Vitamine E (tocoferol of tocopherol) is een in vet oplosbare vitamine en een zeer krachtig antioxidant (bestrijder van kwalijke vrije radicalen). Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en de instandhouding van spieren en andere weefsels. Ook de lichamelijke weerstand is dol op vitamine E. Vitamine E komt onder meer voor in:
- Eieren
- Boter & halvarine
- Plantaardige oliën (met name zonnebloemolie)
- Granen (vooral volkoren producten)
- Noten & zaden
- Groenten (met name groene bladgroenten
- Fruit (o.a. avocado)
- Pindakaas & sojabonen
Let op: vitamine E zit voornamelijk in plantaardige vetten; dierlijke producten bevatten over het algemeen relatief weinig vitamine E.
Waar is vitamine E goed voor?
Vitamine E is onder meer nodig en/of verantwoordelijk voor of bij:
- Opbouw, herstel en instandhouding van spieren
- Preventie tegen veroudering en welvaartsziekten
- Vernietiging van vrije radicalen (anti-oxidatieve werking)
- Bescherming tegen zenuwaandoeningen
- Verhoging lichamelijke weerstand
- Afname PMS-symptomen (premenstrueel syndroom)
- Tegengaan van huid- & haarproblemen
- Kleinere kans op hartziekten, diabetes, artritis & staar
- Verbeterde cel-ademhaling
- Regulering van de productie van hypofyse-hormonen
- Controlefunctie bijnier
- Ondersteuning van cel-vernieuwing
- Bescherming van meervoudige onverzadigde vetzuren.
Vitamine E-tekort
Een vitamine E-tekort komt zeer zelden voor en heeft vrijwel nooit ernstige gevolgen. Toch geeft vitamine E de algehele gezondheid een ontzettende boost. Een extreem tekort aan vitamine E kan leiden tot:
- Bloedarmoede (anemie)
- Oververmoeidheid
- Vroegtijdige veroudering
- Dystrofie van spierweefsel
- Schade aan de hersenen (hersenverweking)
- Oedeem (vochtophopingen)
- Verhoging van het aantal bloedplaatjes
- Nierziekten (nierfalen e.a.)
- Verminderde oftewel verstoorde genezing van wonden
- Polineuropathie c.q. polyneuropathie
Polyneuropathie door toedoen van een vitamine E-tekort kan ervoor zorgen dat doornappelcellen in het bloed ontstaan, die zich vervolgens kunnen gaan opdelen. Zodoende ontstaan typerende verdikkingen van de huid (= acanthocytose).
Wetenswaardigheden m.b.t. vitamine E
De maximale veilige dosis oftewel aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vitamine E is vastgesteld op 300 milligram per dag. Dit is ongeveer 25 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en komt overeen met +/- 4,5 kilogram noten. Een overschot is dus zeldzaam. In theorie kan een vitamine E-overschot een stapeling in weefsels veroorzaken en die weefsels nadelig beïnvloeden. Vooralsnog zijn er echter geen nadelige effecten van een vitamine E-overschot bekend.
Vitamine E in huidverzorgingsproducten heeft weinig tot geen nut. Vanaf het veertigste levensjaar neemt de natuurlijke weerstand tegen vrije radicalen af en slikken steeds meer mensen extra vitamine E in de vorm van pillen, capsules en supplementen. Door samenwerking met vitamine C wordt vitamine E hergebruikt. Gebruik dus altijd een combinatie van vitamine E en C.
Bij zware fysieke inspanning treedt beschadiging van DNA op die door hoge doses vitamine E zou kunnen worden voorkomen. Bij rokers wordt vitamine E beduidend minder goed opgenomen.
Heb jij vragen of opmerkingen met betrekking tot vitamine E-tekort, -overschot, -symptomen, -suppletie en/of -pillen? Laat dan hieronder een reactie achter!
One comment
Ellen Königs
15 januari 2015Hallo, Ik ben op zoek naar een lijst van groenten en fruit waar de hoeveelheden vitamine C en E in staan. Kunnen jullie daarbij helpen?