Een hoofdluis is een minuscuul krab-achtig insect dat leeft op je behaarde hoofdhuid. Hoofdluis is erg besmettelijk en komt in Nederland –voornamelijk op peuterspeelzalen, crèches, basisscholen, bioscopen en naschoolse opvang– vrij veel voor. De voornaamste slachtoffers van luizen zijn dan ook kinderen.
Wanneer je hoofdluizen niet snel en grondig bestrijdt, kan er een heuse luizen-epidemie oftewel luizenplaag ontstaan… En wanneer dat gebeurt, heb je een enorm probleem! Luizen bestrijden is namelijk geenszins gemakkelijk. Daarom hierbij een aantal tips om luizen eens en voor altijd te vernietigen…
Hoe loop je luizen c.q. hoofdluis op?
Een luis ofwel hoofdluis is een kleine parasiet die leeft van het bloed van zijn “gastheer”. Een luis zuigt dan ook (tot wel 6 keer per dag) bloed uit je hoofdhuid.
Een hoofdluis is vrij snel en klimt van de ene naar de andere haar. Luizen kunnen niet vliegen zoals muggen of springen zoals vlooien. Je loopt luizen dan ook uitsluitend op via rechtstreeks ofwel direct contact. Besmetting met hoofdluis ontstaat meestal door:
- Direct lichamelijk contact
- Contact met kleding (mutsen, sjaals, jassen etc.)
- Slapen in een besmet bed
Hoofdluizen oftewel mensenluizen leven uitsluitend op mensen; je loopt ze dus niet op via honden, katten of andere (huis)dieren.
Symptomen van hoofdluis + tips bij luizenbestrijding
Voordat je hoofdluis kunt bestrijden, dien je eerst zeker te weten dat er sprake is van hoofdluis. De belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn:
1. Jeuk aan je hoofdhuid
Wanneer de hoofdluis steekt, laat deze speeksel achter in je huid. Het speeksel van een luis kan enorm jeuken. Jeuk op je behaarde hoofdhuid is dan ook het eerste symptoom van een hoofdluisbesmetting. Wanneer je aan je hoofdhuid krabt kunnen er wondjes ontstaan die gemakkelijk kunnen gaan ontsteken.
2. Aanwezigheid van eitjes
Een hoofdluis legt tot 6 neten (luizen-eitjes) per dag. Deze plakken tegen de haarschacht en komen na 8 dagen uit. Je kunt je voorstellen dat het niet lang hoeft te duren voordat er een luizenplaag ontstaat. Eitjes zijn op te sporen door ze met een netenkammetje uit te kammen.
Luizen bestrijden: 4 bestrijdingsmethodes
Er zijn slechts enkele effectieve en efficiënte methodes om hoofdluis te bestrijden. Hieronder geven we 4 tips & methodes om definitief van hoofdluis af te komen:
1. Haar uitkammen = luizen bestrijden
De meest effectieve manier om luizen te bestrijden is het uitkammen van de haren met een luizenkam ofwel netenkam. Een luizenkam is een heel fijn kammetje waarmee je luizen én luizen-eitjes uit je haren verwijdert. Druk een luis direct dood wanneer deze uit de haren valt en druk neten/eitjes plat.
2. Chemisch luizen-bestrijdingsmiddel
Ook een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel kan uitkomst bieden tegen hoofdluis. Het gaat hierbij om shampoo of lotion die het zenuwstelsel van hoofdluizen en neten platlegt, waardoor ze een vroege dood sterven. Voorbeelden van effectieve middelen om luizen te bestrijden, zijn: ‘Malathion’, ‘Permetrine’, ‘Bioalletrine’ & ‘Piperonylbutoxide’.
3. Kleding & beddengoed behandelen
Om er zeker van te zijn dat er geen luizen achterblijven in je kleding en beddengoed, kun je alles wassen op ten minste 60 ºC. Hetgeen niet in de wasmachine mag, kun je het beste 2 tot 3 dagen in een afgesloten plastic zak stoppen. Let ook op met besmette kammen, borstels, sjaals, mutsen, jassen en knuffeldieren!
4. Luizen bestrijden door uithongeren
In tegenstelling tot vlooien kunnen luizen niet lang zonder een maaltijd (bloed). Wanneer een hoofdluis een tijdje geen bloed drinkt, sterft hij simpelweg. Een goede manier om luizen uit te hongeren is een korte vakantie. Wanneer je terugkomt zijn eventuele achtergebleven luizen dood. Zodoende neem je het zeker voor het onzekere.
Let op: Voorafgaand aan het gebruik van chemische luizen-bestrijdingsmiddelen, dien je de bijsluiter goed door te lezen. Zo mogen zwangere vrouwen en jonge kinderen hier doorgaans niet mee worden behandeld.
Luizen bestrijden: conclusie
Alternatieve behandelingen met oliën, azijn, mayonaise en haargel zijn nagenoeg zinloos. Sommige luizenstammen zijn zelfs al resistent voor bepaalde chemische luizen-bestrijdingsmiddelen. Gebruik dus gewoon op adequate wijze een luizenkammetje c.q. netenkammetje, en waarschijnlijk ben je dan binnen no-time van hoofdluis af. Is dit niet het geval, probeer dan een chemisch luizenbestrijdingsmiddel om luizen te bestrijden.
Heb jij vragen of opmerkingen m.b.t. de bestrijding van luizen? Of heb je aanvullende tips tegen hoofdluis? Laat hieronder je reactie achter!