Vitamine E (tocoferol): tekort, supplementen & symptomen

Food · Door Ilse

vitamine-e-tekort-tocoferol-symptomen

vitamine-eVitamine E (tocoferol of tocopherol) is een in vet oplosbare vitamine en een zeer krachtig antioxidant (bestrijder van kwalijke vrije radicalen). Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en de instandhouding van spieren en andere weefsels. Ook de lichamelijke weerstand is dol op vitamine E. Vitamine E komt onder meer voor in:

  • Eieren
  • Boter & halvarine
  • Plantaardige oliën (met name zonnebloemolie)
  • Granen (vooral volkoren producten)
  • Noten & zaden
  • Groenten (met name groene bladgroenten
  • Fruit (o.a. avocado)
  • Pindakaas & sojabonen

Let op: vitamine E zit voornamelijk in plantaardige vetten; dierlijke producten bevatten over het algemeen relatief weinig vitamine E.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E is onder meer nodig en/of verantwoordelijk voor of bij:

  • Opbouw, herstel en instandhouding van spieren
  • Preventie tegen veroudering en welvaartsziekten
  • Vernietiging van vrije radicalen (anti-oxidatieve werking)
  • Bescherming tegen zenuwaandoeningen
  • Verhoging lichamelijke weerstand
  • Afname PMS-symptomen (premenstrueel syndroom)
  • Tegengaan van huid- & haarproblemen
  • Kleinere kans op hartziekten, diabetes, artritis & staar
  • Verbeterde cel-ademhaling
  • Regulering van de productie van hypofyse-hormonen
  • Controlefunctie bijnier
  • Ondersteuning van cel-vernieuwing
  • Bescherming van meervoudige onverzadigde vetzuren.

Vitamine E-tekort

Een vitamine E-tekort komt zeer zelden voor en heeft vrijwel nooit ernstige gevolgen. Toch geeft vitamine E de algehele gezondheid een ontzettende boost. Een extreem tekort aan vitamine E kan leiden tot:

  • Bloedarmoede (anemie)
  • Oververmoeidheid
  • Vroegtijdige veroudering
  • Dystrofie van spierweefsel
  • Schade aan de hersenen (hersenverweking)
  • Oedeem (vochtophopingen)
  • Verhoging van het aantal bloedplaatjes
  • Nierziekten (nierfalen e.a.)
  • Verminderde oftewel verstoorde genezing van wonden
  • Polineuropathie c.q. polyneuropathie

Polyneuropathie door toedoen van een vitamine E-tekort kan ervoor zorgen dat doornappelcellen in het bloed ontstaan, die zich vervolgens kunnen gaan opdelen. Zodoende ontstaan typerende verdikkingen van de huid (= acanthocytose).

Wetenswaardigheden m.b.t. vitamine E

De maximale veilige dosis oftewel aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vitamine E is vastgesteld op 300 milligram per dag. Dit is ongeveer 25 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en komt overeen met +/- 4,5 kilogram noten. Een overschot is dus zeldzaam. In theorie kan een vitamine E-overschot een stapeling in weefsels veroorzaken en die weefsels nadelig beïnvloeden. Vooralsnog zijn er echter geen nadelige effecten van een vitamine E-overschot bekend.

Vitamine E in huidverzorgingsproducten heeft weinig tot geen nut. Vanaf het veertigste levensjaar neemt de natuurlijke weerstand tegen vrije radicalen af en slikken steeds meer mensen extra vitamine E in de vorm van pillen, capsules en supplementen. Door samenwerking met vitamine C wordt vitamine E hergebruikt. Gebruik dus altijd een combinatie van vitamine E en C.

Bij zware fysieke inspanning treedt beschadiging van DNA op die door hoge doses vitamine E zou kunnen worden voorkomen. Bij rokers wordt vitamine E beduidend minder goed opgenomen.

Heb jij vragen of opmerkingen met betrekking tot vitamine E-tekort, -overschot, -symptomen, -suppletie en/of -pillen? Laat dan hieronder een reactie achter!

One comment


  • Ellen Königs

    15 januari 2015

    Hallo, Ik ben op zoek naar een lijst van groenten en fruit waar de hoeveelheden vitamine C en E in staan. Kunnen jullie daarbij helpen?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.