Ingegroeide haartjes kunnen een enorme kwelling zijn, zowel voor vrouwen als voor mannen. Ze doen zich in de meeste gevallen voor op de volgende locaties:

 • Benen + oksels
 • Lies- & schaamstreek
 • Gezicht (dus baardharen bij mannen)

Een ingegroeide haar kan irritatie, pijn, ontstekingen, infecties en littekens tot gevolg hebben. Daarom hebben we hieronder alles over ingegroeide haren opgesomd: oorzaken, gevolgen én behandelingen. En bovendien een aantal praktische tips om een ingegroeide haar eigenhandig te verhelpen en voorkomen…

Let op: in de liesstreek moet je een opgezette lymfeklier niet voor een ingegroeide haar aanzien.

Gevolgen van ingroeiende haartjes

Als een haar ingroeit, ontstaat negen van de tien keer een ontsteking. Als je vervolgens aan het ingegroeide haartje gaat pulken, ontstaat meestal een bacteriële infectie, waardoor zich een puistje of abces rondom de ingegroeide haar vormt. Als je hieraan gaat knijpen en krabben, ontstaat een wondje. Doordat de ingegroeide haar blijft irriteren, zal het wondje niet gemakkelijk genezen. Uiteindelijk kan er een diep littekentje ontstaan dat nooit meer helemaal wegtrekt.

Iedere haar groeit uit een haarzakje oftewel haarfollikel. Als een ingegroeid haartje geïnfecteerd raakt door bacteriën, spreekt men ook wel van “folliculitis”.

Twee soorten ingegroeide haren

We onderscheiden twee varianten van de ingegroeide haar, namelijk:

1. Ingegroeid haartje

Een klassiek ingegroeid haartje is eigenlijk een “opgesloten” haartje. Een dergelijke ingegroeide haar ontstaat meestal nadat een haartje wordt afgekapt of uitgetrokken. De nieuwe haar (of het deel dat achterblijft) moet vervolgens weer door het huidoppervlak zien te groeien, maar dat gaat mis…

In ruim 99% van de gevallen verloopt de teruggroei van een haar goed, maar af en toe blijft een haar onder het huidoppervlak steken. Een dergelijke haar vindt de weg niet terug naar de porie-opening en blijft zodoende in zijn geheel onder de huid verscholen. De opgesloten haar veroorzaakt een onderhuidse ontstekingsreactie en/of infectie.

2. “Razor bump”

Een razor bump is een haartje dat eerst naar buiten –tot boven het huidoppervlak– groeit. Vervolgend krult de haar met een bochtje terug de huid in. Een razor bump is dus eigenlijk een “ingroeiende” of “binnendringende” haar.

Omdat het haartje door je lichaam als indringer wordt gezien, zal het worden ingekapseld. Meestal gaat deze inkapseling gepaard met een ontstekingsreactie, met als gevolg pijn, jeuk en roodheid. De term ‘razor bump’ betekent letterlijk “scheerbultje”, en razor bumps zijn dan ook meestal het gevolg van een scheerbeurt.

Oorzaken van ingegroeide haren

Soms groeit een haartje zonder expliciete reden in, dat gebeurt altijd weleens.Toch zijn er ook verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vaak en veel last hebt van ingegroeide haren. De belangrijkste oorzaken van haartjes-ingroei zijn als volgt:

1. Bot scheermes

Een bot scheermes zorgt ervoor dat een haar niet netjes doormidden wordt gekliefd. De haar wordt veeleer doormidden getrokken, en het deel dat achterblijft, krijgt dan een “rafelig” uiteinde. Zodoende zal de haar minder gemakkelijk weer via de porie naar buiten kunnen groeien en eerder blijven steken.

Botte scheermessen zijn de belangrijkste veroorzakers van ingegroeide haartjes. Gebruik dus altijd een vlijmscherp scheermes. Tip: Een ouderwets “klapmes” kun je aanzetten en is zodoende extreem goedkoop.

2. Te glad scheren

Als je scheert, dan wil je natuurlijk een glad resultaat. Als het op ingroei van haartjes aankomt, is het toch beter om niet al te glad te scheren. Hoe gladder je scheert, des te meer haren er onder het huidoppervlak worden afgekapt. En haartjes groeien immers in als ze de weg naar buiten terug moeten vinden. Als haren echter een piepklein stukje uit de huid blijven steken, hoeven ze de weg terug niet te zoeken.

3. Meerdere mesjes

Als je een scheermes met 2, 3 of 4 afzonderlijke mesjes gebruikt, dan scheer je in principe meerdere malen tegelijkertijd. Dit maakt de kans groter dat een haar te kort of te slordig wordt afgekapt en vergroot zodoende ook de kans op ingroei van haartjes. Gebruik dus bij voorkeur een enkel mesje als je ingegroeide haartjes wilt voorkomen.

4. Tegen de haargroei in scheren

Als je tegen de haargroei in scheert, krijg je een gladder scheerresultaat. Toch is het beter om met de haargroei mee te scheren als je ingroei van haren wilt voorkomen. Je huid blijft ietwat stoppeliger, maar raakt ook beduidend minder snel geïrriteerd, ontstoken, geïnfecteerd en beschadigd. En dat voorkomt weer ingegroeide haartjes!

Als je tegen de groeirichting in scheert, kan de groeirichting van de geschoren haren bovendien veranderen, wat ingroei bevordert.

5. Grove poriën

Met grove poriën bedoelen we poriën die groter oftewel ruimer oftewel wijder zijn dan gewoonlijk. In beginsel spelen grove poriën nauwelijks een rol bij ingegroeide haartjes. De kans dat haren met een bochtje terug de huid in groeien is echter ietwat groter in geval van grove poriën. Je kunt niet zoveel doen om grove poriën te verhelpen. Er zijn echter enkele effectieve “trucjes”.

6. Dode huidcellen

Dode huidcellen kunnen voor oneffen porie-openingen zorgen. Een oneffen porie-opening maakt de kans extra groot dat haartjes blijven steken als ze –voorbij het huidoppervlak– uit de poriën groeien. Exfoliatie (scrubben, peelen etc.) kan ervoor zorgen dat oude oppervlakkige huidcellen worden verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe, jonge huidcellen aan het huidoppervlak komen, waardoor de huid egaler wordt.

[adsense]

7. Vieze huid

Een vieze huid werkt verstopte poriën in de hand. Een verstopping van een porie kan enerzijds de haar blokkeren die uit de porie zou moeten groeien. Anderzijds werkt viezigheid huidinfecties in de hand. Zodoende zal een eventuele ingegroeide haar gemakkelijker tot complicaties zoals littekens leiden.

8. Wegwerpmesjes

Er zijn mensen die beweren dat wegwerpscheermesjes net zo goed werken als “gewone” (duurdere) scheermessen, maar mijn persoonlijke ervaring behelst het tegendeel. Een exacte reden kan ik er nier voor geven, maar telkens als ik met een wegwerpmes scheer, groeien er talloze haartjes onderhuids of het huidoppervlak in. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen het geval te zijn, maar het is wel de moeite waard om hier bij stil te staan en erop te letten.

Tips, oplossingen & behandelingen tegen ingroei van haartjes

Als haartjes eenmaal zijn ingegroeid, dan ben je eigenlijk al te laat. Toch zijn er dingen die je kunt doen om ingegroeide haren te verwijderen of de ontsteking te genezen. Hierbij enkele tips, oplossingen en behandelingen om ingegroeide haartjes se voorkomen en verhelpen:

 • Gebruik een speciaal product om ingegroeide haartjes naar het huidoppervlak te dwingen (Ingrow Go, PFB Vanish e.a.)
 • Exfoliatie (scrubben & peelen) om het huidoppervlak te egaliseren
 • Huid schoonhouden met milde huidreinigingsproducten
 • Desinfecterend middel –desinfectans– gebruiken na het scheren zodat er geen bacteriën in de haarfollikels dringen (aftershave e.a.).
 • Antibiotica-crème kan de genezing van een eventuele bacteriële infectie vanwege een ingegroeide haar versnellen.
 • Als een ingegroeid haartje niet vanzelf geneest, kan een schoonheidsspecialist, huisarts of dermatoloog deze steriel verwijderen middels een minieme operatieve ingreep.
 • Hoe beter de kwaliteit van je huid, des te minder last je zult hebben van ingegroeide haartjes. Vooral de vetbalans en vochtbalans van je huid spelen hierbij een belangwekkende rol.
 • Houd je huid zacht en soepel, en laat je huid vooral niet uitdrogen! Alcohol en zeep hebben een uitdrogende werking en zijn funest voor de gevoelige en droge huid.
 • Pas op met strakke kleding –met name strakzittend ondergoed– hierdoor kan de groeirichting van haartjes worden aangetast.
 • Neem regelmatig een versoepelend huidmasker, bijvoorbeeld van ei, klei, olijfolie en/of honing.
 • Laat je eens adviseren door een schoonheidsspecialist over definitieve ontharing.
 • Gebruik tijdens het scheren geen scheerschuim, scheermousse of scheergel, maar een kwalitatief hoogstaande, hydraterende scheercrème die de opperlaag van je huid soepel houdt. (Barc e.a.)
 • Bij voorkeur niet “droog” scheren, dus niet mer scheerapparaat of met mes zonder scheercrème.
 • Gebruik een ouderwets klapmes om te scheren. Een dergelijk scheermes kun je keer op keer slijpen, wat je veel geld bespaart.
 • Het is uiterst raadzaam om moderne scheermesjes na iedere haal goed schoon te spoelen. Doe je dat niet, dan schraap je je huid kapot met de afgeschoren haren die in het handscheerapparaatje blijven steken. Vooral baardharen kunnen erg dik, stug, spits en scherp zijn.
 • Tip: een klassiek open scheermes (draaimes ofwel klapmes) is een absolute verademing als je vaak last hebt van ingegroeide haartjes. Zorg wel dat je voldoende scheercrème gebruikt om het mes optimaal te geleiden. Een let op: het scheren met een vlijmscherp mes kan gevaarlijk zijn!
 • Ook de Merkur scheermessen (“krabbertjes”) uit grootvaders tijd zijn ideaal als je ingroei van haren wilt voorkomen. De handvatten zijn relatief prijzig, maar de mesjes zijn spotgoedkoop! Google maar eens op ‘Merkur scheermes’ (20C t/m 40C). Dit soort mesjes staat ook wel bekend als “double edged” (tweezijdige) oftewel “DE”-messen. Je hebt ze overigens ook van andere merken, waaronder Feather, Derby, Shark, Gillette en Wilkinson.

Ga hoe dan ook niet met nagels, naaldjes en pincetten tot diep in de huid pulken om een ingegroeide haar te bevrijden of verwijderen… Dat maakt de kans op een bacteriële infectie namelijk extra groot. Zo’n infectie kan weer een (extreem pijnlijke) steenpuist of haarnestcyste worden.

Tot slot

Ingegroeide haartjes ontstaan extreem vaak na het ontharen van de schaamstreek. Schaamharen zijn namelijk uitzonderlijk dik en krullerig, waardoor ze gemakkelijker naar binnen groeien en/of blijven steken bij het naar buiten groeien. Epileren c.q. waxen veroorzaakt sneller en meer ingegroeide haartjes dan iedere andere ontharingsmethode. Dat komt doordat je het merendeel van de haartjes volledig verwijdert.

Deze haren moeten zodoende van binnenuit opnieuw door het huidoppervlak breken. Tijdens dit groeiproces kan een haartje gemakkelijk onderhuids blijven steken en onder je huidoppervlak blijven doorgroeien. Ook zullen er door het ruwe trekken een groot aantal haren “slordig” afbreken onder het huidoppervlak, wat ingroei van haren bevordert.

Heb jij vragen of opmerkingen over het ingroeien van haren? Laat hieronder jouw reactie achter met betrekking tot het voorkomen en verwijderen van ingegroeide haartjes!

63 Reacties

 1. Goeden ochtend samen
  Ik ben mooke wordt 41 Deze maand vader van 3 2 jongens en een prinses van 8.
  Ik heb een goede snelle metabolisme ben rond de 1.80 en vanaf me 19 altijd rond de 60 kg.
  Met uitschieters naar 65 maar meestal is dat in Marokko dan.
  Die dieren zijn allemaal niet te doen. Ben zElfstandig in de bouw ..ik heb geen regelmaat maar de weekenden s de kids komen dan is het wel maar is te weinig de werkweek is slecht pinda,s cashewnoten zouden goed zijn maar is er iets wat ik meekan nemen en kan nuttigen natuurlijk
  Op het werk? die poeders heb ik niet veel mee. Stoppen met roken gaat wat moeilijk. Maar doe me best ik ben niet vel over boon me spieren geven wel altijd alles wat ie heeft.alle advies is welkom fijne dag vandaag lezer😏

 2. Interessant artikel. Zag ook odat je je huid goed moet onderhouden om bijvoorbeeld ingegroeide baardharen te voorkomen. Klopt dat?
  Zijn bovenstaande tips ook bruikbaar voor ingegroeide baardharen?

 3. Ik ben Daniel 67 jaar onlangs kreeg ik 3 ingegroeide schaamharen, ik heb ze aan de thuisverpleegster getoond, ze heeft ze met een pincet kunnen verwijderen(uitgetrokken) deed wel tamelijk veel pijn. Ik doe het nu met de tondeuse, is wel zo kort niet, maar minder kans op ingegroeide haren. Vroeger dagelijks heel kort met scheermes. Nu om de 2 à 3 weken. Dus goede raad niet te veel en niet te kort scheren.

 4. ik heb onlangs 3 ingegroeide schaamhaartjes gehad de thuisverpleegster heeft ze verwijdert met een steriel pincet, deed wel tamelijk veel pijn. Ze raad mij aan mij minder dikwijls te scheren, ik deed het iedere dag. Ik ga het nu doen met de tondeuse ,is wel niet zo kort maar veel minder kans op ingegroeide haren

 5. hallo, ik ben Daniel ik scheer mij reeds van mijn 11 jaar en ben nu 67 , heb nog nooit geen ingegroeide schaamhaartjes gehad nu plots wel . Ik schoor mij vroeger om de 1 a 2 weken maar heb nu een jonge vriendin we schelen 18 jaar. Zij wil hebben dat ik mij nu dagelijks of zeker om de 2 dagen scheer en nu heb ik prijs . Ik heb ze getoond aan de thuis verpleegster en zij heeft ze kunnen verwijderen met een steriel pincet , deed wel veel pijn. Ik heb ook een tondeuse die scheer tot op 1 millimeter, ze raad mij aan mij een lange tijd met mijn tondeuse te scheren. Veel minder kans op ingegroeide haartjes

 6. Beste Paul en Coby, Ik heb ongeveer dezelfde klachten als jullie. Mijn hele baardstreek vooral de kaaklijn zowel links als rechts erge last van ingegroeide haren. Vaak heb ik het idee dat inderdaad de haar er niet door komt maar zelfs als hij erdoor is en ik haal hem eruit (met pincet) dan alsnog is hij zeker 1 cm lang ik wordt er helemaal gek van eerlijk gezegd. Ik ”pulk” er ook teveel aan dat weet ik maar dat komt door de irritatie. ook heb ik last van haren die overdwars liggen onder de huid. Ik heb mezelf al laten lazeren maar dit mocht nou niet echt baten. De haren bleven terug komen en zoals verwacht ingroeien. Het laatste bericht van jullie is al enige tijd geleden hebben jullie nog oplossingen ontdekt?

  • Ik heb destijds een goede trimmer aangeschaft in de hoop dat dit het ingroeiprobleem zou oplossen, maar helaas… Sinds enkele weken / maanden scheer ik weer nat en glad, en dat verergert het probleem vooralsnog niet. Wel heb ik gemerkt dat de ingroei van haren erger wordt als ik geruime tijd weinig buiten kom. Dus weinig buiten sport, weinig buiten wandel en weinig in de tuin werk. Hoe meer ik in de buitenlucht en het zonlicht bivakkeer, des te beter het met mijn huid gaat. Voorheen twijfelde ik nog over dit verband, maar na al die tijd ben ik er 100% van overtuigd. Of het met de omzetting (onder invloed van zonlicht) van vitamine D in de huid te maken heeft of simpelweg met verse (zuurstofrijke) buitenlucht, durf ik niet te zeggen, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij / jullie dit herkennen… Verder heeft bij mij nog niets geholpen. Het ‘pulken’ maakt de situatie inderdaad alleen maar erger, maar ik herken de drang die ontstaat als een haar diep ingroeit en een fikse pijnlijke ontsteking veroorzaakt. Zie dat maar eens met rust te laten… :(

 7. Ik ben een jongen van 16 jaar en mijn wenkbrauwen groeien als het ware aan elkaar. Omdat ik het niet mooi vind wil ik graag het stukje tussen de twee wenkbrauwen weghalen. Na wat onderzoek concludeerde ik dat ik dat het beste zou kunnen doen door ze te epileren. Echter lees ik hier dat epileren de kans op ingegroeide haartjes vergroot. Wat zouden jullie in mijn situatie doen of hebben jullie andere tips om mijn wenkbrauwen bij te werken met zo min mogelijk kans op ingegroeide haartjes?

 8. maar als zo’n ingegroeid haartje nou niet meer naar de oppervlakte komt , groet het dan voor altijd maar door en door je lichaam in ?

 9. Ik heb af en toe last van ingegroeide haren op mijn kin. Maand geleden had ik voor het eerst een ontsteking daar aan op 4 plekken: 3 kleine ontstekingen en 1 hele dikke bult. Nou heb ik dat gewoon laten overgaan. Ik heb geen pus of iets dergelijks gezien, de ontsteking was gewoon afgebroken in mijn lichaam. Daarna heb ik geen gekke dingen gedaan. Nu is het 4 weken later, en heb ik op 1 van die plekken weer een ontsteking. Het is een fikse bult. Na die eerste ontsteking had ik gekeken of er een ingegroeide haar zat onder de huid. Omdat het hele donkere haren zijn, zie ik ze normaal gesproken altijd onder de huid zitten. Nu zag ik niets dus heb ik ook niets gedaan. Nu zit er daar weer zo’n harde bult. Ik zie geen pus of haar eronder. Wel is de huid roder. Wat ik me nu afvroeg: als de ontsteking over is, en er is nog steeds geen haar te zien. Zou het dan helpen om te scrubben, dat de haar dan wel te zien zou zijn (als er een haar zou zitten)? Groeit een haar ook door als hij ingegroeid is, want dan zou die uiteindelijk te zien moeten zijn onderhuids. Want ik zie geen haar zitten.

 10. Hooi! Ik heb nu een ingegroeide haar, maar hij doet nog niet zoveel pijn. Moet ik hier nu per se iets aan doen? En zo niet, hoelang duurt het dan voordat die weg is? Groetjes!

 11. Ik heb op mijn schaamstreek allemaal rode bultjes en ik denk dat het ingegroeide haartjes zijn. Het jeukt heel erg en heb allemaal rode vlekjes, wat kan ik nu het beste doen?

  • Ik ben bang dat dit een geslachtsziekte is. Deze symptomen komen vaak voor in het beginstadium. Dit hoeft overigens niet per se het geval te zijn. Maar de het is wel mogelijk.

 12. Hey normaal haal ik zelf mijn ingegroeide haartjes weg. Nu heb ik gezien door mijn huidoppervlak dat ik tamelijk veel haren heb waar ik geen wortel of einde van zie. Ik weet niet of die groeien of niet. Maar die zitten daar wel al tamelijk lang. Normaal kan ik met een pincetje als het ware een beetje schrapen tot ik aan het haartje kan, maar bij deze kan ik er echt niet aan. Iemand enig idee wat ik hieraan kan doen? Groetjes, Hanne

 13. U wordt verzocht de achternaam weg te laten. Conclusie: eenmaal ingegroeide haartjes dan kom je er nooit meer vanaf. Dus ongeneeslijk. Dan maar krabben,, met risico op heel veel ontstekingen. Na uw conclusie gaat u dus onmiddellijk weer praten over scheren. Wat zegt u, als iemand de keuze doet om niet te gaan scheren. Het vermindert in elk geval de ingroei, maar het houdt niet op. Wel belooft u iets over uitgroei bevorderende middelen, ingroei en verzachten van de huid. Is iets bekend over hun effectiviteit ? Wat zijn in het algemeen de resultaten ? Wat over het onbenul van de omgeving ? Ook behoort het niet tot de huidziekten. Dus ben je overgeleverd aan de goede wil van de huidarts. Is er uitzicht op verbetering of genezing ? Wordt er ueberhaupt onderzoek aan gedaan ?

  • Beste Gerrit, Het is niet zo dat je per definitie nooit meer van ingroeiende of ingegroeide haartjes afkomt. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan behandeling met receptplichtige medicamenten noodzakelijk zijn, en die worden inderdaad voorgeschreven door een (huid)arts. Door gebrek aan verwijswoorden in je bericht, snap ik niet zo goed wat je van wie vraagt, verwacht of verlangt… Refereer je naar bovenstaand artikel, naar andermans berichtjes onder het artikel? Voor zover ik kan nagaan, belooft niemand iets over uitgroei-bevorderende middelen… Ook snap ik de aard, intentie en context van je vragen en stellingen omtrent “onbenul van omgeving”, “classificatie der huidziekten” en “uitzicht op verbetering” niet. Misschien kun je je bedoelingen nader verwoorden en je vragen ietwat specifieker formuleren… Groeten, Paul

 14. gerrit schutten Reageer

  Om ingroei te voorkomen, zou je de haren enige millimeters lang kunnen laten. Dan zouden ze niet ingroeien. Dat kun je technisch bereiken met een tondeuse. In deze hele discussie wordt deze optie niet besproken. Dat vind ik vreemd. Heeft iemand hiermee ervaring? Of is daarmee een probleem? Of zie nik iets over het hoofd? Groet, Gerrit

  • Beste Gerrit, In bepaalde gevallen kan het lang laten van haren absoluut bijdragen aan de voorkoming van ingroei. Het punt is echter dat haren ook in kunnen groeien nadat ze door de huid zijn gegroeid. En erger nog: soms groeien haren steeds opnieuw in voordat ze überhaupt boven het huidoppervlak uittorenen. Tot slot zijn er situaties waarin trimmen niet praktisch of wenselijk is; er zijn vooral veel dames die de benen, oksels en/of schaamstreek volkomen glad scheren en een tondeuse in dat opzicht niet als wenselijke oplossing zien bij ingegroeide haartjes. Glad scheren is dan ook maar al te vaak de oorzaak van ingroei, en men zoekt een oplossing tegen ingroei waarbij men juist glad kan blijven scheren. Maar dit is logischerwijs een persoonsafhankelijke en smaakgevoelige keuze… Hoe dan ook is trimmen absoluut een manier om de kans op ingroei van haren te verkleinen. Een probleem zou ik het dan ook zeker niet willen noemen… Groeten, Paul

 15. Wat ook helpt tegen een steenpuist is de brandnetel. Ik had echt jarenlang last van een terugkerende steenpuist op mijn gezicht. Allerlei antibiotica gehad van de dermatoloog maar hielp allemaal niks. Brandnetel bacterie dodend is en je bloed zuivert, laat dat nou net het probleem zijn bij een steenpuist, onrein bloed en een bacterie in je bloed, dus steeds last van een steenpuist. Nou ik heb ze gegeten, thee van getrokken en ik ben alweer 6 jaar steenpuist vrij. De natuur heeft zoveel geneesmiddelen, waarom weten artsen dit niet?

 16. Wat een ellende allemaal. Hier gewoon wat losse ideetjes (buiten al gegeven tips zoals korter en schoner scheren, op de groeirichting letten.. Ik denk dat het gebruik van een kleipleister (zie internet) veel irritaties kan milderen en infecties uit de huid trekt. Gezond en goedkoop. Verder is voor donkere haren een Philips Lumea (lichtimpuls, soort laser) een optie, en het helpt echt om haargroei serieus te vertragen. Ietsje geduld wel nodig, geen vervanglampen nodig. Gemakkelijk tweedehands te kopen omdat het niet werkt op lichtgekleurde haren). ;) en sommigen ook geen ietsje geduld hebben. Een dieet met flink wat minder suiker zal ook wel helpen (vervang door Tagatose, Stevia of Sukrin of misschien ahornsiroop..), want dan hebben de bacteriën minder voedingsgrond. En nog een tip: google eens op “dr mercola ingrown hairs” en je vindt al direct heel wat andere relevante zaken. Goed en goedkoop. De klassieke medische wereld neemt de alternatieve Dr Mercola niet serieus, miljoenen mensen met gezond verstand wel, ;-) al decennia lang

  • Ik had een groot bult bij schaam gedeelte gisteren open gesprongen kwam heel veel witte pus uit en daarna bloed was dat dan een ingegroeide haar?

 17. Hallo ik heb sinds kort allemaal ingegroeide haren op mijn buik, mijn vriendin doet een opleiding voor schoonheidsspecialist en zij gaf aan dat ik de haren moest verwijderen anders gingen ze ontsteken. Wij dat samen gedaan, gedesinfecteerd en wondcrème alles erop gehad maar er blijven maar meer ingegroeide haartjes komen! Iemand enig idee hoe ik hier van af kom? Want ik schaam me dood om mijn shirt uit te doen!

  • De enige methode om definitief af te komen van ingroeiende haren is de ‘blend’ methode (vorm van elektrolyse; combinatie van pulserende korte golf diathermie/PSWD en galvanische microstroom/GMC). Hier gaan ze met een naald tot in het haarzakje en zetten er elektriciteit op. Dit is een pijnlijke en langzame methode, maar de enige die echt helpt. Er zijn weinig schoonheidsspecialisten die deze methode gebruiken. Je hebt enkele behandelingen nodig. Je zal zien dat de haren eerst vrij snel terugkomen, maar dunner. Daarna blijven ze langer weg en uiteindelijk blijven ze volledig weg.

 18. Hallo, Ik ben een jonge van 14 jaar ik heb me gisteren voor het eerst men balhaar geschoren. Toen ik mijn ding zowat had gedaan begon het te prikken en jeuken. Als ik er over voel voel ik kleine haartjes. Zijn het die haartjes die me huid prikken?

 19. Van der Jeugt Kris Reageer

  Goede middag, Ik zit al jaren te sukkelen met ingroeiende baardharen. Het eigenaardige is dat daar precies kleine witte zakjes rond die haren zitten (precies een rijstkorrel). Zelfs al je het haar eruit haalt, blijft het ontsteken tot je dat witte zakje eruit hebt. Heeft iemand een idee wat dit is en wat er aan te doen is? Kris

  • Hallo! Dat witte zakje waar je het over hebt is waarschijnlijk het haarzakje, dat is ook het gene wat ontstoken raakt. Je zou naar een dermatoloog kunnen gaan om het te laten bekijken en misschien weten zij wat je er aan zou kunnen doen. Succes!

 20. Hallo, Ik ben Coby, 45 jaar. En ik heb al zeker 20 jaar een baard. Maar ook ik heb problemen. Ik krijg ooit flink pijn en als ik 1 van de boosdoeners eruit trek (een haar dus), dan zie ik dat de haar aan de andere kant begint te groeien. Met ontstekingen tot gevolg… Zal even een kleine illustratie proberen te maken. Dit is een normale haar: (O= haarzakje en het overige de haar)… O—————– Bij mijn boosdoeners: —O————— Ik hoop dat dit enigszins duidelijk is. Hoe langer ik de haar laat zitten, hoe langer deze inwendig word. Dus ik zal, om van de pijn af te komen, de haren moeten verwijderen. Dit betreft dus ooit (zoals afgelopen nacht, dat ik van de pijn wakker word) mijn hele baard, die ik dan haar voor haar moet uittrekken. Wat kan ik doen om dit te voorkomen of te verhelpen? Tevens dan ook de reactie op het artikel: Ook met baard geen garantie op een pijnloos leven. Tevens wil het ook zeggen dat er meer dan 2 manieren van haar-ingroei zijn. Bedankt alvast! Groetjes, Coby

  • Beste Coby, Ik heb sinds tweeënhalf jaar zo’n beetje hetzelfde probleem als jij. Ben inmiddels bij 4 dermatologen en een esthetisch huidspecialist geweest, maar niemand weet wat er precies aan m’n huid en/of haarwortels mankeert. Het begon bij mij allemaal na een (bijna fatale) bloedinfectie die ik opliep op vakantie. In het ziekenhuis gelegen omdat men knokkelkoorts of malaria vermoedde, maar uiteindelijk ontdekte men een zeldzame bacterie in het bloed, waarna ze me via infusen vol pompten met antibiotica. Gelukkig waren ze er net op tijd bij, maar sindsdien heb ik dus heel veel last van ingroeiende baardharen die uiteindelijk gaan ontsteken en zweren… en onwijs veel pijn gaan doen doordat ze onderhuids doorgroeien. Al een stuk of 10 zalfjes, scrubs, lotions etc. mee gekregen, maar de huid wordt daardoor alleen maar stugger, waardoor er NOG meer baardhaartjes onderhuids blijven hangen. Toevallig ben ik al een hele tijd bezig met een artikel over dit probleem, maar omdat ik steeds weer nieuwe informatie krijg van de dermatologen en steeds meer informatie vindt in literatuur, is het nog steeds niet af. Zodra het stuk online staat, laar ik hier een berichtje achter. Wat voor mij tot nog toe het beste werkt is de huid zo soepel mogelijk proberen te houden door het afwisselen van vaseline, wondcrème, trekzalf en Betadine scrub. Zolang de huid soepel blijft, kunnen de baardharen er gemakkelijker doorheen groeien, groeien ze minder diep onderhuids en kun je ze er dus ook makkelijker uitwippen met een ontsmette speld of pincet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er inmiddels meer dan klaar mee ben en dat ik niet zo goed snap dat 4 dermatologen tezamen niet 1 oplossing hebben gevonden… Ze zoeken het steeds maar weer in antibiotica, kweekjes en biopsies, maar ze hebben geen idee wat nu eigenlijk de oorzaak is van het naar binnen groeien van de haren. De baardharen die bij mij ingroeien zijn overigens vaak nogal grillig van vorm. Opvallend dikke haarwortels, opvallend licht of donker van kleur, meerkleurig (dus half blond/half zwart), volledig ontkleurd/transparant… Kortom: kneusjes… Naar mijn mening gaat er dus iets mis IN de haarzakjes en ontstaan de ontstekingen door toedoen van de ingroeiende haartjes, maar de dermatologen vermoeden na meerdere tevergeefse onderzoeken en kweken nog altijd een (onzichtbare) bacterie… Volgende week maandag weer een biopsie… Ik houd je op de hoogte! Groeten, Paul

  • Hallo Paul, Bedankt voor jou reactie! Wat jij beschrijft over de haarzakjes is bij mij hetzelfde. Alleen wanneer ik deze eruit trek gaat dit gepaard met een hoop bloed. Heb ook al geprobeerd de pijn te negeren, maar dan groeit het inwendig gewoon door. Ik wil even vermelden dat ik het heb over een baard van ongeveer 10 centimeter lang alvorens het begint. Ik ben benieuwd wat er bij jou uit komt, want ik krijg ook telkens geen antwoorden… Heel erg frustrerend dus! Erg vreemd is het wel, want het kan ooit een hele tijd duren voordat het weer begint. Er is geen tijd aan te koppelen. Groetjes, Coby

  • Beste Coby, Ook bij mij wisselen betere en slechtere periodes elkaar af. Zodra de boel genezen lijkt te zijn, blijken er onder het littekenweefsel toch weer ingegroeide baardharen te zitten die zich op den duur aankondigen middels ontstekingen: irritatie, pijn, roodheid, zwelling, bloed… En zo begint de hele cyclus weer van voor af aan. De artsen hebben het al gegooid op folliculitis barbae, faciale hidradenitis en rosacea fulminans, maar moesten uiteindelijk toegeven dat zowel de symptomen als de vorm als het patroon van mijn huidklachten TOTAAL niet leek op één van deze huidaandoeningen. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het een vorm van folliculitis (haarwortelontsteking oftewel haarzakontsteking) betreft, maar bij mij is de ingroei en ontsteking niet gerelateerd aan scheren. Het maakt niet uit of ik mijn baard scheer, trim of laat groeien. Uiteindelijk zijn er altijd wel weer een stel kneuzige haren die onderhuids blijven steken. Bovendien maakt de afwijkende vorm van m’n baardharen onderdeel uit van de onderliggende oorzaak. Nou ja, ik houd je absoluut op de hoogte! Groeten, Paul

  • Hoi Paul, Ik heb de grote angst dat er nog meer littekenweefsel gaat ontstaan en ik dadelijk letterlijk de baard in de keel heb. Als ik kijk door alle jaren heen hoeveel het erger is geworden (dus ook meer littekenweefsel) dan krijgt over een paar jaar geen haar meer de kans naar buiten te komen met als gevolg dat dan dus alles naar binnen gaat groeien. Dus meer ontstekingen, meer abcessen met als gevolg dat ook weer de litteken vorming agressiever word. Het is een cirkel die steeds blijft herhalen en steeds drastischer gaat worden. Want telkens als een haar door groeit tast het denk ik ook de gezonde haarzakjes aan. En dan heb jij het nu pas 2 jaar. Ik loop er al zeker 15 jaar mee rond.

  • Welke medicamenten heb jij tot nog toe voorgeschreven gekregen? Welke antibioticazalven, antibioticalotions en corticosteroïdepreparaten? Ook orale antibiotica? Bij mij blijven de artsen het maar op een bacterie gooien omdat het probleem is begonnen na een bacteriële infectie… Terwijl er in kweken en biopten nog nooit een bacterie is aangetroffen. Bovendien heb ik ZO ontzettend veel verschillende antibiotica gekregen voordat het probleem begon dat ik het net zo goed een reactie zou kunnen zijn op de ‘antibioticacocktail’ die naar binnen is gepompt. Als de eerstvolgende biopt geen duidelijkheid schept, begin ik in het najaar met diepe peelings en laserbehandelingen. Ik heb namelijk het idee dat JUIST het continue ontsteken en genezen ervoor zorgt dat er een grillig geheel van huidlaagjes over elkaar heen komt te liggen, waardoor de haren hun weg naar buiten niet meer kunnen vinden en naar binnen gaan groeien. Dus misschien dat het onderbreken van de haargroeicyclus en het verwijderen van de grillige huid ervoor zorgt dat de boel de tijd krijgt om als 1 stuk en in 1 keer naar behoren te genezen… Groeien de haren bij jou trouwens ook zo ontzettend diep naar binnen? Normaliter komen haren eerst richting huidoppervlak en krullen ze daarna met een bochtje/weerhaakje terug de huid in, maar bij mij liggen ze gewoon plat onder de huid…

  • Hallo Paul, Ik gebruik op het moment geen antibiotica meer. Had geen positieve reactie hiermee. De namen weet ik zo niet, het waren antibiotica-injecties in het gezicht, maar ook antibioticatabletten en antibioticazalfjes, heb alle mogelijkheden wel gehad denk ik. Vandaar dat ik ben gaan googelen en hier uitkwam en mijn vraag stelde. Bij mij gebeurd het bij een volle baard. De haren waren de afgelopen keer ongeveer 10 cm lang uitwendig. Ik schat dat de gemiddelde ingroei ongeveer 3 a 4 mm bedraagt. Nogmaals, het is bij mij niet na het scheren en er groeit geen haar met een krul terug. Wel ben ik vergeten te melden dat mij opgevallen is dat er in sommige haarzakjes 2 haren groeide. Het was er overigens 1 die inwendig groeide. Betreffende de laserbehandeling, daar zou ik niet aan beginnen want hierbij ontstaat ook littekenweefsel in de huid. Nogmaals, de volgende keer dat ik het weer heb ga ik naar het buitenland voor onderzoek. Ik ben in Nederland al bijna overal geweest: Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Venlo, Maastricht, Veldhoven… En ik zal er vast nog vergeten. Ik hoop dan in België of Duitsland het antwoord te vinden. Jij hebt er op het moment dus ook last van, dus misschien voor jou een optie om die stap ook te nemen? De medische wetenschap ligt daar toch wel behoorlijk voor op Nederland. Maar nogmaals het ontstaat bij mij bij ver gegroeide haren dus het heeft naar mijn mening niks met de huid te maken, want de andere 10 centimeter zijn er ook uit gekomen. Het lijkt mij ook logisch dat er geen probleem is met de haarzakjes, aangezien ik ze in het geheel verwijder. Dus er moet zich dan een nieuw haarzakje ontwikkelen alvorens de problemen überhaupt kunnen herhalen. Misschien heb ik het mis, maar dit lijkt mij het meest logisch. De enige vraag die ik dan heb is, hoe ontstaat het dan wel. Zou dan een genetische afwijking moeten zijn zou je zeggen. Veel meer opties zijn er naar mijn mening dan ook niet! M.v.g. Coby

  • Hoi Coby, Er is een verschil tussen haarzakje/haarfollikel enerzijds en haarwortel anderzijds. De haarwortel groeit vanuit het haarzakje. Tijdens de haargroeicyclus groeit er al een nieuwe haar onder een oude haar, voordat de oude haar uitvalt. Je kan een haar soms wel met wortel en al verwijderen, maar de daadwerkelijke follikel (inclusief spiertje, talgkliertje en bloedvaatjes) kun je niet zomaar verwijderen. Ik herken je verhaal echt VOLLEDIG. Ik heb bij de dermatologen ook al aangegeven dat het er bij mij uitziet alsof er 2 haren uit hetzelfde haarzakje groeien, maar de dermatologen gooien het er steeds maar weer op dat het twee dicht bij elkaar groeiende haren gaat. Ikzelf heb echter HEEL sterk het idee dat een oude haar (aan het einde van z’n cyclus) niet uitvalt, waardoor de opvolger wordt tegengehouden en al tijdens de vroeg-anagene of mid-anagene fase in een verkeerde richting wordt gedwongen door de bovenliggende haar die weigert uit te vallen. Het niet op natuurlijke wijze uitvallen van de baardharen heeft naar mijn mening te maken met een afwijking van de haarzakjes en/of haarwortels. Bij mij lijken veel haarwortels veel te bol/dik, waardoor ik ze er zelfs met een pincet niet of nauwelijks uitgetrokken krijg. Dit haartje is allang ‘dood’, maar de ‘levende’ opvolger is ondertussen allang bezig met groeien… Waarom deze afwijking van haarzakjes, haarwortels en/of haargroeicyclus optreedt, weet ik niet… Het zou inderdaad met genen te maken kunnen hebben, maar bijvoorbeeld ook met een dieper gelegen huidafwijking, auto-immuunaandoening of steriele ontstekingsreactie… Ik ben tot nog toe in Breda, Tilburg, Utrecht en Oosterhout geweest met mijn huidklachten… Voor mijn vrouw kom ik regelmatig in Antwerpen (ook omdat Nederlands artsen haar niet konden/wilden helpen en we uiteindelijk onze eigen weg zijn gaan volgen), dus de kans zit er dik in dat ik mijn heil uiteindelijk ook in België ga zoeken. Ik wacht in ieder geval de eerstvolgende biopsie af. Sterkte ermee!

 21. Hallo ik ben Coby, 45 jaar. Ik heb al zeker 20 jaar een baard, maar toch regelmatig problemen. als ik 1 van de boosdoeners er uit trek, zie ik dat de haar aan de andere kant van het haarzakje begint te groeien. Deze haren ontsteken en doen ontzettend pijn, het gaat dan ook gepaard met hevig bloeden. Ik moet ooit mijn complete baard, haar voor haar eruit trekken om van de pijn af te komen (zoals afgelopen nacht dat ik wakker word met ontzettende pijn). Ik ben nog al een flinke kerel en ken heel wat hebben, maar dit is niet zo leuk meer. Hoe kan ik mijn probleem oplossen en eventueel voorkomen? Mijn hygiëne is trouwens niks mis mee! Tevens dus ook een reactie op het artikel: De baard laten staan is geen garantie van een pijnloos leven!

 22. Hallo, Ik heb al bijna 3 jaar lang een bult in mijn lies. De eerste keer ging die zelfstandig weg de tweede keer hebben ze de bult open gesneden. Ik moest een aantal keer spoelen met een spuit. Het is daarna telkens terug gekomen, maar omdat het litteken knapte als er te veel druk op stond ging het weer weg. Uiteindelijk heb ik mezelf een half jaar niet meer geschoten tot dat ik besloot het weer eens te proberen. Binnen 1 dag zat er weer een enorme bult en die zelfde avond is de bult door te veel druk geknapt, hierbij is er een stukje weefsel naar buiten gekomen waardoor ik de volgende dag naar de huis art moest. Ik heb bij de huisarts de rest van de bult open laten snijden en de haarzak laten verwijderen. Ik heb 2 weken niets kunnen doen, met volle trots ben ik me weer gaan scheren en boem de volgende dag zat er gewoon weer een bult. Boven de bult (kier) is ook erg hard. Ik weet niet meer wat ik moet doen, ben namelijk wel een beetje klaar met het elke opensnijden en schoonmaken (het doet vreselijk veel pijn). Heeft iemand nog tips… Ik heb een speciale scheermes met 1 mesje er op en gebruikte altijd trekzalf te bult te laten knappen. Vanaf de laatste ingreep heb ik dit niet meer gedaan omdat de bult uit hem zelf knapt door het litteken helaas gaat de bult nooit net helemaal leeg en gaat het net zo snel weer opsteken. Help!

 23. Ik heb heel erg last van ingroeiende haren bij m’n schaamstreek. Ik scheer mezelf expres ook niet daar, om die reden. Ooit eens gedaan en kon toen gelijk 5 ingroeiende haren weg laten halen, helaas met de bijbehorende littekens. Nu blijf ik ze toch houden. Ik doe alles wat hierboven staat. Ik probeer het ook (thuis) zo luchtig mogelijk te houden en geen strak zittende kleding/ondergoed te dragen. Toch worden helaas die ingroeiende haren elke keer weer ontstoken dikke bulten. Heeft iemand een tip? Ik ga niet laseren, want dat geld heb ik niet. En ik word stapeldol ervan!

 24. Ik lees hier veel over tips en trucs om ingegroeide haartjes te verwijderen en te voorkomen. Er is maar 1 goed middel om hier binnen 24 uur vanaf te komen. WaveCare SoftShave is namelijk speciaal voor iedereen die weleens last heeft van een ingegroeide haartjes of scheerbultjes. binnen 24 uur al succes! Werkt echt…

 25. Hallo allemaal. Had ik deze adviezen maar gelezen, want wat een ramp is mij vandaag overkomen… Moest helaas een ontsteking door ingegroeide haren chirurgisch laten verwijderen en dat was niet heel fijn. Dus deze tips ga ik vanaf vandaag streng opvolgen, want dit wens ik mijn ergste vijand niet eens toe…

 26. Hallo, Ik ben Daan (14). Toen ik in bad zat gister heb ik met de Ladyshave van m’n zus mijn schaamhaar afgeschoren. Zonder scheerschuim. En of ik met de haren mee ben gegaan of er juist tegenin weet ik niet. Maar ik heb hele erge jeuk, allemaal rode bultjes en het doet best wel zeer. Zijn dit ingegroeide haren? Alvast bedankt!

  • Het ontstaan van irritatiebultjes na het scheren is veelal een teken van een lichte ontstekingsreactie. Dit kan komen doordat er kleine openingetjes in de huid zijn ontstaan tijdens het scheren, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Ook neemt de beschermlaag van de huid af door het scheren, wat bacteriën nog ruimer baan geeft. Zodoende kan schraalheid, hypersensitiviteit, ontsteking en/of infectie van het huidoppervlak ontstaan. Het kan inderdaad ook een teken zijn dat haartjes moeite hebben met terug door het huidoppervlak groeien, waardoor ze net onder de huid blijven steken. Hierdoor kunnen zogenaamde ‘razor bumps’ oftewel scheerbultjes ontstaan. Meestal neemt het ontstaan van zulke bultjes na het scheren af naarmate je vaker scheert. Bovendien is het potentiële optreden van razor bumps extreem afhankelijk van de gebruikte materialen en middelen. Langer haar moet je sowieso eerst kort knippen of trimmen en niet direct scheren. Een oude, botte Ladyshave is logischerwijs niet raadzaam. Als haartjes door iets bots worden afgekapt, ontstaat een schuine, botte dwarsdoorsnede, waardoor de kans dat een haartje in de huis blijft haken enorm toeneemt. Als je dan toch wilt scheren, gebruik dan altijd een vlijmscherp en brandschoon mes. En gebruik liever nog een trimmer, waardoor haartjes net boven het huidoppervlak worden afgekapt en dus niet opnieuw door de huid hoeven te groeien. Maak je huid bovendien goed schoon met lauwwarm water voorafgaand aan het scheren en gebruik een goede scheergel tijdens het scheren. Een verzorgende scheergel die niet te veel agressieve, irriterende en/of allergene stoffen (zoals alcohol, zeep, parfum, parabenen, conserveringsmiddelen etc.) bevat. Gebruik na het scheren een klein beetje zinkzalf en/of babyolie om de huid soepel te houden en ingroei van haartjes tot een minimum te beperken.

 27. Zou iemand mij kunnen adviseren wat te doen tegen ingegroeide haren op mijn gezicht? Wat ik ook doe, ze komen binnen een dag terug en ik krab de hele dag door. Alvast bedankt!

  • Ik heb persoonlijk ook veel last van ingroeiende haren in de baardstreek. En dan niet alleen van geïrriteerde rode puntjes door in de huid terug groeiende haarpuntjes, (de zogenaamde ‘razor bumps’, ook bekend als ‘pseudofolliculitis barbae’, ‘pili incarnati’ en ‘sycosis barbae’)… Nee, het gaat echt om baardharen die onder de huid blijven steken, in bepaalde gevallen onderhuids doorgroeien, uiteindelijk zichtbaar worden als zwarte onderhuidse streepjes, en op den duur rode, schilferende plekjes op de huid veroorzaken met daarin losse haarstompjes, ingekapselde haartjes en pukkeltjes. Soms ontstaan zelfs kleine abcederende infiltraten. Dit klachtenpatroon v.w.b. haar-ingroei is in feite een diepe infectie, uitgaande van de follikels/haarzakjes van de baardstreek. Ik ben momenteel veel over aan het opzoeken en een artikel over aan het schrijven en er inmiddels achter dat de indicatie bekendstaat onder de noemers ‘sycosis trichophytica barbae’, ’tinea barbae’ en ‘dermatomycosis barbae’. Ik door de huisarts en dermatoloog reeds antibioticagel, corticosteroïdencrème, een inwendige antibioticakuur en betadinescrub voorgeschreven gekregen, maar vooralsnog zonder resultaat. Het optimaal reinigen en egaal houden van de gezichtshuid met lauwwarm water om ingroeiende haartjes zo dicht mogelijk aan het huidoppervlak te houden lijkt tot nog toe het beste te werken; en met een nat wattenstaafje de ingroeiende haartjes letterlijk vrij wrijven. Daarmee voorkom je dat eventuele haartjes nabij de wondjes verstrikt raken in ‘korstjes’, waardoor je weer terug bij af zou zijn. Nou ja, dit is mijn persoonlijke ervaring. Binnenkort ga ik terug naar de dermatoloog. Maar ik verwacht eigenlijk dat laserontharing (die doordringt tot aan de haarzakjes) de enige optie is. Of anders een baard laten staan. :) Overigens schijnt een scheerapparaat beter te zijn dan nat scheren v.w.b. ‘pseudofolliculitis barbae’ en aanverwante haar-ingroei-stoornissen in de baardstreek.

 28. Hoi, Ik ben Joeri en ben 15 jaar. Ik heb mijn schaamhaar ooit 1 of 2 keer geschoren en heb het daarna weer lang laten groeien. Nu heb ik het terug afgeschoren en ik heb enorme last hiervan. De huid rond mijn balzak (alleen aan de rechterkant) is rood en doet vrij veel pijn, het irriteert echt heel erg. Het lijkt of mijn stoppels (die vrij lang zijn) mij prikken, of de huid is een beetje ontstoken. Tot nu toe geen last van ingroeiende haartjes (ik heb ook in de juiste richting geschoren). Graag hulp! M.v.g. Joeri

  • Hoi Joeri! Hoe vaker je je zaakje scheert, hoe minder dit gebeurt. Uit mijn ervaring en ook wat ik van vrienden hoor. Tips: draag geen losse boxers, maar een slip of strakke boxer, dan prikt het minder. Smeer iets op je ballen (Nivea, gezichtscrème, zoiets) dat houdt de huid soepel en minder droog. Haren kunnen dan ook makkelijker naar buiten groeien in plaats van in de huid blijven. Je kan ook voorzichtig je ballen scrubben als je een scrub hebt. Die is bijvoorbeeld heel goedkoop bij de Dirkx (drogist), een flinke pot zoutscrub voor iets van 3 euro. Niet teveel zeep op je lijf, niet goed voor je huid. Je kan prima meestal zonder zeep/douchegel douchen. Misschien kan je een tijdje je wassen met een milde desinfecterende zeep om de ontstekinkjes te verminderen. Succes!

 29. Paul M. (GEEN redactie, toevallig heet ik ook Paul) Reageer

  Mijn huisarts heeft mij ook Betadine Scrub geadviseerd. Alleen moet ik het niet laten intrekken, maar 3x per week onder de douche gebruiken. Inwrijven, afspoelen en dan mijn eigen douchegel (matige hoeveelheid tegen de betadine-geur) gebruiken. Dat helpt veel. Ik blijf alleen nog een paar plekjes houden. Morgen maak ik een nieuwe afspraak.

 30. Hoi, Ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb al heel lang last van ingegroeide haartjes op mijn been. Het zijn van die hele kleine dingen op je benen, en ik heb het echt over mijn hele been. Ik weet niet hoe het komt omdat ook amper scheer, ik heb namelijk geen beenhaar. Of ja, ’tis niet zichtbaar. Kan iemand me helpen en weet diegene wat ik ertegen kan doen om het weg te krijgen?

 31. Hoi, Ik heb last van extreme overbeharing, op mijn benen en via de schaamstreek naar mijn buik en rug, ik heb zwarte haren, ik ben 14 en ik ben een meisje. Ik ben al naar mijn dokter geweest die mij vertelde dat de enige oplossing een laser behandeling is. Nou kon ik dat alleen kon ik dat niet vergoed krijgen, nu ben ik aan het sparen voor de gehele behandeling. Maar dat gaat wel even duren, en aangezien ik de zomer ook wat luchtigs aan wil. Als mijn haren afscheer krijg ik na een dag heel erg last van jeuk. terwijl mijn haren soms niet eens ingegroeid zijn. en als ik dan een legging aan trek (wat ik meestal altijd doe) blijven de stoppels in de stof hangen, en dat doet heel erg pijn, ik heb vaak als ik het afscheer en het gebeurd dat het blijft hangen dat ik een soort snijwondje naast de haar krijg, dat dan weer gaan ontsteken. Ik heb heel veel littekens daarvan en dat vind ik heel erg. Wat moet ik hier mee?

  • Hoi… Probeer eens een epileer-apparaat. Ik had zelf ook heel erg last als ik een scheermes gebruikte. Toen ben ik overgestapt naar waxen, maar dat kan best plakkerig worden en duurt soms lang. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar zo’n Philips epileer apparaat. Het haalt de haartjes volledig weg en duurt zeker 3 weken voor ze volledig terug gegroeid zijn en hoe langer je alleen epileert, hoe minder de haren terug groeien en hoe langer het ook duurt voor ze terug zijn. Het apparaatje kost maar 80 euro en werkt super. Je kan je oksels en bikini lijn ook ermee doen. Kan de eerste paar keren wel klein beetje pijn doen, maar naar mate je vaker epileert, hoe minder je voelt. Is zeker het proberen waard. Succes! ;)

  • Ik ging eerst epileren, maar toen kwamen juist de haren dikker terug en meer. Dus ik ging harsen. Harsen werkt echt. Het doet wel pijn. Maar als je suikerwax doet is de pijn veel minder. Klinkt raar maar dat is wel zo bij mij. En als je oud genoeg bent zou ik alles laten laseren. Xx ik hoop dat je hier wel wat aan heb

 32. Ik wil even reageren op de opmerking in het artikel waarbij wordt beweert dat een vieze huid infecties veroorzaakt en ingegroeide haren. Mijn ervaring is exact andersom. Ik zeg niet dat je nooit je gezicht moet wassen. Maar probeer dit te beperken. Hoe vaak ik al niet mensen heb gezien met veel puistjes in het gezicht, en iedere dag hun huid wassen. Als ik tegen ze zeg, was eens een week niet je gezicht met zeep dan kijken ze me raar aan. Het probleem bij zeep maar ook gewoon warm water is, dat zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Wat het lichaam hierop doet is ervoor zorgen dat de huid weer vet (in de ogen van veel mensen “vies”) wordt. Hoe meer je wast hoe vetter je huid wordt. en hoe erger de kans wordt dat poriën verstoppen en hierdoor puisten of ingegroeide haren veroorzaken. Een gezonde huid bevat een laagje. dit laagje zorgt er namelijk voor dat de huid niet uitdroogt en voorkomt binnen dringen van alle narigheid. Iedere dag je huid dus wassen is ronduit slecht. Vervolgens gaan mensen er van allerlei zalfjes en crèmes op smeren die de huid weer vet moeten maken. Wat je dus krijgt is uiteindelijk een huid die je eerst zelf uitdroogt en vervolgens lui maakt door er zelf van alles op te smeren aan chemische rommel. Ik adviseer goed te overwegen of iedere dag wassen en smeren van zalfjes wel verstandig is. Het is namelijk totaal niet nodig. Het zelfde geldt voor al die desinfecterende middelen zoals handzeep…. je zal maar eens een bacterie binnen kunnen krijgen. Ik denk dat we met zijn allen pas echt dood ziek gaan worden als we nooit meer een bacterie binnen krijgen. en dus volledig geen weerstand meer opbouwen. Op de kinderopvang zie ik steeds vaker panische ouders als een kind een keer zand of gras eet. of een splinter heeft. Ik zat vroeger onder de schrammen, schaafplekken en wondjes na een dagje in de bossen spelen… denk je nu echt dat ik bij iedere schram naar huis ging om een pleister te halen? Door sites en schrijvers als hier, wordt onnodig paniek gezaaid over hoe onhygiënisch dingen wel niet zijn. een ingegroeide haar met kans op infectie als je je huid niet wast! kom op zeg infecties kun je altijd oplopen. ook door het inademen van lucht die net iemand anders heeft uitgeademd. misschien moeten we dan ook maar niet meer naar een pretpark gaan of een concert. want wie weet loop je een longontsteking op! De generatie kinderen die nu opgroeien… die gaan het zwaar krijgen. Ze mogen nog geen brandnetel meer aanraken op het kinderdagverblijf want dat is LEVENSGEVAARLIJK! Het wordt tijd dat iedereen eens uit de beschermende luchtbel komt en weer gewoon gaat leven.

  • Beste John, Bedankt voor je reactie. Ik ben het tot op zekere hoogte met je eens dat kinderen te beschermd kunnen opgroeien, maar het verband met ingegroeide haren is mij niet geheel duidelijk. Daar tegenover staat dat je een enkele zin -die staat als een huis, wordt onderbouwd met argumenten en bovendien onderdeel is van een behoorlijke lap tekst- volledig uit zijn verband rukt. Daarnaast geef je er totaal je eigen betekenis aan die volledig berust op interpretatie. Je stelling dat er ‘door sites en schrijvers als hier onnodig paniek wordt gezaaid’ vind ik dan ook erg vergezocht en zelfs een tikkeltje absurd. In de zin die je aankaart, wordt naar mijn mening enkel op genuanceerde wijze een mogelijke oorzaak voor ingroei van haren aangedragen; als zodanig is ‘ie in ieder geval bedoeld. Groeten, Paul

 33. Hey, Ik heb heel erg last van ingegroeide haren in de schaamstreek, waardoor het lijkt alsof ik daar dikke puistjes heb. Ik hars alleen maar en ben het ze zo zat! En m’n huisdokter weet ook geen oplossing. Weet u misschien iets waardoor het weggaat?

  • Hoi Seline, Heb je de betadine-scrub al geprobeerd? Zo ja, heeft het geholpen of heb je inmiddels een andere tip? Ik heb namelijk hetzelfde probleem!

 34. Ik heb na mijn zwangerschap steeds last van ontstekingen in de liesstreek. Eerst ontstaat er een dikke, harde, pijnlijke bult. Vervolgens kleurt deze blauw en wordt de huid erg dun. vervolgens gaat de huid open en komt er veel pus en bloed uit. Dit alles duurt +/- 3 weken en doet erg veel pijn. Ik heb van alles geprobeerd: nat scheren, met scheerapparaat scheren, met de haargroei mee, NIET scheren enz. Niks helpt… De ontsteking komt steeds terug na bepaalde tijd en steeds op dezelfde plek. Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

  • just someone

   Hallo Nicole, Uw probleem lijkt op een aandoening waar mijn moeder al jaren mee worstelt. Ik wil u met deze reactie niet bang maken, maar ik denk dat u misschien hidradenitis suppurativa [red: acne inversa] heeft. Ik raad u aan om hier even mee naar de huisarts te gaan.

  • Beste Seline en Nicole, Ik heb ook al jaren last van ingegroeide haren rond de schaamstreek. Mijn huisarts kwam ook niet echt met een definitieve oplossing hiervoor. Wel gaf hij de tip om Betadine Scrub te gebruiken, gewoon te koop bij de apotheek, 9 euro voor 500 ml… Het zorgt er inderdaad voor dat de rode plekken verdwijnen. Het spul geeft alleen wel vieze plekken, ik smeer het vaak ’s avonds op en trek dan een oude pyjamabroek aan. Na 2 nachten ziet het er al een stuk beter uit.

  • Nicole, ik heb jaren geleden hetzelfde probleem gehad met ingegroeide haartjes, ook in de liesstreek. Dikke bulten, zeer pijnlijk, heb eens van een Spaanse dokter Bactroban 20 mg/g pomada (zalf) gekregen, dat is een smeersel met antibiotica erin. Aanwrijven en doekjes opleggen 2x daags, ik gebruik het nog steeds, indien nodig. Werkt bij mij uitstekend. Het zijn de klieren die ontsteken, die kunnen ze ook wegsnijden, maar toch liever niet. Voor de ontstekingen in de schaamstreek (ontsteking van de haarzakjes) gebruik ik Diprogenta Crema (betamethasondipropionaat, een corticosteroïdpreparaat, klasse 3). Eerst ontsmetten met betadine. Groeten, Carina

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.