Een hoofdluis is een minuscuul krab-achtig insect dat leeft op je behaarde hoofdhuid. Hoofdluis is erg besmettelijk en komt in Nederland –voornamelijk op peuterspeelzalen, crèches, basisscholen, bioscopen en naschoolse opvang– vrij veel voor. De voornaamste slachtoffers van luizen zijn dan ook kinderen.

Wanneer je hoofdluizen niet snel en grondig bestrijdt, kan er een heuse luizen-epidemie oftewel luizenplaag ontstaan… En wanneer dat gebeurt, heb je een enorm probleem! Luizen bestrijden is namelijk geenszins gemakkelijk. Daarom hierbij een aantal tips om luizen eens en voor altijd te vernietigen

Hoe loop je luizen c.q. hoofdluis op?

Een luis ofwel hoofdluis is een kleine parasiet die leeft van het bloed van zijn “gastheer”. Een luis zuigt dan ook (tot wel 6 keer per dag) bloed uit je hoofdhuid.

Een hoofdluis is vrij snel en klimt van de ene naar de andere haar. Luizen kunnen niet vliegen zoals muggen of springen zoals vlooien. Je loopt luizen dan ook uitsluitend op via rechtstreeks ofwel direct contact. Besmetting met hoofdluis ontstaat meestal door:

 • Direct lichamelijk contact
 • Contact met kleding (mutsen, sjaals, jassen etc.)
 • Slapen in een besmet bed

Hoofdluizen oftewel mensenluizen leven uitsluitend op mensen; je loopt ze dus niet op via honden, katten of andere (huis)dieren.

luizen

Symptomen van hoofdluis + tips bij luizenbestrijding

Voordat je hoofdluis kunt bestrijden, dien je eerst zeker te weten dat er sprake is van hoofdluis. De belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn:

1. Jeuk aan je hoofdhuid

Wanneer de hoofdluis steekt, laat deze speeksel achter in je huid. Het speeksel van een luis kan enorm jeuken. Jeuk op je behaarde hoofdhuid is dan ook het eerste symptoom van een hoofdluisbesmetting. Wanneer je aan je hoofdhuid krabt kunnen er wondjes ontstaan die gemakkelijk kunnen gaan ontsteken.

2. Aanwezigheid van eitjes

Een hoofdluis legt tot 6 neten (luizen-eitjes) per dag. Deze plakken tegen de haarschacht en komen na 8 dagen uit. Je kunt je voorstellen dat het niet lang hoeft te duren voordat er een luizenplaag ontstaat. Eitjes zijn op te sporen door ze met een netenkammetje uit te kammen.

Luizen bestrijden: 4 bestrijdingsmethodes

Er zijn slechts enkele effectieve en efficiënte methodes om hoofdluis te bestrijden. Hieronder geven we 4 tips & methodes om definitief van hoofdluis af te komen:

1. Haar uitkammen = luizen bestrijden

De meest effectieve manier om luizen te bestrijden is het uitkammen van de haren met een luizenkam ofwel netenkam. Een luizenkam is een heel fijn kammetje waarmee je luizen én luizen-eitjes uit je haren verwijdert. Druk een luis direct dood wanneer deze uit de haren valt en druk neten/eitjes plat.

2. Chemisch luizen-bestrijdingsmiddel

Ook een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel kan uitkomst bieden tegen hoofdluis. Het gaat hierbij om shampoo of lotion die het zenuwstelsel van hoofdluizen en neten platlegt, waardoor ze een vroege dood sterven. Voorbeelden van effectieve middelen om luizen te bestrijden, zijn: ‘Malathion’, ‘Permetrine’, ‘Bioalletrine’ & ‘Piperonylbutoxide’.

3. Kleding & beddengoed behandelen

Om er zeker van te zijn dat er geen luizen achterblijven in je kleding en beddengoed, kun je alles wassen op ten minste 60 ºC. Hetgeen niet in de wasmachine mag, kun je het beste 2 tot 3 dagen in een afgesloten plastic zak stoppen. Let ook op met besmette kammen, borstels, sjaals, mutsen, jassen en knuffeldieren!

4. Luizen bestrijden door uithongeren

In tegenstelling tot vlooien kunnen luizen niet lang zonder een maaltijd (bloed). Wanneer een hoofdluis een tijdje geen bloed drinkt, sterft hij simpelweg. Een goede manier om luizen uit te hongeren is een korte vakantie. Wanneer je terugkomt zijn eventuele achtergebleven luizen dood. Zodoende neem je het zeker voor het onzekere.

Let op: Voorafgaand aan het gebruik van chemische luizen-bestrijdingsmiddelen, dien je de bijsluiter goed door te lezen. Zo mogen zwangere vrouwen en jonge kinderen hier doorgaans niet mee worden behandeld.

Luizen bestrijden: conclusie

Alternatieve behandelingen met oliën, azijn, mayonaise en haargel zijn nagenoeg zinloos. Sommige luizenstammen zijn zelfs al resistent voor bepaalde chemische luizen-bestrijdingsmiddelen. Gebruik dus gewoon op adequate wijze een luizenkammetje c.q. netenkammetje, en waarschijnlijk ben je dan binnen no-time van hoofdluis af. Is dit niet het geval, probeer dan een chemisch luizenbestrijdingsmiddel om luizen te bestrijden.

Heb jij vragen of opmerkingen m.b.t. de bestrijding van luizen? Of heb je aanvullende tips tegen hoofdluis? Laat hieronder je reactie achter!

126 Reacties

 1. Vraagje: Mijn dekbed past niet in mijn wasmachine, maar wel in mijn droger. Kan de droger ook hoofdluizen doden?

  Gr,
  Maureen

 2. Ik heb vandaag ontdekt dat ik luizen heb maar je gaat je natuurlijk schamen maar dat hoeft natuurlijk niet je bent ook gewoon maar een mens maar met en luizenkam kan je er veel uithalen en met anti-luizenshampoo is goed werkt!!!

  • Mijn dochter is op school besmet met luizen. Na grondige behandeling is zij vrij van luizen. Maar nu ben ik besmet door mijn dochter en kam me suf. Ze lijken weg trekken door intensieve behandeling maar… Nu zijn wij luisvrij en zit ons appartement vol met luizen!!! Ze zitten overal!!! Heb alles op 60 graden gewassen, inclusief dekbed van mijn dochter. Ze blijven hardnekkig terugkomen. Ze zitten zelfs in onze schoenen en dan heb ik het over +/- 7 luizen per schoen en vol met eitjes. Ik heb 3 uur huishoudelijke hulp per week. Ze zitten door het hele huis en ook in het beddengoed maar ook in de matrassen, en ik heb geen geld om andere matrassen te kopen. Ze blijven in alle kleding zitten, ondanks gewassen op 60 graden. Mijn hondje, een Yorkshire Terriër, zit nu vol met witte eitjes… Ze krijgt het gehele jaar per maand een pipetje of pil. Ik ben zoooooo bang. Ik durf nu niet meer naar mijn bed te gaan… Ik overdrijf niet, ALLES IN HUIS IS BESMET!!! Wat kunnen we hiertegen doen? We zuigen en poetsen een paar x per dag en niets helpt.Wie weet er een oplossing??? Alle tips zijn meer dan welkom!!! A.U.B. HELP ONS!!!

  • Dat je dochter te kampen heeft gehad met hoofdluis –en jij nu ook– lijkt me evident. Maar als je hondje eitjes in zijn/haar haren heeft, is er absoluut óók sprake van vlooien, namelijk hondenvlooien. De beestjes in huis en beddengoed duiden eveneens op vlooienbesmetting. Ervaren jij en je dochter ook beten c.q. bulten op het lichaam?

 3. Is haar afscheren ook best wel effectief of niet? Ik wil namelijk niet met die beestjes zitten.

  • Jazeker! Je hoofdhaar afscheren (dus je hoofd kaalscheren) is naar alle waarschijnlijkheid de beste methode om definitief van hoofdluis af te geraken. Maar zorg er dan wel voor dat alle haren goed worden opgevangen en dat hoofdluizen niet via afvallende haren op bijvoorbeeld stoelen, banken of kledingstukken terechtkomen. Voor veel mensen is het hoofdhaar volledig afscheren / kaalscheren esthetisch c.q. cosmetisch gezien geen plausibele optie, maar als je hier voor openstaat, DOEN! :)

 4. Hey ik heb sinds september luizen in mn haar maar het is onmogelijk om mn haar te kammen hoe zou ik best die luizen bestrijden?

  • Wat (welke oorzaak) maakt het onmogelijk om je haren uit te kammen?

  • het schijnt dat mayonaise helpt luizen zitten graag op gezond haar en mayonaise is vet dan zijn die vandaag weg

  • Helaas is het niet zo dat luizen uitsluitend in schoon of gezond haar zitten… Dit wordt nog weleens verteld op basisscholen om kinderen een hart onder de riem te steken en pesten te voorkomen… Zo van “dat je luizen hebt, betekent in ieder geval dat je heel erg proper bent, want luizen leven alleen in schone haren”… Het is dus niet zo dat je je haar ‘vies’ of ‘vet’ kan maken om luizen te doen vluchten. :(

 5. Hallo, ik heb een vraagje. Kan je luizen ook wegkrijgen met alleen een netenkam en zonder luizenshampoo? Ik gebruik al die chemische dingen liever niet, maar ik heb wel best dik haar dus ik ben bang dat het anders niet weggaat. :(

 6. De beste, goedkoopste en niet giftige anti-luis methode die ik ken is… mayonaise. Gewoon de goedkoopste. Je smeert het in het haar, zorg dat alles bedekt is en laat dat een half uur zitten. Dit verstikt alle levende luizen. Haal de meeste mayonaise weg en kam het haar met een fijne kam. De azijn in de mayo zorgt ervoor dat alle neten bij het kammen loslaten. Daarna de rest van de mayonaise met een shampoo uitwassen. Resultaat: luisvrij haar met een mooie glans. Uiteraard na een week nog een keer herhalen.

  • kaaskabouter

   Heel erg goed gevonden ik smeer het lekker in mijn haren. En dan lik ik het op.

  • Als je de mayo vervangt door conditioner verkrijg je hetzelfde resultaat. Conditioner met azijn vermengen en het is klaar. De olie van de mayo zorgt er misschien voor dat de neten en luizen juist blijven kleven. M.v.g. Diane

 7. Tja. Helaas kan me aansluiten bij de Luizen “brigade”…ook al weken bezig…de geijkte anti-luismiddelen hebben wel succes… Alleen bij ons dochterlief, zoon en ik… hebben wel meer dan 1x onder lotion, shampoo. e.d. gezeten… Maar mijn vraag… wat ik hier lees en ook op ander sites… is dat de luizen eenmaal buiten zijn gastheer/vrouw… niet meer dan een puur uurtjes overleeft… dus als ’s ochtends het bed word verlaten… liggen de nog levende luizen toch op z’n minst een paar uurtjes moederziel alleen en tegen de tijd hun gastvrouw / gastheer weer naar bed gaan ze dan dood moeten zijn?… Het zelfde schijnt dus ook voor het meubilair en e.d. te gelden… Elke dag worden nu de bedden verschoont meubels afgenomen… Heb een dochter van 14… en die heeft wel honderden kledingstukken… wil ze best allemaal wassen… maar als die luizen niet langer leven buiten je hoofd. Heeft het dan wel zin?… Elk geval ben ik aardig paranoia geworden want bij ieder kriebeltje denk ik o jee. Ik trouwens het idee mijn hoofdhuid die chemisch troep ook niet zo waardeert en ik daar ook weer jeuk van krijg!!!… Elk geval je bent er mooi mee aan gejurkt met die luizen… veel sterkte iedereen met de luizen-ellende!

  • Helaas kunnen luizen tot wel 24 uur overleven buiten een gastheer. En er zijn zelfs langdurigere uitzonderingen… Vandaar ook dat veel luizen worden overgedragen via kinderjassen, bioscoopstoelen, brommerhelmen, et cetera. Neten daarentegen, kunnen slechts heel eventjes zonder gastheer; ze hebben de warmte van de hoofdhuid nodig om te overleven. Neten die uitkomen, moeten direct worden voorzien van bloed, dus neten die van de hoofdhuid vallen, overleven het zelden (of anders gezegd: zijn zelden nog levensvatbaar). Dus buiten het hoofd / haar kunnen luizen veel langer overleven dan een paar uurtjes. Net uitgekomen luisjes hebben direct na het uitkomen een bloedmaaltijd nodig en zullen zonder overleven.

  • Stop de kleding etc. wat niet gewassen kan worden op 60°C in een grote plastic zak na 2-3 dagen zijn de luizen dood! Wel na 7-8 dagen herhalen en controleren.

 8. Werkt een elektrische luizenkam echt beter en effectiever dan een gewone? Maakt deze ook de eitjes en neten dood? Deze blijven met de gewone luizenkam namelijk nog weleens achter.

 9. Iemand in mijn klas heeft luizen. En nu voel ik ook jeuk aan mijn hoofd. Gewoon even kammen en kijken of je luizen hebt, makkelijker gezegd dan gedaan als je krullen hebt. Heel erg veel klitten want ik borstel namelijk nooit mijn haar. En de grote bol pluis die ik ervan krijg… Iemand tips???

 10. Help ik heb al heel lang luizen in het begin had ik maar een paar kleine maar nu heb ik ineens mega veel grote luizen ik heb al best vaak luizenshampoo ingedaan en al duizenden keren gekamt maar ik heb nog steeds luizen wat moet ik doen

  • onder de douche uitkammen je haren, en conditioner in je haar doen en dan met een kam der door heen.

 11. mijn dochter denk ik al half jaar terug van luisjes af geholpen.. echter zie ik nog wat zitten. Je kan ze zo uit de haren halen dus volgens arts dood. levende blijven plakken aan haar. Maar waarom kan ik ze dan bijvoorbeeld niet uitwassen of weg kammen. Ze heeft geen jeuk of dergelijke.. wel lange haren dank vast!

 12. HELP!!! Ik heb al een tijdje luizen, ik heb echt van alles geprobeerd om ze eruit te krijgen, maar het werkt niet! Shampoos, luizenkammetjes, oliën, azijn, echt alles! Het werkt gewoon niet! Alsjeblieft help, ik word gek van de jeuk!!! – R

  • Ik heb vroeger als ik klein was dat luizenprobleem ook gehad, niets hielp. Ik heb mijn haar gewassen met vlooienshampoo voor honden en alles was vernietigd!

 13. Mama van rapunzel Reageer

  Gisteren middag luizen ontdekt bij dochterlief. Shampoo gehaald bij apotheek van wacht. Niet gerust dus nog op zoek geweest naar petroleum, en ook gevonden. Bezig geweest tot in de holst van de nacht… begon er zelf ook van te jeuken dus zelf ook behandeld. Deze morgen weer met de luizenkam bezig geweest en nog veel luizen gevonden. Dus naar de vertrouwde eigen apotheek geweest. Daar kregen we een luizenshampoo mee met de geruststelling dat dit een absolute oplossing zou zijn. Heel het gezin hiermee behandeld en laten nakijken. op eerste zicht is het probleem verdwenen hiep hiep hoi… morgens weer eens kammen en als het effectief is opgelost dan zal ik de naam van de shampoo even meedelen. ondertussen zit ik wel met een heel grote berg was plooi en strijk, misschien iemand een idee hoe ik dit kan oplossen, want we waren ook nog pas terug van vakantie. de luizen krijg ik weg ben ik zeker van maar de was is een ander verhaal tips zijn van harte welkom… mama van rapunzel

  • Help!!! Mijn beste vriendin heeft luizen maar ik durf het niet te zeggen mijn ouders zeggen het ook wand ik was bij haar gaan slapen en een paar dagen erna merk ik dat ik luizen heb wat moet ik tegen haar zeggen als ik zeg laat je hoofd is nakijken zegt ze doe ik elke dag en ik heb geen luizen zegt ze maar ze krabt wel vaak aan haar hoofd.

  • Spullen in zo’n zak stoppen die je vacuüm kunt zuigen met de stofzuiger. De luizen verhongeren of stikken.

  • Luizenmoeder

   Heeft de shampoo gewerkt? Ben inmiddels radeloos! Mijn dochter heeft al ruim een maand luizen maar echt niets helpt. Haar haar word met de week dunner van die luizenkam. ????

 14. Andere luizenkop Reageer

  HELP! Ik heb ben allergies aan de meeste chemicaliën kan ik ook snel van luizen afkomen en werkt dat dan evengoed als luizenshampoo

  • Mama van rapunzel

   Ik geloof ten sterkste van wel hoor er zijn genoeg producten die zeer efficiënt zijn tegen hoofdluizen zonder chemische stoffen. laat je de naam weten van het product van zodra ik zelf zeker ben dat het heeft gewerkt tegen de hoofdluis. was ook zonder chemische stoffen.

  • Luizenmama

   Je kunt het beste je ouders informeren. Misschien hebben zij ze ook en dan besmetten jullie elkaar met luizen! Als je dat echt niet wil, koop dan een goede luizenkam (Assy) of leen deze van een vriendin. Kammen, kammen en nog eens kammen! Na 1 week dagelijks goed kammen ben je zeker luisvrij! Succes!

 15. Mijn zoontje speel met kinderen maar die hebben hoofdluizen en er word vertelt dat ze alleen aantal jaren hoofdluizen hebben dat het niet weggaat ze hebben alles gedaan zeggen ze.

 16. Ik wordt zo gek van die luizen en alsof het niet genoeg is zat er vannacht een mug op mijn kam vanochtend een vlieg en is het midden in de zomer dus het is snikheet en de ventilator die ik altijd gebruik is kapot. :(

 17. Als je wilt vermijden dat je luis krijgt (dit bericht is voor de langharige onder ons) dus als je dat wilt verminderen zo goed als doe dan een vlecht in. Ik ben nu 12 en dit is de 1e keer dat ik luis heb ik heb altijd een vlecht ingehad op school. En ja ik heb bij feesten of in het weekend ook losse haren gehad en tijdens school heb ik ook weg los haar of zo gehad. Maar voornamelijk een vlecht of staart helpt ook. Luizen houden namelijk niet van strakke haren. Als je tips hebt voor mij om van luis af te komen graag. Groetjes, Fabienne

 18. Waarom zijn de antiluizenmiddelen zo ontzettend duur? Ik heb het vermoeden dat de kostprijs om de producten te maken in geen enkele verhouding staan tot de verkoopprijzen.

  • Dit heeft allereerst te maken met patenten. Grote farmaceutische (chemie)bedrijven zoals Pfizer, Bayer, Merck, GSK, Johnson & Johnson en Roche hebben de werkzame stoffen die ze in hun producten gebruiken gepatenteerd, en totdat hun patenten verlopen, hebben ze geen concurrentie v.w.b. de specifieke werkzame stof en kan men dus woekerprijzen vragen. En tegen de tijd dat het patent verloopt, is ongedierte vaak al grotendeels resistent jegens de stof en komt er weer een nieuwe gepatenteerde werkzame stof op de markt. Daarnaast zijn anti-luizenmiddelen en dergelijke duur omdat er veel onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid moet worden gedaan voordat zo’n stof wordt goedgekeurd voor gebruik op de menselijke hoofdhuid. Er worden vooraf miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van zo’n product die naderhand moeten worden terugverdiend middels verkoop. Persoonlijk denk ik dat het een combinatie is van deze twee aspecten: gebrek aan concurrentie en dus kunnen vragen wat je wilt + onkosten terugverdienen. Maar dat er sprake is van belachelijk hoge prijzen ben ik volkomen met je eens! Na een paar jaar zijn de onkosten van chemieconcerns lang en breed terugverdiend en is het een kwestie van geld harken. :(

 19. Hoi. Sinds een week nu ontdekt dat we (dochter en ik) hoofdluis hebben. Meteen een lotion gekocht en elke dag kammen. 2 a 3 keer per dag. Vandaag weer behandeld met de lotion. Kam ik vanavond de haren van me dochter wat vind ik… 3 ieniemienie luisjes. Zijn dit babyluisjes? Ik heb al de hele week geen grote (3 mm) meer gezien. Mezelf ook weer gekamd en ook ik had er een paar, ieniemienie hoor. Ik heb mijn hoofdhuid behandeld met Listerine (mondspoelmiddel) en er kwamen neten uit. Net zandkorreltjes druppelvorm. Ik wol dit laatste mijn dochter niet aandoen. Maar als het bij mij werkt… Het erge is dochter heeft het via mij gekregen. Ik voel me zo verschrikkelijk schuldig. En ik heb zo een jeuk. Zal wel psychisch zijn maar brrrr… Ik verschoon momenteel elke dag onze bedden…

  • Als er neten op haarschachten achterblijven, komen daar op den duur inderdaad ‘babyluisjes’ (nymfen) uit…

  • Deze kunnen zich niet voortplanten toch? Dus als ik deze vind de aankomende week (ga nog zeker 2 weken kammen) en doodmaak dan ben ik op de goede weg? Vandaag geen jeuk! Wie weet Listerine…

  • Hoofdluizen beginnen hun leven als eitje / neet. Neten worden tegen een haar geplakt met een extreem sterke lijm-achtige substantie (kitstof). Luizeneitjes worden één voor één vastgeplakt aan de basis van een haar, enkele millimeters boven de hoofdhuid. Zodra de embryonale ontwikkeling is voltooid, sluipt (na 7 tot 10 dagen) de nimf via het klepje aan de bovenzijde van het luizeneitje naar buiten en loopt hij/zij tegen de haarschacht omhoog. De kitstof van luizen hardt zeer snel uit en is (helaas) niet in water oplosbaar, noch met zeep te verwijderen, vandaar dat er heel vaak neten achterblijven, terwijl alle luizen en nimfen zijn verwijderd… :( Nou ja, point being: na 7 tot 10 dagen komen luizeneitjes uit. De nimf die tevoorschijn komt, lijkt sterk op een volwassen hoofdluis, maar is kleiner en transparanter. Nimfen zijn 1 millimeter groot en zeer moeilijk te zien. Jonge, pas uitgekomen nimfen zuigen net als hun ouders bloed en vervellen na enkele dagen, waarna het tweede nimfstadium aanbreekt… Een luis vervelt nog een keer en bereikt het derde nimfstadium… Dan vervelt de nimf voor een allerlaatste keer en is volwassen… Binnen 7 tot 10 dagen na ‘uitkomen’ worden de 3 juveniele luizenstadia doorlopen en zijn hoofdluizen volgroeid. Pas dan is te zien of het om een mannetje of vrouwtje gaat, en pas dan zijn luizen vruchtbaar en tot voortplanten in staat… De mannetjesluizen zoeken de vrouwtjesluizen op voor paring, en het vrouwtje zet zodra de paring heeft plaatsgevonden dagelijks 3 tot 10 neten af op haarschachten. Een vrouwtje kan gedurende haar plusminus 30-daagse leven zo’n 80 tot 100 eitjes afzetten. De hoofdluis vermenigvuldigt zich dan ook razendsnel en is zeer besmettelijk. Het eerste bloedzuigende stadium van de hoofdluis duurt ongeveer 7 dagen; 1 tot 2 weken na besmetting kan jeuk optreden (incubatietijd / incubatieperiode)… Zodoende duurt het over het algemeen minsten 2 tot 3 weken voordat kruipende luizen gezien worden. Al met al zijn pasgeboren nimfen binnen 7 tot 10 dagen vruchtbaar en in staat zich voort te planten, dus de vruchtbaarheid en voortplanting verlopen zeer rap. Sowieso ben je op de goede weg als je neten, nimfen en volwassen hoofdluizen doodmaakt, maar ik kan niet beoordelen in hoeverre er neten achterblijven…

  • Dank je Paul. Dan heb ik de nimf gezien. Ik blijf nog ff doorkammen met de stofkam en de netenkam! Dank je nogmaals!

 20. Ben kapster geweest en we gebruikten vroeger petroleum tegen hoofdluis .Vooral als huismiddel.

  • Vroeger, toen men nog niet stilstond bij de gezondheid gebruikte men inderdaad nog weleens pure petroleum of kerosine om de haren en hoofdhuid van jonge kinderen mee te behandelen tegen hoofdluis. Hoofdluizen en neten gaan inderdaad dood, maar de vraag is of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Je kan een kinderhoofdje theoretisch / hypothetisch gezien ook in brand steken om luizen en neten te doden, maar dit moet je logischerwijs niet willen. Zelfs Shell waarschuwt: “Dit product dient niet gebruikt te worden als oplosmiddel of schoonmaakmiddel; voor het aansteken of helder doen branden van een vuur; voor het reinigen van de huid”. Huidcontact met petroleum kan tot verregaande huidirritatie, huidbeschadiging en aanverwante huidklachten leiden. (bron) Ik zou het gebruik van kerosine / petroleum tegen luizen (in het haar en op het hoofd) dan ook ten stelligste afraden!

 21. Ik heb luizen maar zeg tegen iedereen van niet heb er erg last van hoe kom ik er van af zonder kosten en olijfolie en zo van die dingen is er een techniek hoe je het best je haar kan kammen? en waar vind je luizenkammen of netenkammen?

  • Voor de beste kamtechniek bij hoofdluis zie mijn voorgaande reactie… Netenkammetjes en luizenkammetjes zijn te koop bij drogisterijen en apotheken, waaronder Kruidvat, Ethos, DA, Trekpleister en allerlei webwinkels…

 22. Hier een heel goedkope en vooral zeer effectieve manier om van hoofdluizen af te komen: Ik heb in het verleden herhaaldelijk last van luizen gehad. Niets leek te helpen. Uiteindelijk ben ik er helemaal af gekomen door mijn hoofdhuid met olijfolie in te smeren (eventueel eerst een teentje knoflook in de olie laten trekken, luizen haten deze combi!), plastic zak erom heen en nacht laten zitten (of langer zelfs). Je stinkt eng en wat uurtjes naar salade, maar het is voor een goed doel! Toen uitgekamd met de netenkam, dat gaat makkelijk door de olie. Daarna haar een paar keer goed gewassen met gewone shampoo. Eindelijk was ik er vanaf! Fijn bijeffect is dat het haar mooi glanst door de olie (in het oude Egypte en Griekenland gebruikten ze al olijfolie voor haarverzorging)! ;-)

  • Een vraagje hè, olijfolie in het haar en folie eromheen hoeveel nachten achter elkaar heb je dat gedaan? Of om de dag? Hoop gauw van je te horen want zit letterlijk en figuurlijk met m’n handen in het haar door die luizen!

  • In principe wel, maar dat ligt een beetje aan de hoeveelheid stoom die een stoomreiniger uitstoot en hoe warm hetgeen je stoomt wordt. Dingen die niet te heet gewassen mogen worden, mogen soms ook niet te heet of te intensief gestoomd worden. Maar het is niet voor niets dat bijna alles wat niet te heet gewassen mag worden doorgaans wel naar een stomerij gebracht wordt…

 23. Niets heeft er tot dusver geholpen om de luizen blijvend te verwijderen! Alle shampoos, alle azijn enz. Ik heb een flinke bos met haar! Elke dag kammen -zeker! Maar dan blijft er één korreltje steken en de lol begint weer van voor af aan! Maar beste mensen – de luis houdt niet van warmte! Heb mijn staande halogeen lamp op een krukje neergelegd –wekker ingeschakeld op 40 minuten– wit vel papier op de grond, en ik op een lage stoel met kammetje in de aanslag! En zowaar! Er viel van alles uit m’n haar… Wel kammen hoor! Heb steeds kapitalen uitgegeven aan shampoos, maar met mijn haardos bleef er altijd een koppeltje in leven. Wat ik vreemd vind, is dat ik ook soms soort zwarte mieren in m’n haar had. Ze konden aardig lopen, heb slechts één blauwe hoofdluis ontdekt –Bingo!– en sloeg hem plat! Toen geen studie kunnen maken! Laatst weer antiluizenmiddel laten intrekken gedurende meer dan 8 uur. Heb waarschijnlijk ruimte voor een stelletje en dan gaan ze weer vermenigvuldigen…

  • Iedereen kan azijn gebruiken, daarbij maakt het niet uit of je al dan niet hoofdluizen in je haar hebt zitten. Zoals je overal kan lezen helpt azijn echter niet tegen luis, dus het gebruik van azijn bij hoofdluis is hartstikke zinloos. Haaruitval zul je niet krijgen door azijn; appelazijn wordt zelfs veelvuldig gebruikt om overmatig haarverlies tegen te gaan.

 24. Hoi, ik heb al langer dan 5 maanden last van terugkerende luizen. We hebben alles al geprobeerd. Lotions helpen niet, shampoos maken letterlijk geen verschil, heb natuurlijk mijn beddengoed en kleren al vaak gewassen en toen ze weg waren na het kammen van mijn haar kwamen ze gewoon weer terug. Ik krab mijn hele huid open omdat het zo veel jeukt en pijn doet. Ik ben ten einde raad en doodmoe van deze 5 maanden. Ik wil van ze af en op een manier dat ze niet terug komen. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Groetjes, Marieke

  • Beste Marieke, Hoofdluizen verschijnen niet uit het niets. Naar alle waarschijnlijkheid komen ze dus niet steeds terug, maar zijn ze nooit allemaal weggeweest. De kans zit er dik in dat er nog luizen en neten achterblijven nabij de haarwortels, waardoor de boel zich na een tijdje weer gaat reproduceren en je terug bij af bent. De oplossing is dan ook nog frequenter, langduriger en zorgvuldiger kammen… Of je kleding en beddengoed nog heter wassen… Als het vlooienprobleem zodanig ernstig is dat je je hoofdhuid open krabt, is scheren eventueel een laatste redmiddel… :(

  • Sinds de zomer heb ik luizen weg terug en weg terug en nu 1 week geleden had ik luizen wat je de beste kan doen is een shampoo kopen na dat een beetje conditioner leggen en kammen en na dat 1 ding is lavendelgeur kopen en achter je oren zetten na 1 dag voel je niks ni meer

 25. hoi, nou ik heb alle shampoos enz gebruikt na 3 maanden nog last van luizen toen deed ik dit: eerst haren uitkammen met goede borstel, dan met de luizenkam, heb de haren met een puntkam gedeeld dus steeds kleine reepjes losgemaakt de rest met een klem opgestoken, die reepjes steeds met luizenkam duurt 10 minuten voor je alles hebt gedaan, dan gewassen crèmespoeling erin half uur intrekken, weer herhalen met kammen, uitspoelen en wassen erna azijn erin weer halfuur intrekken, weer herhalen dat 4 dagen lang gedaan, zelfs de school stond te kijken en wilde het recept, azijn helpt zeker pak maar es een luis en gooi deze in een dopje azijn is meteen kassiewijle, ik zou zeggen probeer het es, heeft mij echt geholpen, neten alles weg…

 26. Paul, moet je echt beddengoed ed. Wassen hij het rivm staat een ander advies op de site

  • Zoals ik eerder al aangaf, niks moet… alles mag. Maar hoe grondiger je te werk gaat, des te groter de kans op afdoende hoofdluisbestrijding.

 27. Ik lees bij het rivm dat het helemaal niet nodig is beddengoed,knuffels ed te wassen. Hoe zit dit?

  • Beste Jessy, Hierbij een citaat van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu): “Voortaan alleen nog maar kammen bij hoofdluis – Publicatiedatum: 25-08-2011 – Auteur: Harald Wychgel – Dit voorjaar zijn er belangrijke wijzigingen geweest in de richtlijn hoofdluis. Hoofdluis bestrijd je vooral door goed te kammen. Omgevingsmaatregelen zoals knuffels wassen zijn niet meer nodig. Nu eerste luizencontroles op de scholen alweer achter de rug zijn, komen vragen over dit advies binnen. Hoeven ouders en scholen voortaan écht geen beddengoed, knuffels en jassen meer te wassen op minimaal 60 graden? Nee dus; uit onderzoek blijkt duidelijk dat er onvoldoende bewijs is dat dergelijke maatregelen effectief zijn. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht. Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Met deze aanpassing van de richtlijn sluit het Nederlandse advies aan op de internationale bestrijdingsadviezen. In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel. Sinds enige tijd zijn in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon zorgt ervoor dat de hoofdluizen door een tekort aan zuurstof sterven. De werkzaamheid van dit middel is onomstreden en er ontstaat ook geen resistentie.” Hartstikke leuk dat het RIVM aangeeft dat kammen volstaat, maar naar mijn mening is dit in de praktijk (zoals je hieronder ook in talloze reacties van ervaringsdeskundigen kunt lezen) bij lange na niet altijd het geval. Natuurlijk klopt de stelling dat hoofdluizen hoofdzakelijk worden overgebracht c.q. overgedragen via haar-haarcontact en zelden via verspreiding via de omgeving… Maar het gaat hier natuurlijk NIET uitsluitend om verspreiding van hoofdluis… Het gaat evengoed om de aanwezigheid en verdelging van hoofdluis binnen de eigen woning… En in dat opzicht is het wel degelijk raadzaam om knuffels, jassen, sjaals, beddengoed, et cetera te wassen. Hoewel luizen en neten vastzitten op de haren en dus niet net zo gemakkelijk als vlooien en vlooieneitjes door iemands hele woning verspreiden, verlies je gedurende de dag en nacht wel een x-aantal haren, die terechtkomen in bed, op knuffels en op kleding. En als er op die uitvallende c.q. uitgevallen haren luizen of neten aanwezig zijn, wordt de vlooienpopulatie binnenshuis –ondanks veelvuldig kammen met een luizenkam of netenkam– wel degelijk in stand gehouden. Een kussen met neten erop kan al met al wel degelijk tot een nieuwe infestatie van hoofdluis leiden. Dus mijn advies is: liever uit voorzorg te veel of te grondige maatregelen nemen dan uit gemakzucht of tijdbesparing te weinig of te vluchtig te werk gaan. Hoewel kammen wellicht een afdoende middel is om verspreiding van hoofdluizen tot een minimum te beperken, is de afdoende bestrijding van hoofdluizen al met al niet een kwestie van alleen maar kammen. Maar nogmaals: dat is mijn mening. Overigens komt het devies van het RIVM alweer uit 2011, dus ik sluit niet uit dat het een tikkeltje gedateerd is. Groeten, Paul

 28. Groene zeep in het haar smeren en laten intrekken. Daarna uitspoelen met crèmespoeling. Kammen met een luizenkam die ik na ieder kam in azijnwater spoel daarna uitwassen. Een week lang blijven kammen met azijnwater waar je het kammetje doorheen haalt. Ieder dag beetje lavendelolie in nek en achter de oren en foetsie. Dus.. .hoezo werken huishoudmiddeltjes niet… bij ons wel. En wil je nooit meer luizen bij je kids zien??? Ook niet wanneer de hele klas eronder zit… iedere dag de lavendelolie druppen of baby haarlotion in het haar smeren dat ruikt ook nog eens lekker… zo komen die van mij de luizentijd luisvrij door. Mijn zoon spoot ik vroeger haarlak in het haar hij heeft nooit meer 1 luis gehad.

  • Mag ik vragen welke haarlotion voor baby’s jij gebruikt tegen hoofdluizen?

 29. ik heb echt super veel last van luizen. ik word er echt helemaal gek van!!! jeukt als de ****** kan iemand vertellen hoe je er makkelijk vanaf komt zonder teveel kosten of helemaal geen kosten? help please x anoniem

  • Hey anoniem! Ik herken je probleem. Zelf kam ik regelmatig met een luizenkam (1x per week) zodat ik er op tijd bij ben als er weer zo’n beest op m’n hoofd zit. Wanneer ik een luis vind doe ik al mijn kleding, handdoeken, beddengoed enz. voor 24 uur in de vriezer. Zo zijn de luizen en neten dood. Je haar in een staart of knot dragen (als je lang haar hebt), kan contact met luizen verminderen, maar niet uitsluiten. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Succes!

 30. Beste mijn dochter heeft al een paar maanden last van luizen ene keer zijn ze weg en dan komen ze terug ik heb al verschillende producten gekocht ik ben te einde raad wat kan ik nog meer?

  • Kammen, kammen, kammen… Koop een kwalitatief hoogstaand netenkammetje en kam de haren van je dochter minstens twee keer per dag uit na het haar te hebben behandeld met een goede conditioner voor een extra glad haaroppervlak. Waarschijnlijk zijn de luizen nooit echt helemaal weggeweest, maar is er steeds een zekere hoeveelheid eitjes/neten achtergebleven in het haar. Succes ermee!

  • Mijn tip: kleding, beddengoed, handdoeken, knuffels, etc. 24 uur in de vriezer. Hierdoor sterven de luizen en neten en kunnen ze dus niet vanuit haar shirtje weer naar haar luisvrije hoofd lopen. Daarnaast inderdaad veel en regelmatig kammen.

  • Wanneer de luizen elke keer terugkeren, zou ik op school pamfletjes uit laten delen dat er hoofdluis is en of de ouders even hun kinderen willen kammen. Ook ouders van vrienden en vriendinnen op de hoogte brengen, het is goed mogelijk dat een onbehandeld vriendje je kind herbesmet…

 31. monique hogendoorn Reageer

  Al eerder en reactie gegeven in 2014. Het beste is echt wekelijks controle met een echte goede luizenkam (Niska). Ik kam hier 2x per week. In het begin zie je weinig, het is dan net een verdwaalde zandkorrel. In een later stadium streepjes wit of zwart en pas dan zie je echte duidelijke luizen. Ik kijk elke dag haar jas en kleding na op bolletjes wit van kleur. Die haal ik uit de jassen. Als ik die korrels vind weet ik dat er op school –of sport– weer luizen zijn. Dus haren in de anti-klit, uitspoelen, handdoek eromheen… Dan gaat mijn kind bij de witte wasbak staan, die laat ik vollopen met heet water, liefst nog gekookt water erbij! Haren eerst ontwarren, dan niet-uitspoelbare anti-klit erin en dan met de Niska kam erdoorheen. Goed langs de hoofdhuid! Na elke kamstreek even met de kam in de bak met heet water tikken (onder water) zodat de luizeneitjes en neten zich niet kunnen verspreiden. Zie je een bolletje of puntje –wit of zwart– dan heb je ongenode gasten. De luizen zijn snel weg, het gaat echt om de eitjes! Hier vind ik ze minimaal 4x per jaar en ben altijd tijdig erbij. Ik heb al preventief Anti-hoofdluis luizenolie van Volatile gebruikt, maar dat werkt ook niet. Sommige mensen zijn vatbaarder dan andere omdat luizen blijkbaar net als muggen voorkeur hebben. Wekelijks of meer het hele hoofd kammen ~ uiteraard beddengoed wassen en dagelijks kussensloop en jassen nakijken.

 32. Bij onze jongste dochter hebben ze afgelopen week voor de derde keer (door de jaren heen) neten geconstateerd, voor het eerst bij onze oudste dochter. Er is nog nooit een luis gevonden… Heeft hier iemand ervaring mee? Ik vraag me sterk af of het neten zijn. Zonder luizen geen neten lijkt mij???

  • Nee, neten zonder luizen is niet mogelijk. Heb je de haren van je dochters grondig uitgekamd met een luizenkammetje en/of netenkammetje? als je dit boven een wit vel papier doet, moeten de luizen zichtbaar zijn als roodbruine (als ze onlangs een bloedmaaltijd hebben genoten) of grijsblauwe (als ze uitgehongerd zijn) spikkels. Als je iemand op hoofdluis controleert zonder te kammen, is de kans zeer groot dat je luizen over het hoofd ziet.

 33. Haar wassen met groene zeep, dit uitspoelen vervolgens crèmespoeling erin veel dit niet uitspoelen maar meteen doorkammen met luizenkam dan uitspoelen en aan t eind uitspoelen met een mix van water en azijn. Droog föhnen en weg zijn de luizen. Ik doe de kids een druppel lavendelolie achter de oren en in de nek. Zwitsal haarlotion door t haar met wat eau d cologne. Sinds ik dit doe nog steeds luisvrij terwijl haar klasgenootjes onder de luizen zitten. Bij mijn zoon spoot ik haarlak in het haar in de schoolluizentijd en hij heeft nooit luizen gehad.

  • Hai Kitty, Graag wil ik wat vragen aan je doe je nu elke dag lavendelolie bij je kids achter hun oor? En ook de Zwitsal haarlotion en au de cologne ook elke dag? Ik begon namelijk met de tea tree olie in de jassen te druppelen maar dar vinden mijn kinderen zo vies. En ook al zijn wij als ouders de baas? Hier is dat echt n drama. En dan zeg ik het idee ter voorkoming van hoofdluis… Mijn dochter heeft een keer neten gehad en sindsdien ben ik een beetje panisch geworden voor neten en luizen. Ik kijk ze om de dag na en ze vinden het vreselijk zeg altijd ook als ik er snel bij ben dan is t zo weg net als de vorige keer. Maar moet je eigen vooral al preventief tegen luizen aan t werk gaan? Met bijv tea tree olie in de jassen te druppelen?

 34. Hoe kan ik het beste dode luizeneitjes uit mijn dochter haar haar halen? Want met de luizenkam en netenkam lukt het niet…

  • Beste Caroline, Een netenkam is veruit de meest gedegen oplossing om het haar vrij te maken van neten en vlooieneitjes. Een netenkammetje is nog fijnmaziger dan een luizenkammetje… Zo’n netenkam wordt ook wel ‘stofkam’ genoemd. Als het kammen met een netenkam niet goed lukt, doe je waarschijnlijk iets niet helemaal goed… Hierbij de nodige stappen: 1. Breng goede crèmespoeling/conditioner (bijvoorbeeld L’Oréal Paris Elvive Color Vive) in NAT gemaakt haar aan om het haar glad te maken, zodat luizen hun grip verliezen; 2. Kam eventuele knopen, klitten en andere oneffenheden uit het NATTE haar met een gewone, grove kam of haarborstel; 3. Laat je dochter met haar hoofd boven een wasbak of bak met water hangen, met het hoofd voorover; 4. Kam het haar van achteren naar voren met een netenkam, zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid aan; 5. Begin bij het ene oor en schuif steeds een stukje op tot je bij het andere oor aangekomen bent; 6. Houd een papieren zakdoekje of velletje keukenrol bij de hand…; 7. …Veeg de netenkam hiermee regelmatig af en controleer of er luizen, neten of eitjes op het papier achterblijven; 8. Spoel de crèmespoeling goed uit, inclusief eventuele achtergebleven losgekomen neetjes, luisjes of eitjes; 9. Laat je dochter recht overeind zitten en kam het haar nogmaals (van oor tot oor) door, maar nu van voor naar achter… liefst met een stofkam/netenkam of anders met een luizenkam… Het beste kun je deze methode 2 weken lang 2 keer per dag herhalen. In combinatie met een anti-luizenshampoo of anti-luizenlotion (op basis van malathion, permetrine, bioalletrine, piperonylbutoxide of dimeticon) werkt deze anti-luizenmethode met de netenkam/luizenkam het beste, maar volg van zulke anti-luizenmiddelen wel ALTIJD heel goed de bijsluiter / gebruiksaanwijzing op! Crèmespoeling zorgt er in elk geval alvast voor dat de luizen minder grip hebben en dat een fijnmazige kam gemakkelijker door het haar glijdt… Een metalen netenkam met korte tanden en een handvat werkt doorgaans het beste; de tanden van een dergelijk netenkammetje staan namelijk dichter bij elkaar dan die van een kunststof luizenkam. Mocht je dochter dik krullend haar hebben, dan kan een netenkam met lange tanden vereist zijn om tot aan de hoofdhuid te geraken. Al met al verwijdert een luizenkam ALLEEN luizen; een netenkam verwijdert naast luizen OOK neten en eitjes. Succes met de luizenbestrijding! Groeten, Paul

 35. Wel, wel, ik ging naar een repetitie (2x) van een operakoor, en bingo – maanden voelde ik gekriebel (had m’n jas netjes in de garderobe gehangen). NOOIT gedacht dat het zo’n impact op mijn leven zou hebben! Drie keer spul van de dokter, elke dag azijn, listerine, een dag met Nivea in m’n haar, toen maar weer uitsoppen met zachte Sunlight zeep, toen Tea tree oil en ik dacht HOERA, het is even rustig! Slaap met de elektrische luizenkam en een gewone luizenkam om de neten of eitjes te verwijderen! Helaas ook zout water werkt niet… ik heb superluizen. Ze zijn inderdaad superslim! Ben te einde raad! Nu langer dan een jaar bezig!

  • Koop 2 middeltjes tegen hoofdluis: A. Een product op basis van ‘dimeticon’ wat hoofdluizen doodt door verstikking. En B. een middeltje op basis van ‘malathion’ dat het interne neurologische systeem van hoofdluizen én neten verstoort, waardoor ze sterven. Werkt malathion niet, probeer dan nog ‘permetrine’.

  • Wij hebben hetzelfde probleem helaas. Mijn zusje (12 jaar) kwam met luizen thuis en heeft het nu al een half jaar. Ondertussen heeft ze de hele familie ermee besmet en we doen er alles aan en het werkt niet! Ik ben ondertussen al 6x er vanaf geweest en werd toen weer besmet met luizen. Onmogelijk. Luizen zijn gewoon onmogelijke beesten…

  • Welke anti-luizenmiddelen (anti-luizenshampoos e.a.) heb je tot nog toe geprobeerd?

  • Hallo Paul, We hebben de XTLuis Once Liquid Gel en de Kruidvat Anti-Luis Shampoo van Kruidvat huismerk zelf. Die met zo een rennende, groene luis erop. Natuurlijk ook met crèmespoeling / conditioner gekamd. Groetjes, Merel

 36. Onze dochters komen ook regelmatig thuis met luizen/ neten. Wij halen ze handmatig uit en pletten het venijn tussen onze nagels. Je bent er lang mee bezig om haartje per haartje te bekijken maar het is de beste oplossing. Nadien gebruiken we nog de shampoo en dan nog eens handmatig controleren. Beddengoed op 90° wassen. Jassen, kussens, knuffels en dekentjes in een afgesloten zak stoppen voor een week. Ook de uitneembare hoofdsteunen uit de auto!!! Kledij gewoon wassen en nadien ook een weekje in een zak stoppen. Heeft altijd al prima gewerkt!

 37. Als je je hoofd helemaal kaal scheert ben je dan ook van je luizen af? En wat is het beste om geen luizen te krijgen zonder kosten? Antwoord a.u.b.! Kheb er erg veel last van!

  • Ja, als je je hoofd kaal scheert, ben je van je luizen verlost. Je kan dan heel gericht je kale hoofdhuid schrobben om van de laatste luizen en neten verlost te raken. Een andere goedkope manier om snel van hoofdluizen af te komen is een luizenkam/netenkam gebruiken. Het nadeel hiervan is echter dat het heel lang kan duren voordat je van alle luizen en neten af bent en dat het nagenoeg onmogelijk is om je haren helemaal tot op je hoofdhuid uit te kammen, vooral als je lange haren hebt. Met een trimmer/tondeuse scheren en vervolgens met een scheermes eroverheen is dan ook veel effectiever. Als kaal scheren geen optie is, is een anti-luizenshampoo de enige plausibele optie, maar ook in dat geval moet je aanvullend met een luizenkammetje c.q. netenkammetje kammen.

  • Bij de Action hebben ze een goede luizenshampoo en niet duur. En ik gebruik verder voor de bedden en de kamer een stoomreiniger. Na 2x je haren te wassen met die anti-luizenshampoo en na 7 dagen nog eens ben je echt luisvrij. En natuurlijk kammen met het kammetje wat in de verpakking erbij zit.

  • Zie ook het artikel hierboven… Er zijn geen middelen of methodes tegen hoofdluis die de garantie bieden dat je binnen 1 dag van het luizen verlost bent. Hoe gemakkelijk het is om een luizenprobleem op te lossen (en hoe snel dit gaat), is namelijk afhankelijk van allerlei factoren… A. Het aantal luizen; B. Aantal besmettingshaarden (meerdere personen, kleding, beddengoed); C. Herbesmetting/recidive door verdwaalde eitjes/neten in huis die mogelijkerwijs nog uit zullen komen; D. Eventuele resistentie van luizen jegens het gebruikte anti-luizenmiddel; Enzovoort… De meest effectieve methode is anti-luizenshampoo op basis van een goede werkzame stof gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. En daarnaast veelvuldig kammen met een luizenkam/netenkam en alle luizen en neten die uit het haar vallen zorgvuldig vernietigen.

 38. Hoi. Mij dochter heeft ongeveer 8 dagen luizen. En ze krijgt steeds jeuk, maar niet heel veel jeuk. Ze gebruikte gisteren azijn en vandaag gaat ze met een luizenkam kammen. Is azijn goed? Gaat het met azijn de luizen in 1 dag weg? En dag voor de zekerheid elke week azijn in doen? Graag een reactie…

  • Nee, zoals je in het artikel hierboven en de reacties hieronder kunt lezen: “Alternatieve behandelingen met oliën, azijn, mayonaise en haargel zijn nagenoeg zinloos.” Tenminste, als het aankomt op hoofdluis verdelgen. Veel luizen zijn zelfs resistent voor bepaalde chemisch-synthetische pesticiden die specifiek bedoeld zijn om luizen te doden, dus azijn is absoluut NIET afdoende om luizen te bestrijden. Niet binnen 1 dag en ook niet binnen 10 of 100 dagen.

  • Hoi, Azijn om luizen te bestrijden is een fabeltje. Dit staat ook in de tekst. Dan kun je er net zo goed voor kiezen om niets te doen.

 39. Hoi, Ik heb nu 3 dagen luizen en wil ze graag behandelen met shampoo, speciaal tegen luizen. Ik gebruik de anti-luizenshampoo samen met m’n moeder! Maar helpt afwasmiddel echt? En azijn? En mayonaise? Ik hoop dat ik er zo snel mogelijk vanaf ben. Liefs, Linda

  • Beste Linda, Vetten en oliën (zoals in mayonaise) kunnen ervoor zorgen dat luizen zo gemakkelijk meer vast kunnen houden aan je haren. In theorie kan er ook een vetlaagje rondom de luis ontstaan, waardoor de luis stikt. Zuren zoals azijn kunnen in theorie de zuurgraad van een luis ontregelen, maar azijnzuur is niet agressief genoeg. En afwasmiddel werkt oppervlakte-actief, waardoor luizen niet op water blijven drijven, maar verdrinken. Al met al kunnen al dit soort middeltjes een heel klein beetje bijdragen aan luizenbestrijding. Maar als puntje bij paaltje komt, wil je ALLE volwassen/volgroeide luizen, ALLE nimfen, ALLE larven, ALLE eitjes en ALLE cocons/neten vernietigen. Daar beschiet mayonaise of azijn echt niet aan. Alleen een goede anti-luizenshampoo met voldoende actieve bestanddelen (waarvoor luizen niet resistent zijn) kan deze klus klaren. Bovendien moet je blijven kammen met een luizenkammetje c.q. netenkammetje om hardnekkige, vastgeklampte luizen te verwijderen. Sterkte & succes! Groeten, Paul

 40. Mijn dochter van 14 heeft nu voor het eerst last van hoofdluis. Wij wassen d’r haar met shampoo, daarna flink crèmespoeling en Anti-Klit erin, zeker een halfuur in laten trekken, dan spoelen we het eruit, en dan een dik halfuur van oor tot oor continu doorkammen met een luizenkam/netenkam. En dat zeker 2 weken lang. Na wat ik gelezen heb, hoop ik dat dit werkt. Net 2 dagen bezig en heb al zat hoofdluizen gedood.

 41. Ik heb een vraagje. Mijn dochter van 7 jaar heeft voor de eerste keer neten in ’t haar. Ik was zo in paniek en ben direct naar de apotheek gegaan voor producten tegen neten. Ze hebben Silikom Lotion gegeven. Mijn vraag (voor mensen die Silikom Lotion gebruikt hebben) is: ik heb die lotion gisteren en vandaag gebruikt, kan dat kwaad of niet? Ik wou de neetjes voor 100% kwijt. Maar ik ga dit product na 7 dagen weer gebruiken.

 42. Ook bij mijn dochter zag ik voor het eerst beestjes in het haar. We hebben goed gekamd, maar er kwamen zwarte kleine bewegende beestjes uit de kam. We hebben uit voorzorg alles gewassen en ook de haren behandeld, maar m’n vraag is nu wat zouden dat voor beestjes kunnen zijn? Zien er anders uit dan neten. Lijken meer op hele kleine vliegjes. Iemand een idee?

  • In menselijk hoofdhaar komen eigenlijk alleen maar luizen voor. Beestjes in haren betekent dus meestal hoofdluis; daarnaast kan schurftmijt op de behaarde hoofdhuid voorkomen. Als de beestjes bewegen zijn het doorgaans volwassen hoofdluizen en inderdaad geen neten.

  • Ook mijn dochtertje heeft geen luizen/neten, maar vliegjes al een geruime tijd. Zelf weet ik ook niet meer wat het kan zijn… ook kleine zwarte vliegjes kleiner dan een fruitvliegje. Al meerdere malen spul voor luizen gebruikt, maar mag niet baten… Erg vervelend dit…

  • Het inzetten van anti-luizenmiddelen tegen andere beestjes dan luizen is inderdaad niet zinvol, noch raadzaam. In tegenstelling tot luizen leven vliegjes bovendien niet op mensen; het kan zijn dat vliegjes worden aangetrokken door etensresten, verzorgingsproducten, reinigingsmiddelen of ‘viezigheid’ op de huid, maar dit soort minuscule vliegjes beschikt niet over een steeksnuit en dus niet parasitair. Ze drinken geen bloed en komen dus af op een andere aanlokkende factor. Hoe zien deze kleinste vliegjes eruit? Misschien zijn het latrinevliegjes, motmugjes, knutten, rouwvarenmuggen, kaswittevliegen, zandvliegen of filtermotten… Meestal worden zulke kleine vliegjes aangetrokken door lekkages in afvoeren, plafonds of spouwmuren. Of door planten en plantenbakken. Bekijk desgewenst ook dit artikel over vliegenbestrijding eens. Een vliegenlamp c.q. insectenlamp kan alvast een heleboel schelen. Groeten & succes, Paul

 43. Wat ik ook probeer, de luizen blijven. Ik weet nooit wat ik moet uitwassen… Dan was je het, maar als je dan nog 1 neet hebt en die legt eitjes enz. dan ben je terug bij het begin.

 44. Wat ook helpt naast het uitkammen is langdurig een erg hete douche nemen. Je maakt dan gebruik van het feit dat eiwit stolt bij een temperatuur boven de 41 graden Celsius. Je moet wel een beetje tegen hitte kunnen, maar bij mij overleefden ze destijds een halfuur douchen op 50 °C a 60 °C absoluut niet. Jouw hoofdhuid geleid de extreme warmte weg naar de rest van je lichaam, maar de eitjes en luizen op je hoofd worden langdurig doordrenkt in zulk heet water dat ze d’r gegarandeerd aan kapot gaan.

 45. Wij hebben gelukkig nooit eerder met luizen te maken gehad, totdat mijn dochter naar het middelbaar onderwijs ging. Niet alleen mijn dochter, maar ook ik zat onder. Ik ben anderhalve maand bezig geweest (75 euro lichter aan producten) met kammen en middeltjes. Weggestuurd bij de kapper omdat ik neten had, hoe gênant! Serieus, ik dacht we komen er nooit vanaf. Totdat ik op deze site las over groene zeep. 2x met groene zeep behandeld. Pluk voor pluk ingesmeerd en uitgekamd. 10 minuten laten intrekken en uitgespoeld. Super. Ik ben er vanaf.

  • Hallo, hoe gebruikt je je precies groene zeep tegen luizen? En hoelang in laten trekken? Special groene zeep of gewoon die van de AH bv? Hoop gauw te horen van u! Pfffff….

 46. Beste, Mijn kind van 13 loopt nu beslist al 3 jaar rond met hoofdluis. Het begon allemaal op de lagere school toen mijn kind naast een jongen moest zitten die hoofdluis had en ik het niet kon behandelen wegens financiële problemen. Nu loopt mijn dochter hier nog altijd mee rond en niets helpt meer. We probeerden onder andere Paranix en andere primitieve middelen, maar niets had langdurig effect. Onverlaat vond ik ook steeds meer witte plekken op het hoofdkussen van mijn kind. Heeft u indien nog andere middelen of tips die kunnen helpen haar van de hoofdluis af te helpen? Het mogen primitieve middelen zijn (de hoofdluis is zeer hardnekkig).

  • Hallo, Je kunt ook een elektrische luizenkam bij de drogist kopen. Als zo’n elektronische kam luizen of neten tegenkomt, krijgen deze een schok en zijn ze op slag dood. Werkt echt.

  • Hoi hoi, Mijn dochter heeft ook last van luizen gehad, maar ik kwam er godsamme niet vanaf. Kammen gaat moeilijk bij een dikke bos gekrulde haren. Ik had maar een optie en dat was voor een keertje haar haren dan maar eens verven. En ja hoor, dat helpt heel goed. ;) Succes!

 47. monique hogendoorn Reageer

  Hoofdluizen zijn net zo erg geworden als tijdens de oorlog. Omdat bestrijdingsmiddelen niet meer helpen en veel mensen denken dat het een klasse-probleem is. De mensen van hogere stand verspreiden de meeste luizen weet ik uit kappersland. Ze kijken hun kinderen niet na, en al helemaal niet wekelijks met een luizenkam! De tips zoals azijn werken wel, maar je haar wordt er dor van. Het beste werkt wassen met echte zeep zoals Sunlight of Alep. In echte zeep kan nog loog zitten, maar de hoofdluis krijgt een laagje om zich heen waardoor ‘ie sterft. Ook blijven kammen natuurlijk! Het ergste is dat de school het probleem ontkent en luizenzakken niet gebruikt mogen worden. Zodra ik een zak meeneem hangt de juf de jas zo wee vrolijk tussen de andere jassen.

  • Dit klopt volgens mij, mijn dochter zit nu op de middelbare school en haar vriendinnen die bijna allemaal uit een rijk milieu komen worden nóóit nagekeken. Er is er een bij die verschrikkelijk veel luizen heeft, want als ze op school is geweest, heeft ze er weer vijf joekels op haar haren zitten. Dit is écht een landelijk probleem aan het worden, de GGD zou er iets mee moeten doen!

 48. Ik ben 64 jaar en had nog nooit eerder hoofdluizen. Tot verleden jaar: vreselijk! Prioderm helpt even, maar niet afdoende. Vergeet niet het goedje heel goed uit te spoelen nadat je je haar ermee hebt gewassen. En na 7 dagen herhalen. Je haarkwaliteit wordt er echter slecht van. Kammen met een luizenkammetje blijft het beste en kleding in de vriezer. Ik heb nu in korte tijd voor de 3e keer hoofdluis via mijn kleinkinderen.

 49. Wij adviseren om bij kinderen mayonaise in de haren te smeren. Na een uurtje uitwassen en je ziet: geen luizen of neten meer. Dit is vooral voor de mensen die met weinig rond moeten komen. Natuurlijk wel de goedkoopst mogelijke mayonaise erin!

 50. Mijn kinderen hebben ook een tijdje hoofdluis gehad en wij kammen tot we er bij neervallen! Ook gebruiken we de shampoo en olie die je kan kopen tegen de luizen gewoon bij de apotheek of in de winkel. Ook gebruiken wij TEE tree olie , een paar druppeltjes daarvan en het is zo weer weg! Ik zou het wel wekelijks herhalen! Trouwens goede tip van dat azijn mijn buren hebben dat ook gedaan en het werkt uitstekend!

 51. Ik lees verschillende tips en dergelijke… Hetgeen ik doe wanneer ik luizen constateer bij mijn kind(eren): Kammen, borstels in de vriezer minimaal 24 uur. Heet (kookwas) is niet noodzakelijk, 30 graden volstaat voor het beddengoed en kleding. Hetzelfde geldt voor alle jassen die bij elkaar aan de kapstok hangen. Knuffels en kussens in vuilniszakken minimaal 2 dagen luchtdicht houden. Het haar kun je behandelen met speciale luizenbestrijdingsmiddelen van bijvoorbeeld Prioderm, er zijn shampoo, lotion, kammen en vele dingen te krijgen bij zowel apotheek als drogisterij. Hou er echter rekening mee dat de luizen steeds hardnekkiger worden en ook meer resistentie opbouwen tegen deze middelen, dus het beste is toch echt 3 keer per dag goed kammen en zoveel mogelijk neten (luizeneitjes) onderscheppen. Voor zwangere vrouwen is het lastig, zij mogen zichzelf niet behandelen met deze middelen. Ondanks dat het niet het meest prettige is tijdens de zwangerschap is het enige waar je ze mee uit kan roeien het haar verven!! Kleurspoeling volstaat niet, hier zitten te weinig grondstoffen in die de luizen doden. Succes!

 52. Na de eerste dag geconstateerd te hebben dat ik luizen had, meteen een uur in de pure azijn gezeten, ze vielen zo uit mijn haar. Beddengoed verschoond en inmiddels een week later voor d zekerheid even een antiluizenlotion zonder pesticiden gebruikt en even flink gekamt. Niets meer tegen gekomen, mijn advies is dan ook, giet een fles azijn over je hoofd, laat het intrekken, even doorkammen en wat tea tree olie op je jas en klaar ben je!

 53. Als ze aangeven om het met alleen kammen te doen, wat moet je dan doen met je beddengoed? Ik kam nu steeds iedere dag maar er zit iedere keer toch wel 1 of 2 hele kleine luisjes in, maar moet ik nu ook iedere dag dan het beddengoed verschonen? En wat te doen met de sjaals en jassen?

 54. goh, dat er in deze tijd nog luizen voorkomen had ik niet gedacht, maar vroeger was de bestrijding zeer eenvoudig, was je haar met groene zeep, uitkammen, luisvrij.

  • Paul (Redactie)

   In principe is dat nog steeds het geval. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu) heeft een tijdje aangeraden om met luizen besmette haren te wassen met luizenbestrijdingsmiddelen. Dit advies is laatst weer teruggedraaid en luidt nu als volgt: ‘Luis in je haar? Kammen maar! Kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak.’ Groene zeep helpt het haar glad en makkelijk doorkambaar te maken, maar je kunt hiervoor ook shampoo gebruiken.

 55. Help, ik loop volgensmij al bijna een jaar rond met onbehandelde luizen. Wat moet ik doen?

 56. Ook ik ben hier erg mee geholpen. Maakt het nog iets uit welk bestrijdingsmiddel je inzet tegen de luizen (malathion, permetrine, bioalletrine of piperonylbutoxide)? Ik hoor het graag.
  Groetjes, Anne-Marie

  • Bij Kring Apotheek zeggen ze dit: Beste methode om luizen en neten te verwijderen is het natte haar gedurende 2 weken dagelijks kammen met een netenkam (niet hetzelfde als een luizenkam of stofkam!). Deze manier van luizen en neten bestrijden wordt de “nat-kammethode tegen hoofdluis” genoemd. De nat-kammethode gaat als volgt in zijn werk: • Was het haar met gewone shampoo en spoel uit; • Breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze NIET uit; • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam; • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een wit papier en kam het haar, tegen de schedelhuid aan van achter naar voor met een netenkam; • Begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor; • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn; • Spoel de crèmespoeling uit; • Kam het natte haar met een gewone kam; • Kam nogmaals met een netenkam, nu in rechtop zittende houding, van voor naar achter… • Begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor; • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn… Lijkt mij ook erg effectief…

  • Ik gebruik afwasmiddel voor de bestrijding van luizen, dat heb je altijd in huis. Tien minuten laten inwerken en daarna met een luizenkam doorkammen werkt goed. Ik doe dit een paar dagen achter elkaar en weg zijn ze.

 57. Patrick Prinssen Reageer

  Helemaal geweldig; bedankt! Ik ga direct naar de winkel om een luizenkam en een bestrijdingsmiddel te kopen tegen die rottige luizen. Mijn zoontje van 6 loopt er sinds gisteren mee rond en zowel hij als ik wordt er helemaal gek van.

 58. Ik heb nog wat aanvullingen op het artikel over hoofdluis. Wat betreft de belangrijkste symptomen: Het allerbelangrijkste is de aanwezigheid van luis! dan weet je zeker dat er een besmetting is. De aanwezigheid van neten is niet automatisch een teken dat je moet behandelen. Met het blote oog is voor ons niet te zien of de neet dood, levend of leeg is. Neten groeien met het haar mee (ongeveer 1 cm per maand), dus hoe verder de neet van de hoofdhuid af is, hoe langer geleden deze gelegd is en hoe langer geleden de besmetting heeft plaatsgevonden. Neten die enkele centimeters van de hoofdhuid af liggen, zijn gegarandeerd lege of dode neten en vormen geen risico op (her)besmetting. Je hoeft dan dus ook niet te behandelen! Wat betreft de tips om de luis ook je huis uit te krijgen:- Kleding die niet gewassen mag worden kan je ook laten stomen maar je kan ze ook in plastic zakken stoppen en dan is twee weken wel lang, twee dagen is genoeg. Een luis kan namelijk maar 2 dagen zonder eten, daarna gaat ie dus gewoon dood; – Kammen en borstels vervangen is waarschijnlijk gedoe, goed desinfecteren na gebruik is voldoende en noodzakelijk om de luis niet over te brengen op de (nog) niet besmette gezinsleden; – Knuffeldieren kunnen ook 24 uur in een vriezer.

  • mogen moeders die borstvoeding geven die shampoo’s wel gebruiken help me aub

  • Nee, dat mogen ze niet. Voor jou komt dit antwoord te laat, maar misschien nuttig voor andere moeders die op deze site komen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.