Veel levensmiddelen hebben ten onrechte een slechte reputatie. Vandaar dat ik regelmatig producten zal beschrijven die absoluut wél thuishoren in een dieet, ook al worden ze door veel mensen (onterecht) zwartgemaakt. Vandaag is pindakaas aan de beurt. Bijna iedereen is er groot mee geworden, maar toch lijkt pindakaas massaal te worden verbannen van de ontbijttafel door iedereen die wil afvallen. En ja, pindakaas bevat 640 calorieën per 100 gram, dus dat is redelijk veel, maar je krijgt er heel veel voor terug…

Pindakaas zit boordevol onverzadigde vetten

pindakaas-is-wel-gezond-voordelen

Goede pindakaas wordt bijna volledig gemaakt van pinda’s (zo’n 93%) en is daarom een hele goede bron van onverzadigde vetten (ongeveer 50%). Onverzadigde vetten zijn erg goed voor je, en je wordt er niet dik van. Integendeel, deze vetten zorgen ervoor dat je gemakkelijker vet verbrandt en dat de bloedtoevoer naar je spieren (grootverbruikers van calorieën) verbetert. Pindakaas heeft al met al een hele goede vetzuursamenstelling.

Vroeger waren alle populaire pindakaasvarianten en pindakaasmerken gezond. Inmiddels bevat doorsnee supermarktpindakaas echter steeds meer suiker en geharde vetten. Kies daarom bij voorkeur voor biologische pindakaas die voor 100% uit pindabestanddelen bestaat!

Veel eiwitten

Daarnaast is pindakaas één van de meest eiwitrijke producten die je terug kunt vinden op de ontbijt- en lunchtafel. Misschien zijn deze eiwitten wel het belangrijkste ingrediënt van pindakaas en zelfs het meest ESSENTIËLE onderdeel van een goed dieet. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je niet zo snel honger krijgt. Dit verschil merk je al heel erg snel!

Als je normaal gesproken boterhammen met hagelslag eet als ontbijt, dan kun je heel makkelijk zelf testen hoe goed het werkt om pindakaas te eten. Je zult namelijk merken dat je veel minder snel honger hebt tussen 8 en 12 uur ’s ochtends als je de hagelslag vervangt door pindakaas.

Hagelslag is namelijk niets anders dan suiker. Het zijn daarom simpele koolhydraten die heel snel door je lichaam kunnen worden afgebroken. Daarom vraagt je lichaam al snel weer om nieuw voedsel door je een hongergevoel te geven. Met pindakaas heb je hier veel minder last van, omdat eiwitten veel moeilijker door je lichaam kunnen worden afgebroken. Je lichaam doet er dus veel langer mee, en een hongergevoel laat veel langer op zich wachten. (bron)

Dit hongerremmende effect van pindakaas is dus ideaal als je op dieet bent en wilt afvallen: de kans dat je gaat snacken tussen de grote maaltijden in, neemt enorm af!

Vitamine E

Een boterham met een normale hoeveelheid pindakaas bevat ongeveer 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Vitamine E is erg belangrijk voor de kwaliteit van de cellen in je lichaam.

Daarnaast heeft vitamine E een belangrijke functie bij de verbetering van de stofwisseling. Als je op dieet bent, is dit erg belangrijk omdat je eigenlijk minder eet dan wat je lichaam nodig heeft. De kwaliteit van de dingen die je WEL eet is daarom van CRUCIAAL belang.

Laat je dus niet afschrikken door het hoge aantal calorieën en de hoeveelheid vet in pindakaas, maar eet met gerust hart één of twee boterhammen met pindakaas per dag!

Meer over ontbijten & lunchen met pindakaas…

Extra informatie over de verregaande voordelen van pindakaas tijdens het ontbijt en de lunch kun je lezen in deze verdiepende artikels:

Hoe dol ben jij op pindakaas als broodbeleg? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van pindakaas!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.