De wereld is al enkele jaren in de ban van superfoods en superfruits. Dit zijn voedingsmiddelen die naar verhouding extreem veel essentiële voedingsstoffen leveren! Wat veel mensen niet weten is dat je voor superfoods echt niet de regenwouden van Peru, de woestijnen van Californië, de bergpieken van de Nepalese Himalaya, de subtropische savanne van Afrika of de moerassen van Brazilië hoeft te doorkruisen. Bij hedendaagse natuurwinkels en boerenmarkten vind je net zo goed talloze (verborgen) superfoods… Hierbij 10 van dit soort algemeen geaccepteerde powerproducten die eigenlijk iedereen zou moeten eten…

Tien verborgen superfoods

Dit zijn 10 van de meest voedzame en voedingsstofrijke “superfoods” die zodanig ingeburgerd zijn dat je ze zelfs in de supermarkt terugvindt, al moet je dan wel goed letten op de kwaliteit ervan: grondstoffen, toevoegingen en  mate van bewerking…

1. Vette vis

Zalm, haring (óók Hollandse nieuwe), sardines, ansjovis, makreel, paling (kweek i.v.m. bedreiging), botervis en olievis. Tot de ietwat gematigder vette vissoorten behoren tevens forel, tonijn, roodbaars, schol, kipper, pelser, sprot en pangasius

2. Donkergroene bladgroenten:

Veldsla, boerenkool, spinazie, erwtenscheuten, basilicum, postelein en andijvie! Hoe donkerder de bladgroente, des te meer chlorofyl! Oh ja, even volkomen off-topic: vergeet ook paddenstoelen niet!

3. Eieren = superfoods:

Een biologisch ei levert volop nuttige voedingsstoffen en nauwelijks antinutriënten. Zo zijn kippeneieren rijk aan essentiële aminozuren en vetzuren, maar ook aan vitamines, mineralen en enzymen. Het veronderstelde negatieve effect van verzadigd vet en cholesterol in eieren op het HDL en LDL is allang achterhaald, dus eet met gerust hart elke dag een biologisch eitje.

4. Peulvruchten:

Peulvruchten behoren tot de meest eiwitrijke en vezelrijke plantaardige voedingsmiddelen die er bestaan. Doperwten, tuinerwten, sojabonen/edamame, linzen, bruine bonen, witte bonen, kidneybonen/navybonen, tuinbonen, zwarte bonen/schildpadbonen, kivietsbonen/pintobonen, soldatenbonen, pinda’s en ga zo maar door.

5. Volkorenproducten:

Natuurlijk is het goed om tarwe te beperken als je de hele dag door brood, broodvervangers, koekjes, crackers, ontbijtgranen, mueslirepen, peperkoek en pasta eet. Maar het volledig uitbannen van granen is zonde! Kleine porties volkorenproducten zijn namelijk hartstikke goed voor je. Denk maar eens aan volkorenbrood (van volkorentarwemeel), volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout etc.

6. Noten!superfoods die je MOET eten

Diegenen die beweren dat je ze niet zou moeten eten omdat noten sterk verzurend zijn, hebben het bij het verkeerde eind. Zij scheren alle noten over één kam en zouden onderscheid moeten maken tussen gebrande en rauwe noten, gezouten en ongezouten noten en bovendien tussen de verschillende sóórten noten. Velen scharen zelfs de gebrande en gezouten pinda (een peulvrucht) onder de zogenaamde “verzurende noten”. Wees liever terughoudend met voorverpakte, glimmende pistachenoten en cashewnoten. En geniet van rauwe (relatief doffe) en ongezouten hazelnoten, walnoten, beukennoten, pecannoten, paranoten, macadamianoten, amandelen en eetbare kastanjes. Natuurlijk kleven er voor- en nadelen aan ieder voedingsmiddel en is ‘alles met mate’ een uitstekende vuistregel, maar een handje onbewerkte noten per dag is een perfect uitgangspunt!

7. Fruit, fruit, fruit…

Niet zeuren over fruitsuikers! :P De voordelen van fruit zijn ZO ontzettend veel groter dan het (veronderstelde negatieve) effect ervan op je bloedsuikerspiegel dat iedereen minstens 2 stuks fruit per dag zou moeten eten. Het is niet voor niets dat de meeste hippe superfoods die overal de kop op duiken tevens superfruits zijn!

8. Zeewier:

Zeewierbladeren en micro-algen zijn heuse vitaminebommetjes. Naast vitamines zitten ze bomvol gezonde eiwitten, essentiële vetzuren, macromineralen, enzymen en fytonutriënten. Smul daarom met regelmaat van kelp, nori en wakame! En suppleer desnoods met spirulina- en/of chlorella-poeder.

9. Zaden & pitten:

Chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en ga zo maar door. Plantenzaden zijn ideale leveranciers van omegavetten, essentiële eiwitten en vitamines. Vooral vitamine A en B-vitamines (met uitzondering van B12).

10. Mager vlees

Vanuit ethisch oogpunt ben ik nog altijd sterk geneigd om vegetariër of zelfs veganist te worden, dus chapeau als je hiervoor kiest! Maar (noem het egoïstisch…) om voedingskundige redenen kies ik er toch voor om dierlijke producten te blijven eten, waaronder af en toe een stukje onbewerkt vlees (kipfilet, biefstuk, varkenshaas e.a.). Kwaliteitsvlees levert namelijk essentiële eiwitten, omega 3-vetten, vitamine B1, B6, B12 & D, ijzer en zink. Eet jij heilzaam vegetarisch of veganistisch, ga dan vooral zo door! Maar voel je je regelmatig slap en futloos, laat je dan eens testen op B1, B6, B12, D, ijzer, zink en aminozuren.

Superfoods: ter afsluiting…

Bij ieder van bovengenoemde superfoods die iedereen zou moeten eten, geldt dat de biologische/organische variant de voorkeur geniet. Biologische producten zijn namelijk (nagenoeg) vrij van synthetische hulpstoffen, groeihormonen, chemische pesticiden etc. Op iedere regel bestaan overigens uitzonderingen; ben je allergisch of intolerant voor één van bovenstaande producten vanwege een voedselallergie of -intolerantie, dan ben jij logischerwijs de uitzondering die dit product vooral links moet laten liggen.

Wat denk jij van bovenstaande lijst met dingen die iedereen zou moeten eten? Zie jij ze ook als verborgen en algemeen geaccepteerde superfoods of ga je toch liever voor de uitheemse en meer exotische tegenhangers?

26 Reacties

 1. Ik lees hier dat je cashew noten best niet eet , maar mijn foodcoach zegt net dat het SUPER GEZOND IS !

  • Het gaat hier om voorverpakte gebrande (in olie gebakken) cashewnoten; niet om de ongebrande variant. Vandaar de term ‘glimmend’.

 2. Hoi Gezondr, Sinds een tijdje zie ik NLbewustgezond.nl weleens voorbijkomen en die site kopieert jullie artikelen bijna letterlijk. Van degene hierboven over verborgen superfoods heeft ‘ie 9 van de 10 punten gepakt, een beetje omgegooid en klaar… Zelfs de titel en bepaalde opsommingen zijn precies hetzelfde. En zo zag ik dat Matthijn Tromp van NLbewustgezond nog tientallen andere bijna directe kopieën heeft gepubliceerd van jullie teksten. Echt heel erg lui en inspiratieloos! Misschien kunnen jullie er wat mee… Groeten, Sandra

  • Beste Sandra, Dankjewel voor je berichtje. Ik heb even gekeken en ’t is inderdaad erg apart; de term ‘verborgen superfoods’ heb ik namelijk letterlijk uit de duim gezogen. En zelfs de voedingsmiddelen die ter illustratie worden aangehaald op NLbewustgezond.nl, zijn identiek aan de mijne. Ik ben eigenlijk niet zo van de negativiteit, laat staan van juridische rompslomp, maar ik zal er in ieder geval eens naar (laten) kijken. Beetje jammer als je uren of zelfs dagen in artikels steekt die vervolgens binnen enkele seconden door een ander worden gepikt. :( Nogmaals dank! Groeten, Paul P.S. Update: het gekopieerde artikel is offline gehaald…

 3. Even een reactie op Ineke: Ook ik heb het prikkelbare darmsyndroom, en gebruik nu al maandenlang psyliumvezels. Heb er een beetje baat bij, dus blijf ze wel gebruiken, ook omdat ze cholesterolverlagend zouden zijn, of i.i.g. goed voor de bloeddruk. Ik wist echter niet dat ze door je huisarts voorgeschreven konden worden. Krijg jij ze vergoed door je verzekering? Dank alvast.

  • Beste Jacomina, Aangezien je nog geen reactie hebt ontvangen, zal ik proberen je vraag te beantwoorden… Psylliumvezels zijn verkrijgbaar in de vorm van commerciële voedingssupplementen, maar ze worden ook verwerkt in (al dan niet receptplichtige) medicamenten. Als je arts dit raadzaam of heilzaam acht, kun je dus medicijnen op basis van vlozaad voorgeschreven krijgen. In dit artikel over vlozaadzemelen kun je overigens alles lezen over psylliumvezels. In geval van PDS kun je overigens nog veel meer doen om je lage buikklachten te verminderen. In dit artikel over Prikkelbare Darm Syndroom vind je veel nuttige informatie. En in dit artikel over spastische darmklachten heb ik de stappen beschreven die mijzelf hebben geholpen bij PDS. Prikkelbare darmklachten kunnen overigens ook gerelateerd zijn aan zuivel, gluten en koolhydraten; ook het FODMaP-dieet kan zodoende raadzaam zijn. Groeten, Paul

 4. Beste Marielle. Hier staan tips over superfood, er wordt hier niet gevraagd om een preek over religies. Maar als je dat dan toch doet: ik als christen zijnde vertel jou dat ik lekker varkensvlees eet. Hetgeen jij citeert uit het OUDE TESTAMENT hecht ik nauwelijks waarde aan. In Leviticus heeft God namelijk tegen Mozes verteld hoe het Israëlische volk moet offeren in de woestijn en wat zij wel en niet mochten eten. Ik ben een christen en ik hoef niets te offeren voor mijn zonden weg te nemen. Mijn zonden kunnen alleen weggenomen worden door gods genade en als ik vraag om vergeving in Jezus’ naam. Voordat je dingen gaat roepen, kijk het nog eens na. Over de islam weet ik niets en dat hoef ik ook niet te weten. Ik kwam hier om tips over superfoods te lezen. En dat heb ik gedaan. Paul, dankjewel daarvoor!

 5. Varkensvlees is in alle religies verboden en duidelijk niet voor niks. En zelfs voor Christenen. Dit staat in de Bijbel The pig was obviously created specifically as a scavenger; his body is equipped with an elaborate sewage system with additional outlets in the feet. The flesh of the pig is known to be parasitic, the meat being highly indigestible. It has expressly been forbidden as food by Almighty God (LEVITICUS 11:7). En wetenschap komt door religie. En de andere artikelen op deze site zijn ook de moeite waard om te lezen. Ook kan je lezen hoe wetenschappers van over heel de wereld paf stonden toen ze geconfronteerd werden met karanverzen over hun specialisatie zoals bijvoorbeeld embryologie en dat kan je lezen in dit boek ‘Dit Is De Waarheid. Er staan zelfs verzen in de koran over wetenschapsonderwerpen die nu nog maar recent ontdekt zijn in een boek dat gekomen is 610 jaar na de geboorte van de profeet Jezus Christus. Een boek zoals de Koran dat vol staat met wetenschap en alles er van klopt en waar zelfs wetenschappers paf van staan en varkensvlees verbied (ook andere heilige boeken verbieden varkensvlees) dan zal dit zeker ook 100% waar zijn!

  • Beste Marielle, Het feit dat er plots religieuze standpunten uit de Bijbel en Koran om de hoek komen kijken, verklaart mijns inziens een heleboel. Jij kent inmiddels mijn opvattingen en ik de jouwe. Met de opvattingen van goden, profeten en apostelen kan ik helaas niet zo veel; die zijn voor mij totaal ongrijpbaar. Ik wens je oprecht alle goeds toe, evenals een heerlijk varkensvleesvrij bestaan! Groeten, Paul

  • Bedankt! Jammer dat je de websites er niet hebt laten bij staan. Dan kunnen mensen met hun eigen ogen zien dat wetenschap gekomen is door geloof en zonder geloof nooit wetenschap zou bestaan hebben. Is het je nooit opgevallen dat mensen die veel varkensvlees eten hun gezicht veranderd? Mensen die geen varkensvlees eten kunnen zelfs zien aan de gezichten van mensen of ze varkensvlees eten of niet. Als ik foto’s vergelijk van mij vroeger en nu is het ook duidelijk voor mij. Zo ziet iemand die veel varkensvlees eet zijn gezicht structuur er minder fijn uit en lomper meer zoals het gezicht zoals van (oude) boeren. Ik vind het jammer dat je geloof ziet zoals een soort sprookjes verhaal over en toen lied hij de blinden zien en toen liep hij over water en toen ging hij daar en toen deed hij dit… Dat zeggen alle mensen die nog nooit de Koran hebben gelezen. Eigenlijk is dit gewoon een handleiding over het leven. In dat filmpje van More than 69 Miracles of Islam staat zelfs een foto die door de NASA genomen is van een berg waar in Arabisch de naam van God op staat. Zoiets komt natuurlijk niet op tv omdat alle wereldleiders Illuminati zijn en die geloof proberen te bannen. Sorry voor dit hier allemaal maar dit moet ik gewoon even kwijt omdat ik het niet meer kan aanzien hoe naïef de meeste mensen zijn over oa wereldheerschappij. Of je dit nu plaatst of niet kan mij niet schelen maar lees het gewoon eens. USA wil alle religies weg. Ze willen dat iedereen Illuminati word. Dat doen ze door de Bijbel te blijven veranderen denk aan het Nieuwe Testament, de enige Bijbel die echt klopt is de aller oudste. Ook leren kinderen in hun schoolboeken dat ze Illuminati moeten zijn. De islam maken ze slecht door zelf mensen in te huren, hun geld geven voor hun familie die honger heeft en dan zeggen vlieg nu in de WTC torens en dan in de media laten zeggen dat dit islamieten zijn. Iluminaten van Joodse afkomst moeten tegen analfabeten in Arabische landen zeggen van usa dat ze kinderen moeten gijzelen, dat ze zichzelf moeten opblazen. Of USA provoceerd door onschuldige kinderen als schietschijf te gebruiken en dan roepen ze in de media dat er mensen van USA vermoord worden door islamieten! Da is toch normaal als ge weet wie da u kind vermoord heeft dat ge die iets wil aandoen! Of wanneer een ongelovige van andere afkomst iets verkeerd doet bijvoorbeeld een overval dan zeggen ze direct in de media een islamiet of een islamitische terrorist. Bij iemand van bijvoorbeeld Belgische of Nederlandse afkomst zeggen ze toch ook niet een christelijke overvaller of weet ik veel een orthodoxe overvaller. Weet je hoe echte islamieten zijn dat zijn die mannen in een lang wit kleed/gewaad dat je o.a. in Brussel ziet lopen die nog geen vlieg kwaad doen. Of zoals de mensen in bijvoorbeeld Dubai waar je nooit iets erg over hoort. En veel toeristen zeggen dat zelfs simpele mensen op straat zo veel respect hebben voor vrouwen en hun zelfs niet aankijken of seksueel aanstotelijk gedrag tonen. In de Koran is geweld echt verboden, ook stelen, prostitutie, vrouwen mishandelen, vrouwen hebben hoge rang in de koran in tegenstelling tot wat veel westerlingen denken over islamitische vrouwen en omdat veel Westerlingen dat denken dat komt omdat veel ongelovige bijvoorbeeld Marokkanen toch hun vrouw slagen denken ze dat de islamieten slechte mensen zijn. En ook wanneer je iets leent bij de bank dan moet je hier niet alleen het bedrag dat je leent maar nog veel meer geld terug betalen en dat is niet zo in islamitische landen/wetgeving dat is daar echt verboden, ook wanneer je als zelfstandige werkt is het echt verboden van een product voor zeer weinig geld aan te kopen en dan voor meer dan het dubbele te verkopen dat is echt haram. In christelijke landen verdient de vrouw minder dan de man, in islamitische landen verdienen mannen en vrouwen evenveel. Ik hoop gewoon dat je dit even leest zodat je een heel andere kijk hebt over moslims want veel mensen oordelen zonder iets te weten en anderen durven niks zeggen en spreken liever niet over dit onderwerp uit onwetendheid. Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop dat je beeld wat verandert is over moslims nu dat je er wat meer over weet. Groetjes, Marielle

  • Huh? Ik heb helemaal niets tegen de islam of tegen moslims – en ook niet tegen het christendom of christenen; ik ben gewoon niet in thuis in religie. Hoe dan ook dwaal je met alle samenzweringstheorieën enorm af van het onderwerp superfoods. Dat je van varkensvlees een ander gezicht krijgt, betwijfel ik in ieder geval ten stelligste. De Nederlandse consument eet jaarlijks gemiddeld rond de 43 kilo vlees, waarvan ruim 20 kilo varkensvlees, dus statistisch gezien zou half Nederland dan een ‘lompe boerenkop’ moeten hebben. ;)

  • Dingen uit de bijbel of koran zijn vaak veel ouder dan die geschriften zelf en bevatten veel wijsheid. In varkensvlees zitten veel biogene aminen, stoffen die ontstaan door afbraak van eiwitten, zoals lijkgif. Varkens zijn de opruimers van veel rommel, net als bepaalde zeedieren, en worden daarom als onrein gezien. Inderdaad dus helemaal niet zo gezond en dat wisten mensen heel vroeger intuïtief al. Meeste vlees dat mensen vroeger aten bevatte weinig vet door de vele beweging van het wild. Ben ermee eens dat mensen die veel varkensvlees eten er anders uitzien maar dat is op allerlei gebieden. Kaas is ook niet zo gezond en je krijgt er een ander gezicht van.

  • Varkensvlees werkt ook nog eens sterk verzurend en is dus ook daarom niet goed voor de gezondheid.

  • Goed verhaal dit! Dat “dingen” uit de bijbel veel wijsheid bevatten en dat je van kaas een “ander” gezicht krijgt. Zulke steekhoudende informatie, daar kun je echt wat mee… En hoeveel varkensvlees moet je dan precies eten voordat je lichamelijke veranderingen gaat vertonen? Wekelijks een varkensschnitzel? Dagelijks een speklap? De hele dag teren op slachtafval? En op welke “gebieden” verandert je uiterlijk hierdoor precies? Je kunt biogene amines overigens niet over een kam scheren. En al helemaal niet ontlopen… Biogeen = organisch. Amine = alifatische koolstofverbinding met een aminogroep. Hieronder vallen talloze moleculen, waaronder histamine, putrescine, cadaverine, tyramine, tryptamine, fenylethylamine, spermine en spermidine. En zo zijn er nog vele tientallen -zo niet honderden- andere biogene amines. En naast naast biogene amines zijn er nog vele duizenden al dan niet gerelateerde antinutriënten. Elk voedingsmiddel heeft voor en nadelen, goede en slechte stoffen, positieve en negatieve eigenschappen. Het gaat erom dat de positieve aspecten van veruit de meeste voedingsmiddelen die je eet opwegen tegen de negatieve. Het totaalplaatje van je voedingspatroon moet kloppen. Kies gewoon voor biologisch/ecologisch kwaliteitsvlees en doe verder niet zo ontzettend moeilijk. Gr. Juglen P.S. Misschien dat Gandalf over een jaartje of duizend wel voor de reïncarnatie van Jezus Christus wordt aangezien, want tegen die tijd is The Lord of the Rings ook een oud boek met veel wijsheden…

  • En het fysiologische zuur-base-evenwicht is zo’n ingewikkeld mechanisme dat je verzuring niet zomaar kan afschuiven op een of enkele voedingsmiddelen. Het ligt in hoe dan ook niet zo simpel als ‘varkensvlees is verzurend’. Wat veroorzaakt dan die verzuring? Verzuring op celniveau staat bekend als het ‘Warburg-effect’, google hier eens op, evenals op aerobe en anaerobe stofwisseling, vetverbranding en suikervergisting, ‘diet induces acidosis’, lactaat/melkzuur en ‘anion gap’… Lichamelijke verzuring/acidose heeft echt niets met de inname van zogenaamd ‘verzurende’ voeding te maken! Veel zuren zijn zelfs bouwstoffen. Informatie die ontbreekt in al je comments is bovendien WELKE: welke biogene amines, welke varkens, welk varkensvlees, welke stoffen in varkensvlees, welke kaas, welke veranderingen, welke wijsheden, welke mensen? De populaire zuur-base-theorie (van verzuren en alkaliseren) is in elk geval simplistisch en achterhaald.

  • Helemaal met Juglen en Paul eens. Maria en Marielle, jullie spuien gewoon een stel ongefundeerde drogredenen. Ik heb de afgelopen dagen zeker een stuk of 10 reacties van Maria voorbij zien komen over kaas, varkensvlees, voedingssupplementen, alternatieve geneeswijzen, straling (die zou kunnen worden afgeweerd met een houten bed), thee, vitaminesupplementen, enzovoorts… allemaal op basis van blinde aannames, zonder onderbouwing. Waar baseren jullie dit soort beweringen op? “Er zitten wel wat gezonde stoffen in kaas maar helaas ook minder gezonde…” Ja, duhhh, dat geldt voor alles! Dat de bijbel oud is, is geen argument. En je eet geen varken vanwege verzuring en biogene aminen, maar wel lamsbout!? Echt, begin eens met nadenken. De redactie zou dit soort onzin moeten weigeren, al helemaal die complottheorieën en religieuze nonsens.

  • E. Schuijtvlot

   Jurjan, Juglen, maak je toch niet zo druk. Iemand die in een denkbeeldig opperwezen gelooft, heeft simpelweg HET middel in huis om alles naar zijn eigen hand te zetten. ‘God wil het zo’ is namelijk een onbetwistbaar argument… een troef die te allen tijde en oneindig vaak kan worden uitgespeeld… de ultieme drogreden. Een religieus drogredenaar kan met dit argument ALLES bekrachtigen, weerleggen, rechtvaardigen, relativeren, rationaliseren, insinueren, generaliseren, bagatelliseren en ridiculiseren. Er valt namelijk niets tegen religieuze standpunten in te brengen omdat ze onwezenlijk en irrationeel zijn. Je moet dan ook geen wezenlijke discussie willen voeren met mensen die anderen van hun gelijk proberen te overtuigen met religieuze argumenten. Iemand die niet voor rede vatbaar is, kun je gewoonweg niet tot rede brengen. Met irrationele mensen kun je niet rationaliseren. En mensen die niet geloven in feiten, logica, argumentatie en realiteit zul je nooit kunnen overtuigen met feiten, logica argumentatie of realiteit. Bovendien kun je nooit winnen van iemand die zijn eigen spelregels bedenkt. Dit fenomeen heet niet voor niets ‘geloof’… men baseert zich niet op feiten, maar kiest ervoor bepaalde dingen wel te geloven en andere dingen niet. Hoe selectief, interpretatief en vooringenomen iemand is in diens geloofsbelijdenis, verschilt natuurlijk per persoon, maar het feit dat er überhaupt religiositeit in het spel is, vraagt om een gezonde dosis schroom en scepsis. Want aan wie is het om zoiets abstracts als religie op waarde te schatten!? Dit doet iedere gelovige voor zich, en daarom dienen religie en realiteit niet met elkaar te worden verward. Vooral niet als het aankomt op belangrijke kwesties als gezondheid. Trek je gewoon niks aan van dit soort surrealistische religiositeit.

  • Erg, heel erg, i.v.m. varkensvlees en bijbel… Nee, niet juist! In de koran wel simpel: varkens en kippen (eigeel) kan men niet houden in woestijnen (zandbakken), en dit is uiteindelijk de enige reden dat men daar geen varkensvlees eet, lol! En t.a.v. gezonde voeding etc… Waarom steeds “nep” geloof erbij halen??? triestig, zeer triestig!!!

 6. Varkensvlees is echt totaal niet gezond en juist zeer schadelijk voor het lichaam! Lees maar eens onderzoeken. Varkens zweten niet en alle toxines blijven zo in het lichaam. Ook heeft dit dier zo veel vet en daarom is het moeilijk om hem te slachten waardoor hij zeer veel pijn lijd voor hij dood is. Zelfs mager varkensvlees bevat nog enorm veel vet. Het lichaam ziet varkensvlees ook niet als lichaamsvreemd waardoor het dus op lange termijn vele ziekten met zich meebrengt.

  • De link die je hebt toegevoegd is geen onderzoek, maar een artikel van een website die omstreden alternatieve geneesmiddelen zoals MMS aanprijst. Daarnaast zijn er talloze definities van gezond; ik hanteer duidelijk een andere dan jij. Van ieder voedingsmiddel kun je voordelen + nadelen en gezonde + ongezonde eigenschappen opnoemen. Dat een varkenshaasje heilzame macronutriënten en micronutriënten levert, is een feit. Dat varkens niet zweten, wil natuurlijk nog niet zeggen dat ze geen toxines kwijtraken… een varken urineert en ontlast. Kippen transpireren overigens ook niet. En alles wat varkens lusten, lusten kippen evengoed; zelfs vleesafval, restafval en kleine dieren zoals kikkers. Dat een varken moeilijk te slachten zou zijn en daarom pijn zou lijden vanwege de vetlaag, lijkt me sowieso al erg vreemd, want varkens worden verdoofd of doodgeschoten met een pin. Ze zijn dus dood voordat de vetlagen überhaupt worden aangeraakt. Bovendien zijn er verschillende slachtmethodes die sterk afhankelijk zijn van het land (i.v.m. wet- en regelgeving), de slachterij, slachter en gehanteerde slachtmethode. Aangezien je een Duits artikel aanhaalt, kun je wellicht beter een filmpje op YouTube bekijken van een Nederlandse slachterij. Mager varkensvlees bevat erg weinig vet, namelijk 3%; een kipfilet levert 2 tot 3% vet; dus varkenshaas behoort tot de magerste stukken vlees die er zijn. Dat varkensvlees niet als lichaamsvreemd wordt opgemerkt door je lichaam en zodoende ziektes zou veroorzaken is simpelweg een urban legend eersteklas. Qua aminozuurstructuur lijken de eiwitten van varkensvlees op menselijke lichaamseiwitten… maar dat betekent hoofdzakelijk dat ze efficiënt kunnen worden ingezet als bouwstof. Het artikeltje van Infonu waar deze informatie vandaan komt stelt dat de “toxines” om die reden in het bloed of in de lymfe terechtkomen, maar je lymfestelsel hoort juist toxines te verwijderen, waaronder uit je bloedbaan. Hoe dan ook hangt je betoog samen van onzinnigheden en tegenstrijdigheden. Al met al kun je met gerust hart een biologisch scharrelvarkenshaasje (blijven) eten. ;)

 7. Ik ga morgen naar een andere dokter, hopend dat deze me wel wil verwijzen, en of onderzoeken, waar het precies aan ligt? Bedankt voor je reactie, alsnog! Gr. Harriet

  • Hallo Harriet, Ik heb ook jaren last gehad van pijn in de onderbuik, hield me ook uit de slaap. Na veel getob met allerlei medicijnen, darmfoto, speciaal dieet (geen geraffineerde suikers, geen vet, geen alcohol, geen prikkelende voeding zoals uien), ben ik eindelijk pijnvrij. Dankzij een darmspecialist die mij psyliumvezels voorschreef. Ik bouwde elke keer een verstopping op omdat mijn darm traag werkt. Ik was mij dit niet bewust omdat ik nooit last had van een moeilijke stoelgang, integendeel, moest altijd zorgen dat er een toilet in de buurt was. Dit was een vorm van overloop diarree door de verstopping. Wellicht heb je wat aan mijn verhaal. De psyliumvezel zakjes helpen overigens ook bij een spastische darm, weet ik inmiddels van andere darmpatiënten. Je krijgt ze op recept via de huisarts, zou ze gewoon vragen en proberen, kan verder geen kwaad. Het zorgt ervoor dat je ontlasting samen bindt (ik vergelijk het maar met maïzena) en makkelijk je lichaam verlaat. Succes en sterkte! Ik weet hoe het voelt om pijn te hebben en niet de oorzaak kunnen vinden.

 8. Ik heb al jaren last van pijn in mijn onderbuik, en het wordt steeds erger, en het houdt me zelfs uit mijn slaap! Na een koffie verkeerd begint het al! Dus de melk (lactose-intolerantie), maar heb ik dan ook een gluten-allergie? De dokter kijkt niet eens, en stuurt me ook niet door wegens de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Zodat ik maar zelf uitvind wat ik doen moet om van die krampen in mijn onderbuik af te komen! Alleen als het acuut is mag ik naar de eerste hulp! Heb ik daar dan wat aan? Moet ik wachten tot ik het echt niet meer uithoud?

  • Beste Harriet, Is lactose-intolerantie daadwerkelijk bij je vastgesteld? Er zitten namelijk wel meer stoffen in een koffie verkeerd die onder bepaalde omstandigheden tot buikpijn kunnen leiden. En waaruit leid je af dat er ook sprake zou kunnen zijn van gluten-intolerantie? Koffie is immers glutenvrij. Pijn in de onderbuik kan worden veroorzaakt door allerhande problemen. Wellicht dat je wijzer wordt via dit artikel over lage buikklachten… Heb je je huisarts al eens expliciet gevraagd om een doorverwijzing naar een specialist (internist o.i.d.)? Als je je niet kunt vinden in de beslissingen van je huisarts, kun je natuurlijk altijd aandringen op een second opinion. Groeten & sterkte, Paul

  • Nog niet zo lang geleden ben ik intolerant geworden aan koemelk en ik heb dus ook buikpijn na het eten van bijvoorbeeld yoghurt van koeien. Ook is mijn stoelgang moddergroen. Groene stoelgang wijst ook op een voedselallergie. Dit wist ik eerst niet. Ik heb een boek gekocht en daar staat dus in dat wat ik heb, wijst op een voedingsallergie. Als je weet waar je allergisch aan bent vermijd dit dat beter.

  • Beste Marielle, Klachten na zuivelconsumptie hoeven niet per se te duiden op lactose-intolerantie. Het kan ook koemelkeiwitallergie zijn of zelfs een vorm van malabsorbtie waarbij (een aspect van) je spijsvertering simpelweg niet goed reageert op bepaalde koemelkbestanddelen. Zo zou je groene stoelgang –afhankelijk van eventuele andere symptomen– bijvoorbeeld ook kunnen duiden op problemen met de lever, galblaas of galwegen. Ik weet niet of het boek je enige aanknopingspunt is voor wat betreft voedselallergie, maar voor uitsluitsel kun je wellicht beter een allergietest laten uitvoeren bij een allergoloog en/of feces-analyse laten uitvoeren. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.