegt. Loop een ziekenhuis binnen en je zult versteld staan van de rommel die er wordt verkocht. Echt ongelofelijk! En dat op een plek waar gezondheid centraal zou moeten staan. En ook de adviezen binnen de medische gezondheidszorg… Cola light is goed, want men heeft nooit aangetoond dat aspartaam slecht is!? Dat is toch geen beredenering. Laat ze eens aantonen dat aspartaam niet slecht is voordat ze dat soort adviezen geven. Ik eet al heel lang geen synthetische E-nummers meer, niet of nauwelijks suikers, veel biologische groenten en biologisch fruit, af en toe een stukje biologisch vlees of biologische vis of een portie biologische yoghurt of kwark. Veel noten, pitten, zaden, zeewier en kleine porties onbewerkte volkorenproducten. En zo nu en dan een biologisch eitje. En steeds meer fruit en groenten uit mijn (piepkleine) groentetuintje. :P Al met al heel veel whole foods, en ik moet zeggen dat ik me sindsdien veel gezonder en fitter voel. Toevallig heb ik afgelopen week een stuk geschreven over de schandalige, industriële manier waarop er tegenwoordig met voedsel wordt omgegaan door commerciële partijen (bio-industrie, genetische modificatie, “gewasbescherming” etc.). Staat volgende week online. :) P.S. Update: bij dezen…
Ja, dat vraag ik me ook af. In AL die jaren dat ik ziek ben, werd ik gek van de tegenstrijdige tips en berichten en adviezen; méér eiwitten voor ’t darmherstel // minder eiwitten voor ’t darmherstel. M’n darm is er zo slecht aan toe dat de eiwitten niet meer verteerd worden; ook alvleesklier en lever en nieren hebben ’n optater gekregen. Nu ben ik zover met m’n zoektocht dat ik zeker weet dat eiwitten bouwstoffen zijn om te herstellen. Ook in ziekenhuizen is me de laatste opnames echt opgevallen dat er eiwitrijke snacks worden uitgedeeld. Goed zo. Niko, ik zag dat er nog geen antwoord is op jouw vraag: melk is basisch, dus in principe niet slecht. Melk staat de laatste jaren in de verdomhoek. Toch heb ik instinctief af en toe ’n enorme melkzucht, daar geef ik aan toe. Een paar dagen, dan is ’t weer over. Zo had ik ’n paar jaar geleden ’n keer andijviezucht, 3 weken lang andijvie gegeten. Ik denk dat de volgende stap in de geneeskunde ‘instinctief eten’ is. Zoetzucht is meestal ’n koolhydraattekort. ALLE diëten heb ik uitgeprobeerd: granenvrij, eiwitarm, koolhydraatarm, zoutarm, whey-diëten, groente kuren, vitaminestootkuren… Ik heb er echt ’n punthoofd van gekregen omdat echt niemand me ooit een goed darmdieet heeft voorgeschreven. Een dieet waar je energie van krijgt en voorgoed herstelt. En hoe ’t nou heet: Crohn, colitis? Na meer dan 20 operaties ben ik nu alleen nog maar blij met de dagen waarop ik geen pijn heb. Dat zijn er ongeveer 5 op de 3 maanden.
Beste Kimberley, Ik vind het concept ‘instinctief eten’ erg interessant en tot de verbeelding spreken. Ik vraag me af in hoeverre hier sprake van is. Dat je naar koolhydraten snakt is overigens geen indicatie dat je een tekort hebt opgebouwd aan koolhydraten; het menselijk lichaam is namelijk in staat om eiwitten en vetten om te zetten in koolhydraten bij gebrek aan direct voorradige brandstoffen. Mensen snakken veelal naar snelle koolhydraten (suiker & bloem) vanwege een zogenaamde suikerverslaving die ontstaat door schommelingen in de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau. En dat melk basisch is, wil overigens niet zeggen dat het gezond is. Er zijn duizenden basische stoffen te bedenken waar je doodziek van wordt. Groeten, Paul
Moet ik hieronder verstaan dat melk kankerverwekkend is?
Beste Niko, Dat is niet per definitie het geval, maar er zijn absoluut aanwijzingen dat koemelk kankerverwekkende eigenschappen heeft. Er is echter wel veel verschil wat betreft de kwaliteit van melk. Zo worden er binnen de bio-industrie veel groeihormonen, antibiotica en andere synthetische medicamenten en hulpstoffen gebruikt waarvan de potentiële negatieve uitwerkingen op de humane gezondheid nog lang niet in kaart zijn gebracht. Daarnaast bevat melk van zwangere koeien extreem veel hormonen. Biologische (al dan niet rauwe) melk is wat dat betreft een heel stuk minder ongezond. Daarnaast wordt er aan magere en halfvolle melk ook nog eens enorm gesleuteld. Er worden stoffen uitgehaald en later (deels) weer toegevoegd, wat totaal onnodig is. Hoe dan ook is het van de zotte dat koemelk door overheden en gezondheidsinstanties wordt aangeprezen als gezondheidsbevorderend. Voor iedere gezonde eigenschap van (en voedingsstof in) koemelk zijn namelijk beduidend gezondere alternatieven denkbaar.