Het klinkt misschien een tikkeltje ouderwets en kneuterig, maar het is weer helemaal hip om voedsel te verbouwen in je eigen moestuin. Dit is een positieve ontwikkeling voor afslanken en gewichtsverlies, want producten die rechtstreeks uit de natuur komen, zijn negen van de tien keer geschikter voor afvallen dan bewerkte en/of kant-en-klare supermarktproducten.
Hieronder lees je meer over de voordelen van een groentetuin, moestuin en/of kruidentuin voor afvallen…
Stadstuinieren & Urban Farming
Steeds meer mensen besluiten zelf –en op hun eigen erf– gewassen te verbouwen. Ze kweken groenten, kruiden, fruit en eetbare bloemen in hun privé moestuintje. Moestuinieren gebeurt echter wel op een andere manier dan vroeger, namelijk op kleinere schaal en veelal als hobby.
Het leuke van deze moderne vorm van tuinieren is dat je tegenwoordig niet eens over een grote tuin hoeft te beschikken om je eigen voedsel te verbouwen. Sterker nog: een dakterras, balkonnetje of ingenieuze plantenbak in je raamkozijn kan al volstaan. Deze trendy en verstedelijkte vorm van tuinbouw wordt ook wel “stadstuinieren” of “Urban Farming” genoemd. (bron)
Maar wat verbouw je dan zoal?
Vanwege de bodemvruchtbaarheid en het klimaat is Nederland een ideale locatie voor land- en tuinbouw. Zo groeien er binnen de Nederlandse landsgrenzen de meest uiteenlopende gewassen, waaronder bladgroenten, bol- en knolgewassen, allerhande koolsoorten, peulvruchten, vruchtgroenten, kleinfruit en eenjarige en overblijvende kruiden. Hierbij een lijstje met gewassen die je in Nederland zoal kunt kweken/telen/verbouwen:
- Andijvie & spinazie
- Groenlof & witlof
- Veldsla & rucola
- Paprika’s, tomaten & knoflook
- Sjalot, ui & radijs
- Aardappels & raapstelen
- bloemkool & koolrabi
- Rode kool & rode bietjes
- Spitskool & witte kool
- Erwten & kapucijners
- Sperziebonen & peultjes
- Winterpeen & pastinaak
- knolselderij & venkel
- Prei & artisjok
- Tuinbonen & snijbonen
- Komkommer, courgette & aubergine
- Mispels & vijgen
- Aardbeien & frambozen
- Bessen & bramen
- Pompoen, suikermaïs & worteltjes
- Peterselie & bieslook
- Basilicum & citroenmelisse
- Dragon, oregano & salie
- Kamille & kervel
- Spaanse pepers
- Etc. etc. etc.
In de praktijk…
Het aanplanten van gewassen hoeft niet eens zo heel veel voeten in de aarde te hebben… Je neemt gewoon een bak of pot en vult deze met (biologische) potgrond en vult deze aan met (biologische) basisbemesting. Tot slot plant je de gewenste stekjes of zaai je de gewenste zaden. Bij het planten, poten of zaaien van specifieke gewassen dien je verder rekening te houden met:
- Ideale voedingsbodem
- Jaargetijde/seizoen
- Periodieke bewatering & bemesting
- Geschikt voor vaste bodem en/of pot
- Geschikt voor potgrond versus tuinaarde
- Natte, klamme of droge grond
- In of uit de zon
Zelfgekweekte gewassen zijn vers en bovendien rijk aan voedingsstoffen. Ze zijn tevens biologisch indien je geen synthetische pesticiden of kunstmest gebruikt. Op deze website vind je meer info over biologisch/ecologisch moestuinieren… Hierbij valt te denken aan info over bodembemesting, mineralisatie, grondbewerking, zuurgraad, humeuziteit, bodemleven, aanplanting, onderhoud etc.
Moestuin & afvallen
Een moestuin is ideaal als je wilt afvallen (qua gewicht) en afslanken (qua omtrek). Tuinieren gaat namelijk gepaard met verscheidene gezondheidsvoordelen, waaronder:
- Lichaamsbeweging, dus calorieverbranding
- (Schone) buitenlucht, dus meer zuurstof
- Zonlicht, dus vitamine D
- Gezonde, “puur-nature” producten
- Vers, dus optimaal behoud van voedingsstoffen
Als je actief bezig bent in je tuin en dagelijks verse producten verzamelt, dan verbruik je bovendien een flinke hoeveelheid extra calorieën. En omdat je lekker in de buitenlucht vertoeft, zul je meer zuurstof en vitamine D binnenkrijgen. Het telen c.q. verbouwen van je eigen groentetuintje of moestuintje is dan ook een absolute aanrader als je enkele kilootjes kwijt wilt!
Groenten die direct van het land komen zijn bovendien kersvers, dus de essentiële vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen en fytonutriënten blijven optimaal behouden.
Tot slot
Als je een grote tuin hebt, kun je vrij eenvoudig je eigen groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden en eetbare bloemen telen. Moet je het daarentegen stellen met een balkon of raamkozijn, dan is Urban Farming een ideaal alternatief.
Heb jij je eigen moestuin, groentetuin of kruidentuin? Deel hieronder jouw tips en adviezen voor een onbespoten bordje verse groenten!
One comment
Sylvia
14 mei 2013Heerlijke tomaten chutney uit je eigen tuin van eigen uien en tomaten onder andere, aanrader!