Vlooienbeten bij mensen voorkomen & verhelpen

Body · Door Ilse

vlooienbeten bij mensen voorkomen

Vlooien vormen een letterlijke plaag… In je huis, in je kleren, in je vloerbedekking, in je bankstel, in je auto en op je huisdieren. Hoewel het ook voor je huisdieren verschrikkelijk is om te worden geteisterd door vlooien, loopt de situatie pas echt uit de hand als ook je gezin gestoken wordt. Daarom hierbij 5 tips om vlooienbeten bij mensen tegen te gaan…

1. Vlooienbeten bij mensen voorkomen door volwassen vlooien te doden

Volwassen vlooien zijn de bijtende boosdoeners. Als je verlost wilt zijn van je vlooienbeten, dan is het dus cruciaal dat de volwassen diertjes zo snel mogelijk worden gedood. Een vlo is zichtbaar met het blote oog. Het is een donkerbruin tot gitzwart beestje van 1 tot 3 millimeter in doorsnee. Een vlo springt weg (tot 1m!) zodra je hem probeert te vangen en kruipt dan het liefst weg in de vacht van honden of katten. Onderaan dit artikel vind je advies over vlooienbestrijdingsmiddelen.

Verwar vlooienbeten niet met muggenbeten. Vlooienbeten zijn doorgaans klein en rond; muggenbeten zijn beduidend groter en afgeplat. Vlooien bijten bovendien veel vaker dan muggen; van vlooienbeten heb je er dan ook vaak meerdere bij elkaar. Bovendien kun je er (zelfs overdag) onverwacht vlooienbeten bij krijgen.

2. De neten op huisdieren bestrijden voorkomt vlooienbeten bij mensen

Neten zijn vlooien-eitjes. Als er vlooien-eitjes achterblijven, dan kan er in een mum van tijd een nieuwe vlooienplaag uitbreken – zelfs als je alle volwassen vlooien effectief om zeep hebt geholpen. Neten bevinden zich veelal op de huid en in de haren van huisdieren. Als je vlooienbeten bij mensen wilt voorkomen en bestrijden, is het dus noodzakelijk om eventuele huisdieren te behandelen met een middel dat zowel volwassen vlooien als neten doodt. Onderaan dit artikel vind je advies over middelen tegen eitjes/neten.

Neten kun je opsporen met behulp van een netenkammetje!

3. Vernietig alle vlooienlarven om vlooienbeten bij mensen te voorkomen

Het is natuurlijk geweldig als de mensen in huis geen vlooienbeten meer hebben en je huisdieren vrij zijn van neten. Er is echter een derde gevaar: larven! Vlooienlarven zijn minuscule onvolgroeide vlooien die zich overal kunnen verstoppen; ze kruipen het liefst in donkere hoekjes en kiertjes. Een vlooienlarve bijt niet, maar zal dat wel doen zodra deze volgroeid is. Het is dus van levensbelang om –naast vlooien en neten– ook alle vlooienlarven te vernietigen. Onderaan dit artikel vind je advies over middelen tegen vlooienlarven.

Let op: stofzuigen en dweilen is bij lange na niet voldoende om vlooienlarven te verwijderen!

4. Ontsmet je leefomgeving ter voorkoming van vlooienbeten bij mensen

Als jij, je gezin en je huisdieren enkele dagen geen vlooienbeten hebben opgelopen, wil dat niet zeggen dat de kust veilig is. Zo kan het best zijn dat er volwassen vlooien, larven of neten achterblijven in beddengoed, meubilair, vloerbedekking of kleding. Het is daarom uiterst raadzaam om je omgeving grondig vlo-vrij te maken. Omdat vlooienmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, mag je je kleren en beddengoed niet zomaar behandelen met giftige vlooienmiddelen.

Je kunt beddengoed, kleding, kussens, speeltjes e.a. vacuüm (luchtdicht) verpakken in plastic zakken. Eventuele achtergebleven vlooien zullen binnen een week dood zijn door zuurstofgebrek.

5. Dé oplossing tegen vlooienbeten bij mensen = ‘selamectine’

Je kunt volwassen vlooien, vlooienlarven én neten het beste bestrijden met ‘selamectine’ of ‘pyriproxyfen’. Koop altijd een middel met selamectine (Stronghold®, Revolution® e.a.) of pyriproxyfen (Cyclio®, Exil Twinspot® e.a.), want dit doodt volwassen vlooien én vlooien-eitjes op je huisdieren én vlooien, larven, eitjes en poppen in je huis. Zodoende ben je in één klap van alle ellende af. Let op: een vlooienmiddel werkt niet direct. Het kan dus zijn dat mensen nog enkele vlooienbeten oplopen nadat de hele omgeving is behandeld.

Let op: alternatieve middelen met de werkzame stoffen Fipronil en Imidacloprid doden enkel de volwassen vlooien op huisdieren en hebben zodoende nauwelijks omgevingswerking op eitjes of larven.

Heb jijzelf ervaring met vlooienbeten of zijn er mensen in je omgeving die regelmatig gebeten worden door vlooien? Laat hieronder jouw verhaal achter!