Vlooien bestrijden: tot de laatste vlo met één anti-vlooienmiddel…

Body · Door Ilse

Vlooien zijn een helse plaag voor jou, je huisgenoten én je huisdieren! Vlooien zijn namelijk parasieten, wat inhoudt dat ze leven van het bloed van een mens of dier. Dit veroorzaakt jeuk, wondjes en soortgelijke klachten. Daarom hierbij een snelle manier om met 1 middeltje alle vlooien in je huis te bestrijden…

Hoe herken je een vlo?

Een vlo of vlooi is een piepklein, beweeglijk, bruinzwart insectje dat op een mens of dier springt om bloed te zuigen. In Nederland komen vooral kattenvlooien en hondenvlooien voor. Je herkent een dergelijke vlo aan de volgende kenmerken:

  • Piepklein (gemiddeld 1,5 tot 3,0 millimeter)
  • Roodbruin tot zwart van kleur
  • Klein kopje; groot achterlijf
  • Plat (qua rug)
  • Hele lange pootjes
  • Geen vleugels
  • Springt enorm ver (tot 1 meter!)

Doordat vrouwtjesvlooien tientallen eitjes per dag kunnen leggen, kan er in een mum van tijd een vlooienplaag ontstaan. Je moet vlooien dan ook met spoed bestrijden als je ze in huis tegenkomt!

Hieronder lees je hoe je deze kleine etters van vlooien effectief kunt bestrijden…

Hoe ontdek je een vlooienbesmetting?

De symptomen van een vlooienbesmetting zijn enorm herkenbaar en kunnen niet onontdekt blijven. De bekendste symptomen waaraan je vlooien in je huis opmerkt zijn als volgt:

  • Krabbende huisdieren
  • Achterblijvende vlooieneitjes (neten)
  • Vlooienbeten op je huid

Hoe herken je vlooienbeten & vlooienbulten?

Vlooienbulten komen meestal in groepjes voor. Vlooien bijten bovendien het liefst waar kleding strak op de huid drukt, bijvoorbeeld bij de bandjes van je sokken of de band van je onderbroek. Zodoende kun je vlooienbeten gemakkelijk onderscheiden van muggenbulten. Vlooienbeten worden gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Bultjes, blaasjes & zwellingen
  • Jeuk & huidirritatie
  • Wondjes
  • Rode plekken & evt. wit-verkleuringen

Als een vlo in je huid bijt, blijft er een restje vlooienspeeksel in achter. Hierdoor ontstaat de kenmerkende huidreactie die gepaard gaat met o.a. jeuk.

In dit artikel lees je precies hoe je van een dergelijke vlooienbesmetting en de bijbehorende jeuk afkomt door effectief vlooien te bestrijden.

Hoe verloopt een vlooienbesmetting?

Een vlooi legt haar eitjes in de vacht van een hond of kat. Doordat huisdieren gaan krabben verspreiden de eitjes zich over mand, kleren, bedden, banken, kussens en vloerbedekking.

Pas uitgekomen vlooienlarven kunnen geen bloed zuigen en zijn bovendien bang voor licht. Vlooienlarven verstoppen zich meestal in de onderlaag van een tapijt of een kiertje in de vloer. Hier voedt een larve zich met huidschilfers. Nadat de vlooienlarve enkele keren is verveld, verpopt ie zich. Na 2 weken kan de vlooienlarve zich ontpoppen tot een volgroeide vlo! Let wel: dit kan ook veel langer duren.

“Halve maatregelen” om vlooien te bestrijden…

Als een vrouwtjesvlo dagelijks 50 eitjes legt, kun je je wellicht voorstellen dat één enkele vlo een heuse vlooienplaag kan veroorzaken. Het is dan ook van cruciaal belang om – bij de eerste verschijnselen van een vlo – direct te beginnen met vlooien bestrijden. Hoe langer je wacht, des te meer eitjes, larven, poppen en vlooien! De populairste methodes die mensen gebruiken ter voorkoming of bestrijding van vlooien zijn:

  • Vlooienband bij huisdieren
  • Huisdieren regelmatig wassen
  • Huisdieren behandelen met middeltjes
  • Mand & speeltjes regelmatig verschonen
  • Vlooienkam gebruiken
  • Kaars en water methode”
  • Insecticide in tuin strooien

Helaas zijn dit allemaal halve maatregelen om vlooien te bestrijden. Hierbij een methode ter bestrijding van vlooien die effectief is en direct werkt…

Beste methode om vlooien te bestrijden!

Als er ergens in huis een volwassen vlo, vlooien-eitje, vlooienlarve of pop achterblijft, dan is de vlooien-bestrijding mislukt. Het is daarom van cruciaal belang om het bestrijden van vlooien grondig en systematisch aan te pakken.

Dé oplossing ter bestrijding van vlooien is óf ‘selamectine’ óf ‘pyriproxyfen’. Selamectine en pyriproxyfen zijn namelijk de enige middelen die volwassen vlooien, vlooienlarven én eitjes doden! De bekendste anti-vlooienmiddelen met selamectine en/of pyriproxyfen zijn als volgt:

  • Pfizer Stronghold® (selamectine)
  • Revolution® (selamectine)
  • Emax Exil Twinspot® (pyriproxyfen)
  • Virbac Cyclio® (pyriproxyfen)

Deze middelen doden alle volwassen vlooien, vlooienlarven en eitjes, niet alleen op je huisdieren maar ook in je huis. Op die manier ben je het snelst van alle ellende af.

Let op: soms heeft selamectine even de tijd nodig om sterke, volwassen vlooien te doden; het kan dus zijn dat je na de vlooien-behandeling met selamectine nog één of enkele keren gebeten wordt.

Hoe gaat de bestrijding van vlooien in zijn werk?

Selamectine  is een kleurloze tot gelige vloeistof die meestal in een plastic tube wordt verpakt. Huisdieren behandel je door een dosis van minimaal 1 milligram selamectine per kilo lichaamsgewicht in de nek, net boven de schouderbladen te druppelen. Hierdoor worden de volwassen vlooien en eitjes op het dier (direct of indirect) gedood. In ‘Exil Tick Off Combispray®’ (Emax) wordt pyriproxyfen gecombineerd met permethrin, een middel dat volwassen vlooien per direct ombrengt door het zenuwstelsel plat te leggen.

Selamectine stopt de voortplanting van vlooien en maakt een einde aan de levenscyclus van de vlo. Als er later nog vlooieneitjes uitkomen, bijten deze nieuwe vlooien je behandelde huisdier, waardoor ook deze vlooien worden bestreden. Meestal moeten er meerdere behandelingen met selamectine worden uitgevoerd voor “laatkomers” (eitjes, larven en poppen). Hetzelfde geldt voor middelen met pyriproxyfen om vlooien te bestrijden.

Heb jij ervaring met het bestrijden van vlooien middels selamectine? Laat hieronder je reactie achter!

101 comments


  • vera

    2 juli 2021

    goede middag Paul
    ik heb 13 jaar 2 poezen gehad NOOIT MAAR NOOIT VLOOIEN zijn ook nooit buiten geweest
    heb 3 kleinkinderen die regelmatig bij mij bleven slapen NOOIT 1 BEET vastgesteld
    toen woonde ik op luchtbal ,2 jaar geleden naar westerlo verhuist woonde toen in bij de dochter Na 3 maand ben ik verhuist naar een appartement in deurne MIJN BOVENBUURVROUW KWAM HEEL REGEMATIG bij mij daar ik een valpartij heb gehad en verschillende verzeerde ribben ,deze buurvrouw is mij komen helpen met uitpakken enz
    dit jaar op 16 april heb ik een triestig besluit moeten nemen daar de 2 poezen al een tijdje ziek waren van kanker gezwellentjes
    ik heb een dierenarts naar huis laten komen om deze te laten inslapen
    NU komt het na 2 a3 dagen zat ik in een hevige vlooienplaag mijn eerste reactie was
    de dierenarts als hij voor hij bij mij kwam nog bij een ander patient geweest was deze diertjes heeft meegebracht heb ook de dierenarts gecontacteerd maar ik kreeg een antwoord dat mij helemaal niet aanstond omdat ik had gezegd DAT MIJN POEZEN NOG NOOIT VLOOIEN HEBBEN GEHAD .HET ANTWOORD WAS GEBRUIK BOLFOS OF ZO IETS EN EEN ANTWOORD VAN ZEG NOOIT ….NOOIT
    ben in contact gegaan met een vriendin die apotheker en zei de bommen te kopen van ZEROX ONE SHOT EN FRONTLINE HOMEGARD OOK HEB IK PULSAR GEBRUIKT VOOR MATRAS.ZETEL EN KLEDING ik heb van zerox 1 grote en 3 kleine gezet + PULSAR speciaal voor dus kleding en matras
    hier voor ik deze bommen enz heb gebruikt had ik al 25 spuitbussen gekocht WAS 11 EUROPER BUS bij MAXIZOO DIT HEEFT WEL EEN BEETJE GEHOLPEN MAAR DE VLOOIEN BLEVEN KOMEN NU HEB IK EEN FIRMA IN GEHUURD
    Maar nu een probleem waar ik geen raad mee weet de vlooien blijven steeds in mijn lichaam zitten wat kan ik hier aan doen om dit te verhelpen ???
    vriendelijke groeten vera

  • yf

    10 augustus 2019

    ik heb gelezen dat je honden en katten kunt insmeren met goede kokosolie , die v/d witte parel is de beste! en dan zij er nog 2 merken goede kokosolie, royal green, en virgin coconut cream van cocowonder, de rest uit een siermarkt etc is vaak van afval kokos gemaakt en troep, je kan de kokos ook door t eten v/d hond of kat doen elke dag bi 5kg gewicht 1x theelepel. wat verder ook goed is ,is diatomeeën aarde, dit kun je op stof, kleden, matten etc. strooien dit droogt de vlooien uit en beschadigt de eitjes is een natuurlijk middel,en alleen de hond ook insmeren ca 1/2 x in de week met pure appelazijn, en je kunt dit ook als spray gebruiken ,om je banken stoelen kleden etc mee in te spuiten heb t getest met de vlooienkam vlo gevangen en is een bakje water gedaan, en vlo gevangen en deze is een bakje pure appelazijn gedaan en in de appelazijn die was zo dood, na een minuut zeker al, en die in t bakje water zwom nog vrolijk door een langere tijd! en ik gebruik ook een elektrische vlooienkam die dood vlooien meteen met kammen \ goed stofzuigen en stofzuigerzak iedere keer vervangen deze dan in een afgesloten plastic zak doen en weggooien.

  • Peter Damm

    16 januari 2018

    Er zijn veel sites met supertips tegen vlooien, maar wij doen het met veel stofzuigen, zak meteen weggooien of natte keukenpapier met azijn opzuigen. Kat wassen en twee of drie keer per dag met bakje water met wasmiddel en vlooienkam bewerken. Stoomapparaat 50% water 50% azijn en dan vooral op plekken stomen met stoffen zoals banken vloerbedekking mandjes gordijnen. We hadden honderden vlooien, maar na twee weken nog maar heel af en toe eentje.

  • Monique

    2 januari 2018

    Ik gebruik Bravecto dat heb ik gedaan, maar de dierenarts zegt pas over een maand mag dat weer, klopt dat wel? Mijn 2 Burmese katjes barsten van de jeuk, en ik ook! Wat kan ik doen er is al een bedrijf geweest die het hele huis behandeld heeft? Ik moet voor 3 maanden naar het Buitenland heb wel iemand die op de katjes past, mag ik de Bravecto weer geven?

    • Paul

      2 januari 2018

      Bravecto is enkel verkrijgbaar via de dierenarts omdat het de werkzame stof ‘fluralaner’ bevat. Het is dan ook aan een dierenarts om hier informatie over te verschaffen. Los daarvan heb ik al heel veel verhalen gelezen van mensen wiens honden en katten doodziek zijn geworden van Bravecto: epileptische aanvallen, nierfalen en zelfs dodelijke aflopen… Tienduizenden mensen hebben een petitie ondertekend waarin men oproept dit middel te verbieden. Als ik jou was, zou ik dit middel dan ook ABSOLUUT niet vaker gebruiken dan je dierenarts voorschrijft. Mijn eigen huisdieren zou ik het überhaupt niet toedienen.

    • Monique

      3 januari 2018

      dus ook niet op 30 jan. Hartelijk dank Paul !!! nog een vraag die witte spuit bussen van HG X ruiken het zelfde als die van de rento kill is dat verantwoord? Groetjes Monique.

  • Bora

    7 december 2017

    Hier zie ik altijd meer vlooien verschijnen rond oktober, november, december. Vorig jaar vlooien binnen in huis gehad en kat 6 weken verwijderd. Na zes weken zijn alle eitjes die in huis liggen wel uitgekomen, vlooien volgroeid en uitgehongerd… zonder kattenbloed. Heb wel op die zes weken 150 vlooien gevangen. Rondlopen op witte kousen en ze komen van tussen de houten planken vloer gesprongen naar je warme voeten en onderbenen. Best meteen dood pitsen tussen de nagels of je kan er testjes meedoen zoals ik deed. Die venijnige beesten overleven een volle week in een afgesloten glazen potje, blijven dagen zwemmen in een potje met water en overleven zelfs 12 uur in de diepvries in een glazen potje. Ik heb veel geduld gehad, maar ben er wel gratis van afgeraakt en zonder een hoop vergif. Ik kam de kat nu elke dag met een metalen kam met pinnen van 3,5 cm uit de apotheek. Daar geraak je goed mee tot tegen de huid van de kat. Zwarte bolletjes, wees gerust, het is geen aarde, het zijn uitwerpselen van vlooien. Ik ken nu steeds de stand van zaken. En ja hoor, ze zijn nooit ver weg. Rond de staart kan je er heel gemakkelijk eentje vinden met de kam. Continue controle is vereist om er op tijd bij te zijn. En de kat kan je maar beter zo veel mogelijk buiten laten. Succes allen!

  • Linda

    11 juli 2017

    Beste Paul, Helaas hebben we last van vlooien en meteen hond en huis behandeld. Onze hond is nu vlovrij, alleen ons huis helaas nog niet. Ons huis ingespoten met Beaphar Dimethicare omgevingsspray. Toen dit niet hielp een bedrijf laten komen, dit is 5 dagen geleden en helaas vanavond toch weer een vlo gezien. Als het goed is komt dit bedrijf nog een keer terug voor nabehandeling, maar naak me ook wel grote zorgen omdat ik zwanger ben met al die bestrijdingsmiddelen. Wat is verstandig?

    • Paul

      12 juli 2017

      Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om koste wat kost de woning vlovrij te krijgen voordat je kindje geboren wordt. Desnoods een paar nachten logeren… :( Er is namelijk niets zo naar als een pasgeboren baby die wordt belaagd door vlooien. Ik heb dit een keer bij iemand gezien, en het is echt heel sneu… Het is overigens logisch dat het een tijdje duurt voordat alle vlooien weg zijn. De komende tijd kunnen namelijk nog verscholen vlooieneitjes en vlooiencocon uitkomen.

    • Karima

      29 augustus 2017

      Beste, Welk bedrijf het u laten komen? Welke regio? Wat is de kostprijs? Hebben ook vlooien door ons kat. Alles behandeld en gewassen. Op reis geweest en terug thuis en zit er weer. Weer alles aan het behandelen en wassen. Ben wanhopig. Groetjes.
      Dank u.

  • Francoise

    21 juni 2017

    Goedenavond, Ik heb thuis een vlooienplaag, helaas. Ik heb 2 kittens van 8 maanden, die gingen niet naar buiten en ik heb ze niet behandeld, Totdat ik zag ze krabben en ja hoor, vlooien. Ik dacht laten een bedrijf bellen, het zal effectief zijn. Zelfde dag, huis laten behandelen. Katten behandeld met product van de dierenarts. ’s Avonds zag ik nog vlooien springen, volgens het bedrijf was het normaal. Geef het 2 weken de tijd, als u nog vlooien tegenkomt, belt u maar terug. Iedere dag een paar vlooien tegen gekomen en 14 dag laten, waren er 14. Hup weer gebeld, en voor de 2de keer het huis laten behandelen. Het was gisteren. Ik heb vanavond 42 vlooien doodgemaakt. Ik vraag me af hoe lang een product van zo een firma overdoet om de vlooien bestrijden. Ik heb natuurlijk zelf alles in het huis gewassen en zo, dus daar komt het niet door. Ik ben benieuwd of iemand daar meer over weet. Alvast bedankt. M.v.g. Francoise

    • Paul

      22 juni 2017

      Hoelang een product van een vlooienbestrijdingsfirma erover doet om alle vlooien in een woning te bestrijden (en of dit überhaupt haalbaar is) ,is volkomen afhankelijk van 3 aspecten: A. Welk vlooienbestrijdingsmiddel wordt gebruikt en hoeveel… B. Hoeveel onuitgekomen cocons en eitjes er aanwezig zijn en waar deze zich precies bevinden… C. Of er nog werkzame stof in huis aanwezig is tegen de tijd dat de laatste eitjes en cocons uitkomen…

  • Marthe

    15 april 2017

    Ik ben bang dat mijn hond de vlooien uit de tuin meebrengt. Maar omdat die zo gigantisch groot is kunnen wij de tuin niet behandelen. Hoe geraken wij van de vlooien af? Wij behandelen onze hond met Stronghold.

    • Paul

      15 april 2017

      Waar komt deze ‘vlooienangst’ vandaan? Dus was is de basis hiervoor? Heb je vlooien in je tuin geconstateerd? Zo ja, weet je hoe deze vlooien in je tuin terecht zijn gekomen? Zolang de betreffende vlooien niet resistent zijn jegens selamectine zouden ze dood moeten gaan zodra ze je hond bespringen (vanwege neuromusculaire verlamming van de zenuw-spiersynaps)… Dus je hond zal ze in dat geval niet levend “meebrengen”… In beginsel heeft Stronghold een ovicide werking, dus tegen vlooieneitjes. Maar het heeft ook een larvicide werking, dus tegen vlooienlarven.

  • john

    3 april 2017

    Hoi Paul ik ik zit ook met een probleem met jeuk op het lichaam en in mijn haar heb alles geprobeerd wat mogelijk is maar het gaat niet kapot nu zie ik in een oude reactie van je dat er ook nog ander soort ongedierte is wat de mens lastigvalt is er ook professionele hulp waar je kunt aankloppen om te helpen want het is te erg de gebruikelijke middelen helpen niet helaas

    • Paul

      4 april 2017

      Beste John, Jeuk op lichaamshuid en hoofdhuis hoeft niet per se te maken te hebben met ongedierte / parasieten. Sterker nog: er is bijna geen parasiet te bedenken die zowel op het lichaam als op de behaarde hoofdhuid toehapt. Vlooien bijten veelal in de lichaamshuid… Hoofdluizen pakken de behaarde hoofdhuid… Is er sprake van duidelijke bultjes / beetjes? En heb je weleens een beestje gezien of gevangen? Misschien is er dus wel ‘gewoon’ sprake van een huidaandoening. Ben je hier al eens mee langs de huisarts geweest? Neem desnoods foto’s van de potentiële bulten / beetplekken mee… Sterkte ermee!

  • Kim

    23 november 2016

    Beste, Rond de zomerperiode is het allemaal begonnen… Mijn kat komt regelmatig in contact met andere katten in de nabije omgeving en loop vaak buiten rond. Op een dag lag ik in bed en begonnen mijn voeten enorm te jeuken. Er kwamen kleine rode bultjes op die continu jeukten. Ik gaf de kat maandelijks preventieve pipetjes maar die werkten blijkbaar niet (dat wist ik toen uiteraard niet). Op een dag zag ik de kat haar haren op een witte kast en er zaten veel zwarte puntjes in. Ik dacht dat de kat in vuile aarde had gerold en had dus geen flauw idee dat de zwarte puntjes uitwerpselen van vlooien waren. Toen ik vlooien gezien had, heb ik van alles geprobeerd… De truc met de kaarsjes in het water, heb veel spuitbussen van Bayer leeggespoten in huis, incl. bommetjes, die laat je 4u leeglopen in huis en achteraf alles een uur ventileren en dit alles nog na de werkkuren. :( Kleren heb ik een week in de vriezer gestoken en beddengoed regelmatig gewassen op 60°C. Toen ik de vlooien zag springen in verschillende ruimten in huis heb ik Rentokil gebeld. Die zijn twee keer komen sprayen (in totaal 30 min) wat me € 330 heeft gekost. Ik heb hun instructies gevolgd en de eerste dagen niet gekuist. Na een week mag je stofzuigen en na 2 weken zou het product zijn uitgewerkt en dan heb ik gedweild. Daarna heb ik élke dag mijn huis gestofzuigd en ik het begin gooide ik na 1x stofzuigen de stofzuigerzak telkens in de vuilbak (DURE grap!) Nu zit er een vlooienbandje in de zak en laat ik ‘m in de stofzuiger). De kat haar dekentje wordt om de paar dagen in 60°C gewassen. Het is tot nu toe een echte nachtmerrie geweest. Op een bepaald moment stond ik vol beten en had ik zin om het huis in de fik te steken. Ik heb intussen mijn zetel en tapijt moeten weggooien. De dierenarts heeft me een Seresto bandje geadviseerd. De kat heeft dit nu en enkele maanden aan, in combinatie met tweewekelijkse tot maandelijkse toediening van pipetjes. Nu, enkele maanden later, ben ik nogmaals langs geweest bij de dierenarts en zei ze me dat er geen teken van vlooien was. Ik vind echter veel zwarte puntjes terug als ik borstel in huis… Ik zie de kat ook nog vaak krabben en maak me echt zorgen. Ik wil niet dat de nachtmerrie opnieuw begint, dat kunnen mijn hart en mijn portefeuille niet meer aan… Ik heb zelfs seborroïsch eczeem gekregen op mijn hoofdhuid van de stress (en dat jeukt verschrikkelijk)… HELP!! :( Kan ik met de kat naar een dierenarts en haar vacht laten reinigen (wanneer ze verdoofd is)? Ik besef dat dit drastisch is maar ik ben echt ten einde raad!

  • Lisanne

    2 juli 2016

    Hoi, Ik heb vlooien in huis maar heb geen huisdieren… Hoe kom ik er vanaf?

  • sylvia

    20 juni 2016

    Hallo… Ook ik heb last van vlooien in huis al weet ik nog niet of het al daadwerkelijk een vlooienplaag is… Maar mijn honden en poes krabben zich constant en krijg ze ook maar niet vlovrij… Welke vlooienspray / vlooienmiddelen en omgevingsbehandelingsspray / omgevingsmiddelen zijn op dit moment de beste resultaat werkende… Want mijn poes krabt zich in haar nekje tot bloedens toe kapot… Help!!!

  • Mandy

    12 maart 2016

    Beste Paul, Ik neem aan dat ik een ei/vlo van buiten heb meegenomen. Omdat ze nooit buiten komen, was ik redelijk laks qua preventie. Het gif van de bestrijdingsdienst is over de hele vloer gespoten en is een aantal weken werkzaam. Mag niet dweilen en maar licht stofzuigen. Wanneer de vlo in aanraking om met de vloer, hoort de vlo binnen 10 minuten dood te gaan (zegt de bestrijdingsman). Ik heb mijn katten nogmaals een pipet Stronghold gegeven. Heb jij enig idee hoelang katten nog last kunnen hebben van oude bijtwondjes? Ze krabben en bijten onverminderd voort. Ik ben wel net weer even met de vlooienkam doorheen gegaan en zie geen vlooien (al is dat meestal zo), maar misschien wel veelzeggender ook bijna geen vlooienpoepjes meer. Gr. Mandy

    • Paul

      13 maart 2016

      Katten kunnen nog heel lang last ondervinden aan oude vlooienbeten; dat geldt des te meer als er sprake is van hypersensitiviteit jegens vlooienspeeksel of zelfs van een heuse vlooienallergie. Oude beten kunnen ook weer gaan opspelen door andersoortige overgevoeligheidsreacties van de kat waarbij antistoffen vrijkomen, bijvoorbeeld ten aanzien van voeding… Het lastige met katten is overigens dat het niet of nauwelijks zin heeft om (naast een periodieke anti-vlooienpipet) onschadelijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes op de vacht van een kat te gebruiken. Een kat likt zichzelf immers grondig schoon… Houd er rekening mee dat je pipetjes niet vaker mag gebruiken dan wordt voorgeschreven in de bijsluiter; overdosering kan tot vergiftiging leiden… Aangezien de kattenvacht vrij lijkt te zijn van vlooien en vlooienkeutels, lijkt de vlooienbestrijding vooralsnog succesvol en verdere bestrijding onnodig. Groeten, Paul

  • Mandy

    8 maart 2016

    Beste Paul, Ik heb 3 binnenkatten en sinds een paar weken last van een vlooienplaag. De katten zijn behandeld met Stronghold (eerder met Bolfo Gold), de boel was ingespoten en ik stofzuigde 2x per dag. Dat hielp allemaal niet. Een paar dagen geleden is de bestrijdingsdienst gekomen en nog steeds krabben mijn katten een paar keer per dag (inmiddels hebben 2 een vlooienallergie gekregen). Ik heb contact opgenomen met de bestrijdingsdienst en hij zegt dat dat spul alle vlooien in huis doodt en dat de vlooien alleen op de kat zitten. Maar dat kan toch niet kloppen? Ze horen dood te gaan na bijten en blijven volgens mij niet de hele tijd op de kat zitten? Of komt het omdat ik meerdere middelen heb gebruikt (werkt dat elkaar misschien tegen)? Wilde ze nu een Sersesto band omdoen, had daar goede verhalen over gehoord. Heb jij verder nog tips? Groet, Mandy

    • Paul

      8 maart 2016

      Beste Mandy, Wat de bestrijder zegt, klopt inderdaad niet helemaal. Volwassen vlooien verblijven voornamelijk op het lichaam van hun natuurlijke gastheer: hond of kat aanwezig. Ze blijven het liefst lekker in de vacht zitten (voornamelijk eitjes vallen vanuit de vacht op de grond). Maar eitjes komen op den duur wel weer uit, waardoor er alsnog nieuwe vlooien (ook in de woning) kunnen ontpoppen. Een kattenvlo of hondenvlo die een mens te grazen neemt is een ander verhaal; een mens heeft geen vacht, dus na een bloedmaaltijd laat de vlo zich vallen. Als je je katten behandeld hebt, horen de vlooien inderdaad dood te gaan na een beet. Maar als er door de hele woning nog eitjes en cocons liggen (die ongevoeliger zijn voor gif), kunnen er nog best een tijdje nieuwe vlooien bijkomen. Als talloze vlooien eenmalig bijten, zullen je katten nog wel een tijdje last ondervinden. Weet je trouwens zeker dat het om nieuwe vlooienbeten gaat en niet om oude beten? En vind je nog levende of dode vlooien op de grond? Het is (voor zover mij bekend) trouwens niet zo dat verschillende anti-vlooienmiddelen elkaar tegenwerken, maar het kan wel zo zijn dat vlooien gemakkelijker resistent worden jegens bepaalde werkzame stoffen; dat geldt des te meer bij preventief gebruik ervan. Heb je uberhaupt enig idee hoe de vlooienplaag in je woning is ontstaan (aangezien je binnenkatten hebt)? Succes in elk geval! Groeten, Paul

  • Leni

    31 januari 2016

    Ik gebruikte al langere knoflook bonbons voor de kat Een kwart daarvan pakte ik door haar eten. Maar las overal dat het zo slecht is. Dus gestopt. Nou de ellende is begonnen. Nu tablet gekregen 1 per maand of toch weer terug gaan naar de knoflook bonbons. Wat nu???

    • Paul

      1 februari 2016

      Beste Leni, Ik snap de strekking van je vraag niet; kun je je berichtje wellicht ietwat verduidelijken? Ik ben benieuwd! Groeten, Paul

  • Monique

    7 januari 2016

    Kan een omgevingsspray met permethrin wel veilig worden gebruikt in een huis waar een kat woont?

    • Paul

      7 januari 2016

      Beste Monique, Permethrin / permetrine is uiterst giftig voor katten. Als je een geconcentreerd anti-vlooienpipetje met permethrin (bedoeld voor honden) per ongeluk op een kat gebruikt, kan dat dus leiden tot acute permetrine-vergiftiging. Omgevingssprays daarentegen, bevatten doorgaans niet een hoog genoege concentratie permetrine om gevaarlijk te zijn voor katten, maar de exacte permethrin-concentratie verschilt sterk per anti-vlooienproduct. Ik weet niet welk anti-vlooienproduct je voor ogen hebt, maar in de bijsluiter MOET staan of je kat tijdens (of pas een x-aantal uren na) behandeling van de ruimte aanwezig mag zijn. (bron + bron + bron + bron) Dit hangt dus af van het exacte permetrine-gehalte, dus neem altijd het zekere voor het onzekere. Succes! Groeten, Paul

  • Ingrid

    6 januari 2016

    Hallo allemaal, Ondanks gebruik van Stronghold, vlooienanti-conceptie, pilletjes van de dierenarts, iedere dag alles maar dan ook alles schoonmaken en stofzuigen, gebruik van omgevingsspray, behandeling door ongediertebestrijder 3,5 weken geleden etc. blijf ik levende vlooien vinden op mijn kat. Ik word er echt gek van! Iedereen zegt meer kun je niet doen, maar ik zie geen resultaat. Iemand nog enig idee wat te doen?

    • Paul

      6 januari 2016

      Komt je kat veelvuldig buiten of i ncontact met andere katten?

    • Ingrid

      6 januari 2016

      Die hebben we ook al sinds een paar weken binnen gehouden omdat we de indruk hadden als ze buiten geweest was, ze weer wat mee genomen had.

    • Paul

      6 januari 2016

      Wat vreemd! Ik vermoedde namelijk ook dat je kat steeds weer nieuwe vlooien mee naar huis nam, wellicht vanwege vast contact met een door vlooien besmette buitenkat. Maar als je kat al enkele weken niet meer buiten is geweest, kan dat logischerwijs niet. Heb je gedurende de periode dat je kat niet meer buiten is geweest de antivlooienmiddelen voor kat en omgeving gebruikt?

    • Ingrid

      7 januari 2016

      Ja alles nu ook nog gebruikt

  • trudy eckhardt

    19 oktober 2015

    Ik word helemaal gek van de vlooien sinds mijn kat drie weken geleden is doodgegaan. Ze zitten op de bank en op de vloerkleden. Ik heb al verschillende vlooiensprays bij de drogist o.a. (roxasect) gehaald maar niets helpt. Misschien moet ik toch eens afwasmiddel, azijn of spiritus gebruiken of hebben jullie nog een andere suggestie.

  • Audrey

    26 september 2015

    Hallo allemaal, Ook ik heb helaas last van vlooien in huis. Mijn 2 poezen en mijn kitten zitten onder de vlooien. Katten hebben Frontline gehad, kitten biologische druppels. Huis is volledig behandeld met spray en ik stofzuig elke dag. De katten worden 2 tot 3 keer per dag uitgekamd met een vlooienkam. Ik ben echt radeloos… De katten blijven vol vlooien zitten… :(

    • Michael

      2 oktober 2015

      Mijn kat zat ook helemaal onder de vlooien, hoewel ik hem toch tijdig zijn antivlooiendruppels gaf. Die haalde ik bij de dierenwinkel. Nu blijken vlooien resistent te kunnen zijn tegen sommige antivlooienmiddelen zoals Frontline en ook het middel wat ik mijn kat altijd gaf. Haal vlooienmiddelen voortaan bij de dierenarts, dan weet je zeker dat je goed spul koopt.

    • esther

      19 december 2015

      Heb je al geprobeerd wat hier boven staat (Pfizer Stronghold®, Revolution®, Emax Exil Twinspot®, Virbac Cyclio®)?

  • Anna Weijer

    23 september 2015

    Paul, We hebben al 40 jaar katten gehad en nog nooit geen vlo in huis gehad. Onze laatste kat heeft 6 weken geleden een spuitje gehad omdat het erg ziek was en niet weer beter werd. Sinds de kat dood is hebben we vlooien in de kamer, keuken, badkamer en toilet. Ik heb al 2 bussen Bolvo gespoten. Het stikt niet van de vlooien, maar elke dag verzuip ik er wel een stuk of vijf. Stofzuig om de dag, maar ze blijven komen. Hoe lang duurt dit nog?! Het zijn zwarte stipjes niet groter en als ik ze in een glas verzuip beginnen ze te spartelen.

    • Paul

      24 september 2015

      Piepkleine zwarte beestjes hoeven niet per se vlooien te zijn. Worden jij en je huisgenoten door de mormels gebeten? En ervaar je daadwerkelijk jeukende vlooienbeten?

  • bojana

    9 januari 2015

    Hoi Paul. Ik heb vanmiddag HG spray tegen vlooien gehaald. Het huis mee behandeld. Zit net je reacties te lezen over vlooienbestrijdingsmiddelen. Lees ik dat je zegt dat er geen middelen meer zijn waar Permetrin in zit. Nou in dat spul van HG dus wel. Permetrin 0,25% en tetramethrin 0,05%. Wat moet ik nu doen?

    • Paul

      14 april 2015

      Nee, het punt is dat er geen permetrin-houdende vlooienmiddelen bestaan om specifiek KATTEN mee te behandelen, aangezien katten heel erg ziek kunnen worden van permetrin. In de gebruiksaanwijzing van permetrin- c.q. perethrin-houdende anti-vlooienmiddeltjes staat dan ook juist dat je je kat er ver uit de buurt moet houden. Er zijn wel omgevingssprays om je huis mee te behandelen die permetrin bevatten en zeer effectief zijn. Je kat zul je APART moeten behandelen met een speciaal anti-vlooienmiddel voor katten.

  • Margreet de Graaff

    26 augustus 2014

    Even een waarschuwing doorgeven voor wat betreft het middel permethrin. De lever van een kat kan die stof niet verwerken (afbreken) waardoor de kat tal van neurologische verschijnselen krijgt en daar ook aan dood kan gaan. Er bestaat evenmin een antistof tegen permethrin wanneer je kat ermee behandeld is en de enige remedie is aan het infuus en hopen dat het dier het overleeft

    • Paul

      26 augustus 2014

      Dankjewel voor de waarschuwing! Zoals al enkele keren eerder vermeld: er bestaan geen permethrin-houdende vlooienmiddelen voor katten, juist omdat deze stof voor katten erg gevaarlijk is. Dit wordt ook altijd in de bijsluiter van zulke middelen aangegeven. Er zijn ook niet voor niets speciale anti-vlooienmiddelen voor honden, katten en woning/omgeving. Helaas komt het nog weleens voor dat een kat per ongeluk wordt behandeld met een anti-vlooienmiddel of anti-tekenmiddel op basis van permethrin. Dit resulteert inderdaad in een (dood)zieke kat met tremoren, neurologische/epileptische aanvallen en zelfs sterfte. Let dus heel goed op met katten als het aankomt op permethrin en lees sowieso altijd grondig de bijsluiter van vlooienbestrijdingmiddelen! Er zijn overigens wel degelijk dingen die je kunt proberen om een kat te redden bij een permethrinvergiftiging. Zie ook mijn reactie van 8 augustus 2013.

  • martijn

    4 augustus 2014

    Geachte, Een week geleden gingen mijn buren op vakantie (deze hebben een hond). De hond was bij vrienden van hun aan het logeren. Ze hadden mij gevraagd om de post uit de brievenbus te halen en binnen neer te leggen. Nou deed ik dat na het eerste weekend (was toen een kleine 30 graden geweest). Bij de eerste stap (ik had blote voeten) was mijn voet bijna zwart van de vlooien. Snel naar buiten gegaan en mijn voeten helemaal uitgeklopt. Nou zag ik tot mijn schrik vandaag een vlo van mijn been springen nadat ik iets voelde bijten. Zelf heb ik geen huisdier, wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat het geen probleem wordt? De vlo die op mijn been zat, heb ik doodgedrukt. P.S. Ik heb het hele huis gelijk gezogen en direct de stofzuigerzak weggegooid.

    • Paul

      4 augustus 2014

      Allereerst is het belangrijk om er zeker van te zijn dat er überhaupt nog vlooien in huis aanwezig zijn. Zie je ze of wordt je opnieuw gebeten, dan weet je natuurlijk genoeg, maar twijfel je, gebruik dan bijvoorbeeld het trucje met het schaaltje en het kaarsje. Mochten er nog vlooien aanwezig zijn, gebruik dan een omgevingsspray tegen vlooien voor gebruik binnenshuis. Zelfs al zie je er nog maar één of enkele… als het op vlooien aankomt kun je er mijns inziens maar beter extreem vroeg bij zij dan te laat, want als je eenmaal een vlooienplaag hebt die zich door je hele huis verspreidt, dan is vlooienbestrijding echt geen beginnen meer aan. Heel veel succes & sterkte! Groeten, Paul

  • Bynens paulette

    29 juli 2014

    Ik ben radeloos. Mijn huis is overgenomen door ontelbare vlooien, we zijn een paar weken op verlof geweest en voordien 14 dagen in ’t ziekenhuis. Nu is er ineens een invasie van vlooien. Heb al van alles geprobeerd, stofzuigen, insecticide, alles opnieuw gewassen, maar we geraken er niet vanaf. We hebben een hondje en die is thuisgebleven, maar werd verzorgd door mijn dochter. En het rare is, ik heb maar 2 vlooien bij onze hond gevonden. De grootste haard is op de logeerkamer en die werd niet gebruikt tijdens onze afwezigheid. Is er iemand die nog een idee heeft om deze vlooienplaag te bestrijden. Ik weet geen raad meer!?

    • Petra

      29 juli 2014

      Katten behandelen met Advantage en het huis reinigen met (schoonmaak)azijn. Azijn lost de eitjes op, dus kunnen er geen nieuwe vlooien uitkomen. Je zou kleding of beddengoed kunnen wassen met azijn en vaste meubelstoffen bespuiten met een azijnoplossing en hiermee ook de vloer dweilen. Misschien moet je dit een paar keer herhalen. Ik heb dit zelf met goed succes toegepast. Het huis was snel vrij van vlooien zonder gevaarlijke pesticiden. Succes!

    • Paul

      30 juli 2014

      Beste Petra, Dankjewel voor je bericht! Weet je zeker dat de azijn heeft bijgedragen aan de vlooienbestrijding en dat het niet Advantage was dat alle werk deed? Ik lees namelijk steeds vaker verhalen over zure producten (yoghurt, azijn, fruitzuur, citroenzuur etc.) die als ontwateringsmiddel worden ingezet om zodoende vlooien en/of vlooieneitjes uit te drogen, maar niet elk zuur droogt uit. Van azijn wordt daarnaast gezegd dat huisdieren het zouden moeten drinken (A. om niet meer aantrekkelijk te zijn voor vlooien; B. zodat vlooien doodgaan na te hebben gebeten), dat de geur van azijn vlooien afstoot en dat azijn vlooien doodt bij huidcontact of orale inname. Geen van deze beweringen wordt echter ondersteund door onderzoek. Azijn bevat bovendien slechts 5% azijnzuur, een zwak zuur. Het azijnzuur dat achterblijft wanneer de waterige bestanddelen van azijn zijn opgedroogd, kan vlooieneitjes niet uitdrogen. Ik ben bang dat men in de war is met boorzuur, een bekend ingrediënt van veel pesticiden en insecticiden. Boorzuur is eveneens een zwak zuur en niet erg effectief voor eitjes, maar in pure poedervorm wel geconcentreerd genoeg om als droogmiddel (‘desiccant’) te dienen en vlooien uit te drogen. Boorzuur is in hoge concentraties overigens ook giftig voor mens en dier, dus spring er niet lichtzinnig mee om. Hoewel er al sinds de jaren 90′ op allerhande websites wordt beweerd dat azijn (met name appelciderazijn) en ammoniak de beste natuurlijk vlooienbestrijdingsmiddelen zijn, heb ik geen enkel onderzoek gevonden waaruit ook maar een aanwijzinkje blijkt van de effectiviteit van azijn op vlooien. Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als vlooien kunnen worden bestreden met azijn, maar ik denk dat het te mooi is om waar te zijn. Bovendien kun je een beginnend vlooienprobleem mijns inziens het beste direct rigoureus aanpakken met bewezen effectieve middelen (Precor o.i.d.) dan dat je allerlei ineffectieve huis-tuin-en-keukenmiddeltjes uitprobeert en uiteindelijk met een enorme vlooienplaag komt te zitten… Groeten, Paul

  • Diana

    25 juli 2014

    Van de week vlooien ontdekt bij onze katten. Pet Star gebruikt en vervolgens kreeg Puck een aanval. Kwijlen en heel erg trillen… vreselijke paniekaanvallen. Kreeg het advies v/d huisarts om niet meer dit anti-vlooienspul te gebruiken. Heb nu duurder spul waarop ze beter reageert, zo dachten wij. We waren er bovendien op tijd bij dachten we, maar niet dus… Bij het stofzuigen ontdekt dat er heel veel eitjes waren gelegd in de kieren van ons laminaat. Je stofzuigt deze vlooieneitjes niet zomaar op en daarom hebben de vlooien zich snel kunnen vermenigvuldigen. Letterlijk met een mes en stofzuiger alle vertrekken in huis doorgegaan. Alle meubels verschoven want op de donkere plekken blijken kattenvlooien zich graag te nestelen. Heel het huis ingespoten met spray. Even een paar dagen niet stofzuigen zodat het goed blijft werken. Vandaag nog maar 1 vlo gezien die waarschijnlijk van de katten is gesprongen. We hopen dat we nu niks meer gaan vinden, maar de schrik zit er goed in.

  • jacob

    26 juni 2014

    Hallo lieve mensen, Ik heb van onze dierenarts gehoord dat er ook pillen zijn voor vlooien, en die werken gelijk binnen 4 uur. Dus gewoon navragen!

  • Hennie Vinke

    10 juni 2014

    Als ik het goed begrijp hoef ik na gebruik van bijv. Stronghold niet mijn huis te sprayen (wat ik overigens al 2 maal gedaan heb). Stronghold pakt de hond aan en via de hond de omgeving? Heel graag antwoord, want zowel de hond als ik worden gek van de jeuk en de hond komt overal!

    • Paul

      10 juni 2014

      Ik ben geen vlooien-expert, maar voor zover ik weet is het absoluut NIET zo dat een behandelde hond ervoor zorgt dat ook je woning wordt behandeld. Een vlooienmiddel voor huisdieren en een omgevingsspray voor je woning zijn 2 verschillende stappen binnen het proces om een vlovrije omgeving te bewerkstelligen. Als je zodanig veel last hebt van vlooien, zou ik dus het zekere voor het onzekere nemen en zowel je huisdier als je huis behandelen. Maar dit zou je eventueel kunnen navragen bij de producent van een van beide middelen of bij je dierenarts. Groeten, Paul

    • ingrid

      10 juni 2014

      Voor mij werkt Stronghold als volgt: Ik behandel de katten: Een druppel achter in de nek, zodat de kat het niet weg likt. Het spul komt via de huid in het bloed. De vlooien die de kat bijten, krijgen het spul binnen en worden allereerst onvruchtbaar. Eitjes die ze dan nog leggen, komen niet uit. Kort daarna kan de vlo geen eieren meer leggen. Vervolgens gaat de vlo dood. Dan zul je dode vlooien gaan vinden op plaatsen waar de kat graag slaapt. Nog levende vlooien zullen de kat opzoeken, maar drinken het bloed en gaan ook dood. Na een tijdje zijn er geen levende vlooien meer. Het is dus niet zo, dat alle vlooien op slag dood zijn, maar langzamerhand gaan wel alle vlooien dood en komen er geen nieuwe vlooien meer. De kat zal dus nog wel even jeuk hebben, maar daar raakt ze al heel snel vanaf. En zo kan ook je huis vlovrij worden. Omdat mijn katten in aanraking komen met andere katten, zullen ze nog wel eens een vlo mee naar huis nemen. Daarom ga je de eerste 3 maanden elke maand 1 behandeling geven. Als het nodig is, behandel je langer, maar je moet elk jaar tenminste 1 maand niet behandelen, uit voorzorg voor de kat. Omdat ook zwerfkatten wel eens mijn huis in lopen, behandel ik die ook. Goed bijhouden wanneer welke kat is behandeld. Het beste doe je ze allemaal tegelijk, maar dat lukt met zwervers niet altijd. Belangrijk is, dat de vlooien geen onbehandeld bloed meer tegenkomen. Als iedereen de dieren zo zou behandelen, waren we allemaal van de vlooien bevrijd. Gelukkig heb ik van de dierenarts nu een doos met pipetten kunnen kopen, om ook de zwervers te kunnen blijven behandelen.

    • ingrid

      10 juni 2014

      Wat wel belangrijk is: Volgens de gebruiksaanwijzing van Stronghold mag je het dier maximaal 1x per maand en maximaal 11 maanden per jaar behandelen. Voorbehandeling tegen bepaalde parasieten, zoals hartworm, moet je ten minste 3 maanden achtereen behandelen. Hond of kat, dat maakt niet uit.
      In de USA behandelen ze er ook vee mee. Ik weet niet of dat hier ook zo wordt toegepast.

  • Frederique

    29 mei 2014

    Ik heb 4 katten en daardoor onvermijdelijk af en toe last van vlooien. Deze lente is het super erg. Ik was bij 1 van de katten vergeten het bandje te vervangen en door het warme weer werden het er echt veel. Vreselijk als die beesten ook mij bespringen. Nu, na een week van behandelen, is het ergste leed weer geleden. Hooguit incidenteel zie ik nog een kleintje die net verpopt is. Mijn advies bij een vlooienplaag:

    • Mijn katten krijgen een vlooienband van Beaphar, met als werkend middel Diazinon. Dat middel werkt heel erg snel en goed. Na een dag krabben de katten al niet meer.
    • De restjes van de vlooienbandjes verspreid ik in het huis: 1 stuk in de stofzuiger (NIET VERGETEN, want je zuigt veel eitjes en vlooien op die er zo weer uitklimmen), een paar kleine stukjes achter de kussens van de bank, een aantal kleine stukjes op donkere plekken (onder de bank, de kast, etc omdat hier vaak veel eitjes en larven zitten).
    • Elke avond (als het donker is) zet ik meerdere bordjes met water met afwasmiddel neer. In het midden een brandend waxinelichtje en de vlooien springen er zo in en verdrinken.
    • Ik draag witte sokken en broek in huis. Nog levende vlooien springen hierop en die gooi ik in een bakje water met sop.
    • Als laatste heb ik de hoeken en randen van mijn huis behandeld met Bolfo Fleegard spray. Of dit goed werkt, weet ik nog niet, maar het product belooft 6 maanden te werken. Dus als er nog eitjes uitkomen…
    • Herman

      24 juli 2014

      Bandjes tegen vlooien om de nek van een poes is niet zonder gevaar. Als je poes buiten loopt dan kan die zich bij wijze van spreken ophangen als ze ergens door een gat kruipt. Bijvoorbeeld als het bandje blijft hangen achter een obstakel. En een bandje om vindt de poes vermoed ik zelf ook niet echt heel leuk. Dus bandjes zijn toch wel sterk af te raden. Groet, Herman

    • Paul

      24 juli 2014

      Beste Herman, Ik kon me er eigenlijk geen voorstelling bij maken, maar het schijnt inderdaad nog weleens te gebeuren dat een kat zich ophangt/verhangt aan diens vlooienband (extreem sporadisch, maar toch…). Dus een pipetje is dan misschien toch een relatief veiliger optie… Dankjewel voor je berichtje! Groeten, Paul

  • ingrid

    4 mei 2014

    Ik heb jarenlang vlooienbanden gebruikt van verschillende merken. De werkzame stof wisselde ook, en de laatste banden waren niet effectief. Daarna probeerde ik Frontline druppels, maar die werkten helemaal niet. Via internet ontdekte ik Stronghold druppels. Dat is effectief tegen vlooien, oormijt en wormen. Eigen katten en ook 2 zwerfkatten die soms mijn huis binnenliepen heb ik ermee behandeld. 2x heb ik ze een 3 maanden kuur gegeven met goed gevolg. De zwervertjes zijn nu veel gezonder en mijn huis blijft vlovrij. Maar helaas is sinds kort Stronghold niet meer te koop via internet. Met mijn eigen katten kan ik naar de dierenarts om per stuk 30 euro te betalen voor toediening van een druppel die ik beter stressloos zelf had kunnen geven. Met de zwerfkatten kan ik niet naar de dierenarts. Het gaat weer zomer worden en ik vrees dat de zwervers weer met vlooien zullen rondlopen en mijn huis en dat van alle anderen waar ze weleens naar binnen lopen, zullen besmetten. Alleen maar omdat dierenartsen willen verdienen aan een (be)handeling die je als katten/honden verzorger beter zelf kunt doen. Of weet iemand toch nog een manier om aan Stronghold te komen, zonder de dierenarts te moeten bezoeken?

    • marit

      27 juni 2014

      Hallo Ingrid, Stronghold kat kun je kopen via Marktplaats. Op Marktplaats bij zoeken ‘Stronghold voor kat’ ingeven. Vriendelijke groet, Marit

  • Lies

    15 januari 2014

    Onze kat heeft recent Stronghold gekregen (1 week geleden), maar krabt zich nog steeds. Zou het kunnen dat ondanks een kat Stronghold krijgt ze zich nog steeds krabt, als reactie op de beet van de vlooi? Is dit een ‘goedaardig symptoom’, en kunnen we absoluut zeker zijn dat dit middel de vlooien, larven en eitjes doodt, m.a.w. dat er op termijn geen nieuwe vlooien in het huis zullen overleven? We zitten midden in een vlooienplaag, en ik heb een professionele firma ingeschakeld. Na één sproeibeurt door het huis heen gaat het al wat beter, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Jullie reacties zijn erg gewaardeerd! Hartelijke groet, Lies.

    • Tina

      9 april 2014

      Bij deze een oplossing voor de vlooienplaag: maak een mengsel in een sproeiflacon, vul deze voor 3/4 deel met water en doe er 1/4 deel (beslist!) groene Dreft afwasmiddel bij Dit mengsel is meteen op een veilige manier vlo-dodend, ook naden en kieren insproeien. In de hondentrimsalon worden de dieren hiermee gewassen en de vlooien leggen meteen het loodje. Suc6!

  • Mandy

    13 december 2013

    Ik heb momenteel een kat in huis die eigenlijk bij een vriendin zou gaan wonen. In verband met een verhuizing kon de verhuizing van de kat niet zo snel doorgaan. Drie dagen voor de verhuizing kwamen we erachter dat de kat vlooien heeft. Wij zijn nu dus druk bezig met de bestrijding. De kat heeft een pipet van Stronghold gehad, en het huis in vrijwel geheel ingespoten met Indoor X-spray. Er wordt elke dag gestofzuigd, kleedjes worden elke twee dagen gewassen, de hoezen van de stoffen bank worden wekelijk gewassen, de kat wordt dagelijks gekamd.
    Inmiddels zijn we tweeënhalve week verder. De kat heeft nog steeds levende vlooien. Hij is alleen in de huiskamer geweest en niet meer in de overige ruimten. Ik word er moedeloos van. Is het een optie om de kat zijn 2e pipet Stronghold te geven, hem in quarantaine te verplaatsen en dan te verhuizen? Is de kat dan gegarandeerd vlo-vrij? Is de vlooienplaag in mijn eigen huis sneller over als de gastheer weg is?

    • Mariska

      13 december 2013

      Hoi Mandy, Ik sta zelf met mijn probleem met vlooien onder jou. Maar 2e pipetje Stronghold heeft geen zin zolang er nog eitjes in je huis zitten. Mijn katten hebben ook Stronghold gehad en zaten dus de volgende dag gewoon weer vol. Dit middel doodt alleen de vlooien die op de kat zitten, dus als er weer nieuwe op springen hebben die er geen last van. Ik heb nu Rexosect in m’n kieren en weet ik waar gespoten. En moet eerlijk zeggen, de katten blijven nu buiten. Nog dagelijks stofzuigen. Ze worden nu eindelijk minder. Maar nog steeds kom ik levende vlooien tegen in m’n huis, ook al lopen de katten al 3 dagen buiten. Hebben blijkbaar in mij een goede bloeddonor gevonden. Dus om een lang verhaal kort te maken: je komt niet zomaar van deze vlooien af. Wij gaan de katten nu wassen met een vlooienshampoo, misschien voor jou ook een optie. Ze zullen ons wel open halen, maar ja, we moeten wat…

  • Mariska

    8 december 2013

    Hallo, Ik heb 3 katers en ben de wanhoop nabij. Ze zijn behandeld met Frontline pipetten en ze hebben een Beaphar vlooienband gehad. Heb ze vorige week met pipetten van Stronghold behandeld, hele huis gestofzuigd, gespoten met anti-vlooienspray. Ben er ondertussen zowat arm van. Maar de vlooien gaan weelderig door, de katten zitten nog helemaal vol. Ik word regelmatig ook gestoken, heb er al meerdere van m’n eigen lijf verwijderd. Ben er helemaal klaar mee! Wie weet een oplossing voor mij?

    • Paul

      8 december 2013

      Beste Mariska, Het lijkt er sterk op dat je te kampen hebt met resistente vlooien. Het enige wat ik nog kan bedenken is professionele ongediertebestrijding inschakelen, en dan wel met een bepaalde garantie, dus de verzekering dat je pas betaalt als je woning een aantal weken vlovrij is. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

    • stolk

      7 mei 2014

      Wij hebben ook een vlooienplaag gehad in België. Vlooienbommen gaan halen en alles was dood! Je moet de bom opzetten, maar er mogen dan geen levenden dieren in huis zijn, ook geen visbak. Vier uren wachten, nadien alles verluchten en alles was weg. Geen problemen meer. We wonen nu in Hongarije, maar we gaan deze bommen terughalen voor hier. Ze kennen dit product hier namelijk niet, maar het werkt werkelijk perfect. Groetjes, Stolk

    • corina

      31 mei 2014

      Probeer Advantage, super spul is dat.

  • kenn

    29 september 2013

    Sinds vorig jaar mei hebben we last van vlooien. Druppels geprobeerd van verschillende merken (huismerk, Frontline enz.) en nu een spray voor op honden en katten te gebruiken van Bolfo. Ook verschillende huissprays geprobeerd. We hebben ons altijd laten adviseren door dierenarts/dierenwinkel. Het lijkt wel minder te zijn, maar we komen er niet helemaal vanaf. Boven hebben we vloerbedekking, maar daar komt de hond niet (ze zitten er overigens wel), waarschijnlijk door de kat. Een bedrijf inschakelen kost honderden euro’s. Ik zoek dus de beste omgevingsspray en beste druppels voor mijn diertjes. Overigens zie ik de kat nooit bijten of krabben; de hond heel erg. Wie kan mij helpen of heeft hier ervaring mee wat ik het beste kan doen?

  • Yvonne

    23 september 2013

    Mijn hond heeft veel schilfers. Ze is behandeld met Advantage. Ik zou heel graag een vlooienmiddel kopen met selamectine, maar waar koop ik het?

    • Loes

      18 december 2013

      Advatage en Stronghold hebben selamectine als werkzame stof. Je kunt dit bestellen voor ca. 15 euro bij Kat en Hond; geen verzendkosten. Ook ik ben vergeven van de vlooien dit najaar. Ik heb een halve Pers en een halve Somali, beide met veel haar, dus de vlooien zijn moeilijk te zien. Ik kam ze dagelijks met een metalen vlooienkam en heb inmiddels de Pers 1x Exil en 2x Bovo Gold gegeven (7 kg) en de Somali 1x Exil en 1x Bovo gold gegeven. Gisteren de laatste kuur. Nu ca. 5 weken vlooien. De katten hebben op ’t ogenblik niet veel levende vlooien. Maar bij het kammen ontdek ik veel clustertjes van eitjes, met name op de kont en de flanken plus staart. Zes Flessen vlooienspray gebruikt en 2 kleedjes weggegooid. Alles wat ik kan wassen, was ik en gooi ik in de droger. Dat klopt ook een boel weg. Ik stofzuig elke dag de kamer etc. In de richels van de bank heb ik reepjes stof gestopt die ik eerst met vlooienspray heb bespoten. Het is beheerst op deze manier, maar zeker niet weg. Dus ik ga maar door. De Pers is erg chagrijnig van het gedoe en heeft me vandaag lelijk geklauwd. Dus uitkijken toch. En verder gaan, we hebben geen keuze. Sterkte allemaal!

  • Zoë

    18 september 2013

    Ongeveer een maand geleden heb ik ontdekt dat mijn hondje last heeft van vlooien. Naar mijn mening viel de hoeveelheid mee, maar ik heb begrepen dat je je hier soms flink in kan vergissen. Om de behandeling zo succesvol mogelijk te maken heb ik mijn hond eerst goed gewassen en daarna een pipet gegeven. Mijn beddengoed, kussens van de bank, hondenspeeltjes en dergelijke heb ik direct gewassen. Ook heb ik overal grondig stof gezogen. De kieren van mijn vloer, tapijt, stoelen etc. heb ik ingespoten met anti-vlooienspray behandeld. Begin deze week heb ik mijn hond opnieuw een pipet gegeven. (Tussen de twee pipetten heeft circa 3 weken gezeten.) Echter heb ik het idee dat ik nu juist meer vlooien heb dan voorheen. Mijn hond is er nog steeds niet vanaf en inmiddels is een verdere aanpak voor mij 1 groot vraagteken. Graag zou ik jullie willen vragen of ik iets wellicht over het hoofd heb gezien en/of anders aan had moeten pakken. Bij voorbaat dank.

  • Isa

    6 september 2013

    Ik zag dat ik een jaar geleden een reactie hier had geplaatst over vlooien in huis. Zelfde tijd, zelfde kwaal, ik heb WEER vlooien in huis. Het lijkt wel alsof het elk jaar erger wordt, die beesten trekken zich nergens van aan. Ik word nu zelfs in mijn hals gebeten, eigenlijk overal. Van de winter was ik er vanaf, heb mijn huisdieren consequent ontlvooid het afgelopen jaar, maar ik begin zo langzamerhand te denken dat die vlooien resistent zijn geworden voor veel producten en zelfs sprays. Ik hoop dat er onderzoek naar gedaan gaat worden en dat men met een nieuw effectief middel op de markt gaat komen om dit probleem te bestrijden, desnoods een vlooienmiddel voor mensen, want het is mij duidelijk dat de katten niet gebeten worden, alleen ik. Als ik een middel in kan nemen waarmee ik die beesten dood doe neervallen, dan doe ik dat graag, want ik weet het niet meer…

    • Paul

      6 september 2013

      Beste Isa, Weet je wel heel zeker dat het om vlooien gaat en niet om mijten of wantsen? Ik vind het namelijk onvoorstelbaar dat je huisdieren nergens last van (lijken te) hebben, terwijl je vlooien toch meestal in je huis krijgt via je huisdieren. Ik ben het met je eens dat het hoog tijd wordt dat er meer onderzoek gedaan wordt naar nieuwe werkzame stoffen tegen vlooien, luizen, teken etc. Deze kleine etters kunnen je leven echt tot een hel maken. :( Hoe dan ook: enorm veel succes en sterkte ermee en ik hoop dat je er snel weer vanaf bent. Groeten, Paul

    • Isa

      7 september 2013

      Hoi Paul, Dank je wel voor je reactie. Ja het zijn echt vlooien, ik heb alle andere opties al onderzocht, maar ik heb alle kenmerken van vlooienbeten. Ik ben zelfs ermee naar de huisarts geweest. Mijn katten zie ik buiten weleens krabben, maar binnen niet. Dan ben ik de pineut. Ik denk dat de meeste vlooienmiddelen gewoon niet meer goed werken. Ze horen dood te gaan bij de eerste beet, maar kennelijk gaat dat niet meer zo snel of helemaal niet. Dus de vlo overlijdt niet nadat hij de kat heeft besprongen en komt zo het huis binnen, kan daar nog eitjes leggen en zo verder. Vroeger werd er gezegd dat vlooien bij een keus altijd een dier bespringen, maar dat is in mijn ervaring dus ook niet (meer) zo. Nieuw onderzoek is daarom nodig voor deze nieuwe generatie vlooien, want je komt er bijna niet meer vanaf, als ik de andere verhalen lees van mensen hier.

    • annamaria

      4 oktober 2013

      Hoi allemaal, Door de tip van het waxinelichtje met afwasmiddel op een schoteltje in het donker ben ik erachter gekomen dat ik niet door muggen werd gestoken, maar door vlooien (ik woon sinds zes weken in dit huis; de vorige bewoners hadden een kat en ik vermoed dat er nog eitjes lagen in mijn slaapkamer). Ik wordt helemaal gek van de jeuk en krijg enorme bulten, daarom anti-allergiepillen gekregen van de huisarts. De afgelopen dagen een waar offensief gehouden in huis en een middel gevonden dat bij mij de jeuk snel heeft doen verminderen en de bulten doen verdwijnen: Chi Aromatherapy (na de beet erop doen). Het zit in een klein flesje met een roll-on systeem en het ontsmet, verzacht en verzorgt (9,95 euro bij de natuurwinkel). Helpt volgens zeggen ook bij muggen, luizen, vlooien etc. op afstand (kan me iets voorstellen bij de geur…) Ik geef zelf ook de voorkeur aan mijn bodylotion! Na een waar offensief in huis ben ik tot nu toe niet meer gestoken. Hopelijk blijft het hierbij…

  • Lotte

    19 augustus 2013

    HELP! Ik heb een kater van bijna een jaar oud. Bij mij is het begonnen met nestvlooitjes. Deze heb ik bestreden met Frontline, denk ik. Bleek dat de vlooien niet volledig weg waren, want ondertussen heb ik weer enkele producten moeten halen tegen de vlooien. De kat kreeg vorige maand een pipetje van Frontline. Werkte heel traag, vond ik. Ik zag amper effectieve resultaten. Ondertussen is het een echte vlooienplaag geworden… Tapijt heb ik weggedaan. De stoffen zetel, de matrassen, de kussens, deken, en zelfs de krabpaal hebben een ‘insectenbom’ meegemaakt. Werking: bus openen, 4 uur in laten werken (sterke nevel komt op de meubels) en daarna een uur laten verluchten. Helaas merkte ik daarna dat ik weer vlooienbeten kreeg… Ben toen een spuitbus gaan halen voor de meubels, maar ik krijg die beesten niet weg! Help! Wat moet ik nu doen!?

  • Anke

    14 augustus 2013

    Hallo iedereen, Wij thuis hebben 1 Yorkshire terriër, 1 West Highland terriër en 2 katten. De westy heeft een vlooienallergie en als er dus ook maar eentje op haar zit en haar bijt, wordt ze he-le-maal gek! Ze schuurt, krabt en bijt in haar staart. Het stukje rug voor haar staart bijt ze stuk. Wij gebruiken altijd Beaphar shampoo. Dat werkt op zich prima, maar voor een redelijk korte tijd. Nu heb ik vandaag voor het eerst Beaphar vlooienbandjes omgedaan… Van tevoren helemaal ondergedompeld in bad en de vlooien dreven rond! Momenteel hebben we een 4 weken oude weeskitten en die zit helemaal onder de vlooien. Bowy (de york) heeft haar opgenomen als haar baby. Maar kunnen Bowy en de kitten nu al samen? Want ik weet niet of de vlooienband al meteen werkt? Ik heb trouwens ook alles in gesprayd met Beaphar omgevingsspray. Vlooien zijn echt verschrikkelijk! M.v.g. Anke

    • Paul

      15 augustus 2013

      Beste Anke, Volgens mij gebruikt Beaphar voornamelijk biologische (niet-gesynthetiseerde) ingredienten zoals MSM en berkenteerolie. Ik heb er geen ervaring mee, maar het zou me verbazen als de vlooien al weg zijn, laat staan dood. De beste graadmeters zijn krabgedrag en verse vlooienbeten. Hoe dan ook heel veel sterkte. Groeten, Paul

  • Jente

    12 augustus 2013

    Beste Erna, Zouden jouw honden misschien op de shampoo kunnen reageren en daardoor jeuk krijgen? Erg vervelend! Hier krijg ik de shitzu niet vlo-vrij en nu heeft de grote hond ze ook… Hoe kan ik de vlooienplaag in huis aanpakken als ik ook een kindje van 10 maanden heb rondkruipen? Een dagje niet kruipen gaat nog, maar die chemische middelen blijven toch gevaarlijk? Hij stopt alles in zijn mond en na het kruipen ook zijn handjes… Heel graag uw advies. Groet, Jente

  • erna

    12 augustus 2013

    Ook ik vind af en toe vlooien bij mijn boomer en shih tzu, ondanks dat ik ook elke 4 tot 6 weken Front Line of Avantix gebruik. Ze hebben erg veel last van jeuk en worden om de andere week gewassen. Erna worden ze gek van de jeuk. Al hebben ze geen vlooien op dit moment, ik ben al twee keer voor jeuk bij de dierenarts geweest. Prik gehad en tabletjes. Waar kan het nu aan liggen? We worden er gek van.

  • lillian

    7 augustus 2013

    Hallo, Ik lees dat jullie Advantix aanraden. Ik heb er slechte ervaring mee: mijn hond heeft epilepsie en ze kreeg altijd een vlooienmiddel van Stronghold. Mijn dierenarts verkoopt dit niet meer, maar alleen Advantix en Advantage. Ik heb dat toen gekocht en uitgeprobeerd. Na het op haar huid te hebben aangebracht sloeg het wit uit. Na 3 dagen (toen de stof zijn werk deed) kreeg zij plots epileptische aanvallen. In eerste instantie dacht ik ‘dit is toeval’, maar 3 maanden later sloeg het weer wit uit en precies weer na 3 dagen kreeg ze een reeks aanvallen. Dus daaruit blijkt dat het een erg chemisch product is. Ik bestrijd vlooien sindsdien gewoon op de ouderwetse manier: wassen, kammen en alles grondig schoonmaken met water en azijn. Azijn vreet aan de vlo en eitjes en larven, dus die kunnen dat niet overleven. MVG. Lillian

    • Paul

      8 augustus 2013

      Beste Lillian, Wat ontzettend naar om te lezen dat je kat epileptische aanvallen heeft gehad. Ik heb er verregaande persoonlijke ervaring met epilepsie en weet hoe naar het is. Ik snap dat het zo kan overkomen, maar het is niet mijn bedoeling om Advantix of Advantage aan te prijzen. Ik wil mensen die alles al tevergeefs hebben geprobeerd erop wijzen dat permethrin een stof is waar nog niet veel vlooien resistent zijn geworden, waardoor het een extreem effectief middel is. Dat permethrin hartstikke giftig is staat overigens vast; dat geldt namelijk voor nagenoeg alle werkzame vlooienbestrijdingsmiddelen. Het zijn nagenoeg allemaal neurotoxines, dus het verband met epilepsie is niet verrassend. Het verband tussen permethrin enerzijds en epileptische aanvallen anderzijds is overigens welbekend. Er is zelfs een behandelingsvoorschrijf voor dierenartsen in geval van een permethrinvergiftiging bij katten: Bij het per ongeluk gebruiken van een permethrin-bevattende spot-on of spray op de kat (voor zover ik weet zijn er geen permethrin-houdende vlooienmiddelen voor katten): zo snel mogelijk je handen wassen met een zeep-bevattend (goed ontvettend) middel, bij voorkeur afwasmiddel. Diurese c.q. plassen bevorderen (meer laten urineren) door extra vocht (intraveneus of subcutaan) toe te dienen. In geval van krampen en/of epileptische aanvallen: Valium (diazepam) op effect: 0.2 tot 2.0 mg / kg intraveneus. De kat bovendien op een rustige en donkere plek wegleggen. Heeft de kat een permethrin-bevattend product via de bek ingenomen (bijvoorbeeld door schoon likken van de vacht). Is het nog geen uur geleden dat de kat permethrine heeft ingenomen, dan heft het nog zin om de kat te laten braken. Om oraal opgenomen permethrin in het maagdarmkanaal te binden kan geactiveerde kool (Norit) worden gegeven (eventueel. per sonde) in een dosering van 0.5 g/kg als 10% suspensie in water. Eventueel 4x per dag herhalen om enterohepatische recirculatie van sommige pyrethroïden te onderbreken. Bij het achterwege blijven van deze behandeling kan er op termijn klachten van een reactieve hepatitis optreden. Waarschuwing: Atropine: alléén toedienen als de kat overmatig kwijlt. Heeft verder geen invloed als antagonist. Vanwege de extrapiramidale stimulatie door pyrethroïden zijn fenothiazine tranquillizers, zoals Vetranquil, gecontra-indiceerd. De meeste gevallen van permethrinvergiftiging laten een restloos herstel zien binnen 24 tot 48 uur, ook na heftige epileptische verschijnselen en/of krampen. Al met al loopt een kat een permethrinvergiftiging meestal op door na een vlooienbehandeling de vacht schoon te likken. Daarom is het ook zo belangrijk om op een plek van de vacht te druppelen waar een kat niet met de tong bij kan (en je weet hoe elastische een kattenlijf is!). Of zo’n kapje opzetten? Nou ja, als azijn voor jou werkt, is dat natuurlijk helemaal fantastisch. Ik ken echter ook veel mensen die hier helemaal geen baat bij hebben (gehad). Azijn is namelijk niet erg agressief, en het vreet dan ook nergens doorheen. Wel zijn er aanwijzingen dat vlooien niet van de geur of smaak van azijn houden. Zodoende zou het kunnen helpen om je hond of kat een azijnbad (50% water/50% azijn) te geven of een eetlepel appelciderazijn in de drinkbak te doen. Ik weet echter niet of dit raadzaam is en heb bovendien geen enkel wetenschappelijk bewijs kunnen vinden voor de werking van azijn op vlooien. Groeten, Paul

  • Tom

    1 augustus 2013

    Goedemiddag, Heb gemerkt dat ik sinds een paar dagen vlooien heb. Geen idee hoe ik eraan kom… Heb geen huisdieren. Hoe dit op te lossen?

  • Johan Pot

    26 juli 2013

    1). Hond regelmatig kammen met een vlooienkam, vlooien verdrinken in een bak water. 2). Zeer regelmatig en grondig stofzuigen. 3). Niet al te druk maken. Een vlo is lastig, maar je krijgt er niets van (behalve misschien wat jeuk). 4). Als je hond vlooien krijgt van muizen, konijnen e.d. in of bij je tuin, bestrijdt die dan beslist ook. Suc6

  • J. Heemskerk

    11 juni 2013

    Ik heb nu al 3 maanden last van een vlooienplaag. We hebben alles al gedaan: vergassen, kleren weggooien, echt alles wat nodig is om die besten dood te maken. Ik ben echt radeloos. Weet u hiervoor een oplossing? Denk ’s goed na, is er nog hoop?

    • Paul

      12 juni 2013

      Beste J. Heemskerk, Ik zou je willen aanraden om een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen dat met “garantie” werkt. Dus dat ze terugkomen indien er na een tijdje weer vlooien ontpoppen. Als een bedrijf zo’n klus serieus neemt en grondig aanpakt, moeten namelijk ook alle poppen en larfjes doodgaan. Ik heb overigens geen persoonlijke ervaring met zulke bedrijven, dus kan je er ook geen aanraden. Heel veel sterkte. Groeten, Paul

  • inga

    9 november 2012

    Mijn teckel was bijna dood van ADVANTIX. Zo’n vergif kan uw dier ook ernstig beschadigen! Ik gebruik nu iets op natuurlijke basis, maar ik heb het idee dat het niet helpt…

  • Marja

    22 oktober 2012

    Ik krijg mijn hond maar niet vrij van vlooien. Gebruik Frontline en heb nu gelezen dat dit misschien niet meer zo goed werkt. Over Advantix lees ik wel veel verhalen over bijwerkingen. Onze hond heeft 1,5 week geleden een pipetje Frontline gehad. Wanneer is het veilig om weer een pipetje (Advantage of Advantix) te geven?

  • Bea

    17 augustus 2012

    Hallo, Ik gebruik altijd eerst een sop van spiritus met afwasmiddel (en water) om de vloer te dweilen. Daarna antivlo spray voor de naden, kieren en eventuele meubels. Advantage en Advantix helpen bij mijn katten en hond prima. Gr. Bea

  • alida

    26 juli 2012

    Ik kom net terug van vakantie, heb geen huisdieren, maar wel vlooien. Zaten in een huisje van Sun Parcs dat al tijden leegstond en heel vies was. Was niet schoon gemaakt. Ik kreeg van de manager te horen dat het huisje eigenlijk niet verhuurd had mogen worden omdat het gerenoveerd zou worden. Wij zijn afgelopen maandag aangekomen, nadat het huisje 3x was schoon gemaakt was het nog zeer vies. Wij hebben maandagavond in het hotel van Sun Parcs geslapen. Echter, ik heb even op een vieze bank gezeten. Dit zal de vlooien veroorzaakt hebben. Ik zit onder de rode bulten. Hellup! Hoe krijg ik de vlooien uit mijn huis. Wij zijn dinsdag alweer naar huis gegaan. Ik lees middeltjes die je op dieren smeert. Maar ik heb geen huisdier. Hoe kom ik van de vlooien af? Heb ik een grote kans dat de vlooien ook in de auto e.d. zitten? Wij hebben ongeveer 2 1/2 uur in de auto gezeten. Ik krijg er nog wel nieuwe bultjes bij en jeuk. Moet ik dagelijks mijn bed verschonen? ik vind het zeer vies. Was alles al met azijn, lees dat dat de vlooien doodt. Wie heeft er raad voor mij? ik ben ten einde raad. Weg vakantie, en daar zijn ze dan de vlooien. Zo slecht!

    • Paul (Redactie)

      26 juli 2012

      Beste Alida, Ik lees op veel websites dat azijn (schoonmaakazijn, natuurazijn, keukenazijn?) zou helpen bij de bestrijding van vlooien. Ik kan echter nergens vinden op welke manier azijn werkzaam is tegen vlooien. Sommigen beweren dat je azijn moet koken en af laten koelen en dat het dan de buitenlaag van vlooieneitjes oplost. Anderen zeggen dat de geur van pure azijn vlooien afschrikt. En weer anderen suggereren dat je een scheut azijn moet oplossen in water en dat het mengsel vlooien doodt… Voor geen van bovenstaande methodes kan ik ook maar enige onderbouwing vinden, maar wellicht werkt het. Als je continu vlooienbeten en -bultjes erbij krijgt, dan is de kans op een vlooienplaag aanzienlijk. Ik zou er dan ook voor kiezen om je huis (en auto) grondig te behandelen met een selamectine-spuitbus. Ik kan me namelijk geenszins voorstellen dat azijn volstaat om je huis van vlooien te ontdoen. In ieder geval heel veel sterkte ermee!

  • Esther

    21 juni 2012

    Tja, ook ik moest laatst ontdekken dat mijn huisdieren vlooien hadden. Gelijk het hele huis gesopt van onder tot boven. Dieren behandeld: katten met Advantage en mijn hond met een ander middel. Heb het huis behandeld met speciaal spul daarvoor, maar vraag me nu toch af wat ik nog meer kan doen. Hoe kan ik bijvoorbeeld zien of ik ze ook in huis op bepaalde plaatsen heb zitten, iemand hier een antwoord op? Of hoe ik dit zou kunnen testen. De honden en kattenmanden was ik nu elke maand en spuit deze dan gelijk weer in. Het Advantage middel van de katten hebben ze nu bijna 4 weken en vandaag zag ik bij 1 kat weer een vlo. Gelijk weer met het vlooienkammetje aan de gang, maar kon niks vinden. Ook geen vlooienpoepjes. :S Alle andere dieren ook helemaal nagekeken, maar hier ook niks te vinden. Over vier weken gaan wij op vakantie; wat kan ik nu het beste doen. Ja, weer een vlooienbehandeling, dat doe ik zeer zeker! Maar ik krijg de kriebels alleen al van het idee dat ze in mijn huis zitten. En iemand een idee waar ik een goed Insecticide-middel kan kopen waar ik mijn tuin mee kan behandelen? Alvast bedankt.

  • arri

    17 februari 2012

    Vrienden, Ik heb ook heel veel last van vlooien. En mijn twee honden die blijven buiten. Ze worden altijd aangevallen door vlooien en teken. Ik zie in in de review dat jullie praten over winter en zomer. Hoe bestrijd ik deze insecten in een tropisch land? Ik heb veel open erf op mijn perceel en bespuit mijn perceel met Supona en Superkill. Ook mijn huis wordt daarmee bespoten. Maar die beestjes gaan niet weg. Kunnen jullie mij advies geven (let wel tropisch land Suriname (Zuid-Amerika). Alvast bedankt voor jullie advies, Arri

    • Heidi

      13 mei 2012

      Hoi Arri, Ik woon in Costa Rica en heb ook een vlooienplaag gehad met mijn 8 honden. Na 100-en euro’s te hebben uitgegeven en alles te hebben uitgeprobeerd, vertelde iemand me waspoeder of vloeibaar afwasmiddel te gebruiken. En het werkt! Elke dag de honden geheel inzepen met een doek, de kleineren stop ik in een tobbe..Begin bij hun kop en na een paar minuten goed uitspoelen. Het duurt 6 tot 8 weken voor je geheel vlovrij bent, maar je ziet al verbetering na 1 week. Tegen de teken krijgen ze elke 3 maanden een injectie van de dierenarts. Maar dan nog pluk ik met regelmaat een teek van ze af. Succes!

  • Hanneke

    4 december 2011

    Goedemiddag, Vanwege de steken (zeer fel jeukend en niet te negeren) denk ik dat we “ergens” (katten-) vlooien in huis hebben. We hebben twee katten die weinig binnen komen en al helemaal niet boven. Daar ligt wel vloerbedekking en ik vermoed(de) dat ze daar in zouden kunnen zitten. Echter misschien kan het ook wel beneden zijn op de houten (nieuwe) vloer. Dat vermoed ik na het lezen op deze site. Het probleem is dat ik zelfs na grondige inspectie geen enkele vlo ergens zie. Hierdoor denkt mijn partner dan dat de beten iets anders zijn en we komen er zo niet uit. Hoe kunnen we zekerheid krijgen omtrent ons probleem. Ik hoorde dat het ook wel wil helpen om de katten “langs te laten lopen”, zodat de vlooien terug gaan naar hun voedingsbodem. I.p.v. op mij. Is het zinvol om ze alsnog een keer boven te laten rondlopen? En mijn allerbelangrijkste vraag: WAT DOE IK AAN DIE VRESELIJK JEUKENDE VLOOIENBETEN??? Graag reactie van iemand…

  • Sandra

    27 oktober 2011

    Beste Paul, Mijn punt is een bijdrage te leveren betreffende de praktische ervaring van de werking van de bestanddelen in de verschillende bestrijdingsmiddelen. De lading van de woordkeuze vind ik hierbij een ondergeschikte rol spelen. Van mijn kant goed bedoeld… niet wetende dat ik op de Denksportpagina terecht was gekomen. Laten we een gezonde dosis humor hierbij maar niet vergeten! Succes met de site. Groetjes, Sandra

    • Paul (Redactie)

      28 oktober 2011

      Beste Sandra, Mijn reactie was niet aanvallend bedoeld. Ik wilde enkel aangeven dat (bijna) ieder vlooienbestrijdingsmiddel zo zijn voordelen heeft en dat overtreffende trappen zoals ‘beste’ en ‘effectiefste’ vaak relatief zijn en bovendien afhankelijk van de exacte situatie. Zoals jij ook al aangaf, kan een vlooienbestrijdingsmiddel wat nu als “uitstekend middel” tegen vlooien te boek staat, over een aantal jaren zijn werkzaamheid hebben verloren. Vlooien blijven zich immers ontwikkelen, en dat moeten anti vlooien-middelen daarom ook doen. Dus bedankt voor je reacties, daar wordt de site alleen maar informatiever en vollediger van! En sorry als ik fel overkwam. ;) Groetjes, Paul

  • Sandra

    27 oktober 2011

    Beste Paul, Advantage met als werkzame stof imidacloprid is een zeer goed anti-vlooienmiddel met een uitstekende werking tegen de ontwikkeling van larven in de omgeving. Ideaal voor huisdieren met een vlooienallergie. Advantix daarnaast is tevens uitgerust met permethrin en werkt als anti vlooienmiddel tevens tegen teken en verschillende soorten wormen. Mijn reactie is gebaseerd op het feit dat ik beroepsmatig al 15 jaar met honden en katten werk en de werking van anti-vlo middelen met als werkzame stof fipronil/methopreen zienderogen achteruit heb zien gaan. Van middelen met als werkzame stof selamectine is de larven dodende werking nog steeds een discussiepunt. Van Advantage en Advantix heb ik inmiddels door gebruikservaring en geconstateerde resultaten van mijn klanten de effectieve werking kunnen onderstrepen. De anti-vlooien en teken middelen zijn voor de consument prijzig genoeg dat ik de goede ervaring met genoemde middelen graag met hen deel.

    • Paul (Redactie)

      27 oktober 2011

      Mijn punt is dan ook dat “meest effectieve vlo- en tekenbestrijding” een heel andere lading heeft dan “zeer goed anti-vlooienmiddel”. Hoewel ik niks tegen middelen met permethrin heb, zie ik selamectine en pyriproxyfen nog altijd als effectievere middelen om vlooien te bestrijden.

    • Isa

      4 september 2012

      Ik zou graag bij deze mijn ervaring toevoegen aan goedkope vlooienmiddelen en de stof fipronil, die o.a. te vinden is in Frontline. Ik gebruikte hiervoor altijd Advantage en heb nooit problemen gehad, totdat een paar maanden geleden ik bij de dierenarts op een goedkoper middel gewezen werd wat dezelfde werkzame stoffen zou bevatten. Frontline gebruikte ik af en toe tegen teken, maar de laatste maanden heb ik dus dat goedkopere fipronil middel gebruikt en ik heb nu voor het eerst vlooien in huis. Normaal gesproken zouden de vlooien een beet niet overleven maar nu dus wel. Ik sluit me daarom helemaal aan bij de waarschuwing om geen middel meer te gebruiken met fipronil zoals Frontline, maar Advantage te kopen of de middelen die Paul adviseert. Je kunt beter wat meer geld uitgeven aan effectieve vlooienbestrijding, dan dat je weet ik hoe lang bezig bent om al die rotbeesten uit je huis weg te krijgen.

  • Sandra

    27 oktober 2011

    De meest effectieve vlo- en tekenbestrijding is Advantix of Advantage op dit moment. De Frontline heeft op het moment zijn werking verloren, omdat de vlo resistent is geworden voor de bestanddelen. Koop nimmer goedkope anti vlo middelen, want hier geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Bij een goed anti vlo product is het raadzaam om de pipet om de 5 tot 6 weken te herhalen – ook in de winter, omdat de verwarming de neten laat ontwikkelen. U hoeft ook naast de pipet, nooit andere dure sprays te gebruiken of extra te stofzuigen. Want uw hond doet het werk. Spuit de pipet altijd tussen de schouderbladen. Nooit in de nek of staart, want je werkt met een giftige stof. En… gebruik NOOIT een hondenpipet voor de kat. Grote kans dat je kat hieraan overlijdt. Dus: lees altijd goed de gebruiksaanwijzing.

    • Paul (Redactie)

      27 oktober 2011

      Beste Sandra, Advantix® oftewel Advantage® is een vlooienbestrijdingsmiddel van Bayer. De nieuwste variant in Amerika heet volgens mij ‘K9 Advantix® II’, maar in Nederland worden alle vlooien-producten van Bayer gewoon ‘Advantage’ genoemd. Advantage bevat ‘Imidacloprid’ en/of ‘Permethrin’ als werkzame stoffen. Volgens mij is deze “spot-on” oplossing om die reden niet beter dan degene die in dit artikel vermeld staan. Het nadeel van Advantage is namelijk dat de werkzame stoffen ‘Imidacloprid’ en/of ‘Permethrin’ uitsluitend volwassen vlooien doden en niet actief de eitjes, poppen en larven aanpakken (verbeter me a.u.b. als dat wel het geval is). Dat doen de producten in bovenstaande tekst juist wel. Ik vraag me dan ook ten zeerste af waar jouw reactie op gebaseerd is…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.