Teveel-vet-etenMensen die willen afvallen zien vet veelal als de ultieme dikmaker; en de vetstof cholesterol wordt als gevaarlijk beschouwd. Dit is echter veel te kort door de bocht. Zo zijn er goede en slechte vetten en verschillende cholesterolsoorten. Bovendien kunnen ook koolhydraten en eiwitten worden omgezet in lichaamsvet. Desalniettemin is het niet goed om  te veel vet te eten. Hieronder bespreken we de gevolgen van een teveel aan vet in je voeding…

Teveel vetten – Gevolg 1: Energie-overschot

Een relatief klein deel van het vet in voeding wordt niet door het lichaam opgenomen en verdwijnt onbenut via de ontlasting. Het overgrote deel van het voedingsvet wordt wel opgenomen. Dit vet wordt:

  • Gebruikt als bouwstof voor celmembranen, hormonen etc.
  • Efficiënt verbruikt als brandstof bij intensieve krachttraining
  • Minder efficiënt verbruikt als brandstof bij duursport (cardio)
  • Minimaal verbruikt als brandstof voor passieve lichamelijke processen

Een gram vet levert maar liefst 9 kilocalorieën (energie-eenheden). Dat is ruim het dubbele van een gram eiwitten of koolhydraten. Alle vetten die niet worden verbruikt voor bovenstaande processen, zorgen dan ook voor veel overbodige energie.

Teveel vetten – Gevolg 2: Dik worden

Alle opgenomen vetten die niet worden verbruikt als bouwstof of brandstof, worden opgeslagen in de vetcellen van je lichaam. Je vetcellen bevinden zich direct onder de huid (billen, benen, buik, etc.), maar ook rond de organen. Oppervlaktevet en orgaanvet dienen als brandstofreserve, isolator, beschermlaag en insluiter van gevaarlijke stoffen. Een overschot aan lichaamsvet is echter niet wenselijk. Als je lichaam te veel vet opslaat, groeien je vetcellen en word je dik.

Teveel vetten – Gevolg 3: Lichamelijke klachten

Hoe meer vet je met je meedraagt, des te zwaarder je gewrichten worden belast. Teveel vet kan dus ook voor gewrichtsslijtage zorgen. Daarnaast wordt overmatig vette voeding gelinkt aan allerlei gezondheidsklachten, waaronder:

  • Diabetes
  • Hart- & vaatziekten
  • Slaapstoornissen
  • Psychische & emotionele problemen

Teveel vetten – Gevolg 4: Slechte algehele gezondheid

Een overschot aan lichaamsvet wordt ook wel overgewicht, obesitas, zwaarlijvigheid of vetzucht genoemd. Naarmate je vetpercentage stijgt, neemt je algehele lichamelijke conditie af. Het vet in je lichaam kan na verloop van tijd extreme of zelfs gevaarlijke vormen aannemen. Als je lichaamsvet levensbedreigend wordt, spreekt men ook wel van morbide obesitas.

11 Reacties

  1. Klavers zijn Goed om af te vallen, ze brengen namelijk shoengoe in je lichaam. Dat is van de buddhas en Nedhisme. Patat is aangenaam en Ned is gezond.

  2. Ik ben 164 cm lang en weeg 55 kg. Mijn vraag is, als ik vet eet (dat doe ik regelmatig) en ik word er niet dik van, kan het dan toch zijn dat mijn conditie er veel onder lijdt?

    • Wat bedoel je met “vet eten”, junkfood of gezonde vetten uit vis, noten, zaden, olijfolie etc.? En wat bedoel je met “conditie”, je uithoudingsvermogen of de algehele gesteldheid van je lichaam? Vet hoeft in ieder geval helemaal niet slecht te zijn; er zijn hartstikke veel gezonde vetten. Maar ongezonde transvetten uit junkfood zijn sowieso slecht voor je, ook als je er niet dik van wordt. Je lichaam heeft namelijk niks aan deze vetten en ze kunnen behalve onderhuids ook worden opgeslagen rondom je organen. Dan zie je er aan de buitenkant niks van, maar aan de binnenkant richten ze wel degelijk verregaande schade aan. Diep gelegen (visceraal) vet is zelfs veel gevaarlijker dan direct onderhuids (subcutaan) vet. Vooralsnog denkt men dat ongeveer 20 tot 40% van alle mensen die aan de buitenkant slank zijn van binnen ’te dik’ zijn. En dit heeft vooral te maken met junkfood (vette hap & snelle suikers).

  3. Beste Paul en anderen, bedankt voor jullie uitleg. Het is mooi om minder te gaan eten alleen lastig lang vol te houden. En het lichaam gaat zuinig aan doen bij minder eten. (gevolg: Jo-jo effect.) Het is niet jouw fout als dit niet gaat lukken.
    De dieetindustrie ziet niet graag dat jij blijvend gezonder wordt. Want die willen je steeds weer iets verkopen.

    • Beste Wim,
      Het jojo-effect treedt op als je een tijdje te weinig eet en vervolgens weer terugvalt in je oude eetpatroon. Je moet dan ook niet minder gaan eten, maar gezonder gaan eten als je wilt afvallen.

  4. Geen scheikundige en dan met zo’n antwoord komen :P

    Ja, het schijnt inderdaad mogelijk te zijn wanneer ‘een eiwit geen eiwit meer is’ dat het omgezet kan worden in suikers of vetten. Dit proces is echter verwaarloosbaar mbt je vetpercentage omdat het maar minimaal gebeurt. In een artikel als dit lijkt het me dan ook overbodig om te noemen, omdat mensen dan eiwitten zouden kunnen gaan vermijden, wat mij niet verstandig lijkt. Immers, wanneer je een dieet gaat volgen en eiwitten gaat vermijden zou je spieren kunnen gaan verbranden waar je eigenlijk vet wilt verbranden, wat niet handig is. Ik denk dat het, wanneer je vet wilt verbranden je het beste (tijdelijk) je koolhydraten en (slechte) vetten te verminderen en op te letten dat je wel genoeg eiwitten binnenkrijgt (want eiwitten leveren wel energie!).

    Om even bijdehand te doen: technisch gezien kan een eiwit niet worden omgezet in vet; zodra het immers een vet wordt (volgens jouw eigen verhaal) is het geen eiwit meer ;)

    • Het punt is volgens mij dat eventuele overtollige eiwitten die je eet uiteindelijk eindigen als lichaamsvet. Als voedingseiwitten eenmaal zijn gebruikt om er lichaamseiwitten (spieren e.a.) uit samen te stellen zullen ze nooit meer als lichaamsvet eindigen, hoogstens in uiterste nood worden omgezet in glucose/glycogeen en verbruikt als brandstof.

  5. Eiwitten worden omgezet in vet? Dat is niet waar, net als dat vetten niet kunnen worden omgezet in spieren (eiwitten), wat nogal eens wordt beweerd bij fitness/bodybuilding.

    • Ik ben geen bioloog of scheikundige, maar volgens mij zit het als volgt: je aminozuurstofwisseling zorgt er met behulp van enzymen voor dat er middels transaminatie/transaminering en deaminatie/deaminering carbamide wordt gevormd, waardoor stikstof kan worden uitgescheiden via de urine. Dankzij deze processen kunnen voormalige eiwitten geschikt worden gemaakt voor de omvorming tot ofwel suikers (gluconeogenese) ofwel vetzuren (lipogenese). Het omzetten van eiwitten in vetten is zeker niet energie-efficiënt, en het lichaam heeft er dan ook geen voorkeur voor, maar het is wel mogelijk.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.