Iedere plantaardige kleurstof voert belangrijke functies uit binnen het menselijk lichaam. Plantenkleurstoffen maken indringers onschadelijk en houden je organen en weefsels gezond. Zo heb je onder andere de volgende plantenkleurstoffen:

 • Gele plantenkleurstoffen (zeaxanthine, curcumine e.a.)
 • Oranje plantenkleurstoffen (caroteen, luteïne e.a.)
 • Rode plantenkleurstoffen (lycopeen, alizarine e.a.)
 • Blauw-paarse plantenkleurstoffen (anthocyaan, anthocyanine e.a.)
 • Groene plantenkleurstoffen (chlorofyl)

Typisch is dat groen door veel mensen als de minst aantrekkelijke/smakelijke kleur  wordt ervaren. In een schaal M&M’s blijven de groene dan ook vaak als laatste liggen. ;)

Groen = weinig aantrekkelijk

Waarschijnlijk heeft de menselijke afkeer van groen te maken met de natuurlijke voorkeur voor zoet. Zo worden rood en oranje veelal geassocieerd met zoet fruit (aardbeien, sinaasappels e.a.). Geel en blauw-paars worden voornamelijk geassocieerd met zoetzuur fruit (druiven, citroen e.a.). Groen wordt daarentegen geassocieerd met bittere groenten (spruitjes, kool, witlof e.a.).

Groene sapjes zijn super gezond

Groen mag dan enigszins bitter zijn, maar dat is niet voor niets… Groen bevat namelijk minder suikers en dus minder calorieën dan rood, oranje of geel. Groen is bovendien super gezond! De groene plantenkleurstof chlorofyl ofwel bladgroen is een wonderbaarlijk stofje waarvan iedereen voldoende zou moeten eten.

Chlorofyl verlengt de levensduur van organismes op cellulair en moleculair niveau en verhoogt de mentale en fysieke energieniveaus enorm. Chlorofyl beschermt je lichaam bovendien tegen cel-beschadiging, cel-mutatie en kanker. Groene groenten zijn daarom ideaal als je gezonder wilt leven, je uithoudingsvermogen wilt vergroten, lekkerder in je vel wilt zitten en/of wilt afvallen!

Groene groentesappen (incl. recept)

Als je (bijvoorbeeld op je werk) om energie verlegen zit, dan is het weinig praktisch om een zak spinazie of een Chinese kool tevoorschijn te toveren. Een sapje – bereid van verse, groene groenten – kan in dat geval uitkomst bieden! Hierbij een makkelijk recept voor groene groentesap…

Ingrediënten:

 • 2 handjes spinazie
 • 2 handjes groene kool
 • 2 handjes waterkers
 • 4 handjes Romeinse sla
 • 2 appels

Bereidingswijze:

 • Was alle ingrediënten.
 • Snijd de appels in partjes.
 • Pureer alles in een blender.
 • Giet het sap in een beker en drink het op.
 • Of giet het sap in een afsluitbare beker en drink het later op.

Wat vind jij van groene groentesappen? Laat hieronder je reactie achter!

27 Reacties

 1. Gek hè dat zulke groene sapjes toch zó lekker kunnen zijn? Geniet er elke dag van! Groetjes, Ivana

 2. Ik ben in de zomer van 2012 begonnen met groene smoothies drinken voor het ontbijt. Ik heb nog nooit een recept gebruikt. Spinazie en banaan gaan er altijd in. Ik maak 1,5 liter en neem dat in thermosflessen mee naar mijn werk. Ik ben 10 kilo afgevallen in het eerste jaar, zonder aan de lijn te doen.

  • Fantastisch om te lezen! Dat bewijst maar weer dat afvallen grotendeels te maken heeft met de kwaliteit van je voeding en niet alleen maar met de hoeveelheid, althans voor sommigen. Als je nog meer kwijt wilt over de ingrediënten die je zoal gebruikt in je groene sappen/smoothies, heel graag! :D

  • Geweldig! Ik wil ook beginnen met groenen smoothies. Wil je mij vertellen wat je allemaal in je smoothie doet en eet je wel gewoon? Graag wat recepten, thanks! Gr. Yvonne

  • Heb je dan enkel sappen gedronken of ook gewone maaltijden genuttigd?

 3. Ik ben dit weekend begonnen met groene smoothies en fruit erdoorheen. Ik lust geen spinazie, maar nu proef ik het niet en krijg ik toch de voedingstoffen binnen. Ik drink bij het ontbijt een groen sapje en bij de lunch. ’s Avond eet ik veel groene groeten en 1 aardappel of alleen salade. Daar ik diabetes type 2 heb, moet ik zeker afvallen omdat dit beter is voor m’n gezondheid. Dus wilde ik dit uitproberen… Maar ik lees van niemand dat ‘ie ook daadwerkelijk is afgevallen van groene smoothies. M.v.g. Maryam

 4. Graag vernam ik van iemand een diëtiste of iemand die met voeding bezig is; wat ik als alternatief voor smoothies en sappen kan benutten. Ik heb namelijk een groot stofwisselingsprobleem en dit met lactose en fructose-intolerantie. Dus in al de sappen worden fruit, groente en soms melkproducten verwerkt, maar ik mag geen melk en fruitproducten benutten. Hoe kan ik dit nu nog vervangen?

  • Beste Brenda, Gebruik gewoon alleen maar groenten, dat doe ik ook weleens. Is minder ‘smaakvol’, maar minstens zo heilzaam. Gebruik water om het geheel te verdunnen.

 5. Mensen, graag zou ik willen weten wat je op je brood kunt smeren. Want groene sappen drinken is nogal moeilijk als ik moet gaan werken. En wat ik ’s morgens sowieso zou kunnen eten… Alvast bedankt.

 6. Dat er in klaargemaakt sap geen voedingsstoffen of vitaminen meer zouden zitten is onzin. Je moet alleen opletten dat je echt (vers) sap koopt, en niet iets met toegevoegde suikers of zo. Ik heb trouwens weleens gelezen dat blauw de minst smakelijke kleur voedsel is, doordat er zo weinig natuurlijke voeding is die blauw gekleurd is. Zelf vind ik groen dan ook zeker niet onsmakelijk eruit zien.

  • Ik zeg niet dat er in klaargemaakt sap géén voedingsstoffen meer inzitten, maar dan bitter weinig! Het heeft een weg afgelegd vooraleer bij de consument terecht te komen, dit kan je dan toch moeilijk vergelijken met vers, toch?! Elkeen verkiest (denk ik toch) vers geperst sinaasappelsap, in plaats van uit een fles of een pac! Blauw is een koele kleur, ontneemt alvast de eetlust! Moesten we nu eens allemaal uit blauwe borden eten… :)

  • Neem inderdaad niks met toegevoegde suikers, toegevoegde zoetstoffen of andere toevoegingen. Als je 100% sap neemt, dan weet je zeker dat er alleen fruit-eigen voedingsstoffen in zitten. Vers of niet-vers maakt hierbij niet zo heel veel uit, al gaat mijn voorkeur uit naar vers, al is het maar voor de smaak. En blauwe bessen behoren tot de allerbeste bronnen van antioxidanten. :)

 7. Interessant, dat wel. Maar ik heb niet zo veel geld om zo een ding te kopen en ik heb geen plaats waar ik hem zou moeten stellen. Kan je in de natuurwinkel geen groen groentesap vinden zoals dit? Wat even goed is… Of is het alleen maar reclame wat ze maken? Dank u, Daniel

  • @ Daniël: Een blender kan je voor een klein prijsje op de kop tikken, bv. bij Lidl of Aldi, als er aanbiedingen zijn! Regelmatig eens beide sites ondersteboven keren zodat je je kans niet verkijkt! Klaargemaakt groen groentesap kopen is niet zo’n goed idee, daar zit niet meer zoveel nuttigs in! Ik heb pogingen gedaan met m’n smoothie-maker, maar die bekers zijn zo klein… vandaar de blender!

 8. @ Tiny: Gisteren heb ik de doos eens geopend, maar onmiddellijk weer gesloten, vanwege het feit dat ik eigenlijk baal van al die afzetterij! Vandaag kreeg ik een (enigszins geïrriteerde) reactie van Callens, dat het tot 5 dagen kan duren eer een betaling op haar rekening komt te staan! Eigenaardig: m’n dochter betaalde met visa en kreeg onmiddellijk alles doorgestuurd om uit te printen of op te slaan! Ik kan die naam Callens niet meer horen omdat ik aanvoel dat het om afzetterij gaat! Ik zal eens rondsnuffelen op internet naar groene smoothies… Ik heb gisterenavond al bepaalde video’s bekeken, maar bepaalde groentesoorten kon ik niet eens thuisbrengen! Proberen dan maar hé, en zoeken naar de smakelijkste combinaties! ;) Vriendelijke groetjes, Kristina

 9. Is het niet een handig om i.p.v. te betalen voor recepten eerst eens op internet rond te snuffelen… Er zijn genoeg aardige figuren die een heerlijke smoothie presenteren. zonder dat er iets financieels tegenover staat… Goed trainen helpt ook mee naar een betere gezondheid!

 10. Wat vreselijk Kristina om zo bedonderd te worden zeg! Het plan van Jesse is echt super goed, geloof mij… En het is gewoon heel lekker die groene sappen; eerst een beetje vreemd, maar het went heel vlug. En daarna krijg je er werkelijk plezier in. Mocht jij het gaan proberen, dan wens ik jou heel veel succes toe. Groet, Tiny

  • Tiny, ik heb net een mail ontvangen waarin een zekere Annick, medewerkster van Jesse, stelt dat die Callens helemaal geen collega is! Ik heb mijn grieven uiteen gedaan: Hallo Jesse, Ik heb het al zo’n beetje opgegeven! Ik had verleden week Katya Callens gemaild dat mijn dochter het al na één dag had opgegeven om iedere dag weer eieren te eten, en dat ze verging van de honger’! Bovendien moest m’n dochter, nadat zij betaald had, nóg eens een bedrag ophoesten om recepten te kunnen dowloaden, maar ze heeft er de brui aan gegeven en is weer met W.W. gestart. Haar geld (niet onzienlijk: turbo + mentaal dieetplan à 44,00 € + recepten à 29,95 ) is ze kwijt! Ook kreeg m’n dochter nadien onder ogen ‘ dat personen met een medisch verleden dit turboplan best niet gebruiken, wat zij voordien niet kon lezen, dit in tegenspraak met wat Katya mij achteraf meldt! Om het goed te maken mocht ik nl. het turboplan gratis downloaden, maar ik pas! Ik heb 44,00 € betaald, het geld is verleden week van mijn rekening gegaan, maar van die Katya hoor ik helemaal niets meer! Dit alles heeft mij moedeloos gemaakt, temeer dat ik uit reacties goed kan afleiden dat één en dezelfde persoon die recensies schrijft door kleine aanpassingen, maar mij ontgaan ze niet. Ik zal niet beweren dat dit bij Jesse het geval is, maar ik ben zó argwanend geworden! En ik vermoed dat Jesse dit kan begrijpen, er moet wat tijd overgaan… Zo zie je maar… Vriendelijke groetjes, Kristina

 11. @ Tiny: Ik durf gewoon niet meer ingaan op die aanbiedingen via internet! Ik had wél vertrouwen in wat Jesse van der Velden aanbiedt, maar kwam ongelukkigerwijze terecht op een ander bedrijf, nl. dat van Katja Callens! Ik heb verleden week m’n geld van m’n rekening zien gaan maar tot heden nog niets ontvangen! Wat hier ter sprake komt is heel wat anders dan wat bv. Katja aanbiedt: turboplan = niet uit te houden en bovendien ongezond, want personen met een niet zo denderende gezondheid en een medische achtergrond worden dit plan afgeraden! Dit hoor je pas als je al betaald hebt…! Wat groene smoothies betreft: daar heb ik nu wél vertrouwen in, omdat het natuurlijk is en een boel antioxidanten bevat! MVG ;)

 12. Ik zou zo’n groen groentesapje best lusten, en mij ook veiliger voelen, want ik eet niet genoeg groenten! Ik heb opzettelijk een smoothy maker gekocht, maar bij gebrek aan recepten heb ik nog niet eens de verpakkingsdoos geopend! ;)

  • Hi Kristina, Je kan recepten van smoothies (ook van groene sappen) gewoon terug vinden op internet. Je hebt dus geen reden om de doos ongeopend te laten. :) Aan de slag ermee!

 13. Super lekker nu! enkele maanden geleden begon ik met groene smoothies op advies van Jesse van der velden. Eerst vond ik het maar niks, nu kan ik gewoon niet meer anders de dag beginnen! Het is mijn dagelijkse drijfveer geworden! Mooi artikel en ook nog eens WAAR!

 14. marina nowicki Reageer

  Ik maak sinds begin dit jaar elke dag groene groentesappen als ontbijt of tussendoortje. Niemand geloofde dat ik dit zou volhouden (’s avonds de groenten uit de tuin plukken en in de blender)… maar ik ben ondertussen verslaafd aan de groentesappen. Ik voel me minder fit als ik de dag niet begin met een groene groentesmoothie. Ik neem elke dag wel iets anders van groente, maar peterselie, rode biet, gember, tarwegras, brandnetel en het blad van de paardenbloem, maken altijd deel uit van het sapje. Hier voeg ik ook fruit aan toe: momenteel hebben we nog enkele oogstappelen, aardbeien, moerbeien en pruimen. Ik neem echt het aanbod uit onze tuin. Indien je alles moet kopen, kan je natuurlijk niet zo veel variëren, maar m’n pijlers vind ik echt te belangrijk om te laten vallen. Als ik ze niet in de tuin vind, dan koop ik ze. En eerlijk: ik heb energie te over! :-)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.