Ik kan beginnen met een paar peptalk-achtige opmerkingen zoals: Wil jij de kwaliteit van je leven verbeteren? Wil jij je beter voelen en meer zelfvertrouwen hebben dan ooit tevoren? Wil jij jezelf beschermen tegen ziekten? En wil je langer leven? Maar het feit is dat eigenlijk iedereen wel weet dat dit de voordelen van bewegen zijn, maar té weinig mensen DOEN het ook daadwerkelijk

Beginnen met fitness…

Vooral als men met fitness begint, haken veel mensen na een aantal weken alweer af. En net zo vaak komt dit omdat je verkeerd bent begonnen met fitness. Dat is erg jammer omdat afvallen door middel van lichaamsbeweging de enige manier is om ook blijvend gewicht te verliezen.

Daarom hierbij een aantal tips op een rijtje om ervoor te zorgen dat je wél goed begint met fitness, zodat je het wél volhoudt en uiteindelijk zult afvallen…

1. Begin rustig aan zodat je lichaam kan wennen aan fitness

Eén van de grootste problemen waar je tegenaan loopt als je begint met fitness is té enthousiast starten. Te veel doen in een te korte tijd is nóg slechter voor je lichaam dan helemaal niets doen. Niet alleen vanwege het blessureleed, maar vooral ook omdat je fitness gaat associëren met pijn en extreme vermoeidheid, met als gevolg een enorme motivatiedip.

Begin daarom altijd langzaamaan en ga niet meer dan 1 of 2 keer per week sporten. Als je gewend bent aan dat ritme kun je het aantal trainingen opschroeven, maar dat hoeft niet! Je hoeft niet 5 keer per week te fitnessen om te kunnen afvallen. Als je het leuk vindt mag het natuurlijk best, maar stem je trainingsfrequentie af op je trainingsbehoefte.

2. Zorg dat je altijd een gedetailleerd plan hebt

Dit is een erg belangrijk punt omdat je met een gedetailleerd plan precies kunt zien wat je doet en hoe effectief (of ineffectief) dit plan uitpakt. Fitnessinstructeurs in de sportschool zullen je hier in de meeste gevallen mee kunnen helpen wanneer jij begint met fitnessen. Mocht dit niet het geval zijn, vraag het dan want zij weten precies welk trainingsschema goed is voor jou.

3. Zorg dat jouw doelen realistisch en haalbaar zijn

Als je doelen stelt die niet of nauwelijks haalbaar zijn, dan kan dat een grote tegenslag voor jouw motivatie betekenen. Je moet daarom altijd doelen hebben die zowel op korte termijn als op lange termijn haalbaar zijn. De fitnessinstructeurs in de sportschool kunnen jou hier weer bij helpen en zullen er doorgaans tijdens een intakegesprek al aandacht aan besteden.

Zij kunnen jou in veel gevallen ook helpen om een goed voedingsplan samen te stellen dat jouw oefeningen ondersteunt. Als jij je lichaam anders gaat gebruiken, heb je immers ook andere brandstof nodig dan je gewend bent. Verwacht niet de resultaten die in TelSell-commercials worden beloofd, want die zijn onrealistisch.

4. Houd een dagboek bij

Als je bijhoudt wat je gedaan hebt én wat je eet, kun je precies zien of het fitnessprogramma dat je volgt ook daadwerkelijk werkt. Eventueel kun je op basis van dit dagboek het trainings- of voedingsprogramma aanpassen om zo beter te kunnen afvallen en fitter te worden.

5. Reken jezelf af op de afspraken die je hebt gemaakt

Fitness & Afvallen Het komt vaak voor dat mensen beginnen met fitness, maar in de eerste weken al één of meerdere keren overslaan. Hierdoor ga je direct al véél te soepel om met de plannen die je eerder hebt gemaakt, waardoor het aantal keren dat je traint steeds minder regelmatig wordt. Uiteindelijk zorgt dit gebrek aan vastigheid en regelmaat er ook voor dat je tijdens een motivatiedip helemaal niet meer gaat. Omdat je toch al gewend bent om te verzaken, voel je je niet meer schuldig.

Maak daarom keiharde afspraken. Noteer in jouw agenda wanneer je gaat sporten en houd je hier altijd aan. Daarom is het ook belangrijk dat je, zoals bij de eerste tip al genoemd, in het begin niet te váák naar de sportschool gaat. Je bent dan nog niet in het goede ritme, en dat zorgt ervoor dat het houden van de afspraken alleen maar moeilijker wordt. Een vast schema kan zodoende perfect als motivatie voor afvallen dienen!

6. Onthoud de voordelen van fitness & lichaamsbeweging

Houd altijd in je achterhoofd dat fitness er niet alleen maar voor zorgt dat je lichaam sterker en fitter wordt, maar doorgaans ook (direct of indirect) dat je beter slaapt, eet, communiceert, functioneert op je werk, met stress omgaat en leeft! Vergeet dus nooit hoe goed je je voelt nadat je gesport hebt…

TIP: In dit artikel over sportschool versus thuisfitness vind je meer over de voordelen van fitnessen & bewegen…

7. Doe de oefeningen veilig + correct

Er zijn heeeel erg veel mensen die de oefeningen in een sportschool niet goed doen. Dit heeft soms nare gevolgen zoals blessures. Als je de krachtspieroefeningen wél goed uitvoert, kun je bovendien veel sneller de resultaten behalen die jij graag wilt bewerkstelligen, zeker ook als je wilt afslanken. Vraag daarom in het begin altijd hulp van een gecertificeerd fitnesstrainer.

Gelukkig zijn de meeste cardio-apparaten vrij simpel qua functionaliteit, maar zie je vooral bij oefeningen met gewichten dat er een verkeerde houding wordt aangenomen. Vooral mannen die oefeningen doen met zwaardere gewichten nemen erg vaak een foutieve uitgangspositie aan doordat de gewichten te zwaar zijn, of doen de oefeningen in een veel te hoog tempo, waardoor ze ongecontroleerd worden uitgevoerd.

8. Sla nóóit je ontbijt over

Het is heel belangrijk om goed te eten als je begint met fitness. Je bloedsuikerniveau moet op een constant niveau blijven om optimale prestaties te kunnen leveren in de sportschool. Om je bloedsuiker constant te houden moet je regelmatig eten, en daar hoort ook een goed ontbijt bij. Afvallen gaat dan ook zeker sneller.

TIP: Lees in dit artikel over 5 of 6 kleine maaltijdjes per dag meet over het constant houden van je bloedsuiker- en insulineniveau…

9. Drink genoeg water

Ik weet dat je dit al een miljoen keer gehoord hebt, maar drink voldoende water! Als je regelmatig naar de sportschool gaat, is dit extra belangrijk want naarmate je meer zweet, dien je ook meer water te drinken. Drink dan ook gerust 2 liter water per dag, want je verliest erg veel vocht tijdens de fitnessoefeningen in de sportschool.

10. Zorg dat je genoeg omega 3 binnenkrijgt

Visolie (omega 3-vetzuren) helpt goed als je wilt afvallen door middel van fitness. Het is bewezen dat je makkelijker en sneller vet verliest als je 2 of 3 visoliecapsules per dag. Dit werkt alleen als je óók gaat bewegen, maar aangezien je deze tips waarschijnlijk leest omdat je wilt beginnen met fitnessen, of fitness weer wilt oppakken, is deze tip goud waard! (bron)

Alléén sporten, helpt je niet met afvallen!?

Sinds de jaren 80 hebben overheden en gezondheidsinstanties gepusht om méér te gaan sporten, zodat afvallen wordt vergemakkelijkt. Maar stééds meer onderzoeken laten zien dat uitsluitend sporten en fitnessen NIET helpt om gewicht te verliezen en lichaamsvet te verbranden. Nu zou je –als je wilt afvallen– opnieuw kunnen grijpen naar een caloriebeperkend dieet, maar gelukkig is ook dát NIET de conclusie van zulke onderzoeken…

Wetenschappelijke studies laten vooral zien dat we allemaal mensen zijn die hier en daar steekjes laten vallen: sporten alléén helpt niet om af te vallen omdat we té snel denken: “Oooh, ik heb gister flink gesport, dus het is heus niet erg als ik een zak chips leeg eet”. Vaak overschatten we het aantal calorieën dat we verbrand hebben tijdens het sporten en zien we onze calorische output niet in (de juiste) verhouding tot onze calorische intake.

In de onderzoeken naar fitness en afvallen, is vrijwel altijd te zien dat sporten op lange termijn héél goed is voor het behoud van je ideale gewicht, of in elk geval het blijvend weghouden van de verloren kilo’s. (bron) Met name de vooruitzichten voor mensen die méér dan 10% van hun lichaamsgewicht verliezen én daarbij ook sporten, hebben een héle grote kans dat ze na 2 jaar nog steeds slanker zijn. Dit in tegenstelling tot groepen die zó veel afvallen met alleen een caloriebeperkend dieet: zij hebben vrijwel altijd last van een jojo-effect, en zijn al snel weer terug bij af.

Voordelen van afvallen samen met sporten…

Overigens heeft fitness –als je wilt afvallen– nog véél meer voordelen dan enkel gewichtsbehoud, namelijk:

 • Je bouwt spieren op en zorgt ervoor dat je onderaan de streep géen spieren verliest ten gevolge van een caloriebeperkend dieet – Zo richt jij je veel beter op het verlagen van je vetpercentage, en niet alleen op je gewicht (het cijfertje op je weegschaal).
 • Fitness zorgt ervoor dat je stemming beter wordt en je minder snel gestrest of depri zult voelen.
 • Sporten zorgt ervoor dat je véel meer energie hebt gedurende de dag, omdat je conditie verbetert (je hart en longen functioneren beter)…
 • Gelijktijdig sporten en afslanken –door goed te letten op je voeding– heeft een zéér positief effect op de contouren van je lichaam; hetgeen je met alléén een dieet zeker niet voor elkaar gaat krijgen (het zogenaamde ‘strak in je vel’ zitten)

Dus hoewel hier op het eerste gezicht sprake lijkt te zijn van een negatieve insteek, kent fitness juist heel veel voordelen ten aanzien van afslanken en gewichtsafname. Het enige punt is: sporten is voornamelijk effectief als je óók let op je voeding en gezonder gaat eten.

Sporten & afvallen: 4 ideale tips voor beginners!

Zolang je gegeten calorieën verbruikt middels lichamelijke activiteit (sporten, werken, lopen, fietsen e.a.), zullen ze nooit eindigen als extra kilo’s op je weegschaal. Lichaamsbeweging kan dan ook een geweldig hulpmiddel zijn om gewichtstoename te vermijden en overgewicht te voorkomen.

Ook als je eventuele huidige vetrolletjes wilt kwijtspelen, zul je je calorieverbruik moeten opschroeven door middel van lichamelijke activiteit. Regelmatig sporten is dan ook een absolute vereiste als je succesvol wilt afvallen. Hierbij 6 tips voor als je wilt beginnen met sporten om af te vallen…

1. Heb geduld…

Om één kilo lichaamsvet te verbranden moet je bijna 8000 kilocalorieën zien te verbruiken. Dat is ongeveer het calorie-aantal dat je in drie dagen eet. Het is dan ook niet zo dat je een kilootje vet kunt verbranden door een halfuurtje te joggen.

Voor vetverbranding is tijd en intensiteit nodig. Heb daarom geduld. Hoe vaker je aan lichaamsbeweging doet, des te beter je erin wordt… En hoe beter je je trainingen uitvoert, des te positiever je lichaam erop reageert en des te sneller je resultaten boekt.

2. Onderschat het belang van beweging niet

Veel mensen onderschatten het belang en de impact van lichaamsbeweging. “Met een uurtje sporten verbrand je immers niet meer calorieën dan er in een reep chocola zitten”. Dit is echter geen excuus om niet te sporten, maar een reden om geen chocoladereep te eten.

Als je 45 minuten actief traint, verbrand je al snel 350 kilocalorieën; als je daarnaast ook nog eens de chocoladereep laat liggen, bespaar je er nog eens 350. Dat is alvast een caloriebesparing van 700 kilocalorieën! Je moet lichaamsbeweging ook niet uit de weg gaan omdat je er “honger van krijgt”. Als je je hongergevoel na het sporten op een verantwoorde manier stilt, kan een flinke eetlust namelijk geen kwaad.

3. Wen aan sporten!

Benader sporten als tandenpoetsen of douchen: deze activiteiten zijn nodig om je lichaam te onderhouden en je doet ze dan ook zonder er bewust voor te kiezen. Je stopt bovendien niet met tandenpoetsen omdat het nog niet zo goed lukt of met douchen omdat je al een tijdje uit de roulatie bent. Dus: maak sport een vanzelfsprekend onderdeel van je leefstijl.

4. Investeer in sportmateriaal

Het is niet onverdienstelijk om te investeren in een paar goede fitnessattributen en  fitnessapparaten. Een duur fitnesstoestel kan fantastisch zijn, maar ook met een paar goede sportschoenen, een fitnessmatje en een paar halters kom je al een heel eind. Koop geen materiaal in de hoop dat je erdoor zult gaan sporten… Maar begin met sporten en ondervind vervolgens aan den lijve of je op problemen stuit door ontbrekende attributen en hulpmiddelen.

Extraatje: koop een crosstrainer!

Als je er budget voor hebt, koop dan een crosstrainer; dit is het enige dure hulpmiddel dat echt subliem is voor afvallen. Neem een drummagneet-systeem i.p.v. een simpel vliegwielsysteem. Een zwaar vliegwiel is leuk, maar de algehele souplesse is belangrijker. Een flink totaalgewicht betekent meer metaal, dus een crosstrainer van betere kwaliteit.

Meerdere trainingsstanden en moeilijkheidsgraden (qua snelheid & weerstand) zijn enorm aan te raden. Het is bovenal belangrijk dat het frame, het vliegwiel, de motor en de aandrijfriem van goede kwaliteit zijn. Een goed crosstrainer-merk biedt een garantie van 3 jaar aan. Denk aan Daum, TechnoGym en Kettler. Voor een redelijke crosstrainer betaal je al snel 400 euro; écht goede crosstrainers kosten al snel 600 tot 700 euro.

Raadpleeg dit artikel desgewenst voor aanvullende tips m.b.t. fitnessapparaten voor thuisgebruik.

(Beginnen met) fitness & afvallen: tot slot…

Welke sport je gaat doen maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je aan lichaamsbeweging doet. Het is overigens wel erg raadzaam of zowel aan cardiotraining als krachttraining te doen. Deze combinatie zorgt er namelijk voor dat je:

 • Optimaal spierweefsel opbouwt
 • Zo min mogelijk spieren verliest
 • Relatief veel calorieën uit vetreserves verbrandt
 • Een hogere ruststofwisseling & naverbranding ontwikkelt
 • Maximaal afvalt

Ik hoop dat je met deze tips goed kunt beginnen met fitness. Je weet de voordelen, en nu ook de methode om het bewegen vol te houden. Vergeet niet als je in de sportschool bent om de fitnessinstructeur te vragen naar dingen die je niet zeker weet; zodoende voorkom je potentieel gevaarlijke fitnessmissers. Heel veel succes als je gaat beginnen met fitness! Afvallen/afslanken is echt veel makkelijker als je ook gaat sporten!

Ben jij al begonnen met sporten? Wat ben je gaan doen en hoe vaak? Hoe effectief is het; merk je er al iets van? Laat hieronder een reactie achter! Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande fitnesstips? Dan kun je ze eveneens hieronder in een reactie achterlaten…

45 Reacties

 1. Menno (Flinndal) Reageer

  Goed, praktisch artikel!
 Je leest en hoort te vaak dat mensen fanatiek gaan sporten in combinatie met véel minder eten. En dat is inderdaad absoluut niet goed! Gr. Menno

  • Brenda Hometrainer

   Ik begeleid regelmatig mensen die willen afvallen en de meesten hebben heel lang een of meerdere diëten gevolgd en dat ging nooit echt succesvol. Nu ze er ook bij sporten, zie je dat ze eindelijk resultaat boeken en enthousiast worden. Dit vindt ik zelf altijd het meest voldoende geven aan mijn vak als personal (home)trainer. ????

 2. Hallo, Moet je visolie voordat je naar fitness gaat innemen? Geadviseerd is dat je 2/3 capsules moet innemen? Hoe kun je dat het best doen? Tips? Groetjes, Sey

 3. Hallo redactie. Ik sport fanatiek in de sportschool. Nu woog ik mij onlangs op de sportschool en bleek zwaarder te zijn dan de vorige keer (er zat 1,5 jaar tussen beide weegmomenten) maar mijn vetpercentage was naar beneden gegaan. Ik ben 39 en 165 groot (of klein, het is maar hoe je het bekijkt). Toen ik mij woog tikte de weegschaal 60 kilo aan. Qua vetpercentage zit ik op 24. Hoe veel mag er nog van dit vetpercentage af? Het liefst weeg ik 58 daar ik 60 of meer zoveel vind klinken. Als tiener had ik een eetprobleem (niet overgeven maar veel bewegen en weinig eten en mijzelf te dik vinden) en ik merk dat het wegen voor mij niet prettig is…

  • Personal trainer

   Je sport dus om af te vallen begrijp ik? Je wilt afvallen in vet? Dit kan, doordat je vetpercentage naar beneden gaat, gaat spiermassa omhoog. Spieren wegen zwaarder dan vet. Je komt aan op enig moment, doordat je spieren zwaarder worden. No worries! Dit is juist gezond. Veel plezier met sporten! Dusss het is normaal dat je aankomt en je zal zeker slanker worden, doordat je je spieren traint en dus slanker maakt.

 4. hooiii ik heb vraagje. ik heb van die zwembandjes en daaronder heb ik een indeuking en dan komen mn heupen wat kan ik doen zodat dit overloopt na elkaar in plaats van die indeuking. en wat kan ik het beste doen om mijn benen en billen te trainen

  • Probeer eens de TMF methode! In een warmtecabine oefeningen doen met elastieken! Zeer efficiënt bij probleemgebieden! Succes!

 5. Hallo. Ik ben sinds 26 oktober (2015) bezig met een afvalrace voor de zomer. Mijn gewicht was 106.7 en is momenteel 91,5.Tot 95 kilo heb ik behaald met enkel een koolhydraatarm dieet. totdat ik op een plateau kam te belanden. Dus de sportschool maar opgezocht. Samen met een echte fitnessgoeroe beginnen met trainen (we trainen om de dag) met eerst en kwartier cardio en daarna in de gewichten.. de eerste weken redelijk in de spierpijn maar dat wordt na elke training minder. Nu komt mijn vraag. Ik wil graag van m’n Man Boobs af. is dat apart te trainen of moet ik gewoon doorgaan met waar ik bezig ben en het komt vanzelf? Plus, ik ben benieuwd naar hoe lang het gemiddeld duurt (geen idee of deze vraag uberhoubt te beantwoorden valt) voordat men daadwerkelijk blokjes op de buik gaat zien.. Ga ik dat met dit patroon redden voor de zomer (en ja dat doel heb ik echt voor ogen)? Ik eet nog steeds minimaal aantal koolhydraten, wel begin ik m’n ochtend met een shake van isolaat eiwitten met een havermout. En voor de rest van de dag veel eiwit, groente, fruit en vlees (geen brood, pasta en aardappels). Mijn doel is om de 85 kg te halen..

  • Hoelang het duurt voordat je van ‘man boobs’ afgeraakt en/of een ‘six pack’ bewerkstelligt, is afhankelijk van talloze individuele factoren, waaronder je persoonlijke uitgangssituatie (qua spiermassa, vetmassa, vetverdeling, vochthuishouding, hormoonhuishouding, eetpatroon, ruststofwisseling, totaalmetabolisme e.a.), maar ook van hoe intensief je traint, welke spieroefeningen je precies doet, welke fitnessapparaten en fitnessattributen je gebruikt, hoeveel sets en reps je per trainingssessie doet, en hoe bedreven en gemotiveerd je bent. Hier is dan ook eigenlijk geen lijn op te trekken; maak bijvoorbeeld dagelijks een foto van jezelf en zet de reeks foto’s naast elkaar, dan kun je aan de hand van de eerste 60 tot 90 beelden vaak al wel een redelijke inschatting maken van de trainingsresultaten die je boekt. Hoelang het ongeveer duurt voordat een doorsnee persoon een sixpack bewerkstelligt, kun je desgewenst lezen in dit artikel over het verwezenlijken van een blokjesbuik… En als je sneller van je vet af wilt, kun je het beste de tijdsduur van je cardiotraining stapsgewijs opvoeren. Een kwartier is namelijk behoorlijk kort, dus voordat je hartslagfrequentie goed en wel de optimale vetverbrandingshartslag evenaart, ben je alweer met je cardiovasculaire work-out gestopt… Heel veel succes met trainen in ieder geval, volgens mij ben je al een heel eind op weg! :)

 6. Ik ben 15 jaar ben 1.73 meter lang en ik weeg 62 kilo. K ben niet dik, maar ook niet de dunste, k ben gewoon “normaal”. Ik zou graag 55 kilo willen wegen en een straks afgetrainde buik willen hebben. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar (welke oefeningen)? En is het wel een goed idee om afgevallen op 15 jarige leeftijd en een normale slanke bouw (en zonder overgewicht)? Ik hoop reactie te krijgen! :)

  • Beste Mell, Als je slank bent is het onverstandig om actief af te vallen middels cardiotraining, zeker niet als je ook nog eens pas 15 jaar oud bent. Dat neemt echter niet weg dat je op verantwoorde en gecontroleerde desgewenst spierversterkende oefeningen voor je buikspieren zou kunnen doen om je buikspieren te versterken en verstevigen; liefst onder begeleiding van een fitnesscoach. Lees desgewenst dit artikel over buikspieroefeningen eens door… Succes ermee! Groeten, Paul

 7. Ik woon sinds een maand of 6 in Thailand en merkte dat ik wel erg veel aankwam en wat te weinig beweging had. Nu heb ik voor mezelf een crosstrainer aangeschaft en ben sinds kort aan het trainen. Niet om een vreselijk mooi lichaam te krijgen, maar om wat af te vallen en gewoon wat te bewegen. Ik ben begonnen met elke dag 10 minuten en dat langzaam uit te bouwen. Vergeet niet dat het hier zo’n 36 graden is en dat ik na 10 minuten er al aardig doorheen zit. Mijn vraag is: Is dat genoeg of doe ik iets verkeerd?

  • Beste Joop, 10 minuten per dag is natuurlijk altijd beter dan niks. Er is niet zoiets als een exact/concreet minimum aantal minuten wat je moet trainen om resultaat te zien. Toch zou het niet verkeerd zijn om die 10 minuten uit te bouwen naar een halfuur, vooral ook omdat je wilt afvallen. Om af te vallen, moet je namelijk vet verbranden en tijdens die eerste 10 minuten zul je juist hoofdzakelijk koolhydraten als brandstof verbruiken, waardoor je dus niet zo veel lichaamsvet zult kwijtraken. En houd ook vooral je hartslagfrequentie in de gaten! Wellicht is dit artikel over de crosstrainer interessant voor je? Groeten, Paul

 8. Hallo, Ik ben sinds kort lid geworden van een fitnesscentrum. Ik ga echt voor mijn buik en armen en voor de bobbeltjes aan mijn rug. Ik doe die oefeningen ervoor, maar zie dat ik brede schouders krijg. Dit is helemaal niet de bedoeling. Kunt u mij helpen. Grt, Ansje

  • Beste Ansje, Als je alleen maar vet wilt verbranden en strakker in je vel wilt zitten, kun je jezelf het beste focussen op cardiofitness en minder op krachttraining. Gebruik de crosstrainer, loopband, springtouw en roeimachine. Een beetje krachttraining is sowieso belangrijk, maar richt je niet te veel op zware gewichten en weerstanden.

 9. Ik voelde me een tijdje niet lekker: vol gevoel, stress van werk (binnenvetter), kwam meer aan en zwom maar 1x in de week. Later kreeg ik door deze match zelfs ‘snelle hartkloppingen’. Ik kreeg geen fles bier meer naar binnen en ook eten ging haast niet meer. Eerst 2 weken stilgehouden, maar uiteindelijk aan mijn vrouw verteld. Ik wilde naar de dokter, maar de vakantie (2 weken Dominicaanse Republiek) kwam ertussen. Hier ontspande ik en ik voelde me weer helemaal happy. Vanaf dat punt heb ik ook het besluit genomen om te gaan sporten. Alhoewel ik stevig ben, wilde ik gewoon fit zijn en me fijn voelen. De drempel voor de sportschool was erg hoog; al die spierbundels en lastige apparaten, en dan kom jij als groentje binnen. Uiteindelijk valt alles mee, een fijne sfeer; beetje respectsfeertje. Na de eerste les komt er aardig wat testosteron vrij in je lichaam. Voor mij voelde dat aan dat ik gelijk weer wilde fitnessen. Nu ben ik een kleine 4 weken bezig. 20 min. crosstrainer, 20 min. fietsen, 20 min. roeien (afgewisseld met krachttraining). Ik ga om de dag en begin al te merken dat ik weer lekker fit word en een goed uithoudingsvermogen krijg, maar ook al een beetje afval (terwijl ik normaal leef, eet, drink). Alles rustig aan, maar voor mij is de sportschool een begrip geworden i.p.v. een afschrikking. Ik ga er met plezier naartoe voor maar 17 euro p.m. Greetz, Dennis

 10. Hoi allemaal, Ik zie dat veel mensen goed bezig zijn met het werken aan hun lichaam. Zoals er al veel vernoemd is, bevorderd fitness je leven. Ik fitness nou zelf al 3 jaar, grotendeels kracht en gedeeltelijk cardio. Ik ben persoonlijk een weegschaal aan kilo’s, de ene week 2 kilo erbij en de andere week 3 kilo eraf. Zorg altijd dat je van klein af aan begint. Ik was zelf gelukkig redelijk dik toen ik ben gaan fitnessen. Bij mij is het vet enorm snel in spier omgezet. Ik werd wel met het jaar veel zwaarder, ik begon met 1.85m en woog 80 kilo, maar weeg nou uiteindelijk 93 en ben 1.90. Over het algemeen heb ik een laag vetgehalte maar voel me wel in topconditie. Op dit moment fitness ik 2 keer kracht in de week en 1 keer cardio, overigens voetbal ik op donderdag en zondag. Voor mij heeft het dus over het algemeen goed uitgepakt de fitness, ik sta heel positief in het leven en heb gewoon op mijn eigen tempo alle oefeningen gedaan. Zorg altijd dat je veel water drinkt en regelmatig eet, je word wel zwaarder door het vocht maar dat zweet je er toch weer uit. Voor de mannen: wil je echt breed en gespierd worden, niet beginnen aan die troep. Wil je afvallen gewoon een gezond eetschema opzetten en beetje cardio en veel kracht, dan zet je alles om in spier, je zal op het zelfde gewicht blijven hangen of klein beetje afvallen maar je neemt toe in massa. Succes allemaal met afvallen, and keep up the good work! Gr. Jurgen

  • Zie dat het al een tijdje geleden is dat je dit heb geschreven. Maar enorm bedankt! Ben 16-jarige jongen en ben nu net 2 maanden bezig met fitness. Maar wat jij daar zei ben ik al maanden naar op zoek en niemand kom me het uitleggen “veel en gezond eten en een beetje cardio en veel krachttraining, dan word alles omgezet in spieren”. Enorm bedankt! Nu weet ik waar ik me op moet focussen. Ik kom later terug om te vertellen hoe het gaat! ;)

 11. Ik wil weer gaan beginnen met sporten. Helaas merk ik vaak geen verschil op de plekken waar ik af wil vallen (buik, benen, billen). Het lijkt juist alsof ik wel afval met betrekking tot vet, maar niet slanker wordt door spiervorming. Heeft er iemand tips om er ook echt slanker uit te zien (i.p.v. gespierder)? Bedankt!

  • Je draait het een beetje om. Vetverbranding zorgt er juist voor dat je slanker wordt. Spieropbouw maakt je juist gespierder/atletischer. Als na een langere periode van trainen blijkt dat je niet afslankt, dien je je meer te focussen op cardio en ietwat minder op kracht. Of gewoon een extra dag cardiotraining aan je week toe te voegen. Groeten, Paul

 12. Ik fitness al een tijdje, ongeveer 1 keer in de week, hooguit 2 keer. Maar nu pak ik het zeer serieus aan. Ik sport al een week lang elke dag. Ik merk al aardig dat ik iets strakker word en het is echt waar dat je je goed voelt. Ik ben ook plannen gaan maken, ik slaap veel beter, denk beter, en wil me nu zelfs ook beter aankleden en meer verzorgd de dag doorkomen, en zeker afvallen… En dat al met 7 dagen fitness! Nu houd ik er echt van; eens moet je de knoop doorhakken! Alleen merk ik wel dat ik gespierdere schouders krijg en dat wil ik eigenlijk niet… Maar fitness is sowieso echt goed voor je, ik raad het iedereen aan!

 13. @ Justine: Ik neem aan dat je met verandering, spieren wilt zien. Zorg ervoor dat je de spieren regelmatig belast met korte setjes van tussen de 8 a 10 herhalingen. Per spiergroep raad ik je aan om 4 verschillende oefeningen te doen. Wanneer je veranderingen met afvallen wilt realiseren, raad ik je aan om zo min mogelijk cardio te doen en veel krachttraining. Misschien denk je nu van dan word ik heel breed, dat is niet zo. Je word alleen breed als je helemaal door het lint gaat en 5 keer in de week naar de sportschool gaat. Ik hoop dat je zo voldoende informatie hebt. Gr. Peter

 14. Hallo allemaal, Ik ben Justine, ben heel veel kilo’s afgevallen door alle bovenstaande dingen regelmatig te doen, maar heb een probleem: je ziet geen verandering. Kan iemand mij helpen? Sowieso doet al die fitness je goed!

 15. Hoi, Ik heb sinds anderhalve week het gevoel dat ik lekker vol zit. Ik eet namelijk als ontbijt 2 a 3 rijstwafels met een bruine boterham met appelstroop erop en als tussendoortje neem ik een appel of een tomaat. Als het maar gezond is… En als lunch eet ik gewoon een rijstwafel en voor het avondeten eet ik mijn bord leeg en ik zorg ervoor dat het een gezond bord is, dus met groenten, vlees enz. En ben gewoon meer gaan bewegen, veel actiever enz. Ik doe dit nu anderhalve week en ben 5 kg afgevallen. Ik vind het best wel veel en mijn vraag is dus of ik wel goed bezig ben. Ik wil graag een antwoord a.u.b. Bedankt! Oh ja, ik ben 17 jaar, 1.80 meter en ik weeg 98 kilo. Zwaarlijvig dus. En IS fitnessen wel echt goed voor me? Groeten, Les

  • Beste Les, In principe is fitness goed voor iedereen, maar je moet je trainingsschema wel aanpassen op je lichaam. Als je overgewicht hebt moet je vooral rustig aan en met korte sessies beginnen en zo min mogelijk impact-gevoelige oefeningen doen. Dus niet op de loopband of touwspringen. Groeten, Paul

 16. Hallo allemaal, Ik train al bijna een jaar op de crosstrainer; eerst dagelijks, maar nu 3 a 4 keer in de week, plus ook extra oefeningen op een buikspierapparaat. Maar ik heb het gevoel dat wel alles strakker wordt, maar om echt af te vallen zijn meer dingen nodig. Ik kom steeds aan van sporten. Heb ook het gevoel dat ik steeds meer moet eten en drink al jaren water… ook een fabel, daar val je van af. Als je maar genoeg drinkt, nou sorry hoor ben alleen maar dikker geworden. Sindsdien ik sport en water drink. Dus ik weet het niet waar ik op moet opletten en iedereen geeft ander advies… Diëtiste, dokter, alles geprobeerd, zelfs aan de Reductil geweest. Dat zijn pillen… Echt erg! Maar ik was zo depri, dan ga je alles doen om je goed te voelen. Helaas niets geholpen en ben nu bezig om te mediteren met mezelf en gewoon opletten en doorgaan met gezonde leefstijl. Diëten en sporten en water drinken zijn fabels. Tuurlijk zijn het gezonde dingen, ik sport elke dag bijna 1 uur lang, ook zoiets… je moet langer dan 45 minuten doen, dan begint pas je vet te verbranden… Mensen heb me zelf zo uitgeput dat ik na een jaar lang nog niets hebt opgeleverd alles is wel strakker maar afgevallen nee hoor. Hopeloos ben ik wel van alles geworden. Als je aan wie dan ook wat vraagt is het allemaal antwoorden wat ik allemaal hebt uitgeprobeerd. En altijd open gestaan, maar leverde helemaal helaas niets op. Dus blijf wel sporten tuurlijk 60 minuten a 45 minuten alleen 3 of 4 keer in de week voor de rest weet ik ook niet meer. :cry:

  • Beste Shir, Al jouw ‘fabels’ werken wel degelijk; je moet er alleen geen wonderen van verwachten. Water drinken werkt perfect omdat water geen calorieën levert. Zou je voor ieder glas water een glas frisdrank, zuiveldrank of vruchtendrank drinken, dan zou je veel meer calorieën moeten verbruiken (dus meer moeten trainen) om succesvol af te vallen. Ook sporten werkt perfect, maar dan wel de juiste verhouding tussen cardio en krachttraining en op de juiste hartslagfrequentie. En wat eten betreft: de meningen over een gezond dieet lopen nogal sterk uiteen, maar houd je je aan een gematigd, gevarieerd, natuurlijk, eiwitrijk en suikerarm dieet, dan kun je bijna niet anders dan afvallen. Het feit dat je ‘strakker’ wordt, maar geen kilo’s kwijtraakt zou overigens kunnen betekenen dat je vet verbrandt en gelijktijdig meer spieren opbouwt. Spierweefsel weegt meer dan vetweefsel, dus staar je niet langer blind op het cijfertje op je weegschaal. Groeten, Paul

 17. @Barbara: Ik lees dat je een abonnement bij een sportschool hebt. Je kan misschien aan je instructeur(s) vragen om een intake. Ze stellen dan een trainingsschema voor je op en gaan na ongeveer een maand kijken of het heeft geholpen. Zo niet, dan stellen ze een nieuw schema voor je op. Ik weet niet of iedere sportschool hier aan doet, de mijne gelukkig wel. Ben nu 1 weekje bezig met dat schema en ga over 3 weken kijken of het resultaat heeft gehad. Spannend! :D

 18. manuela schouten Reageer

  Ik ben 50 jaar en dol op fitness. Helaas lukt het me niet iets op te bouwen omdat ik de laatste tien jaar elke keer als het lekker gaat met sporten, griep of iets dergelijks krijg. Waar ligt dat aan? Het is bijzonder frustrerend, ik kan elke keer weer opnieuw beginnen met mijn trainingsschema. Ik doe trouwens hoofdzakelijk krachttraining. heb vorig jaar een voetblessure opgelopen, waardoor ik niet veel cardio meer kan doen (waarbij ik op mijn benen moet staan).

 19. Ik ben 19 jaar en ik heb 3 maanden in New York gewoond. Hiervoor had ik altijd een strak en mooi lichaam, maar nu ben ik wat aangekomen. Begrijp het niet verkeerd, ik ben niet dik, maar ik wil rond de 5 kilo afvallen. Ik ging vroeger altijd naar de sportschool en at heel weinig, waardoor de kilo’s eraf vlogen. Ik heb nu een abonnement op een sportschool en probeer elke dag te gaan, maar ik lijk het niet vol te houden. Ik wil een vast trainingsprogramma, maar ik weet zelf niet wat goed is om te doen. Kan iemand mij daarbij helpen? Alvast bedankt!

 20. Hoi, Ik ben een vrouw van 41 en heb groot overgewicht ben inmiddels succesvol aan het afvallen met een verantwoord dieet (en ook al flink afgevallen inmiddels), dus geen crashdieet meer voor mij, daarnaast ben ik na een maand zonder sporten wel een ander eetpatroon te hebben gehad, toch begonnen met sporten en heb mogen constateren dat het gewichtsverlies, bij een goed eetpatroon inderdaad leidt tot veel meer gewichtsverlies per week. Ik (cardio)fitness nu al geruime tijd vijf dagen per week waarbij ik op dit moment vooral de loopband, de fiets en de crosstrainer gebruik gedurende anderhalf a twee uur,..dit omdat langer trainen bij een niet te hoge hartslag tot meer vetverbranding leidt. Ik las het stukje over de omega 3-vetzuren, hoe zit dit precies? Waarom helpt dit meer af te vallen als je beweegt? Ik wil het weleens proberen, maar hoor ook graag hoe dat dan precies zit. :) P.S. Inderdaad, ik ben blijer, voel me fitter, en heb meer zin in het leven… een haalbaar beweegpatroon, niet te zwaar maar wel met af en toe een grensje verleggen geeft mij een beter gevoel over mezelf!

 21. Khalid, Spierweefsel is zwaarder dan vet dus het kan zo zijn dat je iets aankomt; het belangrijkste is dat je jezelf fitter gaat voelen, de rest komt vanzelf… :)

 22. Hoi Khalid, Misschien omdat je nu meer water drinkt en daardoor vocht vasthoudt en dan lijkt het net of je zwaarder bent. Maar wil je snel afvallen, dan kan je ook aan body pump doen, waardoor je meer spierweefsel aanmaakt, waardoor je stofwisseling wordt verhoogd en daardoor kan je het vet gemakkelijker verbranden. :?

 23. Hallo allemaal, Ik ben de laatste weken best wel actief bezig met afvallen. Ik let meer op wat ik eet en hoeveel ik eet en ook drink ik inderdaad. Meer water dan voorheen. Ik loop nu iedere dag een half uurtje naar mijn werk. Maar ik heb het gevoel dat ik alleen maar meer kilo’s bijkom. Heel raar maar waar. Waar kan dit aan liggen? Doe ik iets verkeerds?

 24. Hoi allemaal, Dit is echt iets waar je direct aan moet beginnen. Ik ben al 1,5 maand bezig en ben al 9 kilo kwijt. :D

 25. I LOVE FITNESS! Hoe vaker, hoe beter! Had in eerste instantie absoluut geen motivatie, maar na honderd mislukte dieet pogingen heb ik me over laten halen om te gaan sporten. Als je klaar bent met sporten voel je jezelf altijd zo goed, heerlijk! Verder eet ik nog lekker waar ik zin in heb, snoep ook nog wat af en toe.. Maar ben strakker aan het worden en al een aantal kilo kwijt! Nog 5 kilo eraf, en dan stoppen met roken (beetje speling…)! Ik raad het iedereen aan om lekker te gaan fitnessen! Groetjes, Faye

 26. Hoi, Ik ben Nien, ben 51 jaar, meet 1 meter 60 en weeg nu nog 65 kg. Ben op ongeveer een maand 5 kg afgevallen, maar heb al jaren heel slappe buikspieren en daar zou ik graag iets aan doen. Ik wil er blijven goed en fit uitzien. Wat kan ik daaraan doen? Graag een antwoordje… Alvast bedankt!

 27. Is er enig onafhankelijk wetenschappelijk bewijs te vinden voor de stelling dat bewegen leidt tot langer leven? Of voor de stelling dat het de kwaliteit van leven verbetert? Voor de stelling dat bewegen zou leiden tot meer zelfvertrouwen? Het antwoord daarop is in alle gevallen: nee. Dit soort stellingen uit de categorie ‘volksgeloof’ zijn verworden tot waarheden. Waar zijn ze echter niet. Net als het idee dat afvallen gezond voor mensen zou zijn. De voordelen van fitness zijn vooral aanwezig voor de eigenaren van sportscholen.

  • Helaas Wim, Er is wel degelijk bewijs dat bewegen leidt tot een langer en gezonder leven. Ook word je gelukkiger. Dit komt omdat je door sporten stoffen aanmaakt zoals dopamine en serotonine. Deze stoffen zorgen in je hersenen voor een gevoel van geluk. Veel antidepressiva werken zelfs op dezelfde manier door je lichaam deze stoffen meer aan te laten maken. Daarnaast zorgt sporten voor minder vrije radicalen. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor afwijkende cellen en maken de bouwstenen van je lichaam van een slechtere kwaliteit. Sporten voorkomt deels dat dit gebeurt. En je hoeft geen wetenschappelijk onderzoek uit te voeren om te weten dat je van een strakker lichaam meer zelfvertrouwen krijgt. Iedereen die regelmatig sport weet dat dit zo is.

  • Misschien is er geen onafhankelijk onderzoek naar de voordelen van sporten maar als je mensen vergelijkt die niet sporten en wél sporten, vraag jezelf af wie meer kans heeft om langer te leven. En misschien moet je maar een anatomie & fysiologie boek pakken want die zijn wel onafhankelijk en daarin staat wat sporten met je doet en welke ziektes je kan voorkomen alleen door sporten/bewegen. En je hoeft niet per se naar een sportschool te gaan. Je hond uitlaten, of half uur fietsen elke dag is meer dan voeldoen.

  • Ik ken verschillende mensen die een zeer ongezond zittend leven geleid hebben en toch stokoud zijn geworden met (heel) veel overgewicht en ik ken nog meer mensen die intensief zijn gaan sporten en nu ook verplicht worden tot een min of meer zittend leven door allerlei sportletsels… Wat is dan goed?

 28. Klopt idd… Ik ben zo iemand die afgelopen jaar gestopt is met roken (na 25 jaar) en ook vanaf dat moment een beetje hyper werd. Moest m’n ei kwijt, en ging dus elke dag sporten. Gevolg nu is dat ik een hernia heb en al 8 weken helemaal niks meer mag doen. De kilo’s vliegen eraan, terwijl ik juist aardig de rem erop had gezet door veel sporten. Want iedereen weet dat je na stoppen met roken zo’n 10 kilo aankomt… Tja, en nu mag ik het weer langzaam oppakken, maar mag niet meer elke dag. Er moet minimaal 48 uur rust tussen zitten, daarbij komt dat ik ook begin 40 ben, en geen 20 meer. Kan nu de fut niet meer vinden om te gaan sporten… Zo’n gevoel dat ik eerst weer bij zo’n punt moet komen dat ik genoeg moed heb verzameld om weer naar de sportschool te gaan. Dit is een voorbeeld, wat volgens mij veel meer mensen herkennen… Suc6, Willem

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.