Iedereen weet dat beweging talloze belangrijke voordelen met zich meebrengt. Zo is beweging onmisbaar voor een goede lichamelijke gezondheid en gesteldheid. Desalniettemin zijn er relatief weinig mensen die (voor langere tijd) regelmatig bewegen. Veel mensen die willen bewegen, beginnen met fitness. Fitness is immers gevarieerd, makkelijk uitvoerbaar en het wordt overal aangeboden. Na een tijdje haakt een groot deel echter af. De belangrijkste reden hiervoor is dat men vaak hals over kop aan fitness begint. Men voert de fitnessoefeningen daarom verkeerd uit, waardoor slechte resultaten worden geboekt en men al snel geërgerd en/of verveeld raakt. Daarom hierbij 10 tips voor fitness & afvallen, zodat je goed begint met fitness en fitness dus permanent kunt volhouden.

1. Begin rustig aan

Voor veel mensen geldt ‘alles of niets’. Ze zitten maanden lang stil, gaan uiteindelijk toch weer fitnessen en laten zich enkele weken helemaal gaan in de sportschool. Dit is echter niet de manier. Enthousiasme is natuurlijk prima, maar je lichaam houdt niet van zulke rigoureuze en onverhoedse omslagen. Je lichaam vindt het fijn als je veranderingen langzaam inbouwt, opbouwt en/of afbouwt. Zodra je fitness (onbewust) gaat associëren met uitputting, pijn, oververmoeidheid en andere negativiteit, dan is een motivatiedip bovendien onafwendbaar. Begin daarom LANGZAAMAAN. Begin met 1 of 2 keer per week 3 kwartier fitness. Je mag vervolgens opbouwen, maar dat hoeft niet. In korte tijd te veel doen is namelijk nóg slechter dan helemaal niets doen.

2. Gebruik een agenda

Spreek met jezelf af hoe vaak en hoe lang je per week gaat sporten. Noteer deze tijden in je agenda en houd je eraan. Kom je “afspraken” altijd na; zodra je begint met spijbelen loopt het doorgaans fout. Als je één keer hebt verzaakt, dan is het voor je gevoel makkelijker om het de keer daarna weer te doen. Je voelt je namelijk steeds minder schuldig. Ga ook niet méér sporten dan in je agenda staat. Probeer het eerste eens een paar maanden vol te houden en vul je agenda daarna eventueel aan.

3. Fitnessschema

Er zijn veel fitnessbeoefenaars die maar wat doen. Ze sjouwen van het ene apparaat naar het andere, bewegen erop los en hebben er geen idee van welke spieren ze nu eigenlijk hebben getraind. De kern van fitness is ‘kwaliteit’, niet ‘kwantiteit’. Je kunt urenlang trainen en geen stap verder komen, maar ook binnen drie kwartier je hele lichaam optimaal trainen. Bovendien dien je oefeningen correct uit te voeren om efficiëntie en effectiviteit te bevorderen en overbelasting en blessures te voorkomen. Kwaliteit kun je waarborgen met behulp van een gedetailleerd fitness-schema. Een fitnessinstructeur kan je een persoonlijk schema aanmeten en je uitleg geven over apparaten en oefeningen.

4. Stel reële doelen

Op het internet lees je her en der stellingen als ‘binnen een maand een wasbordje’ en ‘5 kilogram afvallen in 1 week’. Dit is NIET haalbaar. Ook fitnessbeoefenaars hanteren (onbewust) vaak irreële doelstellingen. Dit is funest, want er is niks zo demotiverend als het niet (kunnen) bereiken van je eigen doelstellingen. Stel doelen voor de korte en lange termijn die haalbaar zijn. Een fitnessinstructeur kan je helpen bij het opstellen van een schema met doelstellingen. Als je merkt dat je stapje voor stapje (de korte termijn doelen) naar je streefgewicht en wasbordje (de lange termijn doelen) toewerkt, blijf je gemotiveerd.

5. Eet goed

Veruit de meeste diëten die beloven dat je snel afvalt zijn ronduit belabberd. Als je ze ook nog eens volgt gedurende een periode waarin je met regelmaat fitness beoefent, zijn ze zelfs gevaarlijk. Zulke diëten belemmeren het afvallen en zorgen voor energietekorten. Je lichaam kan immers niet functioneren zonder brandstof. Als je niet goed eet, zal je lichaam geen vet afbreken en geen spierweefsel opbouwen. De juiste voedingsstoffen zijn bovendien nodig voor een optimale hartslag, spijsvertering, stofwisseling en bloedsuikerspiegel. Enkele tips m.b.t. fitness en eten:

  • Drink voldoende water
  • Sla nooit je ontbijt over
  • Eet voldoende eiwitten
  • Eet voldoende omega 3 (visolievetzuren)

Laat desnoods een gepersonaliseerd voedingsschema opstellen door een fitnessinstructeur of voedingsdeskundige!

Conclusie van fitness & afvallen

Begin rustig aan, eet goed, houd je aan je afspraken en stel reële doelen. Als dit je lukt, zul je vast en zeker volhouden en afvallen. Bovendien zul je je energieker voelen, lekkerder in je vel zitten, beter slapen en fijner leven.

Wat zijn jouw opvattingen en bevindingen omtrent fitness en afvallen? Deel ze in een berichtje hieronder!

De 5 vaakst gemaakte fitness fouten…

Er zijn allerlei foute en averechts uitwerkende fitness-gewoonten en -gedragingen waar sommigen zich dagelijks schuldig aan maken. Dingen die men jarenlang verkeerd doet, puur omdat men ze verkeerd heeft aangeleerd. Hierbij 5 van de vaakst gemaakte “fitness fouten”…

1. Cardio verkeerd uitvoeren

Als je niet genoeg doet, houd je jezelf voor de gek; doe je te veel, dan put je jezelf onnodig uit. Onthoud dit: om je cardio-potentieel te bereiken, dien je niet korter te trainen dan 25 minuten en niet langer dan 45 minuten. Doe cardio bovendien op 65 tot 75% van je THR (“Target Heart Rate”)

2. Te veel focussen op “rennen”

Er is niks mis met hardlopen, loopbanden, hometrainers, crosstrainers en renfietsen. Het is echter a-productief om uitsluitend kilometers te maken. Als je sterke, slanke, sexy spieren wilt krijgen en behouden, dan moet je óók aan krachttraining doen. Als je enkel aan (excessieve & intensieve) cardio doet, dan bouw je geen spiermassa op, maar verlies je juist spieren. En dat gaat ten koste van je stofwisseling en afslankresultaten!

3. Te veel fitnessen

Te veel fitnessen werkt negatief uit op allerlei vlakken. Ten eerste neemt je eetlust enorm toe, en dagelijks de koelkast leegplunderen is funest! Daarnaast krijgen beschadigde spiervezels geen tijd om zich voldoende te herstellen, waardoor je fitnessresultaten erop achteruitgaan en de kans op blessures toeneemt. Spierherstel is immers gelijk aan spiergroei. Als je te snel, te veel calorieën verbruikt, gaat je lichaam zich bovendien vastklampen aan je vetreserves en méér spiereiwitten afbreken en verbranden.

4. Jezelf niet voldoende uitdagen

Als je met gewichten traint, neem dan gewichten die voldoende uitdaging bieden. Een dumbbell van een kilo zet écht geen zoden aan de dijk! Neem gewichten die ervoor zorgen dat je je uiterste best moet doen om de laatste paar reps te volbrengen. Wees niet bang voor vermoeidheid en zweetdruppeltjes!

5. Onvoldoende slapen

Slapen is net zo belangrijk als fitnessen! Zonder slaap kun je namelijk geen energie, vitaliteit en doorzettingsvermogen aan de dag leggen. Voldoende en regelmatig slapen is goed voor je hormonen, spierherstel en gemoedstoestand. Je slaappatroon bepaalt grotendeels of je je fit dan wel futloos voelt! (bron)

Ken jij nog meer dingen omtrent fitness die je fout kunt doen? Laat ze hieronder achter in een reactie!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.