Veel mensen associëren een slank, gespierd en gezond lichaam met uren maken in de sportschool. Hoewel fitnesscentra absoluut kunnen bijdragen aan een vitaler lichaam, zijn de sportschool en vitaliteit niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles wat je in de sportschool kunt bewerkstelligen, kun je namelijk ook thuis doen. Hierbij de voor- en nadelen van thuisfitness…

1. Thuisfitness = gemak

Discipline en motivatie is waar het veel mensen aan ontbreekt. Aan het eind van een slopende dag kan het immers erg lastig zijn om de discipline op te brengen om helemaal naar de sportschool te gaan. Zo zijn er nog veel en veel meer redenen waarbij je denkt: ‘Laat maar zitten, daar heb ik even geen zin in; ik ga volgende week wel weer.

De stap om nog een uurtje thuis te sporten is gevoelsmatig veel gemakkelijker. Hoe gemakkelijker je het jezelf maakt en hoe minder drempels op je pad, des te vaker je het pad zult bewandelen. Voor thuisfitness is dus minder discipline en doorzettingsvermogen nodig. Thuisfitness is dan ook extreem comfortabel en laagdrempelig.

2. Voorbereidingen treffen voor fitness

Voordat je in de sportschool op de loopband staat of aan de halters hangt, moet je voorbereidingen treffen. Je moet allereerst je spullen bijeenrapen. Maar waar zijn je sporttas, sportschoenen, sportkleren, MP3-speler, batterijen, koptelefoontje, bidon, handdoek, toilettas, deo, portemonnee, telefoon, sleutels etc. Veel mensen haken tijdens de voorbereiding om naar de sportschool te gaan al af. Als je thuis kunt trainen, dan is er nauwelijks voorbereiding nodig, want je hebt alles bij de hand.

3. Reizen naar het fitnesscentrum

De fysieke reis naar de sportschool vormt voor veel fitness-beoefenaars een hoge drempel. In de winter moet je de kou trotseren en in de zomer de hitte. Bovendien moet je lopen, fietsen of rijden, waar je eigenlijk geen zin in hebt. Ten slotte is het is niet prettig om bezweet terug te reizen, dus je moet je naderhand ook nog eens  opfrissen. Als je thuis fitnesst, dan hoef je niet te reizen, waardoor je jezelf een heleboel tijd en moeite bespaart.

4. Géén uiterlijk vertoon bij thuisfitness

Van tevoren opfrissen, achteraf opfrissen, trendy sportoutfit aantrekken, achteraf omkleden. Eerlijk is eerlijk, de meeste fitness-beoefenaars sporten niet alleen om gezonder worden, maar ook om er goed uit te zien. Er zijn dan ook niet veel zelfbewuste sportschoolbezoekers die totaal onverzorgd, onopgemaakt en in hun oudste afdankertjes push-ups en crunches uitvoeren.

Sterker nog: talloze sportfanaten betreden de sportschool niet zonder zichzelf tot in de puntjes te hebben verzorgd, opgemaakt en gestyled. Het voordeel van thuisfitness is dat je je voor niemand mooi hoeft te maken. Je kunt willekeurige afdankertjes aantrekken en er totaal verfomfaaid uitzien. Dat is ideaal, want uiteindelijk fitness je in de eerste plaats voor een gezonder, slanker en fitter lichaam, en voor steelse blikken. Er is niks mis met flirten, maar dat kan ook tijdens het stappen.

5. Efficiëntie: thuisfitness vs. sportschool

Als je bovenstaande 4 punten in ogenschouw neemt, dan kun je je wellicht voorstellen dat een sportschool-bezoekje behoorlijk wat tijd, energie en moeite opeist. Een uurtje fitnessen in de sportschool kan al met al gemakkelijk tweeënhalf uur in beslag nemen! Om die reden liggen er duizenden ongebruikte sportschoolabonnementen stof te happen.

Veel mensen kunnen dus niet de tijd en energie opbrengen om zich daadwerkelijk naar het fitnesscentrum te begeven. Laat staan 2, 3 of zelfs 4 keer per week. Het grootste voordeel van thuisfitness is dan ook dat je direct aan de slag kan. Een uur sporten blijft zodoende bij één uur tijdsbesteding. Zonder 45 minuten voorbereiding en 45 minuten nasleep. Thuisfitness is dus enorm tijdsefficiënt t.o.v. sporten in het fitnesscentrum.

6. Materiaal (fitness-apparaten & -attributen)

Het grootste gemis wat thuisfitness-beoefenaars kunnen ervaren is dat van apparaten en attributen. Moderne sportscholen zijn namelijk uitgerust met talloze fitnessapparaten en massa’s fitnessattributen. Hoewel moderne snufjes leuk zijn, is er niet veel nodig voor een effectieve fitness-sessie. Met een sportmatje en een paar gewichten kom je al een heel eind. Wil je meer variatie, schaf dan een crosstrainer of roeiapparaat aan.

> Lees hier meer over fitness-apparaten voor thuis

7. Coaching in de sportschool is ideaal

Begeleiding is het meest waardevolle aspect van een sportschool. Van een ervaren coach kun je namelijk veel leren over de bewegingen die je maakt. Als je eenmaal over de nodige kennis beschikt, dan kun je echter ook optimaal trainen zonder professionele begeleiding. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eens per maand een sessie in te plannen met een fitnesscoach en de rest van de maand op eigen houtje aan de slag te gaan.

8. Het sociale aspect van fitness

Het sociale aspect maakt de sportschool voor veel mensen leuk. Lekker kletsen, groepslessen volgen en elkaar motiveren, opzwepen en overtreffen. Deze mensen ontbreekt het doorgaans niet aan motivatie. De sociale contacten zijn voor hen voldoende motivatie om zich naar het fitnesscentrum te begeven. Vind jij de sportschool niet ideaal, maar vindt je het sociale aspect ervan juist wél leuk? Zoek dan een vriend, gezinslid, huisgenoot of andere bekende die jouw sparringspartner wil zijn en samen met jou thuis wil sporten.

Tot slot

Er is behoorlijk wat motivatie en discipline nodig om meermaals per week tijd en moeite op te offeren voor een sportschoolbezoek. Voor diegenen die niet gemotiveerd en gedisciplineerd genoeg zijn, werkt thuisfitness beter. Men doet het vaker, spijbelt minder vaak en houdt het langduriger vol. Thuis sporten is namelijk gemakkelijker, efficiënter en laagdrempeliger dan sporten in de sportschool.

Ga jij graag naar de sportschool of fitness jij liever thuis? Deel hieronder jouw mening m.b.t. fitnesscentra en thuisfitness!

Naar de sportschool of niet naar de sportschool?

Veel mensen denken dat ze per se naar de sportschool moeten om af te vallen en spieren te kweken. Als je de sportschool een prettige fitness-omgeving vindt, dan moet je dat absoluut doen. Helaas zijn er ook veel mensen die een sportschoolabonnement aanschaffen in de hoop gemotiveerd te raken, puur door de financiële uitgave.

In de praktijk liggen er talloze ongebruikte sportschoolabonnementen stof te happen. Een eenmalige financiële uitgave van toen, motiveert namelijk niet om nú je comfortabele woning te verlaten en je vrijwillig moe te gaan staan maken. Mensen gaan uitsluitend naar de sportschool als ze écht willen afvallen; écht gezonder, fitter & vitaler willen worden; en écht gespierder willen zijn…

Drempels

Je moet bereid zijn tijd en energie vrij te maken voor fitness, en daar is zowel doorzettingsvermogen als discipline voor nodig. Veel mensen kunnen simpelweg niet voldoende motivatie en daadkracht opbrengen om 2 of 3 keer per week naar de sportschool te gaan. Er zijn namelijk nogal wat stappen voor nodig:

 • Je moet je sportspullen bijeenrapen (sportabonnement, sporttas, sportschoenen, sportkleren, MP3-speler, bidon, handdoek, toilettas etc.).
 • Je moet de deur uit; de kou of hitte tegemoet.
 • Je moet reizen: te voet, te fiets met de auto of het openbaar vervoer.
 • Je moet je ter plaatse omkleden.
 • Je moet je naderhand (in een krappe, drukke ruimte) opfrissen.
 • Wellicht moet je de batterijen van je MP3-speler nog opladen, zijn je sportschoenen vies, zitten je mooiste sportkleren nog in de was, etc.

Sportschool versus thuistraining

Thuisfitness mist enerzijds het sociale aspect van de sportschool, maar kent anderzijds nauwelijks drempels. Daarnaast voelen de meeste mensen zich thuis meer op hun gemak. Je hoeft bovendien niet te reizen, je niet op te doffen, je nauwelijks voor te bereiden en je hebt alles bij de hand. (bron)

Een uur sporten blijft zodoende bij een uur sporten. En dus niet drie kwartier voorbereiden, een uur sporten, 20 minuten reizen en een halfuur nabeschouwen. Thuisfitness is dus niet alleen comfortabel, maar ook nog eens enorm tijdsefficiënt.

Beschik jij over  de discipline om elke week weer naar de sportschool te gaan of sport jij liever thuis? Laat hieronder jouw reactie achter!

Thuis bewegen net zo goed als in de sportschool?

Volgens een Japans onderzoek is thuis bewegen net zo goed als in de sportschool. Je wordt er net zo fit van en het is net zo gezond. Je bereikt er dus hetzelfde mee, áls je het doet. In mijn ogen is dit een onzinnig onderzoek. Natuurlijk word je fit en gezond van sporten, ook als je het thuis doet. De vraag is alleen: houd je het wel vol? Het is namelijk veel makkelijker om thuis te stoppen, dan in de sportschool.

In de sportschool ben je in een ambiance van sport en beweging en dit werkt erg motiverend om nog nét even iets verder te gaan, iets langer door te gaan en iets meer gewichten te gebruiken dan je thuis zou doen. Thuis staat de comfortabele bank te wachten en ligt de koelkast vol met lekker eten.

Thuis bewegen versus sportschool…

[resp_image id=’20882′ caption=” align=’right’] Een paar dagen of zelfs enkele weken is thuis bewegen wel vol te houden, maar als je eenmaal aan de sportschool gewend bent, dan is de kans dat je daar blijft sporten volgens mij veel groter dan thuis. Kijk maar eens onder je bed, in de kast of op zolder. Hoeveel fitnessapparaten heb jij daar liggen die je na een paar keer nooit meer hebt aangeraakt?

Bovendien is het thuis veel moeilijker om verschillende oefeningen te doen. In de sportschool kun je meerdere spieren trainen met specifieke apparaten, en zijn de mogelijkheden op cardio gebied ook veel groter. Rennen, steppen, roeien, crosstrainen, fietsen, liggend fietsen en nog veel meer. Door de grote variatie voorkom je dat het begint te vervelen.

Tot slot

Natuurlijk mag je helemaal zelf weten wat je doet als het voor jou werkt. Maar wees wel eerlijk tegen jezelf. Als je het voornemen hebt om drie keer per week op de hometrainer te zitten, maar uiteindelijk doe je het maar één keer per week, dan zou je ook sterk genoeg moeten zijn om tegen jezelf te zeggen dat thuis sporten eigenlijk niet werkt en dat de sportschool misschien toch een betere optie is.

Door gastauteur: “WW”

16 Reacties

 1. Na 35 jaar (!) regelmatig fitnessen, heb ik besloten om voortaan thuis te trainen (ik zwem en fiets ook, maar dat kan niet thuis). ;-) Ben nu 55 jaar en voor de ‘sociale’ contacten hoef ik echt niet meer naar de sportschool. Het zijn ofwel jongeren, van die opgepompte ’tatoe-m#ng@len’ die je aankijken met een blik van ‘Wat kom jij hier doen?’ Of het zijn nóg oudere mensen die bij een contact meteen eindeloos gaan uitwijken over hun aandoeningen of kleinkinderen, al naar gelang hun prioriteiten. ;-) Om over de algehele hygiëne maar te zwijgen. Mensen die hun handen niet wassen na een stinkend toiletbezoek… Misschien idee, maar niet fijn als jij de volgende bent op het apparaat. Trainen en bewegen is goed en leuk, maar de niet-sfeer is vaak zo leeg dat ik eerder somber dan voldaan thuiskom. Tien minuten op de cardiomachine vind ik dodelijk saai, maar ik fiets met gemak twee uur in de polder. Dat heb ik ook niet na het zwemmen. Verder train je met apparaten de spiergroepn vaak afzonderlijk waardoor er wel een ‘cosmetisch’ aspect optreedt, maar je er niet per se verantwoord sterker door wordt. Zodoende de stap gemaakt om thuis te trainen met wat gewichten, een rekstok en een oefenbankje. Op zich een leuk artikel, maar vooral gericht op ‘de doelgroep van jongedames met zuurstokpakjes’, die het fitnessen zien om zichzelf te etaleren. Ik loop juist in mijn meest oude kleren en trek thuis meteen schone kleren aan (na het douchen…).

 2. Erg leuk artikel over thuis fitness vs sportschool, maar als ik moest kiezen, dan toch liever de sportschool, het enige waar ik tegen aanloop om naar een sportschool te gaan is de energie op te brengen om na een langer werkdag toch nog eventjes 1,5 uur te gaan sporten, maar ik weet dat als ik er een eenmaal ben, dan het ook wel weer goed voelt dat ik er naar toe ben gegaan. Gelukkig heb ik hier wel 4 verschillende sportscholen in mijn buurt zitten, dus keuze genoeg om er een te kiezen die het beste bij mij past. en het is gelukkig nog geen 5 minuten fietsen van mijn huis vandaan. Want ook zie ik best veel nadelen om thuis te gaan sporten, want hoeveel crosstrainers en hometrainers staan er thuis wel niet te verstoffen op (zolder) kamertje. Maar ik denk dat iedereen gewoon zelf moet kijken wat het best bij hun past. Thuis trainen heb ik geprobeerd maar de motivatie was er niet, voor mij te vrijblijvend, en ik was te snel afgeleid door de tv en de telefoon. Ga ik naar een sportschool, dan is dat 1,5 uurtje echt even voor mij alleen, en dat is iets wat je zelf moet gunnen, even lekker tijd voor jezelf vrij maken en inplannen, dan moet het vast lukken.

 3. Leuk artikel over thuis trainen tegenover sportschool. Ik zelf ben ook een van de vele mensen die een duur abonnement heeft maar haast nooit meer naar toe gaat, want na een lange en een drukke werkdag heb ik ’s avond ook niet veel zin meer om na het avond eten nog eens 2 uur naar de sportschool te gaan. Daarom zit ik er ook over na te denken om thuis te gaan trainen en mijn abonnement op te zeggen, dat scheelt me een hoop tijdsbesparing en het is volgens mij ook veel meer laagdrempeliger. Thuis kan ik trainen wanneer ik wil, en niet meer afhankelijk ben van de openingstijden van de sportschool.

 4. ik vind sporten op de sportschool fijn. ook zie ik iedere week gezellige mensen in de les. ja ik doe bodypump, pilates en zumba in groepsverband. ook heb ik een gezellige instructrice die me helpt bij de moeilijk onderdelen. en lukt een onderdeel in groepslessen niet ook dan staan er mensen klaar die me erbij helpen en ook nog gezellig zijn. lekkere koffie na afloop en een gezellige sfeer. nee geef mij maar de sportschool. ik zit op een supergezellig sportschool.

  • Dankjewel voor je leuke berichtje; de sportschool heeft inderdaad ook zo zijn voordelen! :D

 5. Ook ik sport thuis! Met 3 kleine kinderen heb je weinig tijd, dus als ik even 40 minuten de tijd heb stop ik snel een fitness-DVD in de DVD-speler of laptop en sporten maar! Ik heb een aantal fitness-artikelen met fitness DVD aangeschaft zodat ik precies weet welke oefeningen ik kan doen. Ik ben begonnen met de kettlebell met DVD en nu heb ik ook de hoelahoep en roeitrainer met DVD. Best pittig joh! Maar ook fun… De laatste keer stond mijn zoon van 3 mee te bewegen, haha!

 6. Thuis! Ik step en fiets thuis en doe grondoefeningen op een matje met dumbbels en een Dynaband. Ik zie er inderdaad de voordelen van in, en ondertussen gezellig kletsen met andere leden van mijn gezin. :)

 7. Een abonnement op een sportschool vind ik veel te duur, bovendien kost het reizen ernaartoe ook geld en tijd. Ik heb al jaren een stepbankje en een dvd waarop een aantal sessies staan. Verder wissel ik af met Fitness Blender via de computer. Er zijn tal van mogelijkheden en oefeningen voor cardio en krachttraining. Lekker thuis bezig zijn, geen gedoe.

 8. Hey hoi allemaal, Ik herken veel in wat jullie zeggen. Ik ging eerder ook altijd naar de sportschool, maar heb nu een drukke baan en 3 kinderen, dus ben ik overgegaan op thuisfitness en ben helemaal verslaafd geraakt aan de gymstick producten met work-out dvd. Zo ben ik na mijn zwangerschap eerst begonnen met het trainen met een gymbal en door de dvd die erbij zat wist ik precies welke oefeningen ik kon doen en trainde lekker zo’n 35 min. Nu heb ik ook het springtouw met dvd (pittig!), kettle Bell met dvd, roeitrainer met dvd en deze wissel ik allemaal af en heb ik veel variatie in training en blijft het leuk! Echt een aanrader!

 9. Ik sport de laatste tijd ook veel thuis. Ik had een duur abonnement bij de sportschool en ging eigenlijk nooit. Ik heb toen wat op internet rond gekeken en ben uiteindelijk lekker thuis begonnen met thuistrainen. Zo vind de een het lekker om naar de sportschool te gaan en de ander thuis aan de slag te gaan. Ik vind persoonlijk thuis trainen fijner omdat het ook wat minder tijd kost. De dichtstbijzijnde sportschool is hier 20 min. vandaan. Groetjes, Rick

 10. Ik vind thuis sporten heerlijk. Muziekje of serie erbij en gaan met die banaan. Je hoeft je niet druk te maken over anderen die jouw apparaat willen gebruiken en hoeft je geen zorgen te maken over hoe je eruit ziet. Als je voor paal staat, dan is er niemand die het ziet. :D En het is hygiënischer! C. de Wit

 11. Ik heb sinds een tijdje een kettlebell, een expander en en een setje handhalters met gewichtsschijven liggen. Ik gebruik ze elke dag en zie mijn armspieren letterlijk groeien. Ik probeer ook elke dag buikspieroefeningen (crunches) te doen. In het begin kon ik er maar een paar, maar nu haal ik gemakkelijk de 50. Thuisfitness is voor mij echt ideaal omdat ik vanuit huis werk. Echt enorm efficiënt! Ook mijn pauzes en micropauzes gebruik ik tegenwoordig voor krachttraining, en dat bevalt super goed. Gr. Dirk

 12. Sanne Stichting Reageer

  Thuis rommel ik altijd maar een beetje aan. Ik ben niet echt gemotiveerd om resultaten te behalen of doelen te stellen, zelfs niet nu ik een crosstrainer thuis heb staan. Voor mij werkt de sportschool daarom echt veel beter. De mensen die ik daar ken motiveren me om er echt voor te gaan. Vooral de groepslessen vindt ik echt super! Dan zweet ik me te pletter!

  • Heel herkenbaar! Ik presteer ook het beste in groepslessen. Dan wil je je niet laten kennen en geef je net even dat beetje extra. Voor mij werkt die competitiedrang echt heel erg motiverend.

 13. Ik kan echt niet meer zonder de sportschool. je moet je tijd alleen wel nuttig besteden. Ik zie ook wel veel mensen die niet echt komen om te sporten. Of in ieder geval niet het onderste uit de kan halen om spieren te trainen en calorieën te verbruiken. Ik ga nog altijd voor optimale resultaten, en als je er echt voor gaat, dan kun je heel veel bereiken met de apparaten en attributen in een sportschool. Zo zou ik zelf nooit een bankdrukmachine of iets dergelijks aanschaffen. Daar heb ik de ruimte niet eens voor. Groeten, Jefry

 14. Jack van Summeren (34) Reageer

  Ik haat de sportschool. Ik ben inmiddels bij 3 verschillende openbare sportscholen geweest, en het valt me op dat slechts een klein deel echt bezig is met sporten. De rest houdt zich vooral bezig met kletsen en “scouten”. Ik sport echt veel liever thuis of bij een gesloten sportvereniging. Daar gaat het tenminste echt om spieren kweken.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.