Verborgen superfoods: 10 dingen die iedereen zou moeten eten!

Food · Door Ilse

verborgen superfoods superfruits

De wereld is al enkele jaren in de ban van superfoods en superfruits. Dit zijn voedingsmiddelen die naar verhouding extreem veel essentiële voedingsstoffen leveren! Wat veel mensen niet weten is dat je voor superfoods echt niet de regenwouden van Peru, de woestijnen van Californië, de bergpieken van de Nepalese Himalaya, de subtropische savanne van Afrika of de moerassen van Brazilië hoeft te doorkruisen. Bij hedendaagse natuurwinkels en boerenmarkten vind je net zo goed talloze (verborgen) superfoods… Hierbij 10 van dit soort algemeen geaccepteerde powerproducten die eigenlijk iedereen zou moeten eten…

Tien verborgen superfoods

Dit zijn 10 van de meest voedzame en voedingsstofrijke “superfoods” die zodanig ingeburgerd zijn dat je ze zelfs in de supermarkt terugvindt, al moet je dan wel goed letten op de kwaliteit ervan: grondstoffen, toevoegingen en  mate van bewerking…

1. Vette vis

Zalm, haring (óók Hollandse nieuwe), sardines, ansjovis, makreel, paling (kweek i.v.m. bedreiging), botervis en olievis. Tot de ietwat gematigder vette vissoorten behoren tevens forel, tonijn, roodbaars, schol, kipper, pelser, sprot en pangasius

2. Donkergroene bladgroenten:

Veldsla, boerenkool, spinazie, erwtenscheuten, basilicum, postelein en andijvie! Hoe donkerder de bladgroente, des te meer chlorofyl! Oh ja, even volkomen off-topic: vergeet ook paddenstoelen niet!

3. Eieren = superfoods:

Een biologisch ei levert volop nuttige voedingsstoffen en nauwelijks antinutriënten. Zo zijn kippeneieren rijk aan essentiële aminozuren en vetzuren, maar ook aan vitamines, mineralen en enzymen. Het veronderstelde negatieve effect van verzadigd vet en cholesterol in eieren op het HDL en LDL is allang achterhaald, dus eet met gerust hart elke dag een biologisch eitje.

4. Peulvruchten:

Peulvruchten behoren tot de meest eiwitrijke en vezelrijke plantaardige voedingsmiddelen die er bestaan. Doperwten, tuinerwten, sojabonen/edamame, linzen, bruine bonen, witte bonen, kidneybonen/navybonen, tuinbonen, zwarte bonen/schildpadbonen, kivietsbonen/pintobonen, soldatenbonen, pinda’s en ga zo maar door.

5. Volkorenproducten:

Natuurlijk is het goed om tarwe te beperken als je de hele dag door brood, broodvervangers, koekjes, crackers, ontbijtgranen, mueslirepen, peperkoek en pasta eet. Maar het volledig uitbannen van granen is zonde! Kleine porties volkorenproducten zijn namelijk hartstikke goed voor je. Denk maar eens aan volkorenbrood (van volkorentarwemeel), volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout etc.

6. Noten!superfoods die je MOET eten

Diegenen die beweren dat je ze niet zou moeten eten omdat noten sterk verzurend zijn, hebben het bij het verkeerde eind. Zij scheren alle noten over één kam en zouden onderscheid moeten maken tussen gebrande en rauwe noten, gezouten en ongezouten noten en bovendien tussen de verschillende sóórten noten. Velen scharen zelfs de gebrande en gezouten pinda (een peulvrucht) onder de zogenaamde “verzurende noten”. Wees liever terughoudend met voorverpakte, glimmende pistachenoten en cashewnoten. En geniet van rauwe (relatief doffe) en ongezouten hazelnoten, walnoten, beukennoten, pecannoten, paranoten, macadamianoten, amandelen en eetbare kastanjes. Natuurlijk kleven er voor- en nadelen aan ieder voedingsmiddel en is ‘alles met mate’ een uitstekende vuistregel, maar een handje onbewerkte noten per dag is een perfect uitgangspunt!

7. Fruit, fruit, fruit…

Niet zeuren over fruitsuikers! :P De voordelen van fruit zijn ZO ontzettend veel groter dan het (veronderstelde negatieve) effect ervan op je bloedsuikerspiegel dat iedereen minstens 2 stuks fruit per dag zou moeten eten. Het is niet voor niets dat de meeste hippe superfoods die overal de kop op duiken tevens superfruits zijn!

8. Zeewier:

Zeewierbladeren en micro-algen zijn heuse vitaminebommetjes. Naast vitamines zitten ze bomvol gezonde eiwitten, essentiële vetzuren, macromineralen, enzymen en fytonutriënten. Smul daarom met regelmaat van kelp, nori en wakame! En suppleer desnoods met spirulina- en/of chlorella-poeder.

9. Zaden & pitten:

Chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en ga zo maar door. Plantenzaden zijn ideale leveranciers van omegavetten, essentiële eiwitten en vitamines. Vooral vitamine A en B-vitamines (met uitzondering van B12).

10. Mager vlees

Vanuit ethisch oogpunt ben ik nog altijd sterk geneigd om vegetariër of zelfs veganist te worden, dus chapeau als je hiervoor kiest! Maar (noem het egoïstisch…) om voedingskundige redenen kies ik er toch voor om dierlijke producten te blijven eten, waaronder af en toe een stukje onbewerkt vlees (kipfilet, biefstuk, varkenshaas e.a.). Kwaliteitsvlees levert namelijk essentiële eiwitten, omega 3-vetten, vitamine B1, B6, B12 & D, ijzer en zink. Eet jij heilzaam vegetarisch of veganistisch, ga dan vooral zo door! Maar voel je je regelmatig slap en futloos, laat je dan eens testen op B1, B6, B12, D, ijzer, zink en aminozuren.

Superfoods: ter afsluiting…

Bij ieder van bovengenoemde superfoods die iedereen zou moeten eten, geldt dat de biologische/organische variant de voorkeur geniet. Biologische producten zijn namelijk (nagenoeg) vrij van synthetische hulpstoffen, groeihormonen, chemische pesticiden etc. Op iedere regel bestaan overigens uitzonderingen; ben je allergisch of intolerant voor één van bovenstaande producten vanwege een voedselallergie of -intolerantie, dan ben jij logischerwijs de uitzondering die dit product vooral links moet laten liggen.

Wat denk jij van bovenstaande lijst met dingen die iedereen zou moeten eten? Zie jij ze ook als verborgen en algemeen geaccepteerde superfoods of ga je toch liever voor de uitheemse en meer exotische tegenhangers?