
Binnen Europa wordt er al jarenlang gespeculeerd over de invoer van hogere belasting op ongezond eten. Door met name vet eten in een hogere belastingcategorie te scharen zouden meer mensen overstappen op gezondere voeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat er vele levens zouden kunnen worden gered met deze maatregel.
De prijs-kwaliteitverhouding van eten
Wanneer je niet echt begaan bent met de ingrediënten van je voeding, is het natuurlijk verleidelijker om een frikandel te kopen voor 25 eurocent dan een biefstuk voor 6 euro. Slecht eten is over het algemeen nu eenmaal veel goedkoper dan gezond eten. Voor een doosje aardbeien betaal je al snel drie euro vijftig; voor een bak roomijs soms nog geen euro. Dat de verhoudingen scheef liggen is duidelijk. Dat het raadzaam is om de verhoudingen te verschuiven door het heffen van aanvullende belasting op ongezond eten valt nog te bezien.
De voordelen van vettax of vet-belasting
Een Brits artikel in de Journal of Epidemiology and Community Health, door onderzoekers van de universiteit van Oxford, bevestigt dat de invoer van vettax of vet-belasting – alleen al in Groot-Brittannië – meer dan 3000 levens per jaar zou kunnen redden. Fatale hersenbloedingen en hartaanvallen door toedoen van vetzucht of overgewicht zouden kunnen worden voorkomen wanneer vet-, zout- en suikerrijke voeding duurder wordt gemaakt door ze onder een btw-tarief te scharen van 17,5 procent. Het totaalaantal sterfgevallen door hersenbloedingen en hartfalen zou hiermee namelijk teruglopen met 1,7 procent.
De nadelen van vettax of vet-belasting
Hoewel vettax of vet-belasting vele levens zou kunnen redden, wordt er van alle kanten kritiek geuit op de maatregel. Een dergelijke maatregel zou de voedselkosten van een gemiddeld huishouden namelijk met 4,6 procent doen stijgen. Bovendien wordt de vettax-maatregel veel te betuttelend gevonden.
Vettax – Conclusie
Hoewel ze in Groot-Brittannië al hebben bewezen dat er duizenden levens gered zullen worden wanneer de vettax of vet-belasting wordt ingevoerd, is zelfs daar de politieke interesse matig. De Britse regering stootte een soortgelijk idee eerder al af omdat het te bevoogdend zou zijn. Ook onze Nederlandse minister Klink van Volksgezondheid heeft onlangs besloten om geen extra belasting in te voeren op ongezonde voeding. De minister wijkt hiermee wel af van ons nationale regeringsbeleid waarin het verhogen van prijzen door middel van belasting centraal staat. Minister Klink heeft echter een voorkeur voor maatregelen die bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en consumenten zelf kunnen nemen. Ben jij het met minister Klink eens of niet? Laat hieronder je reactie achter.
Verzadigde en onverzadigde vetten: wat is het verschil en welke zijn beter?
Afvallen en vet verliezen is niet hetzelfde
Boter, margarine of halvarine – wat is het beste tijdens het diëten?